• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Uniwersytet Wrocławski Alicja Wojtasz
  • Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University

Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku

uczelnia publiczna, woj. pomorskie, 80-836 Gdańsk, ul. Targ Węglowy 6, (+58) 301 44 40, office@asp.gda.pl

Architektura i wzornictwo, grafika, rzeźba i intermedia, malarstwo - to podstawowe dziedziny, w jakich naucza Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku. Zarazem są to nazwy czterech głównych wydziałów uczelni, na których prowadzona jest rekrutacja na różnorodne kierunki o charakterze artystycznym. W ramach specjalizacji poszczególnych kierunków można tu studiować m.in. animację, grafikę projektową, malarstwo ścienne albo architekturę wnętrz.

ASP w Gdańsku szczyci się sporymi tradycjami akademickimi - uczelnia powstała w 1945 roku (wówczas znano ją pod nazwą Państwowy Instytut Sztuk Plastycznych). Na liście jej absolwentów można znaleźć niejedno nazwisko istotne dla rozwoju polskiej kultury i sztuki XX oraz XXI wieku.



Ocena uczelni

6.09 / 10
368 głosów

Opinie (59)
Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku, ASP Gdańsk

uwu kitten
Czy ktoś jest w stanie wypowiedzieć się jak wygląda nauka na kierunku architektura wnętrz? Wybralibyście jeszcze raz te sama uczelnię? I jak wygląda proces rekrutacji? Jest składanie teczki i rozmowa kwalifikacyjna tak?
30.12.2023
14.10.2023
Buziaki
Studiowałam wzornictwo, oba stopnie. Na uczelni na pewno wiele rzeczy nie działa, np. dostępność do sprzętów, a raczej jej brak. Z sali komputerowej czy studia fotograficznego nie można korzystać i już. Wielka szkoda, bo zdjęcia produktowe muszą być wymuskane, a trzeba je robić w ciemnym pokoju na stancji, nie mówiąc już o poziomie legalności programów... Na studiach pierwszego stopnia na pewno nie da się pracować, jest bardzo dużo zajęć i drugie tyle pracy w domu. Czy to wada? Zależy, jeśli ktoś nie musi się utrzymywać sam, to fajnie, że jest dużo zajęć, bo można się naprawdę wiele nauczyć. Jeśli chodzi o pierwszy rok, to jest bardzo ciężki, nie tylko ze względów mnogości zajęć, ale głównie z powodu charakterów starszych wykładowców z podstaw projektowania wzornictwa. Zdarzyło się, że ktoś nie wytrzymał i rozpłakał się na konsultacjach czy przeglądzie... to oczywiste, że to nie powinno tak wyglądać... Polecam Erasmusa na trzecim semestrze w ramach rehabilitacji i zobaczenia, że można inaczej. Jednak jak już się przebrnie przez wyżej wymienionych Panów, to może być naprawdę fajnie. Pracowni jest 7 do wyboru, więc każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Można zmienić pracownię po semestrze, jak komuś coś nie leży. Warsztat jubilerski jest super wyposażony, a Pan Marek to złoty instruktor. Od wielu wykładowców można się dużo nauczyć. Ogólnie mimo tego, że wiele rzeczy nie działa, to jestem zadowolona ze studiów, dużo się nauczyłam, czego nie nauczyłabym się sama czy z małych kursów. Nie wyobrażam sobie siedzieć na wykładach na uniwersytecie zamiast tych wszystkich praktycznych zajęć na ASP. Warto też jeździć na wymiany za granicę i próbować różnych rzeczy.
