• 26 Festiwal Nauki i Sztuki
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi Summer School 2024
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej

Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku

uczelnia niepubliczna, woj. pomorskie, 80-239 Gdańsk, ul. Miszewskiego 12/13, (+58) 341 94 52, wstih@wstih.pl

Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku jest uczelnią istniejąca na rynku edukacyjnym już ponad dwadzieścia lat. Prowadzi kierunek turystyka i rekreacja w ramach studiów I i II stopnia. Ponadto kształci na studiach podyplomowych oraz realizuje kursy specjalistyczne. Placówka nastawiona jest na ścisłą współpracę z biznesem, tworząc nowatorski program kształcenia dostosowany do dynamicznie rozwijającej się branży turystycznej.

Uczelnia dba również o wyposażenie studentów w umiejętności praktyczne, które zdobywają w najlepszych obiektach turystyczno-hotelarskich zarówno w kraju jak i za granicą. Umożliwia odbycie części studiów oraz praktyk zagranicznych w ramach programu Erasmus +. Warto bliżej przyjrzeć się bogatej ofercie specjalności proponowanych przez WSTiH oraz zapoznać się z zasadami rekrutacji.


Ocena uczelni

7.00 / 10
48 głosów

Opinie (105)
Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku, WSTiH Gdańsk

kala
Najlepsze przedmioty są z przewodnictwa i z pilotażu. Polecam. Wspaniali wykładowcy a szczególnie właśnie z tych przedmiotów- doświadczeni.
19.04.2024
28.09.2023
Dziekanat WSTiH
odpowiedź dla Xxx z dnia 27.09.2023
Dzień dobry, uprzejmie informujemy, iż plan na nowy rok akademicki zostanie udostępniony studentom studiów stacjonarnych w dniu dzisiejszym, pozdrawiamy :)
Xxx
Czy może ktoś wie kiedy pojawi się plan zajęć na rok akademicki 2023/24 dla studiów stacjonarnych ?
27.09.2023
30.08.2023
Dziekanat WSTiH
odpowiedź dla Ml z dnia 10.08.2023
Szanowna/y MI, WSTiH w Gdańsku od wielu lat posiada w ofercie wysokopłatne, zagraniczne praktyki zawodowe, z których chętnie studenci korzystają. Od kilku lat, dodatkowo, studenci mogą wyjechać w bardzo atrakcyjne miejsca z programu Erasmus +, gdzie, poza wynagrodzeniem jakie oferuje organizator praktyk, student otrzymuje stypendium z programu Erasmus +. Nasi studenci są bardzo zadowoleni z proponowanej możliwości. Liczba studentów stale wzrasta, a kierunki...cóż, w WSTiH od ponad 27 lat jest jeden kierunek: Turystyka i Rekreacja oraz szereg, aktualizowanych co roku specjalności, min,: KIERUNEK: TURYSTYKA I REKREACJA Studia I stopnia, specjalności: 1. Zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii Przykładowe przedmioty specjalistyczne Ocena usług hotelarskich i gastronomicznych Współczesne trendy w hotelarstwie i gastronomii Trendy w wyposażeniu obiektów hotelarskich i gastronomicznych Jakość usług w branży HoReCa Aspekty prawne w HoReCa Zarządzanie w sytuacjach kryzysowych /Certyfikat/ Rozwój i kariera w zespołach wielokulturowych Ekonomiczne aspekty w branży HoReCa Wyposażenie i zarządzanie strefą SPA i Wellness Marketing i współczesne rozwiązania zarządzania firmą (e-commerce, zarządzanie ceną, pakiety i oferty specjalne) 2. E-Biznes w turystyce międzynarodowej Przykładowe przedmioty specjalistyczne E biznes w turystyce międzynarodowej Marketing i kreowanie produktu turystycznego Zarządzanie e-relacjami w turystyce międzynarodowej Prawo w turystyce międzynarodowej Zarządzanie w turystyce międzynarodowej Bezpieczeństwo informacji w e- biznesie Trendy i techniki sprzedaży w międzynarodowym e-biznesie turystycznym Systemy rezerwacyjne i e-technologie w branży turystycznej Sytuacje kryzysowe i zagrożenia w turystyce międzynarodowej Trening umiejętności kierowniczych Certyfikat 3. Zarządzanie w turystyce i rekreacji Przykładowe przedmioty specjalistyczne Animator czasu wolnego Certyfikat Zarządzanie projektami Współczesne trendy w branży turystycznej z elementami slow turism & well being Zarządzanie turystyką przyjazną środowisku (green turism) Turystyka aktywna Marketing w turystyce i rekreacji Jakość i obsługa klienta w branży turystycznej E rekreacja i turystyka Metody zarządzania zmianami Zarządzanie w sytuacjach kryzysowych Studia II stopnia, specjalności: 1. Zarządzanie zasobami ludzkimi /ZZL/ Przykładowe przedmioty specjalistyczne Nowoczesne trendy w HR /z Employer @ Personall Branding/ Rekrutacja i selekcja pracowników Przywództwo w zarządzaniu Certyfikat Komunikacja społeczna i międzykulturowa Zarządzanie systemami motywacyjnymi Zarządzanie kompetencjami personalnymi Zarządzanie karierami i rozwojem w zespołach wielokulturowych 2. Przedsiębiorczość, Zarządzanie w turystyce i rekreacji Przykładowe przedmioty specjalistyczne: Zarządzanie w organizacji turystycznej Organizacja usług gastronomicznych Revenue managament Komunikacja społeczna i międzykulturowa Systemy rezerwacyjne i e- technologie w branży turystycznej Przedsiębiorczość w turystyce i rekreacji Organizacja eventów turystycznych i rekreacyjnych / Event Management Certyfikat Studia w języku polskim, angielski, ukraińskim, rosyjskim Studia w trybie stacjonarnym, niestacjonarnym, e-learning W razie jakichkolwiek pytań pozostajemy do dyspozycji, z pozdrowieniami,
Ml
Niestety z każdym rokiem robi się coraz gorzej, nie ma normalnych praktyk, co raz mniej studentów i kierunków
10.08.2023
10.06.2023
Pl
W planie widnieje wf na pierwszym roku. Jak on wygląda w praktyce ? czego można się na nim spodziewać ?
