Opinie o Uczelni Akademia Sztuk Pięknych im. Władysława Strzemińskiego w Łodzi (ASP Łódź)

Komentarze (36)

  • Fred

    Julko spędziłem na tej uczelni 5 lat i niestety muszę potwierdzić słowa poprzedniczek. Sama "uczelnia" miała swoje świetności w przeszłości, gdzie na jedno miejsce przypadało kilkunastu chętnych. Na tą chwilę uczelnia stara się o studentów za wszelką cenę, biorąc wszystkich jak leci. Wszystko to odbija się niestety na jednostkach, które mają ambicje i aspiracje do tego by się rozwijać. Sami nauczyciele, choć nie nadużywałbym tego słowa w tym przypadku, traktują swoją pracę jako łatwe źródło dochodu i miejsce spotkań i pogaduszek z frywolnymi studentkami. Dla mnie jest to oznaka braku profesjonalizmu. Głównym i nieoficjalnym "kryterium" oceny za projekt jest bliskość relacji między danym wykładowcą a studentką bądź wielkość wcięcia w dekolcie ( ͡° ͜ʖ ͡°). Te bardziej "wyluzowane" zwracają się do wykładowców po imieniu co im bezwzględnie pasuje. Robiąc bardzo dobry projekt możesz liczyć na to, że dostaniesz taką samą bądź gorszą ocenę niż koleżanka z grupy, która ma lepsze stosunki z wykładowcą ( ͡° ͜ʖ ͡°). Wyznając prostą zasadę student - nauczyciel a nie koleżanka - kolega prędzej czy później zatracisz w Sobie tę iskrę, która na etapie wyboru studiów motywowała Cię do wyboru tej "uczelni". Wspomnę, że w gronie pedagogicznym były również perełki, które zarażały miłością do sztuki i chętnie dzieliły się wiedzą. Mógłbym napisać książkę o tej "uczelni" ale niestety ta rubryczka jest zbyt mała by pomieścić dramat mojego autorstwa. Studiowałem architekturę wnętrz, serdecznie pozdrawiam i trzymam kciuki.
    20.03.2019
  • Julka

    Nie moge się uspokoić po czytaniu wpisów niżej, bo nie jestem w stanie sobe wyobrazic żeby taka UCZELNIA mogła mieć słabe opinie. Po prostu to mi się wydaje nierealne, niemożliwe, jakiś abstrakt. Przecież to AKADEMIA Sztuk Pięknych :-) Ja się tam wybieram, ja chcę tu studiować, i chce się cieszyć życiem wśród pozytywnych ludzi, zarówno wykładowców, jak i studentów. Dlaczego ASP ma tak niską ocenę? Niecałe 3 punkty na 10 to chyba żart? Kto daje takie noty? Niezadowoleni studenci? Czy ma wierzyć w to wszystko co piszecie? Jak zweryfikować te opinie? Iść na Uczelnię i zaczepiać jej studentów???
    20.03.2019
  • Aria

    Hej Kasia! Jeśli chodzi o poziom uczelni prawda jest taka ,że jest on zaskakująco niski. Idąc tam na studia miałam wiele oczekiwań co do zajęć artystycznych z czego okazało się , że rysunek i malarstwo było tylko przez pierwszy rok studiów z niekompetentną osobą. Podobnie było z innymi zajęciami , programu uczyłam się sama w domu bo profesor który prowadził zajęcia sam dobrze nie znał programu więc jak miał go uczyć innych? Zajęcia z materiałoznawstwa to jakiś śmiech na sali...nic z nich nie wyniosłam tak jak i wszyscy moi rówieśnicy. Kompozycji nawet nie mieliśmy ,a prawda jest taka ,ze jest to podstawa wszystkich kierunków artystycznych i w późniejszej pracy. Profesorowie bardziej zwracają uwagę na wygląd studentek niż to co one przynoszą na korekty. W pewnym momencie miałam wrażenie ,że na uczelni wykładają osoby którym mówiąc delikatnie 'w życiu nie wyszło' więc wzięli się za nauczanie .Konkursy na asystentów są z góry przesądzone i mimo ,ze startują w nich osoby które mają doświadczenie i talent to wygrywają osoby które mają lepsze znajomości i kompletny brak wiedzy , niestety. Mówiąc w skrócie nie marnuj swojego cennego czasu na tej uczelni. Ja niestety czasu nie cofnę :)
    07.02.2019
  • kasialodz

    Cześć! Możecie coś powiedzieć o poziomie studiów na ASP w Łodzi, czy poza ofertą edukacyjną szkoła coś oferuje?
    28.01.2019
  • student

    Czy studiował ktoś Architekturę Wnętrz na studiach podyplomowych? Jakie są Wasze opinie na tej uczelni? Lepiej wybrać ASP Łódź czy ASP w Warszawie? Pomóżcie ;)
    28.08.2018
  • heroina

    Marku, nie marnuj czasu i pieniędzy...
    26.08.2018
  • Marek

    Czy jest ktoś z doświadczeniem z grafiką niestacjonarnie? Ciężko i czy w ogóle warto jest się dostać?
    17.08.2018
  • Mila

    Niestety, nie sposób się nie zgodzić z przedmówcami. Po licencjacie na Architekturze Wnętrz nachodzi mnie tylko jedna refleksja - mogłam się tego wszystkiego spokojnie nauczyć przez pół roku w domowym zaciszu. Od studenta oczekuje się, że wszystkiego nauczy się sam. Nie rozmawia się o materiałach, nigdy nie słyszałam wykładu na temat panujących trendów. Jedyny program projektowy, który wałkuje się od pierwszego roku to SketchUp, z którym ciężko gdziekolwiek później ruszyć. W zasadzie te studia to samowola. Co z tego, że zajęcia prowadzone są przez wykładowców, którzy są czynni w zawodzie i posiadają ogromną wiedzę praktyczną, skoro nie chcą się nią dzielić ze studentami. Dodatkowo na AW większość wykładowców to ludzie po politechnice, stąd zupełnie nie obchodzi ich życie uczelni, sztuka i inne ;) Największym plusem tej uczelni są cudowni ludzie, którzy na niej studiują. Jedynie dla nich warto się tam zapisać ;)
    29.06.2018
  • ASP Łódź, to Tytanik

    Zmienia ludzi tak jak pieniądze... Wykształciła wielu wybitnych artystów, posiada wyjątkową historię, której mogą pozazdrościć inne prestiżowe uczelnie artystyczne. Niestety jej dzisiejsza historia, jest pisana przez materialistów, niewidzących a jedynie wiedzących "artystów". Posiada ona jeszcze garstkę wybitnych wykładowców, jednak ci stawiając opór jej źle obranym dziś kierunkiem, przestali się liczyć, nie są szanowani. Władza uczelni wspiera tych, którzy popierają idee biurokratyczno-materialnego jej kierownictwa. Problem złej organizacji toku nauczania, dotyka wszystkich wrażliwych i przede wszystkim widzących a nie jedynie wiedzących studentów. Dzisiejszą ASP w Łodzi, jej strukturę i funkcjonujące w niej systemy, uważam za kompromitacje. Dziś jest to urząd, wypłukujący wrodzoną twórczość, wrażliwość, oryginalność, kreatywność... Jej twórcze owoce, jak słusznie zauważyli zwiedzający podczas tegorocznej nocy muzeów, to prace ludzi, którzy najwidoczniej nie lubią tworzyć i robią to na „odwal się”. Niestety takie na odwal się prace są prezentowane cały czas i wszędzie gdzie tylko się da. Nie ma tu gdzie podpatrywać dobrze zorganizowanych formalnie prac. Absolwenci mimo należnego im prawa do korzystania z pracowni dwa lata po ukończeniu studiów, dostają zakazy na twórcze działania nawet w pracowniach dyplomowych. Tak jak przez złą organizacje toku nauczania studenci Tkaniny i Ubiory nie potrafią nawet nawet poprawnie uszyć ubrań, (ci bogatsi zlecają szycie oczywiście krawcom), tak studenci malarstwa, nie potrafią poprawnie namalować człowieka (po studiach tym bardziej). Studia na Wydziale Wzornictwa i Architektury Wnętrz, to równie wielka porażka. Studenci mają problem z podstawową wiedzą o materiałach jak i nowoczesnych technologiach. Przed rozpoczęciem nauki, warto zobaczyć prace dyplomowe innych uczelni, nie tylko w Polsce. Zobaczyć jak nisko stoimy, jaki jest progres absolwentów Liceów Plastycznych na przykładzie dyplomów z LP w zestawieniu z dyplomami ASP. Wiele tych wad rodzi się ze zbytecznie rozrośniętego programu, w którym brakuje czasu na to, co naprawdę istotne lub zbyt małej ilości godzin dla specjalizacji (w zależności od wydziału). Największym plusem tej uczelni jest to, że można b. łatwo się dostać, niekiedy na jedno miejsce przypada pół osoby. :) Jeśli twoim marzeniem jest budowanie potrzebnej Polsce i światu historii sztuki, to z pewnością zrobisz to nie wchodząc na pokład tego Tytanika.
    13.06.2018
  • kandydatka

    marzą mi się studia tutaj .... tylko boję się przyszłości po skończeniu studiów, gdzie pracują absolwenci? ile zarabiają?
    19.05.2018
  • absolwent

    Weruunia - lepiej nie trać czasu na tę uczelnię... poziom na tym wydziale jest przerażająco niski. Wykładowcy urządzają sobie wesołe pogawędki ze studentkami. Nie ma tam czasu na to żeby czegokolwiek, kogokolwiek nauczyć. Wystarczy spojrzeć sobie na listy laureatów konkursów... i chyba więcej pisać tutaj nie muszę. Pozdrawiam i życzę udanego wyboru studiów.
    17.05.2018
  • Admin

    Komentarz usunięty.
    17.05.2018
  • Weruunia

    Hej jestem na 3 roku architektury wnętrz na uniwersytecie zielonogórskim, i zastanawiam się nad magisterską w Łodzi. Czy ciężko jest się dostać i czy dużo chętnych jest?
    15.04.2018
  • lena87

    Witam, jestem zainteresowana studiami podyplomowymi na kierunku projektowanie graficzne. Czy ktoś może studiował ten kierunek na łódzkiej ASP? Ma jakieś doświadczenia z tą uczelnią? Jakie jest podejście profesorów do studentów i czy można faktycznie wynieść z takich studiów sensowną wiedzę zwłaszcza z nauki obsługi programów graficznych, czy całość jest tylko przykrywką a głównie wpajana jest teoria typu historia plakatu. Bardzo proszę o szczere odpowiedzi jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie.
    10.09.2017
  • Admin

    Komentarz usunięty.
    05.08.2017
  • Nie radzę -_-

    Nie radzę iść na drugi stopień do Łodzi, jeżeli jesteście z innej uczelni. Niestety tylko zdzierają kasę za egzamin, i nikt nie mówi że osoby które tam studiowali na I stopniu nawet nie mają egzaminu wstępnego na II stopień. Dziwi mnie to że dostałam się na ASP do Krakowa, a do Łodzi nie, ale już znam przyczynę tego. Przykro mi że straciłam czas i siły i pieniądze.
    11.07.2017
  • Jak jest?

    To która ASP w Polsce jest ok?
    11.07.2017
  • iii

    Hej, czy jakiś student mógłby wypowiedzieć się na temat uczelni? Jestem bardzo ciekawa jaki poziom ma uczelnia, szczególnie kierunek grafika,
    22.05.2017
  • zagubiona

    hej :) jestem zainteresowana architekturą wnętrz na ASP w łodzi . w tym roku kończe liceum zwykłe , nie plastyczne i jestem w trakcie przygotowywania teczki . Jakie prace głownie powinny się w niej znaleść? i jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna ?
    07.04.2016
  • :)

    A może ktoś coś o architekturze wnętrz? Chce iść do Łodzi na ASP ale nie chce pójść tam żeby się dowiedzieć ,że jest niski poziom i żałować ..a nigdzie nie pisze o poziomie edukacji w tej szkole;/
    30.11.2014
  • olgaolga

    Hej pytanie do tych którzy wybrali się na magisterkę z architektury wnętrz na ASP w Łodzi. Powiedzcie jak wygląda rekrutacja na II stopień. Czytałam że na rozmowie kwalifikacyjnej są zadania z projektowania.. Jak to wygląda.. Dostaje się temat i trzeba coś na szybko zaprojektować? I czy rozmowa obejmuje też wiedzę teoretyczną stricte z projektowania. Aha i czy ciężko jest się dostać (tym bardziej osobie po edukacji artystycznej a więc nie po kierunku projektowym) czy jest dużo chętnych na jedno miejsce. Pomóżcie, odpowiedzcie, naprawdę potrzebuję tej informacji. Z góry ogromne dzięki ;)
    02.11.2014
  • magda

    Hej. Planuje za rok startować na asp na kierunek:tkanina i ubiór. Jak najlepiej sie przygotować jeżeli nie mam możliwości chodzić na zajęcia przygotowawcze, ponieważ jestem ze śląska?? I czy ktoś wie ile ludzi dostaje sie na rok?
    08.07.2013
  • kasia

    ta szkoła ma już tylko prestiż, który wypracowany został przez poprzednie pokolenia wykładowców. studiowałam na kierunku "moda stylizacja trendy" w formie studiów podyplomowych. wykładowcy nie przedstawiają praktycznie żadnego programu, po pierwszych wprowadzających zajęciach każde kolejne wyglądały tak samo: "szanowna pani profesor" oceniała prace przyniesione przez studentów sama nic nie demonstrując i nie robiąc jako wykładowca. i tak na każdym przedmiocie, banda niekompetentnych osób które umyśliły sobie "jak zarobić po godzinach aby się nie narobić" - tak utworzono kierunek "moda stylizacja trendy" szczególnie pani Sylwia S, tak samo Dorota S. - prowadzące najważniejsze zajęcia. ASP w Łodzi pożal się boże uczelnia, która niczego nie uczy. Może kiedyś było inaczej. odradzam ten kierunek ponad 5 tys zł w błoto.
    25.06.2013
  • marcin luli

    ktoś, kto już studiuje na ASP w Łodzi może napisać jak w jego przypadku wyglądał proces rekrutacji? Chce się dostać i chce zwiększyć swoje szanse na dostanie się dlatego pytam co robić Dzięki za odp
    18.05.2013
  • L

    Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jedną sprawę? Może to oczywiste, ale nie mam pojęcia, o co chodzi z dokumentem potrzebnym do rekrutacji na asp na rok akademicki 2013/14 "Kserokopia dyplomu potwierdzającego uzyskanie tytułu laureata III etapu Ogólnopolskiego Przeglądu Plastycznego organizowanego przez Centrum Edukacji Artystycznej w Warszawie(...)". Nie chodziłam do liceum plastycznego, więc nie brałam nigdy w czymś takim udziału. Chcę dostać się na ubiór, czy ten dokument jest naprawdę konieczny?
    29.04.2013
  • Ola

    Koleżanka studiowała w Akademii Sztuk Pięknych im. Władysława Strzemińskiego w Łodzi. Mówi, że było całkiem przystępnie, zajęcia są ciekawe, profesorowie itd też bardzo w porządku. Ale najważniejsze jest chyba to, że jest rok po skończeniu studiów ona już pracuje w zawodzie. Może na razie nie zarabia kokosów ale nie narzeka :)
    16.04.2013
  • materac

    A co powiecie o wydziale Grafiki i Malarstwa? studiowałem na wydziale malarstwa w Warszawie i byłem bardzo zadowolony. Dlatego gdy zobaczyłem, że i w Łodzi jest podobny wydział zainteresowałem się tym tematem :) Jest tu ktoś, kto tam studiuje? Będę wdzięczny za każdą informację :P
    08.11.2012
  • wydzial tkaniny i ubioru

    szukam informacji od studentow, ktorzy studiuja na Wydziale Tkaniny i Ubioru, zalezy mi na informacjach wszelkich jak jest, jakien zajecia, czego sie uczycie w praktyce? zstanawiam sie nad Lodzia albo Warszawa, bo mam tak samo daleko i tu i tam, z gory dziekuje za kazda wskazowke, moje gg 5672351
    10.10.2012
  • osa

    Zawsze chciałam studiować na asp, tak jak jola, no i w koncu to marzenie sie spelni. dostalam sie i bede juz teraz studentka łódzkiej uczelni! z niecierpliwoscia czekam na październik zwiastujący początek pierwszego roku studenckiego i mam nadzieje że się nie zawiodę!
    19.08.2012
  • jola

    Właściwie to od przedszkola chciałam iść na ASP, ale wtedy moi rówieśnicy chciali zostać policjantami i strażakami, a rówieśniczki modelkami. Od tego czasu im zmieniły się marzenia, a moje pozostały takie same:) teraz już wiem że zacznę tu studia od października i wprost nie mogę się doczekać!
    11.08.2012
  • malarka

    Nie spodziewałam się że studiowanie malarstwa będzie taką przeprawą. Miałam nadzieję, że będzie tu więcej malowania, mniej nauki, ale niestety trochę sie rozczarowałam. W sumie to dobrze, w życiu nie może być za lekko żeby się człowiek za bardzo nie przyzwyczaił !
    29.07.2012
  • Ania

    Może ktoś mi powiedzieć jak wygląda rekrutacja? Czy nasze prace są oceniane "ot tak", czy są podane konkretne kryteria i potem omawiają co było nie tak?
    03.07.2012
  • brejk

    Mnie najbardziej interesowałaby ceramika, coś więcej na ten temat?Słyszałem, że po tym ASP jest Michał Pauli, jak ktoś nie kojarzy, to ten od kary śmierci w Tajlandii. Stąd też moje zainteresowanie tym ASP. Czekam na swoją przygodę, mam nadzieję, ze ŁDZ to nie tylko szarość ulic i bloków, ale różnorodność kolorów w sercach i umysłach mieszkańców oraz studentów. Vive l'arte !
    30.05.2012
  • elania

    Proszę bardzo: Grafika i Malarstwo, Tkanina i Ubiór, Wzornictwo i Architektura Wnętrz, Sztuki Wizualne. Poszukaj w rekrutacji, skoro chcesz iść na te studia - tam wszystko jest. Naprawdę świetna szkoła, zwłaszcza tkanina i ubiór na ogromny plus !
    05.05.2012
  • Plocia

    Przeszlam na stronke internetowa ASP, ktora na pierwszy rzut oka jest bardzo ladna. Ale gdy zaczelam szukac kierunkow, to ich nie widze. Przeklikalam sie przez Wydzialy, sa tam rozne informacje, ale nie ma kierunkow, nawet jakies dziwne bloki poodpalalam, tabelki sa puste, a ja tylko chce isc na wzornictwo...
    11.02.2012
  • Pola

    Bardzo ciekawie brzmi kierunek studiów podyplomowych Sztuka Uczenia Sztuki. Czy ktoś może się podzielić doświadczeniem?
    16.01.2012