Ocena uczelni


Komentarze (45)

Kliknij w obrazek by go odświeżyć…

  • ni

    Uczelnie ukończyłem w 2001 roku. Cóż mogę powiedzieć z perspektywy ostatnich 18 lat? Wymagano wiele, uczono niekoniecznie wiele, ale jak już, to konkretnie i dobrze ukierunkowanie. Najważniejsze, że uczono myśleć nieszablonowo i otwierano możliwości – czyli wpajano cechy, które u obecnych informatyków są nader rzadko spotykane. Kto się w tym połapał i wiedział jak to zastosować dziś ma się dobrze, kto czekał na podanie na tacy gotowego, ten o IT dawno zapomniał. W trakcie nauki panował pewien zgrzyt „po co nam C++, skoro są inne języki, łatwiejsze do nauki”, „po co na IT przedmioty i zaliczenia z mikro i makro ekonomii”, ”po co nam wiedza z zakresu elektroniki czy budowy procesorów pamiętających czasy dinozaurów”. Takich pytań było wiele. Dziś z perspektywy lat mogę powiedzieć, że warto było. Od 18 lat koduje z czego od 15 lat komercyjnie. Uczelnia, poprzez dostosowanie materiału, dała niebagatelną wiedzę – może i niewiele z punktu widzenia praktycznego tego było - ileż tego można się nauczyć w 2.5 roku- ale podstawy były solidne. Z ówczesnej perspektywy paskudne podstawy zarządzania, dały dobry fundament pod prowadzenie własnego interesu. Trudne C++ zaowocowało tym, że swobodnie można obracać się w przestrzeni, w której wydajność i jakość produktu końcowego jest bardzo istotna ( automatyczne systemy magazynowe, wysoce zautomatyzowane systemy produkcyjne, systemy analityczne, decyzyjne itp. Itd…). Brakowało tylko dobrych podstaw pod sieci neuronowe, które trzeba było „doryć” we własnym zakresie. W dodatku, teraz w zasadzie na każdy inny język można się przestawić po 5-6 dniach. Nie wyglądało to dobrze zaraz po ukończeniu, ale z obecnej perspektywy czasu gratuluje ówczesnym osobom decyzyjnym tak trafnego wyczucia rynku i doboru profilu kształcenia. Mnie również mówiono przed rozpoczęciem nauki, że „ta szkoła niczego cię nie nauczy”. Żadna szkoła niczego nie nauczy, jeżeli sam tego nie zechcesz. Nie wiem jak w obecnym czasie z kadrą i sposobem nauki, ale w moich latach, kadra była zacna: B.Paluchiewicz – matematyk potrafiący nauczyć całek drzwi od stodoły - dosłownie I.Bucki – dziekan, który był chyba esencją ten szkoły J.Ober – człowiek, który na poprawce kazał mi opisać programem działanie żarówki. Na owy czas wydawało się to głupie, ale dziś sporo lat później podczas doboru nowych koderów sam ją stosuje – ci ambitniejsi ze sporym dorobkiem w CV mają opisać pokój . R.Kolud – człowiek dla którego sieci, UNIX i WEB nie stanowiło tajemnic K.Wala i jego „trywialnie proste” zagadnienia logistyczne K.Kalinowski – dla którego pisanie pseudokodu na tablicy było jednoznaczne z jego odtwarzaniem przez studentów w postaci działającego kodu. miss E. Dziech i jej lekcje angielskiego dr Marecki i wykłady z finansów, oraz wielu innych wykładowców, których nazwiska czas skutecznie zatarł w pamięci. Z perspektywy czasu, uczelnie oceniam bardzo wysoko. Mam nadzieję, że obecny poziom jest przynajmniej taki jak wówczas.
    7/1/19
  • Łukasz

    Mało grafiki, dużo zbędnych przedmiotów prowadzonych przez osoby urodzone w zeszłej epoce (architektura systemów FTW). Michał wprowadza w błąd pisząc o młodej kadrze, bo ta choć przeważa to niestety nie stanowi całości. Łapę na uczelni trzyma "sympatyczna" para i to niestety widać.
    6/17/19
  • Joanna

    Jestem absolwentką państwowej uczelni technicznej, obecnie studentką WSIZ. Wyboru uczelni dokonałam spośród oferty studiów podyplomowych w województwie śląskim. Rozważałam uczelnie państwową, lecz na korzyść WSIZ przeważyła lokalizacja oraz program nauczania. Uważam, że nie jest ważne, czy kończy się bezpłatne studia państwowe, czy płatne prywatne. Dla przyszłego pracodawcy ważne są umiejętności lub/i predyspozycje kandydata do pracy. Uczelnia oferuje pomoc w nauce m.in. programów graficznych 2D, 3D w korzystnej cenie. Nauka we WSIZ to doskonałe uzupełnienie dotychczasowej wiedzy i umiejętności oraz niezbędne przygotowanie do pracy w zawodzie grafika.
    5/11/19
  • Tomasz

    Jest OK!
    5/6/19
  • An

    Pani dziekan co tydzień rozpieracza nas smakołykami i owocami. Jestem na grafice, są przedmioty które przychodzą łatwiej niż pozostałe, poprawek nie miałam :). Profesorowie są kompetentni, na ćwiczeniach grupy są małe, pozwala to z materiałem posuwać się do przodu. Wiadome są osoby które to spowalniają. Kilku moich kolegów z roku już pracuje w zawodzie, szybko znaleźli pracę.
    4/26/19
  • Byłem na WSI

    W zeszłym roku zatrudniła się w naszej firmie jako junior dev. dziewczyna młoda, studiowała w Gliwicach, nie wiem na jakiej uczelni, lecz to co mi powiedziała podniosło moją opinię na temat WSI, ona na ćwiczeniach miała programowanie pascal-u , rozumie że nauka programowania może odbywać się w każdym języku, lecz poco?, gdy na świecie jest sporo na których obecnie się pracuje. Nieszczęście na WSI są najnowsze technologie i uczą tego czego oczekuje rynek pracy. Godzin jest mało, ponieważ to studia zaoczne i z tym się należy liczyć, trochę więcej czasu musimy poświęcić w domu
    4/25/19
  • Michał

    Przykro się patrzy na te żale, idą na studia, robią przez 3,5 roku niewiele, i wylewają żale. Wykładowcy młodzi, praktycy który pracują zawodowo !!, Jak rozpoczynałem tą uczelnie 3 osoby z całej grupy programowały, reszta to była totalnie zielona, po 3,5 roku, większość sobie radziła w językach programowania. Załapali podstawy, by zostać programistą to same zajęcia na WSI to mało !!!, należy poświęcić troszkę więcej własnego czasu, przy tworzeniu aplikacji. Lecz dają dobre podstawy !!. Ja sam z tego nie skorzystałem, ponieważ, ponieważ, w czasie gdy studiowałem wiele lat programowałem, więc raczej się tam nudziłem, poznałem tam naprawdę fajnych ludzi, i szczerze polecam !!.
    4/25/19
  • Po WSI

    Studiowałem na tej uczelni, i na innej też i mam porównanie, myślę że opinia "Były student" jest przesadzona, ogólnie faktycznie większość zajęć jest prowadzona przez młodą kadrę, i się bardzo starają, jest kilku profesorów starej kadry, i faktycznie co poniektórzy są w równoległej rzeczywistości. Na szczęście nie ma z nimi już wiele zajęć. Jak ktoś myśli że nauczy się programować chodząc na zajęcia, i wykonujący tylko to co się dzieje na zajęciach raz w tygodniu, to jest raczej w błędzie. By się nauczyć każdego fachu, należy się mu troszkę poświecić, i znam kilku studentów, który skończyli tę uczelnie, pracują jako programiści, i też kilku który nie są programistami, nie znam absolwenta tej uczelni, który by siedział na kasie w TESCO, moi znajomi, w większości są informatykami, ostatnio poznałem synka który skończył też WSI, jest kierownikiem w sporej korporacji w B-B, sądząc po samochodzie, to myślę że źle nie zarabia. Jak wspomniałem wcześniej studiowałem na innej uczelni, oblewali jak leciało, jak oblali kogoś z ćwiczeń, od razu został oblany z wykładów, za jedno i drugie się płaciło oddzielnie !!. Zawsze można też iść na ATH, i walczyć z jednym profesorem od sieci, z tego co mi kumpel powiedział to jest do przeżycia, lecz wielu ma z nim ciężko. I tu pojawia się pytanie, jak mnie taki profesor przerżnie na zajęciach czy ja będę lepszym sieciowcem?, tylko dlatego że wykuje to co on chce usłyszeć, myślę że nie, bo technika wielokrotnie się zmieniła od momentu kiedy on pracował w Telefonii Dialog. Inną sprawą było podejście moich kolegów z uczelni, za jednego prace tworzyła jego dziewczyna, inni jak zamknęli laptopa w sobotę popołudniu, to otwierali go w piątek o 16 jak się zajęcia zaczynały, też nie wiele dobrego z uczelni nie wynieśli. Tak jak kolega pisał „udemy, internet i youtube „ to podstawa, w weekend przychodzimy, mamy problem to ktoś pomoże nam go rozwiązać, a jak nic nie zrobimy przez tydzień to jest jedynie nasza strata czasu. Nie znam jeszcze uczelni lub profesora, który by nam wlał wiedzę do głowy !!, ich cel jest taki by nam pokazać drogę rozwoju, a czy z tego skorzystamy to już od nas zależy. Sam pracuje jako programista, studiowałem w czasach, gdy jak firma szukała programisty to był warunek studia 1 stopnia, dziś mało firm ma taki warunek, ale zawsze to może wrócić !!
    4/25/19
  • Faynie?

    Podobnie jak kolega poprzednik - poszedłem na tę uczelnię z myślą o grafice. Programowanie to 3,5 roku klepania JAVY (Spring, później Android), trochę webdevu (AngularJS, jQuery, JS, HTML, CSS - to na plus), trochę pod kątem gier (ale bardzo mało, głównie Unity i C#, sporo było Unreala ale to dopiero pod koniec). Same zajęcia z grafiki pomimo paru zgrzytów były ok - jest trochę 3D (głównie Blender), AI, ID, AE, PS. Generalnie uczelnia stara się podążać za nowinkami i przekazać wiedzę z różnych dziedzin IT. A przynajmniej młoda kadra... Bo stara... TO JEST DRAMAT! K***a - dziadek 120 lat rysuje program w C na tablicy (!) i p***oli coś sam do siebie... Zaliczenie na zasadzie -> "masz notatki, przerysuj schemat, połącz kropki i pokoloruj drwala". Drugi dziadek zasnął w trakcie zajęć (ale przynajmniej się obudził). Język angielski u nich na poziomie wyje***ym -> "tłis", "dołble" to są rodzyny. Seminarium dyplomowe - śmiech na sali. Starsza pani niczym Cruella Demon w "101 Dalmatyńczyków" batorzy każdego po d***ie za brak prezentacji której nawet nie trzeba przedstawiać na obronie...! ZPI? W zamyśle wspaniała okazja by spróbować stworzyć coś zespołowo, okazuje się jednak koszmarem z ulicy Wiązów, z tą różnicą że Freddy Krueger nie znęcał się tak długo nad swoimi ofiarami. Matematyki na tej uczelni uczy się na programie który ostatnie release miał w 2005 roku... Przez pierwsze semestry jest się łechtanym żeby zachęcić do dalszej nauki, by pod koniec po prostu zrosić studenta złocistą substancją. Ale ogólnie polecam. Za ponad 15 kafli można mieć ładnej jakości papier lakmusowy z ozdobieniami.
    4/11/19
  • Świeży absolwent

    Myślę, że trzeba mieć realistyczne oczekiwania idąc na tą uczelnię. Udało mi się ją skończyć, obroniłem inżyniera. Przy zapisie podczas rozmów stawiali mocny nacisk "czy chce się Pan specjalizować w grafice czy programowaniu". Poszedłem tam z myślą o grafice, ale niestety srogo się zawiodłem. W praktyce wyglądało to tak, że w ciągu 3.5 roku mieliśmy po około semestrze Ps, Ai i Ae, blendera.. i to w sumie tyle. Jakość prowadzonych zajęć jest strasznie niska, uczą kompletnych podstaw, coś co można opanować w parę dni za pomocą YT. Większość przedmiotów dotyczyła programowania, z tym że mi było bardzo ciężko cokolwiek załapać skoro od początku tempo pracy jest dostosowane do części grupy co miała styczność z programowaniem. Generalnie jak chcecie dostać inż za ponad 15k i tyle, to ta uczelnia się do tego nadaje, nie oczekujcie jednak, że wyniesiecie z niej cokolwiek pożytecznego (przynajmniej z grafiki).
    4/10/19
  • Były student

    Miałem tą nieprzyjemność uczyć się w tej "uczelni". I trochę przerwę tę zmowę milczenia januszy programowania ktorzy wychwalaja to miejsce bo dostali kartke z nadrukiem INZYNIER. Na uczelni wykladaja ludzie ktorzy nie maja pojecia jak nauczac. Chaotycznie prowadzone zajecia, rzucanie tematami w taki sposob ze nie da sie uporzadkowac wiedzy, bardziej pokazywanie jacy to oni nie sa zajebisci niz faktyczna proba pokazania jak kodowac.... Kasa, kasa .... sproboj nie zaplacic na czas a na pewno poznasz prawdziwe oblicze kilku osob. Dla mnie typowa uczelnia nastawiona na robienie hajsu i produkcje januszy programowania. Szkoda ze nie widzieliscie projektow ocenianych na ocene bardzo dobra, ktore dziecko z podstawowki zrobilo by lepiej. Wszystko robilem sam, wiadomo udemy, ksiazki i youtube dlatego pracuje jako software developer, ale z ta "szkolka" to strata czasu i pieniedzy. Do mlodych ludzi, warto sie postarac i isc gdzies wyzej bo tutaj niestety nie nauczycie sie niczego.
    3/13/19
  • Pablo

    Ciekawe kogo masz na myśli Krystianie D..... :) ps. jest zajebiście ... (wymagania są, ale jak się posiedzi to się zda !!)!!
    2/6/19
  • Krystan

    Dobra uczelnia.daje dobry start. Wykładowcy różni - ale to standard.
    7/12/18
  • Jacek

    Niestety nie udało mi się skończyć. :( ale pierwsze 3 semestry, które ukończyłem wspominam bardzo pozytywnie. Aktualnie jestem C# developerem, na WSIIZ tam wszystko się zaczęło, odkryłem swoją pasję... programowania . Mimo, że nie skończyłem i nie zaliczyłem 2 przedmiotów to naprawdę uważam, że było warto. Kiedyś sobie te studia dokończę... lub rozpocznę od początku
    4/9/18
  • Kris .Net Programmer

    Zaczynało nas ponad 100 w roczniku na zaocznych, skończyło chyba z 30. Chcesz się czegoś nauczyć idź. Chcesz mieć papier - nie idź, idź gdzieś indziej. Raz lepiej raz gorzej, ale skończyłem. Absolwent 2008.
    3/23/18
  • Ado

    Byłem, przeżyłem, dużo się nauczyłem, nie żałuję a w skrócie POLECAM. Minusem uczelni jest to, że mimo upływu czasu i informacji na temat tego, że celem uczelni jest prowadzenie studiów doktoranckich, do tej pory nie utworzono nawet magisterskich. Szkoda, bo jestem przekonany, że sporo absolwentów i osób z innych uczelni podjęło by takie studia. Pozdrawiam absolwent '09.
    3/4/18
  • Pracodawca Roman

    Bardzo dobra uczelnia informatyczna, kształci bardzo dobrych informatyków.
    1/27/18
  • Bella

    Czy ktos jeszcze moglby się wypowiedzieć na temat informatyki w tej szkole? Ze specjalizacja Grafika? Pozdrawiam
    8/17/17
  • Bella

    Ramzii czy mogę się skontaktować z Tobą mailowo i porozmawiać o tej specjalizacji Grafika?? Jeśli tak to będę wdzięczna za kilka odpowiedzi gdyż trochę nie jestem pewna czy składać tam dokumenty bo widząc po zdjęciach które publikuje uczelnia lub słysząc opinię innych to widać że studia kończy bardzo mała ilość studentów. Nie wiem czym to jest spowodowane. Pozdrawiam i czekam na wiadomość.
    8/2/17
  • Bella

    Jestem zainteresowana studiami na specjalizacji Grafika komputerowa. Czy mogłabym prosić o jakieś szczegolowe opinie na temat szkoły i tego kierunku? Z tego co wyczytalam to Szkola jest chwalona. Ale chcialabym więcej sie dowiedziec czy warto.
    7/21/17
  • Ramzii

    Polecam ten kierunek, grafika rządzi! Świetni ludzie. Super atmosfera.
    5/11/17
  • Tomasz W.

    Ktoś pytał o grafikę komputerową. Na tej uczelni, nie było zbytnio takiej specjalizacji tylko podstawy. Teraz ponoć rozkręca się też grafika. Było zawsze dużo programowania od assemblera włącznie, sieci i baz danych oraz telekomunikacja, która utorowała moją ścieżkę w ICT. Poziom był wysoki i bardzo dobra renoma u pracodawców też.
    3/19/17
  • Krzysztof

    Gdy studiowałem jeszcze w 2006 roku, była to elitarna jedna z najlepszych uczelni wyższych informatycznych w Polsce. Wówczas również w rankingach - gazet Wprost oraz Perspektyw plasowała się w czołówce. Uczelnia ta ma już swoją tradycje, od roku uczęszcza do niej nawet mój syn. Jestem na bieżąco a niezdecydowanym polecam.
    3/17/17
  • Mateusz

    Ukończyłem Wyższą Szkołę Informatyki i Zarządzania w Bielsku-Białej w 2009 roku, później jeszcze studiowałem na Uniwersytecie Warszawskim Informatykę robiłem wówczas magisterium. Cóż mogę rzec. Było różnie raz łatwiej, raz cholernie ciężko. Zarówno na WSIiZ jak i UW, ale to jednak na WSIiZ się najwięcej nauczyłem. Pracuję w najlepszej firmie - gracze znają CDP Red !!!! ps. nie zapomnę min. tych wtedy nie łatwych zajęć z programowania w C'epie
    2/16/17
  • Marcin

    Jak wygląda z progami punktowymi? Ciężko się dostać?
    1/29/17
  • Paweł

    Nie żałuję wyboru tej uczelni. Prowadzący zajęcia dbają o to, by nauczyć, a nie "uwalać" potem na egzaminach z materiału, którego nie było. Skończyłem naukę już jakiś czas temu, ale z tego co wiem, odkąd trochę młodszej kadry doszło - jest jeszcze lepiej. Zajęcia z programowania, grafiki, sieci i baz danych to głównie praktyka, co także jest na plus.
    10/26/16
  • Dawid

    Interesują mnie studia ze specjalizacja Grafika Komputerowa na tej uczelni, ktoś może się wypowiedzieć na temat tego kierunku ? :D
    7/12/16
  • Magda

    Nie polecam tej szkoły głównie dlatego, że ma "niby" specjalizacje a tak na prawdę na dyplomie nie ma słowa o tym. Inżynier informatyk i tyle, jak nie pójdziesz potem na specjalizacje to nic z tego nie masz
    11/18/15
  • Krzysztof

    Znam gościa informatyka, pracuje w Jastrzębiu jako IT czy kierownik IT w jakiejś firmie dystrybucyjnej chemii i kosmetyków czy coś takiego. Jeśli ta uczelnia kształci takich informatyków to nic tylko ją polecać.
    10/1/15
  • Zoltodziob

    zaczynam studia od pazdziernika, czy polecacie ta uczelnie??? ma jakies minusy???
    7/21/15
  • Zoltodziob

    zaczynam studia od pazdziernika, czy polecacie ta uczelnie??? ma jakies minusy???
    7/21/15
  • Ing. Daniel

    Wybór tej uczelni był dobrą decyzją w moim życiorysie. Po szczebelkach kariery jestem specjalistą IT w Microsofcie. Zajmuję się głównie bazami - hurtowniami danych. Dzięki pamiętnym zaliczeniom, poprawkom z baz danych na WSI w Bielsku, utrwaliłem wiedzę i rozwinąłem się do takiego poziomu.
    4/2/15
  • Henryk

    Bardzo dobra uczelnia informatyczna. Kończyłem ją w 2009 roku. Obecnie jestem doktorantem informatyki w Niemczech.
    1/21/15
  • Mateusz

    Wysoki poziom, ukończyłem szkołę w 2009, dzięki niej rozwinąłem swoją wiedzę IT do tego stopnia, że pracuję jako IT Direcotor w dużej firmie w USA.
    11/12/14
  • Zdziś

    Po takiej szkółce można skakać po piwo prawdziwym informatykom. Mam kilku takich współpracowników.
    2/23/14
  • Kacper

    Bardzo dobra szkoła. Znam kilku informatyków po tej uczelni i naprawdę zajmują dobre stanowiska w firmach.
    2/18/14
  • Tomek

    Kończyłem WSIiZ w 2003 roku, poziom nauczania był wysoki. Jak jest teraz, nie wiem, ale ja mogę tylko pochwalić.
    1/21/14
  • Krystian

    nie polecam tej szkoły
    12/27/13
  • @paca

    ta średnia tutaj według mnie jest nieadektwatna do poziomu, jest absolutnie za niska! co do ulg to może nie o to chodzi że płacisz i masz ulgę, ale o to że płacisz to masz lżej jednak niż na państwowej uczelni zaliczyć egzaminy i skończyć uczelnię, w końcu płacisz więc dbają o to żebyś został :)
    7/18/12
  • paca

    Z tego co widzę uczelnia specjalizuje się tylko w informatyce, czy to znaczy że poziom jest wysoki? Z czego wynika ocena 4,4, jest to raczej dość niska ocena. Którą speckę polecacie?
    7/11/12
  • Dorota12

    Karci chyba sobie żartujesz :) Jakie ulgi. Ja o tym nie słyszałam. Nie wiem jak możesz tak myśleć. Pojdziesz i nie bedzie zadnych ulg to zrezygnujesz ?:) hehe
    6/2/11
  • Karci

    Ja słyszałem, ze w niektorych jednak jest taki zwyczaj, ze jak płacisz masz jakies ulgi.I to nie tylko moja opinia,lecz te innych. Ale szkołę ludzie chwalą bo ma dobry poziom
    5/29/11
  • Oliwia

    Coś Ty! Myslisz , że jesli płacisz to nic nie bedą wymagali od Ciebie? Nietstety muszę Cię zmartwić bo wymagają w takiej sytuacji również. I to nie jest tak , że tylko w tej szkole bo z tego co się orientuje to w każdej trzeba się uczyć . Nie ma zasady , że skoro płacisz to nic nie robisz.
    5/24/11
  • maciek

    Chcialbym iść na grafike komputerową , możecie mi powiedzieć coś wiecej o tej szkole? Sporo się płaci za czesne? Czy jesli płace kase to dają luzy troche? Nie wymagaja aż tak wiele jak na Uniwerkach? Są jakieś taryfy ulgowe?
    5/21/11
  • Olka

    Nooooo lubie tą szkołę , co tutaj dużo gadać ten niebieski budynek zostanie na zawsze w mojej pamięci . Oczywiście , ludzie , z którymi imprezuje się do rana oraz komputery do dyspozycji studetów , co na innych uczelniach jest żadko spotykane! !
    5/16/11