Mykyta
odpowiedź dla fifna z dnia 05.06.2023
Cześć, na tej uczeni nie ma podziału na kierunki, jest jeden – Turystyka i Rekreacja, ale są różne specjalności. Jeżeli chcesz studiować Turystykę i Rekreację, to WSTiH to jedyny dobry wybór, żeby otrzymać nie tylko teorię, a profesjonalne doświadczenia i umiejętności. Studiuję tu już dwa lata, jeszcze na mnie czeka kilka lat i nie narzekam. Uczelnia choć nie jest ogromna jak Uniwersytet Gdański, to jest kameralna i klimatyczna, gdzie możesz sobie odpocząć oglądając filmy z projektora w chill-roomie lub grając w piłkę ze swoimi kolegami z grupy. Uczelnia organizuje bardzo atrakcyjne wyjazdy na praktyki w różne kraje lub wizyty w najlepszych hotelach co jest podstawą dla przyszłego zawodu w branży HoReCa. Jak masz jeszcze jakiś pytania, to pisz śmiało, odpowiem w najbliższym czasie. Pozdrawiam, Zastępca przewodniczącego samorządu studenckiego WSTiH w Gdańsku.
07.06.2023
05.06.2023
fifna
Jak oceniacie studia na kierunku Turystyka i Rekreacja? Zastanawiam się, jaką uczelnię wybrac, czytam komentarze, mam rózne odczucia....
derra
Szkoła typowo turystyczna. Wielu specjalistów. Bardzo dobrze prowadzone praktyczne przedmioty z zarządzania, hotelarstwa, pilotażu i przewodnictwa. Uczelnia zatrudnia wybitnych specjalistów z tej dziedziny. Ludzi pełnych pasji, możliwości, kontaktów a przede wszystkim praktyki!
24.03.2023
21.01.2023
Chmurka
Hej! Jestem tegoroczną maturzystką. W przyszłości chciałabym zostać stewardessą albo pracować w szeroko pojętej branży turystycznej. Nigdy nie brałam pod uwagę studiowania na uczelni niepublicznej, dopiero od niedawna rozważam podjęcie dalszej nauki w Wyższej Szkole Turystyki i Hotarstwa. Moje pytania kieruję do studentów, głównie obecnych, ale też byłych: Czy jesteście zadowoleni z wyboru tej uczelni? Czy wybralibyście WSTiH po raz drugi? Zamierzam wybrać się na specjalizację o enigmatycznej nazwie "e-biznes w turystyce międzynarodowej" (jeśli dobrze pamiętam). Czy ktoś byłby w stanie napisać mi o niej coś więcej? Na stronie uczelni wszystko prezentuje się w samych superlatywach. Ja chcę poznać uczelnię od Waszej strony, by nie inwestować środków w coś niepewnego i przeżyć niepotrzebne rozczarowanie. Jak jest z nauką języków obcych i wyjazdami na praktyki zagraniczne? Bardzo mi na nich zależy, bo już nie raz uczestniczyłam w takich wyjazdach będąc uczennicą szkoły średniej. Dajcie znać, proszę o szczere opinie! Pozdrawiam :)
Studentka
Jestem zadowolona. Podoba mi się praktyczne podejście do nauki, które jest tu realizowane. Potrzeby studentów są wysłuchane, a sama uczelnia jest coraz bardziej nowoczesna. Studenci pochodzą z różnych państw, ale to chyba standard w dzisiejszych czasach :-)
20.10.2022
08.10.2022
Student
Jestem zawiedziona. Uczelnia przyjęła dużo Ukraińców z czego niektórzy mają po 17 lat i są bez matury. Ledwo mówią po polsku i są w grupie z Polakami. Polaków jest zaledwie 6 osób. Zastanawiam się nad zmianą uczelni bo to tam jest to po prostu śmiech na sali
zaint...
Nie mają pomysłu na przyszłość, brak studentów, nie ryzykowałbym... problem z władzami...
15.08.2022
06.05.2022
st
Praca jest od reki bo wykładowcy to czesto włąściciele hotel;i i resauracji
zosia
tu raczej jest problem z przyszłością, nie utrzymają sie na rynku, za mało studentów
26.04.2022
24.04.2022
ola
jak z pracą po takiej uczelni ( ponieważ z doświadczenia wiem, że uczelnie prywatne nie cieszą się dobrą opinią), dokładnie chodzi mi o kierunek Turystyka i rekracja (dietetyka i gastronomia)
Kara
Hotelarstwo prowadzone jest super, bardzo kompetentna wykładowca. I od razu jest gwarancja pracy.
