• Uczelnia Społeczno-Medyczna w Warszawie
  • TEB Edukacja - Agencja Copuz.com - Jan Żaboklicki
  • Politechnika Łódzka
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (208)
Akademia Morska w Szczecinie, AM Szczecin

Milka
Gdzie odbywają się zajęcia na zarządzaniu? Czy budynki są rozrzucone w mieście, czy raczej w podobnej lokalizacji?
31.08.2021
17.08.2021
kamil
Jak wyglada umundurowanie na studiach niestacjonarnych?
boho
Dlaczego nigdzie nie ma informacji o progach punktowych.
14.08.2021
01.06.2021
bodo
mam pytanko,czy na 1 roku potrzebne jest MMŚZdrowia skoro i tak nie ma praktyk,a kasa nie mała za badania?
bodo
jakieś wskazówki odnośnie mechanicznego,mam zamiar się wybrać,rozważam też Gdynie,co z akademikiem itd,,
24.05.2021
21.05.2021
Aga
Cześć, chciałabym zapytać czy dla kogoś kto jako tako, nie miał nigdy styczności z morzem, dobrym kierunkiem jest żegluga śródlądowa? Można pójść w ciemno czy raczej to nie jest kierunek dla wszystkich? Czy na tym kierunku są również dziewczyny? Jakie są wasze opinię na jego temat? Uważam, że jest to ciekawy kierunek, z pewnością bardziej niż np. nawigacja ale jak jest w rzeczywistości? Czy macie może jakieś porównanie z Uniwersytetem Morskim w Gdyni?
Janek
Dzień dobry, jakie są progi punktowe na kierunek informatyka/teleinformatyka według podanego wzoru? :)
16.04.2021
18.03.2021
DavMan
Dobry wieczor czy jest kierunek nawigacja w trybie niestacjonarnym ? I czy ciezko sie dostac? I czy obowiazuje mundur?
Tom
Zainteresowała mnie Geoinformatyka. Ciężkie studia? Jaka z pracą? Jakie macie opinie?
15.02.2021
08.02.2021
Akademia Morska w Szczecinie
odpowiedź dla Alicee z dnia 01.02.2021
Akademia Morska w Szczecinie zapewnia umundurowanie swoim studentom studiów stacjonarnych pierwszego stopnia studiującym na kierunkach "pływających": nawigacja, żegluga śródlądowa, mechanika i budowa maszyn oraz mechatronika. Na uczelni obowiązuje Instrukcja mundurowa dla studentów, zgodnie z którą student otrzymuje: wiatrówkę, spodnie/spódnicę, mundur oficerski, czapkę oficerską/kapelusz, krawat, emblematy Uczelni i Szczecin, pagon oraz oznakę roku. Zapraszamy!!!
Alicee
Jak wygląda kwestia umundurowania? Na stronie uczelni nigdzie nie mogę znaleźć z jakim kosztem wiąże się zakup takowego stroju ani gdzie się udać aby takowy otrzymać
01.02.2021
22.01.2021
Olo
Jaki wysyp dobrych opinii!!!???
Arek
Ogólnie uczelnia na wysokim poziomie. Miło wspominam.
28.12.2020
28.12.2020
miriam
Jedna z najlepszych uczelni w Polsce, oferująca studentom różnorodne programy i specjalistyczne kierunki studiów. Rewelacyjna kadra, super praktyki.
magdalena
Miejsce idealne na zdobycie wiedzy. Miło tu studiować i można mówić z dumą, że jest się absolwentem AMP
28.12.2020
28.12.2020
martyna
Duża uczelnia , kadra na poziomie dobre podejście do uczniów, lepsze podejście do uczniów niz na innych uczelniach. ogólnie zajęcia spoko, praktyki super.
martusia
Ogólnie spoko, nauka bardzo ok, profesjonalne podejście do każdego studenta. Sporo kierunków, przygotowanie pod kątem pracy. Praktyki specjalistyczne realizowane na kutrach bardzo pomocne do przyszlego zawodu.
26.12.2020
26.12.2020
jacek
Uczyłem się tutaj i nie powiem poziom wysoki i konkretny ;) Zostałem rewelacyjnie przygotowany do pracy w charakterze oficerów pokładowych na statkach morskich
Tamir
Uczelnia bardzo porządna, konkretna i świetna zwłaszcza jezeli chodzi o wysoka jakość nauczania, poziom wysoki, a to jest również ważne, polecam!
26.12.2020
26.12.2020
Majka
świetna uczelnia w polsce jestem mega zadowolona! Jak ktoś chce dobrą akademię morską, to tylko tutaj.
ania
Jestem zadowolony z nauczania i podejścia, tutaj naprawdę sporo się nauczyłem ! Jestem mega zadowolony :D
26.12.2020
01.12.2020
Marcin
Z grubsza szkoła jest w porządku. Na zajęciach jest sporo nauki, bo kierunki po prostu są wymagające. W gruncie rzeczy kadra faktycznie jest spoko i idzie się dogadać. Są pewne zasady, jakich trzeba przestrzegać, ale to od początku było wiadome. Ludzie tutaj spełniają marzenia, rozwijają pasje/zainteresowanie.
Robert
Zajęcia interesujące, szkoła rzetelna, solidnie kształci, ciekawi ludzie. Do nauki trzeba przysiąść, jak chcesz być dobry w swoim fachu. Wiedza cenna, studiowania przyjemne. Każdy, kto z pasją podchodzi do swojej dziedziny, znajdzie tutaj dużo satysfakcji.
30.11.2020
30.11.2020
Konrad
Czy jest duże zainteresowanie kierunkiem Żegluga śródlądowa? Ciekawie się to studiuje?
Wojtek
Jedna z najlepszych uczelni w Polsce. Świetna kadra i dobrzy ludzie. Przygotowanie osób do pełnienia zawodu, na wysokim poziomie. Sądze, że ludzie tutaj spełniają swoje marzenia. :)
30.11.2020
30.11.2020
Tomek
Bardzo dobra uczelnia, która rzetelnie kształci swoich absolwentów. Uczelnia jest wszechstronna, wiele zróżnicowanych kierunków. Uczą się tutaj wspaniali ludzie.
Bocian
Witam wybieram się do AM na kierunek mechatronika, jakieś opinie?
04.11.2020
22.10.2020
Olaf
Na jakim poziomie są lektoraty (oceanotechnika). Od podstaw, zaawansowane, można wybrać? Jakaś weryfikacja poziomu?
Akademia Morska w Szczecinie
odpowiedź dla 44lata z dnia 13.09.2020
Jak najbardziej. Ruszają wszystkie kierunki.
24.09.2020
13.09.2020
44lata
Czy kierunek zarządzanie i inżynieria produkcji w tym roku ma szanse ruszyć?
Piotr
Czy ktoś ma porównanie Oceanotechniki w AM z uczelniami w Gdańsku/Gdyni?
13.09.2020
08.09.2020
Roma
Dzień dobry. Czy jest tu ktoś kto studiuje bądź studiował na WIET Akademii Morskiej nani kierunku logistyka i chciałby podzielić się opinią na temat nauczania? Będę niezmiernie wdzięczna za wszystkie odpowiedzi 😘
Akademia Morska w Szczecinie
odpowiedź dla Olga z dnia 24.08.2020
Akademia Morska w Szczecinie opracowała instrukcję mundurowania oraz instrukcję dotyczącą zachowania i wizerunku zewnętrznego. Mundury przysługują wszystkim studentom na kierunkach "pływających": nawigacja, mechanika i budowa maszyn, mechatronika oraz żegluga śródlądowa. Studenta AM obowiązuje przestrzeganie zasad w ubiorze tj.: estetyczny wygląd, staranność w ubiorze, elegancja połączona z umiarem i prostotą. Zabrania się noszenia ubrań ze sloganami, hasłami o treściach naruszających zasady etyki, z przezroczystych/ świecących materiałów, na ramiączkach, spodenek. Zaleca się unikanie bluzek bez rękawów, klapek, kolczyków na twarzy i ciele, widocznych tatuaży, krzykliwego makijażu, nieschludnej fryzury. Rajstopy do munduru powinny być w kolorze cielistym, matowe, jednolite, bez wzorów i szwów wzdłuż nóg, w przypadku tatuaży należy nosić rajstopy kryjące.
26.08.2020
24.08.2020
Olga
Jak wygląda kwestia umundurowania i tatuaży w widocznych miejscach u kobiet? W dalszym ciągu obowiązują rajstopy/pończochy cieliste, czy w tym wypadku należy zakrywać tatuaże rajstopami/pończochami ciemnymi (czarne/granatowe)?
Akademia Morska w Szczecinie
Na kierunku Geodezja i kartografia studenci nie noszą mundurów.
21.08.2020
21.08.2020
Akademia Morska w Szczecinie
odpowiedź dla Emila z dnia 19.08.2020
W ramach kierunku transport morski na studiach I stopnia Akademia Morska w Szczecinie umożliwia uzyskanie kompetencji niezbędnych w przebiegu morskiej kariery zawodowej oficera nawigatora, a także niezbędnej wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu funkcjonowania nowoczesnego transportu, a w szczególności: inżynierii środków transportowych, inżynierii ruchu oraz analizy systemów transportowych, włączając infrastrukturę nawigacyjną i inżynierię bezpieczeństwa. Więc na pewno warto. Absolwenci Wydziału Nawigacyjnego, kierunku nawigacja, opuszczają uczelnię z wiedzą zawodową, umiejętnościami i kompetencjami zgodnymi z wymaganiami międzynarodowej konwencji STCW. Mogą podejmować pracę zawodową na szerokim rynku pracy przedsiębiorstw gospodarki morskiej od służb i floty handlowej o wysokim stopniu specjalizacji, poprzez flotę połowową, pasażerską, przemysłową i usługową. W ostatnich kilkunastu latach gwałtowny rozwój technologii eksploracji mórz i oceanów zapewnił i w tym sektorze światowej gospodarki miejsca pracy dla naszych absolwentów. Podejmują oni pracę na statkach offshore, zabezpieczających pola naftowe, na wieżach wiertniczych i produkcyjnych, na najnowocześniejszych statkach specjalistycznych, hydrograficznych i badawczych. Po zdobyciu morskiego doświadczenia i niezbędnej praktyki, absolwenci kierunku nawigacja mogą także zasilać lądowe służby eksploatacyjne, techniczne, administrację morską, instytucje klasyfikacyjne i służbę SAR. Miejscem pracy absolwentów mogą być także instytucje i przedsiębiorstwa zajmujące się projektowaniem, eksploatacją i organizacją transportu (szczególnie wodnego - morskiego i śródlądowego), w tym firmy logistyczne i spedycyjne, przedsiębiorstwa i instytucje prowadzące działalność w zakresie projektowania/wdrażania/eksploatacji/diagnostyki informatycznych systemów nawigacyjnych i transportowych, jednostki administracji państwowej i samorządowej w zakresie planowania i nadzoru technicznego nad systemami transportowymi, jednostki badawcze, techniczne i normatywne w zakresie rzeczoznawstwa, doradztwa i tworzenia przepisów. W bieżącym roku akademickim na kierunku Nawigacja (tam jest specjalność transport morski) limit przyjęć wynosi 320 osób; rekrutujemy na kierunek, a nie specjalność. Zapraszamy!
Maciek77
Czy na geodezji trzeba nosić mundur?
21.08.2020
19.08.2020
Emila
Proszę o opinie o transporcie/transporcie morskim 1 stopnia stacjonarnie. Czy ciężko jest się dostać i czy w ogóle warto?
Leo
Jak jest z pracą po informatyce morskiej. To dosyć zawężona dziedzina - jej studiowanie ma sens, jeśli da szansę na zatrudnienie w branży morskiej. Jak to wygląda w praktyce?
04.08.2020
10.07.2020
Akademia Morska w Szczecinie
odpowiedź dla Ania z dnia 08.07.2020
Prawdopodobieństwo uruchomienia kierunku w bieżącym roku akademickim jest bardzo duże. Zjazdy są zazwyczaj dwa razy w miesiącu. Nasi absolwenci nie mają problemów ze znalezieniem pracy, są poszukiwanymi przez pracodawców specjalistami. Uczą się przydatnych i nowoczesnych zagadnień, które poparte są obowiązkową praktyką. Oferujemy naukę w jednym z najnowocześniejszych laboratoriów. Kadra ma wieloletnie doświadczenie w nauce i w praktyce. Zapraszamy do rekrutacji!
Ania
Proszę o opinie o logistyce niestacjonarnej 1 stopnia.Jakie jest prawdopodobieństwo otwarcia kierunku?Co ile są zajęcia?Czy warto?
08.07.2020
26.06.2020
Akademia Morska w Szczecinie
odpowiedź dla Lena z dnia 25.06.2020
Tak, kierunek Oceanotechnika to studia inżynierskie, więc oprócz przedmiotów specjalistycznych z zakresu budowy jachtów i okrętów są realizowane przedmioty typowo inżynierskie i można pracować np. w zawodach związanych z inżynierią mechaniczną lub transportem. Zapraszam do zapoznania się z opisem kierunku: https://rekrutacja.am.szczecin.pl/kierunki/oceanotechnika/ oraz http://bip.am.szczecin.pl/dokumenty/277
Jeszcze_student
Kto był na morskiej ten się w cyrku nie śmieje. Odkąd rozpocząłem studia na tej uczelni nie istnieje dla mnie takie pojęcie jak wakacje (praktyki w okresie wakacyjnym). Mimo praktyk w wakacje w wymaganym przez uczelnię wymierze uzyskanie dyplomu oficera w przewidzianym czasie jest niemożliwe. Ogólnie to polecam ludziom o mocnych nerwach. Jeden plus studiowania tutaj to to, że później już człowiek jest tak przyzwyczajony do kiepskiej organizacji i braku wolnego, że praca nawet w najgorszej firmie wydaje się przyjemna.
26.06.2020
25.06.2020
Lena
Czy po oceanotechnice można pracować poza branżą morską? Oczywiście w ramach kompetencji uzyskanych na studiach.
Akademia Morska w Szczecinie
odpowiedź dla ??? z dnia 03.06.2020
Akademia Morska w Szczecinie posiada jedyny w Polsce symulator manewrowy jednostki śródlądowej dodatkowo studenci mają możliwość obieralności dodatkowych języków obcych, takich jak norweski, hiszpański, niemiecki. Dysponujemy nowoczesnym symulatorem ładunków płynnych LNG, certyfikowanym symulatorem pozycjonowania dynamicznego DP dla jednostek offshore. Proponowana oferta edukacyjna jest bardzo ciekawa, zapraszam do Akademii Morskiej w Szczecinie! https://rekrutacja.am.szczecin.pl/kierunki/zegluga-srodladowa/
04.06.2020
03.06.2020
???
Czy żegluga śródlądowa jest na jakieś innej uczelni?
Akademia Morska w Szczecinie
odpowiedź dla Paweł z dnia 26.05.2020
Dzień dobry, dziękuję za zainteresowanie Akademią Morską w Szczecinie. Nasi studenci mogą zdobyć szerokie uprawnienia. Posiadamy między innymi jedyny w Polsce symulator żeglugi śródlądowej. Studiując kierunek Żegluga śródlądowa obie drogi kariery są otwarte. Można zostać zarówno kapitanem żeglugi wielkiej, jak i śródlądowej. Zapraszam do rekrutacji on-line!
27.05.2020
26.05.2020
Paweł
W opisie kierunku żegluga śródlądowa na stronie uczelni znalazłem informację, że studia przygotowują do pracy również na jednostkach pełnomorskich. Czy to oddzielna ścieżka kształcenia, czy takie uprawnienia można uzyskać równocześnie?
Bella
Ktoś napisał, że nie ma geodezji?? A geodezja i kartografia??
07.04.2020
12.03.2020
Marek
Jak jest z pracą po żegludze?
absolwent
ALa na Uniwerku nie ma geodezji. Ogólnie geodezja fajny i opłacalny kierunek wiele możliwości podjęcia pracy zarówno teren jak i biuro. Ta szczecińska ma fajny klimat, sporo przedmiotów praktycznych. Możliwość wybrania po 2 roku specjalizacji hydrografia (to chyba jedyna uczelnia z taka specjalnością na geodezji ) i geoinformatyka. Jako absolwent polecam
24.01.2020
05.12.2019
ALa
Zastanawiam się nad geodezją. Rozważam też uniwerek. Piszcie opinie, proszę.
Czarny
Adam, ja tam studiuje, kończyłem SCI. Moi koledzy są na ZUT, ja na drugim roku. Porównując to mamy więcej programowania w nowszych językach. Tam mają niby C++ ale to jest ciągle zwykłe C. My zaczynaliśmy od C++, teraz jest sporo Javy. Ogólnie nie jest łatwo, zwłaszcza na pierwszym roku, gdzie jest fizyka.
22.11.2019
07.10.2019
Adam
Czytam pozytywne opinie o informatyce. Macie jakieś porównanie z US lub ZUT? Znajomi, rodzina itp? Gdzie najlepiej studiować ten kierunek?
Sławek
Jak jest na nawigacji. Podzielcie się opiniami!
01.10.2019
25.09.2019
Karol
Możecie podzielić się opiniami o oceanotechnice?
Informatyka
Widzę tu też pytania czy tu się nosi mundury, tak ale tylko pływający, reszta uczelni czyli kierunki lądowe noszą to co noszą zwykli ludzie, czyli ja np jeansy i podkoszulki. Munduru nikt z nas nie ma i nawet chyba nie ma takiej możliwości choć mogę się mylić,.
13.09.2019
13.09.2019
Informatyka
@Informatyka, Ja wybrałem rok temu i jest spoko.
Asia
Czy na nawigacji w tej uczelni jest bardzo trudno?
29.08.2019
20.08.2019
Informatyka
Myślę nad inżynierskimi studiami zaocznymi z Informatyki. Warto, czy lepiej samemu się pouczyć?
pol
Rozumiem, że kierunek nawigacja dotyczy głównie transportu morskiego. Ale czy przygotowuje również do pracy w lotnictwie?
18.07.2019
02.07.2019
lech
Od ilu punktów były przyjęcia na oceanotechnikę?
Tomasz
Gdzie polecacie nawigację? Chodzi mi o uczelnie morskie.
21.06.2019
07.03.2019
Es
czy warto iść na Dzień Otwarty? Czy raczej to samo znajdę na stronie? czy każdy student, dowolnego wydziału i kierunku, dostaje mundur na AM? jak to wygląda? na codzień chyba normalne ubrania nosicie? dodam, że ja planuję geodezję, choć jeszcze nie do końca zdecydowana jestem?
zarządzanie
czy zarządzanie na Morskiej to po prostu typowy kierunek ZARZADZANIE, jak na każdej innej nie - wojskowej uczelni? macie porównanie z innymi szkołami szczecińskimi? Bo te 2 specjalności jakoś mnie nie zachęcają. W gre wchodzi jedynie zarzadzanie zasobami ludzkimi, co zmienia niejako charakter mojego wyobrażenia o zadzadzaniu w firmie. A zarzadzanie w gospodarce wodnej mnie nie interesuje. Więc co - szukać gdzie indziej? Może jakiż wykaz przedmiotów jest dostępny ? Gdzie tego szukać?
31.01.2019
30.01.2019
Kandydat
A uczyć się bez pieniędz możliwe? Ile absolwentów skończą studia, i ile absolwentów znalazło pracę?
praca po studiach
Czy rzeczywiście jest tak dobrze z praca po ukończeniu Akademii Morskiej? oglądam ich stronkę, chwalą się że zarobki minimum 1000 Euro, prawda? rozważam studia na kierunku Transport, Grzegorz
30.01.2019
29.01.2019
jolanta
Ile jest dziewczyn na kierunku Informatyka na AM? ile odpada lub rezygnuje w trakcie? jak jest z pracą po informatyce? czy studia informatyczne to dobry pomysł dla dziewczyny?
Odpowiedź dla kandydata
Jeżeli jesteś obcokrajowcem to w Szczecinie masz dodatkowe benefity np. Zapłacisz za zaliczenie przedmiotu i bania, bez stresu
28.01.2019
28.01.2019
Kandydat
Jestem obcokrajowcóm, mam pytanie czy warto iść na Kierunek Nawigacja Transport Morski, czy lepiej iść w Uniwersytet w Gdyni też ten kierunek. Proszę o odpowiedzi
lupo
to nie są studia dla mięczaków, chi, chi ....
28.01.2019
28.01.2019
logistyka
rynek cały czas potrzebuje spcjalistów z zakresu logistyki, magazynowania, spedycji, transportu. Wystarczy obserwować, ile się towaru przerzuca różnymi kanałami każdego dnia. zatem jesli myślisz o logistyce - to dobry pomysł na przyszlość
Kuba
Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat kierunku logistyka? Czy krótko mówiąc: WARTO?
19.01.2019
10.10.2018
Ola
Mam takie pytanko. Czy na studia nawigacyjne lub transport jest się ciężko dostać? W tym roku zdaje maturę na poziomie rozszerzonym z angielskiego chemii i biologii. Ogólnie z morzem nie miałam za wiele wspólnego chodzę do Liceum Ogólnokształcącego. Od zawsze morze jakoś mnie fascynowało i pomyślałam o tej uczelni takich kierunkach tylko nie wiem czy z taka maturka mam tam czego szukać i czy sobie poradzę. Byłabym bardzo wdzeczna za odpowiedz.
WIET
Czy na WIET trzeba nosić na co dzień umundurowanie? Jakiekolwiek dodatki czy coś? Lub na jakieś uroczystości? Czy każdy ze studentów ubiera się po prostu odpowiednio?
01.09.2018
31.08.2018
Mari
Ogólnie pływanie na WIET możesz sobie wybrać z pośród zajęć wf jest :siatkówka,siłownia,fitness,piłka nożna.Jeśli chodzi o matmę na morskiej... .. ogólnie wykłady są prowadzone po połowie, pół semestru z jednym wykładowców a pół z drugim ukraińcem co tylko czyta slady a na ćw jak masz z nim to nic nie tłumaczy.Podsumowując na morskiej no tą matmę da się zaliczyć ale przed egzaminem polecam korepetycję bo inaczej słabo no ale to też zależy z kim będziesz mieć.Ogólnie odradzam studiować tam .Pati ma rację
WIET- transport
Czy na wydziale inżynieryjno-ekonomicznym transportu na kierunku transport są obowiązkowe lekcje pływania? Jakiekolwiek zajęcia związane z pływaniem?
22.08.2018
19.07.2018
Janusz
Myślałem o nauce na kierunki transport lub logistyka, lecz po przeczytaniu opini zniechęciłem się. Mam parę pytań: czy matematyka jest trudna dla osoby mającej 50% z matury, czy jest tam ciężko na innych przedmiotach dla osoby zielonej z tymi kierunkami, czy są duże różnice nad ilością mężczyzn i kobiet
Pati
Logistyka - jedno wielkie nieporozumienie ! Uczelnia zlewa studentów tego kierunku . Pełno ukraińców - wykładowców , którzy kompletnie nie znają języka polskiego - dogadują się jedynie z ukraińskimi studentami , polaków mają w głębokim poważaniu . Zaniżanie ocen na porządku dziennym . Studenci zastraszeni - zgłosisz swoje zastrzeżenia - zostajesz skreślony z listy studentów . O stypendium naukowym możecie zapomnieć - zdolnym i ambitnym odradzam.
22.06.2018
31.05.2018
Lucy
Jeżeli ktoś planuje iść na logistykę to odradzam.Na uczelni jest bardzo dużo obcokrajowców których nie idzię zrozumieć a egzaminy trzeba pisać nie wiem jaką zdobędzie się wiedzę po tych studiach chyba żadną.Wiem że dużo osób zachwala morską ale nadal się zastanawiam za co.Poświęcicie tam dużo nerwów a i tak się niczego nie nauczycie.Często zdarzają się takie sytuacje które są paranoją np. nie wiem jak można "uczyć" matematyki czytając slajdy na wykładzie bez żadnych przykładów jak co obliczyć
Nawigacja
Zastanawiam się nad nawigacją w języku angielskim w Szczecinie. Jakie są progi punktowe i jakie macie opinie?
06.04.2018
03.04.2018
Transport, logistyka
Zastanawiam się nad AM w Szczecinie bądź w Gdyni. Jaką macie opinię? Która uczelnia jest bardziej korzystna?
do transport
Transport nie jest ciężkim kierunkiem, tak samo jak logistyka. Są to rzeczy, których można się nauczyć z łatwością, trzeba jednak poświęcić na to trochę czasu ;) Generalnie nie jest problemem się utrzymać na tych kierunkach
31.03.2018
06.03.2018
informatyka
widzę sporo wpisów o mechanice, transporcie czy nawigacji, a mnie interesuje informatyka. Chcę go studiować w Szczecinie naljepiej, napiszcie gdzie najlepiej, czy na Morskiej w porządku jest? najwazniejsze to wykładowcy i zaplecze sprzętowe - to mnie interesuje. Czy tam mozna przyjść na jakieś drzwi otwarte, żeby pracownie obejrzeć?
transport
jak trudno jest na Transporcie na dziennych??? rozważam jeszcze Logistykę , ewentualnie zarządzanie i inżynierię produkcji, więc jak macie porównanie to chętnie poznam Wasze opinie.
12.02.2018
26.11.2017
Zainteresowana
Hej chciałabym się dowiedzieć czy łatwo jest się dostać na tą uczelnie ? Ogólnie maturę zdam bez problemu matma ok 60% j.ang ok70% no i piszę jeszcze rozszerzenia więc je też zdam na ok 20% i czy mam szanse się dostać z takimi wynikami ? To dla mnie bardzo ważne.
Mechanik.
Ukończyłem Akademię Morską i muszę przyznać, że dużo lepsze jest Technikum Morskie w Świnoujściu, które ma dobry warsztat i lepiej przygotowuje młodych ludzi do pracy. Akademia Morska w Szczecinie to takie państwo w państwie. Niektórzy profesorowie mają po 80 lat i nie idą z postępem. Nie chcę podawać nazwisk ale podam kilka przykładów. Starszy pan od turbin parowych często przychodził na uczelnię nietrzezwy. Jedni studenci miesiącami lub latami nie mogli zaliczyć tego przedmiotu, a inni trafiali na jego nietrzezwy dzień i "jakoś" zaliczali. Pan od fizyki podobny do krasnala (czy Rumcajsa) wyżywał się na studentach i celowo oblewał ich zgodnie z "prikazem" z góry. Pan od siłowni okrętowych to dopiero był ewenement. Kazał się uczyć wykresów charakterystyki pracy silnik-śruba na pamięć! Było dużo niepotrzebnych przedmiotów takich jak geometria wykreślna. Przedmiot, który do niczego się nikomu nie przyda. W Europie na zachodzie oficerowie mają znacznie prostszą drogę awansów i aby zdobyć dyblom oficera. W Polsce niestety takie uczelnie jak Akademia Morska w Szczecinie robią wszystko aby to utrudnić.
07.11.2017
21.10.2017
frig
koloryt studiów polega na tym, żeby na uczelni działy się rzeczy różne, dotyczy to i zajęć, i wykłądowcow, i studentów, i sytuacji w akademiku, i zajęć dodatkowych, i zaliczeń, i dziwnych sesji, i specyficznych ludzi, i wtopionych egzaminów, i poprawek, i całego tego zamieszania, które tam miło się wspomina i opowiada jako anegdoty ;-)
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
21.10.2017
09.10.2017
Absolwent AM
Akademia Morska w Szczecinie, to uczelnia po której ma się dobry papier. Samo studiowanie jest męczące i nie pożyjecie za bardzo życiem studenta, bo jest bardzo ciężko, a większość profesorków tylko patrzy aby studentowi zatruć życie. Akademia Morska to biznes, a nie uczelnia. Biorą większą liczbę studentów na pierwszym roku ale z góry mają powiedziane, że ma byś odsiew i mają wywalić połowę z nich. Oblani studenci muszą zapłacić za mundur, a uczelnia zarabia. Część przepisuje się na zaoczne. Tam dopiero dzieją się cyrki. Wszystko jest przedłużane, przeciągane aby jak najdłużej studiować. Pamiętam jak był taki Borkowski od siłowni okrętowych. Robił jedno podejście co 4 miesiące! To wynikało, że student czekając na egzamin musiał płacić za 4 miesiące. Po zdaniu egzaminu miesiąc jeszcze zbywał studenta aby mu dać wpis. Mówił, że nie ma czasu itp. Mało tego były takie sytuacje, że jak ktoś kogoś wpisał do niego na egzamin i ta osoba wpisana nie przyszła bo nie wiedziała, że była wpisana to dostawała nawet przy zdaniu egzaminu niedostateczny. Musiała uiścić opłatę za poprawkę i dopiero z kwitkiem się przychodziło po wpis, który jak wcześniej wspomniałem trwał nieraz miesiąc. Nie polecam tej uczelni! Jak chcecie być marynarzami to idzcie kursami na nawigację. Akademia Morska to strata nerwów i czasu. Nic tam się nie nauczycie.
student AM
Chciałbym się podzielić opinią o Akademii Morskiej w Szczecinie. Kończyłem wydział mechaniczny. Muszę przyznać, że Wykładowcy mogliby być bardziej postępowi, a uczyć tego, co do niczego się nie przydają w życiu zawodowym. Jak się mówi ta uczelnia to taka "para w gwizdek". Jeśli ktoś chce iść pływać jako mechanik i ma obojętnie jaką średnią szkołę to polecam iść drogą kursów. Ja ukończyłem tą uczelnią ale koledzy poszli kursami i lepiej na tym wyszli. A jeśli mogę doradzić, to nie idzcie na mechaniczny. Na każdym statku mechanik jest urobiony po pachy, nie widzi nic, bo jest jak szczur w norze. Jest narażony na hałas, drgania, chemikalia. Urządzenia są coraz bardziej skomplikowane, a załoga maszynowa jest okrajana. W tym samym czasie na mostku pija sobie kawkę, siedzą na fotelu z nogami na pulpicie i oglądają delfinki przez lornetkę. A co do pieniędzy to mają większe, na każdym równorzędnym stanowisku. Z byle bzdurą dzwonią do maszyny, a kapitan i biuro zawsze stoi po ich stronie. Podzieliłem się moją opinią aby uświadomić młodszym kolegom jak będzie jeśli wybiorą karierę mechanika. Mi nikt nie podpowiedział niestety.
08.10.2017
26.09.2017
Szczecinianin
Studiowałem Informatykę na AM. Początkowo brakowało tam sprzętu, teraz jest o wiele lepiej, bo inwestują. Pojawiła się np drukarka 3D, sprzęt do sieci, okulary VR Oculusa, Kinectami idzie jakieś gierki pisać, więc jest oki. Wykładowcy jak wszędzie, jedni nudni, inni mili, Ruskie też jak wszędzie.
Student
do nauki się weźcie, nie narzekajcie
22.09.2017
18.09.2017
Bucu
Z całego serca nie polecam AM Szczecin
Niezdecydowany
Mam bardzo duzy dylemat gdyż mam do wyboru AM w Szczecinie czy Gdyni. Być może ktoś ma doświadczenia z obu tych uczelni. Jeśli nie to proszę napisać nie o plusach a o minusach, rzeczach które NIE podobają wam się na AM w Szczecinie. Być może ułatwi mi to wybór
17.07.2017
17.07.2017
Do Piotrek
Zdecydowanie, chyba że chcesz spróbować jakiegoś kierunku spoza WIET, z tego co kojarze tam już nie ma takiej kaszany.
Piotrek
ZUT lepsze? Jak sie mieszka w Szczecinie? Dzieki za odpowiedz
31.05.2017
31.05.2017
odp.
Piotrek, szanse są . Studiuję transport na WIET. Pierwszy semestr jeszcze jest fajny, ale co dalej to gorzej. Na każdym kroku mówi się studentom że trzeba zmniejszyć ich ilość o 50% . W dziekanacie nie ma co liczyć na uśmiech od pań tam pracujących. Ogólnie chyba każdy ma tam podejście, że to student jest dla uczelni a nie uczelnia dla studenta .
Piotrek
Hej! Moze ktos mi powiedziec czy wyniki matma p okolo 70, angelski i polski okolo 50, matematyka r 24% mam szanse na trasport na wydziale ekonomicznym? Prosze o odpowiedz
30.05.2017
15.05.2017
krosskiw
Moim zdaniem nie jest ciężko się dostać, oczywiście nie mam na myśli 30% z podstawy z matury... Dla mnie ważniejsze jest jaki poziom ma uczelnia a ma wysoki, więc olewka nie wchodzi w grę
Nick
Cieżko się dostać? Czy brakuje ludzi? Jak to faktycznie jest?
12.05.2017
09.05.2017
Nawigacja
Nawigacja to kierunek nastawiony na jednostki pływające, kierunek dość wymagający. Jeśli interesujesz się gospodarka morską to zdecydowanie polecam. Szkoła jest dobrze wyposażona, ma dobrą kadrę. Plus to niezłe stypendia, polecam.
Nawigacja
Mógłby ktoś powiedzieć coś więcej na temat nawigacji w szczecinie? :)
03.04.2017
20.03.2017
zarobki
to są chyba zarobki uśrednione ale faktycznie, jest to spokojnie osiągalne, nawet od razu po skończeniu studiów
wawrzyn
czy naprawdę zarobki są takie, jak podają na stronce: http://rekrutacja.am.szczecin.pl/home/kariera-i-zarobki
13.03.2017
10.02.2017
wyjazd na wymianę zagraniczną
na stronie AM jest ogłoszenie o "lutowych ofertach wyjazdów zagranicznych", to jest jako program Erasmus, przejrzałem, ale nie widze informacji, od którego roku można się zgłosić na taki wyjazd? Orientujecie się, jaka jest dostępność dla studentów? Czy już po pierwszym roku, czyli na drugim można wyjechać? i druga rzecz, czy mozna w ciągu studiów dwukrotnie skorzystać z takiej oferty?
do maturzysta
Studia zaoczne na prywatnej uczelni - możesz sobie sam odpowiedzieć na to pytanie.
30.11.2016
05.10.2016
Anita
W moim odczuciu Akademia Morska ma większy prestiż, mogę się mylić ale zawsze kojarzyła mi się z wysokim poziomem i dużymi wymaganiami. Jestem tegoroczną maturzystką i za rok będę się chciała dostać do AM.
Mija
Hej. Czy ktoś z Was może mi powiedzieć co wybrać? Politechnika Koszalińska czy AM Szczecin, kierunek geodezja i kartografia I stopnia inż., niestacjonarne? Bardzo proszę o pomoc :)
08.07.2016
13.05.2016
maturzysta
Czy ciężko się dostać na nawigację, zaocznie?
zakwaterowanie dla NIEstudenta Morskiej
obiło mi sie o uszy, że w akademiku Akademii Morskiej może zamieszkać student innej szkoły. Czy to prawda? czy mogę być studentką innej uczelni państwowej w Szczecinie i mieszkać w akademiki Akademii Morskiej???
08.03.2016
06.03.2016
informatyka morska na Wydz. Nawigacji
chętnie dowiem się więcej na temat Informatyki na Wydziale Nawigacyjnym na Akademii Morskiej. Czy ta informatyka (ma na stronie dopisek - morska) różni się od informatyki na np. politechnikach?
transport
patzre właśnie na informacje na temat kierunku Transport, na stronie AM jest taka grafika, pokazująca etapy studiów, rodzaj kariery, ścieżkę rozwoju, opcje zatrudnienia. I tu dochodze do sedna: czy uczelnia w jakiś sposób pomaga w zatrudnieiu w żegludze śródlądowej?
24.02.2016
23.02.2016
julka
uczelnia CYWILNA? - to znaczy jaka?
Info dla Maturzystów
Akademia Morska w Szczecinie organizuje BEZPŁATNY kurs przygotowujący do egzaminu maturalnego z matematyki. Akcja "PITAGORAS 2016" rozpocznie się 15 lutego 2016. Kurs będzie prowadzony dwa razy w tygodniu po dwie godziny według następującego planu (dni do wyboru) : POZIOM PODSTAWOWY wtorki i czwartki 17.30 sala 5, poniedziałki i środy 17.30 - sala 5 wtorki i czwartki 17.30, sala 6 POZIOM ROZSZERZONY poniedziałki i środy 17.30 - sala 6 w budynku Akademii Morskiej w Szczecinie przy ul. Szczerbcowej 4 na I piętrze. Nie są prowadzone wszcześniejsze zapisy. Zapraszamy wszystkich chętnych.
09.02.2016
14.01.2016
Rekrutacja
Interesuję takie pytanie , jezeli jestem z Ukrainy I chcę wstąpić na Akademię Morską w Szczecinie to jak mi będą traktować? Jaka jest postawa do cudzoziemców?
AM
Czy trudna jest matematyka na kierunku nawigacja? Jest ktoś chętny mi to powedzieć?)
14.01.2016
31.12.2015
dd
może mieli chwilową przerwę, strona działa poprawnie
tez tak macie?
chce iść na ich stronkę, ale nie działa: Strona internetowa jest niedostępna ERR_CONNECTION_REFUSED !!!!!!!
06.10.2015
05.06.2015
koga
Czy ktoś studiował na podyplomówce na kierunku Geoinformatyka na AM Szczecin? jak prowadzone są zajęcia? warto zapisać się na tą podyplomówkę?
nikifor
również polecam geodezję na AM w Szczecinie, uważam, że ten kierunek jest dobrze prowadzony i nie widzę podstaw do takich negatywnych opinii
18.03.2015
09.03.2015
sandra
Jestem zadowolona z wyboru Akademii Morskiej w Szczecinie, studiuję na 2 roku geodezji i kartografii i nie zgadzam się w poprzednimi wypowiedziami na temat tego kierunku. Jeden za zarzutów padł na program ArcGis, który ponoć nie jest nigdzie używany... z tego co mi wiadomo to wiele wydziałów geograficznych korzysta od lat z tego programu wiec chyba po coś on jest potrzebny... Osobiście nie mam nic do zarzucenia wykładowcom oraz władzom szkoły, moim zdaniem ta uczelnia prezentuje wysoki poziom i daje możliwość zdobycie dobrego wykształcenia
aniaaa
Rozwija się i coraz fajniej się tu studiuje... Polecam :)
30.12.2014
04.09.2014
nij
super uczelnia, polecam kierunek transport, sam tu studiuję, warto ;)
Darecki
Widać, że uczelnia ta coraz bardziej się rozwija, zostało włożone naprawdę duże pieniądze w wyposażenie laboratoriów, pracowni, w innowacyjne technologie w nauczaniu. Poza tym uczelnia ma rozbudowany system stypendialny i zapewnia duże wsparcie mieszkaniowe studentom spoza Szczecina. Dużym plusem jest to, że pomaga studentom dostać się na różne staże, np. od tego roku studenci Informatyki będą mieć możliwość odbycia bardzo dobrze płatnego zagranicznego stażu zawodowego w Skandynawii.
23.07.2014
23.06.2014
benek
Nie wiem, jak to wygląda na Akademii Morskiej w Gdyni, (studiuję na Akademii Morskiej w Szczecinie, tyle że inny kierunek niż Nawigacja), podobno pracownie i laboratoria są bardziej nowoczesne na Akademii Morskiej w Szczecinie. Polecam Ci poczytanie linków: http://prorektor.am.szczecin.pl/praktyki/wydzial-nawigacyjny oraz http://rekrutacja.am.szczecin.pl/kariera_i_zarobki-akademia-morska-w-szczecinie.php
Myśli
Chcę iść na nawigację. A jak wyglądają praktyki? Trzeba samemu je sobie załatwić? czy dużo/ więcej niż w Gdyni jest symulatorów? Dzwoniłem do dziekanatu i powiedzieli mi, że jużdawno nie ma stypedntiów armatorskich
10.05.2014
04.05.2014
ejem
Większy prestiż ma Akademia Morska w Szczecinie. Po pierwsze: jej dyplomy są uznawane na całym świecie, po drugie: działa tam Europejskie Centrum Szkoleniowe LNG z systemem symulatorów szkoleniowych. Jest to jedna z polskich uczelni morskiej, najlepiej wyposażona w laboratoria, pomoce dydaktyczne, itp.
krassus
A co chcesz studiować ? Nawigację na jednej z tych Akademii? Porównaj sobie programy studiów, przejrzyj oferty pracy w Biurze Karier (wiem, że na stronie Akademii Morskiej w Szczecinie dostępne są takie oferty pracy, nie wiem natomiast jak to jest w przypadku Akademii Morskiej w Gdyni). Wydaję mi się też, ale musisz to sprawdzić, że Akademia Morska w Szczecinie jest lepiej wyposażona i zapewnia lepsze warunki socjalne studentom (stypendia armatorskie, itp.)
04.05.2014
15.04.2014
Myśli
Mam wielki dylemat , a mianowicie, która akademię lepiej wybrać w Gdyni, czy w Szczecinie? Nie interesuję mnie, która jest dalej,a która bliżej, bo dla mnie obie są daleko, ponieważ mieszkam w Łodzi. Chodzi mi o prestiż, poziom, wyksztalcenie i na której szybciej znajdę pracę, pozdrawiam.
geokarto
ja studiuje geodezję na Uniwersytecie Łódzkim, a mój znajomy na AM i z tego co rozmawiamy, to prawie niczym się te szkoły nie różnią, co najwyżej rozkładem przedmiotów, poziom w obydwu wysoki ;)
01.04.2014
19.02.2014
geodezja i kartografia
czy kierunek Geodezja i Kartografia na Akademii Morskiej jest jakoś szczególnie inny niz ten sam kierunke na uczelni NIE-morskiej? jak się Wam tu studuje? czy polecicie innym AM?
porównanie Morskich
raczej trudno porownac obie uczelnie, bo niby jak? ktos by musial studiowac i tu i tam, zeby miec zdanie na ten temat, jedyne, co mozna zrobic, to poptarzec na rankingi, na oceny, na ich strony z kierunkami i specjalnosciami i wybrac troche na czuja
03.01.2014
02.12.2013
Marusz
Chętnie bym usłyszał odpowiedź na te wszystkie pytania.... Może ktoś pomóc?
gryko
:(
20.11.2013
30.09.2013
daria
czy Akademia Morska w Gdyni i Szczecinie mają taki sam poziom nauczania?
wojtekk
co sądzicie o kierunku informatyka w AM ? duzo chętnych ? ciezko sie dostac?
02.09.2013
25.05.2013
Kamilaa
a co sądzicie o zarządzaniu i inżynierii produkcji na AM? trudny jest to kierunek? przyszłościowy?
GiK
Właśnie kończę pierwszy rok z Geodezji i Kartografii i Akademii Morskiej i, tak jak moi poprzednicy, odradzam studiowanie tego kierunku. Cała ta katedra geoinformatyki to jak o kant dupy. Dochodzę do wniosku, że została stworzona, żeby tylko wykładowcy mogli sobie dorobić do emerytury. Na siłę powpychane niepotrzebne kierunki jak nawigacja, z którą musimy się męczyć cały rok. Profesor od najważniejszej lekcji zostawia nas z całym sprzętem i nic nie tłumaczy. Wychodzi z założenie, że powinniśmy to wszystko wiedzieć od samego początku.
18.05.2013
28.04.2013
julij
A na czym polega stypendium armatorskie? Czy to jest tak, jak w Stanach, że po skończeniu studiów musisz je odrobił na rzecz firmy, która opłacała Ci studia? W sumie to dobrze, bo dzięki temu masz zapewnioną prace po studiach i jako "świeżak" możesz nabierać doświadczenia.
Robert
A kto studiuje Informatykę na AMS? Ktoś z Was otrzymuje to wysokie stypendium? Chciałbym się po prostu dowiedzieć, jaka jest szansa na otrzymanie stypendium na kierunku zamawianym.
13.04.2013
21.03.2013
malikkk
Dużo się tutaj pisze o Nawigacji oraz o Mechatronice. A ja jestem ciekawy Waszych opinii o Geodezji i Kartografii, ponieważ chciałbym studiować na tym kierunku i zastanawiam się nad wyborem uczelni. Mam wstępnie upatrzone trzy i jedną z nich jest Akademia Morska w Szczecinie. Z tego, co się orientuję, jest to kierunek dość "świeży", bo został wprowadzony chyba w poprzednim roku. Jeśli ktoś jest tutaj na forum, kto studiuje Geodezję i Kartografię na AMS, to proszę o opinie.
marek
Ja też słyszałem o tej uczelni pozytywne kierunki, zwłaszcza o przedmiotach związanych z Nawigacją i Transportem. W sumie tyle się mówi o tym, że nie ma pracy dla humanistów i dla osób, które skończyły Zarządzanie i marketing.... Dobrze jest skończyć uczelnię, która daje Ci fach i pewną niszową specjalizację.... Później nie ma problemów ze znalezieniem pracy, a i zarobki są niezłe.
17.03.2013
26.02.2013
Comamrobic?
Dużo dyskutujecie o geodezji, a czy jest ktoś z WM (Mechatroniki?)
do goski
od konca zaczynajac: to, jakie masz oceny w swojej szkole raczej nie ma wiekszego znaczenia, wszystko wychodzi w praniu, albo czujesz, ze trafilas dobrze, przysiadasz kiedy przeba nad notatkami i idziesz do przodu, albo sie poddajesz, bo nie twoja bajka, a co do takich szczegolowych info o przyjeciach, to musisz szukac na stronie www uczelni w zasadach rekrutacji, natomiast na pocieche powiem, ze nie jest tak ciezko, jak mogloby sie wydawac
05.02.2013
06.01.2013
xxGosiax
I czy jeżeli ktoś załapie się na WIET to czy ciężko się utrzymać. Od zawsze jestem czwórkową i piątkową uczennicą. A jak z opłatami ? - studia stacjonarne.
xxGosiax
Mam pytanie. Co trzeba zdać na maturze, aby dostać się na AM na WIET kierunke transport/logistyka ? Wystarczy zdanie : polskiego,matmy,angielskiego, niemieckiego i ewentualnie fizyki ( wszystko na podstawie) ?
06.01.2013
20.11.2012
franklin
Marto, a czemu Twój chłopak narzeka? Ja zastanawiałem się nad geodezją, ale zastanawiam się nad uczelnią, ponieważ ofert jest wiele, ale nie każdą warto zawracać sobie głowy...
martaU
Byłam na studiach na nawigacji - jest super naprawdę warto. Zawód masz pewny od razu jak kończysz. Zarabiałem na statku po skończeniu szkoły 2.5 tys euro...tego nie przebije nikt:) Mojego chłopka poznałam na AM na geodezji (i on trochę narzeka) ALE POLECAMY.
14.11.2012
12.11.2012
misiek
mój kolega studiuje na tej uczelni i nie mówi o sobie, że jest studentem, ale żołnierzem :) to stwierdzenie samo pokazuje jaki poziom jest na tej uczelni :)
veronika
Cześć, ja wybrałam AM w Szczecinie, byłam tam na transporcie i powiem, że nie żałuje. To znaczy było ciężko, egzaminy dość trudne. Ale dałam rade. Zawsze marzyłam by być blisko morza i teraz spełniam swoje marzenia.
12.11.2012
12.11.2012
lisek
mam kolegę w szczecinie i zawsze gdy się spotkamy to powtarza, że to ciężki kawałek chleba, ale warto.
Kamillo
Słyszałem same pozytywne opinie na temat Akademii Morskiej w Szczecinie. Poziom zadowalający, ciekawe wykłady, dobre perspektywy pracy po ukończeniu szkoły. Poza tym mili ludzie, fajna atmosfera i świetne imprezy ;D Żyć nie umierać :D
28.10.2012
21.10.2012
emil
Naprawdę świetna uczelnia! nie zamieniłbym jej na żadną inną ;) ludzie cudowni, zajęcia ciekawe ;) i perspektywy pracy są naprawdę niesamowite. Nie żałuję wyboru tej szkoły :)
łukasz
wow, po takiej szkole mozna wyruszyc w swiat i zostawic wszystko za soba.. ;) wypływasz w morze i jest cudownie :) a co do uczelni to słyszałem wiele pozytywnych opinii więc na pewno warto starać się o przyjęcie ;) poza tym podobno mają tam wysokie stypendia a pieniądze zawsze sie przydają, chociażby na imprezę w przerwie mozolnej nauki ;)
09.10.2012
19.09.2012
dr Who
Geodezja jest chyba zakałą jeżeli chodzi o kierunki oferowane na AM. Sama kadra poza nielicznymi wyjątkami(studiujący będą zapewne wiedzieli o kogo chodzi) nie jest zła. Gorzej wypadają inne kwestie związane z tym kierunkiem. Przede wszystkim chora decyzja co do wyboru platformy (geo)informatycznej (ArcGis), na której opiera się większość przedmiotów. Żadna z firm mi znanych i większości moich znajomych nie używa tego oprogramowania! Prace z przyrządami pomiarowymi kończą się po kilku zajęciach na 1(no i częściowo) drugim roku. O pracy z tachimetrem na laboratoriach albo ćwiczeniach przez 3 lata mogliśmy tylko pomarzyć, nie wspominając o GPS'ie. Tak jak podali poprzednicy chore wyznaczanie egzaminów, chore przedmioty nie związane z geodezją (istne zapychacze typu wspomnianego programowania czy też nawigacji skierowanej pod kątem jednostek pływających), chore ocenianie i brak skonkretyzowanych wymagań co to przez niektórych wykładowców (wieczne odsyłanie ze sprawozdaniami; sprawozdania liczące po 40-60 stron ! ). Dobrze się zastanówcie, czy chcecie studiować i mieć w przyszłości wiedzę z tej dziedziny nauki, czy też wolicie wk...denerwować się na panujący stan rzeczy i w zasadzie mieć papier dla samej sztuki.
gejodeta
Beznadziejna uczelnia, egzaminy są zapowiadane 4 dni przed terminem (2x pod rząd jeden egzamin - tak samo) a panie w dziekanacie "nie wiedzą co zrobić". Gorzej jak z dziećmi! Na tej uczelni dzieją się cuda, nikt nie wie jakie przedmioty wrzucić w rozpiskę i tak na geodezji ludzie uczą się programowania w 4 różnych językach, jakimś c, c#, c++, VB... po co?! A jak idą na praktyki do pracy w firmie geodezyjnej, to nie nikt nie wie podstawowych rzeczy! MASAKRA! 0 profesjonalizmu, w liceum się więcej nauczyłem - opinia studenta po 3 pełnych latach studiowania. Gdyby nie 1 semestr do końca, już by mnie tu nie było!
19.09.2012
19.09.2012
M*ŁKA
Ta uczelnia to istne kuriozum !
zibi
Domyślam się ze chodzi o geodezje. Również odradzam studiowania na tym kierunku!
19.09.2012
19.09.2012
geoinformatyk czy jakos tak
Zdecydowanie odradzam ta uczelnie ! AKADEMIA MAGI ! Studenci zdają egzaminy na podstawie charakteru pisma a nie wiedzy! Absolwent kończący te studia nie jest w żaden sposób przygotowany do wykonywania zawodu
xxx
świetna szkoła, na wysokim poziomie, bardzo profesjonalni i wymagający ale wyrozumiali wykładowcy, niesamowici ludzie, POLECAM!
14.09.2012
30.08.2012
noriges
ludziom którzy mieszkaja nad morzem bardzo polecam akademię szczecińską! ja sam się na nią udałem i jest super bo nie będę musiał opuszczać swoich rodzinnych stron, a nawet nie będę MÓGŁ zakładając że szukał będę pracy w zawodzie. mimo że jest trochę konfliktów co do połowów itd, 'branża' morska oferuje szeroki wachlarz możliwych zajęć dla absolwentów uczelni, jak nie w Polsce to w innych krajach, chociażby w Skandynawii.
MELA
Chyba jedna z lepszych uczelni,słyszy się o niej sporo. Podobno absolwenci mają pracę odrazu.
30.08.2012
30.08.2012
Zmora
Nie jest zbyt popularna, ale warto nad nią się zastanawiać. Program ciekawy i zachęcający. Rewolucyjny wręcz.
piotrek
Dobrze że jest na Pomorzu kilka wyższych uczelni morskich, jest z czego wybierać. W końcu zdecydowałem się na Szczecin, bo znam trochę osób z Akademii Morskiej, a poza tym stąd nie mam za daleko do domu i będę mógł wracać co weekend po wałówkę. A to w ciężkim życiu studenta będzie dużym udogodnieniem!
23.08.2012
14.08.2012
barbie
W moim środowisku nie ma NIKOGO kto by narzekał że studiuje w Akademii Morskiej w Szczecinie. Nie wiem, może to kwestia tego że obracam się w kręgu ludzi zadowolonych ze studiowania, a może po prostu ta uczelnia jest dobra. Skłaniam się ku temu drugiemu wnioskowi, popierając go własną opinią o akademii :)
pani
Akademii Morskiej nie można nic zarzucić. Uczelnia się ciągle rozwija, w miarach możłiwości wymieniany jest sprzęt albo dokonywane są remonty, a biblioteka jest bogata w specjalistyczne książki. Ja jednak podjęłam złą decyzję rozpoczynając tu studia, bo kierunek który studiuję bardzo mi nie odpowiada. Ale to jest kwestia indywidualnego podejścia, bo znajomi z roku zadowoleni są ze studiowania w Szczecinie.
12.08.2012
08.08.2012
michajło
ogólnie akademia naprawdę świetna, szczególnie docenić trzeba szeroką ofertę kierunków związanych z tematyką morską i wysoko wykwalifikowaną kadrę, jednak wszystko musi mieć swoje minusy. tym minusem w przypadku szczecińskiej akademii morskiej jest miasto szczecin. moim zdaniem zaniedbane i nieciekawe, są tu może dwa miejsca do których z chęcią się udaję. no ale dobre wykształcenie ważniejsze jest niż ciekawe miasto.
misiek
bo to jest bardzo dobrze zorganizowana szkoła, dlatego polecam ją każdemu z moich znajomych zapisujących się na studia :P
06.08.2012
06.08.2012
koralik
spoko organizacja, już jest tu plan zajęć na rok 2012/2013, pliki z organizacją roku akademickiego. super! wiem już jak będzie wyglądał mój najbliższy rok na studiach :) kolejny plus dla akademii morskiej w szczecinie!
żywiec
Zabawne jest to, że jak powiesz że Szczecin leży nad morzem, to mylisz się o jakieś 100 kilometrów, ale Akademia Morska tu stoi i ma się całkiem dobrze ;D wszystko zawdzięcza mimo wszystko małej odległości od polskiego wybrzeża, wykwalifikowanej kadrze i bliskości zalewu szczecińskiego. dobrze że założyciele uczelni potrafili wykorzystać te zalety :)
04.08.2012
31.07.2012
mug
Uczelnia naprawdę dobra, wysoki poziom nauki i dzięki swemu położeniu niedaleko morza oferuje ciekawe zajęcia, bo jest to w sumie akademia morska. co ważne niewiele jest takich akademii w polsce, bo polożenie geograficzne pozwala nam tylko na tworzenie takich szkoł na północy. szczecińska akademia morska wykorzystała swą szansę ;)
kolumb
podobają mi się takie uczelnie, z tradycjami, wymaganiami wobec studentów, przestrzeganym regulaminem. jak na szczecin i ogólnie Polskę naprawdę dobra uczelnia i oferuje solidne wykształcenie.
29.07.2012
23.07.2012
Mathew
Myślę, że to jedna z lepszych uczelni i zgodzę się z tym, że jest niedoceniana. Dziwię się, że muszą robić dodatkową rekrutację. Miejsca powinny się w chwilę zapełniać.
Olajla
Najlepiej to w akademiku, blisko uczelni i świetna atmosfera. Ogólnie Akademia Morska w Szczecinie to dobra uczelnia.
22.07.2012
19.07.2012
lokal
Gdzie najlepiej szukać mieszkania jak będę studiować na wydziale machanicznym, nie wiecie? Chodzi mi przede wszystkim o to żeby dojazd nie trwał więcej niż pół godziny i żeby były chociaż dwie linie na uczelnię. Już nie mówię o nocnym z centrum, ale to też byłaby dobra opcja ;D Fajnie byłoby mieszkać gdzieś gdzie sąsiedzi nie robią burd o głośną muzykę, no ale chyb tak wymagającym już być nie można ;D
prius
ogólnie wydaje mi się nie jest niedoceniana, raczej jak sie kogoś pyta o opinie, to ludzie ją doceniają, ale nie jest po prostu rozgłaszany jej prestiż, a to już przykra sprawa. ja jestem bardzo zadowolona ze studiowania na akademii morskiej w szczecinie. a pomysleć że kiedy w czerwcu tamtego roku dostawalam wyniki matury, to nie wiedziałam gdzie studiowac... :)
10.07.2012
05.07.2012
himen
świetna uczelnia ale mam wrażenie, że troche niedoceniana, szkoli prawdziwych fachowców w danej dziedzinie, porządni wykładowcy, szkoła na poziomie!
jedna z najlepszych
Myślę, że za mało się wyróżnia tę uczelnię! To naprawdę świetne miejsce, praktyki są świetne.
02.07.2012
01.07.2012
paul
nawigacja - transport morski, to mój kierunek i specjalizacja. bardzo dobra opcja dla osoby takiej jak ja, która planuje zająć się gospodarką morską. bardzo dobra kadra, świetne przygotowanie do pracy w przyszłości.
am
jak tam z praktykami, ciężko je tutaj zdobyć czy uczelnia pomaga i załatwia? czy po ukończeniu tej szkoły łatwo jest zdobyć pracę? w ogóle co sądzicie o poziomie tej uczelni, raczej dobry w porównaniu do innych szkół morskich, czy są lepsze?
27.06.2012
23.06.2012
Zojka
Ostatnio gdzieś czytałam, że Akademia Morska w Szczecinie ma zamiar przygotować studia z inforamtyki w języku migowym. Jeśli to prawda, to naprawdę szanuję taką uczelnie!
Vinyl
Teraz warto spróbować na kierunki zamawiane u nich, bo najlepsi dostaja bardzo wysokie stypendium z dofinansowania. Podobno też jakieś zajęcia wyrównawcze z matematyki i informatyki są tam organizowane dla studentów.
23.06.2012
20.06.2012
ok!
Bardzo dobra szkoła. Ja na przykład po drugim roku studiów mam już zapewnioną pracę gdy je skończę, a to wszystko dzięki praktykom. Kiedy ludzie dowiaduję się że studenci są właśnie z akademii morskiej w szczecinie to z większą chęcią chcą dać etat. także jak nie wiecie gdzie studiować, to polecam
Koala
To świetna uczelnia, stwarza bardzo dużo możliwości studentom poprzez ciekawe praktyki i programy z dofinansowania. Często też ludzie podpisują umowy z pracodawcami podczas studiów, mają stypendium i pracę.
17.06.2012
06.06.2012
posejdon
@poldek - podziwiam, trzymaj się na tej drodze, fajnie że mamy takich przedsiębiorczych ludzi w kraju :D osobiście zdecydowałem się na akademię morską w ostatniej chwili, złożyłem papiery za namową taty, dostałem się i zdecydowałem że warto spróbować. i naprawdę nie żałuję, doceniam wysoki poziom tej uczelni i przygotowanie do kariery po studiach, o ile jest na nią szansa :D
keepdoin
Nie ja, ale mój najlepszy ziomek tak zrobił i nie miał większego problemu. Teraz jest na drugim roku i sobie chwali, chwali też sobie przygotowanie z Kołobrzegu. Także myślę, że to dobra droga dla Ciebie, co więcej bardzo mnie cieszy, że masz poukładane w głowie już na tak wczesnym etapie swojej edukacji
30.05.2012
28.05.2012
poldek
właśnie kończę gimnazjum i udaję się do zespołu szkół morskich w kołobrzegu, a stamtąd chciałbym przejść na akademię morską w szczecinie. może to szybkie planowanie kariery, ale ja już dziś wiem czego chcę, jakie studia pragnę podjąć. mam nadzieję że nauka w szkole morskiej nie zniechęci mnie do kontynuowania edukacji w szczecinie. jest tu ktoś, kto przyszedł do szczecina z kołobrzegu?
ziomek
No ja mieszkam nad morzem i zawsze mnie ono pociągało, lubię tę ‘tematykę’ i na serio chciałbym się tutaj dostać, myślę że przyszłość którą oferuje akademia morska to moja przyszlość. Kilku kumpli też będzie próbowało się dostać, zobaczymy jak nam pójdzie. Jednego ziomka już tam mam i mówi, że to najlepsze studia jakie mógł wybrać. Nic tylko iść w jego ślady :D
22.05.2012
14.05.2012
pomorzanka
Czy po ukończeniu tej akademii faktycznie bez problemu można znaleźć pracę? I jak wygląda odsetek kobiet na wydziale nawigacyjnym (kierunek nawigacja na przykład)? Nie chciałabym być "rodzynką"?
kiedy maja drzwi otwarte
kiedy są organizowane drzwi otwarte na Akademii Morskiej w Szczecinie??? na ich stronie nie ma zadnego komunikatu
19.03.2012
17.02.2012
geodezja i kartografia
zamierzam studiowac kierunek geodezja i kartografia, branza jest mi znana, bo rodzinnie zajmujemy sie swiadczeniem tego typu uslug, mam pytanie do studentow starszych rocznikow o poziom trudnosci studiow na Akademii Morskiej wlasnie na tym kierunku. Interesuje mnie jak wygladaja zajecia, zaliczenia, egzaminy, ile osob odpada, czy strasznie kosza, czy nie ma tragedii. Co sprawia studentom pierwszego roku najwiekszy problem?
!!!!!!?????
Kto sie podpisuje jako Uniwersytet Jagielloński? Bo chyba nikt z tej uczelni nie jest tak prosty, by pisac podobne komentarze? A jesli nawet jestes z UJ, to badz tak szlachetny i zabieraj stad tylek, bo na temat AMorskiej nie piszesz nic konstruktywnego ani pomocnego. Chcesz, to wyrazaj sobie opinie o UJ-ocie, a pierdol tutaj nie wciskaj.
06.02.2012
19.01.2012
Uniwersytet Jagielloński
@sonik laski nie lecą na upośledzonych, a ty się do nich zaliczasz, skoro tutaj studiujesz
Zomi
Uczelnia na wysokim poziomie. Jestem zadowolony, że własnie tutaj studiuje mamy szanse na dobra prace i nietypową prace. Nie bedziemy po 8 godzin siedzieli w biurze, nasza praca bedzie ciekawsza, tak mi sie wydaje
12.12.2011
09.12.2011
Sonik
No zgadzam się, fajnie jest będziemy facetami w garniakach i laski bedą na nas leciały :)
Gabryś
Mnie namówił w sumie kumpel, bo on zamirzał tam iść a, że ja nie wiedziałem do konca co chce robić to się zgodziłem. Ciekawe kierunki i mała konkurencja na rynku pracy jesli chodzi o te zawody . Obecnie malo szkoł kształci w tych kierunkach no i jest dużo chętych
02.06.2011
30.05.2011
Tutu
Ja jestem na nawigacji, super sprawa. Stypendia to niewatpliwie atut tej szkoły. Bardzo dobry strat podobno w pracy zawodowej po tej uczelni. Gdziekolwiek bym nie był wszystkie dziewczyny są zachwycone jak usłyszą gdzie studiuje !
Kinia
Szcecin to fajne miasto dla studentów. Ja mieszkałam w Opolu i własnie tutaj przybyłam na studia:) Fajnie jest coś innego, takie oderwanie od rzeczywistości. Nie mysle na razie o super kasie po tych studiach, ja skupiam się na tu i teraz. Czas szybko mija podczas każdego roku akademickiego! pamietajcie o tym :)
30.05.2011
29.05.2011
Max
Ja powiem tak.Uczelnia z przyszłością. Trudno się dostać i trudno się utrzymać. Nie jest łatwo. Wykładowcy są dość rygorystyczni, lecz dobrze przygotowani do prowadzenia zajęć. Są to specjaliści w swych dziedzinach. Czasem nieźle trzeba się namęczyć aby dostać zaliczenie z danego przedmiotu. Nieraz miałem chwile, w których myślałem, że źle zrobiłem, lecz to były błędne myśli. Szkoła jest bardzo dobra i wiem, że po niej można mieć super robote i wiedzie o tym co się robi
Kamilosik
Jakie kierunki polecacie?Jakie mogą być przyszlosciowe? Tak piszecie o tej kasie i sobie pomysłem, ze moze jest do dobra opcja! Tylko ja jestem z Wrocka, bym musiał kompletnie zmienić środkowisko.
28.05.2011
25.05.2011
Tina
też o tym słyszałam- o tych płacach , moim zdaniem jest to spowodowanie tym , ze na rynku obecnie mało jest specjalistów tego typu. Moim zdaniem to może być prawda
Kmicic
A ja chce tam iść , ponieważ moja dziewczyna lubi mundurowych :D Może to głupie , ale chce jej sie podobać haha . Ale poza tym myślę , że to może być ciekawe i dobrą robotę bede miał w przyszłości.
24.05.2011
23.05.2011
Magdalenka
Jesli to prawda to warto się zastanowić nad decyzją pójscia tam. Jest to specyficzna szkoła , ale pewnie niektórzy z nas właśnie tam bedą rozwijać swoje zainteresowania. Nie ma nic lepszego jak praca zgodna z zainteresowaniami i dobra płaca!
Edwards
Mój kumpel chodzi tam - jest na wydziale mechanicznym o ile sie nie myle . W którymś tam roku studiów już podpisał jakąś umowę podobno o robote za niezłe siano. Nie wiem czy w to wierzyć , jeśli tak to mu zazdroszcze.
22.05.2011
21.05.2011
alicja
A ja słyszałam przede wszysttkim zdania , że uczelnia rozdaje stypendia w bardzo dużych ilościach co przemawia co zdecydowanie na plus.Tam stypendium jest podobno łatwo otrzymać , więc warto skorzystać
Kamil
Marzenia do spełnienia kolego , sam jestem zagorzałym fanem wycieczek morskich , trochę daleko mam do Szczecina , ale mam znajomych w tym mieście . Byłaby opcja noclegu , może nawet zamieszkania przez pewien czas. Szczecin - piekne miasto byłem tam raz na wycieczce szkolnej albo na obozie jesli mnie pamięć nie myli stare dobre czasy hehe. Może warto przemyśleć tę opcje i wyruszyć w morze !
16.05.2011
15.05.2011
kapitan
Zastanawiam sie nad ta uczelnią od dłuższego czasu , chciałbym pływać na morzu takie marzenie z dzieciństwa
  • Politechnika Łódzka
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet Gdański
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni