• UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Kujawsko-Pomorska Szkoła Wyższa w Bydgoszczy

uczelnia niepubliczna, woj. kujawsko-pomorskie, 85-023 Bydgoszcz, ul. Toruńska 55 - 57, (+52) 322 0 322, rekrutacja@kpsw.edu.pl

Kujawsko-Pomorska Szkoła Wyższa w Bydgoszczy została założona w 2000 roku przez Helenę i Romana Czakowskich.

Uczelnia prowadzi studia magisterskie, inżynierskie oraz licencjackie. Jej oferta obejmuje również kilkadziesiąt kierunków studiów podyplomowych, a także kursy dla studentów i absolwentów, którzy pragną pogłębiać swoją wiedzę. Uczelnia realizuje naukę zarówno w systemie stacjonarnym, jak i niestacjonarnym. Przez ponad dwadzieścia lat funkcjonowania Kujawsko-Pomorska Szkoła Wyższa zyskała opinię placówki solidnej i przyjaznej studentom. Program studiów jest realizowany rzetelnie, w celu jak najlepszego przygotowania młodych ludzi do radzenia sobie na rynku pracy.

Poznaj pełną listę specjalności i dowiedz się więcej o zasadach rekrutacji.


Ocena uczelni

5.03 / 10
1873 głosów

Opinie (305)
Kujawsko-Pomorska Szkoła Wyższa w Bydgoszczy, KPSW Bydgoszcz

Dzban
Szkoła spoko chociaż za dużo z niej nie wyniosę ale klimat OK, a to najważniejsze Jeszcze rok i koniec - wara trzymac kciuk ogarnę tamat sam :D
28.10.2022
23.10.2022
Janka
Bardzo mile wspominam studia administracji na kpsw. Dzięki temu mogłam rozwinąć skrzydła w pracy i doczekać się awansu. Nauka, nauka i jeszcze raz nauka. Pozdrawiam COS i Panie z Biblioteki - dziekuję za pomoc w każdej ważnej sprawie na uczelni.
Humi
Porządna szkoła, skończyłem licencjat na fir i idę dalej na magisterkę na kpsw
01.10.2022
29.09.2022
FW
Jeden wielki chaos a nie uczelnia. Byleby wziac kase i umyc rączki;)
Edziu
Hej zaczynam ekonomię od pażdziernika, szukam mieszkania?
15.09.2022
06.09.2022
Janusz
Dobra szkoła, polecam
Krzysztof
Szkoła w porządku, studiowałem zarówno stacjonarnie i on-line, mogę polecić, dla każdego coś miłego ;)
04.09.2022
03.09.2022
Baranow
Mega uczelnia, miła obsługa i wysoki poziom... no i najważniejsze ludzie - życie studenckie na całego ;)
Alicja
Skończyłam licencjat na administracji teraz administrację studiuję na magisterskich i jestem bardzo zadowolona. A jak mnie przyjmą to chętnie zrobię doktorat na KPSW. Na studiach poznałam swojego męża, szczerze polecam Uczelnię. Tak samo pozdrawiam Panie z biblioteki, dziekanatu i inne życzliwe osoby, które zawsze były chętne do pomocy i rozmowy.
03.09.2022
02.09.2022
Krzysztof M.
Skończyłem tu studia mgr w tym roku i mogę napisać jedno - było warto. Jak to bywa w życiu- raz było ciężej a raz lżej. Wiele zależy od chęci i zaangażowania. Wspominam te 5 lat bardzo miło, poznałem tu świetnych ludzi z którymi będę mieć pewnie kontakt jeszcze przez długi czas. Powodzenia wszystkim absolwentom 2022
OLA
Studiuje już tutaj 2 rok i nie narzekam. Zajęcia są ciekawe, wykładowcy elastyczni i przystępni dla studenta. Miałam kilka problemów osobistych ale zawsze mogłam liczyć na wyrozumiałość z ich strony. Panie w dziekanacie pomocne, cierpliwie odpowiadały na każde moje pytanie za co bardzo dziękuję. ;) Można oczywiście czepiać się szczegółów, bo zawsze znajdzie się coś co można zorganizować lepiej, ale na ten moment nie wybrałabym żadnej innej uczelni. Pozdrawiam ! ;)
02.09.2022
02.09.2022
Lewy
Do Swietlana, 1 października to chyba rozpoczęcie uroczyste, studeńci pierwszego roku mają jakieś szkolenia takie podstawowe (biblioteka, samorząd) chyba też - znaczy ja miałem - więc pewnie podobnie będzie ;)
Edyta
Czy jest ktoś może zorientowany jak wyglądają studia magisterskie na kierunku pedagogika z kriminologie lub pedagogika społeczna z wspomaganiem rodziny Nastęonie pyt. czy ktoś kończył licencjat na innej uczelni i innym kierunku lub ? Jaki poziom, jak zaliczenia, egzaminy itp.?
02.09.2022
02.09.2022
Wkurzony student
Ta uczelnia to jedna wielka katastrofa. Trzy lata temu wiedziona pozytywnymi opiniami zdecydowałam się podjąć studia na tej uczelni. Pierwszy rok było jeszcze okej ale w tej chwili brak mi słów, żeby opisać to co się tutaj dzieje. Panie w dziekanacie zmieniają się jak w kalejdoskopie, obieg informacji żaden, z rektorem nie idzie się dogadać, organizacja zajęć to jakaś masakra. Nie dosyć, że wykładowcy nie przychodzą na zajęcia to nawet potrafią zwyczajnie nie odbierać telefonu ani od studentów ani z dziekanatu. Nikt nie chce na tej uczelni pracować ze względów finansowych. Stawki które tam są po prostu wołają o pomstę do nieba, co odbija się na studentach. Poziom kształcenia z poszczególnych przedmiotów pozostawia wiele do życzenia tak jak wyposażenie pracowni ale trudno się dziwić skoro mają takie braki kadrowe. Na stronie uczelni nadal widnieją nazwiska osób, które dawno tam nie pracują i myślę, że nawet o tym nie wiedzą a firmują swoim nazwiskiem ten bałagan. W zaistniałej sytuacji uczelnia nie ma jak przeprowadzić egzaminów dyplomowych i nikt nic nie wie, za pół roku obrona a tu nawet nie ma tematów prac.
Swietlana
Czy zajęcia beda października , czy to wolne? Ja na 1 dzym roku zaczynac
02.09.2022
02.09.2022
igor
spoko Szkoły Ja z Ukrainya
Jacek
Czy jest ktoś może z nowych osób z firu, może byśmy coś zorganizowali wspólne ?
01.09.2022
01.09.2022
Kiko
Brakuje słów, aby określić poziom tej uczelni. Filologia angielska bardziej jak kurs nauki angielskiego od podstaw. Pełno przedmiotów zapychaczy - najgorsze z szowinistą księdzem z wybujałym ego, co by tylko opowiadał o swoich podróżach. Wielka dezorganizacja i dezinformacja. Nie można się doprosić o oceny cały semestr.
krys
Jak wyglądają zapisy na Doktorat na kpsw?
20.08.2022
20.08.2022
ewa
Witam, jestem świeżo po magisterce i chce robić doktorat jak to wygląda n kpsw?
J
Jak wygląda robienie doktoratu na KPSW, bo chce od października spróbować?
20.08.2022
20.08.2022
Janek
Jestem zainteresowany robieniem doktoratu na KPSW jak to wygląda, bo z tego co widzę to jedyna bydgoska prywatna uczelnia, która ma takie uprawnienia?
Ola
Dzień dobry, Jak oceniają Państwo mgr studia na psychopedagogice i pracy z rodziną w Inowrocławiu?
19.08.2022
05.08.2022
Igaeryk
Witam. Jak wygląda poziom na kierunku Budownictwo? Warto?
KPSW
Rozwój nauki to jedno z priorytetowych założeń strategii Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy, która dzięki uzyskaniu kategorii B + potwierdziła, że znajduje się w gronie najlepszych Akademii w kraju. Dzięki uzyskanej ocenie, to jest kategorii B+, prócz podtrzymania dotychczasowych uprawnień prowadzenia studiów pierwszego i studia drugiego stopnia oraz jednolitych studiów magisterskie, Uczelnia uzyskała możliwość nadawania stopnia doktora i doktora habilitowanego w dyscyplinie nauki prawne.
04.08.2022
22.07.2022
Kaziu
Uczelnia mega jestem po filologii angielskiej, bogate praktyki i profesjonalni wykładowcy - polecam
?!?!
nie wierzę, ocena 2,94 pkt??? na 10???? Az strach pomyśleć, dlaczego taka niska??? Możecie się jakośc odnieść do tej strasznie niskiej noty?
19.07.2022
18.07.2022
Zlodzieje
Nadplacilem przypadkiem za czesne i uczelnia nie chce zwrocic. Chamstwo
Igor
Najelpsza uczelnia, polecam!
15.07.2022
11.07.2022
aAa
idę na magisterskie prawo
Andreas
Sehr gut! KPSW
09.06.2022
21.05.2022
Maras
Też chętnie poznam szczere opinie o tej uczelni, a szczególnie o kierunku filologia angielska w trybie niestacjonarnym.
Elka
Dezorganizacja*
17.05.2022
17.05.2022
Elka
Nie polecam! Chaos, dezinformacja i kpina że studentów. Odwoływanie zajęć na chwilę przed rozpoczęciem, zmiany w planie dokonywanie na ostatnią chwilę. W dziekanacie nie da się uzyskać ważnych informacji, dno! Liczy sie tylko to, by czesne co miesiąc wpływało . Pisze o kierunku pielęgniarstwo, nie wiem jak jest na innych. Przestrzegam przed tą uczelnia. Strata czasu pieniędzy i nerwów.
Diego Erasmus
Very good university.
14.05.2022
09.05.2022
Hubert
Czy ktoś z bieżących studentów mógłby coś powiedzieć o filologii angielskiej, najlepiej w trybie niestacjonarnym?
Anka
Czy kogoś uczy Pani Kluth? Co jest u niej na zaliczenie?
20.04.2022
10.03.2022
Janek
Co wy z tym bufetem? PRL się dawno skończył. Na jedzenie na miasto! Uczelnia spoko.
kosek
najlepsza Uczelnia ever
10.03.2022
09.03.2022
:(
Najgorsza uczelnia ever
Baba
Jest korona a zajęcia dalej stacjonarnie ogłaszają
03.03.2022
25.02.2022
Jarek
Po co komu bufet? Jak można iść do Sushi Garden lub Omni ?
Werka
Ocena zapewne przez hejterow zaniżana. W takim świecie żyjemy wkońcu!
24.02.2022
23.02.2022
Werka
Witam A jak z bufetem w tej szkole otwarty już?
Felek
To Janku zapytaj czemu dla 3 kierunków jednocześnie prowadził zajęcia? Czy Ty Janku byłaś na tych zajęciach? Czy tak jak wcześniej podszywany Robert udajesz, że byłeś? Jak byłeś to przedstaw się jaki kierunek i która grupa jesteś? Bo my byliśmy i mamy nagranie wykładu!
21.02.2022
21.02.2022
Pytanie
Dlaczego szkoła ma ocenę tak niską?
Janek
Prof Kalaga nie ma zajęć na Filozofii, bo takiego kierunku na KPSW nie ma, więc przestań HEJTOWAC, bo Ci marnie idzie...
20.02.2022
19.02.2022
Jarek
Klaudia - dziewczyno jak ktoś nie ma czasu się przygotować do zajęć, bo pracuje a jest nauczycielem to KPINa a nie argument, inni jakoś są w stanie się przygotować!!! Prof.K??? to Ty nie kłam bo nie byłeś na wykładzie, w sob i nd miał być od 8 do 12, a przez godz. Pan i w sob i nd podłączał grupy a o godz.10.00 był koniec, zapytaj studentów filizofii, pielegniarstwa oni tam byli. Do dziś Pan żadnych obiecanych materiałów nie wysłał.
