Opinie o Uczelni Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi - w likwidacji (WSSIP Łódź)

Komentarze (64)

  • powiem tak

    W sumie to już było od dawna wiadomo , że nie jest TAM za fajnie.Brak sprzętu , zajęć praktycznych mowa tu o ROFiTV i FOTO masa zajęć łączonych z innymi kierunkami które nic nie wnoszą do wybranej specjalizacji.Przykro jest mi o tym mówić ,że na wykładach na początku 2 roku byłem praktycznie sam i tam kilka osób które można by było na palcach u jednej ręki policzyć , bo pojawiali się rzadko. Okazuje się pod ,że jest problem z promotorem.......
    25.09.2018
  • MT

    dlaczego w likwidacji , przecież taka dobra uczelnia ???????
    27.07.2018
  • obiektywny

    Fotografia nie polecam
    29.06.2018
  • lupa

    czy to jest ta wylęgarnia szitu, z której beznadziejni ludzie wędrują do asp? tam juz jest niski poziom a oni go jeszcze zaniżają...
    17.05.2018
  • st

    JEST TO UCZELNIA z PEŁNĄ KLASĄ - GODNA POLECENIA
    05.04.2018
  • STUDENTKA

    Na Wyższej Szkole Sztuki i Projektowania panuje wspaniały klimat tworzony przez wykładowców oraz pozostały personel. Większość wykładów jest prowadzona w profesjonalnej i ciekawej formie. Ponadto jest pełne szacunku podejście do studenta. Polecam.
    03.04.2018
  • projektantka

    Przestrzegam przed tą uczelnią!!! Byłam na kierunku projektowanie odzieży i to była jakaś porażka. Nie było wykładów, teorii (może na 1 roku ale na przedmiotach typu filozofia itp). Maszyny do szycia stały dwie, z czego jedną na stałe zajmowała nasza "wykładowczyni", bo prywatnie była krawcową i szkoda jej było tracić czas na szycie w domu. Ludzi na kierunku praktycznie nie było, na początku jeszcze jakieś 5 osób przychodziło, ale potem ciężko było stwierdzić czy jest się samemu w grupie czy jeszcze nie (niektórych ludzi nie widziałam przez cały semestr, dopiero na egzaminie). Z zajęć jak projektowanie konfekcyjne itp nie było ustalonych godzin dla roku, tylko wchodził sobie ktoś kto akurat miał jakąś sprawę, wykładowca był np w środę od 8 do 10 i kto się dopchał ten mógł się skonsultować z czymś (rzadko się to udawało). Na egzaminach przynosiło się byle co i i tak się zdawało. no i wykładowcy skoncentrowani na kasie - gdy chciałam zaliczyć w 1 terminie pracę licencjacką to moja promotorka robiła WSZYSTKO żebym tylko została na dłużej. Utrudniała mi jak mogła zdanie pracy (np. dzień przed oddaniem pracy stwierdziła że jej się nie podoba jednak moja praca i mam napisać od nowa). Na szczęście ten etap już za mną, ale to były stracone 3.5 roku!!!
    22.03.2018
  • xyz

    Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w łodzi jest uczelnią godną polecenia. Wykładowcami są wspaniali ludzie,którzy przekazują ogrom wiedzy teoretycznej i praktycznej a przy tym z szacunkiem traktują studentów. Taka uczelnia jedyna w Polsce nie może zostać poddana w stan likwidacji.
    14.03.2018
  • Studium aktorskie WSSiP

    Witam. Przestrzegam wszystkich przed studium aktorskim WSSiP. To co szkoła oferuje na stronie nie ma prawie zastosowania w praktyce. Na pewno szkoła nie przygotuje słuchaczy odpowiednio do egzaminu eksternistycznego (doddam że egzamin słuchacz pokrywa dodatkowo tj.koszt około 2500 zł) Bardzo mało przedmiotów podstawowych które są niezbędne do przygotowania do zawodu aktora. Zajęcia z dykcji impostacji połączone były z zajęciami z prozy i wiersza. Tych zajęć tygodniowo było tylko 6 godzin ( trochę mało jak na cztery odrębne przedmioty ). Mnóstwo godzin łączonych z innymi kierunkami , które nic nie wnoszą do zawodu aktora a jedynie zapychaja plan. Bardzo niepoważne podejście władz szkoły do słuchacza. Niejednokrotnie staraliśmy się porozumieć z władzami z nadzieją że uda nam się rozwiązać zaistniałe problemy, pisaliśmy podania z prośbą o modyfikacje planu na bardziej korzystny. W efekcie dostalismy kontrę na każdy nasz argument (dodam że odpowiedzi były zenujace) oraz podniesienie czesnego (które niby wynikało z tego że kilka osób opuściło studium wobec zaistniałych sytuacji) i uwaga!! - mniej godzin z przedmiotow podstawowych. Niestety do bezpośredniego spotkania z. Władzami nie doszło z bliżej nieznanych nam powodów :) Co więcej w efekcie naszej walki o to co nam się nalezy i za co płacimy studium zostało zawieszone ( w naszym rozumieniu rozwiązane) i niestety każdy stracil mnostwo pieniędzy oraz ponad pół roku czasu. Nie wiem jak inne kierunki ale studium to totalna porażka i niestety nie sądzę żeby kiedyś coś się w studium zmieniło chociażby ze względu na podejscie władz do tematu i na pazerność z której wynika brak odpowiednich wykładowców w studium. Jeżeli chodzi o same jakie mieliśmy do dyspozycji na nasze zajęcia to również ma wiele do zyczenie. Także studium nie polecam! Strata czasu i pieniędzy! Jesli myślicie o aktorstwie poważnie to na pewno nie tu. Proponuje wybrać szkołę Machulskich (jest dużo droższa ale zdecydowanie miliard razy lepsza) lub wybrac miejsce gdzie słuchacze przygotowywani są do gzaminow do szkół aktorskich i zdawać do poważnych szkół tj. Akademię Teatralne oraz łódzka Szkoła Filmowa (ewentualnie inne szkoły ale zawsze zasiegajcie opinii poprzednich roczników i dokładnie wybadajcie grunt zanim podejmiecie naukę aktorstwa w innych szkołach niż wymienione wyżej)
    16.05.2017
  • Była słuchaczka