Tadeusz Pietrzkiewicz
Jesteśmy zakładnikami anonimów. Zakłada się możliwość ich zaistnienia w tym miejscu. One - wręcz - stanowią tu swojego rodzaju zasadę. Anonim to wzorcowo negatywna forma komunikacji społecznej. Trudno sobie wyobrazić gorszą. Zatem, anonim - wnosi wartość, czy tez jest bezwartościowy? Jeżeli mam coś do powiedzenia, to piszę o tym przyjmując odpowiedzialność za to, co piszę. Wówczas, się zastanowię nad każdym napisanym wyrazem, ponieważ odpowiedzialność, jest tu słowem kluczowym i gwarantującym: uczciwości, rzetelności i przyzwoitości. Bo, jakże trudno jest odpowiedzialnie napisać coś pozytywnego, a jednoczenie niepustego i niebanalnego; podobnie jak trudno jest napisać uczciwie coś negatywnego. Pośród chaosu anonimowej treści giną zasadnicze pytania, jak to: "czego poszukujesz?". Czy poszukujesz studiów zawodowych, bądź kursu komputerowego, czy studiów na artystycznej uczelni akademickiej? Jeżeli jesteś na uczelni akademickiej, to korzystasz z dobrodziejstwa głębokiego i wszechstronnego wprowadzenia w sztukę i wrażliwość twórczą, w przekroju: od rysunku z natury (obserwacja i wnioski z natury), poprzez szkicowanie rzeczy nowych (jeszcze nie odkrytych, bo Twoich) i projektowania odręczne, aż po komputerowe, ze wszystkimi szczegółami... Przy okazji poznasz jeszcze parę innych zagadnień kontekstowych; wszechstronnie się uwrażliwiasz. Sprawa idzie o świadomość i dojrzałość twórczą. (Wiele innych rzeczy, można pozyskać samemu i bez studiów.) Jeżeli chcesz wykonywać tylko ograniczone w swoim zakresie czynności np.: komputerowe, to lepsza będzie szkła, bądź uczelnia - zawodowa. Tadeusz Pietrzkiewicz (profesor, czynny architekt wnętrz i pracownik badawczo-dydaktyczny na ASP w Gdańsku)
18.04.2023
18.04.2023
Tadeusz Pietrzkiewicz
odpowiedź dla W z dnia 17.04.2023
Architektura wnętrz, to nie jest porażka. To jest zawód. To - nawet - trochę więcej, niż zawód; to sposób na życie. Zatem, ciężko się wyzwolić spod jego "presji". My, dojrzali projektanci, nauczyliśmy się już godzić tę "presję" z codziennością. Bardzo lubimy swój zawód. Niewątpliwie, bez tego: "lubię", nie da się być projektantem. Ale, architektura wnętrz, to także sposób w jaki obserwujemy świat i jak reagujemy na oblicze świata. Jest to droga do tego, aby uczynić nasze otoczenie lepszym. Między innymi, musimy się nauczyć pokonywać trudności i rozwiązywać problemy w sposób godny i przyzwoity. Pytanie brzmi: "Jaka jest różnica pomiędzy szkołą, a studiami?". Studia, to już nie jest szkoła. Studentki i studenci, jak to wynika z zasady studiowania, uczą się zarządzać czasem pracy własnej oraz umiejętności efektywnego korzystania z czasu zajęć. To nie jest łatwa sztuka. Oto link do odnośnego planu zajęć, abyście (czytelnicy tych informacji) mogli sobie wyrobić pojęcie na temat godzin i poszczególnych zajęć dla studentek i studentów studiów licencjackich na Kierunku Architektura Wnętrz /gorąco polecam wszystkim zainteresowanym/: https://asp.gda.pl/upload/tinymce/ae6bbe34c68109c42547cd3d39d045bda67c695b.pdf Dobry projekt architektury wnętrz można wykonać odręcznie i nawet na papierze pakowym. Ważna jest tyko to, czy jest on dobrze zrobiony. Na studiach ważne jest, abyśmy robili dobre projekty i to jest naszym celem. Jakich narzędzi użyjemy, jest to kwestią wtórną. Natomiast, świadomość tego, w jakie narzędzia powinien się wyposażyć projektant (by dobrze funkcjonował, jako zawodowiec), jest bardzo ważna. Ale, zgadzam się, że jeszcze ważniejsza jest forma w jakiej się te informacje podaje. Zareaguję na tę sytuację... Z góry zakładam, że w podanej relacji jest więcej prawdy, niż emocji. To oczywiste, że niezadowolenie i żal ze strony studentki (czy też studenta) budzi mój szczery niepokój i troskę. To co mogę oferować najwięcej, to własny czas. Zapraszam! Chętnie pomogę w pokonaniu trudności i wyjaśnieniu wątpliwości (kontakt: tadeusz.pietrzkiewicz@asp.gda.pl) Łączę wyrazy szacunku dla wszystkich korzystających z niniejszego źródła Tadeusz Pietrzkiewicz Dziekan Wydziału Architektury Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku
W
Architektura wnętrz to porażka. Zajęcia na pierwszych dwóch semestrach trwają po 9-10 godzin codziennie, w ciągu tych godzin na większości zajęć zamiast robić projekty czeka się tylko na korektę. Realia są takie, że po wielu godzinach siedzenia na uczelni drugie tyle jest do roboty w domu. Z dobrą organizacją czasu brakuje godzin w dobie. Jeśli myślisz o pracowaniu choćby jeden dzień w weekendy to możesz od razu pożegnać się z tą nadzieją. Do tego dopiero parę dni po rozpoczęciu studiów pada informacja o wymaganym sprzęcie, tj. laptop z gamingowymi parametrami (ceny na rok 2023 ok. 5000-6000zł) oraz lustrzanka z określonymi parametrami i akcesoriami (używane ok. 1500zł) a na pytanie o to, skąd mamy wziąć takie pieniądze pada odpowiedź, że pożyczyć od rodziców albo wziąć kredyt. Prowadzone są również zajęcia z konkrentych programów, których uczelnia również nie zapewnia a nie są to tanie rzeczy (choćby Photoshop ok. 1000zł rocznie czy Rhinoceros ok. 900zł rocznie ze zniżką studencką). Oczywiście dochodzą do tego koszty materiałów do projektów. Wybór tej uczelni był najgorszym wyborem mojego życia i odradzam wszystkim.
17.04.2023
23.09.2022
Intermedia ASP Gdańsk
odpowiedź dla HarleyQ z dnia 22.09.2022
Komentarz jest nieprecyzyjny i ogólnikowy. Nie wynika z niego, którego stopnia studiów dotyczy. Studia na kierunku Intermedia prowadzone są w systemie dwustopniowym. I stopnień kładzie nacisk zarówno na artystyczne jak i techniczne umiejętności osób studiujących, które już powinny posiadać osoby studiujące na II stopniu. Jednak również na II stopniu są zajęcia m.in. z zakresu edycji obrazu video i dźwięku oraz obrazu filmowego, a także fotografii, co stwarza absolwentom możliwość pracy nie tylko w zawodzie artystki/artysty funkcjonującego w obiegu galeryjnym. Z komentarza nie wynika na czym polega "niekompetencja" wykładowców. ASP w Gdańsku uzyskało kategorię naukową A+, na co również złożył się dorobek wykładowców kierunku Intermedia. Program studiów jest publikowany 5 miesięcy przed rozpoczęciem roku akademickiego na stronie ASP w Gdańsku i każdy kandydat i kandydatka może się z nim uprzednio zapoznać i rozważyć czy to jest to, czego szuka. W Radzie programowej kierunku Intermedia oraz w Zespole do spraw jakości kształcenia zasiadają reprezentanci studentów i tam mają możliwość zgłaszania swoich uwag do programu i organizacji studiów. Jest to zdecydowanie bardziej efektywny kanał komunikacji niż anonimowy komentarz na ogólnopolskim forum. Plan zajęć trudno dopasować do oczekiwań konkretnej grupy studenckiej - musi on być skorelowany z planami dla pozostałych roczników na kierunku Intermedia, a ponadto z zajęciami, które studenci Intermediów mają wspólne z innymi kierunkami studiów.
HarleyQ
ASP w Gdańsku na kierunku Intermedia to prawdziwa strata czasu, szczególnie na specjanosci "bez specjanosci". Marnujesz większości dnia, choć zajęć niewiele gdyż plan zajęć jest tragicznie rozplanowany. Część profesorów jest zwyczajnie niekompetentna. Jeśli nie jesteś osobą tworzącą sztukę typowo performance. Nie polecam. Po tych studiach przestałam w jakikolwiek sposób podziwiać sztukę współczesną, został tylko niesmak.
22.09.2022
20.07.2022
Gabi
Dostałam się na kierunek Architektura przestrzeni kulturowych i teraz moje pytanie czy iść w to, a może lepiej zainwestować pieniądze i wybrać się do szkoły prywatnej Nauk Stosowanych w Sopocie?
Anita
Najgorsza możliwa do wyboru uczelnia. Chcesz się dostać na GRAFIKĘ komputerową, gdzie specjalność do wyboru to ANIMACJA, po czym na egzaminie każą Ci rysować realistyczne postacie na ogromnych formatach. Jestem ciekawa który grafik tworzący animacje dla chociażby Disneya pracuje manualnie, a nie na komputerze. Nie polecam, strata czasu, nerwów i przede wszystkim pieniędzy, bo opłata rekrutacyjna z kosmosu.
27.06.2022
22.05.2022
Domi
Jestem zainteresowana Grafiką I stopnia w trybie zaocznym. Czesne jest mega drogie, a ja już byłam na jednej Uczelni zaocznej na Grafice (nie ASP), która swoim poziomem mnie mocno rozczarowała i niczego nie nauczyła. Nie chciałabym inwestować w to, jeśli nie można się tam rozwinąć. Jaki jest poziom, czy polecacie? Ciężko się dostać?
pl
Czy ktoś jest w stanie wypowiedzieć się na temat architektury wnętrz?
15.05.2021
19.03.2021
PJ
Czy polecacie Malarstwo na ASP?
BPU ASP
odpowiedź dla NN z dnia 16.05.2020
Aktualną kadrę Wydziału Grafiki ASP w Gdańsku można znaleźć w poniższym linku: http://zbrojowniasztuki.pl/pracownice-i-pracownicy/obecne-dydaktyczki-i-obecni-dydaktycy?search=&faculty=2&view=tiles
18.05.2020
16.05.2020
NN
Jak wygląda aktualny stan kadry na Grafice?
Angelina
Ile prac musi być w teczce na ASP Gdańsk?
23.02.2020
01.10.2019
Iwona
Czy polecacie wzornictwo na ASP?
Orlija
Witam, chciałabym uzyskać informacje na temat uczelni od studenta na kierunku architektura wnętrz. Jeżeli jest dobra duszyczka, która by mnie wprowadziła „od kuchni” w klimat uczelni, to prosiłabym o kontakt na e-mail: orlija@vp.pl. Z góry serdecznie dziękuję. ;)
12.09.2019
23.07.2019
Mateusz
Opublikowaliśmy ostatnio całą teczkę, w sumie nawet dwie na blogu 🙂 Można ogarnąć jak wyglądała, na wydział grafiki na ASP 🙂 https://kresl.pl/teczka-na-asp-grafika/ Wszystko dla pomocy rysującym i zdającym!
Egzamin
Jak wyglądają egzaminy na architekturę wnętrz? Może ktoś coś wie? Wiem, że są trzy egzaminy po 4 godziny, ale jak wyglądają? W sensie postać, martwa natura? Jakieś dokładne informacje? :)
27.04.2019
22.03.2019
oceny, opinie, studia artystyczne - co się dzieje?
czytałam komentarze pod różnymi uczelniami artystycznymi .... to jest jakiej nieporozumienie, wszedzie mega niskie oceny, studenci niezadowoleni, zdegustowani programem, chaosem organizacyjnym, programem nieadekwatnym do obecnego rynku pracy. To chyba jest jakaś ogolnokrajowa tendencja. Zastanawiam się tylko, co w tej sytuacji robić? iść na studia za granicę???? no nie stać mnie. Skladac papiery tutaj licząc że studenci przesadzają? Liczyć na pozytywne, cha, cha .... dobre zmiany ... ? Poradżcie, bo zupełnie nie wiem, co robić?
misia
Hejhej . Czytam, że uczelnia jest kompletnie nieogarnięta i ma bardzo niskie oceny. Szkoda wielka, bo kierunek grafiki projektowej II stopnia wydaje się być ślicznie i pięknie opisany na stronie, i wpasowuje się w to, co chciałabym robić. Czy istnieją w Polsce uczelnie o podobnych kierunkach?
24.02.2019
07.01.2019
Mo
Po czterech latach studiowania tam mogę, z czystym sercem, powiedzieć, że to najgorsza uczelnia, jaką mogłam sobie wyobrazić. Prowadzący zajęcia olewają studentów (oczywiście nie wszyscy), najważniejsze informacje nie są przekazywane wszystkim studentom i to studenci muszą później zabiegać i tłumaczyć się dlaczego ktoś ich o czymś nie doinformował - czasami wynikają z tego rzeczy trudne do rozwiązania. Można sobie pisać maile, ale odpowiedź dostaniesz po miesiącu (o ile prowadzący cię nie oleje). W STS dostaje się błędne informacje, albo w ogóle się ich nie dostaje. Mam wrażenie, że kadra jest niedoinformowana. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć to jedna osoba odsyła cię do innej, i tak w kółko. Poziom nauczania też nie jest zbyt wysoki - nie nauczyłam się tam niczego, czego nie wiedziałam już w liceum plastycznym. Nikomu nie polecam.
malarstwo
Studia na ASP to jedynie strata czasu. Prowadzacy nie ucza niczego, a przynajmniej niczego przydatnego. Dobre publikacje ksiazkowe ( ktore trzeba najczesciej sprowadzic z zagranicy) naucza cie znacznie lepiej. Nie idzcie na ASP serio!
