• Uniwersytet Medyczny Łódź Drzwi Otwarte
  • WSAIB Gdynia patronat medialny
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku

uczelnia publiczna, woj. pomorskie, 80-836 Gdańsk, ul. Targ Węglowy 6, (+58) 301 44 40, office@asp.gda.pl

Architektura i wzornictwo, grafika, rzeźba i intermedia, malarstwo - to podstawowe dziedziny, w jakich naucza Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku. Zarazem są to nazwy czterech głównych wydziałów uczelni, na których prowadzona jest rekrutacja na różnorodne kierunki o charakterze artystycznym. W ramach specjalizacji poszczególnych kierunków można tu studiować m.in. animację, grafikę projektową, malarstwo ścienne albo architekturę wnętrz.

ASP w Gdańsku szczyci się sporymi tradycjami akademickimi - uczelnia powstała w 1945 roku (wówczas znano ją pod nazwą Państwowy Instytut Sztuk Plastycznych). Na liście jej absolwentów można znaleźć niejedno nazwisko istotne dla rozwoju polskiej kultury i sztuki XX oraz XXI wieku.


Ocena uczelni

4.97 / 10
269 głosów

Opinie (54)
Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku, ASP Gdańsk

Intermedia ASP Gdańsk
odpowiedź dla HarleyQ z dnia 22.09.2022
Komentarz jest nieprecyzyjny i ogólnikowy. Nie wynika z niego, którego stopnia studiów dotyczy. Studia na kierunku Intermedia prowadzone są w systemie dwustopniowym. I stopnień kładzie nacisk zarówno na artystyczne jak i techniczne umiejętności osób studiujących, które już powinny posiadać osoby studiujące na II stopniu. Jednak również na II stopniu są zajęcia m.in. z zakresu edycji obrazu video i dźwięku oraz obrazu filmowego, a także fotografii, co stwarza absolwentom możliwość pracy nie tylko w zawodzie artystki/artysty funkcjonującego w obiegu galeryjnym. Z komentarza nie wynika na czym polega "niekompetencja" wykładowców. ASP w Gdańsku uzyskało kategorię naukową A+, na co również złożył się dorobek wykładowców kierunku Intermedia. Program studiów jest publikowany 5 miesięcy przed rozpoczęciem roku akademickiego na stronie ASP w Gdańsku i każdy kandydat i kandydatka może się z nim uprzednio zapoznać i rozważyć czy to jest to, czego szuka. W Radzie programowej kierunku Intermedia oraz w Zespole do spraw jakości kształcenia zasiadają reprezentanci studentów i tam mają możliwość zgłaszania swoich uwag do programu i organizacji studiów. Jest to zdecydowanie bardziej efektywny kanał komunikacji niż anonimowy komentarz na ogólnopolskim forum. Plan zajęć trudno dopasować do oczekiwań konkretnej grupy studenckiej - musi on być skorelowany z planami dla pozostałych roczników na kierunku Intermedia, a ponadto z zajęciami, które studenci Intermediów mają wspólne z innymi kierunkami studiów.
23.09.2022
22.09.2022
HarleyQ
ASP w Gdańsku na kierunku Intermedia to prawdziwa strata czasu, szczególnie na specjanosci "bez specjanosci". Marnujesz większości dnia, choć zajęć niewiele gdyż plan zajęć jest tragicznie rozplanowany. Część profesorów jest zwyczajnie niekompetentna. Jeśli nie jesteś osobą tworzącą sztukę typowo performance. Nie polecam. Po tych studiach przestałam w jakikolwiek sposób podziwiać sztukę współczesną, został tylko niesmak.
Gabi
Dostałam się na kierunek Architektura przestrzeni kulturowych i teraz moje pytanie czy iść w to, a może lepiej zainwestować pieniądze i wybrać się do szkoły prywatnej Nauk Stosowanych w Sopocie?
20.07.2022
27.06.2022
Anita
Najgorsza możliwa do wyboru uczelnia. Chcesz się dostać na GRAFIKĘ komputerową, gdzie specjalność do wyboru to ANIMACJA, po czym na egzaminie każą Ci rysować realistyczne postacie na ogromnych formatach. Jestem ciekawa który grafik tworzący animacje dla chociażby Disneya pracuje manualnie, a nie na komputerze. Nie polecam, strata czasu, nerwów i przede wszystkim pieniędzy, bo opłata rekrutacyjna z kosmosu.
Domi
Jestem zainteresowana Grafiką I stopnia w trybie zaocznym. Czesne jest mega drogie, a ja już byłam na jednej Uczelni zaocznej na Grafice (nie ASP), która swoim poziomem mnie mocno rozczarowała i niczego nie nauczyła. Nie chciałabym inwestować w to, jeśli nie można się tam rozwinąć. Jaki jest poziom, czy polecacie? Ciężko się dostać?
22.05.2022
15.05.2021
pl
Czy ktoś jest w stanie wypowiedzieć się na temat architektury wnętrz?
PJ
Czy polecacie Malarstwo na ASP?
19.03.2021
18.05.2020
BPU ASP
odpowiedź dla NN z dnia 16.05.2020
Aktualną kadrę Wydziału Grafiki ASP w Gdańsku można znaleźć w poniższym linku: http://zbrojowniasztuki.pl/pracownice-i-pracownicy/obecne-dydaktyczki-i-obecni-dydaktycy?search=&faculty=2&view=tiles
NN
Jak wygląda aktualny stan kadry na Grafice?
16.05.2020
23.02.2020
Angelina
Ile prac musi być w teczce na ASP Gdańsk?
Iwona
Czy polecacie wzornictwo na ASP?
01.10.2019
12.09.2019
Orlija
Witam, chciałabym uzyskać informacje na temat uczelni od studenta na kierunku architektura wnętrz. Jeżeli jest dobra duszyczka, która by mnie wprowadziła „od kuchni” w klimat uczelni, to prosiłabym o kontakt na e-mail: orlija@vp.pl. Z góry serdecznie dziękuję. ;)
Mateusz
Opublikowaliśmy ostatnio całą teczkę, w sumie nawet dwie na blogu 🙂 Można ogarnąć jak wyglądała, na wydział grafiki na ASP 🙂 https://kresl.pl/teczka-na-asp-grafika/ Wszystko dla pomocy rysującym i zdającym!
23.07.2019
27.04.2019
Egzamin
Jak wyglądają egzaminy na architekturę wnętrz? Może ktoś coś wie? Wiem, że są trzy egzaminy po 4 godziny, ale jak wyglądają? W sensie postać, martwa natura? Jakieś dokładne informacje? :)
oceny, opinie, studia artystyczne - co się dzieje?
czytałam komentarze pod różnymi uczelniami artystycznymi .... to jest jakiej nieporozumienie, wszedzie mega niskie oceny, studenci niezadowoleni, zdegustowani programem, chaosem organizacyjnym, programem nieadekwatnym do obecnego rynku pracy. To chyba jest jakaś ogolnokrajowa tendencja. Zastanawiam się tylko, co w tej sytuacji robić? iść na studia za granicę???? no nie stać mnie. Skladac papiery tutaj licząc że studenci przesadzają? Liczyć na pozytywne, cha, cha .... dobre zmiany ... ? Poradżcie, bo zupełnie nie wiem, co robić?
22.03.2019
24.02.2019
misia
Hejhej . Czytam, że uczelnia jest kompletnie nieogarnięta i ma bardzo niskie oceny. Szkoda wielka, bo kierunek grafiki projektowej II stopnia wydaje się być ślicznie i pięknie opisany na stronie, i wpasowuje się w to, co chciałabym robić. Czy istnieją w Polsce uczelnie o podobnych kierunkach?
Mo
Po czterech latach studiowania tam mogę, z czystym sercem, powiedzieć, że to najgorsza uczelnia, jaką mogłam sobie wyobrazić. Prowadzący zajęcia olewają studentów (oczywiście nie wszyscy), najważniejsze informacje nie są przekazywane wszystkim studentom i to studenci muszą później zabiegać i tłumaczyć się dlaczego ktoś ich o czymś nie doinformował - czasami wynikają z tego rzeczy trudne do rozwiązania. Można sobie pisać maile, ale odpowiedź dostaniesz po miesiącu (o ile prowadzący cię nie oleje). W STS dostaje się błędne informacje, albo w ogóle się ich nie dostaje. Mam wrażenie, że kadra jest niedoinformowana. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć to jedna osoba odsyła cię do innej, i tak w kółko. Poziom nauczania też nie jest zbyt wysoki - nie nauczyłam się tam niczego, czego nie wiedziałam już w liceum plastycznym. Nikomu nie polecam.