    Witam. Przestrzegam wszystkich przed studium aktorskim WSSiP. To co szkoła oferuje na stronie nie ma prawie zastosowania w praktyce. Na pewno szkoła nie przygotuje słuchaczy odpowiednio do egzaminu eksternistycznego (doddam że egzamin słuchacz pokrywa dodatkowo tj.koszt około 2500 zł) Bardzo mało przedmiotów podstawowych które są niezbędne do przygotowania do zawodu aktora. Zajęcia z dykcji impostacji połączone były z zajęciami z prozy i wiersza. Tych zajęć tygodniowo było tylko 6 godzin ( trochę mało jak na cztery odrębne przedmioty ). Mnóstwo godzin łączonych z innymi kierunkami , które nic nie wnoszą do zawodu aktora a jedynie zapychaja plan. Bardzo niepoważne podejście władz szkoły do słuchacza. Niejednokrotnie staraliśmy się porozumieć z władzami z nadzieją że uda nam się rozwiązać zaistniałe problemy, pisaliśmy podania z prośbą o modyfikacje planu na bardziej korzystny. W efekcie dostalismy kontrę na każdy nasz argument (dodam że odpowiedzi były zenujace) oraz podniesienie czesnego (które niby wynikało z tego że kilka osób opuściło studium wobec zaistniałych sytuacji) i uwaga!! - mniej godzin z przedmiotow podstawowych. Niestety do bezpośredniego spotkania z. Władzami nie doszło z bliżej nieznanych nam powodów :) Co więcej w efekcie naszej walki o to co nam się nalezy i za co płacimy studium zostało zawieszone ( w naszym rozumieniu rozwiązane) i niestety każdy stracil mnostwo pieniędzy oraz ponad pół roku czasu. Nie wiem jak inne kierunki ale studium to totalna porażka i niestety nie sądzę żeby kiedyś coś się w studium zmieniło chociażby ze względu na podejscie władz do tematu i na pazerność z której wynika brak odpowiednich wykładowców w studium. Jeżeli chodzi o same jakie mieliśmy do dyspozycji na nasze zajęcia to również ma wiele do zyczenie. Także studium nie polecam! Strata czasu i pieniędzy! Jesli myślicie o aktorstwie poważnie to na pewno nie tu. Proponuje wybrać szkołę Machulskich (jest dużo droższa ale zdecydowanie miliard razy lepsza) lub wybrac miejsce gdzie słuchacze przygotowywani są do gzaminow do szkół aktorskich i zdawać do poważnych szkół tj. Akademię Teatralne oraz łódzka Szkoła Filmowa (ewentualnie inne szkoły ale zawsze zasiegajcie opinii poprzednich roczników i dokładnie wybadajcie grunt zanim podejmiecie naukę aktorstwa w innych szkołach niż wymienione wyżej)
    16.05.2017
  • studia bey maturz w ofercie

    studia bez matury?? ile płaci się za dzienne? i jak jest na kierunku wzornictwo
    04.03.2017
  • architektura

    interesuje mnie wszystko na temat kierunku Architektura wnętrz. Piszcie proszę jak najwięcej.
    21.08.2016
  • Korum

    Byłam 2 lata w WSSIP na architekturze wnętrz. Mam porównanie z dwoma innymi uczelniami, w których wczesniej byłam. Super szkoła. Kadra rewelacyjna. Warto jeżdzić 350 km. na zajecia. Jak odchowam dzieci to na pewno tam wróce. Polecam
    29.06.2016
  • Kamil

    Witam, Prosiłbym o opinie na temat studiów podyplomowych 'Fotografia artystyczna'. Chciałbym zacząć w tym roku. Warto? :)
    14.02.2016
  • PASTEL

    WITAM Serdecznie - proszę o opinię na temat kierunku ;WZORNICTWO ..Wybieram się w przyszłym roku Ale chcę być pewna ,że wszystko jest ok. Muszę niestety iść na studia zaoczne - chciałabym studiować dwa kierunki ...
    25.09.2015
  • PASTEL

    WITAM Serdecznie - proszę o opinię na temat kierunku ;WZORNICTWO ..Wybieram się w przyszłym roku Ale chcę być pewna ,że wszystko jest ok. Muszę niestety iść na studia zaoczne - chciałabym studiować dwa kierunki ...
    25.09.2015
  • Mooovies

    Ukończyłem -WSSiP realizacje tv i filmową. POLECAM!.
    26.07.2015
  • Vivace con Amore

