Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
20-612 Lublin, Głęboka 30, tel.: 81 528 47 22, email: dziek.wet@up.lublin.plHistoria Wydziału Medycyny Weterynaryjnej datuje się od 10 października 1944 r. i jest nierozerwalnie związana z powstaniem 23 października 1944 r. Uniwersytetem Marii Curie-Skłodowskiej. Powołano wówczas 4 pierwsze wydziały: Przyrodniczy, Rolny, Lekarski i właśnie Wydział Weterynaryjny.
Strategią Wydziału jest zapewnienia najwyższej jakości kształcenia studentów poprzez pełne jego dostosowanie do wymogów standardów europejskich i krajowych oraz potrzeb środowiska zewnętrznego.
Wydział uzyskał akredytację Europejskiego Stowarzyszenia Wydziałów Medycyny Weterynaryjnej (EAEVE). Tym samym potwierdzona została wysoka jakość kształcenia na kierunku weterynaria. Przyznana forma akredytacji obowiązuje do 2028 roku.
Jakie kierunki oferuje Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Jakie inne kierunki oferowane są przez uczelnię
a
agrobiznesagroleśnictwoaktywność fizyczna i agroturystyka kwalifikowanaanalityka weterynaryjnaanalityka środowiskowa i przemysłowaanimaloterapiaarchitektura krajobrazub
behawiorystyka zwierzątbezpieczeństwo i certyfikacja żywności bezpieczeństwo i higiena pracybiobezpieczeństwo i zarządzanie kryzysowebioinformatyka w biogospodarcebioinżynieriabiokosmetologiabiologiabiotechnologiad
diagnostyka ekoprzestępczościdietetykadoradztwo ogrodniczedoradztwo w obszarach wiejskiche
ekoenergetykaekonomiag
gastronomia i sztuka kulinarna geodezja i kartografiagospodarka obiegu zamkniętegogospodarka przestrzennah
hipologia i jeździectwoi
informatyka przemysłowainżynieria chemiczna i procesowainżynieria ekologicznainżynieria przemysłu spożywczegoinżynieria środowiskak
kryminalistyka w biogospodarcel
leśnictwoo
ochrona roślin i kontrola fitosanitarnaochrona środowiskaogrodnictwop
pielęgnacja zwierząt i animaloterapiar
rolnictwos
survival i animacja przyrodniczasztuka ogrodowa i aranżacje roślinnet
technika rolnicza i agrotronikatechnologia biosurowców i biomateriałówtechnologia żywności i żywienie człowiekatransport i logistykaturystyka i rekreacjaw
weterynariaz
zarządzanie bezpieczeństwem i jakością produkcjizarządzanie i inżynieria produkcjizarządzanie w biobiznesiezielarstwo i fitoproduktyzielona urbanistykazielone technologiezootechnika