07.01.2019
18.11.2018
malarstwo
Studia na ASP to jedynie strata czasu. Prowadzacy nie ucza niczego, a przynajmniej niczego przydatnego. Dobre publikacje ksiazkowe ( ktore trzeba najczesciej sprowadzic z zagranicy) naucza cie znacznie lepiej. Nie idzcie na ASP serio!
uczeń z plastyka
Zastanawiam się nad jednym kierunkiem tutaj grafika projektowa albo jak kto woli projektowanie graficzne a jeśli Gdańsk :P . W grę wchodzi Gdańsk , Łódź ,Wrocław i ostatecznie Katowice bo stąd jestem XD . Jakieś rady? jak to wygląda z tym Gdańskiem ? warto ? bo opinie są bardzo podzielone a nad nim zastanawiam się najbardziej .Niby ploteczki że poziom słaby i stres czy bezrobocie gwarantowane ale finalnie w rankingu tegorocznym nie wypadł słabo i zapowiada się z zewnątrz bardzo obiecująco. Czy faktycznie jest tak , że jeśli nie jest się z pomorza to można sobie podarować? I że teczka nie jest przedmiotem rozmów na kolejnym etapie tylko prace z wcześniejszych etapów. To przeraża najbardziej bo jak chodzi o prace w stresie to bywa różnie bo, wiadomo jak daje się prace do teczki to różnorodne i dobre raczej a w takim wypadku, wychodziłoby na to że teczka nie ma znaczenia. A jak to ogólnie wygląda z tą animacją w Gdańsku ? Sorka że taki wywód :P
04.02.2018
04.01.2018
Patka
Co powiecie na temat II stopnia architektury wnętrz? Jak rekrutacja, atmosfera, kontakt z wykładowcami, jaki jest poziom?
Patrycja
Przykro to powiedzieć, ale chamstwo i brak kultury na wydziale grafiki oczywiście. Jeśli chodzi o 2 stopień, to przyjmują głównie studentów ze stacjonarnych. Nas z niestacjonarnych nie chcą brać na dzienne. Już nie mówię o ludziach, którzy przyjeżdżają specjalnie na egzaminy z zewnątrz. Nie polecam!
04.07.2017
25.06.2017
Ela
Nie polecam grafikę II stopnia. Jeśli przychodzisz z zewnątrz, praktycznie nie masz szans na dostanie się, bez względu na umiejętności oraz portfolio. Przyjmują tylko swoich ze względu na ograniczoną ilość miejsc. Szkoda czasu i pieniędzy :)
Adr
ASP Gdansk to naprawde bardzo słaba uczelnia, sprawdźcie rankingi. Zresztą jest oddalona od prawdziwego świata biznesu i sztuki, takiego w Trójmieście nie ma. Ida tam głównie mieszkańcy woj. pomorskiego, którzy nie widzą, jak wyglądają studia artystyczne. Poza Politechnika w województwie uczelnie sa niezwykle słabe w skali krajowej. Sprawdźcie rankingi czy nawet raporty MNiSW - czarno na białym. Nie warto, bezrobocie i frustracja gwarantowane.
26.09.2016
19.08.2016
i.a.
dostałam sie na wzornictwo, mogę wam jedynie powiedzieć że generalnie egzaminy specjalistyczne polegają na tym, że dają wam zadania (głównie na talent i pomysłowość, ale dobrze umieć perspektywę i posługiwać się nożyczkami ;) ) a potem wychodzi się z sali i płacze. na rozmowie nie potrzebowaliśmy teczki, tylko analizowano nasze prace z etapu konkursowego, tak jak na stronie pisali.
intermedia
czy ten kierunke jest tylko jako studia II stopnia??? nie ma licencjackich?
17.08.2016
05.04.2016
zuza
czytam co piszecie, sprawdzam na ich stronie informacje, wszystko pięknie ładnie, tylko dlaczego ASP w Gdańsku jest tak nisko oceniona przez studentów??? zledwie 2 punkty, gdzie większośc szkół na 5 pkt. a co lepsze po 6 pkt. uważam, że jak na szkołę państwową to mało, gdzie tu tkwi problem? co jest nie tak?
ASP Gda
Uwaga. Trwają Dni Otwarte ASP w Gdańsku. Zapraszamy w dniach 2-4 kwietnia 2016. Więcej: http://www.asp.gda.pl/strona/kategoria/612/dni_otwarte_2016 http://www.trojmiasto.pl/Dni-Otwarte-Akademii-Sztuk-Pieknych-w-Gdansku-imp420643.html
02.04.2016
08.06.2015
pykpyk
hejhej, macie jakieś wskazówki co do teczki na grafikę? co tam wrzucić, albo czy mogę przykleić mniejszy format na b1, czy mnie zjedzą za taki wymysł? jak myślicie?:)
dzt
Na Grafice w rzeczywiście jest około stu kandydatów. Do drugiego etapu przechodzi za zwyczaj koło połowy, ale w tym roku było to 38 osób, z czego przyjęto 30. Mi się udało. Zapraszam do poczytania mojego bloga - piszę tam o przygotowaniach do egzaminów, o samych egzaminach i o tym jak wygląda ASP "od środka". http://zmuda-trzebiatowska.blogspot.com/
08.11.2014
26.10.2014
drizda
Zamierzam wybrać się na wzornictwo w przyszłym roku. Mam pytanie - jak wyglądają egzaminy i w jakich terminach mniej więcej są? Czy potrzebny jest czysty talent, technika, czy wiedza teoretyczna? Bardzo zależy mi na tych studiach, a kompletnie nie wiem czego się spodziewać. Z góry dzięki ;)
Agol
Hej mam pytanie dotyczące wzornictwa na ASP (ja chciałabym pójść do Gdańska, ale może w innych jest podobnie), jakie przedmioty trzeba zdawać na maturze, jak wygląda egzamin wstępny (czy trzeba przynosić teczkę z rysunkiem i malarstwem), czy jest malarstwo jako osobny egzamin, jak wygląda pierwszy rok i czy na studiach dużo się rysuje martwej czy to już wszystko bardziej komputerowo?
06.09.2014
03.10.2013
magda
Mam pytanie, czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy warto wybrać się na wzornictwo do Gdańska?
paz
Dzięki Magda za odpowiedź :)
17.06.2013
12.06.2013
adamK
A ilu z reguły jest chętnych kandydatów na grafikę? Słyszałem, że na wstępie jest ponad 100, tak było ponoć w poprzednich latach, potem wiadomo - spławiają połowę, żeby zrobić miejsce na sali na egzaminach i znowu odsyłają połowę z kwitkiem.
paz
Witam, wybieram się w tym roku na wzornictwo na asp w Gdańsku, czy mógłby ktoś napisać jak wyglądają egzaminy wstępne, no i w szczególności ten specjalistyczny?? No i ta rozmowa kwalifikacyjna, o co tam pytają i wg?? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam :)
11.06.2013
10.06.2013
Weronika
A co z architekturą wnętrz? Jak wyglądają egzaminy, np co było w zeszłym 1012 roku? :)
ella23
egzamin z grafiki warsztatowej i projektowej polega na interpretacji podanego przez komisję tematu, może to być np. jakieś hasło, które trzeba zilustrować itp.
01.06.2013
18.05.2013
Marcin Luli
Heya Chce dostać się w tym roku na Intermedia na II stopień. Może ktoś poradzić jak przygotować się na egzamin aby przejść rekrutację? Jak skonstruować teczkę, na co zwrócić uwagę, itp. Będę wdzięczny za pomoc ;)
aga
hej, może ktoś mi powiedzieć na czym polega egzamin z zagadnień grafiki warsztatowej i projektowej?
21.04.2013
20.04.2013
Pola
Zapewniam Cie, że jest na czym pracować :) wyposażenie jest nowoczesne, niczego nam nie brakuje, no chyba że inspiracji niekiedy ;d polecam Akademię Sztuk Pięknych w Gdańsku!!
