Ocena uczelni


Komentarze (383)

Kliknij w obrazek by go odświeżyć…

  • Marek

    Podziele sie opinia na temat kierunku Elektroautomatyka Okretowa - ukonczylem jakis czas temu. Jesli ktos chce plywac, to jest to generalnie najlepsza droga do uzyskania dyplomu Elektroautomatyka Okretowego ktory otwiera sporo drzwi w branzy morskiej (choc wiadomo, trzeba miec tez cos w glowie). Program studiow jest natomiast tragiczny w kwestii pracy na statku - 90% wiedzy jest calkowicie zbedna, przestarzala i nieprzydatna. Z calego materialu, moze z 10% jest konkretow ktore wykorzystuje w pracy (robie 4-ty kontrakt za elektryka, wczesniej 2 za asystenta i 2 za kadeta) - reszta to typowe naucz sie i zapomnij. Wiekszosc wykladowcow nie widziala statku na oczy, typowi teoretycy ktorzy od 20 lat klepia jeden, bardzo ograniczony zakres materialu ktory znaja na pamiec i mysla, ze zjedli wszystkie rozumy swiata. Z wlasnego doswiadczenia - trzeba sie troche spiac, zaliczyc i tyle. Wszystkiego i tak sie nauczycie na praktykach statkowych (ale nie tych szkolnych - bo to jest parodia), jesli macie troche rozumu w glowie i nie macie dwoch lewych rak - na pewno sobie poradzicie w pracy, nawet wynaszac z uczelni absolutne minimum. Co do zycia akademickiego - na UM cos takiego praktycznie nie istnieje. W Akademikach jest obecnie niemal "policyjna atmosfera" (przynajmniej teraz - jeszcze 3-4 lata temu bylo inaczej), klub Bukszpryt to czesto zbiorowisko dziwnych typkow z okolicy ktorym oczy lataja na rozne strony swiata. Na samym kierunku EO tez jest czesto sporo dziwnych ludzi, ale jak wszedzie da sie tez trafic normalna ekipe.
    8/16/19
  • Klaudiaaa

    Kubo, ja :)
    8/15/19
  • WPiT

    Myślę, czy po obronie magisterki nie iść dalej do szkoły doktorskiej. Do kogo zgłosić się, aby jeszcze na magisterce napisać jakiś artykuł? W sensie kogo polecacie. WPiT
    8/13/19
  • Kubo

    Kto tutaj jedze studiować transport morski...Wyruszysz w rejs 30.8-5.9?..
    8/10/19
  • Kubo

    Czy rejs na „dari młodezi” jest obowiązkowy? .. ponieważ wciąż jestem na wakacjach i nie wiem czy dam radę.
    8/9/19
  • pp

    A WPIT, Innowacyjna gospodarka, dostaliście jakąś wiadomość?
    8/9/19
  • Anonimek

    Ktoś wybiera się na towaroznastwo i zarządzanie jakością? 😎
    8/7/19
  • Oskar

    pp, na wydziale nawigacyjnym dostałem maila o przyjęciu na studia i obowiązku opłaty legitymacji.
    8/7/19
  • pp

    Czy UMG przesyła jakieś zawiadomienia o przyjęciu na studia itp.? Oprócz info na IRK w zasadzie nic nie mam, nawet emaila.
    8/7/19
  • Do Klaudiaaa

    Jak widać niżej, tak.
    8/6/19
  • Klaudiaaa

    Jest ktoś tutaj kto będzie studiować Transport Morski ?
    8/3/19
  • Kubo

    Oskar...Nie znalazłem cię na tej stronie ... oto moja gmail .. napisz ...: jakubvolf49@gmail.com
    8/3/19
  • Do Mateusza.

    Z tego co wiem to tak. Pozostałą praktykę musisz sam sobie załatwić.
    8/2/19
  • Mateusz

    Pytanie do ludzi z Transportu Morskiego, czy Kandydatka na Darze Młodzieży jest obowiązkowa?
    8/2/19
  • Do Anii i obcokrajowca

    Jeżeli macie jakiekolwiek pytania, to piszcie na maila cyryl.rusin@gmail.com. Zaznaczam, że nie jestem studentem UMG, jednak mam pewną opinię na temat tej Uczelni, skończyłem średnią szkołę morską, która współpracuje z UMG. Jestem również z szeroko rozumianego Trójmiasta, mogę więc doradzić konkretne lokalizacje, czy podać orientacyjne ceny wynajmu mieszkań w konkretnych punktach Trójmiasta, w jaki sposób można dostać się na Uczelnię transportem publicznym itp. Może to niewiele, ale jeżeli potrzebujecie pomocy, to myślę, że trochę zaspokoję Waszą ciekawość.
    8/1/19
  • Oskar

    Wolę tu nie podawać, Kubo. Proszę dołącz do grupy Uniwersytetu na FB i znajdź Oskara, raczej nie ma drugiego póki co xD
    8/1/19
  • Kubo

    Nie jestem z Polską ... Jestem ze Słowacji ... a więc kiedy zostanę przyjęty .. co jeszcze zrobić? .. czy powinienem się ubiegać ... o miejsce w akademiku? A Oskar..Jak się nazywasz na Facebooku. Jeszte miałbym kilka pytań
    8/1/19
  • Oskar

    Pawle, dzięki, w takim razie czekam na info na stronie nawigacji. Aniu, sprawa z moim mieszkaniem jest nieco skomplikowana, jeśli chcesz to przedyskutować znajdź mnie na fejsie na grupie studentów UM ;)
    8/1/19
  • Ania

    Oskar a ile placisz za mieszkanie ?
    8/1/19
  • Paweł

    Oskar, 22 zł, na nr konta z rekrutacji. Przynajmniej na WPIT jest taka informacja dla osób przyjętych: http://wpit.umg.edu.pl/aktualnosci/2019/ogloszenie-dla-osob-przyjetych
    8/1/19
  • Oskar

    I co najważniejsze, do kiedy trzeba ją opłacić?
    8/1/19
  • Oskar

    Paweł, nie wiesz może ile trzeba zapłacić na legitkę? Wydaje mi się że nigdzie nie było o tym mowy ani na irk ani na stronie, ale mogę się mylić
    8/1/19
  • Oskar

    Jestem z Bielska-Białej i będę miał ogarnięte mieszkanie, na razie jestem sam, czekam na chętnych współlokatorów. Co do akademika to chyba trzeba było druknąć jakieś podanie o niego na irk
    8/1/19
  • Ania

    Do Oskara i Kuby.... a jestescie z Gdyni czy dojezdni ? Ka tez sie dostalam i zastanawiam sie czy dodtsne akademik
    8/1/19
  • Paweł

    @ Anonimek, trzeba dokonać opłaty za legitymację studencką
    8/1/19
  • pytekNS

    Czy udaje się na wydziale elektrycznym co roku uruchomić Elektrotechnikę niestacjonarna?
    8/1/19
  • Anonimek

    Wie ktoś co teraz trzeba zrobić jak się dostałem? Jakieś dokumenty donieść, czy potwierdzić u nich to? Czy nic po prostu nie robić? Pozdrowionka
    8/1/19
  • Jakuub.

    40*, czy 40 pkt będzie wystarczającym wynikiem. Pozdrawiam ;)
    7/31/19
  • Jakuub

    Witajcie? Orientujecie się, czy limit miejsc na MiBM został w tym naborze wyczerpany? Jeżeli planuje się otwarcie rekrutacji uzupełniającej chętnie spróbuję. Waszym zdaniem pkt będzie wynikiem wystarczającym na mechanikę? Jaki wynik miała ostatnia przyjęta w tym roku osoba?
    7/31/19
  • Do Doroty.

    Raczej tylko na Uczelni, ze względu na RODO.
    7/31/19
  • Dorota

    A na internecie listy będą dostępne, czy tylko w szkole? 👀
    7/31/19
  • Paweł

    Są już wyniki na WPIT :)
    7/31/19
  • Oskar

    Kasia i Dorota, dziś o 14 są oficjalne wyniki dla reszty wydziałów, nie sądzę że termin powinien się zmienić, pozdrawiam
    7/31/19
  • Kasia

    Dorota, ja również czekam na wyniki z WPiT, raczej gdybyśmy się nie dostały to byłoby w tej pozycji napisane, że nie przyjęty. Trzeba nadal czekać :/
    7/31/19
  • Dorota

    Cześć, mam pytanie odnośnie WPiT, czy ktoś jeszcze nie ma wyników rekrutacji? Czy ktoś wie, kiedy będzie ogólnodostępna lista przyjętych? Bo w pozycji rankingu ciągle mam "kandydat". Nie wiem czy to znaczy, że się nie dostałam, czy po prostu wyniki będą później..
    7/31/19
  • Dawid

    Jakaś opinia o kierunku Usługi żywieniowe i dietetyka? Zostałem już przyjęty na dietetykę na Gumedzie i nie wiem którą uczelnię wybrać
    7/31/19
  • Mama

    Oskar! Oczywiście, masz rację :). Dzięki i pozdrawiam.
    7/30/19
  • Oskar

    Mamo, albo nie jest na tym wydziale (Nawigacja) albo musi poczekać na jutro na godzinę 14
    7/30/19
  • Mama

    U mojego syna ta rubryczka jest pusta:(
    7/30/19
  • mamoa

    To zależy od wydziału. Nawigacyjny wyniki podał wcześniej. Na WPIT bądą jutro.
    7/30/19
  • Oskar

    Mamo (xD), w systemie internetowej rekrutacji po kliknięciu pozycja w rankingu mamy już napisane 'przyjety'
    7/30/19
  • Mama

    A skąd wiecie? Przecież wyniki mają być dopiero jutro?!
    7/30/19
  • Oskar

    Gratuluję przyjęcia na transport morski, też jestem przyjety więc do zobaczenia w październiku ;)
    7/30/19
  • Do Kubo...

    Gratuluję, można wiedzieć na jaki kierunek?
    7/30/19
  • Kandydat

    Dzień dobry wszystkim, nie chcę tłumaczyć dokładnie mojej sytuacji, jednak bie zdążyłem w piątek dostarczyć dokumentów na Uczelnię. W terminie natomiast uiściłem opłatę i oczywiście dokonałem rejestracji. Wiem, że na dkstarczenie dokumentów były 3 tygodnie, jednak długi czas oczekiwania na świadectwo maturalne (szkoła wysyłała je pocztą) znacznie się do tego przyczynił. Zależy mi na tym, żeby studiować na UMG, boję się jednak, że ta patowa sytuacja uniemożliwi mi to. Boję się, że z moim szczęściem na mechanice i budowie maszyn nie otworzą uzupełniającej rekrutacji i moja przygoda z Uczelnią skończy się na piątkowym pocałowaniu klamki. Bardzo proszę o pomoc, jest szansa, na możliwość dostarczenia niezbędnej dokumentacji w poniedziałek lub dodatkowej rekrutacji na w/w kierunku?
    7/29/19
  • Bartek65

    I teraz co wybrać Akademię Marynarki wojennej czy może uniwersytet morski ? Jak wygląda sprawa z praktykami, ktoś zorientowany ?
    7/28/19
  • Oskar

    W takim razie nie musisz nic donosić, czekasz spokojnie na 31 lipca i jeśli będziesz przyjęty, czekasz na rozpoczęcie roku, jeśli Cię nie przyjmą, odbierasz dokumenty lub jeśli nie odbierzesz w terminie, odeślą je pocztą
    7/28/19
  • Kubo

    Ale praktycznie mnie zaakceptowali? Po prostu nie wysłałem wszystkich dokumentów? Dlatego „wstępne przyjęcie”? .... Na stronie UMG znalazłem: w przypadku uzyskania statusu wstępnie przyjęty należy dostarczyć drugie świadectwo dojrzałości (o ile nie zostało złożone wcześniej). Teczka kandydata koniecznie zawierać musi świadectwo dojrzałości oraz jego odpis (dokumenty te wydaje szkoła średnia w momencie ogłoszenia wyników egzaminów maturalnych). Niespełnienie tego warunku skutkować będzie nieprzyjęciem na studia oraz jednocześnie przyjmowaniem na studia kandydatów z listy rezerwowej....Już go wysłałem ... i chcą go ponownie?
    7/28/19
  • Oskar

    Kubo, teraz czekasz na 31 lipca i jeśli będziesz miał napisane *przyjęty* to czekasz na 1 października na rozpoczęcie roku. Jeśli nie doniosles oryginałów lub czegoś innego to teraz właśnie jest na to czas do 31 lipca
    7/28/19
  • Kubo

    Cześć ... Zgłosiłem się do UMG wydział nawigacja..transport morski ... i przyszliśmy "wstępne przyjęty ... co to znaczy? ..
    7/28/19
  • Kasia

    Kurcze, bo teraz na Innowacyjnej Gospodarce specj. Systemy Transportowe i Logistyczne jets limit 40 miejsc więc zupełnie nie wiem jak to będzie :D
    7/27/19
  • Oskar

    Kasia, nie mam pojęcia, nie podawali mi takiej informacji, wiem tylko tyle że byłem 270 teczką na 84 miejsca
    7/27/19
  • Kasia

    Oskar, a wiesz może z jakimi punktami przyjeli ostatnia osobę? Bo niestety progów uczelni nie ma :/
    7/27/19
  • Oskar

    Kasia, jeśli chodzi o STiL - podejrzewam że chodziło o transport i logistykę xD - to dostałem z 92,5 punktu na 3 miejscu ;)
    7/26/19
  • Kasia

    Czy studiuje ktoś na STiL? Z jakimi pkt się dostaliście?
    7/26/19
  • Kazik

    Witam serdecznie. Naprawdę nikt nie orientuje się, jakie są orientacyjnie progi punktowe na UMG? Uprzejmie proszę studenta rzeczonej Uczelni, o podanie tychże, jeśli je zna, a sądzę, że zna na pewno minimalny próg przyjęcia na swoim roku. Interesuje mnie szczególnie próg/progi na kierunku Mechanika i Budowa Maszyn. Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie. P.S. Oczywiście niekoniecznie student, ktokolwiek, kto posiada takową wiedzę.
    7/25/19
  • Anonimeq

    Iw.w na dzień wczorajszy były 3 osoby na 1 miejsce także No wyzwanie troszke
    7/24/19
  • Iw.w

    Wie może ktos czy trudno dostać się na kierunek transport i logistyka??
    7/18/19
  • Wiktoria

    jak wygląda sytuacja z progami punktowymi na ekonomię menedżerską?
    7/18/19
  • Anonim

    Anonimeq sądząc po opiniach ludzi z którymi rozmawialem chyba nawet chca ludzi z powyzej 60 pkt xD
    7/17/19
  • Anonimeq

    Myślicie że dostanę się z 63,5 pkt na nawigację?
    7/16/19
  • Łukasz

    Jak was przyjmą to się nie cieszcie, potem nie będzie już tak różowo.
    7/14/19
  • Oskar

    Czy ktoś wie kiedy ogłoszą listy przyjętych?
    7/12/19
  • Kandydat

    Czy jest dużo kandydatów na kierunek Transport Morski na wydziale Nawigacji? I czy 75pkt wystarczy?
    7/4/19
  • Dietetyka

    Żywienie i dietetyka na uniwersytecie morskim - jakieś opinie?
    7/4/19
  • kandydat 1111

    Czy na ekonomię menedżerską wystarczy 55 punktów? ???????/
    7/1/19
  • Kandydat

    Czemu gdy chcę ustalić priorytet kierunków i klikam te strzałki góra, dół to nic się nie dzieje?
    6/22/19
  • Rekrutacja

    Czy na umg na Każdy kierunek sa takie same zasady i kryteria rekrutacji i wszędzie te same przedmioty brane pod uwagę?
    5/9/19
  • TSL

    Czy ciezko dostac sie na Transport i Logistyke niestacjonarne? Jezyki poszly mi powyzej 80 proc wraz z roszerz., geografia(rozszerz- 50proc) i matma(podstawa-55proc) slabo... Co myslicie?
    5/5/19
  • Kandydat

    Podbijam pytanie czy jest sens iść na informatykę nie mając żadnych podstaw z programowania? Czy ludzie idący tam już sami zagłębiali się w temat i większość jednak jest obeznana w tych sprawach? Wiem ze na pewno trzeba będzie poświecić czas na naukę ale jak to wyglada z punktu widzenia studenta. Ciężko jest i czy warto iść na ten kierunek nie mając żadnych podstaw? Stoję przed poważnym dylematem i to ostatnie dni kiedy musze podjąć decyzje wiec bardzo proszę o odpowiedz i z góry dziękuje.
    5/2/19
  • Jacek

    Czy nie mając żadnych podstaw z programowania elektroniki itd da rade utrzymać się na kierunkach na wydziale elektrycznym i nauczyć tego wszystkiego od podstaw?
    4/28/19
  • Nowy

    Warto jest wybierać kierunek w języku angielskim? Waham się między wydziałem mechanicznym i nawigacyjnym, bo nie wiem czy nawi to nie jest głęboka woda. Ktoś nakreśli mniej więcej jak to wygląda?
    4/28/19
  • Do Kandydata 2

    Najprawdopodobniej praktyki są po 2 roku (wakacje, po 4 semestrze i po 6). Przynajmniej na elektrotechnice tak jest. Trzeba samemu sobie szukać praktyk.
    4/25/19
  • Kandydat

    A jak to wyglada z praktykami na informatyce? Sa praktyki w ogóle i jeśli Tak to na którym roku?
    4/25/19
  • Do Kandydata

    Na uczelni jest plan dla 2 semestru, bo teraz jest drugi semestr. Informatyka jest nowym kierunkiem więc nie ma starszych roczników, tylko 1 rok. Co do pierwszego pytania... hmm... nie jestem na informatyce, ale studiuję na elektrycznym. Z tego co widziałem na informatyce jest dużo przedmiotów elektrycznych nie mających nic wspólnego z informatyką. Reszty nie wiem.
    4/24/19
  • Kandydat

    Czy warto iść na informatykę na wydział elektryczny? I jeszcze pytanie dlaczego na stronie uczelni jest tylko plan dla II semestru?
    4/24/19
  • Paweł

    Cześć! Wie ktoś jakie były progi punktowe na informatykę gospodarczą rok temu?
    4/23/19
  • Cudzoziemec

    Jeśli doradzimy, kto studiuje Akademię Morzkej w Gdyni lub Szczecinie. Chciałbym tam studiować w kierunku Nawigacji. Po prostu nie wiem, czy mam szansę mnie zaakceptować. Z moimi wynikami.
    4/11/19
  • Cudzoziemec

    Nie jestem Rosjaninem ani Ukraińcem. Jestem ze Słowacji. Pisałem maturę już z języka angielski B2 na 60%. Będę miał ustnego egzaminu z języka angielskiego B2 jeszcze. Potem napisałem z matematyką i napisałem 46% tutaj (ale matematyka nie jest obowiązkowa. Dlatego tutaj jest dość trudno.) Ale będę jeszcze zdawać ustnego egzaminu z matematyki, fizyki, angielskiego.
    4/11/19
  • dla cudzoziemca

    если ты с снг то через посредников можешь легко поступить, нужно только сдать экзамен языковый на б1 (сам сдавал и учусь на навигации)
    4/10/19
  • Cudzoziemec

    Cześć, mam takie pytanie. A co z zagranicznymi studentami? Nie jestem z Polski ... Chciałbym studiować na Wydziale Nawigacji. Czy trudno tam się dostać?
    4/4/19
  • alka

    nie działa strona UM w Gdyni, nie ładuje mi się ani jak stąd przechodzę ani z googla przez wyszukiwarkę :-(
    4/3/19
  • Wieszak

    Jeśli ktoś chcialby zapytac o transport i logistyke(pierwsze semestry) to w miare mozliwosci służę pomoca. wiesza.k@wp.pl (Sprawdzam raz w tygodniu maile:p)
    3/26/19
  • Do Dominika

    Idź, nie przejmuj się. Dziewczyny były, są i będą. Nie ma się co spinać. Raczej mają taryfy ulgowe, ale czasem się trafią tacy co chcą Ci udowodnić, że jesteś głupia, bo masz cycki ;)
    3/14/19
  • Patryk

    Czy mając 61 pkt mam szansę się dostać w letniej rekrutacji na Elektronike i Telekomunikacje / Informatykę / Innowacyjna gospodarka(spec. Informatyka gospodarcza)
    3/12/19
  • Student

    @Maciek bedziesz musial troche posiedziec, pochodzic na konsultacje (prowadzacy to cenia sobie, ze ktos sie anagazuje) i dobrze jak poznasz kogos z wyzszych lat, oni maja czesto projekty, sprawka i ogolnie powiedza co i jak. Polecam Ci bardziej infe, na eit mega ciezko
    3/5/19
  • Maciek

    Cześć, w tym roku zdaje maturę i kończę technikum elektryczne, z elektroniki asem nie jestem i zastanawiam się czy automatyka na wydziale elektrycznym mnie nie przerośnie. Ma ktoś jakieś doświadczenia na tym kierunku i powiedziałby mniej więcej jak to wygląda z punktu ławki studenta?
    3/3/19
  • student

    @Konrad Uczą na pewno na wydziale elektrtycznym na EiT i informatyce(nie wiem jak z elektrotechniką). Czy na wydziale PIT to nie mam pojęcia.
    2/28/19
  • Banan

    Hejj, czy orientuje sie ktos jakie sa progi punktowe na nawigacje? Z gory dzieki za odpowiedz
    2/12/19
  • @Konrad

    A mam pytanie odnośnie Informatyki Gospodarczej. Czy oprócz HTML/CSS uczą też np. PHP, SQL, ASP itp? Są jakieś języki typu Java. C#?
    2/12/19
  • Dominika

    Czy mógłby mi ktoś przybliżyć kierunek elektronika i telekomunikacja? Myśle nad nim coraz poważniej ale boje się ze sobie nie poradzę. Jestem dobra z matmy ale jakimś orłem nie jestem, z fizyki średnio. Dodam ze nie mam żadnych podstaw z elektroniki programowania itd, jestem po LO. Czy jest bardzo ciężko i czy wykładowcy sa w porządku i potrafią dobrze wytłumaczyć czy oczekują ze polowe już umiesz a druga polowe nadrobisz sam w domu? No i jak sobie radzą dziewczyny na tym kierunku i jaki jest stosunek ilości dziewczyn do facetów?;p
    2/12/19
  • Do piotrek

    Na mechaniczny w tym roku przyszlo 170 osob na 250 miejsc więc biorą wszystkich ze zdaną maturą
    2/3/19
  • Kandydat

    Dzień dobry, jestem obcokrajowcóm, chciałbym dostać się na studia na Wydział Nawigacja Transport Morski. Czy mogę to zrobić, i czy Gdynia jest lepiej niż Szczecin? Słyszałem że Szczecin jest dzisiaj Górzey niż 2 lata temu.
    1/30/19
  • Piotrek

    Hej chciałbym się dowiedzieć czy z moimi wynikami maruralnymi dostanę się na technologie remontu urządzeń okrętowych i portowych na uniwersytecie morskim w Gdyni. Matematyka 68% Polski 54% Angielski podstawa 94% Angielski rozszerzenie 57% Może ma ktoś podobne wyniki i się dostał Dziękuję i pozdrawiam 😊
    1/24/19
  • Karol Again

    Na wydział elektryczny to nawet na dzienne we wrześniu przyjmują, bo chętnych nie za dużo. 30% z matury ze wszystkiego daje wejście na UMG :D
    1/23/19
  • Karol

    dziękuje za odpowiedz :) a jak wygląda sytuacja z przyjęciem na studia Elektrotechnika niestacjonarnie? przyjmują wszystkich czy powinienem się martwić. Maturę zdawałem 8 lat temu i z Matematyki miałem jakieś 50/60% (podstawa)
    1/22/19
  • do Karol

    Jak najbardziej możesz pracować na lądzie po tej uczelni. Są specjalizacje lądowe.
    1/22/19
  • Karol

    Hej :) mam pytanie odnośnie elektrotechniki na UM w Gdyni. Po skończeniu technikum pracowałem jako elektryk, obecnie jako monter szaf sterowniczych. Chciałbym rozpocząć studia aby się rozwijać w swojej firmie. Czy te studia są dla kogoś pracującego "na lądzie" ?
    1/21/19
  • Michał

    Jak to jest z tymi praktykami na Spitsbergen ,bo jak np. jest nas 56 na specjalizacji morskiej a miejsc 20dla studentów czyli lacznie 40w obu rejsach to co dzieje sie z pozostalymi?
    1/17/19
  • do opinie, opinie, opinie i Kuba

    Systemy i Sieci Teleinformatyczne na EiT tego nikt nie poleca xDD "Studiuje Elektrotechnikę i mam pytanie odnośnie munduru i rejsy.Jesli jestem na 3 semestrze to kiedy będę miał mundur ? (To jest jeden wielki bałagan. Mundury szyje bardzo niekompetenta firma. Nie dość, że źle to wygląda to po prostu pewnego dnia starosta poprosi o wasze wymiary i już. Potem przymiarki w magazynie u Pana Tadeusza i po sprawie. Nasz rocznik nie miał mundurów na rejs. Nie wyrobili się na lipiec) Juz w 4 semestrze ? (Raczej na piąty, dużo wykładowców wymaga munduru na zajęciach.) Czy płynąc na Spitsbergen zatrzymujemy się gdzieś jeszcze ? (Nie.) Ile czasu jesteśmy jak dopłyniemy na miejsce ? (Zobaczyć lodowiec, przejść się po Hornsundzie, Longyearbyen. Tyle z atrakcji, rozpakować ładunek i do domu ;)) "
    1/14/19
  • Konrad

    @Ola witam . Jestem na 2 roku WPiT Informatyka Gospodarcza. Myślę że z taką maturą spokojnie dasz radę przejść przez rekrutację UMG na ten kierunek. Co do tego czy bez Fizyki i Informatyki dasz radę to powiem ci tak: Fizyka wcale się nie przyda , a Informatykę będziesz uczona od podstaw. Programowanie HTML/CSS na wysokim poziomie co nie znaczy , że jest trudne wręcz przeciwnie ^=^
    1/11/19
  • Karolina

    Odnośnie kierunku Towaroznawstwo: usługi żywieniowe i dietetyka. Przedmioty dietetyczne prowadzone na wysokim poziomie ,ale jest ich b. mało. Jeśli chcemy zostać dietetykiem, lepiej wybrać inną uczelnię.
    12/16/18
  • Kuba

    Studiuje Elektrotechnikę i mam pytanie odnośnie munduru i rejsy.Jesli jestem na 3 semestrze to kiedy będę miał mundur ? Juz w 4 semestrze ? Czy płynąc na Spitsbergen zatrzymujemy się gdzieś jeszcze ? Ile czasu jesteśmy jak dopłyniemy na miejsce ?
    12/13/18
  • Ola

    Pytanie dotyczące informatyki gospodarczej. Czy po zdaniu na maturze geografii, j.angielskiego rozszerzonego i matematyki rozszerzonej mam szansę dostać się na informatykę gospodarczą? Czy bez fizyki i informatyki będę w stanie się utrzymać? Czy jest trudno, jaki stopień trudności? :)
    11/26/18
  • Karol

    Jak to jest ze studiowaniem 2 kierunków jednocześnie? Wykładowcy przychylni dla takich osób, czy nie bardzo? Przepisują oceny z przedmiotów, które już się miało na innym kierunku?
    11/17/18
  • IPS

    Czy studiował ktoś na IPS? Zastanawiam sie czy bez problemu pozwalaja na indywidualny tok.
    11/16/18
  • Akademiki

    Jak to jest z opłatami.za akademik? Na stronie są dziwne ceny i nie rozumiem, czy wychodzi, że studenci płacą.np. 140 zł za dobę? Gdzie jest cennik dla studentów?
    11/16/18
  • Informatyka Gospodarcza

    A jak ze studiami I stopnia na w/w specjalizacji? Moglby ktos sie wypowiedziec o poziomie przedmiotow zawodowych? Jakie perspektywy zostania programista i to jeszcze w trakcie studiow?
    11/4/18
  • Innowacyjna Gospodarka

    Moglby ktos cos powiedziec o studiach magisterskich z IG spec. Biznes Elektroniczny? Czy zajęcia ciekawe i czy można jeszcze jakiegoś programowania się douczyć, wypieścić podstawy? Wybiera się ktoś na tę specjalność?
    11/4/18
  • z dystansu

    Pisze jako absolwent AM na kierunku Transport morski wydział Nawi - poziom zadowolenia oceniam jako wysoki. Czy uczelnia przygotowała mnie do pracy - zdecydowanie tak. Dla jasności - studia nie dadzą Ci zawodu, lecz przygotują do jego wykonywania. Istotne, aby studia nauczyły Cię sprostać nowym wyzwaniom, nauczyły umiejętności podnoszenia kwalifikacji, elastyczności, tych wszystkich kompetencji tak niezbędnych w życiu zawodowym. I tutaj AM się sprawdziła. Pracowałem rok we flocie handlowej GB i LUX ale zrezygnowałem na rzecz rodziny. W cyklu szkolenia na wydziale nawigacji super rozwiązaniem jest rok praktyk. Student po 3 roku dostaje wszystkie wymagane podstawowe certyfikaty do pływania na morzu w dziale pokładowym i rusza szukać pracy. I większość znajduje.
    10/26/18
  • opinie, opinie, opinie

    żeby tak się chciało studentom AM albo komus z uczelni odpisywac na nasze pytania :-) na rozmyślam o opcji - Systemy i Sieci Teleinformatyczne na EiT, jakby ktoś coś .... to chetnię się dowiem więcej :-)
    10/25/18
  • Wojtek

    Cześć wiecie może jak to jest z kierunkiem nawigacja ale zaoczne w sensie mam taki kłopot bo jestem na innej uczelni o tej samej tematyce ( wiadomo pewnie gdzie :D) i jest tu straszny problem z wykładowcami. Chciałbym się dowiedzieć czy jest szansa się przepisać teraz na nawigacje zaocznie ale mając warunek z matematyki i zaliczyć go u was czy może bardziej zdać matematykę i przenieść się na 2 semestr 1 roku ? :)
    10/14/18
  • Do Oli

    Oczywiście, że te przedmioty się liczą przy rekrutacji. Poczytaj o tym, jest taka tabela... Kierunków jest sporo na 4 wydziałach i sąnie tylko morskie. Dziewczyny mają takie same szanse na studiach, tyle że różnie może być z pracą na morzu po mechanicznym czy nawet elektrycznym. Armatorzy zdecydowanie wolą facetów, bo to bywa ciężka i brudna praca.
    10/11/18
  • Ola

    Mam takie pytanko. W tym roku zdaje maturę rozszerzona z angielskiego chemi i biologii. Od jakiegoś czasu interesują mnie akademie morskie. Zastanawiam się tylko czy z przedmiotami które zdaje mam jakieś szanse i czy są dla mnie jakieś kierunki? Oczywiście tez pytanko o prace jak po tych studiach i zarobki? A no i oczywiście czy dziewczyny maja jakoś trudniej na tych studiach czy to kwestia włożonej pracy? Będę bardzo bardzo wdzięczna za odpowiedz.
    10/10/18
  • Innowacyjna Gospodarka- logistyka

    Na ten kierunek łatwo się dostać, utrzymać też o ile ktoś się przyłoży w sesji. Niektórzy profesorowie mogą być uparci i ciężko u nich zdać ( przedmioty- finanse, marketing i badania marketingowe, mikroekonomia). Przesiew po 1 semestrze, ale raczej z powodu nie odpowiadającego kierunku innym ( ze 150 osob w 2 sem zostało 90). Kierunek ogólnie ciekawy robi się od 3 semestru ( typowa logistyka i spedycja) - pierwsze dwa to naprawdę bardzo ogólne przedmioty typu matematyka, ekonometria, organizacja i zarządzanie, infromatyka, więc trzeba trochę poczekać na przedmioty odpowiadające temu kierunkowi :p Jak ktoś się interesuje transportem, chce w przyszłości pracować w branży TSL to można z czystym sumieniem polecić, jednak jak ktoś chce iść na byle jakie studia po papierek to niech wybierze kierunek np. Innowacyjne Przedsiębiorstwo :p
    9/28/18
  • wpit

    Wszystkie wydziały i kierunki mają basen. Nie ma możliwości wyboru innej aktywności fizycznej. Zajęcia na hali sportowej są dostępne tylko dla osób ze zwolnieniem z basenu.
    9/28/18
  • do Towaroznawstwo

    Aktualnie nawet zwykły wf jest obligtoryjnie basenem, bo rozbierana jest hala, żeby mogła powstać nowa. Tak więc chyba będzie tylko basen. Zwolninie to chyba tylko twarde lekarskie.
    9/27/18
  • Towaroznastwo

    Orientuje się ktoś może jak jest z pływalnia? Można wybrać inne zajęcie? I jak jest ze zwolnieniami z pływalni?
    9/27/18
  • jakub

    Dzięki :)
    9/27/18
  • Do Jakuba

    C4 to ćwiczeniowa 4, a nie 8. Źle mi się wpisało.
    9/26/18
  • Do Jakuba

    To jest nabór. Musisz patrzeć na końcówki np. L8 czyli laboratoryjna 8, C4 czyli ćwiczeniowa 8. Jeśli nie ma, to jeszcze nie wpisane. One będą w tym samym miejscu.
    9/26/18
  • jakub

    W nazwie grupy mam coś takiego : 2018_Z_WM_MiBM_I_S_O_NAB . To jest moja grupa czy mam szukać dalej ?
    9/26/18
  • do la

    Żeby wiedzie, w jakiej jesteś grupie, musisz się zarejestrować do Wirtualnej uczelni. Tam w odpowiedniej zakladce wszystko będziesz mieć. Info o grupach jest na końcu symbolu. https://wu.umg.edu.pl Planów aktualnych chyba jeszcze nie ma, ale gdy będą, to będą na stronie poszczególnych wydziałów. Na elektrychnym pewnie dopiero w niedziejlę o 23.59 hehehe
    9/24/18
  • la

    Czy ktoś wie gdzie można się dowiedzieć jaką jest sie grupą? chodzi o plan zajęć
    9/24/18
  • Basen

    Na elektrycznym 100% obecnosci i ogolnie dobre chęci dają zaliczenie, wiec spokojnie. A punkty ECTS to 0, wiec spokojnie.
    9/23/18
  • do Karola

    akademik pewnie w ostatnią sobotę i niedzielę września od samego rana. dostaniesz maila, ale można zadzwonić i się dowiedzieć. dzwonimy do akademika a nie dziekanatu. warto tez już się zarejestrować na wirtualnej uczelni UM, tam beda wszystkie oceny i informacje. to nie to samo co portal do rejestracji przy naborze. zajęcia od 2 października. w poniedzialejk bedzie tylko rozpoczecie na auli, a potem trzeba się będzie przelecieć do urzędu miasta po meldunek (karte dostaniesz w sobote lub niedzielę przy zakwaterowaniu), bo potem nie będzie kiedy. to jest w zasadzie już na wgorzu sw. maksymiliana, na koncu swiętojanskiej. 6 paxdziernika defilada, przemowienia i przysiega na skwerze kosciuszki, tam gdzie blyskawica i wydzial nawigacyjny. to wszystko, co pisze to dla wszystkich wydzialow poza nawigacją. jak jest na nawigacji, to nie wiem.
    9/23/18
  • Karol

    Wiecie kiedy można mniej wiecej wprowadzać się do akademika? I jak to jest z inauguracja w tym roku bo wypada na 6 października, myślicie, ze już od 1 zaczną się jakieś zajęcia czy coś?
    9/11/18
  • Do Szymona

    Edit. Mieszkanie 5 osobowe oczywiście 2 pokoje. Pierwszaki dostają zazwyczaj mieszkanie 7 osobowe. Przydział zgodnie z kolejnością przyjscia.
    9/4/18
  • Do Szymona

    Mieszkania 3, 5 i 7 osobowe na Beniowskiego dla wydziału elektrycznego, mech i pit. Nawigacja ma akademik koło Skweru Kościuszki i nie wiem, jak tam jest. Na Beniowskiego to są 2 wierzowce. I wygląda wszystko jak w bloku. Pokoje 2-3 osobowe. W mieszkaniu 7 osiowym 3 pokoje, w 5 osobowym 3, a w 3 osobowym 1 pokój. Warunki późny PRL, choć ostatnio były remonty łazienek. Na mieszkanie jedna łazienka, WC i kuchnia. Palić nie wolno, są czujniki w pokojach. Pościel można wypożyczyć, zmiana poszewek 1 raz w miesiącu, jest czysto, bez krochmalu. Można zapisywać się na pranie, jak często potrzebujesz. Jedno pranie 2zł., swoje środki piorące.
    9/4/18
  • Anek

    Na Wydziale Mechanicznym luz, nawet egzaminy komisyjne zalicza się na luzie , chronią i bronią studenta aby nie ubył. Polecam
    8/27/18
  • Am

    Jest git, jeśli trafisz na dobre towarzystwo to nauka to sama przyjemność.
    8/16/18
  • Szymon

    Może mi ktoś opowiedzieć o akademikach AMG? Chodzi mi głównie o warunki, możliwości do nauki, ile osób w pokoju itd.
    7/23/18
  • Igorp

    Otientuje sie ktos jakie byly progi w tym roku? Rekrutacja wstepna niby juz byla ale nigdzie nie zamieszczona(albo zle szukam?)
    7/20/18
  • Do lolo22

    Myślę, że się dostaniesz. Wprawdzie to dopiero pierwszy rok będzie ta informatyka, ale 74,7 punktów to naprawdę sporo.
    7/17/18
  • lolo22

    Myślicie, że dostanę się na informatykę mając 74,7 punktów?
    7/16/18
  • Do Kuba

    Też myślałem, że po pierwszym roku z górki na elektrycznym. Ale tylko coraz gorzej... Na 6 semestrze ( praktyka ) dopiero luz ;)
    7/11/18
  • Dokumenty na studia

    Witam, pytanie może głupie ale nie daje mi to spokoju, czy przed dostaniem się do szkoły wymagane jest przyniesienie jakichś dokumentów, czy wszystkie wymienione dokumenty na profilu w IRK należy przynieść dopiero po dostaniu się na studia?
    7/9/18
  • Adrian

    W temacie wspomnianym poniżej wysoka punktacja to ile punktów ? Również kandyduje na nawigacje i sie zastanwiam czy 60,5pkt starczy czy sobie darować i isc na mechanike o profiliu praktycznym.
    7/8/18
  • Maturzysta

    Dzięki za odpowiedz ale jak nie złożyłem na elektryczny to mogę na druga rekrutacje czy słabo ?
    7/8/18
  • Do maturzysty 41,8 pktow

    Na nawigację mało, bo kandydatów z wysoką punktacją zawsze jest dużo i po prostu nie zmieścisz się w limicie miejsc. Tak myślę. Ale spokojnie dostaniesz się na elektrycznym, tyle że jeżeli nie jesteś matematyczny to się nie utrzymasz, Na mechanicznym też trzeba być matematycznym. Jest masa przedmiotów, nie tylko matematyka, gdzie się głównie liczy. I to jest matematyka wyższa.
    7/8/18
  • Adrian

    Nikodem progów punktowych nie ma, po prostu wybieraja ludzi z największą ilością punktów kwalifikacyjnych.
    7/8/18
  • Nikodem

    Jak sprawdzić progi punktowe na dany kierunek? Nie mogę tego nigdzie znaleźć
    7/7/18
  • Maturzysta

    Witam czy mam szanse dostać się na nawigacyjny z punktami 41.8 czy raczej słabo ?
    7/7/18
  • Majkel

    Witam. Wybiera się ktoś w tym roku na nawigacje lub mechanikę? Ile punktów wam system wyliczył ? Zapraszam na email: Altruista1916@interia.pl
    7/5/18
  • Magda

    A co z basenem i w ogóle zajęciami z WF-u na magisterce? Są nadal?
    7/2/18
  • Kuba

    Czy duzo osob odpada na 2roku Elektrotechniki.Czy jak sie przejdzie 1 rok to potem juz z górki?
    6/24/18
  • Aleksy

    Dziękuje bardzo! Chciał zobaczyć przedmioty ponieważ chcem trochę nauczyć się terminologii po polsku, bo jestem cudzoziemcem i myślę że będzie mi na początku studiów bardzo trudnie
    6/22/18
  • PROGRAMY

    Wpiszcie w Google SYLABUS i AMG, a wyskoczą.
    6/21/18
  • Aleksy

    Dzień dobry! Ktoś ma list przedmiotów na nawigacji(transport morski) dla 1 stopnia? Dziękuje
    6/15/18
  • do :transport

    w tamtym roku składałem na stransport to było 8 osob na miejsce i niestety nie dostałem się mimo wysokich wyników, ale może tobie sie uda ;)
    6/7/18
  • transport

    Czy ktoś orientuje się jak jest na transporcie, też przyjmują jak leci ?
    6/5/18
  • Łucja

    Usługi Żywieniowe i Dietetyka Kierunek: Towaroznawstwo Ktoś może się wypowiedzieć ? Dużo jest z dietetyki? Zależy mi na tym na GUM się raczej nie dostanę. Jak jest tutaj
    5/30/18
  • Michal

    do postu ponizej: "Student 1 roku elektrotechniki". Bylo kiedys tak, ze jesli na przedmiot skladaly sie cwiczenia i wyklad i projekt w jednym semestrze np, to za uwalone wszystko z tego przedmiotu, szla jedna oplata, nie wiecej jak 600zl (np: 15h cwiczen to 300zl, wyklad 15h 300zl). Pozdrow serdecznie kochana pania doktor, do dzisiaj potrafi mi sie przysnic i wtedy budze sie z krzykiem oblany potem.
    5/22/18
  • Student 1 roku elektrotechniki

    To prawda, że niezdany przedmiot na tej uczelni nie może kosztować więcej niż 600zł? I czy można zmienić prowadzącego w płatnym powtarzaniu przedmiotu (np. TC xd) ?
    5/19/18
  • do Elektryk

    Po pierwszym roku została nas połowa, z około 120 osób. Przedmioty, które uwalają: Technika Cyfrowa, Sterowniki Programowalne (ale to może się zmienić ;), Technika Wysokich Napięć, Napędy, Urządzenia Elektronawigacyjne, Automatyka - zależy u kogo.
    5/19/18
  • nawigacyjny

    A ktos orientuje sie jak jest na nawigacyjnym?
    5/14/18
  • Do Zainteresowanego

    Na elektryczny i mechaniczny biorą wszystkich jak leci. Na elektrotechnice przyjęli 160 osób. Limitów chyba nie ma.
    5/13/18
  • Zainteresowany

    Witam czy ktoś mógłby uchylić rąbka tajemnicy i powiedzieć jakie są limity przyjęć na wydziale mechanicznym i elektrycznym?
    5/12/18
  • transport i logistyka

    czy z matematyką w przedziale 50-70 % mam szanse się dostać ?
    5/11/18
  • Aint

    Nie wiem jak z pracą po transporcie, ale jedno jest pewne. Na AM jest łatwiej niż na PG. Na AM progów pktów nie ma. Wszystko zależy od ilości chętnych, kto lepszy wygrywa.
    5/10/18
  • maturzystka

    A jak z progami na uczelni?
    5/9/18
  • maturzystka

    Słyszałam że na AM transport jest dużo słabszy i gorzej z pracą niż po PG. Czy to prawda?
    5/9/18
  • Do Maturzysty

    Na wydział mechaniczny biorą wszystkich jak leci - nawet we wrześniu. Progów pktów tutaj nie ma, więc lajtowo z dostaniem się. Oczywiście gorzej z utrzymaniem.
    5/9/18
  • MAturzysta

    Witam czy mając po podliczeniu wyników matur około 70 punktów mam szanse dostać się na wydział mechaniczny - eksploatacja silowni okretowych i obiektow oceanotechnicznych ( studia stacjonarne)?
    5/9/18
  • KAROLA P.

    Elektronika i Telekomunikacja- dowiem się od kogoś coś o tym kierunku na AM?
    5/7/18
  • Kierunek Transport

    Witam, jaki był próg w 2017 na kierunku Transport? Nigdzie nie ma wzmianki o progach na AM a jestem ciekaw czy mam jakieś szansę żeby się dostać. Czy wystarczy matura podstawowa: mata około 80% , angielski 70% + w granicach 30-50% z rozszerzeń z tych przedmiotów?
    5/7/18
  • Róża

    Hej, orientuje się jaki był próg punktów na kierunku towaroznawstwo na wydziale przedsiębiorczości i towaroznawstwa w zeszlym roku?
    5/7/18
  • [OPINIA] Mistrz-elektryk

    Jeśli chodzi o elektrotechnikę, to największy odsiew na 1 roku robią przedmioty: Podstawy elektrotechniki i Technika Cyfrowa.
    5/4/18
  • proxgang

    Dzień dobry! Mam takie pytanie, gdzie można zobaczyć list przedmiotów na wydziale nawigacyjnym?
    4/27/18
  • Szymon

    Co jest ciezsze na tej uczelni elektrotechnika czy mechanika ? Ktory z kierunkow konczy malo osob ?
    4/19/18
  • Elektryk2

    No tak... tylko że są przedmioty,które sprawiają problemy. Jestem na 1 roku i widzę że technika cyfrowa robi niezły odsiew.
    4/17/18
  • Do @Elektryk

    Po co Ci wiedziec kto kończy elektrotechnike?Uczysz sie to ją kończysz, uczysz się dla sb to masz pracę. ......Nie ważne jaki kierunek kończysz. Ważne żebys to lubił i sie w tym rozwijal. Inaczej jest znowu w dupie w wieku prawie 24 lat ;)
    4/17/18
  • Maciek

    Jaki jest limit miejsc na kierunku transport?
    4/16/18
  • Elektryk

    Ile mniej więcej osób kończy elektrotechnikę? Na jakich przedmiotach najwięcej nie zdaje?
    4/13/18
  • Konrad

    Jak oceniacie logistykę? Sporo osób odpada? Ciężko się dostać?
    4/3/18
  • Nawigacja Transport Morski

    Witam. Jakie są (mniej więcej) wymagania na Nawigacja Transport Morski ? Czy mając około 70-80% z matmy(podst), około 30% rozszerzenie oraz z angola podstawe i rozszerzenie na około 80% dostanę się na ten kierunek? Przeszukałem "pół internetu", ale nigdzie nie ma śladu o jakimś progu punktowym więc byłbym wdzięczny za odpowiedź.
    3/20/18
  • Do Andrzej

    Na mechanikę biorą wszystkich jak leci. Przynajmniej było jak do tej pory. Progu pkt tutaj nie ma. Nawet we wrześniu lajtowo przyjmują.
    3/15/18
  • Aaaa

    Czy z matmą podstawową na 60% i ang podstawa i rozszerzenie ok 100% mam szansę na mechanikę?
    3/14/18
  • Andrzej

    Jaki jest próg na mechanikę w specjalizacji morskiej Eksploatacja Siłowni Okrętowych i Obiektów Oceanotechnicznych?
    3/14/18
  • Max

    Czyli nie ma innego wyjścia, chyba już zacznę chodzić na basen :P dzięki za odpowiedź
    3/11/18
  • Do Max xd

    Z tego co wiem, to hala gdzie znajduje się NORMALNY WF jest w remoncie, więc na 99,5% nie. Trzeba przeboleć ten basen ... :(
    3/11/18
  • Max

    A czy jest opcja zamiany tego przedmiotu na np. zajęcia na siłowni? Da się w jakiś sposób ominąć pływalnię zastępując ją czymś innym?
    3/11/18
  • Do Max

    Tak, basen jest obowiązkowy dla wszystkich. Ten przedmiot jest w spisie przedmiotów i jest traktowany jak normalny przedmiot. 100% obecności zalicza przedmiot, nawet jak się nie umie pływać.
    3/11/18
  • Max

    Czy pływalnia jest obowiązkowa? Mam zamiar iść na Transport i logistykę. Można być np. w sekcji ogólnoozwojowej na zajęciach sportowych i nie chodzić na pływalnię?
    3/10/18
  • Martyna

    Hejka, chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej o logistyce morskiej na am, polecacie? trudno sie dostac?
    2/26/18
  • Towaroznawstwo i zarządzanie jakością

    Chętnie bym się dowiedział czegoś na temat tej specjalizacji? Ciężko i czy w ogóle warto? Jak wyglądają zajęcia z angielskiego na uczelni?
    2/13/18
  • Jacob

    Siema! Może ktos mi powiedziec do których przedmiotow w 2semestrze trzeba sie bardziej przyłożyć zeby zdac ?
    2/10/18
  • Dietetyk

    Co powiecie o towaroznactwie i dietetyce? Jakie są progi? Czy bez roz ang mam szansę się dostać na jeden z tych kierunków?
    2/7/18
  • Wkurzony

    Trafia w sedno w całym znaczeniu.
    2/7/18
  • do Wkurzony

    Jesteś na elektrotechnice? Jeśli tak to poczekaj na TC, Sterowniki, TPE, TWN, Napędy ... Powiem Ci, że inżynieria materiałowa to lajtowe w porównaniu z tym jak Cię będę traktować na drugim roku ;) z praktyki na horyzoncie nie ciesz się też, bo praca ciężka i za darmo. A na Hornsund może nawet nie zejść. Za pieniądze i czas zmarnowany na te studia spokojnie możesz sobie kupić wycieczkę tam. Nie warto przejmować się ocenami też Wcale nie odzwierciedlają wiedzy. Loteria i widzimisię wykładowców.
    2/7/18
  • Wkurzony

    Najgorsza jest inżynieria materiałowa, bo to zdać graniczy z cudem. Uczelnia zarabia na tym przedmiocie ...
    2/6/18
  • Susceptancja

    Elektrotechnika jest pokrzywdzona. Jeden z ważniejszych przedmiotów (maszyny elektryczne) prowadzony w taki sposób, że na 3 roku nikt nie potrafi odróżnić maszyny prądu stałego od maszyny prądu przemiennego... Prowadzący ma też technikę wysokich napięć - zaliczenie losowe. Niestety wiedza nie jest potrzebna na tych studiach tylko kombinowanie i kasa na warunki ;)
    2/5/18
  • Lynx

    Hej, moglibyście napisać coś o Transporcie i logistyce na wydziale nawigacyjnym? Trudno jest się dostać? Duży przesiew? Mam jeszcze pytanie odnośnie akademików, nie mogę znaleźć cen za miesiąc. Pozdrawiam :)
    1/28/18
  • 1 rok mech

    Ja po pierwszym semestrze jestem mega zadowolony, wszystko gładko, wykładowcy super , przyglądają się, wszystko przeliczane aż chce się studiować.
    1/27/18
  • Mike

    Nie dość, że ludzie za nie płacą, to jeszcze wymagana jest "praca własna" w domu. Fajnie, tylko po to ktoś jest na studiach zaocznych, bo w tygodniu nie ma czasu. Realizacja całej książki zadań w dwa zajęcia i potem egzamin? Tak, to realia Akademii Morskiej... Za dużo układów na uczelni sprawia, że tak na prawdę student jest w czarnej dupie.. Nie zdał? Trudno zapłaci znowu. Ręką rękę myje..
    1/27/18
  • Towaroznawstwo

    Jakieś opinie o magisterskich studiach z Towaroznawstwa? Chcę robić z tego magisterkę, a potem pewnie doktorat. Interesuje mnie to bardzo i zastanawiam się tylko jak tam na wydziale PiT
    1/27/18
  • do Darek

    Na każdym wydziale pływającym dostaje się mundury. Na elektrycznym akurat od 4 sem. Pewnie na mechanicznym podobnie.
    1/24/18
  • Darek

    a na mechanicznym kiedy mundury się dostaje?
    1/24/18
  • Do Hary

    Mundury są od 4 sem ( jak wybierzesz morską specjalizację). Jednak trzeba tam dojść pierw... Sporo przedmiotów wykańczających po drodze np. fizyka
    1/19/18
  • hary

    w ktorym semstrze studenci elektrotechniki dostaja mundury ?
    1/17/18
  • 3off

    żeby dostać robotę czeka się latami.... a jeżeli to się tobie uda to będziesz jednym na 100 szczęśliwców... dostaniesz jak o kadet i os grosze... a gdy dojdziesz do offa to zaproponują ci prace os -a z możliwością może kiedyś prze awansowania. Oczywiście wysyłamy tysiące aplikacji i dzwonimy wszędzie po świecie np. Ukraina itp. bo tam jeszcze biorą ..., żeby kariera się rozwijała. Radze przemyśleć by nie żałować.
    1/17/18
  • Ins

    To prawda.. nie polecam elektrotechniki. Niektóre przedmioty zależą od szczęścia jeśli chodzi o zaliczenie. Humorki prowadzących potrafią nieźle wkurzyć....
    1/11/18
  • Kuba

    Odradzam Elektrotechnike.Na pierwszym roku Inżynieria materialowa ,geometria i podstawy elektry waswykoncza.Te studia to ciagly stres.Tak jak kolega nizej napisalem niektore zaliczenia zaleza od farta.Szkola ma nas głeboko w dupie.Nie popelniajcie tego błędu co ja !!!
    1/6/18
  • janusz

    którym kołem naukowym najlepiej sie zainteresować na am jesli jestem na wydziale mechanicznym ?
    12/28/17
  • Wariat

    Uczelnia na której zaliczenie zależy od szczęścia w dużej części. Z fizyki u jeden profesorek potrafi oblać, bo wszystko zależy od humorków. Nawet gdy zadania są dobrze zrobione.
    12/22/17
  • Neutron

    Zdecydowanie odradzam studiowanie Elektrotechniki. Weźcie pod uwagę przy wyborze studiów, że są przedmioty konwencyjne. Nie możecie odpuścić sobie wykładu nawet... A siedzenie po kilkanaście godzin na uczelni z tą geriatrią szkodzi zdrowiu. Uwaga dla dojeżdżających: nawet kilkugodzinne okienka ;) wartość merytoryczna zajęć poniżej nawet najsłabszej politechniki. Dziekanat przemilczę. Niekompetencja powala.
    11/29/17
  • Ele

    Odradzam studiowania elektrotechniki. Jest taki przedmiot ' inżynieria materiałowa ' i to możecie zdawać LATAMI. Gościu zarabia w ten sposób zmuszając płacenia za warunek. Wymagania z kosmosu ma. Bardzo się cieszy jak większość uwala.
    11/28/17
  • GIGI

    Na 1 semestrze jest geometria wykreślna z której ciężko zdać, bo pewien "wykładowca" chyba pomylił się z powołaniem. Zanim tu pójdziecie znajdźcie kto ogarnia 'kreski' bo inaczej o zdaniu możecie zapomnieć.
    11/3/17
  • Do Lord

    Na 2 pierwszych semestrach jest bardzo duzy odsiew.Zazwyczaj polowa studentów odpada.
    10/13/17
  • Lord

    Duży jest odsiew na elektrotechnice na 1 sem?
    9/22/17
  • Piotrek

    Jaki najtrudniejszy kieunek na tej uczelni ?
    9/21/17
  • Majster

    Co jest najtrudniejszego na tej uczelni? Wydział elektryczny
    9/20/17
  • Do konrad

    Dokladnie prezes ,dokladnie .
    9/19/17
  • konrad

    tak sobie patrzę i widzę, że co niektórzy z lekka cwaniakują ....że niby matura zdana na 32%, że luzik, że przyjmują, itd. Cha, cha .. to przecież nie jest sztuką dostać się na studia, ale na nich się utrzymać. Pogadamy Stary za dwa lata, ok?
    9/19/17
  • XXXX

    Czy na kierunku mechanika i budowa maszyn często trzeba wykonywać prace typu prezentacje , referaty oraz je przedstawiać ?
    9/14/17
  • Pawcio

    Nurtuje mnie nawigacja, kto powie jakie przedmioty są tam najbardziej ostotne, rozszerzam matme i geografię w liceum w przyszłym roku planuje być może tu iść, polecacie? Jak dlugo sie wyplywa na morze?
    9/11/17
  • ELEKTROAUTOMATYK

    Chyba zle zinterpretowales moje słowa.Renomowane uczelnie mialem na mysli te w ktorych trzeba sie przylozyc do nauki zeby zdac, w mojej wypowiedzi nie bylo nic o uczelniach niepublicznych.Dziekuje
    9/8/17
  • do ELEKTROAUTOMATYK

    Nie zgodzę się z Tobą, wszystko też zależy od kierunku ale są uczelnie (zwłaszcza niepubliczne) gdzie nie musisz się zbytnio przykładać a zdajesz bo jesteś kurą znoszącą złote jajka a takich się nie zabija. Oczywiście że warto się uczyć ale są uczelnie i są uczelnie. Mówienie że wszędzie jest tak samo jest nadużyciem. Moim zdaniem warto iśc na AM bo są tu przyszłościowe kierunki morskie.
    8/23/17
  • ELEKTROAUTOMATYK

    Nie słuchajcie tych bzdur co piszą. W każdej renomowanej uczelni trzeba sie duzo uczyc,tak samo wykladowcy sa rozni.Moim zdaniem lepiej sie pomęczyć pare lat a pózniej zyc na godnym poziomie
    8/15/17
  • Am

    Wszystko zależy od Ciebie, am słynie z kierunków morskich ,a nie lądowych może być Ci ciężko się przebić na rynku .
    8/13/17
  • Inv

    Czy na AM specjalizacje lądowe dobrze przygotowują do zawodu?
    8/13/17
  • Do am

    Po mechanice kierunek morski jeszcze łatwiej się wybić niż po nawigacji , zresztą nie wiem jak kolega chce pływać jako 1 2 czy 3 mechanik po politechnice. Kierunki lądowe jak najbardziej polibuda ale też nie rozumiem jak można porównać kierunki morskie do politechniki Pozdrawiam
    8/13/17
  • Am

    Mam znajomych po mechanice i nie narzekają 😉
    8/12/17
  • Do AM

    Inż lądową studiowalem na AM, a mgr na PG. Przepaść jest ogromna. Nie warto. AM sie chowa. Morskie może tak ale to tylko nawigacja bo kolega jest po i nie narzeka. Reszta jest ok ale ciężko się wybić, najłatwiej z nawigacji. Polecam tam jedynie nawigacje po opiniach kolegi :)
    8/12/17
  • Am

    Jeżeli chcesz w przyszłości pływać to zdecydowanie am , jak możesz porównywać te 2 uczelnię ? Profile lądowe jak najbardziej na am strata czasu ale morskie świetnie przygotowują do zawodu .
    8/12/17
  • Absolwent

    Zdecydowanie lepiej iść na PG, tu jedynie strata czasu. ..
    8/12/17
  • Am

    Niestety, kolega nie da sobie rady już w pierwszym tygodniu 😉
    8/12/17
  • do Mariana

    W tym roku dostałem się na wydział elektryczny. Wystarczy zdana matura i dostarczenie wszystkich dokumentów na czas. Kolega miał 32% z matmy i bez problemu się dostał. Tylko grunt aby się utrzymać. PROGU PKT NIE MA TUTAJ!
    8/12/17
  • Marian

    Jest tu osoba ktora w tym roku dostala sie na wydzial elektryczny i powie jaki byl tam prog? Dzieki za info z góry
    8/9/17
  • Rw

    Jak się dogadamy z wykładowcą na mechanicznym to będzie możliwe że piątek lub poniedziałek będzie wolny ?
    8/8/17
  • Iks De

    Na wydział elektryczny to wystarczy zdana matura...
    8/5/17
  • Punkty

    Jakie są wymagania maturalne aby dostać się na wydział elektryczny?
    8/4/17
  • Booleanna

    a, jeszcze: ile jest zwykle studentów na jednym roczniku na I i na II stopniu?
    8/1/17
  • Booleanna

    ...bo jak napisałam na wydziałowego (chyba dziekanatowego) maila z pytaniem o progi to mnie olali :(
    8/1/17
  • Booleanna

    jestem teraz na mechanice we Wrocku i rozważam magisterkę z ESO. chciałabym wiedzieć jakie są progi, czy warto, i jak z pracą po tym kierunku, pomoże ktoś? :)
    8/1/17
  • Gamgus Pajac

    Fajnie ,że piszesz o sobie od razu prawdę. To że jesteś ulany to nie musisz sie chwalić, zapoconych grubasów też biorą ale to że jesteś ku*wą już nic z tym nie zrobisz :/ każdy sobie radzi jak może. Tylko nie wiem po co ci mechanika w takim fachu :)
    7/23/17
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    7/22/17
  • kandydat

    czy będąc na liście rezerwowych mam szansę się dostać na towaroznawstwo ?
    7/22/17
  • Runcajs

    Gdynia mechanika , szczecin nawigacja
    7/17/17
  • Nick

    Krótko i w miarę możliwości proszę o odpowiedź: AM Gdynia czy Szczecin? Czym się różnią uczelnie, jaki jest nacisk na praktykę, jakie towarzystwo :D
    7/17/17
  • do Americano

    Są rejsy kandydackie pod koniec września
    7/17/17
  • dietetyka

    co sądzicie o kierunku usługi żywieniowe i dietetyka na AM ?
    7/17/17
  • Americano

    Czy w AM w Gdyni są praktyki przygotowawcze przed studiami tak jak w AM w Szczecinie?
    7/12/17
  • usługi żywieniowe i dietetyka

    czy ciężko się dostać na usługi żywieniowe i dietetykę ? dużo chętnych ? jaki jest poziom ?
    7/11/17
  • Gleb

    Jeżeli mam wadę wzroku (-3 na lewe oko, -2 na prawe) to dostanę się na Nawigację na AM? Po 21 roku życia planuję zrobić operację korygującą. Studiuje ktoś też tam z wadą wzroku? Jestem w trakcie wyrabiania świadectwa zdrowia (kazali mi wrócić z soczewkami). I dodatkowo: czy na wykłady muszę chodzić też w soczewkach, czy mogę w okularach? Bo wiem, że na praktykach morskich muszę mieć soczewki.
    5/28/17
  • Nick

    Tu też obcinaja limity miejsc na poszczególnych kierunkach jak na PG? Na stronie AM nic nie ma o limitach. Może ktoś wie????
    5/27/17
  • Eso

    Wydzial mechaniczny przygotowuje do zawodu, poziom wysoki , studenci pomocni , nie to co te zarozumiale buraki z pg gdanskiej zadnej wiedzy i w dodatku zero dystansu do siebie ( nie mowoie o kazdym )
    5/21/17
  • Janusz

    Tak, prawie kazdego, ale utrzymanie to inna bajka
    5/12/17
  • Nick

    Czy aby się dostać na nawigację wystarczy 63 pkt? Jak to jest z tymi miejscami? Słyszałem, że brakuje osób i każdego przyjmują??
    5/12/17
  • Elektronik

    Wypowie się ktos na temat elektroniki? Czy trudno sie tam dostać, jakie perspektywy pracy po tym itp. Jest tu taka osoba? Z góry wielkie dzięki! ;)
    5/10/17
  • Ares

    Podobno poszukiwania moga trwac nawet do pol roku ale idzie dostac kontrakt , najgorzej to podobno z z praktykami potem z gorki
    5/8/17
  • ELEmelek

    Czy na Wydziale Elektrycznym ciężko znaleźć praktykę morską u zagranicznego armatora?
    5/8/17
  • Luc

    Byłem rok temu na dniu otwartym. Na prezentacji podali, że ostatnia osoba na liście, która dostała się na nawigację, miała 69 punktów. Aby mieć taką ilość punktów, musisz napisać maturę z matematyki podstawą na 95%, angielski podstawowy na 95%, angielski rozszerzorzy na 80%, inny przedmiot (matematyka/fizyka/geografia/biologia/chemia) na 50%. Jak ktoś pracował trzy lata w liceum to się dostanie. Pisałem już próbne matury i miałem nieco wyższe wyniki niż wyżej wymienione. Jednak nie idę na nawigację, tylko na elektrotechnikę, gdzie przyjmują wszystkich z maturą. Zastanawiałem się, o czym to świadczy. Czy niepopularność kierunku wynika z tego, że jest on nieperspektywiczny czy może dlatego, że mało osób zainteresowanych jest tym działem nauki. Z moim obserwacji wynika, że absolwenci elektrotechniki nie mają problemu ze znalezieniem pracy, natomiast absolwenci nawigacji mają. Nawigacja jest badziej prestiżowa, nie ma wątpliwości. Ale czy tym należy się kierować? Sam do końca jeszcze nie wiem. Wiem, że idąc na elektrotechnikę będę musiał jakoś przetrwać te studia, a łatwo nie będzie. Jak czytałem, odsetek kończących ten kierunek jest niewielki.
    4/30/17
  • Montes

    Przeczytałem już chyba cały internet i dalej nie znalazłem ile jest mniej więcej osób na miejsce na kierunku 'Nawigacja' i ile mniej więcej trzeba uzyskać punktów? Czy 60 wystarczy?
    4/30/17
  • Ares

    Ela co do ilosci godzin polecam zapoznac sie z programem studiow , wszystko jest bardzo dobrze opisane tylko ciekawe jak to wyglada w praktyce
    4/29/17
  • Ela

    Czy kierunek Mechanika i budowa maszyn jest bardzo ciężkim kierunkiem? Dużo jest tam matematyki i fizyki i czy są na ogół problemy z zaliczeniem tych przedmiotów? Jak dziewczyny sobie radzą na tym kierunku i jaki jest ich stosunek liczebny do mężczyzn? Pozdrawiam
    4/29/17
  • Patka

    To prawda z tymi kantynami dla mulzumancow gdzie Polacy nie maja wstepu???
    4/26/17
  • Ares

    A czy ktos wypowie sie o mechanicznym ? Dobrze ucza ? Czy to samo co na elektrycznym ?
    4/23/17
  • Marek

    [OPINIA] Uczelnię ukończyłem 3 lata temu, Wydział Elektryczny specjalizacja Elektroautomatyka Okrętowa. Od 2 lat pływam jako ETO na statkach. Uczelnia daje świetny papier, ze znalezieniem dobrze płatnej pracy na morzu nie ma problemu. Ląd mnie nie interesuje bo tu stawki są śmieszne. Natomiast co do samej uczelni - to studia dla wytrwałych. 90% przekazywanej tu wiedzy z punktu widzenia pracy na statku w zawodzie elektryka to niepotrzebne bzdury. Uczelnia uczy z punktu widzenia teoretycznego, ale nie pokazuje jak wygląda ta praca w praktyce. Praktyki na szkolnym statku to śmiech na sali - płyniesz jako tania siła robocza z niekompetentną załogą, która nie ma pojęcia o swojej robocie. Studia jak studia, dużo kombinowania, nauka tam gdzie są wymagający wykładowcy. Wiedza typu wykuć i zapomnieć. Często nie jest oceniana wiedza tylko jak kto kombinuje i co od kogo ściągnie. Jest kilku wykładowców mających problemy na tle psychicznym z którymi trzeba się przemęczyć, jak na chyba każdej uczelni. Generalnie poziom i aktualność przekazywanej wiedzy względem tego co teraz jest na statkach to dramat. 3/4 wykładowców statek widziała co najwyżej w Gdyni na skwerze. Zajęć bardzo dużo (pomijając pierwszy rok), na wydziale mocna dezorganizacja - to już standard na AM. Uczelnia w ogóle nie pomaga w szukaniu praktyk, trzeba wszystko załatwiać na własną rękę, a jest z tym dość ciężko, ale jak się zepnie tyłek, to się znajdzie. Natomiast jak chcesz pływać jako elektryk, nie boisz się kombinowania i poprawiania niektórych kolosów po nawet kilkanaście razy, a także jesteś przygotowany na to, że to będą w sumie 3-4 lata wycięte z życiorysu na tych studiach (serio), to mimo wszystko polecam bo to wbrew pozorom najłatwiejsza droga. Obecnie zarabiam kilka tys. euro i uważam, że chociażby z tego względu warto się było przemęczyć.
    4/18/17
  • Jacek

    Czy to prawda, że aby studiować na AM to trzeba być musułmaninem?
    4/18/17
  • MokryStasiek

    Co sądzicie o kierunku nawigacja ? Ciezko sie dostac ?
    4/17/17
  • Wajtek

    Co sadzicie na temat wydziału mechaniki na AM ? warto nie warto ? prosze o szczerą opinie . rozmyslam nad AM , a AMW , do AMW ciagnie mnie darmowe mieszkanie i żołd , a zniechęca brak swobody, co do AM nie mam zdania. prosze o pomoc !!
    3/22/17
  • Inga

    Co sądzicie o transporcie i logistyce na wydziale nawigacyjnym? Warto tam iść? Jest po tym praca? Wie ktoś jakie są progi punktowe? Co najlepiej zdawać na maturze i z jakimi wynikami można się dostać?
    3/19/17
  • Nick123

    Polecacie nawigację? Bo słyszałam same super opinie, ale wolałabym dowiedzieć się jak to wygląda na prawdę :) Jak to jest z pracą na lądzie po tym kierunku? Ile jest mniej więcej dziewczyn na nawigacji? Czy jeśli nie miałam styczności z fizyką przez ostatnie dwa lata poradzę sobie oraz czy poradzę sobie po podstawowej matmie? :)
    3/18/17
  • Nick

    JEST PRACA PO UKOŃCZENIU KIERUNKU ELEKTROTECHNIKA?
    3/12/17
  • Absolwent

    Tam chyba na jakikolwiek kierunek wystarczy matura do dostania się. Utrzymanie się, to zupełnie inna bajka.
    3/10/17
  • Nick

    JEST TO PRAWDA ŻE ABY SIĘ DOSTAĆ NA KIERUNEK Z WYDZIAŁU ELEKTRYCZNEGO WYSTARCZY ZDANA MATURA?
    3/7/17
  • elektroautoMAT

    Uczelnia nie ma sensu istnienia- kryzys gospodarczy dotknął handel morski (w Niemczech nie ma już ani jednej szkoły morksiej, kazdego dnia zamykana jest uczelnia szkoląca przyszłych marynarzy, a AM chwali się ze jest trzecia na świecie), Wydział elektryczny? studenci traktowani jako najmniej ważny czynnik całej organizacji. Kłamstwa i obłuda odnośnie poziomu edukacji, organizacji- generalnie wszystko co usłyszycie, przeczytacie na temat tej uczelni (co wydaje się być zachęcające do rozpoczęcia nauki w tym miejscu) nie jest zgodne z prawda. Pracownicy dziekanatu zajmują się jedynie parzeniem kawy oraz odmawianiem studentom prostych odpowiedzi (brak znajomosci i świadomości o czymkolwiek co się dzieje na uczeni). Praktyki dla najlepszych studentów ? absolutne kłamstwo, uczelnia w niczym nie pomaga młodym ludziom. Dowiadujesz się o zmianach, kursach (zajmujących każdy weekend w miesiącu) dzien przed. Dramat. Brak pracy na morzu!!!! Nie polecam. Zmarnowany czas. Szkoda stresu i czasu poświęconemu na tę uczelnie...
    3/5/17
  • Electro

    Stanowczo odradzam studiowanie na wydziale elektrycznym. Studia są żartem. Jak ktoś chce pływać to polecam iść na kursy. Jeśli słyszeliście dobre opinie to na pewno nie o obecnym stanie tej uczelni. Pomijając kompletną dezorganizację i brak jakiegokolwiek szacunku dla studenta i jego czasu to raczej mało wartościowe treści przekazują. Pierwszy rok łatwo zaliczyć, ale są też wykładowcy o wysokim mniemaniu o sobie i urażonym ego, którym aż schlebia jak ponad połowa roku nie zalicza przedmiotu. Plan zajęć? Warto się przygotować, że dostanie się go dzień przed rozpoczęciem semestru i zajęcia od rana do wieczora. Dziekanat nic nie wie i nie pomaga, a nawet przeszkadza. Zajęcia, jeśli mają się nie odbyć, dowiesz się 10 minut przed. Jeśli masz szacunek do siebie, jesteś zorganizowany i zmotywowany to stanowczo odradzam. Jak jesteś nijaki i nie masz co zrobić z czasem to uczelnia jak najbardziej dla Ciebie. Z dnia na dzień zaplanują Ci kurs na cały weekend, o którym dowiesz się dzień przed. Ludzie nie rzucają tych studiów tylko dlatego, że szkoda im czasu i nerwów, które poświęcili na tą uczelnię. Dlatego uważam, że warto powiedzieć jak to w rzeczywistości wygląda, żeby już następni nie popełniali tego błędu i nie wybierali się tutaj.
    3/4/17
  • M

    Ale czy warto na AM ten kierunek (usługi żywieniowe i detetyka 2 stopnia)? Czy uczelnie doscy fajnie przygotuje ? Teraz na stronie pojawiły sie jakies nowsci, czy ktos moze wie jakie przedmioty sie pojawia ?
    2/1/17
  • agnes

    potwierdzam, dietetyka nadal jest mega popularna, coraz więcej osób ma świadomość potrzeby zdrowego żywienia, mój brat po 2 roku już pomagał znajomym w doborze diet i właściwych składników żywieniowych, mega wypas jak ktoś też jest trenerem jakiegoś sportu, wtedy już komplet usług i hajsik leci
    1/21/17
  • do m o dietetyce

    Dietetyka jest swietnym pomyslem, jesli tylko interesujesz sie zdrowym zywieniem. Wiedze mozesz wykorzystac zawodowo oraz prywatnie. Praca wszedzie tam, gdzie stołowki, szpitale, zbiobowe żywienie... może nie są to kokosy, ale zawsze oprócz pracy na etacie można dorabiać opracowaniem diet dla klientów. MOja znajoma nawet przygotowuje żarcie w pudełkach na zamówienie. NIezła kasa z tego akurat jest.
    1/9/17
  • m

    Czy ktoś mi powie na temat kierunku :usługi żywieniowe i dietetyka II stopnia ? warto ?
    11/25/16
  • Karol

    Jestem studentem IV roku nawigacji i szczerze odradzam tę szkołę, chyba że ktoś ma olbrzymie zasoby cierpliwości do świrów i worek pieniędzy, bo studenci tego wydziału stali się w ostatnim czasie kurami znoszącymi złote jaja, a niedowiarkom przed podjęciem decyzji o rozpoczęciu tej szkoły, proponuję rozmowę z ludźmi z ostatniego roku na tej uczelni którzy doświadczyli już na swojej skórze wielu dziwnych zachowań ze strony władz uczelni i wykładowców starej daty (niedoszłych emerytów).
    11/24/16
  • Marcin

    Rozumiem. Łatwo nie jest się utrzymać. Jestem tego świadomy. Trudno się dostać na ten kierunek (elektrotechnika)?
    11/23/16
  • do Marcina

    słuchaj, powiem Ci tak - jak ogarniasz fizyke i matme to sobie poradzisz. Jak jeździsz na trójach to lepiej znajdź sobie inną drogę, ale jeżeli lubisz przedmioty ścisłe to sobie poradzisz.
    11/18/16
  • Marcin

    Ciężko dostac sie na elektrotechnike?
    10/29/16
  • Marta

    Czy ktoś mi powie na temat kierunku :usługi żywieniowe i dietetyka II stopnia ? warto ?
    10/10/16
  • studia podyplomowe z logistyki

    szukam oferty podyplomówek z zakresu logistyki. Znalzłam na Akademii Morskiej w Gdyni, z tym że to chyba pierwsza edycja (tak wynika ze strony www). Czy ktoś ma doświadczenie z tą szkołą, może innym programem pokrewnym i doradzi, czy warto się związać z tą placówką? Pytanie drugie: gdzie ewentualnie polecacie w Trójmieście podyplomową Logistykę?
    9/21/16
  • były student

    Jeśli dana osoba chcę iść na kierunek ścisły, a w dodatku morski nie mając nic wspólnego wcześniej z daną tematyką i by tylko pójść bo kasa na morzu jest ładna to odradzam. Może się nieźle rozczarować. Praca jest dla tych, którzy się systematycznie uczą oraz robią po za uczelnią własne rzeczy np. kursy, polepszają swoje kwalifikacje zgodnie z wymaganiami na rynku jeśli chodzi o technologie, ambitnie szukają praktyk i stażów w firmach gdzie mogą się czegoś nauczyć. Nikt nikomu nic za darmo nie da. Uczelnia sama w sobie może Cie nie nauczyć wielu praktycznych rzeczy, ale sama w sobie się przydaję na później ponieważ jest Ci łatwiej zrozumieć stosowane rzeczy w praktyce na rynku w pracy. Mam kolegów, którzy poszli za te 500 dolarów na statek, ale wrócili z DOŚWIADCZENIEM to udawało im się znaleźć pracę za około 3-5 k euro miesięcznie. Jak mówię, nikt Wam od razu za darmo nic nie da. Trzeba się systematycznie uczyć, rozwijać umiejętności miękkie, z pokorą podchodzić do tematu. Po lądowych studiach też jest praca tylko trzeba się rozwijać w tym co Cie najlepiej kręci. Warto się zapisać do kółka naukowego, robić własne projekty, pisząc pracę inż. czy mgr pisać o technologiach przyszłościowych, które mają. Pamiętajcie, że pracodawca nie chce usłyszeć od Was na rozmowie rzeczy typu: "nie umiem, nie wiem, bo na uczelni tego nie było itp." więc najlepiej jak najwięcej umieć :) aby wygrać rekrutację na dane stanowisko. Kto wytrwale dąży do celu ten w końcu wygra. "Proście, a będzie wam dane; szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam.", pamiętajcie, że porażka to klucz do sukcesu :). ja bardzo miło wspominam AM ;)
    9/9/16
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
    9/6/16
  • kcper

    Hej, czy AM w Gdyni pomaga w znalezieniu stażu? (nawigacja)
    7/19/16
  • domanemika

    Może ktoś wyrazić swoje zdanie na temat TRANSPORTU?
    6/6/16
  • Dominika

    Witam. Czy są tu może osoby, które ukończyły lub są w trakcie studiowania na kierunku INŻYNIERIA BEZPIECZEŃSTWA ? Dziękuję :)
    6/6/16
  • olala97

    Hej , chciałabym dowiedzieć się czy są tu jakieś osoby z towaroznastwa lub inowacyjnej gospodarki ? bo te wydziały rozważam i chętnie dowiem sie o opiniach ; )
    5/17/16
  • Kari

    siema, może mi ktoś powiedzieć coś o stypendium socjalne wraz z dodatkiem mieszkaniowym? jakie maksymalne można dostać?
    5/16/16
  • Wizaz

    ponoć po tej uczelni mamy gwarantowane zatrudnienie bo brakuje oficerów na statkach ... ktoś może coś więcej powiedzieć o perspektywach pracy dla absolwentów i wynagrodzeinu?
    4/20/16
  • mateo

    Witam. bardzo mi zalezy na podjeciu nauki w tej akademi,glownie zalezy ma na kierunku nawigator.nie maialem rewelacyjnych wynikow z matury ,najgorzej z angola.czy ciezko dostac sie dostac na ta uczelnie? czy z duza determinacja i pewnymi zaleglosciami jest szansa na zaliczenie sesji?
    2/28/16
  • Kasia

    Hej! Jestem z lubelszczyzny i chciałabym studiować kierunek, po którym będę pływała. :) Nie znam sie zupełnie na elektryce, budownictwie, elektronice, nie jestem nawet na bieżąco z nowinkami technologicznymi. Po prostu mnie to nie kręci! :P Planuję zdawać na maturze matematykę - podstawa, angielski i geografia rozszerzenie. Jaki kierunek byłby dla mnie odpowiedni? Czy wogóle radzilibyście mi porywać się tak wysoko z takimi realiami? Pozdrawiam!
    2/1/16
  • luk

    Hej, podobnie jak Agaaa zastanawiam się nad rozpoczęciem studiów na AM, Transport drugiego stopnia. Ktoś mógłby powiedzieć czy studiowanie tego kierunku jest sensowne jeżeli mam już inżyniera z Transportu? W grę wchodzi też Towaroznawstwo na AM, żeby mieć większe pole manewru przy wyborze dalszej ścieżki "kariery". Pzdr :)
    1/6/16
  • trol

    zdziwisz się, bo dostanie.... Angielski nie jest takie straszny, wiadomo to nie liceum, ale jeśli miałaś na licencjacie styczność z językiem to spokojnie dasz radę, na 2 stopniu angielski najczęściej jest na B2
    12/31/15
  • ??

    Agaa nie dostaniesz odpowiedzi, jak 75% osób tutaj.
    12/13/15
  • Agaaa

    Hej ! a studiuje tu ktoś na drugim stopniu transport ?? jestem strasznie ciekawa jak to wygląda, czy warto wybrać tą uczelnie i jak wygląda angielski bo słyszałam że jest bardzo wysoki poziom a zastanawiam sie nad rozpoczęciem tam studiów od lutego. Pozdrawiam i dziękuje za jakąkolwiek odpowiedz :)
    12/8/15
  • Agaaa

    Hej ! a studiuje tu ktoś na drugim stopniu transport ?? jestem strasznie ciekawa jak to wygląda, czy warto wybrać tą uczelnie i jak wygląda angielski bo słyszałam że jest bardzo wysoki poziom a zastanawiam sie nad rozpoczęciem tam studiów od lutego. Pozdrawiam i dziękuje za jakąkolwiek odpowiedz :)
    12/8/15
  • ??

    Czy wiadomo jakie były progi punktowe na nawigację w tym roku? Jaki jest przelicznik? Pozdrawiam.
    11/30/15
  • do do masakra

    po 4 latach
    11/3/15
  • do masakra

    Biorąc pod uwagę, że napisałeś ten komentarz 5.10, mam nadzieję ze nie jesteś pierwszorocznym studentem i takie winsoki wyciągnąłeś po 4 dniach studiów???
    10/25/15
  • Masakra

    To był najgorszy wybór w życiu. Wydział Elektryczny to istny kabaret. Oczywiście niektórzy (mniejszość) wykładowcy są naprawdę spoko, ale inni nie powinni wykładać na tej uczelni ponieważ mają za nic studentów. Dziekanat na tym wydziale to prawdziwy Czeski film. Jedynie cieszę się że poznałem tam naprawdę kilku znajomych. Gorąco nie polecam tego wydziału. Bez poważania
    10/5/15
  • rozpoczęcie roku

    czy obecnosc na rozpoczeciu roku akademickiego jest obowiązkowa dla studentów I roku?
    9/22/15
  • innowacyjna gospodarka - co to jest???

    hej, kto zna ten kierunek na AM - Innowacyjna Gospodarka??? czy to są studia ekonomiczne??? czego się na nich spodziewać? matmę wytrzymam, fizy - nieeee, warto to wybrać, widze że jeszcze jest rekrutacja niezamnkięta, chetnie się czegoś dowiem od studentów z tego kierunku, Adam
    8/18/15
  • Zuza

    Hej, interesuje mnie nawigacja na AM. Mam jednak bardzo małe doświadczenie z podróżami morskimi. Dodatkowo nie mam wymaganego rozszerzonego przedmiotu. Myślicie, że uda mi się dostać? Czy raczej mogę marzyć dalej?
    6/29/15
  • basia

    witam. zastanawiam sie nad zaoczna magisterska ekonomia, lub zarzadzaniem...warto?
    2/24/15
  • ...

    Witajcie, interesuje mnie nawigacja na AM. Wie ktoś jakie był progi w ostatnich latach ? Dodam że zdaje rozszerzoną matematykę, geografię, angielski i polski. (nie ma zbyt wielu informacji na stronie tej uczelni). Będę wdzięczna za szybką odpowiedź
    2/22/15
  • ...

    Witajcie, interesuje mnie nawigacja na AM. Wie ktoś jakie był progi w ostatnich latach ? Dodam że zdaje rozszerzoną matematykę, geografię, angielski i polski. (nie ma zbyt wielu informacji na stronie tej uczelni). Będę wdzięczna za szybką odpowiedź
    2/22/15
  • Stanowiska pracy w Gdańsku!

    Absolwenci studiów Ekonomicznych, Prawa lub Księgowości! W Gdańsku otwiera się nowe centrum globalnej firmy konsultingowej PwC i szukamy Junior analityków AML. Wymagania: język angielski B2, studia ekonomiczne, prawnicze lub księgowe, finansowe. Chęć pracy w analitycznym zespole w dynamicznie rozijającej się na rynku polskim firmie z Big 4! :) kontakt: magiera@hays.pl
    2/11/15
  • Absolwentka

    Wykladowcy na W-PiT nieuczciwi, każdy robi co chce. Każdy chce studentowi zrobić pod górkę, z wszystkiego egzaminy, nawet jeśli ma być zaliczenie to i ta będzie egzamin. Zapomnijcie o wakacjach i feriach, multum poprawek. Nieraz będąc pewna 5 dostawałam 2, bo tak i koniec. Przyjeżdżasz na konsultacje, albo egzamin i okazuje się ze go nie ma. Nigdy nie miałam tyle stresów i nerwów co w tej uczelni. Szkoda zdrowia, darujcie sobie naprawdę. Kilka przykładów: *do zaliczenia laborek zabrakło mi 1 punkt, wykładowca kazał przyjść całej grupie z taka sama sytuacja w poniedziałek o 7:45, przychodzimy, a na to wykladowca zaczal sie smiac i powiedzial ze nie ma czasu, zeby przyjsc o 15. I tak w kółko. * przyjezdzam na egzamin na godzine 8, wykladowca spoznia sie 45 minut, po czym stwierdza ze za dużo ludzi, a sala jest za mała, że egzamin bedzie w innym terminie
    2/9/15
  • Matt (absolwent)

    Nerwy, stres, wydatki. NERWY STRES I WYDATKI. Ale i tak uważam, że chyba jednak się opłacało :)
    1/27/15
  • Absolwent

    Wszystkie informacje o rekrutacji znajdziesz na stronie: http://www.am.gdynia.pl/node/22/#1 Możesz również napisać e-mail na adres: bz@am.gdynia.pl
    1/8/15
  • karol

    Ta uczelnia faktycznie ma prestiż, wszędzie słyszę pozytywne komentarze i wszyscy polecają tą uczelnię... Więc coś w tym jest, ale jak się tam dostać? Ile jest osób na jedno miejsce?
    12/30/14
  • lucky

    Akademia Morska to chluba Gdyni, to najważniejsza szkoła wyższa w tym mieście, to prestiż, który cos znaczy, to moja szkoła!!
    10/6/14
  • monia

    to zależy kiedy przerwiesz, jak juz zapłacisz i przerwiesz naukę to nikt Ci pieniędzy nie odda...
    9/4/14
  • ddd

    mam pytanie czy po przerwaniu studiów trzeba płacić?
    8/15/14
  • Artur

    Witam, mam takie pytanie związane z nawigacją na am w Szczecinie. Chodzi mi o to jakie trzeba zdawać przedmioty na maturze i mniej więcej jakie trzeba mieć średnie wyniki by się dostać? I czy łatwo potem znaleź pracę po takim kierunku?
    8/10/14
  • Paula_xdx95

    Chcę się dostać na wydział nawigacji na Akademii Morskiej w Gdyni lub w Szczecinie. Łatwo się tam dostać na ile min trzeba napisać maturę rozszerzoną?
    6/27/14
  • Myśli

    Mam wielki dylemat , a mianowicie, która akademię lepiej wybrać w Gdyni, czy w Szczecinie? Nie interesuję mnie, która jest dalej,a która bliżej, bo dla mnie obie są daleko, ponieważ mieszkam w Łodzi. Chodzi mi o prestiż, poziom, wyksztalcenie i na której szybciej znajdę pracę, pozdrawiam.
    4/15/14
  • Mario

    Witam, czy mając 61,5 pkta będę miał problemy z dostaniem się na wydział nawigacyjny, kierunek - transport morski? Czy ktoś może powiedzieć jaki był próg punktowy, bo Akademia nie podaje. Pozdrawiam
    3/27/14
  • mariuszek70

    Witajcie. Mam pytanie czy ciężko jest się dostać na specjalność morską na wydział mechaniczny AM Gdynia. Nigdzie nie mogę znaleźć żadnych progów itp. I jak wygląda proces rekrutacji jakieś badania lekarskie? Pozdrawiam
    2/24/14
  • tranzystor

    Gorąco odradzam wydział elektryczny z psychopatycznym dziekanem na czele. Studencie - będziesz kolejnym gnojkiem, z którym sam dziekan obchodził sie będzie jak z in truzem. Niby kadra naukowa ... ale chyba nie... Poziom wiedzy zerowy, laboratoria z okresu komuny, a wymagania ... Odradzam bo szkoda nerwów. Czasem łatwiej jest zaliczyc przedmiot niż otrzymac wpis w indeksie, a o seminarium nie pomnę...
    2/13/14
  • mati

    Jak jest na wydziale mechanicznym i czy trudno się tam dostać i utrzymać?
    1/5/14
  • absolwentka

    Wydział elektryczny - trzeba wykazać się na prawdę dużą inteligencją żeby skończyć studia na tym wydziale, ale nie bez przyczyny. Niestety uczelnia posiada jeszcze stary sprzęt, który nie działa, a na którym studenci muszą pracować. To ogromny minus. Profesorowie mają duże wymagania, przynajmniej większość. Niektóre przedmioty zalicza się po kilkanaście razy, aż człowiek opada z sił. Ten wydział jest dla ludzi wytrzymałych i ogarniętych.
    12/29/13
  • monikaaa

    Witam. Mam pytanie. ; ). Czy zajęcia na kierunku transport odbywają sie także w weekendy.? Czy trudno jest się na ten kierunek dostać i utrzymać na nim.?? Wielkie dzięki za odpowiedź; DD
    11/5/13
  • kanoe

    Mam głupie pytanie, czy trzeba umieć pływać, żeby studiować nawigację?
    10/26/13
  • dziewczyny na towaroznawstwie

    czy na kierunku towaroznawstwo studiuja dziewczyny? jesli tak, to ile mniej wiecej jest ich w grupie? czy wybierajac sie na ten kierunek na Morskiej w Gdyni i jako kobieta, powinnam sie liczyc z jakimis niefajnymi klimatami? z moze przeciwnie - taryfa ulgowa? interesuje mnie wszystko, na ten teat, wiec piszcie prosze, jolka
    10/22/13
  • o progach i rekrutacji

    nie zapominajcie, ze jest nas sporo mniej niz kilka lat temu, dzieki temu uczelnie obnizaja swoje kryteria (jest latwiej), no i przyjmuja takze tych troch mniej zdolnych maturzystow, oczywicie nie bedzie tak na tych najtrudniejszych kierunkach scisłych technicznych, to sie niema co ludzić nawet, zmierzam jednak d tego, że warto probowac, nawet jelsi powątpiewacie w swoje sily, moge poradzic (dla niepewnych), zebu skladali dokumenty na 2 uczelnie panstwowe , nawet trzy (wiem, oplaty, ale to jednorazowo), no i jak beda wyniki, to bedziecie mieli sami dla siebie porownanie, jak wypadliscie i gdzie was chcą, adam
    10/20/13
  • kuba

    Witam. Probuje sie doszukac progow punktowych na wydzial elektryczny albo chociaz przelicznikow. Jesli ktos ma takie informacje to bylbym bardzo wdzieczny ;)
    10/17/13
  • maturzystka

    Dzięki za odpowiedz, tak szczerze martwilam sie tylko o to:) coraz poważniej myślę o nawigacji na AM, ale nie wiadomo czy się dostanę
    10/7/13
  • student AM

    Droga maturzystko, to czy pływałaś po morzu czy po jeziorach mazurskich chyba ma tu najmniejsze znaczenie. Jeśli masz ścisły umysł i nie przerażają Cię kierunki takie jak elektrotechnika, nawigacja, transport, zarządzanie czy towaroznawstwo to jak najbardziej polecam tą uczelnię. Poziom jest w niej bardzo przyzwoity, wykładowcy o dziwno bardzo sympatyczni i tolerancyjni a zarazem surowi jeśli chodzi o kwestie programowe i egzaminy.
    9/30/13
  • maturzystka

    witam, mam pytanie, czy jeśli nigdy nie pływalam na morzu to studia na nawigacji na AM powinnam automatycznie odrzucic? uwielbia mazury i zegluje na nich co roku, ale to chyba za mało?
    9/21/13
  • Ona

    Spotkałam się na jakimś portalu z opinią, że pracodawca woli już niewykwalifikowanego mężczyznę po nawigacji niż kobietę, czy to prawda? I czy dużo uczy się tutaj Pań?
    8/9/13
  • Ona

    Spotkałam się na jakimś portalu z opinią, że pracodawca woli już niewykwalifikowanego mężczyznę po nawigacji niż kobietę, czy to prawda? I czy dużo uczy się tutaj Pań?
    8/9/13
  • edek

    @down raczej nie , pisali do mnie ze prog 62 pkt
    8/3/13
  • ala

    czy mając 56 pkt dostane się na nawigację do Gd?
    7/29/13
  • Kaamiloo

    Czy może ktoś podzielić się informacją jakie były w tym roku progi punktowe na nawigację na AM w Gdyni? Czy mając 77% z rozszerzonej chemii, 78 z podstawy z matmy, 69 podstawa polski i 61% angielski mam szanse się dostać? i czy biorą pod uwagę certyfikaty z angielskiego? tzn czy sa za to jakies dodatkowe punkty? Wgl to ile osób przyjmują co roku??
    7/29/13
  • tomek

    Mógłby ktoś mi powiedzieć czy warto jest studiować transport na AM? Jak tam jest w ogole, czy jest ciężko (przedmioty ścisłe) i jak z utrzymaniem się? bo mało jest opinii o tym kierunku. Z góry dziękuję za informacje.
    7/16/13
  • carina

    Jestem z lubelskiego a dokładnie spod Chełma i wybieram się na AM w Gdyni, czy ktoś z mojej okolicy lub województwa wybiera się w tym roku na AM? Szukam kontaktu z tymi osobami
    7/16/13
  • CHCE NA STUDIA.

    Jakie były progi punktowe w poprzednich latach na AM na kierunki Elektrotechnika, Elektronika i Telekomunikacja? Czy z maturą podstawową Polski 61%, Angielski 71%, Matematyka 76% mam szansę?
    7/15/13
  • abc

    Pierwszy rok po godzince na sali i na basenie, drugi godzinka na basenie :)
    7/5/13
  • Magda

    Błagam, może mi ktoś powiedzieć czy kierunek Transport to kierunek "lądowy" czy "morski"? Jest na wydziale nawigacji.... Chodzi mi o to, czy zajęcia wfu odbywają się na basenie czy na sali? Bardzo proszę o odpowiedź~!
    7/4/13
  • kasix

    Witam, czy mógłby wypowiedzieć się ktoś na temat transportu na AM? Czy warto tam studiować i jak jest (atmosfera, egzaminy, praca)?
    6/29/13
  • student 3 rok

    witam niestety jestem, jestem studentem AM W Gdyni 3 i ostatni rok, co moge powiedziec dostac było sie ciezko... , warunki sa kiepskie , słabo tłumacza, zwłaszcza na nawigacji maja stary sprzet,duzy bład ze wybrałem, ta uczelnie stanowczo odradzam , bardziej bym polecał pojsc na miechanika okretowego bo kazdego przyjma, maja lepszych speców w tej dziedzienie czesciej wypływaja w wakacje niz my na nawigacji , no i podobno lepsza kaska jest po zdaniu szkoły.pozdrawiam
    6/29/13
  • AM

    Uczelnia dla ludzi ambitnych, chcących coś w życiu osiągnąć. Szczególnie dla młodych ludzi, którzy pochodzą z małych miejscowości o wysokim bezrobociu, ze wsi . Po skończeniu studiów nie musisz mieć żadnego wsparcia finansowego, nie musisz wynajmować mieszkania. Możesz mieszkać gdzie chcesz. Nie musisz brać żadnego kredytu. Pracujesz na morzu. Pracujesz na stanowiskach oficerskich a zatem masz płacę godną. Po kilku latach kupujesz za gotówkę mieszkanie gdzie chcesz lub budujesz dom. Praca jest ciężka i stanowi wyzwanie dla ludzi ambitnych i chcących coś w życiu osiągnąć. Warunek podstawowy to średnie zdolności i pragnienie zdobywania wiedzy. Język angielski obowiązkowy. Podejmując pracę na morzu nie oznacza to pływania do końca życia. Po kilku latach można spokojnie znaleźć pracę na lądzie jako młody, doświadczony i znający języki i do tego będąc usamodzielniony finansowo bez kredytu. Nie podaję płac jakie osiągają absolwenci po np. pięciu latach pływania, ponieważ większość ludzi nie uwierzy, ale pierwsza pensja po uzyskaniu pierwszego oficerskiego dyplomu, jeżeli jest poniżej 3000$ jest płacą frajerską.
    6/27/13
  • przem

    Carina ja też jestem z lubelskiego i się wybieram. Jak się pojawisz onbobek(at)interia.pl
    6/20/13
  • nikita

    Hej. Ja także w tym roku wybieram się na AM w Gdyni, więc ponawiam pytanie na temat progów punktowych, w szczególność na kierunek nawigacja. Z góry dziękuję.
    6/1/13
  • carina

    Witam! Wybieram się do Akademii Morskiej do Gdyni.Może ktoś wie jakie są tam kryteria przyznawania stypendium socjalnego, chciałabym się ubiegać ponieważ jestem z lubelskiego więc mam kawałek do Gdyni. Dzięki za odpowiedź
    5/29/13
  • karola

    Witam. Czy mógłby ktoś powiedzieć czy ciężko dostać się na AM? czy Ci którzy wybierają się tam to muszą być naprawdę uzdolnieni? :) czy da sie ogarnąć w miarę tą nauke?
    5/12/13
  • kasias

    Witam mam pytanie. Chcialabym sie dostać na AM w Gdyni na towaroznawstwo - zarządzanie jakością na dzienne studia (stacjonarne) . Mógłby ktoś mi powiedzieć jakie progi tam są ? Czy zdając tylko podstawową Biologię albo bez niej sie dostanę ? Jak tam jest o w ogole, czy opłaca się isc , czy warto . Z góry dziękuje ;))
    5/11/13
  • Transport

    Czy warto studiować transport na AM w Gdyni?
    5/1/13
  • Marcin

    Polecałbym Ci Akademię Morską w Szczecinie. Wcześniej studiowałem Nawigację na innej uczelni, nie podobało mi się, przeniosłem się na AMS i uwierz mi, jest kolosalna różnica, na duży plus! Nawet stwierdziłem, że te praktyki na morzu nie są wcale aż takie złe.
    4/27/13
  • Marta

    Cześć, czy ktoś może mi powiedzieć jakie są progi na nawigację, bo jestem zainteresowana tym kierunkiem, a nie mogę znaleźć nowych danych na ten temat :) z góry dzięki za odpowiedzi! :)
    4/19/13
  • Łukasz

    którą Akademię Morską byście mi polecili? Tą w Gdyni czy w Szczecinie? jaka jest różnica między nimi? bo różnicy to dla mnie nie robi czy zamieszkać w Gdyni czy Szczecinie, a wolałbym wybrać tę lepszą uczelnię :P także bardzo proszę o waszą opinię :)
    3/20/13
  • Kinga

    Cześć, mam pytanie czy jest ktoś kto studiuje bądź studiowała, nawigację i może powiedzieć coś więcej, trudno się dostać, jak potem z nauką, bo dochodziły mnie opinie że bardzo dużo osób odpada, a jak wygląda sprawa z wychowaniem fizycznym i basenem ?
    3/16/13
  • SadamoS

    Osobiście studiuję na IV roku niestacjonarnie na elektronice morskiej. Krótko: plusy to: jak skończysz inżyniera w 4 lata (osobiście na moim roku z którym zaczynałem nikomu się to nie udało - studiuję 5 rok:) możesz być dumny/mieć satysfakcję, zaliczasz się do niewielkiego procentu społeczeństwa któremu się ta sztuka udaje - zaczynało nas ok. 70, na 2 rok przeszło 30, na 3 rok 15 no a na 4 roku jestem z 6 kolegami i tylko 2 ma wszystko "na bierząco":); możesz mieć stopień naukowy inż. z zakresu nauk technicznych - więc w trójmieście robotę znajdziesz - przynajmniej zaproszą cię na spotkanie rekrutacyjne:) Teraz minusy: są przedmioty które CIĘŻKO zaliczyć,np. na elektronice wszystko z Bojarkiem:) na elektrycznym Pani Noga:) Dzięki tym ludziom możesz się do AM najbardziej zniechęcić - bardzo wymagają wiedzy, ale także bardzo dużą wiedzę posiadają; mam wrażenie że po tych 5 latach nic oprócz "papierka" mi ta szkoła nie dała (no może poza nauką cwaniactwa i kombinacji sporo uczy wytrwałości - jak jej nie masz to naprawdę szkoda kasy - jedz do UK albo Norwegia:); Myślę też że szkoła nie potrafi przygotować przyszłego inżyniera do wykonywanego zawodu - praca na laboratoriach na sprzęcie sprzed 20-30 lat już dawno wycofanym, nie uczy cię nic o projektowaniu , czytaniu schematów elektrycznych - NIE MASZ ŻADNEGO PRZEDMIOTU Z TEJ DZIEDZINY !!! (ok, jest w przedmiocie nauczania 1 przedmiot na którym wytrawiamy płytkę i lutojemy na nią jakieś elementy - ale jest to całkiem bez sęsu bo nie uczą cię jak to działa) - a np. na 4 roku dostajesz tekst: Pan powinien to umieć... Jest tak że po AM będąc inż elektronikiem nie wiesz jak działa układ np. wzmacniacza antenowego, bo nikt cię tutaj nie nauczy praktycznie jak np cewka wpływa parametry układu pracy np. kondensatora - dostajesz to w formie bardzo niedostępnego do przyjęcia wykładu który zresztą zapomnisz po zaliczeniu (jeżeli zaliczysz :) Mam tylko nadzieję że ten papierek otworzy mi drogę do świetlanej przyszłości :)
    3/15/13
  • qwerty

    A co właściwie można robić po takiej szkole? :) jaka praca czeka na absolwentów Akademii Morskiej w Gdyni? Bo , że dobra szkoła i że jest moda na coś takiego, to wiem ale ja pytam o konkrety,...
    3/13/13
  • magda

    mój kolega zaczął w tym roku edukację w Akademii Morskiej w Gdyni i bardzo chwali sobie tą uczelnię, poziom podobno jest wysoki ale warto się spiąć i ukończyć te studia
    3/7/13
  • Krzychu

    Jestem absolwentem Elektroniki i telekomunikacji wydziału elektrycznego kierunku lądowego. Łatwo nie było to wie każdy ale udało się po całym odsiewie. Tuż przed końcem studiów dostałem się do firmy w której pracuję obecnie. Pieniądze są satysfakcjonujące. Duża część kadry kierowniczej w raz dyrektorem jest po AM. Polecam ambitnym przyszłym inżynierom.
    3/2/13
  • student

    zgadzam się z kamilem, na czasie są takie kierunki i później stosunkowo łatwo można znaleźć pracę. ja po ukończeniu Akademii Morskiej w Gdyni miałem kilka ofert i mogłem wybrać najlepszą dla mnie... :) szczególnie gdy mieszka się w trójmieście ;)
    2/3/13
  • Kamil

    Jestem absolwentem Wydziału Mechanicznego tej szkoły. Z czystym sumieniem mogę ją polecić każdemu kto ma zamiar pracować na morzu i nie tylko. Studia bardzo ciekawe jeśli ktoś oczywiście interesuje się branżą. W ofertach pracy po ukończeniu można przebierać, sam osobiście od 2 roku studiów miałem podpisaną umowę gwarantujacą zatrudnienie. "Odsiew" w trakcie studiów jest duży - na ostatnim semestrze studiów inżynierskich ok 40 osób ze 150 na semestrze pierwszym. Moim zdaniem wynika to jednak z faktu iż przyjmowany był każdy kto tylko złożył dokumenty na czas. Pozdrawiam
    12/26/12
  • kryspin

    Świetna szkoła, naprawdę. Zawsze marzyłem by się tu dostać. Został mi jeszcze rok w technikum ale jak będę składał papiery do uczelni to ta znajdzie się na pierwszym miejscu. Nie wiem co zrobię jak się tu nie dostanę
    12/19/12
  • Marek

    Jestem studentem Elektrotechniki na Wydziale Elektrycznym Akademii Morskiej. Jest to kierunek, po którym łatwo jest znaleźć dobrze płatną pracę. Ponadto na Wydziale Elektrycznym mamy największe stypendia rektora dla najlepszych studentów !!! Zdecydowanie polecam Uczelnię !!! :)
    12/19/12
  • każdy ma szanse

    Próbuj Stary, nie masz nic do stracenia. Moj ojciej mowi, ze latwiej sie dostac, a trudniej utrzymac. Ale od czego sa korki i pomoc studencka. Jakos chyba damy rade, nie? Ja przynajmniej nie nie zrażam i poki co Morska w Gdyni dla mnie jest number 1, a pozniej sie zobaczy
    12/17/12
  • matiss

    O ile jeszcze ktoś tutaj zagląda, mam małe pytanka. W liceum z matmy miałem przeważnie 4-czkę. Fizyke niestety ukonczylem w 2 klasie gdyz bylem na humanie w 1 i 2 klasie miałem z niej 4 (o ile oceny maja jakies znaczenie). Mature chce zdawac z podstawy matmy + polski, angielski i wos (wiadomo te ostatnie w zupelnosci niepotrzebne na AM ale nie widze siebie np. z fizyka na maturze, z takim poziomem jaki byl u nas w szkole ) czy mam szansę na dostanie się z podstawą matmy, na tę uczelnię pod kierunkiem nawigacji, jesli nie to jaki kierunek polecacie na tej uczelni dla mnie? Na ile musialbym zdac podstawe z matmy +/-? Dam sobie rade na tych studiach z matematyka zdajac tylko podstawe na maturze? (rozszerzenie to dla mnie magia) Dzieki za wszelkie odpowiedzi
    10/4/12
  • ilona

    Nie potrafię znaleźć minusów tej uczelni, dziwi mnie jej niska średnia. Mnie studia tutaj się podobają, odliczam dni do rozpoczęcia roku studenckiego. Nawet zostałam w Gdyni na wakacje, tak jest tutaj fajnie, a poza tym łatwo o pracę sezonową!
    8/15/12
  • kazik

    uczelnia jest świetna, jeśli ktoś się zastanawia to bardzo ją polecam - wykładowcy znają się na rzeczy i przeważnie mówią na temat. Nawet jak nie rozumiesz tego, o czym się mówi (a to dosyć częsty schemat) to się chociaż fajnie słucha ;P To też jakiś plus xD Także śmiało, uczelnia jest dobra, wykładowcy fajni, a praca po niej pewna.
    8/3/12
  • bartman

    Wody w morzu podobno coraz więcej, bo lodowce się roztapiają, więc wiadomo że studia w akademii morskiej nie pójdą na marne ;D moim zdaniem dobra uczelnia, wychodzą z niej absolwenci, którzy mają duże szanse na rynku pracy, właśnie dzięi temu morzu. Kadra bardzo dobrze wykwalifikowana, narzekać można tylko na to, że dużo nauki!
    7/29/12
  • piotrek

    a ktoś może mi powiedzieć co lepiej wybrać? AM czy WAT w Warszawie? zastanawiam się między tymi dwoma uczelniami i naprawdę już sam nie wiem...
    7/15/12
  • krzysiek

    Studiuję tutaj nawigację. Akademia Morska to był strzał w 10. Poszedłem tu, bo tata zawsze zachwalał marynarkę po wojsku. I nie żałuję, studia są strasznie ciekawe, praktyczne zajęcia mijają bardzo szybko, aż szkoda ze to ostatni moj rok. jakby ktoś się wahał to niech wali smialo!
    7/4/12
  • mietek

    Zawsze chciałem mieszkać nad morzem, studiować tu i pracować a szczególnie na morzu. Dla mnie akademia morska to marzenie. Mam nadzięję , że z moimi wynikami maturalnymi mi się uda. A jeszcze chciałbym zapytać jaki wydział polecacie? Pewnie po każym bez problemu mozna znaleść pracę. Mnie najbardziej zaiteresował ten nawigacyjny. I ciekaw jestem jak wyglądają tam zajęcia praktyczne? ;)
    6/29/12
  • karny

    co sądzicie, doba jest ta akademia morska w dyni czy lepiej wybrać jakąś inną uczelnię tego typu na pomorzu, np w szczecinie albo w gdansku? macie może jakieś porównanie np kadry?
    6/27/12
  • rlp

    No to dobrze trafiłeś nawigatorze, jak ukończysz, to będziesz moim kolegą po fachu i gwarantuję, że nie będziesz narzekał na pieniądze.. przynajmniej ja nie narzekam, chociaż nie przykładam do nich tak dużej wagi, ale wiadomo, lepiej mieć, nić nie mieć. Generalnie przygody związane z pracą po takich studiach są niezastąpione.. spełnienie dziecięcych marzeń
    5/29/12
  • nawigator

    Ja jestem właśnie na nawigacji ze specjalnością transport morski. Ucieszyła mnie wypowiedź kolegi poniżej,aczkolwiek sam jakoś nigdy nie martwiłem się o pracę po tym kierunku :) W końcu mało osób kończy ten kierunek a jest bardzo przyszłościowy. I ile można dzięki niemu zyskać .
    4/3/12
  • edej

    13,04 dzień otwarty na AM, można samemu przyjść i się wszystkiego dowiedzieć z pierwszej ręki - niekoniecznie od wykładowców-ćwiczeniowców . Do tego przegląd ofert i sprzętu, możliwości rozwoju karier i takie tam podstawowe rzeczy, których na co dzień nie znajdziemy.
    4/1/12
  • gwóźdź

    Nie no, fajnie jest, naprawdę nie ma na co narzekać, nie wiem jeszcze jak z pracą po ukończeniu, ale ładują nam do głów, że nie będzie z tym problemów i przygotują nas na konkurencyjność rynku, także nie pozostaje mi nic innego, jak im wierzyć, innego wyboru nie mam. Dobry fachowiec zawsze znajdzie pracę, to proste jak budowa gwoździa.
    3/31/12
  • sodówa

    Kolega jest po nawigacji i śmiga po całym świecie. W sumie to mu nie zazdroszczę, bo mało czasu spędza w domu, jednak pieniądze jakie za tym idą są przeogromne, naprawdę. Jakbym ja tyle zarabiał w wieku 25 lat to sodówka pewnie by mi uderzyła do głowy
    3/21/12
  • enofin

    Ja mogę tylko powiedzieć, że po elektronice i komunikacji można wyrwać całkiem fajną, dobrze płatną i ciekawą posadkę, czego jestem doskonałym przykładem, jako absolwent AM w Gdyni. Polecam ten kierunek, wykładowcy są w porządku, studia też do przejścia
    3/19/12
  • elektronika i telekomunikacja

    kto studiuje na Morskiej kierunek elektronika i telekomunikacja???? moglibyscie cos skrobnac kochani na ten temat? ja wybieram sie na dzienne, zakldam, ze matura pojdzie gites i sie dostane
    3/12/12
  • ktora uczelnia lepsza?

    ktora uczelnia jest lepsza: Akademia Marynarki Wojennej czy Akademia Morska? zakladam, ze osoby ktore tu pisza wybraly Akademie Morska, ale pewnie kiedys sami zadawaliscie sobie to pytanie? wiec, co zawazylo na waszym wyborze i jak to oceniacie z perspektywy czasu? ja mysle o studiach na Wydziale Mechanicznym, ale jeszcze nie jestem do kona zdecydowany
    3/11/12
  • prossty

    To może trochę dziwne, ale jestem z gór, a uwielbiam morze. Dlatego przyjechałem tutaj studiować i nie żałuję. Jestem ciekaw, czy da mi to solidne wykształcenie i dobrą przyszłość zawodową, bo póki co jeszcze niewiele mogę powiedzieć. Ogólnie na plus, dobrze się tutaj czuję, chociaż czasami brakuje gór
    3/3/12
  • leń

    AMG to naprawdę uczelnia wyższa pełną gębą. Często słyszy się, że te morskie to takie byle odbębnić, a i tak nic nie uczą. To nieprawda. Zdecydowanie lepiej wprowadzają w późniejszą pracę zawodową. Jestem zadowolony z poziomu nauczania, z ilości nauki trochę mniej, bo jednak wolałbym więcej się poobijać
    2/25/12
  • nawii

    Ja ze swojej strony serdecznie polecam głównie wydział nawigacyjny - bardzo dużo ofert pracy zza granicy później można znaleźć. Kształcenie ok, nie mam większych problemów, chociaż zdarzają się różne wpadki, jak to na studiach. Bardzo mi się podoba uczelnia
    2/19/12
  • Nick

    Jedna z lepszych uczelni w kraju. Jest wyraźnie profilowana. Dla pasjonatów. Ile odpada? To zależy jak im idzie nauka... Wykładowcy nie mają w nawyku kosić ludzi dla czystej przyjemności.
    2/15/12
  • mariusz

    rozwazam Elektrotechnike na stacjonarnych, ile trzeba miec punktow, zeby sie dostac, wiecie moze? i od razu pytanie o sama uczelnie, a jelsi ktos studiuje ten kierunek, to czy moglby cos skrobnac, jaki jest stopien trudnosci, ile osob odpada po pierwszym roku, itd. dzieki
    2/11/12
  • bystrzak

    bo ludzie sie boja, ze rzad nam psuje tak bardzo gospodarke morska, ze ludzie po Akademii Morskiej nie beda mieli zwyczajnie roboty, a tak na powaznie, to uczelnia o bardzo wysokim poziomie, od lat cieszy sie dobra opinia
    2/11/12
  • jawa

    dlaczego nikt nie pisze o tej uczelni, co jest z nia nie tak, poprosze o informacje studentow tej szkoly
    1/23/12