21.03.2022
19.03.2022
kiss
Bardzo fajna uczelnia, dobry klimat. Super specjaliści od hotelarstwa i zarządzania!
student, pseudo
uczelnia bez rektora buuhahaha, ciekawe kto dyplomy podpisze? kanclerz, albo rektor innej uczelni :) :) :)
18.03.2022
06.03.2022
zaniepokojony
Jak się bierze za zarządzanie uczelnią, ktoś kto nie ma o tym bladego pojęcia, to tak to wygląda. Można się ubrać w togę, łańcuch zawiesić, fotę na first place umieścić i to wszystko... szkoda gadać.
Student
Co dzieje się z władzami na tej uczelni, co chwila zmiana Rektora, co chwila zmiana dziekanów... porażka jakaś, szkoła chyba w nieciekawej sytuacji...
05.03.2022
10.08.2021
Fundusze unijne projekty i dofinansowania dla firm z branży turystycznej
Mam pytanie co do studiów podyplomowych na kierunku Fundusze unijne projekty i dofinansowania dla firm z branży turystycznej : Zajęcia odbywają się co tydzień czy raz na dwa tygodnie ?
Kacper
Jak wygląda nauczanie w trybie e-learning?
24.02.2021
02.02.2021
Ksiazki , notatki
Sprzedam tanio książki , notatki z różnych przedmiotów do WSTiH w Gdańsku - lata 2006-2010. Jedyna okazja .tel . 721-582-144 (Gdynia)
Zarządzanie w gastronomi z dietetyką
Czy ktoś kto studiuje/ studiował może się wypowiedzieć czy coś wyniósł z tych studiów? Jakieś opinie o zarządzaniu w gastronomi z dietetyką?
21.01.2021
11.10.2019
Katka
Kochani - mam pytanko do Was o specjalizację OBSŁUGA RUCHU LOTNICZO-TURYSTYCZNEGO ORLT?? przeczytałam co na stronce mają, przedmioty przykładowe i takie tam, ale mnie najbardziej interesuje; w jakich konkretnie zawodach mogą pracować absolwenci tej specjalności??? przy założeniu, że mówimy o pracy w sektorze lotniczym ,a nie turystyce jako takiej. Czyli gdzie konkretnie, na jakich stanowiskach, za jakie pieniądze można znaleźć prace po skończeniu studiów???
turystyka
Polecacie tą uczelnie? Interesuje mnie turystyka zdrowotna z dietetyką (zaocznie), ale zastanawiam się jeszcze nad uczelnią WSB i nie do końca wiem co w końcu wybrać. Ciężko jest się utrzymać na WSTIH, czy raczej jesli uczęszcza się regularnie to nie ma problemu?
08.07.2019
07.06.2019
Weronika
co jest wpisane na dyplom, jeśli wybiorę specjalność - Gastronomia i dietetyka? Zarówno kierunek TiR + nazwa specjalności? I druga rzecz: jak dużo jest tych zajęć dla specjalizacji? czy juz od pierwszego semestru? czy później rozdzielają się grupy? jaki wymiar godzinowy poświęcony jest tym zagadnieniom? na ich stronie nie widzę takich informacji, specj. nie mają opisów, ani programu studiów nie moge znaleźć.
fifi
Pytanie do ubiegłorocznych studentów: teraz jest promocja że do 31 lipca 2019 r. opłata rekrutacyjna jest 0 zł. Czy pod koniec rekrutacji będą jakieś większe bonusy czy raczej zapisywać się w lipcu? Pamiętacie, jak było rok temu?
31.05.2019
10.05.2019
studia po angielsku
Na stronie uczelni jest info o studiach po angielsku. Czy ktoś realizuje taki program albo wcześniej korzystał? Bo rozumiem, że kierunek dotyczy Turystyki i Rekreacji, tak? Czy każdego roku jest realizowany taki program? Generalnie zależy mi na studiach turystycznych a opcją doskonalenia angielskiego (bo hiszpańskiego uczę się sama i tutaj nie widzę).
Lisek
Jak sobie ta uczelnia radzi z gastronomią i dietetyką? Warto iść?
30.08.2018
15.06.2018
uwaga
kto sieje lekki hejt, moja rada - chcecie zadać pytania, dowiedzieć się czegokolwiek na temat studiów, po prostu dzwoncie albo przyjedźcie i porozmawiajcie na miejscu.
do chrono
nic z tych rzeczy, uczelnia ma się doskonale, prowadzi rekrutację, stawia na pozytywne zmiany :-)
05.06.2018
17.04.2018
chrono
Czy to prawda, że ta szkoła ma się zamykać? ktoś ze znajomych coś ostatnio mówił i aż się zdziwiłam, bo planuje TiR , coś wiecie?
z rynku pracy
eksperci od rynku pracy mówią, że zawody przyszłości to m.in te związane ze społeczeństwem starzejącym się oraz zestresowanym od pędu życia .... czyli wszyscy spece od odnowy biologicznej, spa, podologii, masażu, fizjo- i reha- będą mile widziani i pożądani, tyle przynajmniej w teorii, bo wiadomoże praktyka różnie bywa :-)
19.09.2017
06.07.2017
Klaudia
Czy na kierunku turystyka uzdrowiskowa, SPA&Wellness jest dużo rzeczy związanych z odnową biologiczną? Chciałabym robić cos w tym kierunku i zastanawiam się czy ta szkoła bardziej kładzie nacisk na SPA &Wellness czy na turystykę. Nie chciałabym zmarnować trzech lat, turystyka nie za bardzo mnie interesuje. Jak jest z kosztami w tej uczelni? Wiem ze płaci się za czesne, legitymację, a z jakie jeszcze dodatkowe koszty? Chodzi mi np o wyjazdy, ksero itp
e-biznes
E-biznes w turystce to bardzo ciekawy odłam turystyki, większość szkół ma klasyczną turystykę i rekreację, ewentualnie turystykę historyczną, mnie osobiście brakuje kierunku, który były nastawiony tylko na rekreację z mniejszym naciskiem na turystykę.
21.05.2017
18.03.2017
e-biznes w turystyce
Bardzo zainteresował mnie właśnie ten kierunek, skoro to nie jest klasyczna turystyka i rekreacja to chyba zaryzykuję. Cieszę się, że ta szkoła daje takie specjalności bo np UŁ jeszcze rok temu nie miał żadnej specjalności na tir.
o e-biznesie w turystyce
Odpowiadając na pytanie e-biznes w turystyce chciałabym ocenić tą specjalność bardzo pozytywnie szczególnie ze względu na jej nowoczesny charakter. Zajęcia mają na celu uświadomić rolę internetu obecnego w bardzo dużym stopniu również w sektorze turystyki. W moim odczuciu jest to specjalność mająca na celu pokazanie innych możliwości niż tylko biuro podróży czy hotel.
07.03.2017
09.12.2016
xgad
Turystka najlepszym kierunkiem z możliwych!
MRS.Chicken
Wybacz, że tak późno, już się pewnie zorientowałaś/łeś, że obecność tego dnia nie jest tak do końca obowiązkowa, warto pójść na pierwszym roku na oficjalne rozpoczęcie, gdyż można się dowiedzieć wielu przydatnych informacji o rozkładzie roku, salach, dziekanacie itp ale jak ktoś nie pójdzie to nic wielkiego się nie stanie a legitymację/indeks można odebrać później
17.10.2016
21.09.2016
rozp. roku
jeśli mam problem z obecnością na rozpoczęciu roku akademickiego, to jak to obejść? wiem, że obecność jest obowiązkowa, że legitymacje itd. ale w piątek 30-tego raczej nie dojadę. Jest ktoś w podobnej sytuacji? Co zrobić?
Наташа
студентов из России обращаются хорошо?
13.09.2016
19.07.2016
anksi
Jeśli chodzi o e-biznes to spodziewaj się sporej ilości zajęć przed komputerem, np z obsługi systemów z zakresu hotelarstwa, obsługi witryn internetowych czy e-finansów, moim zdaniem to bardzo praktyczna specjalność, bez suchej wiedzy.
e-biznes
co powiecie o specjalności e-biznes w turystyce? jakich przedmiotów mogę się spodziewać? czy są jakieś trudne przedmioty? jak dużego jest udział zajęć stricte marketingowych w toku studiów?
14.06.2016
31.03.2016
Anna.Weronika.
Witajcie ! W tym roku kończę studia licencjackie niestacjonarne, zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii. Bardzo dużo się nauczyłam w ciągu 3 lat ! Mogłam pogodzić prace z pasją i nauką. Prace w hotelach znajdowałam bez problemu ( większość pracodawców widząc gdzie studiuje nie robiło problemu z wolnym na weekendy) Na uczelni oprócz wykładowców uczą również dyrektorzy hoteli z całej Polski- którzy pracują w fachu wiele lat, na ćwiczeniach zabierają nas na odwiedziny do własnych hoteli. Świetna sprawa !!! Takie przedmioty jak -Projektowanie zakładów gastronomicznych i obiektów hotelarskich- można na własnych oczach zobaczyć, dotknąć, pytać się o wszystko na wycieczce w hotelu. Trzeba się dużo uczyć, jak na każdej uczelni. Marketing, ekonomia, rachunkowość zarządcza, prawo i wiele innych przedmiotów - wszystko na przykładach w hotelach lub gastro. Angielskiego nauczyłam się perfekt, pozdrawiam Panią Anie ! Jeżeli kochasz i pasjonujesz się hotelarstwem, turystyką, gastronomią - ta uczelnia jest stworzona dla Ciebie. Może ta opinia brzmi jak tania reklama ale z głębi serca polecam tą uczelnie, w mojej pracy nikt nie ma tak dobrego podłoża edukacyjnego jak ja po 3 latach nauki na WSTIH. Do pracy chodzę szczęśliwa i pewna siebie, wiem że każdy problem/polecenie będę umiała rozwiązać/wykonać. Każdy wykładowca, a przede wszystkim sam dziekanat podchodzi do nas indywidualnie i traktuje jak dorosłych, ciężko pracujących ludzi. Rozumieją że większość studentów pracuje w branży, jest po nocnych zmianach itp. Przez co nie czuję się jak zwykła studentka a jakbym chodziła na intensywne kursy parę razy w miesiącu. Moja wiedza jest ogromna i zdecydowanie była warta każdej wydajnej złotówki na czesne.