Karol
Ja na prawie bardzo sobie chwale nauke zdalna. Duzo materialow nauczycile umieszcaja w isosie, wiec w kazdiej chwili jest do nich dostep.
18.02.2022
18.02.2022
Pracodawca
Widzę, że u studentów KPSW nawet rozumienie tekstu leży. Napisałem, że rozmowy przechodzą z osobami, którzy są inżynierami. Ja podpisuje na końcu zgodę na przyjęcie pracownika, bo uprzednim uzgodnieniu tego z osobą rekrutującą. Za każdym razem jest odrzut. Brawo KPSW. Ludzie, którzy przychodzą z Politechniki Bydgoskiej, Poznańskiej, Gdańskiej, są o wiele lepiej przygotowani do zawodu.
Robert
odpowiedź dla Felek z dnia 12.02.2022
Uczestniczyłem w tych zajęciach u prof. Kalagi, fakt że link którzy otrzymaliśmy to było chyba nieporozumienie, bo powinno to być raczej inaczej przeprowadzone. Jeśli nie masz dobrego sprzętu i łącza to nic nie zrobisz - stąd zapewne nic nie słyszałeś. Ja słyszałem wszystko włączając prezentację. Zainwestuj trochę kasy w sprzęt bo warto :) sam się zgodziłeś na zajęcia zdalne więc teraz cierp. Co do godzin to nie było to z pewnością 2h, tylko dłużej - przeliczam to na ilość kaw, a zwykle wypiłam 2 wciągu 6h. Komentowanie w trakcie zajęć żenujące ludzie ogarnijcie się, 6 lat macie?! Sprzęt, internet dobrej jakości i zajęcia zdalne będą przyjemniejsze - to podstawa.
18.02.2022
17.02.2022
Jarek S
Szkoła na dobrym poziomie, mega wykładowcy... tylko szkoda, że pandemia i przez to dużo zajęć musi być zdalnie.
Klaudia
odpowiedź dla PRACUJĄCA z dnia 16.02.2022
Serio? Praktyki zero? Chyba się z mózgiem pozamieniałaś... Jak może być na pielęgniarstwie brak zajęć praktycznych.? Nikt by Ci nie dał tytułu, ani nie pozwolił podejść do pacjenta. Ktoś w to wogóle wierzy? Ja nie narzekam na zajęcia, może nie są prowadzone w pełen profesjonalny sposób ale nie każdy może jest wielkim mówcą. Logiczne, że nie każdy z Praktyków ma czas na odpowiednie przygotowanie się do danego wykładu wkońcu pracują i pomagają ludziom. Nie tak jak Ty, która wypisuje bzdury na takim forum...
17.02.2022
17.02.2022
Dariusz
odpowiedź dla Pracodawca z dnia 13.02.2022
Skoro nie jesteś inżynierem budownictwa, to jak można doszukiwać się błędu z tytułu nauczania danego kierunku? Nauczanie akademickie widać jest Tobie obce, więc się nie dziwie że "ludzie z branży" od razu rzucają na szalę wykształcenie ludzi tylko dlatego,że są z KPSW? Proszę cóż za ludzkie podejście, brawo biznesmeni! Chciałbym trafić na Twoją "rozmowę" z pewnością byłaby ciekawa i ucząca Cię więcej niż całe lata "biznesowej" pracy. Student swoją wiedzę czerpie też z doświadczenia, jeśli zatrudnia się do biznesu "świerzaki" bez praktyk to co się dziwić, a dwa że z takim podejściem odrzutu studentów z KPSW, pytanie za co? Nie chciałbym nawet uczestniczyć w praktykach u tego kogoś....
jolcia
Super Uczelnia, dużo ciekawych praktyk w szpitalach, ja w bizielu robiłam... minusy to pandemia, która ogranicza kontakty studenckie.
17.02.2022
17.02.2022
Janusz
Ja równięż studiuję na KPSW i nie widzę tu żadnych uchybień, większych problemów. Kadra jest jak najbardziej na poziomie, bo jeśli ktoś się chce czegoś nauczyć,a nie zaliczać sesję na łatwiznę się z semestru na semestr to zdecydowaniezachęcam
Asia
Jestem na drugim roku i mamy PrakTYKI CAŁY CZAS, biziel, jurasz ludzie są zadowoleni, chociaż teraz przez pandemię trochę stresu jest... a wykładowcy to specjaliści praktycy profesorowie chociażby świetny prof Sinkiewicz zajmujący się kardiologią
17.02.2022
16.02.2022
PRACUJĄCA
Pielęgniarstwo - to jest kpina na tej Uczelni!!! Zajęć praktycznych zero, zero, zero - powtarzam, chyba że zajęciami praktycznymi jest wieczne robienie prezentacji, do których wykładowcy - magistrzy nie umieją się odnieść! Niech nikogo nie zwiedzie słowo - PRAKTYCY! PRAKTYCY - CZYTAJ ODDZIAŁOWE, KTÓRE PIERWSZY RAZ MÓWIĄ DO STUDENTÓW, WIEDZY NIE MAJĄ ŻADNEJ, NIE UMIEJĄ ODPOWIADAĆ NA PYTANIA, CZYTAJĄ WŁASNE PREZENTACJE, GORZEJ JAK STUDENCI, JESZCZE SIĘ MYLĄ PODCZAS CZYTANIA. A ICH PRAKTYKA TO OPOWIADANIE JAK WYGLĄDA ODDZIAŁ, CO MÓWIĄ PACJENCI I KAŻDA TO SAMO OPOWIADA. NIE WIEM, NIE MA PRAWDZIWYCH NAUCZYCIELI?
beka
Nie bez powodu uczelnia ma ocenę 2.48/10 beka
16.02.2022
13.02.2022
Pracodawca
Piszę ten komentarz w celu ochrony przyszłych kandydatów na tę "uczelnię". Co prawda nie jestem z zawodu inżynierem budownictwa, ale prowadzę biznes w tej branży. Dostaję na biurko dość często podania od kandydatów na poszczególne stanowiska, którzy są właśnie absolwentami KPSW. Przeważnie odsyłałem ich do inżynierów, którzy byli kompetentni na tyle, aby sprawdzić umiejętności potencjalnego pracownika. Jest 100% odrzutu. Absolwenci tej szkoły nie potrafią nic. Kompletnie! Zapytani, dlaczego tak się dzieje, to padała odpowiedź: tego nie mieliśmy, o tym nie wspominano, a z tego i tego było bardzo mało godzin. Wracając do mojego zawodu - jestem germanistą po UAM w Poznaniu. Kiedyś potrzebowałem dodatkowej osoby do kontaktów biznesowych z krajami niemieckojęzycznymi. Jako, że sam władam tym językiem, postanowiłem osobiście sprawdzić kandydatów. To był cyrk. Poziom językowy A1/A2, no może ktoś w porywach B1. Piszę tu o absolwentach KPSW. Ja nie wiem, jak studia tam są przeprowadzane, ale mam wrażenie, że kto studiował tam, ten w cyrku się nie śmieje. Dlatego też nawet już nie rozpatruje CV kandydatów po KPSW. A Wam - drodzy kandydaci - radzę omijać tę szkołę. Stracicie czas i pieniądze. Koledzy, którzy prowadzą swoje biznesy również tak uważają. Nigdy nie mieli zaskakujących doświadczeń z absolwentami tej "uczelni". Powoli też, w czym gorąco ich popieram, rezygnują w ogóle z rozpatrywania podań takich kandydatów. Tych, którzy to kończyli już nie da się uratować - za późno. Ale przyszły maturzysto - zastanów się mocno, zanim zdecydujesz się złożyć tam papiery. Jeśli ma to dotyczyć budownictwa - u mnie pracy nie dostaniesz!
Felek
Organizacja - zajęcia z krytycznego myślenia - prowadzone jednocześnie dla 3 różnych niezwiązanych ze sobą kierunków, połowa uczestników nie słyszy ale to nic, wykładowca otwiera jednocześnie 3 spotkania, zajęcia zaplanowane przez 2 dni na 10h trwają 2h, najpierw godzina prób połączeń dla różnych kierunków, a potem po godzinie wykładu po angielsku - koniec zajęć. Jak to Uczelnia zamierza skomentować?
12.02.2022
09.02.2022
paula
Zajęcia znowu pojawiły się nagle jako dodatkowy zjazd (Pielęgniarstwo) i zajęcia wrzucone w piątek wieczorem, a zajęcia w sobotę rano na godzinę 8. W dziekanacie nic nie wiedzą, radzą konsultować się z Panią Dziekan, a ta niedostępna!!! Dramatyczna organizacja!!!
paula
Jestem absolwentką tej uczelni! Na kierunku filologia angielska. Uczyli nas najlepsi i najbardziej wymagający profesorowie z NKJO i UKW. Odsiew po 1 roku był bardzo duży. Pomimo tego, że studia są płatne to poziomem niczym nie różnią się od publicznej uczelni. A ten kto pisze takie bzdury, że poziom fatalny to po prostu złośliwy student....Dzięki profesorom zdobyłam cenne umiejętności, a językiem władam bardzo dobrze.
06.02.2022
31.01.2022
Felek
Każdy na prawo wyrażać swoją opinie. Zawsze znajdą się Ci niezadowoleni.. Marketing zawsze był i będzie na KAŻDEJ UCZELNI. Tylko po co i kto ma czas brudzić sobie ręce na takich forach? Sami sobie odpowiedzcie
Student
Ewcia to powiedz z jakiego jesteś kierunku i którego roku, ktorej grupy i zweryfikujmy to z opniami innych osób z Twojego roku? Co powiesz o obecnym olewaniu wszystkich pism studentów o naukę zdalną, umieszczaniu dodatkowych zjazdów dzień przed weekendem? i nie informowaniu o tym w planie studentów? Jeśli jeszcze ktoś ma wątpliwości, że to pochwalne posty to nie ustawka ze strony Uczelni? to gratulują naiwności
28.01.2022
22.01.2022
Ewcia
Student2015... tak a Ty chyba tutaj nigdy nie studiowałeś, skoro takie bzdury piszesz. Ja. przyszłam na KPSW po innej uczelni i jestem zadowolona. Organizacja i dobra obsługa studenta, nic tu zarzucić nie mogę, a wielu wykładowców to faktycznie praktycy z krwi i kości.
Student2015
Większość tych super korzystnych postów, chwalących uczelnię piszą osoby, za którymi stoi sama Uczelnia A poziom organizacji tragiczny! potwierdzam opinie innych - promotorów wybierasz w ciemno, co semestr ten sam problem - na koniec przedmioty nie zrealizowane i ktoś z łapanki je szybcikiem robi. Jednakże trzeba byłoby dużo wysiłku, żeby Uczelni nie skończyć - tak niskie wymagania tam panują. O wysokich powiedzą Wam Ci, którzy ledwo zdali maturę - bo oni się w tym świetnie wtedy Studenty odnajdują.
18.01.2022
29.11.2021
Tom
odpowiedź dla Seba z dnia 09.11.2021
Skoro studiowałeś na 3 uczelniach to tylko o tobie źle świadczy.. Skoczki tak mają, że marudzą :D Na spotkania z promotorem można się umówić bez problemu, trzeba mieć tylko czas i chęci. Przedmioty są ustalane zanim kierunek ruszy, no chyba że się nie interesuje ktoś tym, tylko "przychodzi" na zajęcia. COS od tego jest by pomóc i pytać. Ja nie widzę by cokolwiek mi przeszkadzało, a studiuję tu już 3 rok.
Lena
szkoła przyjazna , wykładowcy również, warto się zapisać
20.11.2021
09.11.2021
Seba
Studiowałam na 3 uczelniach ta jest 4 i nie polecam. Non stop problemy, przed końcem roku komuś przypomina się że jest jeszcze jeden przedmiot i dodają do zajęć. Z promotorami też problem bo wybierasz w ciemno nie znając człowieka po czym okazuje się że promotor nie związany z twoim kierunkiem. Jakaś porażka z tą uczelnią i to nie tylko moje zdanie.
El Christo
Czy ktoś wie czy filologia hiszpańska zostanie otwarta? Jestem zainteresowany szczególnie zaocznymi studiami w tym zakresie. Bardzo mi zależy.
06.10.2021
29.09.2021
Ania
Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat studiów magisterskich na kierunku pedagogika zakres resocjalizacja z profilaktyka społeczną lub penitencjarystyke i kriminologie lub pedagogika społeczna z wspomaganiem rodziny Drugie pyt. czy ktoś kończył licencjat na innej uczelni i innym kierunku ? Jak wygląda zaliczenie przedmiotów z I stopnia ? Jaki jest poziom nauczania i stopień trudności egzaminów ?
Jacek
Cześć, to żaden problem, wszystkie informacje masz w COSiD, jakbo co wbijaj na grupę kierunku, tam znajdziesz podpowiedzi kto co jak ;)
28.09.2021
22.09.2021
Borelioz
Cześć, studiuję na KPSW i mam problem, nie mogę znaleźć promotora, ktoś coś?
AniaMx
Hej. Zastanawiam się nad KPSW kierunek prawo. Bardzo długo wybierałam uczelnie i po przeczytaniu opinii wydaje mi się, że będzie to najlepszy wybór, jednak nie mogłam znaleźć za dużo na temat właśnie tego kierunku. Mógłby mi ktoś napisać jak to wygląda z prawem? Wszystko jest dla mnie istotne. Dodam, że chciałabym studiować zaocznie. Będę wdzięczna za każdą informacje.
16.07.2021
13.07.2021
Janka
odpowiedź dla Lucy z dnia 12.07.2021
Najlepiej pytać na fb :) tam są grupy tematyczne.
Lucy
Hej, poszukuje studentów administracji. Czy dużo jest matmy czy więcej prawa?
12.07.2021
30.06.2021
Emi
Witam. Zamierzam studiować grafikę na tej uczelni. Jakie macie zdania na temat tego kierunku? I uczelni?
Monia
Super Uczelnia i fajni nauczyciele. Pozdrawiam!
26.06.2021
22.06.2021
Info
Najlepdza uczelnia w Kujawsko-Pomorskim wg rankingu Perspektywy 2021r
Marcysia
Dnooo i to mało powiedziane.
21.05.2021
01.04.2021
Tino
odpowiedź dla Laura z dnia 29.03.2021
Zajrzyj na facebook'a są tam grupy "pedagogika kpsw" etc. z pewnością dowiesz się tam rzetelnych informacji :) lub pozostaje Centrum Obsługi Studenta - nie gryzą,a udzielą odpowiedzi z pewnością ;)
Laura
Hej, szukam kogoś kto studiuje/studiował Pedagogikę kultury i zarządzanie instytucjami kulturalnymi :) Chciałabym się dowiedzieć czy warto, jak wyglądają studia, plan zajęć, czy jest nacisk na praktykę czy tylko sucha teoria, itd. Każda informacja mile widziana, ponieważ na stronie uczelni nie jest wiele opisane :)
29.03.2021
23.03.2021
Ipeq
odpowiedź dla N z dnia 16.03.2021
Hey "N" praca socjalna na KPSW jeśli się zastanawiasz to nie ma na co czekać. Rynek jest coraz bardziej elastyczny i potrzebują ludzi z wykształceniem socjalnym. Jest promocja na czesne w I roku studiów tylko 340zł/mc i to zachęca,że można pogodzić pracę i studia jednocześnie - nie zbankrutować. Poziom jak dla mnie wysoki, ale chyba o to chodzi?! Nie mówię,że non stop ślęczę nad notatkami ale trzeba się przyłożyć do nauki. Więcej informacji dowiesz się na fb są grupy kierunkowe ;)
N
Cześć! Czy ktoś się orientuje jak wygląda praca socjalna na KPSW, jak przedmioty, poziom, czy w ogóle się opłaca?
16.03.2021
21.02.2021
Skob
ta uczelnia jest poniżej dna całkowity brak szacunku dla człowieka i jego pieniędzy
Daria
odpowiedź dla Nika z dnia 03.02.2021
Na fb znajdziesz rzetelne informacje, są grupy tematyczne "pedagogika kpsw" itd. podaję link z przykładową grupą ;) https://www.facebook.com/groups/370030537462257/
14.02.2021
03.02.2021
Nika
Cześć, Czy ktoś studiował na KPSW pedagogikę ze specjalizacją na terapię zajęciową z integracją sensoryczną (chodzi o magisterkę). Byłam wdzięczna za wszelki info i opinie! :)
Bea
Bardzo przyjazna uczelnia, wykładowcy również, tu studiuje się z ochotą, szczerze polecam KPSW
19.11.2020
16.11.2020
Somer
odpowiedź dla Marta z dnia 11.11.2020
Proszę bardzo ;) https://kpsw.edu.pl/aktualnosci/grupy-dla-studentow
Marta
No właśnie nie mogę nikogo znaleźć , albo nie umiem szukać :D
11.11.2020
06.11.2020
Somer
odpowiedź dla Marta z dnia 05.11.2020
Hey zapisz się do grupy kpsw na fb tam dowiesz się wszystkiego ;)
Marta
Hejka:) czy jest może ktoś z pierwszego roku Prawa na KPSW?
05.11.2020
15.10.2020
Kasia
Jaki jest poziom na filologii angielskiej? Czy osoby początkujące będą w stanie sobie poradzić?
Patka
Dziewczyny zostawiłam emotkę pod postem z 31.08 odnośnie pracy socjalnej na oficjalnej stronie KPSW na FB. Czekam na odzew 😉🤭
22.09.2020
22.09.2020
Patka
Dziewczyny seniorki z pracy socjalnej dajcie jakiś namiar, pogadamy jeszcze przed pierwszym spotkaniem 😁
Martyna
Hej, opinie odnośnie filologii angielskiej?
14.09.2020
11.09.2020
M
Czyli jestem 3😅
Ewa
Patka, nie będziesz najstarsza. Będziemy 2 seniorki 😂
08.09.2020
03.09.2020
Filip
odpowiedź dla Marlena z dnia 24.08.2020
Nie zastanawiaj się! Organizacja studiów i wykładowcy na najlepszym poziomie. Bon do wykorzystania na studia podyplomowe też zachęca, nie mówiąc tu o opłatach które ja dostosowałem do swoich zarobków ( na 12 rat) Polecam w 100%
Marlena
Czy ktoś studiuje prawo na KPSW? Mogę prosić o opinię? Zastanawiam się nad tym kierunkiem i robię rozeznanie ?
24.08.2020
03.08.2020
Basia
odpowiedź dla Patka z dnia 23.07.2020
Spokojnie grono "starszych studentów" także funkcjonuje choć z młodymi/ mieszanymi grupami na studiach jest ciekawiej! Nie przejmuj się studia są dla wszystkich.
Ana
Zapisałam się na informatykę/grafikę komputerową. Myślicie, że jako totalny laik dam sobie z tym radę? Oczywiście jestem gotowa do pracy we własnym zakresie, ale rozpoczynając studia wiem całe nic...
26.07.2020
23.07.2020
Patka
Zapisałam się na pracę socjalną.. mam nadzieję że nie będę najstarszą studentką 😂😂😂😂😂
Jacek
Super atmosfera, praktyki w szpitalach, na miejscu w kpsw też sprzęt mamy, polecam
22.07.2020
13.07.2020
Kasia
Pielęgniarstwo na KPSW. Co sądzicie o tym kierunku?
Jacek
Kujawsko-Pomorska Szkoła Wyższa wydaje się być najlepsza. Kształci na wielu kierunkach, po których stosunkowo łatwo jest dostać pracę. Absolwenci tej szkoły to mądrzy, odpowiedzialni ludzie. Dlatego warto zostać studentem tej właśnie uczelni.
02.07.2020
01.07.2020
Igor
Kończę KPSW informatyka studia bardzo ciekawe dużo praktycznych elementów, wybrałem specjalizacje sieciowe - fajny sprzęt cisco routery, switche itp. na miejscu - latwo póżniej zrobić certyfikat. Ostatnio mieliśmy nauczanie zdalne - pełen profesjonalizm, super kontakt z wykładowcami, jestem bardzo zadolony.
Karolina
Jestem na 2 roku pedagogiki i jest bardzo dobrze mam porównanie ze szkołami bydgoskimi - z jednej właśnie zrezygnowałam na rzecz KPSW. Polecam
30.06.2020
30.06.2020
Basia
Studia na tej uczelni to porażka. Rozmawiałam z koleżankami studiującymi różne kierunki i wychodzi na to, że przede wszystkim należy odradzać kierunki pedagogiczne. Szkoda kasy i nerwów.
Daria
odpowiedź dla Patka z dnia 18.04.2020
Zaocznie dużo prościej z uwagi na to,że kto teraz z nas nie pracuje, organizacja w porządku ;) przedział wiekowy zróżnicowany- nie tylko sami młodzi. Słyszałam,że praca socjalna będzie w "gratisie" z pedagogiką. Jeśli ktoś lubi studiować 2w1 to chyba się opłaca!
04.05.2020
18.04.2020
Patka
Hejka. Jakie opinie praca socjalna zaocznie??? I jaki przedział wiekowy? Sami młodzi ludzie?
Marek
odpowiedź dla Olaa z dnia 08.10.2019
Czekamy za pierwszym zajęciami, w radiu są informacje o ostatnich miejscach w grupie, warto dzwonić i się pytać
09.10.2019
08.10.2019
Olaa
Orientujecie się jak wygląda pielęgniarstwo na tej uczelni?
Sebastian
Nie rozumiem tego hejtu na Kpsw ... Dla mnie to bardzo dobra uczelnia a wykładowcy w porządku. Bardzo chętnie bym wrócił do edukacji. Edukacja na wysokim poziomie. A jak Wam się nie podoba to idzie na UkW gdzie będzie traktowani jak dno.
13.08.2019
09.08.2019
Inez
Drogi Filipie, Na twoim miejscu sama sprawdziłaby poziom idąc na studia. Rozumiem, że masz obawy bo wydajesz zabronione pieniądze ale wiadomo jak to jest na forum. Z mojej strony mogę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona z Kpsw skończyłam tam kilka kierunków (pedagogika, filologia germańska, ekonomia) i mam bardzo miłe wspomnienia. Niektóre przyjaźnie nawet do dziś przetrwały. A co do poziomu edukacji to jest na bardzo dobrym poziomie. Wszystko zależy od nastawienia. Studenci którzy myślą, że zapłacą i będą mieć 5,0 szybko uciekają.
Filip
Witajcie! Czy jest tutaj student z filologii angielskiej na Kpsw? Zastanawiam się nad tą uczelnią w systemie niestacjonarnym... Czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć jaki jest poziom nauki? Czy zajęcia są prowadzone przez obcokrajowców? Jak wyglądają zaliczenia? Szczerze dziękuję za informację
07.08.2019
06.08.2019
Wanda
Jak można studiować filologię z języka obcego po polsku? Pierwsze słyszę? Sama chciałam iść na filologię angielską bądź germańską to usłyszałam od pani z biura obsługi klienta, że na pierwszej z nich trzeba znać biegle język bo zajęcia są prowadzone od razu w języku obcym. Z kolei na filologii germańskiej na początku zajęcia są w języku polskim a z czasem obcym.
Student007
Poziom dno, specjalizacje narzucone z góry, oferta nijak ma się do rzeczywistości....
02.08.2019
02.08.2019
Filolozka
Stanowczo odradzam, chyba że chcecie zmarnować czas pieniądze i swoje życie!! Wykładowcy nie szanują studentów, poziom poniżej dna. Chcesz studiować filologię na KPSW? Lepiej nie studiuj wcale!!!! Wszystkie zajęcia po polsku, wykładowcy tępi bez najmniejszej wiedzy. Kto wam dał uprawnienia szkoły wyższej!?!?
Adam
Skończyłem studia pedagogiczne na Kpsw i jestem bardzo zadowolony. Mam pracę w zawodzie. A kadrę którą spotkałem na uczelni chwale do dziś - wspaniała dr Magdalena Grabowska, prof. Paweł Izdebski, dr Karol Rosiak, prof. Maria Kuchcińska, dr Dorota Makowiecka, dr Katarzyna Kuziak, dr Magdalena Prentka, mgr Alicja Fafińska... Fakt byli też tacy wykładowcy o których warto zapomnieć. Na szczęście byli w mniejszym gronie. To były miłe lata.polecam
17.07.2019
16.07.2019
Krzysztof
Skończyłem prawo na kpsw. Poziom wysoki, nauczyciele chętnie i w sposób zrozumiały przekazywali wszystkie informacje. Dostałem się bez problemu na aplikacje adwokacką.
Robert
Czy jest ktoś tutaj z pracy socjalnej?
15.07.2019
15.07.2019
Aldona
Jacku, mówisz o studiach podyplomowych a nie o uzupełnieniających studiach magisterskich a to różnica
Jacek
Aldona mijasz się z prawdą ja w zeszłym roku zapisałem się na integrację sensoryczna, która to jako jedyna w regionie na kpsw jest prowadzona w porozumieniu z Polskim Towarzystwem IS i daje uprawnienia pełne do bycia terapeutą, czyli to co szukałem.
13.07.2019
06.07.2019
Aldona
Poradnictwo zawodowe już od dawna nie rusza na Kpsw. Ostatni raz grupa z tego kierunku obroniła się 2013 roku. Co do integracji sensorycznej to w zeszłym roku kierunek nie został utworzony z powodu braku chętnych... Najczęściej realizowane specjalizacje to psychopedagogika, resocjalizacja, oligofrenopedagogika, epiw... Czasem opiekuńczo wychowawcza
Mily
@Aldona interesowałaby mnie terapia zajęciowa-integracja sensoryczna ewentualnie poradnictwo zawodowe. Moja kuzynka studiowała tam filologie angielką dziennie i miała mieć moduł pedagogiczny ale nie otworzyli i skończyła z czystą filologią bez żadnej specjalności boje się że będzie podobnie zapisze się na studia a w połowie powiedzą: jednak nie uzbierała się grupa musisz studiować coś co cię zupełnie nie interesuje
01.07.2019
30.06.2019
Maciek
Z tego co wiem to aktualnie na Kpsw są tylko studia zaoczne ... Na dzienne nie ma chętnych... Kogo stać aby płacił za studia stacjonarne?
Aldona
A jaka specjalizacja Ciebie interesuje?
30.06.2019
29.06.2019
Mily
Czy na KPSW jest pedagogika drugiego stopnia dzienna? I jak wygląda ze specjalizacjami? Na stronie jest pełno specjalności boje się ze ta która mnie interesuje nie zostanie uruchomiona.
Anna Maria Kania
Zastanawiam się nad filologią germańską. Znam w miarę możliwości dobrze język niemiecki. Czy wiecie może drodzy państwo czy zajęcia są prowadzone od zaraz biegle w języku niemieckim? Czy jest możliwość wybrania specjalizacji nauczycielskiej?
13.06.2019
13.06.2019
Kuba
Jaki jest poziom na Filologii germańskiej?
Janka
pielęgniarstwo ? Do tego trzeba mieć dobre zaplecze, a to chyba kpsw posiada. Ciekawe jacy będą wykładowcy..
13.06.2019
13.06.2019
Woj
Jak tam anglistyka wygląda?
Bartas
Jaki poziom na germanistyce?
05.06.2019
04.06.2019
Marta
Już niedługo podobno pielęgniarstwo otworzą. Co sądzicie o tym kierunku?
Jarek
Potwierdzam na filologii poziom jest wysoki, ale jednocześnie da się ogarnąć całość.
18.03.2019
11.03.2019
Smurf
Andrzej, weź , jaki wysoki poziom? niżej być nie może, nawet matura rozszerzona to nie jest
Rafał
Skończyłem na kpsw inżynierkę na budownictwie w zeszłym roku i będę szedł dalej na magisterkę .
10.02.2019
08.02.2019
andrzej
Filologia jest na bardzo wysokim poziomie, jednocześnie możliwość wielu wyjazdów zagranicznych to jest to co mnie przekonało, żeby wybrać KPSW
Anka
Kilka lat temu zaczęłam studiować filologię hiszpańską. Zrezygnowałam bardzo szybko, dosłownie na dniach, właściwie uciekłam w popłochu.Poziom żenujący. Jedna grupa , a w niej studenci, którzy w ogóle nie znali hiszpańskiego i ci, którzy znali bardzo dobrze. Wykłady pierwszego dnia totalnie naciągane, byle zająć czas i dotrwać do końca zajęć. Byłam kompletnie rozczarowana, bo hiszpański to coś, co kocham. Nie wiem, jak jest teraz, ale czytając opinie , chyba nic lepiej.
06.02.2019
27.12.2018
study
jestem po budownictwie uczelnia lux.
Wodnik
Ty, ryba , ile ci płacą, robisz tam nie? jesteś dziekan czy pro. jakie tłumy? żal to a nie uczelnia
08.12.2018
27.11.2018
Marta
Do ZielonyPomidor lingwistyka stosowana jest na spoko poziomie. Uczelnia umożliwia wiele, jeśli się oczywiście "chce". Tacy, którzy chcą tylko jak najszybciej skończyć studia tutaj raczej mało się wypowiedzą. Na 2 roku studiów dochodzi trzeci język, więc jeśli chcesz się rozwinąć pod tym względem to polecam. Jeśli chodzi o specjalizację to translatorska lub nauczycielska - zależy na co się piszesz w kwestii pracy :)
ZielonyPomidor
Czy ktoś studiuje lingwistykę stosowaną? Jaka jest wasza opinia o kierunku i uczelni? jaki poziom? warto? lingwistyka niemiecki-angielski
11.10.2018
26.09.2018
Zbysia
Czy ktoś studiuje hiszpański ( licencjat zaoczne od podstaw)? Jaka jest wasza opinia? Czy warto zaczynać? Bardzo trudno? Jaka kadra (Hiszpanie?)
Mimi
Co możecie powiedzieć o stosunkach międzynarodowych?
24.09.2018
21.09.2018
Zoya
Prawo w trybie dziennym na KPSW to świetna okazja dla tych którym najzwyczajniej nie chce się jeździć do Poznania. Co o tym sądzicie?
Ryba
Do @Smurf a Ty niby kto? hejter czy konkurencja? Nie rozumiem czego się tak uczepiles.. Prawda w oczy kole ze na KPSW tlumy studentów wciąż zapisują się na studia!? Poziom i prestiż Uczelni mówią same za siebie. Konkurencyjne czesne i możliwość kształcenia równoległego to otwarta ścieżka do kariery,a to dla wielu z nas teraz najważniejsze. Czego chcieć więcej ?
20.08.2018
09.08.2018
Smurf
Chyba same trolle tu siedzą, co student?
Roman
Również polecam kierunek informatyka - dla mnie była to inspiracja do dalszego pogłębiania wiedzy na temat programowania. Akademia CISCO świetna sprawa dla tych którym rzeczywiście chce się uczestniczyć w "tym świecie"
02.08.2018
30.07.2018
Bartek
Co do wykładowców na informatyce, bo widzę że taki tutaj temat już padł.. Nie rozumiem czemu się tego uczepiliście? Przecież chyba nie ma lepszego kierunku niż właśnie ten? Może jeszcze poza prawem i filologią, tam też wykładowcy mają świetny kontakt ze studentami. Można z nimi przepraszam za wyrażenie "konie kraść". Tyle robią dla uczelni i żeby zainteresować studenta daną tematyką - inne uczelnie typowa masówka. Zaczynałem na ukw i wiem co tam się dzieje
Student 2
Uczelnią KPSW w Bydgoszczy jest uczelnią przyjazną dla studentów. Studiując na kierunku informatyki, można nauczyć się wielu ciekawych i przydatnych w rzeczy, które mogą pomóc w codziennej pracy IT. Oczywiście również należy poświęcić trochę czasu na edukację we własnym zakresie aby jeszcze bardziej zgłębić temat, który nas interesuje. Jeżeli ktoś myśli, że same wykłady wystarczą, to jest w błędzie. Jak wiadomo dziedzina IT rozwija się praktycznie codzienne (jak np. medycyna) i aby sprostać zadaniom należy systematycznie uzupełnić swoją wiedzę. W ramach kierunku informatyki, można darmowo korzystać z kursów online i praktycznych w ramach Akademii CISCO (CCNA, CCNP). Również odnośnie programowania (C++, JAVA) można nauczyć się od podstaw jak i również rozwinąć swoją wiedzę. Wykładowcy profesjonalnie wykładają wiedzę, nierzadko można dyskutować na tematy związane z IT w codziennej pracy jak i w życiu prywatnym. Zdecydowanie polecam.
16.07.2018
12.07.2018
Student
Kierunek Informatyka- polecam, normalne podejście wykładowców do studentów. Możliwość zaliczenia Akademii Cisco z programowania, sieci komp., bezpieczeństwa. Jak ktoś chce się uczyć- to się przyłoży do nauki i to zaprocentuje w przyszłości. Dobra szkoła dla tych po Technikum jak i dla "starszych" czyli pracujących parę lat i chcących zdobyć tytuł inżyniera. No i nie okłamujmy się- korzystne czesne w porównaniu do innych.
Basia
Chyba wiem skąd ta opinia odnośnie informatyki. Jednemu się podoba to,że wykładowcy mają dobry kontakt ze studentami innym nie. Akurat na tym kierunku zajęcia są prowadzone dosyć specyficznie, jeśli komuś się to nie podoba to zawsze może wybrać przecież inny. Niezadowolony zawsze się ktoś znajdzie,a to że ~Wera wycofałaś się po 1 semestrze za dużo nie mówi. Przereklamowana sprawa z tym Atosem nawiasem mówiąc..
03.07.2018
26.06.2018
Janek
Czysta ściema z tą niską oceną informatyki, bo poziom jest bardzo wysoki. Wykładowcy to przede wszystkim praktycy, którzy przygotowują ludzi do pracy czy to w Atosie ale również w wielu innych firmach. Szczególnie miło wspominam akademię cisco gdzie w praktyce można było nauczyć się zarządania switchami ich konfiguracji, routingu, ...ale pozatym było dużo zajęć z adminstracji systemami sieciowymi, a z innej beczki... grafika wektorowa i 3d. Ja sam dzisiaj po KPSW zostałem przyjęty do dobrze płatnej pracy, gdzie patrzy się na umiejętności nie tylko na dyplom.
Wera
byłam studentką informatyki tylko jeden semestr, wycofałam się ze względu na niski, wręcz żenujący poziom, nie zgodzę się z moimi przedmówcami, iż KPSW przygotowuje i zapewnia dobry start w życiu zawodowym, egzaminy to naprawdę śmiech na sali - piątki i czwórki sypały się jak z rękawa, często dobre oceny dostawało się za żartowanie z wykładowcą, bycie już pracownikiem Atosa lub np za to, że było się kobietą ;), jedyne porządne zajęcia to matematyka, niestety z końcem semestru okazało się, iż poprawka obejmuje wciąż te same pytania co na egzaminie i można poprawiać, ąż do uzyskania lepszego wyniku, który w konsekwencji stawał się oceną końcową....:/ KPSW - uczelnia nie jest godna polecenia, to tylko marnowanie czasu i pieniędzy,
22.06.2018
19.06.2018
Robert
Spotkania ze statystyką może ktoś powiedzieć coś więcej na ten temat?
Dorota
Polecam Międzynarodowe Otwarte Dni Nauki w KPSW. Jak co roku z pewnością będę brała udział i polecam każdemu, kto choć w inny sposób chce poznać Uczelnie...
29.05.2018
16.05.2018
Paweł
Musisz się wybrać Tatiana to się przekonasz :) KPSW zawsze z wielką fetą urządza takie imprezy. Co ważne są tematyczne, więc zawsze znajdziesz coś dla siebie.
Tatiana
Wybiera się ktoś na MODN? Zauważyłam post na fb i ciekawi mnie czy rzeczywiście jest to tak ciekawie i z rozmachem jak opisują?
08.05.2018
17.04.2018
Fabian
Ciekawie dobrany materiał jeśli chodzi o kursy prawnicze. Z pewnością dużo mi dało ukończenie tego kursu,a wiadomo,że jest co powtarzać...
Adan
Kursy na prawie są ciekawe i pomocne dla zdających na aplikacje- ja polecam
16.04.2018
04.04.2018
Tomek
A co ze spacjalistycznymi kursami prawniczymi, które są dostępne na kpsw? Opłaca się rzeczywiście do nich przystapić przed aplikacją?
John
Dzięki Uczelni ukończyłem prawo. Poprzeczka stawiana jest dość wysoko, ale o to przecież chodzi by wynieść jak najwięcej ze studiów. Z pewnością polece każdemu Klinikę Prawa tam nauczycie się wielu rzeczy. Dzięki styczności z osobami z zewnątrz podczas bezpłatnych porad prawnych wykorzystacie swoją wiedzę i empatię do pomocy innym.
13.03.2018
10.03.2018
Marta
Uczelnia kształci na wielu kierunkach. Dzięki niej mam wymarzoną pracę i perspektywy na przyszłość. Program Erasmus to świetny pomysł na podróżowanie i kształcenie w jednym. Polecam dla wszystkich niezdecydowanych
Tamara
Nowy kierunek Pedagogika- Integracja Sensoryczna! Coraz wieksze zainteresowanie. Zapisujecie się póki sa miejsca.
10.03.2018
09.03.2018
Johneck
Prawo na bardzo dobrym poziomie, polecam!
Nick
Dział marketingu bardzo ładne umieścił komentarze buahaha
04.03.2018
03.03.2018
student
Nie zgodzę się do końca z brakiem skuteczności w rozwiązywaniu problemów z wykładowcami. Zawsze można się jakoś porozumieć z wykładowcą na jego dyżurze - trzeba tylko chcieć się umówić. Niektórzy są tak przystępni,że spokojnie nawet na korytarzu rozwieją wszelkie wątpliwości czy niesnaski. Jestem studentem ekonomii i owszem czasami są zgrzyty pomiędzy studentami,a wykładowcami jednakże wszystko można naprawić i ustalić inny tok danej sprawy.
Student
Uczelnia KPSW w Bydgoszczy na kierunku Informatyka, który skończyłem. Jest uczelnią przyjazną, panuje tam miła atmosfera, można tam poszerzyć wiedzę w wielu dziedzinach a zajęcia prowadzone są bardzo profesjonalnie. oraz są na wysokim poziomie np. angielski, matematyka, programowanie, projektowanie sieci, grafika komputerowa. Szkoła również daje możliwości rozwoju poprzez darmowe kursy takie jak kurs CISCO CCNA oraz CCNP. Polecam.
28.02.2018
27.02.2018
WKa
Uczelnia daje szansę na znalezienie pracy. Wielu absolwentów tej uczelni osiąga wysokie wyniki. Dzięki stypendium studenci są w stanie bez problemu utrzymać się na tej uczelni, a co więcej projekt Erasmus daje wiele możliwości rozwoju języka. Uczelnia nie sprawia kłopotów studentom. Stwarza im dobre warunki nauki. Natomiast nigdzie nie jest idealnie, więc jednym z problemów jest brak możliwości innej specjalizacji niż sieci na wydziale "Informatyka", brak skuteczności rozwiązania sporów studentów z wykładowcami. Jednak ocena jest z mojej strony pozytywna.
Patryk
Ja również mogę powiedzieć wiele dobrego o studiach na kpsw. Otworzyły mi "drzwi" na nową pracę z której jestem niezmiernie zadowolony. Robić coś co się lubi to dziś wielka rzecz. Szczerze polecam kierunek prawo - naprawdę warto wybrać studia właśnie w kpsw.
27.02.2018
22.02.2018
Hanna
Studia podyplomowe, jak i wiele kierunków w tym prawo, pedagogika i informatyka przechodzą ostatnio niesamowite oblężenie wśród studentów - byłam świadkiem co się działo na parterze koło pokoju Rekrutacji. Uczelnia z polecenia od znajomych i nie zawiodłam się studiuję pedagogikę i z pewnością będą też studia podyplomowe.
Tamara
Moim zdaniem ta akurat Uczelnia ma największy wybór studiów podyplomowych właśnie związanych ze wspomaganiem terapeutycznym. Aktualnie robię już drugą podyplomówkę i pracuję dzięki temu w przedszkolu integracyjnym. Polecam
15.02.2018
12.02.2018
Patrycja
Jest wiele rodzajów studiów przygotowania zawodowego i wspomagania terapeutycznego. Jeśli chodzi o wspomnią niżej opiekę/ rehabilitację dzieci z autyzmem to jest tego naprawdę sporo. Zależy na czym najbardziej chciałabyś się skupić Nadia? Jest integracja sensoryczna, wspomaganie rozwoju i edukacja uczniów z autyzmem, komunikacja alternatywna, terapia dzieci o specjalnych potrzebach edulacyjnych. Co do terminów to musisz szukać na stronie studiów podyplomowych - podyplomowe.kpsw.edu.pl
Nadia
Co możecie powiedzieć na temat studiów podyplomowego konkretnie przygotowanie do opieki /rehabilitacji dzieci z autyzmem?
09.02.2018
29.01.2018
Janka
Studia na kierunku praca socjalna dają szerokie pojęcie i przygotowanie do zawodu pracownika socjalnego,a także duże szansę na zatrudnienie w urzędach dot. np. pomocy pieczy zastępczej. Tak było w moim przypadku i dzięki tej Uczelni zawdzięczam nie tylko solidne przygotowanie do tego zawodu ale także pasję niesienia pomocy ludziom.
Basia
Praca socjalna to od zawsze był mój upragniony kierunek. Na KPSW zajęcia z prof. Teclawem i dr Małecka to sama przyjemność. Doskonale wprowadzają w środowisko i zamysł pracy socjalnej. Godziny zajęć też jak dla mnie odpowiednie, dzięki temu nie muszę wracać późno do akademika i zawsze można jeszcze skorzystać z dnia.
22.01.2018
18.01.2018
Magdalena
Czy ktoś wypowie się o pracy socjalnej? Zastanawiam się czy wybrać ją akurat tutaj
Patryk
Jeśli chodzi o Prawo to mogę polecić z czystym sercem. Kadra to głównie wykładowcy Wydziału Prawa i Administracji z Poznania. Czesne myślę,że jak najbardziej korzystne, ja płacę 420zł/mc. Więcej informacji o czesnym: http://kpsw.edu.pl/rekrutacja-kpsw/czesne-na-rok-akademicki-2017-2018
12.01.2018
09.01.2018
Ciekawski
Na prawie chyba dobrze jest, jak można poczytać: Arkadiusz Lachutta uzyskał najlepszy wynik w Bydgoszczy na egzaminie wstępnym na aplikację radcowską http://www.bydgoszczinaczej.pl/artykul/absolwenci-kpsw-odebrali-dyplomy/
Alka
Nikt nie wspomina tu o kierunku Prawo. Czy warto spróbować, jaki jest poziom nauki, cena za semestr?
09.01.2018
05.01.2018
Adi
W rzeczy samej sądzę, że kPSW kształci na wielu kierunkach, po których stosunkowo łatwo jest dostać pracę.
Małgorzata
Do Agnieszka - Akurat w tym roku w naborze jesiennym germanistyka nie ruszyła w KPSW, więc nie rozumiem skąd ta wyssana z palca opinia? Widać też,że jest ona wielokrotnie umieszczana w innych miejscach w sieci. Zapewne ma zbojkotować kierunek - sami przemyślcie czy warto takie opinie czytać.
05.01.2018
05.01.2018
Małgorzata
Do Agnieszka
Anka
Na KPSW studiuję Pedagogikę i uważam, że poziom jest dobry. Wykładowcy wymagają wiele od studentów co pewnie jest ok . W każdej uczelni znajdą się lepsi i gorsi wykładowcy. Ale jest kilku na KPSW, których darzę wielkim szacunkiem.
21.12.2017
21.12.2017
Mateusz C.
Z jestem bardzo zadowlony opinie oglnie moich kolegów są dobre. Jest to zawsze jakaś alternatywa dla uczelni publicznych ,a tam lepiej nie mówić co się dzieje. Nie wysokie czesne, ogolnie polceam
Edyta
Agnieszko, nie zgodzę się z twoją opinią. Też studiuje i miałam okazję poznać że nasi germanisci są bardzo dobrze przygotowani, niektórzy są wieletnimi praktymai. ZAWSZE dawali nam sylabusy na czas. A z temperaturą to ja raczej narzekalabym na wrecz zbyt wysoką co można uznać za niedogodność... pomocna (6) odpowiedz
01.12.2017
18.11.2017
Agnieszka
Jeśli chcecie popełnić największy błąd w waszej edukacji to wybierzcie filologię germańską w KPSW. Ja właśnie popełniłam ten błąd i teraz ponoszę jego konsekwencję studiując. Zacznę od tego że do jednej grupy na filologię germańską przyjęto osoby z znajomością języka i takie, które nigdy nie uczyły się niemieckiego co wpłynęło na poziom nauczania, zamiast się czegoś nauczyć można się raczej uwstecznić. Wykładowcy jawnie mówią o tym jakie błędy popełniła szkoła i współczują nam studentom. Oczywiście w czasie 1,5 roku szkoła nie zdążyła udostępnić sylabusów a może nawet ich nie przygotowała. Siatkę godzin dla germanistów podobno przygotowywał anglista. Niektórym wykładowcą trzeba było zwracać uwagę na błędy jakie popełnili przy wykonywaniu ćwiczeń np. na zajęciach z gramatyki. Jeszcze jednym problemem jest zimno, które panuje w salach wykładowych, czasami na zajęciach siedziałam w kurtce a i tak siniały mi palce. Ciekawostką jest to że w pokoju Pani dziekan zawsze jest ciepło.
A.
Jak jest na dyplomowych studiach z pedagogiki resocjalizacyjnej i penitencjarnej z kuratelą sądową? Czy ciężko na tym kierunku?
16.10.2017
16.10.2017
Gabi
Ruszyła praca socjalna! To dobra widomosc dla wielu zainteresowanych.
mi
Studujię filologię już 2 rok i oby dalej było dobrze jak jest teraz.
14.10.2017
11.10.2017
Marta
Nareszcie otworzyli studia magisterskie. To chyba duży plus bo wielu z nas chciałoby iść jednym tokiem. Nic tylko studiować dalej..
zbych
Po raz drugi rozwalają anglistykę kochane władze; a wykładowców z łapanki biorą - ślepy kulawego prowadzi
07.10.2017
14.09.2017
Ola
Ktoś wie może co to jest "spotkanie z władzami Dziekańskimi"? Dostałam dzisiaj taki telefon z KPSW ze mam przyjść na spotkanie.
Marek
Studiuję Pedagogikę i jestem zadowolona. Zajęcia jak najbardziej dostosowane do potrzeb studenta. Dziekan Witkowska wcale nie tak straszna - jak tu co niektórzy twierdzą :) Trzeba tylko się uczyć i mieć pogląd na aspekty pedagogiczne.
23.03.2017
24.02.2017
Grzegorz
Ci którzy piszą o jakimś ślizganiu się na dostatecznych chyba nie mają racji albo nie studiowali na KPSW. Polecam kierunek Informatyka. Kadra jest świetna, życiowa i nie zamieniłbym kierunku na inny
Romek
Ja równięż studiuję na KPSW i nie widzę tu żadnych uchybień, o których piszą tutaj niektórzy. Kadra jest jak najbardziej na poziomie, bo jeśli ktoś się chce czegoś nauczyć,a nie zaliczać sesję "ślizgając" się z semestru na semestr to zdecydowanie polecam. Teraz ma nawet ruszyć nowy kierunek pielęgniarstwo, zatem konkurencja dla Collegium M.
14.02.2017
04.02.2017
fiz
Szkoła bardzo fajna. Studiowałem ekonmię, a w tym roku planuje tu iść na filologię angielską. Nauczycile są w porządku wymagają swoje i jak się to zrobi to ma się dobrą ocenę , w przeciwnym razie trzeba się zadwolić tróją...
Zbig
Na dostateczne nie trzeba się uczyć. Można się prześlizgać całe studia. Studiowałem budownictwo ... chcąc się czegoś nauczyć i nie wstydzić braku wiedzy, trzeba poświecić trochę czasu pracując w domu. Weryfikacja wiedzy na tej uczelni jest symboliczna. Przy normalnym egzekwowaniu wiedzy, powinny być oceny o stopień niżej.
21.12.2016
06.10.2016
Marcin
Uczelnia wg mnie fajna nie ma problemów z niczym z wszystkimi idzie się dogadać, studiuje Geodezję i jest ok z matmą jest też sprzęt do nauki (nie tylko wirtualnie) więc na prawdę warto. Z minusów - plany chociaż jest już zdecydowanie lepiej jak było, bywają przedmioty gdzie na prawdę trzeba się uczyć w domu żeby zdać - ale to chyba wiadomo
Anka
jak z matmą na geodezji? ciężko jest?Pytam bo na ART sobie z matą nie poradziłam może tutaj ogarnę
27.09.2016
26.09.2016
Cyborg
na KPSW polecam szczególnie studia techniczne Informatykę oraz geodezję
Uwaga
Hejter z WSG wszystkim obniża ocenę
25.09.2016
14.06.2016
Paulina
Czy ktoś może jest na oligofrenopedagogice na magisterce ?? Chciałabym wiedzieć czy jest wysoki poziom oraz czy za semestr płaci się 1700zł i coś jeszcze w to trzeba wliczyć
Karolaj
Geodezja to jest to czego szukałam. Pewne miejsce pracy to się liczy dlatego zaczęłam studia na KPSW.
07.03.2016
02.03.2016
justyn
Słyszałem że jest tam kierunek hiszpański i prywatnie też można studiować w miejscowości bydgoszcz z Preply http://forum.aekatowice.pl/korepetycje-z-rachunkowosci-t-5051.html#pid44812
dominik79
Prawo na wysokim poziomie, dobra kadra naukowa,uczyć się trzeba. I polecam
06.02.2016
17.01.2016
Slave
Czy ktoś podpowie, czy idąc na magisterkę w KPSW z administracji po studiach inżynierskich trzeba nadrabiać jakieś różnice programowe? Czy na magisterce jest język obcy? Jeśli tak to jakie są do wyboru?
Ola
Studije filologie angielska. Obecnie jest to przyszlosciowy kierunek i faktycznie mysle ze znajde po nim prace.
23.11.2015
15.11.2015
Xeloo
Na dzisiaj jesytem zadowlony. Studiuję prawo potem aplikacja.
Janina
Poziom mnie nie zawiódł jestem bardzo zadowolona. Studiuję administrację.
13.11.2015
11.11.2015
Tony
Jestem bardzo zadowolony kończę informatykę i mogę tylko polecić innym
szkoda słów
Kolejne kino objazdowe dla chcących dorobić sobie małym nakładem pracy i wysiłku.
11.11.2015
01.11.2015
OK - Paulinka
Nie chciałam pisać ale przekonał mnie mąż. Obydwoje dzisiaj studiujemy na 2 roku magisterki wcześniej licencjat robiłam w innej prywatnej, on na ukw. Obydwoje dzisiaj z kpsw jestesmy bardzo zadowoleni. To co nas przyciagnelo to napewno niskie czescne jak wiele par bowiem nie mamy nieograniczonych funduszy. Ale teraz juz po ponad rocznym pobycie stwierdzamy wspolnie ze organizacja, porzadek w przeciwienstwie do wczesniejszych naszych uczelni stoi na wysokim poziomie. Co prawda w tym roku na poczatku pazdziernika byly spore kolejki do dziekanatu ale bylo to przez nowych kandydatow, ktorzy chyba masowo sie zapisywali Co nie zmienia faktu ze w kpsw pracuje znana i dobra kadra profesorska, w przeciwinstwie do mojej bylej prywatnej uczelni gdzie byli to chyba jacys swiezi magistrowie z lapanki. Nawet moj maz stwierdzil ze na ukw wcale lepszej kadry niz na kpsw nie maja. Zajecia mamy w nowych niedawno zbudowanych budynkach z nowym sprzetem. Ktos chyba nie studiowal na kpsw jesli pisze ze nie ma bufetu bo ja co zjazd tam jem calkiem niedrogo obiad i przynajniej w domu nie trzeba gotowac. co warte podkreslenia to panie z dziekanatu sa naprawde mile i kompetentne nawet jak maja duzo roboty to zawsze pomoga To bybylo tyle z mojego moze zbyt przydlugiego wywodu.
Nie polecam
Uczelnia jest nastawiona na zysk a nie na jakość kształcenia, aby pozyskać jak największą liczbę studentów oferują atrakcyjne promocje cenowe. Prestiżowe uczelnie nie muszą stosować tego typu sztuczek marketingowych, to też o czymś świadczy. Poza tym na KPSW panuje totalny chaos organizacyjny, studenci często nie wiedzą gdzie odbędą się zajęcia, szukają sal. Nikt mnie nie raczył poinformować o możliwości odbioru dyplomu. Budynki nie są ogrzewane, zimą można zamarznąć pomimo przesiadywania w kurtkach. Brakuje bufetu. Warto poszukać lepszej uczelni, żeby studiować w przyzwoitych warunkach z bardziej wymagającą kadrą, dzięki temu można zdobyć cenną wiedzę chyba, że komuś zależy jedynie na "papierku".
31.10.2015
28.10.2015
Adas
Jestem na podyplomowce , wczesniej szwagier studiowal licencjat z administracji. Obydwoje jestesmy zadowoleni.
Daria
Witam. Jak wygląda kwestia specjalizacji na pedagogice II stopnia? Czy wszystkie są uruchamiane?
30.09.2015
30.08.2015
Kempka
jednak najlepsza jest INFORMATYKA, zobaczcie jak wiele firm z branży IT poszukuje pracowników, sam Atos ma olbrzymi oddział w Bydgoszczy i ciągle go rozbudowuje, po innych kierunkach jest dużo, dużo trudniej o pracę. Naprawdę wybierajcie Informatkę - przecież studia kosztują - to powinna być przemyślana inwestycja w przyszłość,
Iliona
Ja przyszłam na magisterkę z ekonomii i jestem zadowolona. Na pedagogice też słyszałam, że wszystko ok.
20.08.2015
19.08.2015
Ilona
Zaczynam magisterke z pedagogiki dobry pomysł? jestem po pracy socjalnej czy sądzicie, że dużo do zaliczenia ?
Adam
Skończyłem administrację zarówno licencjat i magisterkę, jest całkiem zadowolony, bo w czasie studiów odbyłem dobrą praktykę i pracuję teraz za przyzwoite pieniądze.
15.08.2015
13.08.2015
kolesie studenta powaznie wydojom
kolesie studenta powaznie wydojom
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
13.08.2015
11.08.2015
Hania
Pedagogika na bardzo wysokim poziomie, chyba najlepsza w Bydgoszczy, wielu wybitnych profesorów. Całość bardzo pozytywnie dlatego po licencjacie zostałam na magisterkę.
Niny
Administracja w porządku, dużo praktyk dla chętnych i profesjonalni wykładowcy. Koleżanka poszła na filologię angielską i też jest całkiem zadowolona.
30.07.2015
17.07.2015
ella
FILOLOGIA HISZPAŃSKA - NIE POLECAM , jeszcze 2 lata temu można było się czegoś nauczyć jeśli chodzi o osoby , które były początkujące. Teraz już nie jest tak kolorowo . Aczkolwiek dobre rozwiązanie dla osób znających język aby zdobyć papier.
Ania
Uczelnia OK. Studiuję prawo i nie mam zamiaru nigdzie się przenosić. Potem aplikacja i w świat. Wykładowcy OK. Wymagający, ale gdzie nie wymagają.
27.05.2015
14.03.2015
Żaneta
budownictwo jest naprawdę OK, ale najlepsze perspektywy zawodowe daje i tak Informatyka
Bart81
KPSW zapamiętałem bardzo dobrze. Fajne czasy studenckie, teraz już minęły a jet rodzina ,praca...
02.03.2015
19.02.2015
budow
jakies opinie o budownictwie chodzi o inzynierke, pozdrawiam
Stanowiska pracy w Gdańsku!
Absolwenci studiów Ekonomicznych, Prawa lub Księgowości! W Gdańsku otwiera się nowe centrum globalnej firmy konsultingowej PwC i szukamy Junior analityków AML. Wymagania: język angielski B2, studia ekonomiczne, prawnicze lub księgowe, finansowe. Chęć pracy w analitycznym zespole w dynamicznie rozwijającej się na rynku polskim firmie z Big 4! :) kontakt: magiera@hays.pl
11.02.2015
14.01.2015
ren
Czy to prawda ze na filologi hiszpańskiej nauka jest od podstaw
Natalia
Witam. Jak wygląda kwestia specjalizacji na pedagogice? Czy wszystkie są uruchamiane? Z góry dziękuję za informacje.
08.01.2015
30.12.2014
Roberto
warto studiować INFORMATYKĘ - ta branża oferuje najwięcej miejsc pracy
Roberto
warto studiować INFORMATYKĘ - ta branża oferuje najwięcej miejsc pracy
30.12.2014
27.12.2014
Vera
Jak jest na filologii hiszpańskiej
Jan
Jako, że jestem przedstawicielem trochę starsze pokolenia miałem duże oczekiwania, które zostały spełnione. Uczelnia jest bardzo dobrze zorganizowana, zajęcia są ciekawe a atmosfera miła.
29.11.2014
31.10.2014
aniela
Na budownictwie całkiem dobra kadra własna oraz chyba z kilku politechnik, dużo sprzętu, pracownie specjalistyczne (kiedyś jakiś projekt chyba wygrali) i praktyki w dużych firmach. jako absolwentka szczerze polecam.
wk
Szkółka niedzielna, ściema porównywalna z wsg, z tym, że tam to chociaż sprzęt jakiś mają..
29.10.2014
01.10.2014
kris
interesuje mnie budownictwo energooszczedne. Ktoś moze udzielić jakichkolwiek infornacji? kierunek warty studiowania?
kris
interesuje mnie budownictwo energooszczedne. Ktoś moze udzielić jakichkolwiek infornacji? kierunek warty studiowania?
01.10.2014
08.09.2014
karol
Ja robiłem nauczycielska podyplomówkę. Zajęcia, poziom obrona ok. Fajnie, że całość prowadziła spora grupa praktyków.
j23
ktoś jeszcze ostatnio robił podyplomowki na kpsw? np. logistykę gospodarczą? jakieś opinie i wrażenia?
23.08.2014
18.08.2014
miałam nic nie mówić....
ale szacunek do studentów studiów podyplomowych zerowy. Podczas obrony wyszedł sobie promotor i już na obronę nie wrócił. Recenzenta w ogóle nie zobaczyliśmy!!!! Właściwie obronę przeprowadził Pan Dyrektor, który pojęcia nie miał o naszych pracach,!!!!! buuu Podczas pisania pracy kontakt z promotorem zerowy!!!! Nie ma uroczystego rozdania dyplomów, niby dlaczego???? trzeba sobie odebrać w dziekanacie!!!! Jestem zawiedziona na maksa!!!! same zajęcia i poziom ok
Luiza
Przyjemne studiowanie, dużo dobrych wspomnień, trochę stresów i wysiłku. Aż się łezka w oku kreci...
03.07.2014
24.06.2014
Fotos
КПВШ - страшная история. Мы студенты из Украины. Поступали на информатику стационар, по приезде в Быдгощ нас присоединили к нестационарной группе. Учимся 1 раз в 2 недели с утра и до вечера, хотя платим из своего кармана за дневное обучение. Общежитие в 1 часе езды, хотя обещали в 10 минутах ходьбы. После 1 курса все будем переводиться в другие места.
Kolo
Ok, dlatego zostaje dalej na magisterkę.
22.06.2014
21.06.2014
Monia
Bardzo miła obsługa, życzliwi nauczyciele, ciekawe praktyki. W sumie spełniła moje oczekiwania.
Adam
Dobre warunki studiowania, miła atmosfera, ogólnie polecam.
20.06.2014
19.06.2014
smol
porazka
Marcin
Na informatyce jest całkiem nieźle w szczególności choćby, że można uczestniczyć w kursach Cisco, a po tym większość pracodawców przyjmuje bez problemu.
14.05.2014
13.05.2014
Monika.
Witam. Czy ktoś studiuje inżynierię bezpieczeństwa? Opinie? Poziom?
agnieszka
Bardzo dobrze wspominam czas w KPSW. Mineło już kilka lat, sama polecałam szkołę koleżance i tez niedawno ją skończyła i była zadowolona. Co prawda ja skończyłam pedagogikę a ona geodezję i kartografię, więc bardzo odmienne kierunki.
23.02.2014
11.02.2014
Ariel
zamiast ekonomii lepiej wybrać informatykę co prawda na jednym i drugim kierunku jest sporo matematyki, ale po informatyce możliwości zatrudnienia są o wiele, wiele lepsze wystarczy zorientować się jak wiele koncernów IT inwestuje w Bydgoszczy
Greg
Niedawno skończyłem magisterkę na KPSW. Ogólnie szkoła warta polecenia, atmosfera przyjemna, faktycznie czasem nauki było sporo, ale ostatecznie cel osiągnąłem. Dla mnie najważniejsze było jednak, że mogłem odbywać praktyki w wybranych przez siebie instytucjach.
08.02.2014
27.01.2014
Ania
Ja też studiuję na KPSW i mam całkowicie inne zdanie. Czasem co prawda zdarzają się trudniejsze przedmioty, ale jak trzeba to nauczyciele przeważnie są cierpliwi i chętnie odpowiadają na pytania. Dziwię się twojej sytuacji, wiadomo jak samemu się nic nie robi to nic z nauki nie będzie, ale jak się trochę checi ma to nie ma problemów.
Kasia
Ja studiuję na KPSW-niestety. Nie polecam, zero organizacji, masz przygotować coś na zajęcia, ale nikt nie wytłumaczy Ci jak. Zrobisz i mówią, że źle ale nadal zero wytłumaczenia jak ma być poprawnie, Jeśli ktoś chce się czegoś nauczyć i wynieść ze studiów to na pewno nie z tej uczelni!!!
22.01.2014
12.01.2014
m
wystarczająca,
m
wystarczająca,
12.01.2014
07.01.2014
katka
Przede wszystkim kpsw w bydgoszczy, to nie tylko prawo......to także ekonomia, administracja, dziennikarstwo, studia inzynierskie itd. Jestem na III roku i mogę powiedzieć, ze poziom jest porównywalny z utp, a wykładowcy wykwalifikowani. Z planami rzeczywiscie nieco przesadzaja, ale wszedzie jak się poszuka, to coś znajdziemy. Liczy się zdobyta wiedza, a nie papierek z uczelni....
zniesmaczony/a
KPSW to największa porażka uczelni polskich. Nadal tam uczęszczam i bardzo żałuję. Zero organizacji, plan w kilka dni przed zajęciami. Nie uśmiecha mi się tam wracać,ale skończyć trzeba. Srednią, jak wykazało- przyznaję 3
05.01.2014
20.12.2013
qwa
liczy się praktyka, a nie papier; lepsze jakiekolwiek zaoczne prawo i nabywanie praktyki, niż skończenie studiów z wyróżnieniem i ... zerem praktyki; taki człowiek bez doświadczenia nikomu w kancelarii się nie przyda, zwykle nic nie umie (bo po prostu nie miał praktyki) ale łąpke po kase wyciąga
www
do pani Ali: liczą się umiejętności i doświadczenie a nie papierek i piątku z dyplominu na UMA czy UAM, prosze o tym pamętać. Tam dużo osób poszło tylko papier zrobić, n apokrycie sfoich faktycznych umiejętności
20.12.2013
17.12.2013
ala
Prawnicy po KPSW :D hahahahahaah trzymajcie mnie!!! Oby był nakaz pokazywanie dyplomu przez prawnika dla klineta. Żebyśmy nieukom nie płacili za złe porady prawne!!!
Ag
Myślę, że prawo uruchomili. Pytanie tylko czy stacjonarnie czy zaocznie. Kolega niżej wspomniał że po jednym studencie z każdego I roku odbierali indeksy i z prawa też ktoś odbierał więc możemy stwierdzić ze prawo działa. Na stronie uczelni wspomnieli też że jedna ze studentek I roku prawa dostała stypendium za wyniki maturalne. Mnie też zaskoczył ten wpis i byłam w szoku. Może po prostu było mało chętnych i stacjonarne prawo przenieśli na zaoczne? Fajnie gdyby odezwał się tutaj jakiś student kpsw :)
23.11.2013
20.11.2013
pytanie o PRAWO
czytam wasze opinie i trochę mnie mrozi, najbardziej mnie zaskoczyl wpis a dole strony o prawie, czy to prawda, ze tego kierunku nie uruchomiono? ze powiedziano w ostatniej chwili i ze nie oddali pieniędzy? bo ktos pisał, ze 30% zwrócili, ale to chyba niemożliwe, zeby nie oddali skoro z ich winy kierunek nie został prowadzony do studiowania? sorry, ze wracam do stergo wątku, ale bardzo mnie to zaniepokoilo, dlatego jelsi ktoś ma wiedzę i mógły odpisać, to byłoby super, bo przecież na uczelni nikt mi takic informacji nie udzieli
qq
dlaczego "O BOŻE"?? a Popatrz, kto teraz wykłąda prawo np. na UMK; tylko cisną a dużych nazwisk juz tam nie ma, jak kiedyś
07.11.2013
03.11.2013
nie tylko
nie żartujcie .... w każdej branży potrzebni są specjaliści, nie tylko w informatyce!
medelin
chyba tylko Informatykę warto dziś studiować
02.11.2013
26.10.2013
Boże!!!!!!!!!!!!!!!
Chroń mnie przed takimi prawnikami!!!!!!!!!!!!
Ag
Dziękuję za odpowiedź. Ah,czyli jednak prawo działa na KPSW. Strasznie mało chętnych w tym roku, mam nadzieje że nie zrezygnują z tego kierunku, bo myśle nad prawem w przyszłym roku.
06.10.2013
06.10.2013
monre
Prawo działa, z tego co slyszałem od kolegi na inaguracji po 1 studencie z każdego kierunku odbierali pamiatkowy indeks(bo normalnie mają elektroniczne) na 1 rok , może dziennych niema, ale skoro na umk biorą jeszcze w październiku to pewnie ludzie darmowe wybrali i tyle.
monre
Prawo działa, z tego co slyszałem od kolegi na inaguracji po 1 studencie z każdego kierunku odbierali pamiatkowy indeks(bo normalnie mają elektroniczne) na 1 rok , może dziennych niema, ale skoro na umk biorą jeszcze w październiku to pewnie ludzie darmowe wybrali i tyle.
06.10.2013
06.10.2013
Ag
czyli mam rozumieć ze w tym roku akademickim w ogóle nie otworzono PRAWA? Czy tylko trybu stacjonarnego nie otworzono?
dno
takie samo dno jak na WSG. No może tam nieco bardziej wyrafinowani złodzieje.
04.10.2013
01.10.2013
niedoszły student
SKANDAL!!! Informacja o nie otwarciu kierunku przekazano studentom dzień przed rozpoczęciem roku akademickiego o 14 godzinie. Co niektórzy opłacili za cały rok z góry a teraz dostaną tylko 30% poniesionych kosztów. Według uczelni wszystko zgonie z prawem, może i tak ale pieniądze wzięto za nic. O IRONIO SPRAWA DOT. STACJONARNYCH KIERUNEK PRAWO!!!
Jestem pracownikiem tej szkoły
i musze przyznać, że od chwili od kiedy rektorem jest właścicielka mamy totalną zapaść organizacyjną. Cchyba tylko na zasadzie koła zamachowego jeszcze to wszystko się kręci, smutne to ale prawdziwe.
09.09.2013
02.09.2013
M.
Czy skończył ktoś Socjoterapię, trenera warsztatu umiejętności psychospołecznych w ramach studiów podyplomowych na KPSW, będę bardzo wdzięczna za opinię:)
haggga
ja studiowałam filologię angielską, całkiem dobrze była ona tu prowadzona, sporo nauki, sporo czytania książek i masa trudnych egzaminów, ale mimo tego uważam, że warto ;)
03.08.2013
02.08.2013
monika
a czy ktoś z Was był na studiach podyplomowych na KPSW z logopedii albo z oligofrenopedagogiki? Jakie macie opinie?
J.
Jak jest na filologii angielskiej?
15.07.2013
05.07.2013
avalon
Jeszcze małe sprostowanie dotyczące specjalności. KPSW prowadzi wszystkie specjalności ale na studiach które zaczynają się w październiku. Problem jest z grupami tzw. śródrocznymi gdzie jest np 30 osób i tylko trzy chcą studiować inne specjalności. Tych trzech to tez studenci... Poza tym i tak dobra ocena i szkoła godna polecenia.
avalon
Perspektywy? Zależy co chcesz robić po prawie. Absolwenci prawa albo robią aplikacje prawnicze albo pracują w działach personalnych, zarządzają kadrą w firmach, prowadzą firmy doradcze itp. Nie ma znaczenia czy skończysz UAM czy KPSW - gwarancji sukcesu nikt nie daje. Tym bardziej, że w przypadku zawodów prawniczych jest to hermetyczne środowisko. Bez znajomości lub wyjątkowego poświęcenia [praca przez kilka lat za najniższą krajową] nie zostaniesz prawnikiem. Poziom prawa na KPSW pewnie podobny lub wyższy niż na Administracji, wykładowcy tacy sami. Jak zareaguje środowisko prawnicze na dyplom KPSW to już inna sprawa - tam liczą się układy. KPSW może stanąć na głowie ale i tak dyplom niepublicznej uczelni będzie mniej prestiżowy od publicznej. Jak potrzebujesz do pracy w HR itp to polecam.
24.06.2013
23.06.2013
prawo
kto studiuje PRAWO w KPSW w Bydgoszczy??? jak jest? jaki poziom? jacy wykladowcy? czy warto placic tutaj za studia na tym kierunku? jakie perspektywy po prawie w ich wydaniu?
Slaby punk KPSW
Najsłabszym punktem tej szkoły jest pani rektor osoba źle zorganizowana, bardzo niepunktualna, praktycznie zawsze się spóźnia nawet na zaplanowane spotkania przez siebie, co jak sądzę jest objawem lekceważenia innych. Zapewne jest rektorem tylko dlatego, że jest właścicielką szkoły.
23.06.2013
23.06.2013
avalon
Skończyłem na KPSW Administrację Publiczną, wcześniej studiowałem na poznańskiej Akademii Ekonomicznej. Różnice? Trudno porównać oba, skrajnie różne kierunki. Zrobię to w kilku kategoriach. 1. Baza dydaktyczna - KPSW na Piotrowskiego posiada niezbyt atrakcyjną bazę dydaktyczną - małe i ciasne lub duże ale duszne i źle wentylowane sale. Niewygodne krzesła, sprzęt audio-wizualny w krytycznym stanie. Parking tylko w Focusie, na PKS lub przy Bazylice jednak najlepiej dojechać tramwajem czwórką, jak w moim przypadku :) 2. Kadra - na WPiA w dużej części "własna" + wykładowcy z UMK i UKW oraz UEP i UTP. Poza kilkoma przypadkami byli to dobrzy wykładowcy którzy chcieli na swoje działce podnosić poziom uczelni. Kilka bardzo znanych nazwisk - spotkałem tam ludzi, którzy tworzyli Polskie prawo. W dużej części wykładowcy na KPSW rozmawiali ze studentami, elastycznie dopasowywali zajęcia do zainteresowań i potrzeb aktywnej części studentów. 3. Egzaminy / zaliczenia + zajęcia dydaktyczne - podobnie jak na UEP [AE] zdarzyło mi się kilka razy dostać ocenę za obecność jednak większość egzaminów czy zaliczeń była przeprowadzona na dość wysokim poziomie. Niewtóre przedmioty ludzie zaliczali dwa lub trzy semestry - raczej nie było taryfy ulgowej. Pana profesora Mariana Kallasa niektórzy zapamiętają do końca życia - poziom uniwersytecki :) Podobny poziom miało jeszcze kilku wykładowców. Minusem jest to, że na ogół obowiązywał materiał przekazany na zajęciach + znajomość Ustaw i Kodeksów. Rzadkością był wymóg opanowania materiału z podręczników - dotyczyło to jednak tylko ważnych przedmiotów, takich jak Prawo Administracyjne, Postępowanie Administracyjne, Prawo Karne czy Prawo Cywilne. Angielski niestety cieniutki - jak ktoś nie znał wcześniej to w KPSW i tak się nie nauczył. 4. Administracja uczelni - 8/10 5. Specjalności - duży minus. Na początku oferowali kilka specjalności ale docelowo nasz rocznik miał do wyboru... jedną - AP. Przyczyna oficjalnie była zbyt mała liczba chętnych na określone specjalności. Co prawda zaproponowano zmianę toku nauczania żeby trafić na swoja specjalizacje jednak znacznie komplikowało to studia i nikt z tego nie skorzystał... Ogólnie mówiąc - poziom raczej niższy niż np. na UMK ale w porównaniu z UKW być może nawet wyższy. KPSW wydaje się dążyć w kierunku podnoszenia poziomu. Być może dotyczy to tylko Wydziału Prawa i Administracji na którym utworzono pierwszy i jedyny w Bydgoszczy kierunek Prawo. KPSW musiało włożyć sporo wysiłku w związku z utworzeniem tego kierunku. Zainwestowano w kadrę, bibliotekę, Wydział uznano chyba za prestiżowy i może dlatego studia mają dość wysoki poziom. Podsumowanie WPiA KPSW: 7/10
Trendon
przede wszystkim warto zapisać się na informatykę, co do innych kierunków do absolwentom jest naprawdę ciężko znaleźć pracę no może geodezja i kartografia to fajny, dość unikatowy na Kujawach i Pomorzu kierunek
15.06.2013
30.04.2013
iri
Biorąc pod uwagę inne uczelnie w Bydgoszczy, Kujawsko-Pomorska Szkoła Wyższa wydaje się być najlepsza. Kształci na wielu kierunkach, po których stosunkowo łatwo jest dostać pracę. Absolwenci tej szkoły to mądrzy, odpowiedzialni ludzie. Dlatego warto zostać studentem tej właśnie uczelni.
Michał
Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl
29.04.2013
26.03.2013
małolat
jeśli jesteś studentem to nie raz już byłeś zmuszony do negatywnej opinii na temat swojego dziekanatu, wykładowców, profesorów lub innych rzeczy związanych z tą uczelnią. To normalne, nic nie jest idealne, jesteśmy tylko ludźmi A jeśli chodzi o tą szkołę to bym nie przesadzał z tak negatywnymi opiniami.
kika
Bez przesady, wiadomo, że wykłady czasem się nie odbywają ale tak jest wszędzie, czy to szkoła prywatna czy publiczna. Jak jest Ci tak bardzo źle to zmień uczelnię na państwową i zobaczysz gdzie Ci się bardziej spodoba.
12.03.2013
11.03.2013
BartoszSz
Ta uczelnia to smiech na sali. Ok 30% wykladow zaocznych wogole sie nie odbywa (kier. poradnictwo zawodowe), a i tak trzeba placic. Co roku zmieniaja program, wiec jesli z jakiegos powodu trzeba bylo wziasc dziekanke, to w nastepnym roku juz jest masa dodatkowych przedmiotow do zaliczenia, za co oczywiscie uczelnia tez kaze sobie slono placic. Dziekanat pedgogiki to wielka pomylka - niekompetencja i chamstwo w czystej postaci. Promotorzy sami nie wiedza jak ma wygladac praca magisterska, co roku zmieniaja co do jej formy wymagania, raz teoretyczna, raz przedstawienie, praca wlasna, etc. !!!!!!! ODRADZAM !!!!!!! TĄ UCZELNIĘ - SŁUŻY JEDYNIE DO DOJENIA STUDENTÓW Z KASY. Skrót KPSW = Kolesie Poważnie Studenta Wydoją.
Robert
Co moglibyście powiedzieć o kierunku budownictwo? Szukam opinii studentów, bo te są najbardziej wiarygodne :P Wybieram się na ten kierunek ale boję się , że sobie nie poradzę, bo tak naprawdę nie wiem czego mogę się spodziewać po nauce na budownictwie. Proszę o pomoc :P
18.02.2013
04.02.2013
Lucyna
to prawda, opinie są różne. dwoje ludzi studiuje na tym samym kierunku, na tej samej uczelni, jeden jest zachwycony, drugi chce zrezygnować ;d także różnie to bywa :P mi się np bardzo podobało i polecam ;p
iza
Jeśli się zastanawiasz to przemyśl, rozważ i sam zdecyduj... :) bo opinie ludzi są tylko subiektywnymi ocenami. I tak wszystko zależy od Ciebie, bo połowie studentów może się nie podobać ta uczelnia, a Ty możesz być ewenementem :p
20.11.2012
08.11.2012
roman
tom: czyli polecasz tą uczelnie? Bo powiem szczerze zastanawiałem się nad kontynuowaniem edukacji na tej uczelni.
Tom
Moim zdaniem KPSW jest fantastyczną uczelnią. Naprawde daje możliwości rozwoju własnych pasji i zainteresowań. Malkontenci, którzy czasami narzekają myślą, że wszystko dostaną na tacy i każdy pracodawca będzie się o nich bił. No niestety, ale trzeba też coś dawać od siebie, samemu pracować itd. Oferta dydaktyczna uczelni jest naprawdę bogata i prestiżowa, a kadra dydaktyczna jest z tych najwyższych półek. Dla mnie nauka w tej szkole to ogromna przygoda, zwłaszcza naukowa. Dzięki właśnie tej uczelni zdecydowałem się podjąć studia doktoranckie.
30.10.2012
29.10.2012
we will see
Tak przeglądam tą stronę Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy i myślę sobie, że nie złożyłabym tu papierów...Mały wybór kierunków studiów... wszystko jakieś takie przygnębiające :D nie wiem, może to tylko moje wrażenie..
migotka
Też robilam tu podyplomówkę, a wcześniej byłam na uniwersytecie bydgoskim i musze przyznać że Kujawsko-Pomorska Szkoła Wyższa w Bydgoszczy nie jest wiele gorsza. Poziom może nie jest tak samo dobry, ale za to podejście do studenta dużo lepsze, więc się to wyrównuje :) zdecydowanie wolałam studia podyplomowe tu niż wcześniejsze na uniwerku
29.08.2012
21.08.2012
romi
moja siostra uczyla sie u nich, ale na studiach podyplomowych, ona otwiera gabinet logopedyczny, generalnie pracuje z dziecmi, nie wiem, na ile poziom na licencjacie moze byc zblizony, ale ona byla zadowolona z zajec, z organizacji, i atmosfery, wiadomo, ze to sa studia platne, te ceny do malych nie naleza, ale z tego co sie orwintuja, to te jeszcze nie sa najwyzsze
romi
moja siostra uczyla sie u nich, ale na studiach podyplomowych, ona otwiera gabinet logopedyczny, generalnie pracuje z dziecmi, nie wiem, na ile poziom na licencjacie moze byc zblizony, ale ona byla zadowolona z zajec, z organizacji, i atmosfery, wiadomo, ze to sa studia platne, te ceny do malych nie naleza, ale z tego co sie orwintuja, to te jeszcze nie sa najwyzsze
21.08.2012
25.04.2012
aneta
dlaczego o tej uczelni nie piszecie? cos z nia jest nie halo? co jest grane? pod innymi szkolami jest duzo informacji, a tutaj pustka wieje, mysle o stusunkach miedzynarodowych w Kujawsko-Pomorskiej i chetnie bym sie dowiedziala czegos wiecj od studentow z wyzszych lat, jak jest trudno, co na pierwszy roku bylo najciezsze, ile osob odpadlo, itd.
mika
INŻYNIERIA BEZPIECZEŃSTWA - to chyba nowość, jest ktoś kto się tego podjął? Czytając o tym mam coraz większą ochotę złożyć tam papiery.
18.01.2012
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Politechnika Łódzka
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Coventry University Wrocław
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Uniwersytet Opolski
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Akademia Zamojska
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Politechnika Poznańska
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Politechnika Lubelska
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Politechnika Częstochowska
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie