Opinie o Uczelni Wyższa Szkoła Technologii Informatycznych w Katowicach (WSTI Katowice)

Komentarze (55)

  • Ktoś

    Zastanawiam się nad kierunkiem "Technologie internetowe i sieci komputerowe". Czy warto na tą uczelnię aplikować??
    04.09.2018
  • Tu czy tam

    Jak wypada wsti w porównaniu do gwsp jeśli chodzi o studia z projektowania gier, którą uczelnie bardziej polecacie
    03.08.2018
  • Ola

    Cześć wszystkim, czy ktoś studiuje Fotografię i cyfrową edycję obrazu na WSTI w Katowicach albo zna kogoś kto studiuje albo słyszał jakieś opinie? Z góry dziękuję za wszelkie informacje :)
    24.07.2018
  • Ewa

    Nie polecam pracy w tej Szkole-rekrutacja jest śmieszna-zapraszają co godzinę 50 osób by dać im test.Osoby są zdziwione poziomem zadań,który powinien być wcześniej określony.Rekrutują do pracy co jakiś czas.Panie dające test myślą,że chyba maja przed sobą dzieci w szkole:)
    24.05.2018
  • grafika

    planuję iść na kierunek Grafika, rozważam m.in ta szkołę. Pytanie; czy to dobry pomysł? mcie jakieś rozeznanie w temacie, porównanie z innymi prywatnymi uczelniami? jakieś rady?
    11.05.2018
  • Rozmowa

    Rozmowa to raczej formalność, większość osób dostawało 8/10 albo 9/10 więc raczej ubiegają się o studentów, przynajmniej w tym roku.
    17.10.2017
  • Grafika

    Jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna? Jakich pytań mogę się spodziewać i jak się przygotować? Jakieś rady? Ciężko jest się dostać?
    10.09.2017
  • MR

    Dobra uczelnia, dobrze wyposażona ze świetną kadrą. Jak się chce czegoś nauczyć, a nie tylko liczyc, że jakoś się przebrnie przez studia - to nie ma najmniejszego problemu. Mam porównanie bo miałem okazję studiować na kilku uczelniach - WSTI wspominam najmilej :)
    01.08.2017
  • Nicola

    Studiowałam zaocznie w ASP i muszę powiedzieć, ze traktowali nas tam naprawdę beznadziejnie. Studenci zaoczni płacą tam kupę kasy a są popychadłami. Przeniosłam się po pierwszym roku do WSTI i jestem zadowolona. Dużo wykładowców z ASP tutaj prowadzi zajęcia, cena czesnego jest znacznie lepsza i panuje to zupełnie inna atmosfera niż u tych zadufanych buców :)
    13.07.2017
  • Sceptyk

    Wie ktoś może jak jest z oprogramowaniem? Czy naprawdę jest tak stare ze używają cs5?
    28.04.2017
  • Marcin

    Warto studiować GRAFIKĘ w WSTI - polecam :)
    24.04.2017
  • marlena

    Ja jestem na grafice, jestem zdziwiona, że ktoś tu źle ocenia wykładowców bo moim zdaniem to własnie oni są najlepsi w całej tej uczelni. Kilka osób, z którymi mam zajęcia oceniam bardzo wysoko, uczą tu naprawdę super ludzie.
    12.04.2017
  • graf

    hmm, też się nad ta szkoła zastanawiam. Chcę iść na grafikę. Spodobała mi się ich stronka, pomyślałem, że może być ok. Ale zawsze warto popytać - więc pytania do kolegów po fachu i starszych studentów: CZY watro tu iść na GRAFIKĘ?
    20.03.2017
  • Bonna

    Moim zdaniem nie warto, szkoda czasu i pieniędzy, większość prowadzących nie wie jak się uczy. Jest to typowa szkoła dla kasy, a nie po to aby uczyć, jestem po 1 semestrze i szukam innej uczelni.
    20.02.2017
  • DoSu

    Ukończyłem z wyróżnieniem i mogę śmiało polecić tą uczelnię. W na moim roku było kilku słabiaków którzy sobie nie radzili a później wystawiali szkole słabe opinie na forach. Zdecydowana większość absolwentów jest zadowolona z edukacji w WSTI tylko o tym nie wypisuje na portalach bo mają ważniejsze sprawy na głowie - kariera, te sprawy :)
    08.02.2017
  • Ned

    Studiowałem w 2008 roku, zrezygnowałem. Jedyne do czego w tym czasie mogłem się przyczepić to do kilku prowadzących zajęcia z programowania, którzy nie byli w stanie przekazać wiedzy osobom, które nigdy wcześniej z programowaniem nie miały żadnego doświadczenia. Był to jeden z powodów, który przyczynił się do rezygnacji, tym bardziej, że specjalizacja, w którą chciałem iść była zgoła inna. Warunek, niezaliczenie jednego przedmiotu, powtarzanie semestru - czyli taka skarbonka bez dna. Po 9 latach dowiedziałem się (przez przypadek), że mam zaległość na ponad 700 zł o czym nikt mnie nie poinformował - prawie 10 lat. Nawet nie jestem w stanie sprawdzić, czy jest to prawdą.
    13.01.2017
  • jololololo

    witam co powiecie i inzynierii oprogramowania? warto studiować na wsti ? jak wykladowcy czy cieżko? dzieki
    21.09.2016
  • Luminus

    A co powiecie o Nauczaniu ? Chodzi mi mianowicie o sam początek nauki, osobiście bd kończył Liceum o nachyleniu Mat-Fiz , gdzie nasza "informatyka" polegała na zrobieniu 10 slajdowej prezentacji i była tylko jedna godzina i to w pierwszym roku.
    05.09.2016
  • Małgorzata Es

    Grafikę zdecydowanie warto studiować w WSTI. Mam porównanie bo przeniosłam się tu w zeszłym roku z WSB. Tam niby miałam specjalność multimedia i grafika komputerowa ale mieliśmy mało praktycznych zajęć tego typu a w WSTI naprawdę dużo tworzymy :)
    05.09.2016
  • grafika

    jak oceniacie Grafikę tutaj? warto?
    21.08.2016
  • Gomez

    Witam, A uczył się ktoś na "Administracja siecią komputerową Cisco", ew. robił kurs "CCNA Routing&Switching"? Przymierzam się do czegoś takiego i szukam sensownego miejsca gdzie coś mnie nauczą :)
    01.08.2016
  • DAwid

    Informatyka jest ok a najlepsi wykładowcy na inżynierii oprogramowania!
    21.06.2016
  • Mirrekk

    Słyszałem że informatyka jest tu na wysokim poziomie. Czy są tu jacyś studenci WSTI i mi powiedzą czy są zadowoleni?
    15.06.2016
  • Maryśka

    Ja studiuję grafikę na WSTI od roku. Bałam się, że nie dam sobie rady bo przyszłam tu bez większego przygotowania ani znajomości programów graficznych ale na szczęście program jest tak ułożony, że początkujący dają radę. Oczywiście, że za wydruki własnych prac trzeba sobie zapłacić a coś Ty myślał? :) Jak piszesz pracę licencjacką to tez musisz sobie na własny koszt wydrukować i zbindować nie?
    07.06.2016
  • Klaudia

    Dzień dobry. I jak z tą uczelnia? Jak kierunek grafika? Polecacie? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
    30.05.2016
  • TKR

    Jestem przed obroną i jedyne co Wam zostanie po uczelni to papier w razie, gdyby ten w WC się skończył. Oprócz czesnego płaci się również za wydruki, ogólnie prawie wszystkie rzeczy związane z uczelnią. Za wprowadzenie do jakiegoś durnego systemu opłata 200 zł. Słyszałem o odchodzących studentach, że musieli płacić. Szukają kasy gdzie się da, za każdą najmniejszą głupotę się płaci. A co do mojej wiedzy: no cóż, z uczelni nie wyniosłem żadnej wiedzy, ani znajomości. Ta wiedza praktyczna którą zdobywam pochodzi z mojego własnego doświadczenia, którą mógłbym nabyć bez studiów, ale niestety... miałem 19 lat i słuchałem się tekstów typu "jak nie skończysz żadnej uczelni to będziesz kopać rowy za 5 zł/h, nikt Cię nie przyjmie."
    11.04.2016
  • Wojtek

    Uważam ze WSTI daje mozliwosc zdobycia zawodu grafika - rzemieslnika. Tak od podstaw dla kogos kto chce sie nauczyc zawodu grafika ale jest poczatkujacy. Bo zeby startowac na ASP to juz musisz byc nie lada artysta i miec bogate portfolio. Liczba miejsc jest na ASP mocno ograniczona i podkreslaja w ten sposob swoja elitarnosc. A na WSTI kazdy ma szanse nauczyc sie tego fachu. Ja wlasnie tak zaczynalem. Wymyslilem sobie ze zostane grafikiem choc w sumie wczesniej sie tym nie zajmowalem jakos specjalnie i musze przyznac ze bardzo duzo sie nauczylem i jestem zadowolony z wyboru.
    23.03.2016
  • studentka grafiki

    Informatyka podobno jest tu polecana, jednak co do grafiki... właśnie czekam na datę obrony więc po tym czasie mogę się wypowiedzieć. Co do czesnych - rosną i mamy to w umowie więc o tym można sobie zdawać sprawę. To co było nie fajne wg mnie to wielki bajzel ogranizacyjny. Późno plan lekcji, i jego częste przesunięcia. Brak profesora, który był przydzielony do zajęć - pojawiał się asystent. Zaliczenia przedmiotu prowadzonego przez dwóch profesorów (każde zaliczenie osobno - z jednego przedmiotu). Wnioski o stypendium dla zaocznych odrzucane z powodu braku funduszy. Oprócz czesnego co semestr oczywiście trzeba wydać kasę na wydruki prac z czego niestety niektóre nie są tanie. Bardzo długie oczekiwanie na oceny w wirtualnej uczelni po czym zdarzają się pomyłki i trzeba gonić i się upominać o poprawę. Na temat dyplomu było dużo mylnych informacji na stronie przez co było wielkie zamieszanie. Rozumiem, że na wielu uczelniach zdarzają się pełne niedociągnięcia. Student idzie po to by się czegoś nauczyć czy dowiedzieć. Te lata nie były do końca stracone jednak ma się wrażenie, że o pewnych rzeczach niestety tu zapomniano.
    15.03.2016
  • student

    OSTRZEGAM !!! Ta szkoła to horror, potrafią tylko brać pieniądze, zero profesjonalizmu i indywidualnego podejścia do człowieka. Jeżeli "powinie Wam się noga" i będziecie zmuszeni zrezygnować ze studiów naliczą Wam 3000 kary !!! Tak było w moim przypadku. Stanowczo odradzam i przestrzegam !!!
    16.12.2015
  • WSTI

    @AM: Studenci, którzy zapisują się na studia w okresie promocji korzystają z upustów w pierwszym semestrze nauki ( od 5 do 20% w stosunku do pełnego czesnego) - zamiast np. 370 zł, co miesiąc płacą 319 zł, a więc skoro upust jest przyznany na jeden semestr to zmiany wysokości czesnego w drugim semestrze nie można traktować jako "podwyżki" czesnego. Raczej student zyskuje w opłatach w tym przypadku. 306 zł w pierwszym semestrze. Zmiany wysokości czesnego następują nie częściej niż raz w roku przed rozpoczęciem nowego roku akademickiego kiedy to czesne korygowane jest o nie więcej niż 8% zazwyczaj 5%. Taka informacja jest zawarta w Umowie o świadczenie usług edukacyjnych, z którą student zapoznaje się zanim zadecyduje o wyborze uczelni, więc już zapisując się wie ile będzie go kosztować nauka w całym okresie studiów. "Kwestura nawet nie wie do kiedy mamy płacić za ostatni semestr.... Informacja udzielana przez pracownika Kwestury zależy od precyzji zadanego pytania: zupełnie inną odpowiedź otrzyma się pytając : do kiedy mam płacić czesne jeśli wybrałem 12 ratalny system opłat ( wtedy odpowiedź brzmi do 10 września) a inną przy pytaniu: do kiedy mam płacić jeśli kończę studia w tym semestrze a wybrałem 12 ratalny system opłat ( wtedy odpowiedź brzmi do 10 marca) - nie pobieramy opłat od absolwentów. Mamy nadzieję że to rozwiewa Twoje wątpliwości
    22.10.2015
  • Am

    Stanowczo odradzam tą szkołę jeżeli ktoś wybiera się na kierunek grafika. Jestem drugim rocznikiem który nie ma już dofinansowania z Unii i co semestr podnoszą nam czesne. Zaczynałam od 319 kończę obecnie na 450 zł. Obieg informacji, fatalny. Kwestura nawet nie wie do kiedy mamy płacić za ostatni semestr. Mnie powiadomili że do 10 września 2016 roku (jak to, pół roku płacić za nic a szkołę kończę w marcu?!!!) a koledze powiedzieli że do marca... zmiany planu nawet tego samego dnia, godzinę przed zajęciami o czym także nie informują, przejeżdżasz do szkoły a tu klops, zajęć nie ma! Dziekanat nic nie wie, za wiele nie pomaga, mam się bronić w tym semestrze a dalej nie mam przydzielonego promotora bo go... nie ma! Większość nauczycieli nie potrafi z nami dyskutować bo to oni zawsze mają rację a ty masz siedzieć cicho. Przez rok zajęć z w-fu mieliśmy więcej niż zajęć z photoshopa... To tyle w tym temacie, mi już brak słów.
    21.09.2015
  • rocznik 2010

    Byłem , uczyłem się i nie dokończyłem albo nie było mi dane dokończyć przez kasę. Uwalają szybko i boleśnie bo trzeba zarobić na poprawkach tych 20% wybrańców w każdym przedmiocie, jak nie zapłacisz wywalają ciebie z roku chyba, że zapłacisz po ponownym wpisowym itp. Ale jaki już nie chcesz dalej uczęszczać to płacisz w przód za cały semestr a jak nie zapłacisz to ścigają ciebie sądownie ! Sama szkoła - wygląd i sprzęt średni, wykładowcy w zależności od przedmiotu ale na ogół nastawieni na robienie kasy dla uczelni. I co ważne ! tego co ciebie nauczą przez kilka lat nie ma się jak do tego jakie są realia na polskim i światowym rynku pracy SQL - kilka godz , C# zaledwie 2 sem. ćwiczeń, specjalizacje po 3 roku to fikcja ! ODRADZAM bo po pierwsze szkoda twojego zgoda i pieniędzy !
    20.03.2015
  • Ja wiem

    Jak to jest z informatyką? Wysoki poziom? Czy są możliwości praktyk w porządnych firmach np. FP z Gliwic? Wiem o grafice, że jest bardzo kiepsko, ciężko czegoś nowego się nauczyć, bo słabo wychodzi im przekazywanie wiedzy, a i oceny zależą w dużej mierze od widzi-mi-się prowadzącego.. Dlatego się trochę martwię o informatykę. Czesne może się zmienić i właśnie to się stało na pewno dla ludzi z grafiki (sem. 3). Sporo osób odeszło. Czy ludzie z informatyki mogliby rozwiać (lub nie..) moje obawy?
    04.10.2014
  • Maj

    mała pomyłka mi się wkradła - Pierwszy rocznik grafiki na WSTI kończy semestr 7 w marcu 2015 a nie 2014 jak napisałam.
    28.09.2014
  • Maj

    do Pana JJ Nie wiem skąd Ty takie info dostajesz bo studentem WSTI o kierunku grafika nigdy chyba nie byłeś( jak jest możliwe że w styczniu 2013 kończyłeś 7 semestr, skoro ja właśnie jestem z PIERWSZEGO rocznika który studiował tu grafikę i semestr 7 skończy się dyplomem w marcu 2014!) Stawka przez całe studia ani raz się nie zmieniała i była naprawdę niska (studiowałam inne kierunki i mam porównanie). Panie w dziekanacie bardzo miłe. Sprzęt świetny (Mac`i itp. tablety, lustrzanki z zaaranżowaną pracownią fotografii,pracownia rzeźby i malarstwa), nigdy nie mieliśmy ćwiczeń na salach Śl.TZN-jedynie kilka wykładów, ale generalnie zajęcia to wieże na ul.Mickiewicza(plusem jest bliskość centrum i przystanków). A Jeśli chodzi o kształcenie to powiem tak, jeśli wcześniej nie interesowałeś się grafiką komputerową i sam nie chcesz udoskonalać swojej wiedzy to ta szkoła nie będzie w stanie zrobić z Ciebie eksperta, takie są realia tego kierunku. Wykładowcy w większości to osoby z ogromną wiedzą którą chętnie się dzielą. Są to i wykładowcy z asp ale też osoby z branży które znają temat.(a i w bibliotece znajdzie się wiele ciekawych tytułów) Reasumując studiuje się przyjemnie a szkoła stara sie przekazać jak najlepiej nas wykształcić. JA polecam :]
    28.09.2014
  • kubba

    wiele do zyczenia pozostawia ta szkola....grafika na slabym poziomie, poza fajnym sprzetem nic nie maja studxentowi do zaoferowania, znajomi studiujuja grafike w gwsp w chorzowiee i sa bardziej zadowoleni mimo ze sprzet maja tam slabszy, podejscie do studenta fajniejsze, wiecej praktyki
    14.05.2014
  • a informatyka?

    jak jest na kierunku Informatyka? stronkę mają fajową, podoba mi sie, gdzie polecacie w Katowicach studiować informę?
    23.06.2013
  • fili

    studiowałem w wsti grafike i przychylam się do tego co napisał JJ. organizacja słaba - zmiany planu nawet w dniu zajęć. zajęcia w budynku STZN czyli bieganie między budynkami, aula w piwnicy bez porzadnego ekranu i nagłosnienia, sale ćwiczeń bez sprzetu, wykładowcy spoza ASP chyba przypadkowi. mała biblioteka. zrezygnowałem.
    19.06.2013
  • Człowiek-ludź

    Czy ciężko dostać się na kierunek grafika?
    16.03.2013
  • hans

    do JJ: to ,że podnieśli stawkę to wina rządu a nie uczelni. Nasi kochani socjaliści, załatwili nam darmowe poprawki. tfuuu precz z komuną!
    04.03.2013
  • peace

    studiuje na informatyce na 5 semestrze, a wlasciwie koncze. problem z 3 przedmiotami, wykladowcy wporzadku. jeden co usypial studentow odszedl :) z kazdym profesorem, doktorem mozna sie dogadac i porozmawiac na kazdy temat. jedyne co brakuje to troche wiecej godzin laborek/cwiczen. trzeba gonic. co do grafiki rozne rzeczy sie slyszalo, ale to tylko licencjat :)
    02.02.2013
  • JJ

    ja właśnie kończę 7 (ostatni) semestr w WSTI w Katowicach na kierunku grafika komputerowa i szczerze powiem że przez te 7 semestrów niczego nowego się nie nauczyłem... szkoła chwali się że ma pracownie z Mac'ami... no i co z tego skoro przez całe studia ani razu tam nawet nie zajrzeliśmy... (!!!) Do tego spora część zajęć nie jest w tym pokazywanym wieżowcu ale w starej szkole (ŚTZN) kilkaset metrów obok w starych salach gdzie nawet gniazdka z prądem trudno uświadczyć nie mówiąc już o WiFi... Do tego co najlepsze... szkoła wymaga od studentów robienia różnych zadań w domu na programach z pakietu Adobe, Corel itp ale nie udostępnia softu. w efekcie jest ciche wymuszenie aby studenci KRADLI oprogramowanie z internetu (chomik, torrent itp) bo legalnie się nie da, gdyż semestr to pół roku a triale są zwykle na 30 dni. a więc przez 7 miesięcy trzeba było "zdobyć sobie" programy za kilkadzieścia tys zł. Brawa dla takiej szkoły. Obiecywali niezmienialność wysokości czesnego... a co zrobili? przez 7 semestrem podnieśli stawkę i zmienili tak że mimo iż teraz kończę studia to musiałem zapłacić też za wakacje. Wogóle jak można kazać płacić za wakacje??? Jakbym wiedział jak tu będzie to w życiu bym się nie zapisał do WSTI.
    23.01.2013
  • grafika

    brat tam studiuje i mowi ze mocno srednio, ja za rok musze wybrac szkole i tez myslalem o grafice, ale widze ze sa jeszcze przynejmniej 2 szkoly ktore to proponuja chorzow szkola goduli i chorzow swsim, napiszie co wy sadzicie?
    27.09.2012
  • radek

    czytam, czytam i glupi jestem jeszcze bardziej niz bylem, tez mysle o grafice i tez jestem w kropce, chyba pozostaje nam miec nadzieje, ze powinno im zalezec, wiec zajecia beda ok, wyjdzie w praniu i tyle
    12.09.2012
  • grafika

    ja tez jestem ciekaw, bo w sumie jesli chodzi o grafike to znalazlem WSTI i GWSP, propozycje sa rozne, z tym ze kier. w gwsp dopiero rusza...wsti ma to za soba ale jak widze w opisie jest to bardziej nastawione na sama grafieke...nie wiem...jeszcze jest chwila czasu, niech ktos napisze cos sensownego o tej grafice!
    23.08.2012
  • doniczka

    uczelni informatycznych teraz jak grzybów po deszczu, wsti nie należy jednak do czołówki. warszawa oferuje dużo lepsze placówki z ciekawszymi programami studiów. no ale jak komuś nie zależy aż tak bardzo na wysokim poziomie, to ogólnie oferta wsti też jest zadowalająca.
    19.08.2012
  • macko

    faktycznie dotacji nie ma, w gwsp jest tez kierunek graficznym tez spr. czy ktos sie moze wybiera? chorzow jest blisko katowic, wiec bez roznicy
    13.08.2012
  • anonim

    @bob dzięki za info. Szkoda że nie ma już tego dofinansowania, bo mnie korciła ta grafika, no ale cóż, szansa stracona... będę musiał się zacząć się za czym innym rozglądać, może właśnie gwsp. Studia wieczorowe brałbym pod uwagę dopiero gdybym wszystko inne musiał odrzucić, no ale to tylko moje podejście :)
    11.08.2012
  • bob

    hej, wszem i wobec oświadczam, że nie ma już dofinansowania w WSTI na grafikę! sprawdziłem i wiem! co do gwsp to też dzwoniłem i wiem, że już jest decyzja że kierunek graficzny rusza. osobiście myślę jeszcze o asp wieczorowo...ale nie wiem czy to ma sens...co robić?
    18.07.2012
  • niko

    Ja jestem z chorzowa i patrzyłem na tamtejszą grafikę, ale to że jest w przygotowaniu oznacza w sumie tyle że jest zamiar jej otwarcia ale w sumie nie wiadomo kiedy. Myślałem żeby przyjść tutaj ale skoro tak słabo to pewnie spróbuję gdzieś indziej
    18.07.2012
  • grafika

    mam znajomego ktory tam studiuje, ponoc poziom marny, do tego czysta grafa(dla tych chyba co potem chca wizytowki robic). tez mysle o czyms w ten desen, ale nie tam!...cos nowego z grami widzialem w chorzowie w gwsp-ale w przygotowaniu...ktos wie co to znaczy?
    12.06.2012
  • asdf

    nie jest łatwo, mówiąc szczerze. studiuję informatykę i często naprawdę muszę przysiąść i się pouczyć żeby nie zostawać w tyle. ogólnie niefajne jest to że wszystkie publikacje na temat informatyki są nowe - no bo czego innego oczekiwać ;D - i ciężko trudno je dorwać ;p
    03.06.2012
  • dla scislowcow i technicznych

    szkola jest niezla, ale kto nie ma zaciecia z matmy i fizyki niech zapomni,
    05.04.2012
  • infoman

    Uczelnia z klasą. mają sensowne podejście do nauczania oraz do studentów. Pochwalić się mogą również sale z iMac’ami, nowymi Dell’ami i najnowszym softem, salą rysunku i malarstwa na 20. piętrze z piękną panoramą na całe Katowice, stołówką i restauracją oraz Atrium z żółwiami. Plusem jest też bliskość okolicznych pubów, kin, Silesii, a dla przyjezdnych także 5 minut drogi od dworca autobusowego, czy 10 minut od kolejowego. Polecam tę uczelnię!
    19.03.2012
  • Grafika

    Wybieram się tam na grafike i jestem ciekaw waszych opinii. Nie wiem jak to jest na studiach bo nigdy nie studiowałem. Obym dał rade bo nie chce siana wyrzucic w błoto i nic z tego nie miec :(
    12.12.2011