Gienia
na zdjęciach na stronie widzę ładne pracownie, fajne rzeźby, czytam o nowoczesnych sprzętach. Czy to wszystko jest prawdą? zależy mi na tym, żeby było na czym pracować ;))
18.02.2013
02.02.2013
Jola
Mnie z kolei nurtuje pytanie co czeka absolwenta ASP w Gdańsku. Bo gdzie taki człowiek może dostać pracę? czy to nie jest tak, że studiuje się dla samego studiowania, dla zamiłowania do sztuki? pociąga mnie trochę taka uczelnia ale boję się, że nie będę miała gdzie pracować potem... a chcę coś zarabiać!
mona
Z czego więc słynie ASP w Gdańsku?
09.12.2012
14.11.2012
gopr
ASP w Gdańsku - mogę powiedzieć, że nie pożałujecie jeśli wybierzecie tą szkołę ;) wiem, że sporo ludzi "pcha się" do Warszawy bo tam niby tak cudownie. Ale muszę wam powiedzieć, że Gdańsk to też jest super miasto a uczelnia jest świetna. Polecam
salka
Zainteresował mnie taki kierunek : Studia niestacjonarne I stopnia - kierunek Grafika - specjalność Grafika Projektowa i tak się tylko zastanawiam czym on się różni od kierunku grafina na uniwerku czy polibudzie? Mógłby ktoś udzielić takiej informacji. Chciałabym jeszcze się dowiedzieć czy studia zaoczne odbiegają poziomem lub ilością materiały od studiów dziennych na tej uczelni?
29.06.2012
29.05.2012
nołofens
talent nigdy nie wystarczy, potrzeba ciężkiej pracy. a na egzamin na pewno liczy się tzw. teczka, z marszu wszystkich przecież nie przejmują:)
asia
jak wygląda egzamin wstępny na wzornictwo? Czy trzeba się do niego jakoś specjalnie przygotowywać? Czu wystarczy sam talent? ;)
03.04.2012
01.04.2012
milka
ASP to ASP , każdy jest inny, każdy rządzi się swoimi prawami i ma określony profil, charakterystykę Zawsze się mówi, że ta szkoła słynie z.. no i właśnie tak należy rozpatrywać uczelnię, sprawdzając, która słynie z rzeczy Ci odpowiadających.
longer
15-17 kwietnia dni otwarte na gdańskim asp, po prostu można przyjść i wyrobić sobie opinię samemu, gwarantuję, że będzie CO NAJMNIEJ dobra, jeśli nie bardzo dobra. Może się po prostu zakochacie jak ja i zostaniecie na dłużej
31.03.2012
21.03.2012
tejero
A tutaj nie ma o czym dyskutować - dobra szkoła, ciekawe zajęcia, wspaniali ludzie. Wszystko tak jak trzeba i chyba każdy się ze mną zgodzi w tej kwestii
ojojoj
ooooj czemu tak cichutko tutaj o was? spodziewałem się burzliwych dyskusji, wielu rozmów itd. W mieście bardzo chwalą to ASP i chciałem na nie pójść, ale brakuje mi konkretów troszkę.. Może ma ktoś coś więcej do powiedzenia ?
20.03.2012
25.02.2012
dont
Przez dofinansowanie z UE nie tylko modernizujemy budynki, ale będzie widoczna poprawa jakości studiowania na każdej płaszczyźnie. Także jeśli jeszcze wcześniej miałeś/miałaś jakieś wątpliwości, to olej to ! Studia tutaj to czysta przyjemność, możliwość artystycznego wyrażania siebie i swoich poglądów. Cieszę się, że mogę być częścią czegoś tak wspaniałego.
myt
Mogę polecić ze swojej strony grafikę. Wydaje mi się, że jest spoko, aczkolwiek nie mam porównania z innymi uczelniami. Niemniej wszyscy \"robią swoje\" i studiuje się dobrze. Czuję jak nabieram coraz to nowych umiejętności i rozwijam się artystycznie.
19.02.2012
18.01.2012
MilKa
Jak jest na architekturze wnętrz?
  • Lubelska Akademia WSEI
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Coventry University Wrocław
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Politechnika Częstochowska
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Politechnika Lubelska
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Uniwersytet Opolski
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Politechnika Łódzka
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Akademia Zamojska
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Politechnika Poznańska
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Szkoła Wyższa Wymiaru Sprawiedliwości w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Uniwersytet Gdański