    WSSiP-wydział ROFiTV. FINISZ !!! ;Nerwowe przeglądanie notatek z wykładów;Wejście na sale;obrona i egzamin mgr.Wydawało się ,ze ponad godzinę ( nie wiem).Ogłoszenie wyników. Gratulacje od Komisji.Wracam do domu,odruchowo przeglądam notatki z wykładów ( głupi nawyk).Uświadamiam sobie: jak mnie Szkoła intelektualnie wyprowadziła. Po chwili świadomość ,ze to Koniec. Jakoś k....cze -smutno,chociaż tak narzekałem na nadmiar zadań,materiałów,ćwiczeń,czasami wręcz byłem wściekły.TERAZ wiem:po co to wszystko.Dzięki "WSSiPie" dzięki Profesore!!! Szymański,Matula,Brylski,Sołodki. Piątkowski, H.Usielska-Pełech,Andrejew... jadę do pubu się napić-zapić smutek Finiszu.
    05.07.2015
  • pagon

    A jak to Studium Aktorskie przy WSSiP? Był ktoś...? A może studenci innych kierunków np. ROFiTv wiedzą coś więcej na jego temat?
    17.06.2015
  • timingowy biegacz

    ekom odpowiadam: Znam |4 szkoły filmowe) WSSiP W łodzi TO bardzo dobra uczelnia,"wydajna kadra"profesorowie z praktyką i sporą wiedzą.Od Ciebie ekom zależy-CO Z TYM ZROBISZ? JA GORĄCO POLECAM. jestem PRAWIE NA MECIE-finiszuje i trochę mi żal,ze się kończy, chociaż nie było "letko"filmuj!
    12.06.2015
  • ekom

    realizacja obrazu filmowego i telewizyjnego , czy warto wybrać , jaki jest poziom zajęć ? proszę o porady studentów i absolwentów ?
    01.06.2015
  • Anioł Zagłady

    Spoglądam na notatki z ubiegłych lat;wydział ROFiTV- prof. S. Szymański;sztuka operatorska i nie tylko,P. Andrejew; film fabularny i dokument,P. Sołodki; analiza filmu, R.Brylski: reklama w filmie, K,Piątkowski;antropologia sztuki i inni: sporo tego! Patrzę na ćwiczenia operatorskie ,konspekty,prezentacje ,materiały... uff...Sporo tego -myślę ,ze coś mi tam we łbie zostanie z WSSiP w Łodzi.Było OK. Było...szkoda! Wszystko się kończy...
    01.06.2015
  • Panta rhei

    Niedługo koniec.Slęczę nad pracą dyplomową ( ROFiTV )i teraz do mnie dochodzi ile fajnych zagadnien i tematów miałem okazje poznać.Bez względu na wynik,zostanę przy nich na dłuzej.ŁZA spada na compa,kap,kap...Fnito! Vivat academia,vivant professores!, vivat membrum quodlibet, vivant membra quaelibet, semper sint in flore!
    06.03.2015
  • compendium ruchu

    Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi - WSSIP Łódź. dla mnie naprawdę big-OK !Chociaż nie jest łatwo-sporo ćwiczeń i zagadnien na ,które nie mam zbyt duzo czasu.Doszedł przedmiot:Intermedia w filmie.Ludzie "porobili" naprawdę fajne prace.Zbliza sie do końca i jakoś mi robi się smutno.Kurcze-przywiązałem się!!! I NaprawdĘ -WIEM WIĘCEJ i nabrałem ,mam nadzieje przyzwoitej pokory -do zawodu "filmowca"ZACHĘCAM ambitnych-twórców!
    25.01.2015
  • Arial

    Chodzę do tej szkoły od roku i po kilki zjazdach byłem bardzo zadowolony, jednak jest kilku wykładowców, którzy faktycznie chyba są tylko po to by wyciągnąć pieniądze. Zajęcia z grafiki i opakowan jak najbardziej na plus to wykładowcy z którymi chce sie wspolpracować . Inne przedmioty leza i 3 godzinne wykłady co dwa tygodnie na fotografii o Instagramie czy Facebooku, lub o rzucaniu palenia na innym przedmiocie potrafia dobić, bo jednak przyszedłem tu po naukę a to, że palenie szkodzi zdrowiu to mądry człowiek umieścił te informację na pudełku od papierosów.
    14.01.2015
  • Camera obscura

    Dodam jeszcze! antropologia kultury- u prof.K.Piątkowskiego! JAK uczestniczysz w wykładach-to po roku-możesz być w tej dziedzinie (związanej mocno z filmem) świadomym twórcą-jest wiele projekcji opatrzonych interesującym nowatorskim komentarzem) Całość ma super moduł nauczania.Tyle.Jadę na plan!
    02.10.2014
  • compendium ruchu

    Nie wiem jak na innych wydziałach na ROFiTV- jeśli chcesz rozwijać tematy i zagadnienia poruszane na fajnych wykładach-to możesz naprawdę bardzo wiele skorzystać. Chociaż mam tak zwane doświadczenie zawodowe to ta Uczelnia dała mi więcej niż oczekiwałem.
    21.07.2014
  • eneos

    polecam
    17.01.2014
  • stieglarson

    architektura i architektura wnetrz - super, zreszta z innych kierunkow tez nie slyszalem złych opinii, kadra spoko, uczą, wymagają ale nie gnoją jak na polibudzie, jak ktos chce studiowac i byc traktowany jak człowiek a nie jak w gimnazjum to to jest to. no i mozliwosc robienia 2 kierunkow naraz - super sprawa. fajna szkoła, juz koncze wiec moge polecic
    17.01.2014
  • lucia

    https://www.facebook.com/profile.php?id=100000727810030&sk=photos&collection_token=100000727810030%3A2305272732%3A69&set=a.678987525468835.1073741825.100000727810030&type=1 wszystko o umiejętnościach jednej ze studentek...
    11.12.2013
  • zn

    a szkoła o której pisze anonim to wyższa szkołą informatyki i umiejętności
    09.09.2013
  • JaSem

    Witam, zastanawiam sie nad kierunkiem fotografii na tej uczelni, zaocznie. Chcialabym sie dowiedziec, czy kto moze mi cos powiedziec na temat tej szkoly? Nie krytykujac szkoly za lazienki jeszcze dodam :) Malo ma sie do siebie.
    18.08.2013
  • pytanko

    stronka www rzeczywiscie fajna, to sie zgadza, a macie zdanie na temat podobnych kierunkow na Politechnice Lodzkiej? jakies porownanie?
    25.07.2013
  • igi pop

    to najlepsza artystyczna uczelnia w łodzi, wzornictwo, grafika, formy przemysłowe, projektowanie ubrań mają super!
    17.07.2013
  • saco z zaocznej architektury

    architektura w WSSiP jest specyficzna. ma swoj klimat. jest bardzo wielu zaangazowanych nastawionych na studenta wykładowców. jeden z prowadzących przez cały rok przychodził z uśmiechem na ustach godzinę przed rozpoczęciem zajęć, aby zrobić dodatkowe korekty. w tym roku na architekturze będą świetne warsztaty dla tych, którzy nie czują się pewnie w 3dsMaxie.Dla mnie jest ok, nie żałuję wydanej kasy.
    06.07.2013
  • mag

    wzornictwo, formy przemysłowe, zaoczne - wg mnie szkoła jest super. Wykładowcy zaangażowani, zostają często po zajęciach, gdy ktoś jest czymś zainteresowany, nawet w ciągu 2 tygodniowej przeryw wymieniają ze studentami maile na temat pomysłów i inspiracji, zajęcia mega ciekawe, do tego warsztat biżuterii - można pracować z materiałem, są do tego warunki i sprzęt. Jedyny problem to brak przerw i okienek, ale gdy płaci się tyle za szkołę fajnie, że wykorzystuje się czas na maxa. Moim zdaniem super szkoła, roboty na zocznych jest tyle, że trudno jest wyrobić się ze wszystkim, gdy jednocześnie się pracuje. Moje spostrzeżenie jest takie: ci co chcą się nauczyć i wiedzą po co tu przyszli są super zadowoleni, ci co przyszli sobie ot tak postudiować narzekają.
    01.07.2013
  • krucza

    kurcze, stronke maja fajna, opinie tez niezle, ja probuje najpierw na Politechnike Lodzka, ale WSSiProjektowania mam na drugim planie, napiszcie jeszcze wiecej o architekturze wnetrz, prosze
    24.05.2013
  • K

    Chodzę do tej szkoły już dwa lata , i jestem naprawdę szczęśliwa ,że się tu znalazłam. Jestem zadowolona z wykładowców , którzy chętnie pomagają w potrzebie . Podejście do ucznia jest indywidualne. Zajęcia są prowadzone rzetelnie , wykładowcy NORMALNIE przychodzą na zajęcia . DRUGI kierunek jest bezpłatny , a nawet można dobrać sobie dodatkowe przedmioty z innych wydziałów i realizować WŁASNY program zajęć jeżeli jest to przydatne do specjalizacji ; papierowe legitymacje nie są dla mnie problemem , filmówka obok też takie ma:) w szkole jest od jakiegoś czasu gorąco zimą , naprawili ogrzewanie teraz jest elegancko ; w-f też jest , był basen teraz zamiennie chyba jest siłownia ; ogólnie szkołę oceniam na plus , to ze znajduje sie w zabytkowym pałacu ma swój klimat , nie ma syfu , jest duzo ciekawych zakamarków np. strych na którym czasem udaje sie nakrecic etiude lub zrobic ciekawą sesję fotograficzną:) A co do kibelków.. . no cóż luksusem nie sa ale czy to jest najwazniejsze?
    20.05.2013
  • w sumie lubię

    Nie wydaje mi się, że jest aż tak źle, jak pisze to obiektywny. Studiuję grafikę i muszę powiedzieć, że wykładowcy naprawdę dają nam dobry warsztat. Są konkretni, nigdy nie zdarzyło się, aby wykładowca bez powodu nie przyszedł na zajęcia. Mam porównanie z inną warszawską szkołą prywatną i muszę powiedzieć, że we wssip jest o niebo lepiej... co z tego, ze w innej szkole za pieniądze z unii mam wirtualny dziekanat, jeśli nie mam wiedzy i umiejętności pozwalających mi znaleźć pracę.
    14.05.2013
  • obiektywny

    ..aha i jeszcze jedno mówiąc biedne panie z dziekanatu - mają na prawdę spartańskie warunki te kobiety mają cierpliwość i nie walczą o swoje dlatego że chyba właśnie nie są świadome jak jest gdzie indziej. piszą wszystko na papierze - tony segregatorów, pism, dokumentów - XXI wiek prawda? podam przykład uczelni łódzkiej gdzie czesne kostuje około 500 pln. JEST COŚ TAKIEGO JAK "WIRTUALNY DZIEKANAT" STUDENCI MAJĄ OSOBISTE LOGINY DO STRONY SZKOŁY GDZIE W KAŻDYM MOMENCIE MAJĄ DOSTEP DO INFORMACJI - WSZYSTKICH!!! O SWOIM STATUSIE, WYKŁADOWCY TAM WŁAŚNIE WPISUJĄ ICH OCENY Z ZALICZEŃ, SA WSZYSTKIE INFORMACJE O ODWOŁANYCH ZAJĘCIACH (a nie jakieś karteczki na tablicach - jedziesz do szkoły 100 km po to żeby się dowiedzieć że zajęcia są odwołane sprawdziło by się w necie przed wyjazdem i problemu nie ma) NA TEN WIRT. DZIEKANAT SKŁADA SIĘ RÓWNIEŻ PRACE NA ZALICZENIA ITD... CO WAŻNE INFORMACJE O PRZEŁOŻENIU CZY ODWOŁANIU ZAJĘĆ WPISUJĄ SAMI WYKŁADOWCY - WIĘC PANIE Z DZIEKANATU MAJĄ MNIEJ ROBOTY, KOLEJEK NIE MA - SAME PLUSY! ale ze władze uczelni nieudolnie ją prowadzą gdzie ich priorytetem jest kasa studentów a nie rzeczywisty prestiż który objawia się w tak małych szczegółach a właśnie w nich jest ten przysłowiowy diabeł. JESZCZE RAZ NAPISZE : UCZELNIA BARDZO NIEUDOLNIE ZARZĄDZANA - BRAK MENADŻERÓW POŁĄCZENIA DOBREGO MARKETINGU Z OŚWIATĄ LUDZI KTÓRZY ODMIENIĄ TĄ UCZELNIĘ
    08.05.2013
  • obiektywny

    Ogólnie wszędzie -byle nie tam. Rektor i zarządcy mają wysokie mniemanie o uczelni, która jest tak na prawde do bani. Smutne jest to że paniom z dziekanatu każą powtarzać i wciskać ludziom bzdury i kładą im do głów te same głodne opowieści jaka to uczelnia nie jest super że te biedne Panie chyba w to naprawdę wieżą. Specjalnie mówie "biedne" bo zaraz napisze jak z grubsza ma się ta uczelnia do innych - może te Panie przeczytają i przejrzą na oczy. Bo nie którzy naprawde ciężko pracują żeby opłacić czesne, dojazdy, pomoce itd... (ja musiałem sobie nieraz lepszego jedzenia odmówić żeby opłacić) ....Otóż po 1. Legitymacje papier - nie karta połączona z biblioteczną -albo dwie karty plastikowe jak gdzie indziej. Po 2. bBRAK STOŁÓWKI, bufetu itp. (nie wszystkie uczelnie to mają , ale te w których czesne jest sporo tańsze mają) Po 3. BRAK SALI GIMNASTYCZNEJ (uważam że sprawność fizyczna jest bardzo ważna, porównam do WSinF - ludzi wysyłają na basen, wystarczy zobaczyć jaką mają piękną sale gimanstyczną, siłownie z której studenci mogą kożystać) Po 4. ZIMNO - brak ciepłej wody w kranach - oszczędności w ogrzewaniu itd - żenada Po 5. BRAK ZNIŻEK, WEJŚCIÓWEK - jakie zapewniają inne uczelnie studentom np. darmwe wejścia na wystawy, galeria i inne eventy, o rarytasach typu empik, kino zapomnij. Po 6. POMOCE DYDAKTYCZNE i INNE (jeśli w szkole coś wydrukujesz to nie za darmo albo w ogóle. BRAK Wi-Fi jak nie masz swojego urządzenia typu jeden z nowszych telefonów z internetemczy tablet - to nawet sobie nie sprawdzisz pociągu, czy rozkładów mpk czy noclegów. Nawet jeśli nie ma wifi (wstyd ogolnie bo teraz to byle "speluna" na mieście ma wi-fi) to nawet nie ma nigddzie jednej wolnej jednostki żeby ktoś mógł sobie skorzystać - sprawdzić to i owo czy zrobić przelew. REASUMUJĄC: WSZYSTKIE TE RZECZY KTÓRE WYMIENIŁEM SĄ W UCZELNIACH O 1/4, 1/3 A NAWET POŁOWE TAŃSZYCH !!!!!!! NIE MA TEGO WE WSZYSTKICH UCZELNIACH OCZYWIŚCIE ALE W WIĘKSZOŚCI NA PEWNO! ALBO POJEDYŃCZE PODPUNKTY (CHOCIAŻ MINIMUM KURDE) a w innych uczelniach masz zajęć więcej i kształcenie na dobrym a człowiek wie przynajmniej za co płaci. ODRADZAM, ODRADZAM, ODRADZAM, ODRADZAM WSSiP - są poprostu zenujący ci co są zadowoleni albo mają kase od rodziców albo przyszli juz do szkołu z bardzo konretnymi umiejętnościami i robią tylko papier i się trochę doszkalają - ci którzy chcą się nauczyć od nowa czegoś niech szukaja gdzie indziej albo proboją wielokrotnie na ASP - juz bardziej się to oplaca niz łożenie na tych wyzyskiwaczy.
    08.05.2013
  • zawiedzionyGrubo

    ...zrezygnowałem z uczelni ponieważ za mało daje w zamian za tak słoną cenę i dlatego że ciągle podnoszą ceny. To jest chyba ich strategia - najpierw "złapać" leszcza (studenta) nabrać go na słodkie pierdzenie, a potem bach podwyżki jedna za drugą, wycfanili się nawet w ten sposób że po 4 podwyżkach w połowie studiów rzucają Ci przed nos papier (nową umowę) której jak nie podpiszesz to Cie usuwają z uczelni - terror, a wycfanili się bo chodzi w niej oto że po 15 podwyżkach które i tak zrobią, pomyśleli że niektórych studentów wyssają do dna z całej kasy jaką mają i w końcu przestanie być ludzi stać to muszą mieć żyrantów i w nowej umowie chodzi o to że jak nie będziesz opłacać czesnego to masz wyznaczyć kogoś kto będzie "żyrantem" i spłaci za ciebie nalerzności. Legitymacje dostajesz jak za PRL taka niby "nowoczesna" uczelnia a legitki papierowe - nie dostaniesz takiej plastikowej jak wszędzie indziej połączonej z kartą biblioteczną - śmieszni są prawda? jak za niespełna 900 pln - krew zalewa.
    08.05.2013
  • nabicLUDZIwBUTELKE

    ...NIE WARTO NIE WARTO NIE WARTO ...za taka kasę -dostanie się każdy kto szukają pieniążków a studenci dla nich to właśnie chodzące portwele. Pierwsze wrażenie jest takie że jak opanujesz juz podnietę że jesteś nareszcie "studentem" po pierwszym już miesiącu zaczynasz się rozglądać po budynku i zaczynasz się zastanawiać - cholera na co ta kasa idzie? syf taki niby antyk, rektor opowie ci o zabytkowym zegarze itd. nie ma żadnej stołówki czy bufetu - tylko automat z kawą i batonami, pomocy dydaktycznych nieuświadczysz, albo nie działają, nie ma czegoś takiego jak w-f. czyli jak ci zrobią "okienko" na 3h (żenada ogólnie - jakie okienko za 850 pln miesięcznie i 2 zjazdy w miechu) to nawet nie weźmiesz i do kosza nie porzucasz z kolegami. co do zajęć to wszystko prawda co pisali poprzednicy. Wykładowcy nie przychodzą Panie z dziekanatu jakieś karteczki wywieszają - śmieszne. Tych zajęć które dają najwiecej jest mało i mało godzinowo wychodzi za to musisz się użerać z innymi mało przydatnymi zajęciami. Pani z dziekanatu zachęci wszystkich naopowiada bajeczek jak to nie jest fajnie i jakie to szkoła ma sukcesy (może jeśli chodzi o arch. i proj. ubioru) cała reszta to w zasadzie indywidualne sukcesy studentów uzyskane na własną rękę pod które uczelnia się bezczelnie "podpina". Jeśli po 1 semęstrze nie pękaj dalej będzie jeszcze gorzej. Co roku podwyżki wszystkiego, czsem nawet w ciągu roku podnoszą opłaty. Co masz z tego ty w zamian? - wielkie nic
    08.05.2013
  • racuch

    dokładnie jestem za \naciągniętą Dlatego wszystkim ambitnym - NIE POLECAM. Ta szkoła się skończyła dawno temu. gdzieś w 2010 nie ma sensu tracić kasy i czasu zwalnianie świetnych profesorów dotyczy każdego wydziału
    03.04.2013
  • ruslana

    Wzornictwo jest akurat na wysokim poziomie. Moim zdaniem to najlepsza prywatna szkoła w Łodzi, gdzie można studiować grafikę, wykładowcy naprawdę się starają przygotować studenta do zawodu grafika, nie tylko obsługa programów, ale i trochę wiedzy praktyka zawodu. A i ostatnio nieźle grzeją ;-)
    17.02.2013
  • igi

    Właśnie mam wątpliwą przyjemność kończyć te uczelnie. Z roku na rok czesne coraz wyższe, a jakość coraz nizsza. Co raz gorsi wykładowcy z tymi którzy są dobrzy uczelnia nie przedłuza kontraktow, czesc ludzi w polowie rokow dyplomowych dowiaduje sie ze ich promotor zostal zwolniony i musza sobie szukac zastepstwa. Pani z dziekanatu, biblioteki kasy itd uwazaja sie za najwyzsza wladze w szkole traktujac studentow ( z ktorych nawiasem mowiac zyja) jak natrętne much. Wykładowcy nie przychodza na uczelnie o czym informuje kartka wywieszana tuz przed zajeciami wiec jak ktos pracuje lub dojezdza i tak jest w plecy np bilet na pociag. Zajecia ktore sie nie odbywaja nie sa odrabiane w dodatku z roku na rok powatrzaja te same przedmioty co w latach poprzednich zmieniajac tylko nieznacznie nazwe. warunki w szkole pomijam brudno ,w toaletach syf, ogrzewanie dziala jakby chcialo a nie moglo a okien mogloby rownei dobrze nie byc sa takie szczelne ODRADZAM wyciągają tylko kase i nic ich nie obchodzi
    27.01.2013
  • kasia

    siema, czyli jednak jeśli chodzi o zaoczne to się nie płaca? bo fakt faktem dać 8 stów na dwa zjazdy w weekend to porażka.. to w takim razie gdzie na grafika komputerowego??? chodzi mi o wzornictwo(reklama itp)
    25.01.2013
  • ann

    ja właśnie zrezygnowałam. Nie dałam rady finansowo: 920 zł za miesiąc (zaocznie, czyli dwa zjazdy w miesiącu). Na co te pieniądze idą? Jedyny duży plus dla tej szkoły to naprawdę spoko wykładowcy (przynajmniej na wzornictwie).
    17.11.2012
  • Lady_Gi z filmu

    spoko szkoła. kto się chce nauczyć, ten się nauczy. kto nie chce, zaplaci i ma święty spokój. Dla mnie luz.
    25.10.2012
  • naciągnięta

    Studiowałam na WSSiP fotografię (licencjat) i nie powiem - pierwsze dwa lata były maksymalnie inspirujące. Leciałam do szkoły jak na skrzydłach po to aby brać udział w zajęciach. To dzięki dwóm wykładowcom - panom Kobylińskiemu (reportaż) i Komorowskiemu (fot. autorska). Z tego co wiem - szkoła uznała, że jeden i drugi nauczyciel jest ZA DROGI i wywalili ich na zbity pysk. W miejsca świetnych nauczycieli przyjęli magisterków bez żadnych osiągnięć i o średnich umiejętnościach - ale przynajmniej tanich ! Czesne - co miesiąc 780 złotych! W szkole zimno. W październiku i listopadzie w auli gdzie odbywają się wykłady siedzi się w kurtkach i czapkach! Para idzie z ust. Toalety pamiętają lata 60-te. Jak ktoś nie widział jak wygląda PRLowskie wnętrze to zapraszam tutaj. Tak jak ktoś pisał wcześniej - studenci dla WSSiP to tylko chodzące portfele. W kasie jest taki bu...del, że co miesiąc trzeba przychodzić z kwitkami aby nie skreślali z listy studentów (to im przychodzi wyjątkowo łatwo). Czesne z roku na rok wyższe o jakieś 20 zł/miesiąc. Ale wszystko przebiło wydłużenie studiów z 3 lat do 4! Podobno materiału jest tyle, że 3 lata to za mało, aby go przerobić. Dlatego na 3 roku przyjeżdżałam do szkoly średnio raz na 2 miesiące (taki inspirujące były to zajęcia), a na 4 roku byłam tylko raz - skoro w ciągu semetru miałam tylko: - wykład polegający na puszczaniu nam filmu (zaliczenie) - j. angielski (ćwiczenia) - spotkanie z promotorem To były wszystkie zajęcia za które płaciłam 780 złotych co miesiąc. Kumpel z sarkazmem powiedział, że to najdroższe lekcje języka angielskiego jakie w życiu miał! BTW: fajnego nauczyciela od angielskiego też wywalili bo był za drogi. Teraz jest jakaś młoda dziewczynka zaraz po studiach. Dlatego wszystkim ambitnym - NIE POLECAM. Ta szkoła się skończyła dawno temu.
    21.10.2012
  • Karola

    Zdecydowanie nie polecam tej uczelni. Jest droga, a do tego na każdym kroku próbują wyciągnąć więcej kasy. Sam budynek, ( w łazienkach dopiero od zeszłego roku jest ciepła woda w kranie) jest w stanie okropnym, a do tego zazwyczaj jest tam tak zimno, że ledwo daje się wytrzymać na zajęciach. Co do samej edukacji to, przynajmniej na architekturze wnętrz, poza paroma ciekawymi i przydatnymi przedmiotami w planie znajdują się zajęcia, które nie mają związku z kierunkiem albo powtarzają się co roku tylko pod inną nazwą. Zresztą samych zajęć jest bardzo mało, to nie szkoła w której siedzi się od rana do wieczora i wychodzi się naładowanym wiedzą. W ciągu pierwszego zjazdu okazało się, że 3 wykładowców nie ma na zajęciach, bo mają inne ważniejsze zajęcia... Rektor na jakiekolwiek próby skarg nie reaguje. Zrobiłam w tej szkole licencjat, a teraz jestem na magisterskich, ale gdyby nie to, że nie ma w pobliżu żadnej innej uczelni o tym kierunku (gdzie mogę zrobić magisterkę), nigdy bym się tam już nie pojawiła. Nie znoszę tej uczelni za to jak traktuje się tam studenta. Jesteśmy dla nich chodzącymi portfelami, z których chcą ciągnąć kasę
    07.10.2012
  • adamo91

    A ja jestem zadowolony :))) Wykładowcy są ok. wyjątki wszędzie się znajdą. bez problemu mogę godzić studia dzienne z pracą, dorabiam projektowaniem infografik. koledzy z pracy mimo, że po łódzkiej asp mają podobny poziom wiedzy. generalnie wszędzie jest tak, że musisz duzo robic sam w domu i żadna nawet najlepsza uczelnia nic tutaj nie pomoże. fakt, łazienki do remontu :(
    03.08.2012
  • leon

    * jest wykładowca lub dwóch, którzy są tam po to aby wyciągać pensję i nic nie uczą a jak coś już opowiadają to nie na temat. inicjałów nie podaję :) * dziekanat: niekompetencja i nonszalancja stawiająca petenta (czyt. studenta) pod "właściwym kątem" przecież to student jest dla uczelni * jakiekolwiek rozmowy z rektorem (lub dziekanem) na temat skarg na wykładowcę kończone są: "przecież się nic nie stało, zapomnijmy już o tym" * wystrój i komfort sal wykładowych woła o pomstę do nieba. toalet komentować nie trzeba, lepsze są na zapyziałych dworcach kolejowych... a przecież mają wydział architektury. * płacić trzeba nie mało, a organizacyjnie słabo. jeśli chodzi o przekazywaną wiedzę nie można poprzestać na oczekiwani, że ktoś studentowi powie. trzeba pracować samodzielnie. można mieć wrażenie że nie ma wyboru jak się nie dostaniesz na wydz. arch. na Politechnice albo ASP to niewiele uczelni pozostaje no i (władze uczelni) wykorzystują tą sytuację * wystrój wnętrz i komfort sal wykładowych oraz tych przeznaczonych do ćwiczeń kiepski. toalety w opłakanym stanie... a jest tu wydział architektury.
    03.08.2012
  • lemoniada

    meble (zaoczne) było ciekawie do teraz był dobry wykładowca z ASP w Łodzi (szef katedry wzornictwa)... ale jak mi wiadomo rektor nie przedłużył z nim kontraktu no i będzie zapewne słabo. naprawdę zajęcia z nim był warte uczęszczania to nie było pitu pitu trzymanie i głaskanie za rączkę :) jeśli chodzi o zajęcia to tylko jeden semestr. w pierwszym jak dobrze pójdzie to 2 ćw. a ponieważ 50% studentów to łagodnie mówiąc opierdalacze więc drugie ćw. przechodzi na 2 sem. i tyle. Jak chcesz robić specjalizacje z mebla to zapomnij bo tylko w teorii mają tak napisane na str. internetowej ale w praktyce to już znacznie gorzej wygląda. Okazuje się, że jest problem z promotorem :)
    03.08.2012
  • meble

    w architekturze wnętrz jest specjalność projektowanie mebli, brzmi mega ciekawie bo uwielbiam nowe wystroje wnętrz, czy ktoś mógłby opisać akurat ten kierunek i tą specjalność?
    18.07.2012
  • Sylwia

    Moim zdaniem ocena 4,8 jest zbyt niska, nie wiem z czego to wynika. Ja studiuję architekturę i urbanistykę i jestem bardzo zadowolona, szczególnie z wysokiego poziomu, bardzo dobrej kadry. Naprawdę sporo się już tutaj nauczyłam. Są to szalenie interesując studia, nie można się tu nudzić. Mam nadzięję że po skończeniu szukając pracy, znajdę się w odpowiednim miejscu i czasie i uda mi sie jak najszybciej pracować w zawodzie bo inna opcja raczej w rachubę nie wchodzi.
    12.07.2012
  • celine

    Co do WSSiP, to myślę, że mimo tego co napisał igipop, warto wziąć tę uczelnię pod uwagę. Na pewno jednego nie można jej odmówić ma doskonałą kadrę, bardzo silny kierunek wzornictwo. Powstają tam fajne projekty modowe i niezły graphic design. Znajoma, która studiuje tam architekturę raczej nie narzeka... A tak na marginesie, Igipop nie rozumiem twojego zarzutu bezsensownego oglądania filmów. W jaki sposób chciałeś nauczyć się robić dobre filmy bez analizy kanonu? Zeby zrobić coś swojego, najpierw trzeba się dowiedzieć co inni zrobili przed tobą?! W końcu nie byłoby Szymowskiej bez Kieślowskiego itd.
    24.06.2012
  • celine

    Co do WSSiP, to myślę, że mimo tego co napisał igipop, warto wziąć tę uczelnię pod uwagę. Na pewno jednego nie można jej odmówić ma doskonałą kadrę, bardzo silny kierunek wzornictwo. Powstają tam fajne projekty modowe i niezły graphic design. Znajoma, która studiuje tam architekturę raczej nie narzeka... A tak na marginesie, Igipop nie rozumiem twojego zarzutu bezsensownego oglądania filmów. W jaki sposób chciałeś nauczyć się robić dobre filmy bez analizy kanonu? Zeby zrobić coś swojego, najpierw trzeba się dowiedzieć co inni zrobili przed tobą?! W końcu nie byłoby Szymowskiej bez Kieślowskiego itd.
    24.06.2012
  • igipop

    a i zapomniałem dodać... jeśli będziecie rozglądać się nad uczelniami to popatrzcie na cenę. w WSSiP ponad 800zł czy tam 900zł (już nie pamiętam) miesięcznie to śmiech na sali, do tej pory nie wiem na co te pieniądze idą bo w zimie zimno więc raczej nie na ogrzewanie, sprzętu niema więc nie na sprzęt a budynek nie zachwyca więc nie na renowacje...
    05.06.2012
  • IGIPOP

    Studiowałem 2 lata fotografie i szczerzę odradzam, po rozmowach ze znajomymi z realizacji obrazu którzy też nie chwalili sobie tego kierunku wydaje mi się, że wszelkie zajęcia w tej szkole jeśli chodzi o obraz są na marnym poziomie. Brakuje sprzętu, zajęć praktycznych itp. Często było tak, że przyjeżdżałem kilkaset kilometrów na zajęcia i oglądałem film przez 3 godziny a osoba prowadząca zajęcia wychodziła z sali i miała to gdzieś. Aby uświadomić osoby które chciały by tam studiować i, żeby nie myśleli, że gadam trzy po trzy to tylko dodam, że z mojego roku zrezygnowały już 3 osoby... chyba nie bez powodu...
    05.06.2012
  • julia93

    Realizacja Obrazu Filmowego, Telewizyjnego i Fotografia - brzmi ciekawie, ale z czym to się je? Filmem od zawsze się interesuję, ale nie wiem czy w takim kontekście, jakiego dotyczą zajęcia na tym kierunku. Jak bardzo zaawansowana jest praca z nowoczesną technologią przy realizacji filmów?
    15.05.2012
  • radek

    Bardzo interesuje mnie kierunek architektura wnętrz. Czy ciezko jest sie dostać? i utrzymać juz bedąc na studiach? liczę na wszelkie informacje na ten temat.
    08.05.2012
  • Rys

    Jak Łódź to powinno być na wysokim poziomie, w tej tematyce. Chętnie poczytam jak jest naprawdę, czyli poproszę o opinię.
    15.02.2012
  • MonikaP

    zastanawiam sie nad kierunkiem Wzornictwo i mysle wlasnie o tej uczelni, czy ktos studiuje u nich? mozecie napisac cos wiecej o samej szkole, warunkach, wykladowcach, a najlepiej o wzornictwie
    11.02.2012