18.11.2018
04.02.2018
uczeń z plastyka
Zastanawiam się nad jednym kierunkiem tutaj grafika projektowa albo jak kto woli projektowanie graficzne a jeśli Gdańsk :P . W grę wchodzi Gdańsk , Łódź ,Wrocław i ostatecznie Katowice bo stąd jestem XD . Jakieś rady? jak to wygląda z tym Gdańskiem ? warto ? bo opinie są bardzo podzielone a nad nim zastanawiam się najbardziej .Niby ploteczki że poziom słaby i stres czy bezrobocie gwarantowane ale finalnie w rankingu tegorocznym nie wypadł słabo i zapowiada się z zewnątrz bardzo obiecująco. Czy faktycznie jest tak , że jeśli nie jest się z pomorza to można sobie podarować? I że teczka nie jest przedmiotem rozmów na kolejnym etapie tylko prace z wcześniejszych etapów. To przeraża najbardziej bo jak chodzi o prace w stresie to bywa różnie bo, wiadomo jak daje się prace do teczki to różnorodne i dobre raczej a w takim wypadku, wychodziłoby na to że teczka nie ma znaczenia. A jak to ogólnie wygląda z tą animacją w Gdańsku ? Sorka że taki wywód :P
Patka
Co powiecie na temat II stopnia architektury wnętrz? Jak rekrutacja, atmosfera, kontakt z wykładowcami, jaki jest poziom?
04.01.2018
04.07.2017
Patrycja
Przykro to powiedzieć, ale chamstwo i brak kultury na wydziale grafiki oczywiście. Jeśli chodzi o 2 stopień, to przyjmują głównie studentów ze stacjonarnych. Nas z niestacjonarnych nie chcą brać na dzienne. Już nie mówię o ludziach, którzy przyjeżdżają specjalnie na egzaminy z zewnątrz. Nie polecam!
Ela
Nie polecam grafikę II stopnia. Jeśli przychodzisz z zewnątrz, praktycznie nie masz szans na dostanie się, bez względu na umiejętności oraz portfolio. Przyjmują tylko swoich ze względu na ograniczoną ilość miejsc. Szkoda czasu i pieniędzy :)
25.06.2017
26.09.2016
Adr
ASP Gdansk to naprawde bardzo słaba uczelnia, sprawdźcie rankingi. Zresztą jest oddalona od prawdziwego świata biznesu i sztuki, takiego w Trójmieście nie ma. Ida tam głównie mieszkańcy woj. pomorskiego, którzy nie widzą, jak wyglądają studia artystyczne. Poza Politechnika w województwie uczelnie sa niezwykle słabe w skali krajowej. Sprawdźcie rankingi czy nawet raporty MNiSW - czarno na białym. Nie warto, bezrobocie i frustracja gwarantowane.
i.a.
dostałam sie na wzornictwo, mogę wam jedynie powiedzieć że generalnie egzaminy specjalistyczne polegają na tym, że dają wam zadania (głównie na talent i pomysłowość, ale dobrze umieć perspektywę i posługiwać się nożyczkami ;) ) a potem wychodzi się z sali i płacze. na rozmowie nie potrzebowaliśmy teczki, tylko analizowano nasze prace z etapu konkursowego, tak jak na stronie pisali.
19.08.2016
17.08.2016
intermedia
czy ten kierunke jest tylko jako studia II stopnia??? nie ma licencjackich?
zuza
czytam co piszecie, sprawdzam na ich stronie informacje, wszystko pięknie ładnie, tylko dlaczego ASP w Gdańsku jest tak nisko oceniona przez studentów??? zledwie 2 punkty, gdzie większośc szkół na 5 pkt. a co lepsze po 6 pkt. uważam, że jak na szkołę państwową to mało, gdzie tu tkwi problem? co jest nie tak?
05.04.2016
02.04.2016
ASP Gda
Uwaga. Trwają Dni Otwarte ASP w Gdańsku. Zapraszamy w dniach 2-4 kwietnia 2016. Więcej: http://www.asp.gda.pl/strona/kategoria/612/dni_otwarte_2016 http://www.trojmiasto.pl/Dni-Otwarte-Akademii-Sztuk-Pieknych-w-Gdansku-imp420643.html
pykpyk
hejhej, macie jakieś wskazówki co do teczki na grafikę? co tam wrzucić, albo czy mogę przykleić mniejszy format na b1, czy mnie zjedzą za taki wymysł? jak myślicie?:)
08.06.2015
08.11.2014
dzt
Na Grafice w rzeczywiście jest około stu kandydatów. Do drugiego etapu przechodzi za zwyczaj koło połowy, ale w tym roku było to 38 osób, z czego przyjęto 30. Mi się udało. Zapraszam do poczytania mojego bloga - piszę tam o przygotowaniach do egzaminów, o samych egzaminach i o tym jak wygląda ASP "od środka". http://zmuda-trzebiatowska.blogspot.com/
drizda
Zamierzam wybrać się na wzornictwo w przyszłym roku. Mam pytanie - jak wyglądają egzaminy i w jakich terminach mniej więcej są? Czy potrzebny jest czysty talent, technika, czy wiedza teoretyczna? Bardzo zależy mi na tych studiach, a kompletnie nie wiem czego się spodziewać. Z góry dzięki ;)
26.10.2014
06.09.2014
Agol
Hej mam pytanie dotyczące wzornictwa na ASP (ja chciałabym pójść do Gdańska, ale może w innych jest podobnie), jakie przedmioty trzeba zdawać na maturze, jak wygląda egzamin wstępny (czy trzeba przynosić teczkę z rysunkiem i malarstwem), czy jest malarstwo jako osobny egzamin, jak wygląda pierwszy rok i czy na studiach dużo się rysuje martwej czy to już wszystko bardziej komputerowo?
magda
Mam pytanie, czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy warto wybrać się na wzornictwo do Gdańska?
03.10.2013
17.06.2013
paz
Dzięki Magda za odpowiedź :)
adamK
A ilu z reguły jest chętnych kandydatów na grafikę? Słyszałem, że na wstępie jest ponad 100, tak było ponoć w poprzednich latach, potem wiadomo - spławiają połowę, żeby zrobić miejsce na sali na egzaminach i znowu odsyłają połowę z kwitkiem.
12.06.2013
11.06.2013
paz
Witam, wybieram się w tym roku na wzornictwo na asp w Gdańsku, czy mógłby ktoś napisać jak wyglądają egzaminy wstępne, no i w szczególności ten specjalistyczny?? No i ta rozmowa kwalifikacyjna, o co tam pytają i wg?? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam :)
Weronika
A co z architekturą wnętrz? Jak wyglądają egzaminy, np co było w zeszłym 1012 roku? :)
10.06.2013
01.06.2013
ella23
egzamin z grafiki warsztatowej i projektowej polega na interpretacji podanego przez komisję tematu, może to być np. jakieś hasło, które trzeba zilustrować itp.
Marcin Luli
Heya Chce dostać się w tym roku na Intermedia na II stopień. Może ktoś poradzić jak przygotować się na egzamin aby przejść rekrutację? Jak skonstruować teczkę, na co zwrócić uwagę, itp. Będę wdzięczny za pomoc ;)
18.05.2013
21.04.2013
aga
hej, może ktoś mi powiedzieć na czym polega egzamin z zagadnień grafiki warsztatowej i projektowej?
Pola
Zapewniam Cie, że jest na czym pracować :) wyposażenie jest nowoczesne, niczego nam nie brakuje, no chyba że inspiracji niekiedy ;d polecam Akademię Sztuk Pięknych w Gdańsku!!
20.04.2013
18.02.2013
Gienia
na zdjęciach na stronie widzę ładne pracownie, fajne rzeźby, czytam o nowoczesnych sprzętach. Czy to wszystko jest prawdą? zależy mi na tym, żeby było na czym pracować ;))
Jola
Mnie z kolei nurtuje pytanie co czeka absolwenta ASP w Gdańsku. Bo gdzie taki człowiek może dostać pracę? czy to nie jest tak, że studiuje się dla samego studiowania, dla zamiłowania do sztuki? pociąga mnie trochę taka uczelnia ale boję się, że nie będę miała gdzie pracować potem... a chcę coś zarabiać!
02.02.2013
09.12.2012
mona
Z czego więc słynie ASP w Gdańsku?
gopr
ASP w Gdańsku - mogę powiedzieć, że nie pożałujecie jeśli wybierzecie tą szkołę ;) wiem, że sporo ludzi "pcha się" do Warszawy bo tam niby tak cudownie. Ale muszę wam powiedzieć, że Gdańsk to też jest super miasto a uczelnia jest świetna. Polecam
14.11.2012
29.06.2012
salka
Zainteresował mnie taki kierunek : Studia niestacjonarne I stopnia - kierunek Grafika - specjalność Grafika Projektowa i tak się tylko zastanawiam czym on się różni od kierunku grafina na uniwerku czy polibudzie? Mógłby ktoś udzielić takiej informacji. Chciałabym jeszcze się dowiedzieć czy studia zaoczne odbiegają poziomem lub ilością materiały od studiów dziennych na tej uczelni?
nołofens
talent nigdy nie wystarczy, potrzeba ciężkiej pracy. a na egzamin na pewno liczy się tzw. teczka, z marszu wszystkich przecież nie przejmują:)
29.05.2012
03.04.2012
asia
jak wygląda egzamin wstępny na wzornictwo? Czy trzeba się do niego jakoś specjalnie przygotowywać? Czu wystarczy sam talent? ;)
milka
ASP to ASP , każdy jest inny, każdy rządzi się swoimi prawami i ma określony profil, charakterystykę Zawsze się mówi, że ta szkoła słynie z.. no i właśnie tak należy rozpatrywać uczelnię, sprawdzając, która słynie z rzeczy Ci odpowiadających.
01.04.2012
31.03.2012
longer
15-17 kwietnia dni otwarte na gdańskim asp, po prostu można przyjść i wyrobić sobie opinię samemu, gwarantuję, że będzie CO NAJMNIEJ dobra, jeśli nie bardzo dobra. Może się po prostu zakochacie jak ja i zostaniecie na dłużej
tejero
A tutaj nie ma o czym dyskutować - dobra szkoła, ciekawe zajęcia, wspaniali ludzie. Wszystko tak jak trzeba i chyba każdy się ze mną zgodzi w tej kwestii
21.03.2012
20.03.2012
ojojoj
ooooj czemu tak cichutko tutaj o was? spodziewałem się burzliwych dyskusji, wielu rozmów itd. W mieście bardzo chwalą to ASP i chciałem na nie pójść, ale brakuje mi konkretów troszkę.. Może ma ktoś coś więcej do powiedzenia ?
dont
Przez dofinansowanie z UE nie tylko modernizujemy budynki, ale będzie widoczna poprawa jakości studiowania na każdej płaszczyźnie. Także jeśli jeszcze wcześniej miałeś/miałaś jakieś wątpliwości, to olej to ! Studia tutaj to czysta przyjemność, możliwość artystycznego wyrażania siebie i swoich poglądów. Cieszę się, że mogę być częścią czegoś tak wspaniałego.
25.02.2012
19.02.2012
myt
Mogę polecić ze swojej strony grafikę. Wydaje mi się, że jest spoko, aczkolwiek nie mam porównania z innymi uczelniami. Niemniej wszyscy \"robią swoje\" i studiuje się dobrze. Czuję jak nabieram coraz to nowych umiejętności i rozwijam się artystycznie.
MilKa
Jak jest na architekturze wnętrz?
18.01.2012
  • Politechnika Poznańska
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Akademia Tarnowska
  • Uczelnia Biznesu i Nauk Stosowanych Varsovia, Filia w Poznaniu
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Akademia Piotrkowska
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Gnieźnieńska Szkoła Wyższa Milenium
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Akademia Zamojska
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Uczelnia Biznesu i Nauk Stosowanych Varsovia, Filia w Rzeszowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Szkoła Główna Mikołaja Kopernika w Warszawie
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Akademia Ekonomiczno-Humanistyczna w Warszawie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Akademia Techniczno-Informatyczna w Naukach Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Uniwersytet WSB Merito w Toruniu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Politechnika Śląska
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Politechnika Częstochowska
  • Chrześcijańska Akademia Teologiczna w Warszawie
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Międzynarodowa Wyższa Szkoła Logistyki i Transportu we Wrocławiu
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Uniwersytet WSB Merito Bydgoszcz
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Wydział Sztuki i Nauk o Edukacji Uniwersytetu Śląskiego
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Politechnika Łódzka
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Kosmetyki i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Kaliski
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Akademia Jagiellońska w Toruniu
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Uczelnia Biznesu i Nauk Stosowanych Varsovia
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Gdański
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum