Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
70-310 Szczecin, al. Piastów 17, tel.: 91 449 66 54, email: dziekanat.wnozir@zut.edu.plWydział Nauk o Żywności i Rybactwa pod obecną nazwą funkcjonuje od 2002 roku.
Jest kontynuatorem tradycji i dorobku pierwszego w Polsce wydziału o profilu rybackim.
Strukturę jednostki tworzą:
- Katedra Bioinżynierii Środowiska Wodnego i Akwakultury
- Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu
- Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
- Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności
- Katedra Technologii Mięsa
- Katedra Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej
- Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka.
W ramach Wydziału funkcjonuje Stacja Badań Modelowych w Ińsku, Stacja Doświadczalna - Statek Naukowo-Badawczy "SNB-AR1" oraz Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych.
W ofercie kształcenia znajdują się studia pierwszego i drugiego stopnia.
Jakie kierunki oferuje Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa
Jakie inne kierunki oferowane są przez uczelnię
a
agrobioinżynieriaaquaculture and fisheriesarchitekturaarchitektura krajobrazuautomatyka i robotykab
bezpieczeństwo technicznebiotechnologiabudownictwobudownictwo (inżynier europejski)c
chemiachemical engineeringchłodnictwo i klimatyzacjad
dietetykae
economicsekonomiaelektrotechnikaenergetykag
gospodarka turystycznai
ichtiologia i akwakulturainformatykainżynieria chemiczna i procesowainżynieria materiałowainżynieria transportuinżynieria w medycynieinżynieria środowiskak
kynologial
logistykam
materials science and engineeringmechanika i budowa maszynmechanika i robotyzacja przemysłumechatronikamikrobiologiao
oceanotechnikaochrona środowiskaodnawialne źródła energiiogrodnictwop
projektowanie architektury wnętrz i otoczeniar
rolnictwot
technologia chemicznatechnologia żywności i żywienie człowiekatechnologie materiałowe i spawalniczeteleinformatykatransportu
uprawa winorośli i winiarstwoz
zarządzaniezarządzanie i inżynieria produkcjizootechnika