Absolwentka lic. i mgr
Skończyłam studia na I i II stopniu na tej Uczelni. Teraz bez lęku prowadzę i rozwijam biznes rodzinny (pensjonat). Myślę, że nawet jeśli nie miałabym takiego zaplecza rodzinnego, próbowałabym stworzyć coś swojego. Dla mnie hotelarstwo jest pasją i WSTiH bardzo mi pomogła ją zrozumieć :) Warto w życiu brać się za rzeczy, które nas interesują - wtedy nie czujesz, że pracujesz, a i nauka jest rozszerzeniem horyzontów. Polecam WSTiH wszystkim z sercem do turystyki i hotelarstwa.
03.03.2016
10.02.2016
Gerard
Wykładowcy prowadzą wykłady tak żeby jak najszybciej skończyć. Na plus że jak komuś się nie chce uczyć to łatwo się prześlizgnąć. Zrobiłem tu licencjant ale magisterkę z turystyki i rekreacji robię na AWF Gdańsk .
GRlLL
ja skończyłam gastronomię i dietetykę, na początku nie było łatwo bo słyszałam, że powinnam zdecydować się na jedno, żeby lepiej poznać daną dziedzinę, całe szczęście znalazłam bardzo dobrą pracę w poradni specjalizującej się walczeniem z otyłością, dodatkowo zrobiłam instruktora fitness i oprócz porad dietetycznych mam również zajęcia sportowe ;)
24.11.2015
22.09.2015
odp dla Patryka
gastronomia - TAK, dietetyka - TAK, uzasadnienie: coraz wiecej ludzi jest otyłych, coraz bardziej zwracamy uwagę na sposób żywienia, potrzebni są nam specjaliści, którzy wiedzą jak opracować dobrą diete i wiedzą, jak przygotoać właściwe posiłki, połaczenie tych 2 kierunków - optymalne
turystka
również skończyłam Tir i uważam, ze praca w tym zawodzie zależy tylko i wyłącznie od Twoich chęci, jeśli robisz liczne kursy, uczęszczasz na targi i eventy turystyczne i masz potwierdzone kwalifikacje ( np certyfikaty znajomości jeżyków obcych) to nie masz żadnego problemu ze znalezieniem pracy... ja miesiąc po studiach zostałam przyjęta jako pilot wycieczek a po 5 latach dorobiłam się pozycji rezydenta...
12.08.2015
03.05.2015
absolwent2009rocznik
Do wszystkich ktorzy chca studiowac w wstih: Nie jest to zla szkola, uczy duzo teorii na temat turystyki, duzy nacisk kladzie na jezyki obce, co uwazam rowniez jako plus, jednakze to czy zdobedziesz po nirj prace w duzym stopniu zalezy przede wszystkim od Ciebie jakim jestes czlowiekiem, czy bedziesz umial odpowiednio "sprzedac sie" na rozmowie o prace. Pamietajcie ze ten zawod to nie taki sam kawalek chleba jak inne kierunki. Tutaj trzeba naprawde to lubic i kochac, byc otwartym na ludzi i nie bac sie. Duzo zalezy wiec od charakteru. Ktos kto sie boi i nie lubi pracy z ludzmi- odradzam. Ja skonczylam wstih ale nie ukrywam ze aby znalezc potem prace musialam zaczac po prostu inne studia. Nie wspomne juz o tym ze pol roku ponad przesiedzialam w domu i zasilalam.szeregi bezrobotnych. Bardzo ciezko zdobyc prace w tym zawodzie na etacie. Fajna natomiast sprawa dla wlascicieli biur podrozy itp ktorzy chca podrasowac swoje ambicje, bo pracr maja a do szczescia brakuje im jefynie tytulu mgr. Szczerze gdybym mogla wybierac raz jeszcze wybralabym inny kierunek, cos co na pewno zaowocuje znalezieniem pracy.
patryk
Co powiecie o kierunku gastronomia i dietetyka. Warto? Ja właśnie kończę technikum hotelarskie i tak się zastanawiam nad gastronomią.
25.03.2015
24.03.2015
wiola
jeśli szukasz uczelni o kierunku turystycznym to trafiłeś chyba najlepiej jak mogłeś, moim zdaniem to odpowiednie miejsce do zdobycia wiedzy z zakresu turystyki, nabrania doświadczenia w zawodzie z racji licznych praktyk i przede wszystkim rozwoju swoich pasji, polecam!
nikita
słyszałam, że kiedyś ta szkoła była najlepszą uczelnią o tym profilu, czy to prawda? chciałabym studiować turystykę ale nie tylko dla papierka lecz z pasji podróżowania i poznawania świata...nie chciałabym aby lata spędzone na uczelni poszły na marne...
26.01.2015
30.12.2014
kadiios
Polecam turystykę i rekreację każdemu, kto lubi podróżować i nie boi się kontaktu z ludźmi. Te studia uczą życia! ;) najbardziej podobały mi się zawsze wyjazdy i praktyki, czas studiów to najlepszy okres w moim życiu
Bardzo dobra Uczelnia
Jako jedna z nielicznych uczelni dalej jest uczelnią branżową i nie rozdrabnia się na drobne. Uczy fachu, jest dobra w tym co robi. A jak jeszcze bedziecie korzystac z mozliwosci wyjazdow na praktyki zagraniczne, przylozycie sie do jezykow obcych- dwa obowiazkowe na studiach dziennych - to macie szanse na fajna prace. Ja wlasnie robie praktyki w Hiltonie i jest super!
11.12.2014
11.12.2014
Bardzo dobra Uczelnia
Jako jedna z nielicznych uczelni dalej jest uczelnią branżową i nie rozdrabnia się na drobne. Uczy fachu, jest dobra w tym co robi. A jak jeszcze bedziecie korzystac z mozliwosci wyjazdow na praktyki zagraniczne, przylozycie sie do jezykow obcych- dwa obowiazkowe na studiach dziennych - to macie szanse na fajna prace. Ja wlasnie robie praktyki w Hiltonie i jest super!
rozpoczęcie roku
czy koniecznie trzeba być na inauguracji??? wiem, że niby maja dawać umowy i legitymacje, ale ja mam naprawde taka podbramkową sytuację, że na 99% nie dotrę ... i co? w dziekanacie mi wydarza wszystko?
28.09.2014
21.09.2014
studia podyplomowe
dla kogo są studia podyplomowe Obsługa Ruchu Lotniczego? kto kończył ten program? czy można coś więcej się dowiedzieć na ten temat?
krzysiek
idąc na taki kierunek musisz liczyć się z większymi wydatkami ale z tego co słyszałem część kosztów jest pokrywana przez uczelnię ;)
27.07.2014
31.05.2014
Studentka
Ukończyłam tą uczelnię. Jest to bardzo dobra uczelnia. Poziom nauczania jest wysoki. Proszę nie sugerować się negatywnymi opiniami, które są często tworzone przez osoby nie będące studentami czy pracownikami tej uczelni. Do egzaminów trzeba się uczyć tak samo jak na innych uczelniach (mam porównanie). Jest to uczelnia o profilu, który wciąż się rozwija. Kadra uczy także na UG czy Politechnice Gdańskiej, więc opinie o łatwych egzaminach i zaliczeniach są nieprawdą. Polecam WSTiH! Pozdrawiam i życzę powodzenia w nauce i wyborze :)
nina22
Jestem po I roku studiów. Jestem bardzo zadowolona, wiele przedmiotów jest praktycznych, ogromne możliwości praktyk nie tylko w Europie, ale i w Ameryce. Wyjazdy na targi, koła naukowe, super Samorząd. Zajęcia niektóre ciekawe, inne mniej-jak wszędzie. Powiem tak- jeśli chcecie coś osiągnąć to wszędzie trzeba się uczyć i włożyć wysiłek w to. Na WSTiH są przedmioty, które ciężej zdać, ale ogólnie jeśli się systematycznie chodzi, to nie ma problemów. Polecam wszystkim, którzy wiedzą co chcą robić, bo jeśli idziesz tutaj sobie z braku laku tzw., to nie będziesz zadowolony.
30.05.2014
29.05.2014
bartosz
halo halo jak wygląda sytuacja z praktykami i obozami w WSTiH?? czy studenci pokrywają sami koszty wyjazdów?? ile jest obozów podczas studiów?? Wiem, że studenci dzienni na UŁ płacą za wszystko sami i wychodzą jakieś ogromne sumy rocznie za takie wyjazdy dlatego nie chciałbym być niemile zaskoczony kosztami obozów...
JustMe
Wydaje mi się, że jeśli ktoś jest bardzo nastawiony na turystykę i sukces w tej dziedzinie, jest to dobre miejsce. Wykładowcy są specjalistami, są to praktycy, którzy są w stanie nauczyć naprawdę wiele. Ale to, czy znajdziesz pracę po tej uczelni zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Jeśli chcesz iść na łatwy kierunek i przyjemny kierunek TiR jest dla Ciebie. Uczelnia ma umowy ze wspaniałymi hotelami, które przyjmą na praktykę. Jednakże bez Twoich chęci, umiejętności i znajomości wielu języków obcych będziesz tylko szaraczkiem wśród tysięcy osób które ukończyły ten kierunek. Twój sukces zależy od ilości pracy , jaką w niego włożysz.
25.03.2014
19.01.2014
Kasik
studiuje na III roku, wiec moge cos na temat uczelni powiedziec. Wykładowcy sa ok, ale jesli chcecie sie czegos nauczyc to polecam rowniez po zajeciach zagladac do ksiazek, studia dzienne to pomyłka... owszem na I roku masz duzo czasu na to, zeby sie wyszalec, ale potem zmieniaja sie priorytety i potrzeba kasy - zajecia masz 3-4 dniw tygodniu a do pracy i tak cie nie wezma, bo studiujesz dziennie, poza tym bedac na specjalnosciach np. kosmetologia czy spa & wellness bez kursow nie masz szans na prace, chyba, ze stoisz bardzo dobrze z jezykami obcymi to moze ewentualnie recepcja
Madi
Ja studiuję w WSTiH na stacjonarnych i jestem zadowolona. Gdybym teraz miała możliwość cofnięcia się w czasie i ponownego wyboru szkoły - wybrałabym tą samą. Ciekawy kierunek, fajni ludzie, wykładowcy-praktycy i szanse na interesująca pracę (z ludźmi i dla ludzi...)
13.01.2014
02.12.2013
polecam
polecam TIR najlepszy kierunek studiów jaki istnieje! mnóstwo wyjazdów, poznajesz nowych ludzi, zaznajamiasz się z organizacją hoteli, parków narodowych, restauracji, muzeów a ta wiedza o dziwo czasem się przydaje. po za tym tir ma najlepsze imprezy !
weronika
a ja się nie zgodzę z tą opinią, studiuję turystykę i rekreację w tej szkole i jestem bardzo zadowolona, wiadomo, ze ten kierunek nie należy do najtrudniejszych ale moim zdaniem jest całkiem nieźle prowadzony, przede wszystkim jest bardzo ciekawy dla osób lubiących podróżować
02.10.2013
30.09.2013
Anna- studentka II roku WSTIH
Nie polecam tej uczelni. Szukajcie innych możliwości. Jeśli miałabym polecać to nie ta szkołe. Prosze sie jeszcze zastanowic
TiR
jesi nie dostane sie na panstwowa uczelnie, to przyjde tu na Turystyke i Rekreacje, ale normalne studia, nie zadne na odleglosc, nie bardzo wierze w taka forme, u mnie by sie ona nie sprawdzila, mysle ze najlepsze sa studia dzienne, po prostu, bo masz codziennie zajecia na uczelni, ewentualnie jak juz ktos musi pracowac (albo chce), no to zaoczne, ale wtedy trudniej sie spiac z nauka
27.09.2013
23.09.2013
e-learning opinie
kto ma doświadczenia z nauka w systemie e-learningowym? jak Wam idzie? dajecie rade? mozna sie czegoś nauczyc? bede wdzieczna za info w temacie :-)
turystyka i rekreacja
jesli ktos chce studiowac Turystyke i Rekreacje, to chyba WSTiH w Gdańsku jest najlepszym wyborem, oferta realizowana od lat, sprawdzona kadra wykladowcow, program wedlug mnie ciekawy, tak nawet życiowo, ja jestem bardzo zadowolona
18.08.2013
23.06.2013
anka
no ale tutaj szukają informacji maturzyści!!! więc piszcie dla nas, aby choć trochę ulatwic nam podjęcie decyzji, pliz, ja słyszałam akurat dość dobre opinie, nie powalające, ale jest po prostu w porządku, dlatego prosiłabym o wiecej waszych ocen :-)
Aniuk
dobrze mieć porównanie z innymi szkołami, wierzcie mi WSTiH wypada na tle innych bardzo spoko
23.06.2013
18.06.2013
janetka
Serio jest taka tragiczna? A zapowiadała się tak genialnie.. Jakie polecacie dobre szkoły o tym kierunku? Nie potrafię długo usiedzieć na miejscu dlatego głównie interesują mnie możliwości praktyk zagranicznych, możliwość roku, czy semestru w innym kraju.. Poza tym lubię międzynarodowe towarzystwo. ;-) GG: 8825229, bo tutaj pewnie już zapomnę zajrzeć..
Paula
Fajnie juz zapisuje :) a to mój nr:11199770
20.05.2013
15.05.2013
Olga
To może wymieńmy się gg. Mój nr 7995546:)
Paula
ja też się chyba wybieram :)
12.05.2013
11.05.2013
olga
możliwe że ja się tam wybieram, jeszcze się zastanawiam:)
alalala
wybiera się tam ktoś z Was?
04.05.2013
29.04.2013
Paula
Zastanawiam się nad pójściem na tą uczelnie.Napiszcie coś jak tam jest z praktykami.Niestety słyszałam wiele złych opinii o tej szkole i to mnie zraziło.Z drugiej strony mają fajne kierunki i nie wiem jaką podjąć decyzję.Chciałabym sie dowiedzieć jak to wygląda na prawde jest tu ktos kto chodzi tam i moglby cos napisac na ten temat ?
cichy
tragedia ... strata czasu i pieniędzy , jestem bardzo niezadowolony punkt , rozklad zajęć , kadra ( poszczególne przypadki ) , renoma tej szkoły tez jest kiepska bynajmniej w 3miescie
17.04.2013
30.03.2013
dhcnjkz
mało coś nowych opinii...
KA
Proszę, niech ktoś wypowie się na temat hotelarstwa. Jak praktyki, czy Wam się tam podoba.
07.03.2013
19.02.2013
kamila
Ta szkola to tragedia.. nie polecam.. jestem na turystyce uzdrowiskowej,spa&wellness -tylko przez 1 semestr jest przedmiot z zakresu spa & wellness a rezta to co innego.. jak ktos gdzies napisal- uczy sie tam wszystkiego i niczego,samych podstaw, z reszta nazwy przedmiotow mowia same za siebie- wiekszosc to podstawy czegos tam.. sorry ale mam byc po tej szkole wykwakifikowana w dziedzinie spa &wellness, wiec po to wlasnie ta specjalizacja a mam tykko o tym przez 1 semestr i to same podstawy tylko, wiec masakra.
Jaga
Polecam WSTiH w Gdańsku. Ciekawe specjalności i fajni wykładowcy, i co dla mnie najważniejsze, wielu z nich to praktycy. Studiuję tu od 3 lat i nie żałuję, że wybrałam wstih.
26.11.2012
14.11.2012
kokoszka
Turystyka to moim zdaniem jeden z lepszych kierunków teraz. Znam kilka osób, które po skończonych studiach teraz pracują w hotelach, wyjeżdżają za granicę i zarabiają krocie ;) także wydaje mi się, że to dobry pomysł zacząć takie studia, tym bardziej w WSTiH w Gdańsku, bo to szkoła na naprawdę wysokim poziomie
magda
tylko z tego co się orientuję na turystyce wychowanie fizyczne jest obowiązkowe. nie wiem też jak jest na tej uczelni, ale UŁ np ma obowiązkowy basen i nauka pływania.
09.11.2012
09.11.2012
MK
JULKA - do wyboru jest parę dyscyplin sportowych. Dobrze działa AZS (na stronce www.wstih.pl w zakładce organizacje studenckie znajdziesz więcej informacji). Nawet mają sukcesy na międzyuczelnianych mistrzostwach różnego typu ;) Fajnie
JULKA
a co z WFem na turystyce w WSTiH? studenci maja do wyboru dyscypliny sportowe czy jest to jakoś odgórnie ustalane??
02.10.2012
11.09.2012
Asiulka
do `turystyka`: angielski na TiR jest na bardzo dobrym poziomie, na pewno nie będziesz żałować wyboru tej szkoły i kierunku ;)
kobra
podoba mi się komentarz pierwszy na tej stronie, czyli komentarz alexandry, bo o ciekawym kierunku napisała. wyższa szkoła turystyki i hotelarstwa ma dobre położenie na morzem, gdzie łatwiej o wakacyjna pracę, no i właśnie morze jest niedaleko :D a ta specjalność uzdrowiska spa&wellness bardzo mnie kusi żeby złożyć papiery ;D
01.09.2012
31.08.2012
turystyka
mam pytanie do studentów TiR, na jakim poziomie jest j. angielski na tym kierunku?? pytam ponieważ chodziłam do liceum do klasy o profilu językowym i ten go mam całkiem nieźle opanowanego a nie chciałabym się nudzić na zajęciach a co gorsza uwstecznić do poziomu Present Simple...
sprawdzic u zrodla
ta fizjoterapia to chyba nowa jest, ja sam jestem zainteresowany tym kierunkiem, ze niby taki przyszlosciowy, pzwala wlasny interes rozkrecic, gabinet masazu i te sprawy, nie znalazlem nic wiecej w necie na och temat, wiec pewnie jak sie nie dostane na panstwowe to sprawdze ich pod katem tej fizjoterapii, ale podbijam pytanie: jelsi cos wiecie na temat - podrzuccie.
31.05.2012
31.05.2012
fizjoterapia?????
a od kiedy WSTiH ma kierunek fizjoterapia???? kto u nich to studiuje i moglby podrzucic cos wiecej na ten temat? jakie maja zaplecze? czy sa pracownie, jak wyposazone? wszystko nie interesuje, z gory dzieki, ata
edi
Jestem na turustyce ze specką zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii. Ciekawy kierunek, dobrze przygotowuje po pracy w zawodzie o ile taka się znajdzie po studiach ;) A wracając do samej uczelni to duży plus daję za dobry poziom języków, z czego bardzo się cieszę.
11.04.2012
15.02.2012
Saba
Potwierdzam, dobra uczelnia wyższa to podstawa. A ta taka jest. Atut - choćby zajęcia w jęz. angielskim.
Monia
Kończę już magisterkę - licencjat też robiłam w tej szkole. Myślę, że poziom nie odbiega od Uniwerku i Polibudy, tym bardziej, że gro wykładowców wykłada na tych właśnie publicznych uczelniach... Jestem zadowolona. Kończę Zarządzanie przedsiębiorstwem turystycznym. Mam jeszcze ochotę na podyplomówkę - Dietetykę - tak dla siebie ;)
24.01.2012
18.01.2012
Gilda
Czy praktyki trzeba załatwiać samemu czy uczelnia nam w tym pomoże?
karolina
Całkiem fajnie się tu studiuje, tylko jak robi się ciepło, ciężko się zabrać do nauki do sesji gdy niedaleko szumi nasze piękne morze ;)
04.06.2011
29.05.2011
sweeet
mój kolega studiuje turystykę w tej szkole, chwali sobie ten kierunek, podobno ma już pomysł na własny biznes, z nauką daje sobie dobrze radę więc program jest do ogarnięcia
koala
tez obiło mi się o uszy, że jest ok, ja mam jeszcze rok do wyboru studiów ale rozpatrzę na pewno ofertę tej skzoły
24.05.2011
23.05.2011
andrzej
mój znajomy tam chodzi, z tego co słyszałem to spoko uczelnia, trzeba się trochę pouczyć ale bezstresowo można wszystko zaliczyć ;)
alexandra
Jestem na 1 roku studiów o specjalności Turystyka Uzdrowiskowa Spa&Wellness, kiedy wybierałam szkołą wyższą myślałam również o kosmetologii, znajomi polecili mi jednak ten uniwersytet i kierunek, z czego się niezmiernie cieszę. Mogę tutaj zdobyć ogólną widzę na tematy takie jak: promocja zdrowia, odnowa biologiczna, obsługa klienta czy zarządzanie centrami leczniczo-rehabilitacyjnymi. Po ukończeniu studiów chciałabym ubiegać się o pracę w centrum spa, a ten kierunek doskonale mnie do tego przygotuje.
23.05.2011
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Politechnika Poznańska
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Akademia Tarnowska
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Politechnika Łódzka
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Politechnika Śląska
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Akademia Zamojska
  • Collegium Humanum w Katowicach
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Uniwersytet Kaliski
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Gdański
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Collegium Humanum w Szczecinie
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Collegium Humanum w Gdańsku
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Politechnika Częstochowska
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Collegium Humanum w Lublinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Collegium Humanum w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu