UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (303)
Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni, AMW Gdynia

Forseti
Do Monika . Skąd wiesz jak jest w wojsku ? Ja służyłem w kilku jednostkach , bywałem na kursach i szkoleniach w kilku kolejnych i jest conajmniej dziwne to co tam się dzieje . Jest coś takiego jak czas służbowy i czas wolny … To nie zakład karny i w rozkazie komendanta bądź statucie uczelni jest coś takiego jak prawo do przepustki nie wspomnę o regulaminie ogólnym SZRP , którego punkty są wybiórczo interpretowane zazwyczaj na niekorzyść słuchacza. Tłumaczenie, ze przepustka nie jest obligatoryjna … Oceniam to jako brak dobrej woli. Na przysiędze słyszałem słowo,,elita” w stosunku do przyszłych oficerów Marynarki Wojennej, ale batalion szkolny nie staje na wysokości zadania, tak się nie kształtuje elit. Szkoda, ze nie czytają tego Ci , do których jest to adresowane … pozdrawiam troskliwych rodziców !!!
12.10.2021
12.10.2021
Monika
Nie bywałe to co piszą rodzice. Studenci to dorośli ludzie ,czas odciąć pępowinę ,to jest Wojsko nie zielona szkoła.
Pójdź po rozum do głowy
Ręce opadają. Poziom komentarzy rodziców odpowiedni do poziomu kandydatów. Pragnę również zauważyć, że plujecie na środowisko, do którego wysyłacie (nierzadko na siłę, aby zaspokoić swoje niespełnione ambicje) swoje oderwane od rzeczywistości pociechy. Gratuluję logiki.
06.10.2021
03.10.2021
Ja
Ona, należy jeszcze dodać, że dzieciaki wyszły około 15.30, ale przepustka wypisana od godziny 14.00. Nie dość, że nie dostali obiecanych 72 godzin, to jeszcze 1,5 h im zabrali bo przepustki niewypisane... Żenada...
Ona
Chciałoby się napisać coś milego i dobrego, ale co chwilę nieprzyjemne wiadomość dla rodzin i podchorążych.... Człowiek dostaje informacje, że jego dziecko wyjdzie na przpuste około godziny 14 ale na zegarze już po godzinie 15 i dalej brak podpisanej przepustki przez dowódcę. Rodziny i najbliżsi czekają z niecierpliwością i tylko większą frustracja ich dopada. Niestety punktualność leży bardzo nisko...
01.10.2021
27.09.2021
Inny Ja
Do Ja. Zgadzam się w 100%. Na 3 dni przed przysięgą dowiedzieliśmy się o konieczności zmiany planów. Nie spodziewalismy się tego zupełnie. Obserwując inne uczelnie, jesteśmy zaskoczeni faktem, że tu nie szanuje się ani rodziców, ani podchorążych.
Ja
Ja to tylko tu zostawię ...brak słów jak bardzo nisko leży przepływ informacji od AMW dla rodziców i osób odwiedzających unitarkę. Brak słów na to jak nisko leży organizacja i przestrzeganie przyjętych godzin odwiedzin przez osoby prowadzące unitarne. A teraz jeszcze wydłużanie im pobytu na wcieleniu z powodu inauguracji roku akademickiego, kosztem krótszego pobytu w domu. Przez brak wcześniejszych informacji niektórzy nie mogą w porę zaplanowac lub zmienić walnego w pracy. Niektórzy po to by spędzić czas ze swoim synem, córka czy partnerem/ą są zmuszeni do wynajmowania hotelu gdyż przejazd przez całą Polskę i powrót nawet nie wchodzi w grę bo wypuszczając unitarkę w piątek popołudniu mają tylko półtora dnia ponieważ już w niedzielę od rana muszą być gotowi i pod telefonem by wrócić na służbę.
26.09.2021
25.09.2021
Do MAMY
Do MAMY: jestem bardzo ciekaw,czy pani swoje dziecko przygotowywało do służby,poprzez np. polewanie zimną wodą w trakcie 90 sekundowej kąpieli.....
Do Żandarma
Niech Pan zrobi użytek z tych paragrafów,na pewno znajdą się osoby,które przebywają. AMW na unitarce i powiedzą co wyprawiają starsi "koledzy"... Niech ta fala w końcu umrze śmiercią naturalną i zostanie wykorzeniona raz na zawsze!!! Pozdrawiam Pana Żandarma i życzę udanych łowów!!
25.09.2021
23.09.2021
Asiek_p
Mój podchorąży się nie skarży. Kondycyjnie wiadomo, po 1,5 roku siedzenia przy komputerze szału nie było, ale wiedział czego się spodziewać i na co się pisze.
Żandarm
Do Artur. Jak przeczytasz i zrozumiesz oczywiście art.353 kk, to będziesz wiedział co grozi z 350 kk i 352 kk. w tym przypadku. Dotyczy to Ciebie? Jeżeli tak, to się wkrótce przekonasz jakie to będzie niekomfortowe dla Ciebie. Tak, tak wiem w 2017 się upiekło i w kolejnych latach szczęśliwie się udawało, ale już wystarczy. Do zobaczenia wkrótce:)
23.09.2021
22.09.2021
Artur
Jakby ten kandydat na żołnierza przyszedł przygotowany mentalnie, a przede wszystkim fizycznie- nie byłoby płaczu. W niedzielę rozglądałem się po kandydatach. Osoby wysportowane można policzyć na palcach jednej ręki. Mamusiu i tatusiu, po co było pchać otyłych mazgai do wojska? To nie przedszkole, ani szkoła dla niepełnosprawnych.
Żandarm
Zainteresowany żandarm albo zaniepokojony podchorąży...
22.09.2021
22.09.2021
Mama
Czegoś tu nie rozumiem, to młodzi kandydaci nie wiedzieli na czym polega wojsko. Mamusia i Tatuś chuchali ,dmuchali liście z pod nóżek zamiatali a tu proszę dyscypliny wymagają. Żołnierz co się mazgai i skarży ma nas bronić przed wrogiem ,strzec naszej suwerenności i wolności. Nie oto chyba chodzi.
Opatrzny
Szanowni Państwo proszę zastanowić się czy Państwa..... . czyt. pociechy powinny ukończyć AMW. Informuję, że będąc żołnierzami mogą zostać skierowani na misję w rejon działań wojennych, a tam to już nawet można zginąć..... no i niestety araba się nie pohejtuje, bo on ma to w du..
22.09.2021
22.09.2021
Zainteresowany żandarm
Hej, do komentujących o tzw "fali". Do czego konkretnie zmuszani są żołnierze na unitarce, co robią ?
Matka
W artulykule o uroczystym wręczeniu broni jest informacja, iż przysięga odbędzie się 30.09.2021. Tylko ciekawe czy nasze dzieci wytrzymają psychicznie "falę" do tego czasu....
21.09.2021
21.09.2021
Adaś
Dlaczego na AiR limit przyjęć to tylko 25 osób ?
Asiek_p
Furious, również mnie to dziwi. Zwłaszcza, że inne uczelnie wojskowe informowały o terminie przysięgi już w momencie wcielenia nowych podchorążych.
21.09.2021
21.09.2021
Ciekawy
Do Akademii Marynarki Wojennej: proszę przeczytanie dwóch postów powyżej. To mi daje obraz dlaczego młodzi ludzie rezygnują ze służby...
Furious
Jak to jest możliwe, że w dobie Internetu, stron www, TT, Instagram czy FB taka uczelnia jak AMW, która dysponuje takimi kontami nie może poinformować rodziców o dokładnym terminie przysięgi? Rozumiem, że wg waszego mniemania, każdy podchorąży musi być z Gdyni lub okolic i do tego niepracujący co rozwiązuje wasz/nasz problem. Większość z Nas rodziców interesujemy się, kiedy musimy zaplanować sobie wolny dzień lub dni w pracy (to oznacza również godzinę ), aby przyjechać na przysięgę do córki lub syna w odpowiednim czasie. Osoba, która jedzie z Zakopanego musi być dzień wcześnie, za to ci z centralnej Polski muszą wyjechać nad ranem lub w nocy i do tego pociągiem.
21.09.2021
20.09.2021
Zatroskany
To dlaczego kadra na to patrzy i nic w tym temacie kompletnie nie robi. Może im to pasuje,nie wiem. Dużo tych młodych ludzi,którzy odeszli z AMW (kilkadziesiąt osób w przeciągu 2 tygodni!!!) marzyło aby zostać żołnierzem i służyć Ojczyźnie a przez takich typów marzenia runęły jak domek z kart. W imię czego?? Pseudo "fali" która miała zostać wytępiona gdy nasza Armia stała się formacją zawodową!!! Może czas aby tak wyśmienita Uczelnia jaką jest niewątpliwie AMW,powinna się przyjrzeć działaniem starszych roczników!!! Nie mówię że robią to wszyscy podchorążowie ale znajdą się w stadzie czarne owce,które plugawią mundur Marynarza. Powinno się ich dla przykładu relegować dyscyplinarnie z Uczelni,może reszcie dałoby do myślenia że nie warto praktykować takich zjawisk. Wstyd i hańba Panowie Podchorążowie ze starszych roczników!!! To że byliście gnębieni w liceum,nie oznacza że macie być SADYSTAMI!!!!
Gąsienica
Otóż dla podkreślenia swojej pozycji w hierarchii, a także dla rozrywki, „stare wojsko” poniża „młode koty” i znęca się nad nimi poprzez różnego rodzaju nieformalne „zabawy” i „ćwiczenia”. Czyli regulaminy na kompani ...j strzelił, bo "Fala" weszła. Nie ma tam "wprost" winy kadry dydaktycznej, natomiast ich ciche przyzwolenie na ten proceder jest. Słabe przygotowanie roczników poprzednich do pełnienia roli instruktorów wychodzi i widoczny jest po kontuzjach tych młodzików, których do służby przygotować mieli. Strach pomyśleć jakimi ci obecni instruktorzy będą słabymi dowódcami. Teraz Ci co zrezygnować jeszcze mogą powinni to zrobić, świat istnieje za bramą. Mówiłem synowi,  że go zabieramy,  ale uparcie jeszcze tam wytrzymuje i boję się, że do przysięgi wytrzyma, a szkoda zdrowia. W imię czego niezgodnie z regulaminami ma się dawać poniżać. Za tydzień jak tam pojadę to nieskończy się na słowach, bo potym co widziałem w niedzielę, to ciężko utrzymać nerwy na wodzy. Tam żandarmeria powinna wjechać i obudzić ze trzech małolatów, bo że służby to powinni wylecieć właśnie ci instruktorzy, a od dowódcy plutonu wzwyż kara dyscyplinarna i będzie porządek. Na kompani szkolnej taki cyrk.
20.09.2021
20.09.2021
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Ciekawy z dnia 19.09.2021
Dzień dobry! W 2021 roku odsetek ludzi, który rezygnują nie odbiega od lat ubiegłych :) Nie wiem skąd ma Pan/Pani informacje, że jest inaczej. Pozdrawiamy!
Ciekawy
Witam, chciałbym się dowiedzieć,dlaczego na służbie kandydackiej 2021 jest tak duży odsetek ludzi,którzy rezygnują?
19.09.2021
18.09.2021
sachemm
Do Wanda i Klik. Przeczytajcie post o wręczeniu broni, tam znajdziecie odpowiedź na dręczące Was pytanie 😉. https://www.amw.gdynia.pl/index.php/o-nas/aktualnosci/item/4117-uroczyste-wreczenie-broni
Wanda
Czy wiadomo, kiedy będzie przysięga?
17.09.2021
11.09.2021
Klik
Wiadomo kiedy odbędzie sie przysięga?
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Kacper z dnia 07.09.2021
Progi co roku układają się inaczej, polecamy kontakt z Komisją Rekrutacyjną :) Rekrutacja dodatkowa zamyka się 17 września :)
08.09.2021
08.09.2021
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Kacper z dnia 07.09.2021
Rekrutacja dodatkowa trwa do 17.09 wszystkie szczegółowe informacje dostępne są na naszej stronie www i Facebooku.
Kacper
Chciałbym się dowiedzieć orientacyjnie jakie progi punktowe są na informatykę:) i czy trwa jeszcze dodatkowa rekrutacja ?
07.09.2021
07.09.2021
Asiek—p
Sachemm, pozdrawia mama kolejnego 😉
sachemm
Przyszli podchorążowie na "unitarce" i pytania się skończyły 😉. Życzę im wytrwałości i cierpliwości w tym jakże ciekawym okresie. 🤜🤛 tata jednego z nich 😉
07.09.2021
02.09.2021
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Kandydat z dnia 31.08.2021
*Roku Akademickiego ;-) Podchorążowie w czasie studiów wojskowych otrzymują uposażenie w przedziale 1200-2600 zł oraz zakwaterowanie, wyżywienie i umundurowanie. Kwestią dodatkowego zatrudnienia dla żołnierzy regulują poniższe przepisy: https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/wykonywanie-pracy-zarobkowej-przez-zolnierzy-zawodowych-17099585 Po dodatkowe informacje odsyłamy do Komisji Rekrutacyjnej: rekrutacja@amw.gdynia.pl Pozdrawiamy!
Hania
Dzień dobry, ile będzie trwała unitarka w tym roku i czy wiadomo coś o dacie przysięgi?
01.09.2021
31.08.2021
Kandydat
Czy podczas roku szkolnego podchorąży może podjąć prace w czasie wolnym, na przepustkach (np w weekendy)?
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Iwona z dnia 31.08.2021
Rekrutacja dodatkowa już trwa i zakończy się 17 września :)
31.08.2021
31.08.2021
Iwona
Czy we wrześniu planowana jest dodatkowa rekrutacja?
Pytanie
Kiedy zaczyna się unitarka i ile będzie trwać?
25.08.2021
11.08.2021
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Mariusz z dnia 04.08.2021
Stacjonarne :) Jeśli cokolwiek się zmieni będziemy o tym informować :)
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Mariusz z dnia 04.08.2021
Zakładamy prowadzenie zajęć w trybie stacjonarnym. Jeśli coś się zmieni znajdzie się taka informacja na stronie!
10.08.2021
05.08.2021
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Mariusz z dnia 04.08.2021
Nauczanie będzie odbywać się w trybie stacjonarnym. Jednak prosimy śledzić naszą stronę www lub FB gdzie dostępne są wszystkie aktualne informacje na ten temat.
Mariusz
Jakie nauczanie będzie prowadzone w roku 2021-2022?
04.08.2021
21.07.2021
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Patryk z dnia 21.07.2021
Informacje o kierunku i przedmiotach na nim znajdzie Pan na naszej stronie internetowej. :) https://wdiom.amw.gdynia.pl/systemy-informacyjne-w-bezpieczenstwie/
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Kandydat z dnia 20.07.2021
Lista niezakwalifikowanych zostanie ogłoszona najpóźniej 22 sierpnia. Ciężko nam przewidzieć czy decyzje o zakwalifikowaniu ukażą się 23 czy 24 sierpnia. Pozdrawiamy!
21.07.2021
21.07.2021
Patryk
Witam, czy na kierunku Systemy informacyjne w Bezpieczeństwie trzeba dobrze ogarniać matematykę i fizykę? Czy na owym kierunku jest matematyka?
Kandydat
Dzień dobry, czy przewidywane jest podanie listy zakwalifikowanych osób na studia wojskowe przed 24 sierpnia?
20.07.2021
12.07.2021
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla idk z dnia 11.07.2021
Wszystko zależy od miejsca i tego czy tatuaż jest artystyczny. Polecamy zapytać w swojej WKU. Pozdrawiamy!
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Rtub z dnia 10.07.2021
W zależności od kierunku od 2 do 5 osób na miejsce :)
12.07.2021
11.07.2021
idk
jakie jest podejście odnośnie piercingu bądź bardzo malutkiego tatuażu w niewidocznym miejscu?
Rtub
Ile chętnych w tym roku na wojskowe ? :)
10.07.2021
08.06.2021
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Kandydat z dnia 03.06.2021
Tak jak najbardziej! :)
Kandydat
Czy można studiować jednocześnie na 2 kierunkach?
03.06.2021
27.05.2021
student
To co ktoś tu napisał o przepustkach jest nieprawdą. W tym roku akademickim było ich mało ze względu na covid. Co tydzień są przepustki weekendowe chyba, że masz służbę. Od 17-12 są PS czyli przepustka od pon do czwarty ( możesz w takim razie po zajęciach opuscic uczelnie). Pierwszy tok jest trudny po to bardzo duza dawka wiedzy wojskowej. W dalszych latach podchorąży skupia się bardziej na nauce. Na unitarce musicie być przygotowani na duzy wisiłek fizyczny jednak pamiętajcie, że jest to do przeżycia :) zazwyczaj na pierwszym roku mieszka sie w pokojach 10 osobowych nie wiem jak bedzie teraz. Od 2 roku w pokojach 2 osobowych ze zlewem i piętrowym łóżkiem. Od 4 roku w pokoju 1 osobowym z łazienką na 2 pokoje.
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla X z dnia 17.04.2021
Dzień dobry! Zapraszamy do kontaktu z Komisją Rekrutacyjną: https://www.amw.gdynia.pl/index.php/kandydat/studia-cywilne/item/2886-studia-cywilne-kontakt#wydzial-mechaniczno-elektryczny Pozdrawiam,
19.04.2021
17.04.2021
X
Jeśli chodzi o studia cywilne w kierunku informatyka to jak wyglądają progi punktowe żeby dostać sie na studia? Jak wyglada nacisk i zaliczenie j.angielskiego? Czy duzo studentów tego kierunku odpada w pierwszych latach?
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Xxx z dnia 13.04.2021
Dzień dobry, Kierunek pedagogika należy do studiów cywilnych. Podczas rekrutacji nie ma testów sprawnościowych. Zapraszamy !
14.04.2021
13.04.2021
Xxx
Dzień dobry, czy chcąc studiować na kierunku pedagogika muszę przejść jakieś testy sprawnościowe (przy rekrutacji lub już podczas nauki) ?
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Akademik z dnia 23.01.2021
Wszystkie informacje o Akademickich znajdują się na stronie http://samorzad.amw.gdynia.pl/domy-studenckie/ jest tam również kontakt, na który można kierować pytania. Zapraszamy !
25.01.2021
23.01.2021
Akademik
Gdzie można znaleźć AKTUALNIE zdjęcia pokoi w akademik
Akademia Marynarki Wojennej
Zapraszamy! Bez obaw! Mamy nadzieję, że się zdecydujesz!! 20% studentów wojskowych to kobiety
22.01.2021
21.01.2021
Ada
Czy na studiach wojskowych jest dużo dziewczyn? Rozważam te studia, ale mam pewne obawy.
Xd
Kandydat- na pierwszym roku tylko weekend po unitarce i święta
20.01.2021
20.01.2021
Kandydat
Witam, mam 17 lat ale już wiem, że chciałabym iść na studia wojskowe na kierunek nawigacji. Mam parę pytań, na które nie mogłem znaleźć jednomyślnej odpowiedzi. Bardzo bym prosił o odpowiedź. 1. W trakcie studiów jest się koszarowanym w akademikach, pytanie to ile razy w miesiącu można dostać przepustkę na np weekend, jest to określona liczba na semestr, czy może nie ma problemu z przepustką na weekendy? 2. Do rekreacji liczony jest egzamin ze sprawności fizycznej. Zacząłem się już do niego przygotowywać, jednak nie mam pewności do czego dokładnie. To są basen ( 2 długości) , podciągnięcia oraz biegi na 1000m oraz 10x10? 3. Ilu osobowe są pokoje w akademiku ( kolega również planuję iść na studia wojskowe do amw i zastanawialiśmy się czy była by szansa być razem w pokoju, czy to jest losowo wybjerane)? 4. Czy delikatna wada wzroku dyskwalifikuje mnie? To narazie wszystko co mnie zastanawia, bardzo proszę o odpowiedź.
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Studia wojskowe z dnia 26.12.2020
Studenci wojskowi przez cały czas trwania studiów są skoszarowani w akademikach na terenie AMW. Udzielane im są przepustki.
28.12.2020
27.12.2020
Odp
Ciagle przebywanie na terenie Akademi
Studia wojskowe
Mam pytanie dotyczące studiów wojskowych. Czy studenci wojskowi mają możliwość opuszczenia uczelni po zajęciach, czy ciągle muszą przebywać na terenie uczelni?
26.12.2020
09.12.2020
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Karol z dnia 03.12.2020
Dzień dobry "Program kształcenia przemyślany jest w ten sposób, by kształcić najlepszych specjalistów, którzy w przyszłości będą mogli ubiegać się o najlepsze stanowiska zawodowe. Tradycyjnie podstawą, od której zacznie się twoja przygoda z informatyką, będzie matematyka, więc to na jej perfekcyjne opanowanie jest kładziony największy nacisk. Jednak już podczas pierwszego roku nauki studenci zetkną się z podstawami programowania ogólnego. Podczas studiów informatycznych zmierzysz się z wyzwaniami współczesnej informatyki. Nauczysz się między innymi projektowania i analizy systemów informatycznych, tworzenia baz danych oraz eksploatacji sieci komputerowych. Co więcej, studia informatyczne są ściśle związane z matematyką, dlatego też w trakcie toku kształcenia studenci będą poznawać jej różnorodne odmiany, takie jak matematyka dyskretna, analiza matematyczna, algorytmy i struktury danych, metody numeryczne w inżynierii. Brzmi skomplikowanie? To oczywiście niezbędna podstawa. Studenci w ramach zajęć poznawać będą przede wszystkim tajniki programowania skryptowego i obiegowego. Poznają skomplikowaną architekturę komputerów, będą się uczyć jak korzystać z baz danych i jak tworzyć sieci komputerowe." Więcej informacji znajdzie Pan: https://wme.amw.gdynia.pl/oferta-dydaktyczna/informatyka/ Pozdrawiamy!
Karol
Informatyka na tej uczelni to typowe studia politechniczne?
03.12.2020
14.10.2020
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Kandydatka z dnia 13.10.2020
Tak na mechatronice również studiują dziewczyny. Zapraszamy !!
Kandydatka
Czy na mechatronice studiują dziewczyny? Wydaje się to taki męski kierunek, ale wiele osób mnie namawia. Jestem techniczna, dobra z przedmiotów ścisłych.
13.10.2020
06.10.2020
Potencjalna kandydatka.
Cześć, liznąłem trochę nawigacji morskiej, jeśli chodzi o przygotowania od strony naukowej to przede wszystkim matematyka i język angielski, równie ważna jest geografia i fizyka. Geografia ze względu na przedmioty związane z samą nawigacją, fizyka, ponieważ jest niezbędna na zajęciach z budowy, wytrzymałości, stateczności itp. okrętów i statków, a język angielski ze względu na stosunkowo nieliczną, szczególnie aktualną literaturę nawigacyjną w języku polskim. Dodatkowo chcesz (mam nadzieję, że nie masz za złe formy per ty) być żołnierzem, jesteśmy w NATO, więc co oczywiste jest on niezbędny tak w wojsku, jak i w marynistyce zarówno wojskowej, jak i cywilnej (handlowej). Na pewno jest na te aspekty kładziony BARDZO duży nacisk. Dodatkowo sprawność fizyczną, przede wszystkim basen.
EW
Dzień dobry, czy są jeszcze wolne miejsca na Uczelni? Najpoważniej rozważam Stosunki Międzynarodowe. Będę również wdzięczny za podanie nawet orientacyjnego progu punktowego. Pozdrawiam i z góry dziękuję za ewentualną odpowiedź.
06.10.2020
29.09.2020
Potencjalna kandydatka
Dzień dobry. Jestem zainteresowana kierunkiem nawigacja na studiach wojskowych. Jaki był punktowy próg odcięcia w rekrutacji 2020./2021 na ten kierunek? Ilu kandydatów przypadało na 1 miejsce? Przy założeniu, że spełniam kryteria zdrowotne, na co zwrócić szczególną uwagę w przygotowaniach do rekrutacji?
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla tasma z dnia 27.09.2020
Dzień dobry! Dziękujemy za pytania. Prosimy o ich skierowanie do osób odpowiedzialnych za rekrutacja na studia wojskowe: rekrutacja@amw.gdynia.pl Pozdrawiam!
28.09.2020
28.09.2020
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Kasss z dnia 26.09.2020
Na wszystkie pytania odpowiedzi udzieli odpowiedni dziekanat https://www.amw.gdynia.pl/index.php/kandydat/studia-cywilne/item/2886-studia-cywilne-kontakt Pozdrawiamy!
tasma
Czy szkolenie podstawowe w AMW odbywa się wg nowego programu szkolenia 27 dniowego zatwierdzonego przez SG SZ RP czy to raczej "wolna amerykanka" i układ zajęć - szkolenia to "widzimisię "uczelni. Czy działacie wg PZP czy zajęcia są planowane z dnia na dzień. Czy zapewnia się kandydatom czas wolny w niedzielę? Jak to wygląda? Czu są prowadzone zgodnie z metodyką? Czy ograniczenia w posiadaniu zegarków sportowych ( nie pytam o smartwatche) są uregulowane w jakiś sposób? Jest wiele informacji nt temat i chcę je sprawdzić,
27.09.2020
26.09.2020
Kasss
Witam, chciałam zapytać jak w dobie koronawirus wyglądają zajęcia wychowania fizycznego na Waszej uczeln ( studia niestacjonarne) i i czy jeśli zaliczyłam ten przedmiot ( na innej uczelni, w grę wchodzi jeden semestr) to czy mogę starać się o przepisanie oceny. Z góry dziękuje za odpowiedź.
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Kandydat z dnia 14.09.2020
Dzień dobry! Ciężko nam powiedzieć. W każdym roku wygląda to inaczej :) Może Pan napisać do Komisji Rekrutacyjnej i spróbować się czegoś dowiedzieć :) Pozdrawiamy!
15.09.2020
14.09.2020
Kandydat
Witam serdecznie. Może mi ktoś podpowiedzieć ilu odpada na starcie, na studiach wojskowych jestem poza limitem miejsc i boję się że się nie załapie a bardzo mi zależy żeby tam studiować. Pozdrawiam
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Viola z dnia 13.09.2020
Dzień dobry, wszystkie informacje dostępne są na naszej stronie www https://www.amw.gdynia.pl/index.php/kandydat/studia-wojskowe/item/1153-zasady-przyznawania-punktow-kwalifikacyjnych
14.09.2020
13.09.2020
Viola
Witam. Podpowie mi ktoś jaki próg punktowy jest na studiach wojskowych.
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Cyryl z dnia 05.09.2020
W celu uzyskania odpowiedzi na pytania prosimy o kontakt z wybraną komisją rekrutacyjną https://www.amw.gdynia.pl/index.php/kandydat/studia-cywilne/item/2886-studia-cywilne-kontakt Pozdrawiamy
07.09.2020
07.09.2020
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Kandydat13 z dnia 05.09.2020
Zdecydowanie tak. Pozdrawiamy
Cyryl
Dzień dobry, Korzystając z Państwa obecności na portalu, chciałbym się dowiedzieć z jakim wynikiem punktowym została przyjęta ostatnia osoba na każdym z kierunków oraz czy zasady przeliczania punktów z matury odbywa się w sposób identyczny jak w przypadku studiów wojskowych. Pozdrawiam serdecznie i uprzejmie proszę o odpowiedź.
05.09.2020
05.09.2020
Kandydat13
Czy da się nie zdać basenu na studiach wojskowych przez to że się słabo pływa?
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Eryk z dnia 03.09.2020
Naturalnie! AMW to studia na najwyższym poziomie :) Świadczy o tym m.in. uzyskanie przez nasze studia pozytywnej akredytacji od Polskiej Komisji Akredytacyjnej :) Pozdrawiamy i zapraszamy! :)
04.09.2020
03.09.2020
Eryk
Czy informatyka na tej uczelni to poziom politechniczny? Można porównać z takim kształceniem?
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Uzupełniająca z dnia 29.08.2020
Dzień dobry! Aktualne informacje posiadają Komisje Rekrutacyjne: https://www.amw.gdynia.pl/index.php/kandydat/studia-cywilne/item/2886-studia-cywilne-kontakt#wydzial-nawigacji-i-uzbrojenia-okretowego Pozdrawiamy i zapraszamy na studia!
01.09.2020
01.09.2020
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Tadeusz z dnia 28.08.2020
Dzień dobry, są to studia licencjackie.
Uzupełniająca
Gdzie można sprawdzić jakie kierunki są dostępne w rekrutacji uzupełniające?
29.08.2020
28.08.2020
Tadeusz
Systemy informacyjne w bezpieczeństwie studia pierwszego stopnia stacjonarne. Czy po ukończeniu studiów otrzymujemy tytuł Inżyniera? Czy Licencjata?
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Kandydat2 z dnia 26.08.2020
Wyniki rekrutacji na studia cywilne (stacjonarne) będą dostępne 28.08
27.08.2020
26.08.2020
Wyniki
Kiedy będą dostępne wyniki z 1 tury rekrutacji?
Kandydat2
W jakim terminie można składać wnioski o przyjęcie do akademiku?
26.08.2020
21.08.2020
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Kandydat z dnia 19.08.2020
Dzień dobry! :) Prosimy skierować powyższe pytanie do właściwej względem wybranego kierunku Komisji Rekrutacyjnej. :) https://www.amw.gdynia.pl/index.php/kandydat/studia-cywilne/item/2886-studia-cywilne-kontakt#wydzial-nawigacji-i-uzbrojenia-okretowego Pozdrawiamy !
Kandydat
Dzień dobry. Na stronie AMW jest taka informacja: WYKAZ WYMAGANYCH DOKUMENTÓW: Wygenerowana z systemu rejestracji online, podpisana i przesłana drogą elektroniczną ankieta osobowa – podanie o przyjęcie na studia. Przesłana drogą elektroniczną kopia świadectwa dojrzałości lub aneksu do świadectwa dojrzałości. Aktualna, jedna fotografia kandydata, zgodne z wymaganiami obowiązującymi przy wydawaniu dowodów osobistych w formie elektronicznej, o rozdzielczości co najmniej 492x610 pikseli i wielkości maksymalnej 2,5Mb. Na jaki adres mailowy wysłać podpisaną ankietę osobową - podanie o przyjęcie na studia, świadectwo dojrzałości oraz fotografię? Wiem, że 21-23.09.2020 r. mam dostarczyć dokumenty w oryginale do Biblioteki Głównej. Pozdrawiam
19.08.2020
18.08.2020
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla BW z dnia 15.08.2020
Dzień dobry! Co roku liczba chętnych wygląda inaczej:) Zachęcamy jednak do kontaktu z Komisją Rekrutacyjną. Chętnie udzielą wszystkich odpowiedzi! https://www.amw.gdynia.pl/index.php/kandydat/studia-cywilne/item/2886-studia-cywilne-kontakt#wydzial-dowodzenia-i-operacji-morskich Pozdrawiamy!
BW
Witam. Ile mniej więcej jest chętnych na jedno miejsce na bezpieczeństwo wewnętrzne?
15.08.2020
13.08.2020
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla pomocy z dnia 12.08.2020
Dzień dobry, Prosimy o kontakt z odpowiednim wydziałem https://www.amw.gdynia.pl/index.php/kandydat/studia-cywilne/item/2886-studia-cywilne-kontakt Trzymamy kciuki za pozytywne rozpatrzenie aplikacji!
pomocy
Witam. Planuje aplikować na bezpieczenstwo wewnętrzne 1 stopnia, jest to moj pierwszy wybor i bardzo chcialabym sie dostać. Jest na to szansa jeśli nie pisałam rozszerzenia z historii i geografii? Prosze o odpowiedz;(
12.08.2020
10.08.2020
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Kandydat z dnia 08.08.2020
Dzielnice z których łatwo dojechać to Oksywie, Obłuże. Pod Akademią znajduje się przystanek autobusowy, z którego jest łatwy dojazd do Gdyni Śródmieście oraz innych dzielnic. Jednak sugerujemy sprawdzić odległość wybranego miejsca zamieszkania od Naszego adresu - ul. Jana Śmidowicza 69 Gdynia Pozdrawiamy
Kandydat
Nie znam Gdyni. Gdzie polecacie zamieszkać, aby był w miarę dobry dojazd na AMW?
08.08.2020
03.08.2020
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Monika z dnia 31.07.2020
Nie powinno być problemów w Pani przypadku. Cieszymy się, że wybrała Pani Akademię Marynarki Wojennej.
Monika
Dzień dobry, chciałam się zapytać czy jesli aplikuję na studia II stopnia na stosunki międzynarodowe to czy będąc po licencjacie z dietetyki mam szansę się na nie dostać? Bardzo mi zależy
31.07.2020
29.07.2020
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Kandydat z dnia 23.07.2020
Tak są obowiązkowe :) I tak trzeba chodzić na W-F by go zaliczyć :) Pozdrawiamy i zapraszamy!
Kandydat
Czy zajęcia z pływania są obowiązkowe, czy nieuczęszczając na nie zda się w-f.
23.07.2020
19.07.2020
Systemy Informacyjne w Bezpieczeństwie
Czy jak kończyłem studia inżynierskie z innego kierunku i na innej uczelni to mogę składać na kierunek SIwB? Jest informacja, że to studia dualne i płatne staże są w trakcie. Czy podanie o ten staż składa się wraz z dokumentami składanymi na studia magisterskie czy dopiero w trakcie I semestru tych studiów? Pozdrawiam
Basia
Dzień dobry. Interesuje mnie studia podyplomowe, kierunek Coaching Edukacyjny. Niestety, od kilku lat kierunek nie jest uruchamiany. Czy jest szansa na te studia w nadchodzącym roku akademickim? Pozdrawiam
16.07.2020
13.07.2020
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Składanie dokumentów z dnia 11.07.2020
Tak można je podesłać do nas za pośrednictwem poczty. Dokładnych informacji udzieli Komisja Rekrutacyjna. Pozdrawiamy!
Składanie dokumentów
Jeszcze sporo czasu, ale czy dokumenty należy składać osobiście czy mogę wysłać pocztą?
11.07.2020
08.07.2020
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Joaśka z dnia 07.07.2020
Dzień dobry! Prosimy skierować pytanie do Komisji Rekrutacyjnej odpowiedniej dla Pani rekrutacji: cywilna/wojskowa -> odpowiedni Wydział. Kontakt do Komisji znajduje się na naszej stronie internetowej: www.amw.gdynia.pl w zakładce dla kandydata. Pozdrawiam!
Joaśka
Witam, próbowałam zarejestrować się online, ale bez podania wyników z matury nie mogę przejść dalej. jak złożyć dokumenty online bez wyników z matury? Jak później dodać te wyniki?
07.07.2020
07.07.2020
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Joaśka z dnia 06.07.2020
Tak! Jak najbardziej! Można się rejestrować na studia jeszcze bez wyników matur. Szczegółowych informacji udzielą Komisje Rekrutacyjne: https://www.amw.gdynia.pl/index.php/kandydat/studia-cywilne/item/2886-studia-cywilne-kontakt Pozdrawiamy!
Joaśka
Witam, czy mogę złożyć dokumenty na studia cywilne jak nie mam jeszcze wyników z matury?
06.07.2020
06.07.2020
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla dualne z dnia 29.06.2020
Dzień dobry! Lista przedmiotów znajduje się pod linkiem: http://www.wdiom.amw.gdynia.pl/wp-content/uploads/2020/02/SIB-Stacj.-lato-19-20-1.pdf Pozdrawiamy!
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla akademiki z dnia 01.07.2020
Dzień dobry! W normalnej sytuacji nie ma z tym problemu. Jednak w związku z dość niepewną sytuacją związaną z COVID trudno nam określić jak będzie to wyglądało w tym roku. Pozdrawiamy!
06.07.2020
01.07.2020
akademiki
jak to będzie z akademikami? info o dostaniu sie na studia ma być 28. września. Czy do akademików można wprowadzić się wcześniej? Czy dopiero jak dostanie się info o dostaniu się tutaj?
dualne
ok, zzarejestrowałem się na magisterskie z SIwB z myślą, że uda mi się dostać na ten staż w ramach studiów dualnych. Czy mogę gdzieś znaleźć rozpiskę przedmiotów na tym kierunku dla II stopnia?
29.06.2020
25.06.2020
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla WOJSKO W SYSTEMIE SŁUŻB PUBLICZNYCH z dnia 15.06.2020
Dzień dobry! Zapraszamy do składania papierów, z pewnością się Pani dostanie. :) Tutaj znajdzie Pani rozpiskę przedmiotów: https://wnhis.amw.gdynia.pl/pl/studia/wojsko-w-systemie-sluzb-publicznych Pracę po studiach można znaleźć bez problemu w szeroko rozumianej administracji publicznej. :) Pozdrawiamy !
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla wf z dnia 24.06.2020
Dzień dobry! Zaliczenie odbywa się po całym semestrze ćwiczeń. :) Więc z pewnością Pan sobie poradzi. Nie ma się czego bać! :) Pozdrawiamy!
25.06.2020
24.06.2020
wf
Na rozpisce jest informacja o zaliczeniu z biegania, siatkówki itd. Ale czy pływanie jest obowiązkowe? Nie jestem zbyt dobrym pływakiem, a o pływaniu na czas już nie wspomnę... Nie ma możliwości wybrania innej dyscypliny?
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Xyz z dnia 22.06.2020
Dzień dobry ! Tak jak najbardziej :) Rozpiska zaliczeń z w-f jest dostępna na naszej stronie internetowej: https://www.amw.gdynia.pl/index.php/studenci/akademickie-centrum-sportowe/item/1244-warunki-zaliczenia-student-cywilny Pozdrawiamy !
24.06.2020
22.06.2020
Xyz
Czy zajęcia z pływania są obowiązkowe na studiach cywilnych?
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Mateusz z dnia 13.06.2020
Dzień dobry! Tak jak najbardziej planujemy otworzyć studia niestacjonarne na tym kierunku ! Więcej informacji znajduje się na stronie Wydziału: https://wme.amw.gdynia.pl/oferta-dydaktyczna/automatyka-i-robotyka/ Lub też można napisaćdo Wydziałowej Komisji Rekrutacyjne: rekrutacja.wme@amw.gdynia.pl Pozdrawiam !
16.06.2020
16.06.2020
arcadiusz
Witam, czy ktoś studiował na podyplomówce z cyberbezpieczeństwa. Z programu studiów wynika, że jest dużo praktycznych przedmiotów bez zbędnej teori. Jakie podejście wykładowców. Można się czegoś nauczyć czy raczej podyplomówka-sztuka?
WOJSKO W SYSTEMIE SŁUŻB PUBLICZNYCH
Hej! Zastanawiam się nad kierunkiem wojsko w systemie służb publicznych. Czy ciężko się dostać? Co powiecie o przedmiotach, wykładowcach? Jakie perspektywy pracy? Będę bardzo wdzięczna za każdą informację :) podaję też maila: lucja_szaniawska@o2.pl Z góry dziękuję!
15.06.2020
13.06.2020
Mateusz
Witam, Czy na rok akademicki 20/21 planowane jest utworzenie kierunku Automatyka i Robotyka w trybie niestacjonarnym? Szukam kogoś studiującego AiR w AMW. Proszę o kontakt - handbal@onet.pl. Pozdrawiam.
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Magisterka z dnia 05.06.2020
Wszystko zależy od kierunku. Na większości kierunków nie ma takiego wymogu. Jednak w przypadku studiów dających uprawnienia zawodowe (np: pedagogika) lub też kończących się tytułem magistra inżyniera - taka konieczność może się pojawić. Wszystko zależy od kierunku jaki kończyło się na pierwszym stopniu. Zazwyczaj jest to raptem kilka przedmiotów i wiążę się to z niewielką opłatą. Taka sytuacja to wymóg Ustawowy i będzie wymagana na każdej uczelni wyższej. Jednak tak jak wspomnieliśmy dotyczy to niewielkiej grupy kierunków i bardzo konkretnych sytuacji. Informacji szczegółowych udzieli odpowiedni Dziekanat lub Wydziałowa Komisja Rekrutacyjna. Pozdrawiamy i zapraszamy ! :)
07.06.2020
07.06.2020
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Dorota z dnia 05.06.2020
Dziękujemy !
Dorota
Ukończyłam tę uczelnię. Gdybym mogła wybrałabym jeszcze raz AMW
05.06.2020
05.06.2020
Magisterka
Widziałem informację, że czasami trzeba wyrównać różnice programowowe idąc na II stopień. Czy muszę za to płacić? I czy jest jakaś granica, że nie mogę aplikować na ten kierunek?
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Akademiki z dnia 03.06.2020
Tak jak najbardziej. Posiadamy rozbudowaną bazę akademików świeżo po remoncie. Cena w minionym roku miejsca w akademiku to 440 zł Więcej informacji można znaleźć na stronie Samorządu Studenckiego: http://samorzad.amw.gdynia.pl/wyniki-naboru-do-ds/ Dodatkowo rozpoczynamy budowę nowego akademika dla studentów: https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Nowy-budynek-Akademii-Marynarki-Wojennej-za-55-mln-zl-n145736.html Zapraszamy i pozdrawiamy !
03.06.2020
03.06.2020
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Kandydat z dnia 31.05.2020
Tak, jak najbardziej. Zapraszamy serdecznie :) Więcej informacji znajdźcie Pan(i) na naszych stronach: https://www.amw.gdynia.pl/index.php/kandydat/studia-cywilne http://www.wdiom.amw.gdynia.pl/systemy-informacyjne-w-bezpieczenstwie-2/
Akademiki
Czy AMW ma akademiki? Gdzie znaleźć jakąś aktualną informację?
03.06.2020
02.06.2020
Progi punktowe
Mam pytanie o progi punktowe na kierunkach bezpieczenstwo wewnętrzne i narodowe. Bardzo zależy mi na informacji , ponieważ nie zdaje ani geografii ani historii na maturze. Chciałbym wiedzieć czy oceny, które mam na świadectwie wystarczą. Pozdrawiam
Kandydat
Czy kierunek Systemy Informacyjne w Bezpieczeństwie od najbliższego roku także będą w formie dualnej?
31.05.2020
21.05.2020
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Stiw z dnia 19.05.2020
Same programy i zajęcia są bardzo zbliżone ! Studia cywilne są darmowymi studiami na uczelni państwowej, dają kompetencje, zdolności i możliwość zdobycia tytułu inżyniera. Dobra opcja by wystartować na rynku pracy lub poszerzyć swoje obecne kompetencje. Studia wojskowe mają zbliżony program kształcenia, jednak podczas ich odbywania jest się skoszarowanym jako podchorąży. Podczas studiów wojskowych otrzymuje się żołd, zakwaterowanie i wikt. Dodatkowo po ich zakończeniu jest gwarantowana praca w Wojsku Polskim. Zapraszamy ! :)
Stiw
Informatyka na studiach cywilnych i wojskowych mocno się różni?
19.05.2020
18.05.2020
Kasia
Skończyłam Stosunki międzynarodowe teraz planuje iść na magisterkę. Wiec polecam
Damian
A na jakim kierunku jesteś Kasia że tak polecasz?
18.05.2020
18.05.2020
Kasia
AMW jest uczelnią, którą zdecydowanie polecam! Bardzo ciekawe, angażujące studentów zajęcia, prowadzone przez świetnych wykładowców. Dodatkowo bardzo praktyczne, więc zdobytą wiedzę na pewno wykorzystam w przyszłości.
TO Samo
Ja tak samo chciałem składać i też zdecydowałem się na AMW. Tylko informatykę i jestem mega zadowolony. Jak komuś zależy na praktycznej wiedzy a nie samej teorii to będzie miał takie samo zdanie .
18.05.2020
18.05.2020
Zadowolony
Od roku jestem studentem AMW na kierunku Nawigacja. Długo zastanawiałem się jaką uczelnie wybrać, wcześniej chciałem składać papiery do Szczecina ale padło na AMW w Gdyni i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony.
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Informatyka - wojskowa czy cywilna? z dnia 11.05.2020
Dzień dobry ! Różnica między studiami na kierunkach cywilnych a wojskowych dotyczy bardziej formy studiów niż przedmiotów. Studia cywilne odbywają się jak na każdej Państwowej uczelni. Są całkowicie darmowe, dają dostęp do systemu stypendiów, akademika etc. Studia wojskowe działają na innej zasadzie. Są darmowe, jednak podczas ich odbywania studenci otrzymują żołd (1200 - 2600 zł, w zależności od roku studiów), zakwaterowanie, wyżywienie. Są skoszarowani i podlegają wojskowemu trybu życia. Studia kończą się nadaniem stopnia oficerskiego oraz gwarancją dalszej kariery w Wojsku Polskim. Więcej informacji można uzyskać na naszej stronie w zakładce dla kandydata: https://www.amw.gdynia.pl/index.php/kandydat/studia-wojskowe/item/1156-kontakt Pozdrawiamy i zapraszamy !
13.05.2020
13.05.2020
Akademia Marynarki Wojennej
odpowiedź dla Studia wojskowe z dnia 12.05.2020
Dzień dobry ! Oczywiście! Przydziału po zakończeniu służby dokonuje się w zależności od ukończonego kierunku w ramach studiów wojskowych oraz innych kompetencji użytecznych w służbie wojskowej. Więcej informacji można uzyskać na naszej stronie w zakładce dla kandydata: https://www.amw.gdynia.pl/index.php/kandydat/studia-wojskowe/item/1156-kontakt Pozdrawiamy i zapraszamy !
Studia wojskowe
Witam , chciałbym się dowiedzieć czy po ukończeniu studiów wojskowych, jest możliwość pełnienia służby w wojskach lądowych, czy tylko i wyłącznie marynarka wojenna
12.05.2020
11.05.2020
Informatyka - wojskowa czy cywilna?
Czym się różni kierunek Informatyka w wersji- Wojskowa i Cywilna? Opisy na stronie w zasadzie nie pozwalają na znalezienie tych różnic, są krótkie opisy, na wojskowej to prawie nic, nawet przykładowych przedmiotów nie ma. Co polecacie? Czym się kierować przy decyzjach?
Gabi
Jeśli jest tu jakiś student, ktory uczy się na AMW i mógłby upewnić mnie w wyborze to proszę o kontakt: gabrysia.jablonowska@op.pl
29.04.2020
30.03.2020
Adam
Hej, chciałbym się zorientować czy warto podjąć studia na kierunku Mechanika i Budowa Maszyn specjalność Eksploatacja siłowni okrętowych. Czy organizowane w semestrze letnim kursy kończą się egzaminem? Jeśli tak, to jak wygląda taki egzamin i czy jest trudny do zdania? Czy warto czegoś jeszcze się dowiedzieć przed podjęciem tego kierunku?
MAks
Jak wygląda sytuacja z akademikami na tej uczelni?
12.03.2020
29.11.2019
Karol
Pedagogika na takiej uczelni??? Nie rozumiem...
Informatyka
Witam, jestem zaciekawiony cywilnym kierunkiem informatyka. Chciałbym się dowiedzieć jak wyglądają studia, jaki jest poziom i czy je polecacie. Ciekawi mnie specjalizacja sieci komputerowe gdyż chciałbym w przyszłości zostać administratorem sieci a na innych studiach poza PG nie ma zbytnio wyborów specjalizacji. Jeżeli macie jakieś informacje na ten temat to był bym wdzięczny.
11.11.2019
27.09.2019
Windy
Siema, proszę o pomoc. Nie wiem jaki kierunek wybrać, bezpieczeństwo narodowe czy wojsko w systemie służb publicznych? Czy będę miał problem z zatrudnieniem po studiach na tych kierunkach? I co w ogóle powiecie o tej uczelni, czy jest to dobry wybor?
BW II stopień
hej ! powiedzcie jak to jest z akademikami? Nie mogę ogarnąć tej strony internetowej ...
06.08.2019
31.07.2019
mechatronika
Cześć, co powiecie na temat studiowania mechatroniki na tej uczelni?
do Bezpwew
Bezpwew Tak, musisz
25.07.2019
19.07.2019
Bezpwew
Hej. Mam taki problem, jestem kandydatem na II stopien studiów z Bezpieczeństwa Wewnętrznego, rejestracja elekroniczna kończy się dziś. Na stronie jest podane, że papiery nalezy składać od 22 do 25 lipca a ogłoszenie listy przyjętych nastąpi 29. To znaczy, że muszę zawieźć papiery nie mając pewności, że się dostałam? Proszę o pomoc.
Pedagogika resooo
Miki jeżeli chodzi o pedagogikę to ukończyłam licencjat w tym roku, studia nie są trudne, łatwo pogodzić je z dorywcza praca. Mi się podobało przez te 3 lata. Polecam te studia dla chcących studiowac pracować jednocześnie :)
14.07.2019
09.07.2019
miki
Pedagogika w Akademii Marynarki Wojennej? Coś mi tu nie pasuje przy tych technicznych kierunkach.
Mechatronika AMW
Cześć, polecacie mechatronikę na Akademi Marynarki Wojennej? jak wyglądają te studia?
17.06.2019
11.06.2019
gucia
Pedagogika na AMWojennej? Poważnie? Szukałam po kierunkach i mi wyskoczyło. Możecie cos napisać, jak się studiiuje?
Zuza
MSG ze specjalizacją euroazjatycką, warto?
27.05.2019
10.04.2019
wow!
9,07 ocena? taka wysoka? naprawdę?
odp.
na wojskowe możesz się rekrutować do końca miesiąca ..... różnice sobie doczytaj na ich stronie, to właściwie kwestia wyboru drogi życiowej, a studia cywilne, jak każde inne studia na wszystkich "normalnych" uczelniach, tyle że realizowane na AMW :-)
28.03.2019
20.03.2019
studia cywilne a wojskowe?
jakie są najważniejsze różnice między studiami wojskowymi a cywilnymi? czy to prawda, że na wojskowych mają lepiej bo zagwarantowana praca i stopień podporucznika? a co jesli nie zechcę zostać w służbie wojskowej z jakiegoś powodu?
bezpieczeństwo ?
czy lepie iść na bezpieczeństwo narodowe czy wewnętrzne? jakie są najważniejsze różnice? i jak się po przekłada na prace po skończeniu studiów?
14.03.2019
22.09.2018
Nieprzyjęty
Witajcie. Możecie coś powiedzieć o rekrutacji online, tj. konkretnie o informatyce - można było wpisać wyniki z matematyki, j. angielskiego i informatyki. Wpisałem ze wszystkich, lecz policzyli mi ten mniej korzystny - z matematyki. I nie dostałem się, choć gdyby policzyli z informatyki dostałbym się ze sporym zapasem. Pierwsza myśl: odwołać się. Sęk w tym, że nie pamiętam jak to było - czy zaznaczało się, który wynik ma być brany pod uwagę (w takim razie po co możliwość wpisania wszystkich przedmiotów?)? Niestety nie można nic już tam edytować, żeby sprawdzić czy coś się zaznaczało, a przy nazwie przedmiotu "matematyka" widnieje "x", jakbym ją zaznaczył. Ciężko mi jednak uwierzyć, żebym zrobił coś tak niemądrego i wybrał ten mniej korzystny wynik, więc proszę o pomoc tych, którzy zapisywali się do tej uczelni: czy faktycznie zaznaczało się wynik brany pod uwagę, czy powinna zrobić to komisja? Będę się odwoływał, a nie chciałbym, żeby mi wmówili, że sam wybrałem, jeśli tak nie było, więc bardzo proszę o pomoc.
dwa kierunki dzienne
Czy można studiować dwa kierunki na dziennych w amw np. na wydzialach wnhis i wdiom ? Ktoś z was studiuje / studiował ? Jak to wygląda ? Jest zgoda dziekanów ? Można to ogarnąć ?
30.08.2018
18.07.2018
Kandydat
Może ktoś coś opowiedzieć o nawigacji ?
Di
Hejka, ciężko się dostać na pedagogikę?
11.07.2018
05.07.2018
odp nickname
na BN i BW nie ma matematyki,a czy ciężko się dostać - zależy od liczby chętnych w danym roku, zeszłym roku było sporo miejsc jeszcze wolnych
Nickname
Cześć, ciężko jest się dostać na bezp. narodowe lub wewnętrzne? Który kierunek jest lepszy, ciekawszy? Czy jest tam dużo matematyki? Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
02.07.2018
02.07.2018
Nickname
Cześć, ciężko jest się dostać na bezp. narodowe lub wewnętrzne? Który kierunek jest lepszy, ciekawszy? Czy jest tam dużo matematyki? Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Raviolis
Jestem studentem AMW od 4 lat, od 3 otrzymuję stypendium rektora dla najlepszych studentów za wysokie średnie, konferencje, wygrane konkursy, i co należy wiedzieć, to że poziom nauczania na WNHiS - kierunek stosunki międzynarodowe i wojsko w systemie służb publicznych - słabo. Nauczycielewstawiają oceny za nic, w zależności od humoru lub sympatii do studenta. Jest grupa młodych nauczycieli, którzy niby "coś robią" tak powstają w sumie ciekawe projekty i możliwości stażowe, jednak ich formalne i organizacyjne strony wołają o pomstę do nieba. Wysyłają studentów na staże na dzikich warunkach w ciągu roku, śmiejąc im się w twarz, kiedy nie dostali pieniędzy przewidzianych w umowie na utrzymanie.. oraz nie potrafiąc im zapewnić przejrzystego, eksternistycznego sposobu zaliczenia przedmiotów w czasie trwania stażu. Zmniejszają dystans między studentami, proszą o krytyczne wypowiedzi, o zwracanie się na ty, po czym przy uprzejmej, ale szczerej wypowiedzi potrafią się oburzać i zastanowić studentowi, do kogo się zwraca, dorzucając do tego masę ad personam poniżej jakiejkolwiek krytyki. Kiedy student się podlizuje, jest wszystko świetnie, kiedy jest problem, to wszyscy się odwracają i wina leży po stronie studenta. Poziom studentów i ich wiedzy jest beznadziejny. Jako lepszy ze studentów zostałem obrzucony błotem i wyśmiany za poziom języka angielskiego na B1+, podczas gdy na roku były osoby, które nie znały go w ogóle.
27.06.2018
25.06.2018
Stosunki Międzynarodowe
Czy trudno jest się dostać na ten kierunek i jak jest trudny?
Etem tegoroczny maturzysta. Szukam studiów lekkich i przyjemnych. Dla niezdecydowanych. Wojsko Publiczne w sam raz ? Z matury starałem się mieć jak najmniej %, rozszerzonych nie mam, z ludziami nie współpracuję, nie chcę zmarnować życia
21.06.2018
01.06.2018
pedagogika
Hej! Orientuje się ktoś może jak wygląda sprawa rekrutacji na pedagogikę? Czy z przeciętną maturą jest sens startować? :)
SIB kończy się licencjatem czy inżynierem ?
SIB kończy się licencjatem czy inżynierem ? Na stronie AMW nie jest wprost napisane.
10.05.2018
10.05.2018
stosunki międzynarodowe
limit zeszłego roku to 75 z czego 31 osób na pierwszej rekrutacji zostało przyjętych, było jeszcze sporo miejsc
stosunki międzynarodowe
Jakie są progi na stosunki międzynarodowe i ile jest miejsc na tym kierunku ?
09.05.2018
08.05.2018
odp Harm.rekru
już jest na stronie rekrutacja na stacjonarne rusza 4 czerwca
harm. rekrut.
kiedy będzie znany harmonogram rekrutacji na AMW? Bo obecnie nic na stronie nie widzę.
04.05.2018
01.05.2018
Ola
SIB kończy się licencjatem czy inżynierem ? Na stronie AMW nie jest wprost napisane.
Student
Systemy Informacyjne w Bezpieczeństwie to super wybór. Od nowego roku akademickiego masz szansę zrobić na tym kierunki za darmo cały pakiet kursów. Ponadto jeżeli myślisz o studiach magisterskich to SIB będą kształciły w systemie praktycznym (50% na amw a 50% na płatnych stażach). Dostajesz ok.1600 na rękę plus 1500 na miesiąc za mieszkanie.
01.05.2018
21.04.2018
pat
Studia cywilne na kierunku Systemy Informacyjne w Bezpieczeństwie. Jakie są wasze opinie ?
Witek
Wszystko zależy od tego jak poszedł angielski i matma ma maturze, ale tak naprawdę patrząc na obecne limity na wojskowe nie powinnaś mieć większego problemu jak przejdziesz zdrowotne. Jak jesteś trochę ogarnięta nie powinnaś mieć problemu, prędzej czy później ale zaliczysz :)
05.04.2018
31.03.2018
Elka
Jestem zainteresowana kierunkiem mechatronika na studiach wojskowych. Czy studiuje tam wiele dziewczyn? Ciężko się dostać i utrzymać?
Avangar
WME najlepszy wydział na świecie! Studenciak dobrze pisze, polać mu! ;) Gdybym mógł to bym chętnie wrócił tam na studia. "Ale to już było... i nie wróci więcej..." :(
19.10.2017
11.09.2017
Studenciak
Wysoce kompetentna kadra, doświadczeni wykładowcy na kierunkach morskich, serdecznie polecam każdemu Wydział Mechaniczno-Elektryczny!
do Plant8112
Oczywiście że tak, chociaż osobiście polecam zagranicę - tam to dopiero się zarabia na morzu, ahoj! :)
24.08.2017
21.07.2017
Lila
Dostalam sie na BEZPIECZENSTWO WEWNETRZNE. Bede szukac mieszkania/stancji. Ktos cos ? :)
Plant8112
Cześć, mam pytanie - generalnie warto studiować kierunki związane z morzem? Znajde po tym dobrze płatną prace?
17.07.2017
08.07.2017
Bezpieczeństwo narodowe
Czy trudno się dostać na ten kierunek? A potem czy trudno się utrzymać?
Pat
Co do komentarza Lily, też się zastanawiam czy czasami ktoś się nie pomylił z tymi terminami (najpierw zawozisz, później dowiadujesz się czy Cię przyjęli). Gorzej jeśli zastanawiasz się na kilkoma uczelniami.. Zresztą bardzo późno ogłaszają wyniki, 18.07..
03.07.2017
16.06.2017
Lila
Orientuje się ktoś czy dokumenty trzeba zawieść osobiście czy można kogoś upoważnić (ewentualnie pocztą) ? I z tego co widzę to czy zostaliśmy przyjęci na studia cywilne dowiemy się dopiero po zawiezieniu dokumentów ? Szukam informacji na stronie uczelni i nie mogę znaleźć nic konkretnego.
Automatyka i Robotyka, specjalność IS
Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat powyższego kierunku? Jak jest prowadzony, czy program jest podobny do IS na PG z wydziału FTIMS (niestety, nie mogę znaleźć na AMW informacji), jak przebiega organizacja studiów? Jakie są progi punktowe i wymagane kierunki? Pozdrawiam
21.05.2017
21.05.2017
do SKRL
Sprecyzuj, po pierwsze, o jaki kierunek dokładnie Ci chodzi. Uczenia ma cztery wydziały, z czego jeden jest wojskowy, a reszta to studia cywilne. Akademiki są na terenie uczelni, należy w odpowiednim czasie złożyć podanie z prośbą wraz ze stosownymi dokumentami.
SKRL
Mam pytanie apropo rygoru na owych studiach oraz o jakiś akademik, jak to wszystko wygląda oraz jak wygląda typowych dzień, czy są to studia które nie dacą się rozwinąć idywidualiście? Proszę o trafną odpowiedź i dziękuję uprzejmie :) DajtoShoto@gmail.com
14.05.2017
09.05.2017
Do P
Jest praca po takim kierunku technicznym po tej szkole czy jednak z tym ciężko?
P.
Na większość kierunków, a na pewno techniczne, wystarczy zdana matura. Jednak w takim przypadku z WME wylatuje się tak szybko, jak się dostało.
09.05.2017
08.05.2017
Marcin
Wystarczy zdana matura by dostac sie na studia cywilne np automatyka i robotyka? Proszę o pomoc!!!
Kuba
jestem na bezpieczeństwie narodowym i mimo tego, że nie byłem pewny swojego wyboru na 100% to nie żałuję, bo teraz wiem, że to kierunek dla mnie. trochę czasu potrzebowałem, żeby się przekonać, ale dzięki podejściu wykładowców do tematu zachęciłem się i teraz wiem, że jest to związane bezpośrednio z tym co chcę w przyszłosci robić. jeżeli chodzi o samą uczelnię to zdecydowanie polecam
29.04.2017
22.01.2017
zarobki
Ludzie, nauczcie się, że nie da się dokładnie oszacować ile będziecie zarabiać po danej uczelni. Oczywiście są takie badania, które pokazują średnie zarobki absolwentów ale to tylko średnia... a średnio ja i mój pies mamy 3 nogi. Zapamiętajcie, że zarobki zależą od innych czynników takich jak własne zaangażowanie, umiejętności, znajomość języków obcych i danej branży.
sstudent
1000000$ rocznie na ręke
20.11.2016
19.11.2016
ciekawski
jakie są zarobki po tej szkole?
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
09.11.2016
06.11.2016
jukka
AMW Gdynia! Na rekrutacji poinformowano mnie, że podejmując studia niestacjonarne magisterskie z pedagogiki bede mogla być nauczycielem nawet jeśli skonczylam zupełnie inny kierunek licencjatu! Zapytalam nawet czy bede mogla byc nauczycielem matematyki w gimnazjum po mgr z pedagogiki na AMW! I zapewniali mnie, że tak! Po pierwszych zajęciach okazało się, że nie ma takiej możliwości i potrzebne jest przygotowanie pedaogiczne! Musiałam podpisac liste na specjalnośc pedagogiki społecznej! Na początku listopada okazało się, że zamykają nasz kierunek!!!
Marcin
Ciężko dostać sie na automatyke i robotyke lub mechatronike? PROSZE O ODPOWIEDZ! Z GORY DZIEKUJE
04.11.2016
09.10.2016
Magda
hejj co sądzicie o nawigacj (studia cywilne)i na AMW??
Ja
Hej! Jestem obecną studentką AMW na kierunku bezpieczeństwo wewnętrzne. Na początku miałam wiele uwag, i bardzo sceptycznie podchodziłam,gdyż czułam,że źle wybrałam studia i się tutaj w ogóle nie nadaje i zastanawiałam się nie raz co tu robię. Przeczekałam rok,pozdawałam wszystko,ale byłam przekonana,ze chcę zmienić uczelnie,jednakże patrząc na przedmioty na 3-cim semestrze, od razu kierunek wydaje mi się ciekawszy i bardziej na temat. Przedmioty z pierwszego semestru typu-geografia,ekonomia czy autoprezentacja osobista zostają zastąpione m.in zwalczaniem przestępczości, zwalczaniem terroryzmu czy ochroną intelektualną. Zaczyna się rozkręcać,dlatego postanawiam zostać. Pozdrawiam!
26.09.2016
13.09.2016
Володя
студентов из России обращаются хорошо?
Witek
Odnośnie pedagogiki jest bardzo przyjazna atmosfera a to chyba najważniejsze, dużo czasu wolnego, zajęcia różne - są takie, gdzie trzeba się przyłożyć, a są takie gdzie wystarczy być. Generalnie studiowanie na AMW jest świetne, przede wszystkim ze względu na atmosferę i świetnych ludzi!
02.09.2016
29.08.2016
S.
Cześć! Czy jest tu ktoś kto mógłby mi powiedzieć trochę o Pedagogice na AMW? Czy trudno jest się dostać? Nie napisałam matury za wybitnie, ale chciałabym zacząć tu studia.
werka
Cześć. Od września idę do trzeciej liceum i myślę nad wyborem studiów. Zaciekawił mnie kierunek "Wojsko w systemie służb publicznych". Czy ktoś kto studiuje albo dostał się na ten kierunek w tym roku mógłby mi napisać czy trudno się dostać i jak w rzeczywistości wygląda ten kierunek? Wiadomo, że na stronie AMW to jest wszystko tak pięknie napisane ale mi chodzi jak to widzą studenci. No i czy jest to bardzo trudny kierunek. Z góry dzięki za odpowiedź.
13.08.2016
13.08.2016
werka
Cześć. Od września idę do trzeciej liceum i myślę nad wyborem studiów. Zaciekawił mnie kierunek "Wojsko w systemie służb publicznych". Czy ktoś kto studiuje albo dostał się na ten kierunek w tym roku mógłby mi napisać czy trudno się dostać i jak w rzeczywistości wygląda ten kierunek? Wiadomo, że na stronie AMW to jest wszystko tak pięknie napisane ale mi chodzi jak to widzą studenci. No i czy jest to bardzo trudny kierunek. Z góry dzięki za odpowiedź.
tomek
wiecie ile osób faktycznie jest przyjmowanych na nawigację? czy liczba miejsc zawsze oznacza liczbę przyjętych? słyszałem, że czasami szkoły przyjmują więcej osób bo potem sporo rozygnuje
18.07.2016
04.06.2016
anita
ja miałam podstawę na ok 70 % wszystko, plus wos rozszerzony na 40 chyba, do tego geografia podstawa i angielski rozszerzony, wyników już nie pamiętam, dostałam się bez problemu
bezp. narodowe
pytanie do ubiegłorocznych maturzystów, czyli teraz studiujących na pierwszym roku: jak mieliście zdaną maturę, że zostaliście przyjęci na bezp. narodowe? Jeśli orientujecie się też u innym na roku, jak to wyglądało, to będę wdzięczny za info, zawsze daje to jakieś wyobrażenie o szansach na przyjęcie.
08.05.2016
20.04.2016
pedagogika na AMW?
czy dobrze widzą moje oczy, że oni mają tutaj Pedagogikę??? zaznaczyłam sobie ten kierunek i województwo i mi wyskoczyło, ale że na takiej uczelni to się zdziwiłam. Na stronie jest, więc zakłądam że tak. Czy ktoś tu studiuje ten kierunek i może napisać, jak wyglądają studia pedagogiczne w wydaniu tej uczelni?
Adam
Jestem uczniem technikum o profilu informatycznym i interesuje mnie kierunek Informatyka na AMW. Jaki jest poziom? Jak wyglądają zajęcia? I czy Wy, studenci tego kierunku jesteście zadowoleni z wyboru?
14.04.2016
18.02.2016
xx
Moim zdaniem tragedii nie ma, zdałam w 1 terminie, a jakoś maga dużo czasu na to nie poświęciłam. Dr Wincenty to pobłażliwych nie należy ale przy odrobinie chęci to zaliczenie jest do przejścia ;)
studentka
Witam, czy ktoś orientuje się jak to wygląda z tym kolokwium u dr Karawajczyka? Czy naprawdę jest tak strasznie ?
26.01.2016
23.01.2016
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
Mechanik
Zaznaczam, że moja wypowiedź dotyczy - TYLKO - Wydziału Mechaniczno-Elektrycznego. Olbrzymim plusem są niewielkie grupy - na początku max. 20-kilka osób, z których wykruszy się co najmniej połowa. Dzięki łatwiej czegoś się nauczyć i złapać kontakt z prowadzącymi. Poziom jak najbardziej w porządku, większość kadry również. Oczywiście do utrzymania się, a zwłaszcza skończenia studiów w terminie, konieczna jest systematyczna nauka. Największy odsiew dotyczy wytrzymałości materiałów z niezastąpionym prof. D. oraz w mniejszym stopniu siłowni okrętowych i silników turbinowych, a także matematyki na samym początku. Prawdziwą miarą poziomu i zaangażowania studentów jest % terminowo dopuszczonych do egzaminu inżynierskiego. Żeby tego dostąpić, trzeba zaliczyć wszystkie przedmioty i zdobyć pozytywną ocenę oddanej pracy dyplomowej od promotora i recenzenta. Z reguły udaje się to 10-20% ludzi z ostatniego semestru. PS: Od dwóch lat od absolwentów specjalności ESO wymaga się już nie 6-miesięcznej praktyki morskiej, ale 12-miesięcznej. Na szczęście - wg woli zainteresowanych - studia nie muszą być w trakcie wydłużane na dodatkowy semestr czy rok dla samego odbycia praktyki. Chętni mogą w miarę możliwości popływać w wakacje, a resztę praktyki dokończyć po studiach. PPS: Programy studiów kolejnych roczników są coraz bardziej wypełnione przedmiotam niezwiązanymi z kierunkiem, ale to raczej nie wina uczelni, tylko absurdalnych wytycznych z Ministerstwa.
30.12.2015
17.09.2015
mieszkanie studenckie
wiem, późno, ale gdzie najlepiej szukać mieszkania na wynajem w Gdynii? cos samodzielnego, wygodnego w miarę, najlepiej kawalerka albo 2 pok.
stosunki międzynarodowe
co sądzicie o stosunkach międzynarodowych na AMW??? możecie coś podrzucić w temacie? szukam opcji na studia NIE- techniczne, ale chetnie na tej uczelni, cha, cha. Za wszelkie odpowiedzi wdzięczny będę bardzo, zwłaszcza jeśli odpiszecie w ciągu najbliższego tygodnia - PLIZZ :-)
18.08.2015
13.08.2015
Michał
Cytryna! Moim zdaniem, śmiało próbuj. AMW zawsze stosowało metodę przyjmowania wszystkich a potem robienia ewentualnego przesiewu ale dostać powinnaś się bez problemu. Powodzenia! :)
pedagogika
Kiedy wybiera się specjalizacje na pedagogice?
10.08.2015
10.08.2015
kwatery szukam
Szukam kwatery do wynajęcia dla 2 osób w okolicy AMW. Do 1200 zł, najlepiej mieszkanie 2 pokojowe. Informacje na malymaster@op.pl
informatyka
ciezko sie utrzymac???
07.08.2015
03.08.2015
informatyka
oceniam informatykę na AMW bardzo dobrze, po tych studiach czuję się na prawdę rzetelnie przygotowany do zawodu informatyka, dużo zajęć praktycznych, odpowiednie zaplecze naukowe to tylko niektóre zalety tej uczelni ;)
Cytryna
Hej! Brałam udział w rekrutacji do AM, niestety nie dostałam się. Czy do AMW łatwiej jest się dostać? Jakie są progi punktowe? Czy z wynikami matematyka podst. 78% i jęz. ang. rozszerzony 89% mam szanse się dostać na nawigację? Bardzo mi zależy na Waszych opiniach i komentarzach :)
18.07.2015
10.07.2015
XYZ
Halo halo! Moi Drodzy, czy ktoś z Was studiuje lub studiował bezpieczeństwo narodowe na AMW?? Zależy mi na jak największej ilości informacji dotyczącej tego kierunku, gdyż zastanawiam się nad studiami II stopnia i nie wiem czy mam jakiekolwiek szanse na dostanie się na ten kierunek po studiach filologicznych(?) Czy ktoś z Was wskoczył na studia II stopnia na ten kierunek po czymś zupełnie innym? Czy trzeba będzie dużo nadrabiać z I semestru? Jeżeli ktoś może mi udzielić jakiś informacji na ten temat, to bardzo proszę o opinię tutaj! Pozdrawiam.
olo
jak oceniacie informatyke?
06.07.2015
05.07.2015
Kasia
Zastanawiam się nad AMW. Chciałabym co nieco się o niej dowiedzieć. Czy ta uczelnia jest całkowicie płatna? Czy ciężko się tam dostać? Miałabym jeszcze parę pytań i ogólnie chciałabym się dowiedzieć co i jak. Jeśli ktoś mógłby udzielić mi takich informacji, zapraszam na: madwomanxd@gmail.com
Michał
Na AMW oprócz studiów wojskowych, na które rekrutacja już w zasadzie się odbyła (mechanika, nawigacja i informatyka) nie ma kierunków mundurowych i należy o tym pamiętać. Zarówno wojsko w systemie służb publicznych jak i bezpieczeństwo narodowe, bezpieczeństwo wewnętrzne i wszystkie inne kierunki są to kierunku wyłącznie cywilne. Na wszystkich kierunkach bez wyjątku obowiązkowe jest wychowanie fizyczne jednak jest to przedmiot trwający maksymalnie 3 semestry. Czy warto? a czy idąc na studia, zadaliście sobie pytanie co potem? jeżeli chcecie iść do policji czy jakichkolwiek innych służb wybierzcie bezpieczeństwo wewnętrzne - dobre przygotowanie i chociaż będziecie wiedzieć jak te służby funkcjonują. Jeżeli myślicie o pracy jako cywil w wojsku to kierunek wojsko w systemie służb publicznych jest to coś w sam raz dla was. Generalnie moim zdaniem AMW przez wielu studentów jest kompletnie niedoceniana, są bardzo małe wręcz elitarne grupy zajęć (często max 30 osobowe) co na uczelniach wyższych jest rzadkością, można dzięki temu osiągnąć częsty i indywidualny kontakt z wykładowcą co pomaga w zrozumieniu materiału. Kadra z roku na rok jest coraz młodsza i lepiej przygotowana, uczelni bardzo zależy na studentach cywilnych i widać, że kładą na nas duży nacisk więc moim zdaniem warto :)
08.06.2015
13.05.2015
mała
CLIPS.... jeśli ktoś wie o co chodzi w tym to proszę o kontakt tutaj...
ceny mieszkań
jakie są ceny za wynajem pokoju w Gdyni? w samodzielym mieszkaniu bez właścicieli, np, 2 pokoje, żeby mogło mieszkać dwóch studentów albo trzech?
10.05.2015
14.04.2015
pytanko
kto studiuje taki kierunek na AMW: Wojsko w Systemie Służb Publicznych ??? możecie coś napisać na ten temat? jeśli nie to, co polecacie? i dlaczego?
hej
zastanawiam się nad wojskiem w służbie cywilnej i mam pytanie czy ten kierunek też obejmuje umundurowanie i wychowanie fizyczne? Bardzo proszę o odpowiedź :)
08.04.2015
24.02.2015
martin
tylko od Ciebie zależy czy znajdziesz dobra pracę... znam setki studentów różnych kierunków, którzy bez końca powatarzają ze w Polsce nie ma pracy z ich wykształceniem...masakra... ja od pierwszego roku łapalem się każdej pracy, nawet ulotek czy przedstawicieli po to zeby na 3 roku dostać się do porządnej firmy IT, robisz kursy, chodzisz na praktyki/staże to masz szansę na rynku pracy...
janusz
W każdym bezsensie jest jakiś sens... Podobno i tak liczy się tylko papierek z wyższym wykształceniem, niestety nikt Ci nie zapewni, że będziesz pracować w zawodzie.
30.12.2014
30.09.2014
AMW
Witam , mam problem.Chcę iść do AMW na nawigację i mam pytanie , gdzie i czy wgl dostanę prace po ukończeniu tego kierunku ?Jest sens tam iść?
mtttmu
co sądzicie o kierunku mechatronika dla dziewczyny? czy jest cieżko jaka jest zdawalność
11.09.2014
10.05.2014
AMW?
Czy polecacie tę szkołę ( nawigacja)? Czy po tej szkole będę na takim samym poziomie jak Ci z AM? Podobnopraktyki trzeba samemu sobie załatwić, trudno jest znaleźć armatora?
Hmmmmmm
Słyszałem, że lepiej nie iść na am ani do Gdyni ani do Szczecina tylko do AMW, bo profesorowie na am strasznie gnoja studentów by uzyskać jak najwięcej pieniędzy z poprawek. Co o tym sądzicie?
10.05.2014
01.04.2014
anka
do Tomasza: moim zdaniem warto wybrać tą szkołę jeśli chcesz studiować pedagogikę, fachowa kadra, zajęcia prowadzone w ciekawy sposób, miła atmosfera na uczelni ;)
NorbitFSO
Witam, jestem w klasie maturalnej, planuję zacząć studia na kierunku mechatronika na AMW, co może powiedzieć na temat tego kierunku i studiów na AMW, proszę o info na mail: nero365366@gmail.com z góry dzięki.
18.02.2014
23.12.2013
do tomasz
jeśli chcesz iść na pedagogikę to śmiało wybieraj tą uczelnię ale zastanów się dobrze czy warto iść na ten kierunek...
Dori
z AMW*
11.12.2013
11.12.2013
Dori
A słyszeliście coś u uzupełnieniu różnic programowych na II stopniu. Jestem z bezp. narodowego z licencjatu z MAW a teraz na wew. na mgr . U musze zaliczyc roznice programowe. Przeciez to smieszne!
Monika
Niestety nie wszystko układa się po naszej myśli... W dzisiejszych czasach nie każdy chce zaczynać studia, dlatego pojawia się taki problem... Sama się zastanawiam, czy iść na studia, czy od razu próbować swoich sił w policji? Co o tym sądzicie?
02.12.2013
01.12.2013
tomasz
a co powiecie o pedagogice w Akademii Marynarki Wojennej? warto się wybrać?
o specjalnościach
z tymi specjalnościami to jest jakaś plaga normalnie, z kim nie rozmawiam i to zarówno z państwowych jak i z prywatnych szkół, to wszędzie są problemy ze specjalnościami, bo na stronie uczelni wiszą propozycje, ale jak juz przychodzi do wybierania, to okazuje się, że nie urachamiają, bo za mało chętnych, w sumie specjalności to i tak mniejszy problem, znajoma złożyła dokumenty na studia, pojechała na wakacje i na koniec września dowedział się, że jej kierunek nie będzie otwarty, to jest dopiero komedia, a raczej tragedia,
18.11.2013
30.09.2013
michalina
Mój kolega poszedł w tamtym roku do Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni na bezpieczeństwo narodowe. Przez natłok zająć i niebagatelną odległość do domu niestety rzadko przyjeżdża on w rodzinne strony ale zdążyłam się dowiedzieć, że jeżeli ktoś szuka naprawdę dobrej uczelni, po której chce mieć zapewniony dobrze płatny zawód to warto wybrać tą szkołę. Żadne PWSZty ani nawet uniwerki nie dają takich możliwości jak uczelnie techniczne i akademie marynarki wojennej...
Qris
Uczelnia jaja sobie robi ze studentów, przynajmniej zaocznych. Jestem na drugim roku mgr, zaocznych, bezpieczeństwo narodowe. Podczas rekrutacji nikt nie powiedział nam, że Uczelnia będzie za nas, na siłę wybierać specjalności i przydzielać według ich widzi-mi-się. I tak pod koniec pierwszego roku zrobilismy listy (na polecenie dziekanatu) kto jaką specjlaność wybiera na drugi roku (a były trzy: bezp. publiczne; bezp. morskie i edukacja dla bezp.). W sierpniu ukazały sie listy potwierdzone przez dziekana i co ? Edukacji dla bezpieczeństwa w ogóle nie zrobili bo podobno za mało chętnych (ciekawe dlaczego tego nie wiedzieli zaraz po rekrutacji), stworzyli nową specjalność "prawo humanitarne i migrację" i wrzucili tam na siłe 30 osób bez pytania o zdanie. Ja, jak i większośc osób chcieliśmy iść na bez. publiczne jednak podobno nie można bo za duża grupa i Uczelnia na siłę każe nam na drugim roku studiować "prawo humanitarne" !!! Uczelnia której płacimy za edukację wie lepiej co student chce studiować !!! Szczyt bezczelności !!! Podobno w poprzednich latach były też takie zagrywki (na studiach zaocznych). Zastanówcie sie więc dwa razy albo podczas składania dokumentów wpisujcie od razu specjalność jaką chcecie studuiować. U nas szykuje sie sprawa w sądzie jak nam nie pozwolą studiować to co chcemy.
28.08.2013
19.07.2013
anches
Hej! właśnie idę do trzeciej klasy liceum, więc niedługo matura. Podczas przeglądania uczelni, natrafiłam na AMW w Gdyni. Zaciekawił mnie kierunek cywilny, nawigacja. Jeśli ktoś jest na nim i mógłby mi opowiedzieć jak tam jest, proszę o kontakt na maila: anches475@gmail.com
Pablo
Napiszcie proszę coś o Bezpieczeństwie Wewnętrznym , Narodowym ? Ciężko się dostać ? Ciężko utrzymać ? Domniemam ,że są to kierunki humanistyczne?
25.06.2013
13.06.2013
karola
ile kosztuje semestr na kierunku pedagogika?
cuscus
Za rok mam zamiar starać się o przyjęcie na kierunek nawigacja(studia wojskowe). Czy jest ktoś chetny odpowiedzieć na kilka pytań na temat tych studiów? Jeśli tak, byłbym wdzięczny. Mój e-mail: cuscus@o2.pl
23.03.2013
07.03.2013
maniek
do `Tomek powiedz coś więcej o mechatronice, pisze w tym roku maturę i chciałbym dostać się właśnie na ten kierunek, ale boję się, że sobie nie poradzę... i jeszcze jedno: gdybyś miał wybór pozostałbyś w w tej uczelni czy wybrał inna??
Tomek
Od zawsze marzyłem o takiej szkole :) obecnie studiuję mechatronikę w Akademii Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni i bardzo mi się podoba, kierunek mi pasuje, czuję, że to jest właśnie to , co chciałbym robić :) dlatego serdecznie polecam, tym bardziej , że Gdynia to cudowne miasto :)
13.02.2013
02.02.2013
radek
człowiek uczy się przez całe życie. Jeśli myślimy o edukacji i pracy w służbach mundurowych polecam uczelnię :)
anonim
tylko po co iść na studia i marnować kolejne lata skoro i tak możesz zostać policjantem bez szkoły wyższej? Najpierw dostań się do policji, a później pomyśl o edukacji. znam wiele osób które właśnie tak robią i żadna nie narzeka... W dzisiejszych czasach wszędzie częściej zwracają uwagę na to jakie masz doświadczenie niż ukończone szkoły! :(
20.11.2012
12.11.2012
łukasz
kobiety mundurach wyglądają bardzo atrakcyjnie :) gdyby mnie zatrzymała kobieta w mundurze to może nawet chętnie przyjąłbym od niej mandat :) więc mam nadzieję, że coraz więcej kobiet będziemy spotykać w służbach mundurowych.
klaudia
warto i to bardzo, ale na takiej uczelni jest trudno i to bardzo! ale jeśli jesteś zainteresowany tą uczelnią to naprawdę polecam. Ja mam pod nosem wojsko lądowe, ale mnie ciągnie do morza. Zdaje sobie sprawe, ze to ciężka praca, ale boje sie ze jak nie sprobuje to poźniej bede załowac. A latka lecą i nie zawsze bede młoda i silna, i w koncu moze być za poźno na podjcie tego wyzwania.
12.11.2012
12.11.2012
kamil
od zawsze ciągnęło mnie do służb mundurowych, zastanawiałem się nad akademią marynarki wojennej w Gdyni, ale chciałbym więcej dowiedzieć się o tej uczelni, czy może ktoś poradzi mi, czy warto składać dokumenty?
Michał
Zawsze zastanawiało mnie jak to jest studiować w szkole tego typu. Kierunki widać, są bardzo trudne. Jakie tam panują obyczaje? Dla mnie zapewne trudno byłoby to wszystko ogarnąć, zwłaszcza, że widać, że Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni jest renomowaną szkołą o wysokim poziomie także to też podwyższa poprzeczkę... Wyraźcie swoje opinie, będę wdzięczny :)
11.11.2012
07.11.2012
do tola
szukałem informacji na temat wymaganych przedmiotów na maturze, ale nic nie znalazłem, ale patrząc schematycznie na kierunek to na pewno WOS, może też historia, geografia, Poszukaj więcej informacji na stronie lub skontaktuj się z dziekanatem :)
tola
jaka mieliscie mature, zeby dostac sie na stosunki miedzynarodowe?
04.11.2012
05.10.2012
brof
ludzie, dzwoncie i pytajcie, bo nawet jak wam napisza na stronie uczelni, ze jest wi-fi, to wcale nie masz pewnosci, ze we wszystkich budynkach, ze na calej uczelni, a nie np. tylko w bibliotece albo na holu, a juz najwazniejsze co z netem w akademiku
cmpaq
Elo! Chciałem się dowiedzieć czy Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni oferuje studentom jakąś pomoc socjalną w postaci stypendium i czy można znaleźć miejsce w jakimś akademiku studiując na tej uczelni?
30.08.2012
23.08.2012
bartek
Czy w budynkach Akademii Marynarki Wojennej jest bezprzewodowy dostęp do internetu? Wiele uczelni oferuje darmowe wi-fi w obrębie swoich murów, zastanawiam się czy studenci akademii w Gdyni też mają udostępnione takie udogodnienie... I czy można używać laptopów do notowania na zajęciach?
luke
Cieszę się z pozytywnych opinii na temat mechaniki i budowy maszyn, bo właśnie na ten kierunek się wybieram. Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni zawsze była w moich planach, zawsze wiedziałem że jeśli pójdę na studia, to tylko tu. No i wyszło na moje!
18.08.2012
14.08.2012
marker
Mój kierunek to Mechanika i budowa maszyn. Bardzo fajne studia, dużo się nauczyłem. Zdecydowanie warte polecenia. Szczególnie dla osób kreatywnych i zainteresowanych tematyką kierunku. Plan zajęć jest na maksa ciekawy!
focus
Ja tak jak synek polecam mechatronikę, byłem na tym kierunku więc z czystym sumieniem mogę stwierdzić że warto wybrać te studia, a już szczególnie w akkademii marynarki wojennej im. bohaterów westerplatte w gdyni, bo studiowanie w Trójmieście to niezapomniane doświadczenie.
08.08.2012
06.08.2012
synek
mechatronika to świetny kierunek. tematy podejmujemy dość skomplikowane, ale dużo uczymy się na temat nowych technologii, przyszłości tej dziedziny naukowej. warto podjąc naukę na tym kierunku w Akademii Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
3w4
Witam, chciałabym dowiedzieć się jakie konferencje miały miejsce na uczelnia w poprzednich latach, tak mniej wiecej, fajnie byłoby gdyby ktoś podał linka, albo napisał, co pamięta?
05.08.2012
31.07.2012
kinga
@kurek: spoko kampanie zrobisz i dasz radę. facebook zrobił się popularny w tego typu akcjach. poza tym kilka ulotek, rozmowa ze starostami żeby ci polecili swojemu rokowi itd. trochę wysiłku i się dostaniesz. a poziom trudności przejścia w wyborach zależy od wydziału ;D
kurek
Hej! Zawsze działałam w szkolnym samorządzie i na studiach chcę to kontynuować, jednak nie wiem czy jest jak się do tego samorządu dostać na pierwszym roku. Często jest tak że są tam ludzie działający od paru lat i nie da się wstąpić w ich szeregii. Czy na tej uczelni trudno bedzie zdobyć poparcie komuś nowemu?
29.07.2012
29.07.2012
sapiens
Budynek uczelni na wydziale mechaniczno-elektrycznym jest nowoczesny czy raczej staroświecki? Czy są gdzieś jakieś zdjęcia? Szukam przewagi jaką Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni ma nad innymi uczelniami ofiarującymi te same kierunki ;D
kanapka
bardzo ciekawe badania naukowe prowadzi ta uczelnia, można zobaczyć na stronie. szczególnie zainteresowały mnie 'Prace podwodne na dużych głębokościach'. Tylko pewnie po dostaniu się na studia w pierwszym roku nie ma nawet co marzyć o braniu udziału w badaniach naukowych, no ale wytrwałym trzeba być ;D
10.07.2012
05.07.2012
robertm
pewności nigdy nie masz ale za to masz duze szanse, ten kierunek nie jest szczególnie popularny ale za to bardzo ciekawy i potrzebny. osobiście składałem do tej szkoły swojej papiery ale niestety sie nie dostałem, ale to przez kiepskie wyniki z matury czego bardzo żałuję, gdyz ta szkoła ma bardzo dobra opinie wśród studentów i cieszy sie popularnością ;)
ezi
A jak wygląda sprawa na bezpieczeństwu morskim państwa? Brzmi ciekawie, często jak widywałem w Gdyni marynarkę to fascynowała mnie ich praca. Czy po zakończeniu tych studiów i byciu aktywnym w ciągu calego studiowaina jest pewność, że dostanę pracę?
05.07.2012
20.06.2012
ukasz
Żałuję że nie poszedłem na tę uczelnię. Zastanawiałem się między Akademią Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni i Politechniką Gdańską i w końcu zdecydowałem się na to drugie. I tak jak nie mam na co narzekać na politechnice, tak wiem że w akademii byłoby mi lepiej. No ale cóż, został mi jeszcze rok do skończenia pierwszego stopnia studiów, a później postaram się dostać do akademii :)
edek
@laser - no u mnie w rodzinie żegluga morska to tradycja, z dziada pradziada faceci zajmowali się właśnie tego rodzaju pracą. no i wobec mnie stawiane są podobne oczekiwania, a ja sam zawsze też chciałem pracować tak jak ojciec. dlatego myślę że podejmę studia na kierunku nawigacja, właśnie bardzo dużo osób mi poleca Akademię Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni, z racji tego że niedaleko mieszkam i że poziom jest bardzo dobry. pozdrawiam.
31.05.2012
29.05.2012
laser
nawigacja, nawigacja,nawigacja ! Wszystkim polecam, chociaż prosto nie jest, ale jeśli ktoś się interesuje, to może połączyć przyjemne z pożytecznym, bo wbrew pozorom, żegluga morska wciąż kwitnie
kamisha
Jak jest tam z poziomem. Dużo chętnych na nawigacje czy bezpieczeństwo wewnętrzne ?
13.05.2012
03.04.2012
kamil
Mechanika i budowa maszyn to kierunek który tutaj polecam jak najbardziej. Mam bardzo ciekawe przedmioty a wiedzą jaką uzyskuję, wiem że przyda mi się w przyszłości w pracy. Nie jest to goła teoria i z tego się bardzo cieszę, bo ja rozmawiam ze znajomymi z uniwerków to tam to jest na prawdę light.
tuł
Dla mnie spoko, bardzo proste studia, zero skomplikowania, małe trudności z przedmiotami, ale wszystko do przodu, a do tego ciekawie, naprawdę.
01.04.2012
31.03.2012
fajter
Przyszłość marynarki wojennej, wbrew oczekiwaniom, klaruje się bardzo ładnie, także studenci i późniejszy oficerowie bardzo się przydadzą. Z taką myślą poszedłem na studia, z taką myślą na nich jestem, z taką myślą zamierzam je skończyć. Nie jest lekko, ale nie ma być lekko, im ciężej i więcej potu na treningach, tym mniej krwi w polu .
surprise
AMW to nie tylko ( na całe szczęście) nauka ! Dużo możliwości rozwoju na każdej płaszczyźnie - świetne wynikiw sporcie, naprawdę jestem zaskoczony. Myślałem, że to tylko na statku będę przebywał, a tutaj proszę jakie miłe zaskoczenie.
21.03.2012
19.03.2012
monej
Po mechatronice zbudujesz sobie transformersa. Dostępne są prawie wszystkie kraje UE, to duży plus AMW. Z dofinansowaniami troszkę słabo. W drugim semestrze studiowania już można uderzyć z tego, co mi wiadomo, ale sam nie byłem, właśnie przez "kieszonkowe"
mechatronika mnie interesuje
chce isc do Akademii na mechatronike na dzienne oczywiscie, mam pytanie, kto na tym kierunku byl na Erasmusie? kiedy mozna wyjechac najwczesniej, na ktorym roku? i do jakiego kraju, bo nie widze jakie uczelnia ma podpisane umowy?
11.03.2012
11.03.2012
słaba ocena chyba dla AMW
patrze na oceny innych uczelni i ta punktacja troche słaba chyba? i jakos malo studentow ocenilo Akademię Marynarki Wojennej? niby komentarze sa dosc spoko, ok, ale do maksa to daleko, dlaczego? skoro to taka dobra uczelnia jest?
RadyMajkela
Rada jedna, ale bardzo konkretna : Nie wybieraj się w żadnym wypadku na studia niewojskowe. Zupełna różnica. A na wojskowe to obojętnie na czym będziesz miał dobrze, naprawdę nie ma problemów, jeśli trochę przysiądziesz i się przyłożysz, to zdobędziesz bardzo fajne, ciekawe i niszowe doświadczenie
03.03.2012
25.02.2012
polwoj
Dobra uczelnia morska. Od lat chciałem służyć w marynarce wojennej, mam nadzieję, że ta szkoła mi to umożliwi. Dodatkowo cieszy mnie oferta kursów MONu i ogólnych dokształceń. Jeśli ma ktoś jakieś konkretne doświadczenie, to chętnie posłucham rad starszych kolegów..
Marynarz
Głównie dlatego, że to jedyna tego typu uczelnia w Polsce jest ona bardzo dobra. Niby brak konkurencji może rozleniwić kadrę i władze, ale nie w tym przypadku. Pracujemy na renomę w skali europejskiej, każdy absolwent może spodziewać się, że znalezienie pracy nie będzie trudne. Dwóch moich przyjaciół podróżuje teraz statkami po wszelkich wodach tego świata, zarabia ogromne pieniądze,a dodatkowo zwiedza najróżniejsze zakątki świata. Polecam
19.02.2012
01.02.2012
Mimmi
ja studiuję stosunki międzynarodowe. jest ciężko bo dużo nauki ale dzięki temu wiem, ze będę dobrze przygotowana do zawodu. dlatego uważam, że warto studiować na tej uczelni. skończyły się czasy studiów lekkich i beztroskich.
AnKa
Skończyłam pedagogikę na tej uczelni. Sympatycznie było choć niektórzy wykładowce to straszne kosy i zatwardziałe typu. Za to ćwiczenia extra!
18.01.2012
07.12.2011
Dona
nie studiuje, sama robie rozeznanie posrod szkol, kierunkow, specjalnosci, ale opinia o Akademii Marynarki Wojennej jest bardzo dobra, to jedyna tego typu uczelnia w Polsce, dobrze wypada w zestawieniach, rankingach, ale chyba najwazmniejsze, ze ksztalci na dosc unikatowych kierunkach, osobiscie uwazam ze w tym tkwi jej sila i przewaga nad innymi, ja sie tam nie wybieram, bo to nie moje klimaty, ale najlepszy frend brachola sie tam uczy
kamas
kto studiuje oceanotechnikę i skrobnalby kilka zdanek o kierunku, trudnosci zaliczen, jak to wygląda od środka?
02.06.2011
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
Uniwersytet Gdański
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
Politechnika Łódzka
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku