Opinie o Uczelni Bielska Wyższa Szkoła im. Józefa Tyszkiewicza (BWS, Tyszkiewicz Bielsko-Biała)

43-316 Bielsko-Biała , ul. Nadbrzeżna 12
+48 (33) 829 72 90,

Komentarze (66)

  • Media społecznościowe

    Semestr zimowy w mediach??
    25.09.2017
  • 87

    A czy jest szansa na semestr letni jeśli chodzi o media??
    22.09.2017
  • Maja

    Hej! Niestety kierunku zarządzanie - spec. media społecznościowe nie będzie :( Wszyscy podobno na ostatnią chwilę zaczęli dzwonić i już jest za późno...
    19.09.2017
  • Karolina

    Jak coś to piszcie: karolina.lento@wp.pl
    19.09.2017
  • Karolina

    Do Izka i K. - ja też jeszcze się waham czy iść na nowe media czy nie... Może się jakoś zgadamy na Facebooku/mailu?
    19.09.2017
  • pierwszak

    elo! rekrutowałam się w tym roku na kosmetologię - liczysz średnia matematyczna bez religii i wu-efu, w ogole rekrutacja bardzo pomocna, wszystko moglam zalatwic na miejscu (nawet ksero i wydruki) bardzo mili i konkretni, mozna pytac o wszystko i staraja sie odpowiedziec na kazde zadane pytanie. miejsca jeszcze sa (przynajmniej jak ja bylam) zawsze możesz zadzwonic
    14.09.2017
  • Nick

    Może mi ktoś powiedzieć jak średnia ocen obliczyc, nie umiem znaleźć tego przelicznika na str Tyszkiewicza :/ i jak myślicie czy to za późno żeby złożyć papiery
    05.09.2017
  • s

    Czesc! Czy ktos wie w jakich godzinach odbywaja sie zajecia kosmetologii na studiach stacjonarnych? Bede wdzieczna za wszelkie odpowiedzi :)
    04.09.2017
  • Grażka

    mam gabinet kosmetyczny od 11 lat, robię różne zabiegi, ale całe moje przygotowanie to kursy i własne doświadczenie. Słyszałam dużo dobrego o kosmetologii i chyba zacznę od tego roku. Co lepsze wizaż czy odnowa?
    29.08.2017
  • Izka 333

    Do K. Też właśnie uwazam ze ponad 500zl to duzo choc wiem ze studia to wydatek i to na każdej uczelni. Lecz slyszac opinie to jesli czesne tyle wnosi to budynek straszy swoim wygladem i ze środek tez ma wiele do życzenia. Ale to słyszałam tylko z opinii bo osobiście nie mialam okazji byc w tej szkole. I właśnie czy te komputery sa przystosowane do grafiki itd. Chcialabym sprobowac ale jakos niczym mnie nie zacheca ta szkola, takie mam odczucia.
    06.08.2017
  • K

    Ja się właśnie też zastanawiam nad mediami.. zrobiłam sobie przerwę po średniej i teraz mam ciężko się zmobilizować bo nie wiem czy sobie dam radę. Z opini jakie tutaj czytam to się mu nie uśmiecha dawać co miesiąc ponad 500 zł tak naprawdę za nic. A może ryzyk fizyk??
    05.08.2017
  • Izka 333

    Hej. Ja też myślę o złożeniu papierów na kierunek zarządzanie i Social media ze specjalnością grafika komputerowa w reklamie. Ale opinie są różne i sama nie wiem. Przez te 3 lata chciałabym się czegoś nauczyć na porządnym sprzęcie a czytając opinię to wypowiedzi są różne na temat pracowni komputerowej na tej uczelni. Rozmawiałam też z Panią ze sekretariatu i dostałam informacje ze pracownia komputerowa została zmodernizowana. Czy wiesz może na którym semestrze wybiera się specjalność i czy z grafiką będę mieć do czynienia od I roku czy dopiero na innym?
    03.08.2017
  • Zarządzanie i nowe media

    Hej, ja w końcu zdecydowałam się złożyć papiery na media spol w biznesie. Kto się jeszcze wybiera?
    01.08.2017
  • Grubaska

    Calineczka - dziękuję :) Teraz wiem że spoko i fajnie będzie 3 lata tam spędzić.
    28.07.2017
  • o architekturze wnetrz

    moja kuzynka studiuje w Tyszkiewiczu na architekturze wnętrz ina chwilę obecna jest zachwycona. Fajne przedmioty: rzeźba!!!, rysunek i malarstwo i praca przy sztalugach, rysunek odręczny, barwa i światło. Świetni wykładowcy: mili, pomocni i sympatyczni, wstęp do projektowania (komputery takie sobie) ale i tak każdy ma swój sprzęt i licencje studenckie (tak słyszałam) . Uczelnia mała, więc wszyscy się znają, pracownicy pomocni (moja kuzynka miała problem z płatnościami i tez pomogli ułożyć takie terminy spłaty, żeby była zadowolona). Z tego co ja wiem - spoko.
    19.07.2017
  • calineczka

    konczylam w tym roku kosmetologie, wiec mam za soba 3 lata w tyszkiewiczu. bywało róznie (zmiany planow, wykladowcow i inne niespodzianki), ale szczerze powiem, że jak jak student nie sciemnia wykładowcom, to daja nam serce na dłoni i nie żałują czasu zeby nam wszytsko wyjasnic, pokzac, a nawet powtorzyc jak trzeba. fajny miks wiedzy profesorów z SUMu i specjalistow z branzy kosmetycznej, a jak czegoś mało to biuro karier i pani mira stana na głowie, zeby znależć dobre miejsce praktyk.
    19.07.2017
  • Grubaska

    A ja złożyłam papiery na kosmetologię, szkołę poleciły mi jej absolwentki i znajomi. Byłam na kongresie kobiet i bardzo mi się podobało. Fajne rzeczy robią :)
    18.07.2017
  • AW

    Proszę o opinie o kierunku AW - jaki poziom?
    15.07.2017
  • nie polecam

    Ciągle zmiany planów, nie polecam dla osób które chcą w życiu robić coś więcej niż tylko studiować. Ciągle jakieś problemy a to oceny nie wpisane a to zmiany w planie a nawet daty zjazdów! Nie potrafią utrzymać stałej kadry wykładowców na wysokim poziomie. Sama budynek niezbyt estetyczny. Kilka sal wremtowanych, ale toalety tragiczne. Jednak przy takim czesnym chociaż toalety mógłby być lepsze. Sale nie przystosowane do wykładów. Często mieliśmy zajęcia w salach dla kierunku kosmetologi zagraconych ich sprzętem lub w salach gdzie było za mało miejsca i trzeba było sobie samemu zorganizować miejsce do siedzenia. Przy czesnym ok 500zl za miesiąc takie warunki są śmieszne. Nie znam osoby zadowolonej z tej uczelni.
    29.06.2017
  • Nie polecam

    Nie polecam uczelni. Na pierwszym roku obiecywane spotkania ze specjalistami, dużo praktyki. Niestety okazało się ze nic się nie spełniło. Egzaminy pisane były często na kolanie bo nie było sal przystosowanych. Zajęcia z grafiki to jakaś kpina... na połowie komputerów brak zainstalowanych programów. Zmieniane plany zajęć notorycznie.. orgzanizacja na uczelni zerowa. Paru wykładowców, których na pewno zapamiętam bo coś wyniosłam z zajęć. Ogólnie żałuje, ze wybrałam tą uczelnie.
    29.06.2017
  • Wojtek

    Nie polecam grafiki. Sprzęt nie kompletny. Na zajęciach brakuje oprogramowania nie wyniosłem żadnej wiedzy po 3 latach
    29.06.2017
  • Marta

    Uczelnia z roku na rok jest coraz gorsza. Wyciągają kasę na zaliczenia warunkowe przedmiotów. Kadra ciągle się zmienia. Nie ma stałych wykładowców. Kierunek zarządzania raz otwierają raz zamykają. Niestety czasy świetności tyszkiewicza minęły. Nie polecam.
    29.06.2017
  • evipan

    Brałem udział w warsztatach graficznych jeszcze jako uczeń, myślę o studiach na architekturze, czy może ktoś coś napisać o tym kierunku? Warsztaty z grafiki komputerowej były fajne, nauczyciele też, to mogę polecić :)
    27.06.2017
  • Media

    No właśnie też kusza mnie te media ale przeraża mnie ekonomia, statystyka. Po przerwie jaka sobie zrobiłam w nauce nie wiem czy nie rzucę się na głęboką wodę. Polecacie ten kierunek?? Jak wyglądają zajęcia??
    16.06.2017
  • mahatma3

    Muszę sprostować: zajęcia praktyczne są super i niektóre wykłady też! Coaching w ujęciu praktycznym, Dietetyka i dietetyka sportowa, Chemia kosmetyczna.
    09.05.2017
  • Nowe media

    Ja się zastanawiam nad mediami społecznościowymi. Kierunek brzmi bardzo ciekawie, tylko przeraża mnie statystyka, rachunkowość, ekonomia... :(
    25.04.2017
  • Media społecznościowe

    Kto się wybiera na media społecznościowe tam? Program zapowiada się bardzo praktycznie + ciekawi eksperci branżowi siedzący w temacie.
    21.04.2017
  • Kandydat

    Cześć :) jak jest na profilu Trener zdrowego stylu życia?
    11.04.2017
  • Tofik

    Można prosić informacje na temat zarządzania ?
    26.03.2017
  • Amel

    Nie polecam!!!! Szkoła na niskim poziomie, o wiedzę musiałam prosić się samą jak okazało się że mnóstwo tematów z zakresu kierunku nawet nie było poruszonych. Zwolnienie wykładowcy o bardzo dużej wiedzy na rzecz takiego który niewiele wie... masakra... I organizacja tragiczna
    05.03.2017
  • mahatma3

    Kosmetologia jest ok, fajne zajęcia praktyczne. Wykłady tak sobie.
    08.02.2017
  • alfred0

    Uczenia ma dobre i złe strony – jak każda (?) PLUSY: rozwija praktyczny program nauczania, na AW uruchomiono dodatkową pracownią ‘grafika komputerowa’, na kosmetologii mają ‘modele zewnętrzne’ super pomost pomiędzy praktyka a pracą, a teraz uruchomili specjalność ‘trener zdrowego stylu życia’. MINUSY: fatalnie z miejscami parkingowymi (tak, wiem Sfera…), zmiany w planach zajęć., zmiany nauczycieli?
    04.08.2016
  • alfred0

    Uczenia ma dobre i złe strony – jak każda (?) PLUSY: rozwija praktyczny program nauczania, na AW uruchomiono dodatkową pracownią ‘grafika komputerowa’, na kosmetologii mają ‘modele zewnętrzne’ super pomost pomiędzy praktyka a pracą, a teraz uruchomili specjalność ‘trener zdrowego stylu życia’. MINUSY: fatalnie z miejscami parkingowymi (tak, wiem Sfera…), zmiany w planach zajęć., zmiany nauczycieli?
    04.08.2016
  • Brave

    informatykę/grafikę/sieci odradzam.. język angielski na wysokim poziomie, ale reszta przedmiotów to jakaś kpina. Rektorzy zmieniali się co miesiąc. Jedna wielka komercha.
    26.02.2015
  • anka

    Jak wygląda nauka na wydziale architektury wnętrz ? Warto?
    13.01.2015
  • KASIK

    TA SZKOŁA SCHODZI NA PSY, OSTATNIO ZWOLNILI WYKŁADOWCĘ OD PROJEKTOWANIA KOMPUTEROWEGO, KTÓRY MIAŁ OGROMNĄ WIEDZĘ PRAKTYCZNĄ...DUŻA STRATA!
    02.11.2014
  • zofcia

    jak większość szkół za kasę, średnia jakość, lużne podejście wykładowców, ciągną za uszy zebyś płacił, nawet jeśli nie masz potencjału i kariery nie zrobisz, ale skończysz szkołę dla papiera, czyli jak robi większośc studentów
    08.01.2014
  • Architekt

    A jak jest na Architekturze Wnętrz?
    11.12.2013
  • shh

    ja zaczelam hotekarstwo. poki co duzym minusem jak dla mnie jest bardzo znikoma ilosc zajec. za krotkie wyklady, za dluge przerwy. poza tym odwolali mase piatkowych zajec. a chyba nie za to place. chce sie uczyc i wyniesc jak najwiecej, zobaczymy jak bedzie..
    16.10.2013
  • Spod Szyndzielni

    Ja studiowalem jeszcze jak uczelnia byla pod Szyndzielnia...pamietam rowniez czasy kiedy amerykanie tam uczyli...naprawde super klimat i do dzisiaj wspiminam dobrze...
    14.10.2013
  • Wizaz i kreowanie wizerunku

    Ktos wybral te specjalnosc? Znajomi konczyli tyszkiewicza i polecaja ale waham sie miedzy kosmetologia w bielsku a w katowicach.
    13.10.2013
  • Odnowa biologiczna

    Ktos jest na tym kierunku?
    13.10.2013
  • Kosmetologia

    Moja siostra studiuje tam kosmetologie dziennie i bardzo zadowolona. Ciekawe zajecia praktyczne z wizazu, stylizacji paznokci, body painting. Teoretyczne zajecia tez sa bo wiadomo musza byc ale kadra z SUM bardzo fajna i zyczliwa.
    13.10.2013
  • Notatki

    Czy moze mi ktos udostepnic notatki z chemii kosmetycznej?
    11.10.2013
  • Alias

    Nie ma co się specjalnie rozwodzić. Studiowałem i wiem, że jak się ktoś chce przeslizgnac przez studia to pewnie ze sie da ale uczelnia DAJE duze mozliwosci tym ktorzy po prostu chca po nie siegnac. Wyjazdy, staze, praktyki, szkolenia, pelno tego i wystarczy tylko chciec...
    11.10.2013
  • :-)

    Polecam Kosmetologie!!! Milo latwo i przyjemnie:-)
    10.10.2013
  • Hotelarstwo Wellness i SPA

    Witam! A czy studiuje ktoś Hotelarstwo na tej Uczelni??? Wybieram się na to w przyszłym roku. Słyszałam, że współpracują z PAGiem i można wyjechać na praktykę zagraniczną z Erasmusa. Koleżanka w te wakacje była we Włoszech na 3 miesięcznej praktyce i bardzo zachwalała sobie uczelnię. Ktoś może coś więcej powiedzieć jak się studiuje na tym kierunku?
    10.10.2013
  • shhh

    `ok, a na ktorym roku zarządzania jestes? ja zaczelam w tym roku, szczerze musze powiedziec, ze spodziewalam sie czegos lepszego.przede wszystkim myslalam, ze zajecia beda w piatek popoludniu, cala (tzn. wiekszosc) sobota i niedziela. tymczasem w sobote mialam 90min wykladu, a w ndz 90min cwiczen. nastepny zjazd (po 2 tygodniach) to 90min wykladu z mikroekonomii i w ndz 135min tech.inf, okienko 3godziny po czym 90min cwiczen z mikro.. póki co gorzej jak w gimnazjum, lekcja 45min i aż 15min przerwy, kolejny 45minutowy wyklad i do domu... bardzo prosze o informacje czy to standard, bo cos mi sie wydaje ze pieniadze beda wyrzucone w błoto
    09.10.2013
  • ok

    Nie wiem jak kosmetologia ale na zarzadzaniu mi sie studiuje dobrze. Tzn cudow nie ma ale tez nie ma na co jakos strasznie najezdzac. Kadra fajna. Zjazdy w miare sensownie poukladane. Niektorzy wykladowcy pasjonaci z ktorymi niwjeden znqjomy moj potem kontakt ma zawodowo i prywatnie.
    09.10.2013
  • Polecam

    Ja akurat zaczelam studia na kosmetologii i jak na razie wszyko ok. Doba organizacja, nowe, wyremontowane sale do wizazu, stylizacji paznokci, chemii i inne. Kadra bardzo przytepna i mila. Zobaczymy jak bedzie dalej. A w pracowni widilam kosmetyki firmy Glazel.
    09.10.2013
  • nie polecam

    jeśli chodzi o kierunek kosmetologia - również stanowczo odradzam. tak jak koleżanka ~she również zawiodłam się na tej szkole i żałuję, że nie poszłam do innej. Obiecywali sporo szkoleń - a były praktycznie dwa i to na dodatek nie szkolenia a dwugodzinne prezentacje firm. Bardzo długo też domagałyśmy się podania tematów prac licencjackich, aż w końcu na szóstym semestrze (początkiem lutego) podali nam listę promotorów. Gotowe prace miałyśmy oddać do 15 czerwca. Również z obronami był problem - dziewczyny na zaocznych broniły się końcem lipca, gdzie np. na UJ termin przyjmowania wniosków (do czego również potrzebna jest oczywiście ocena z pracy dyplomowej) o mgr mijał wcześniej. Dużo jeszcze można by wymieniać negatywów o tej szkole. M.in też to, że szkoła na zajęciach z wizażu pracuje m.in na kosmetykach oriflame. profesjonalne? moim zdaniem NIE!
    11.09.2013
  • she

    Anetko, nie polecam tej szkoły, Uczelnia obiecywała na kosmetologii pełno szkoleń - było jedno. Wykładowcy owszem fajni, ale na kosmetologii liczy się także praktyka, z której zajęcia są poprostu słabe. Ktoś pytał o stypendia. Owszem, są. Za średnią 4.96 mam 250zł miesięcznie. Żart jakiś. Na AGH, gdzie o wiele więcej studentów otrzymuje stypendia, za srednią 4.5 dostają 300zł. Średnio powinnam dostać najmniej 500zł. Więc za stypendium naukowe naszej drogiej uczelni długo nie wyżyjesz :) Poza tym stypendia wypłacane są z wielkim poślizgiem. Jest druga połowa kwietnia a ja nie mam jeszcze stypendium za marzec a nie powiem, kasa jest mi trochę potrzebna. W kwesturze dowiaduję się tylko, że "będzie". Ciekawe tylko kiedy. Ogólnie, to nie wybrałabym drugi raz tej szkoły, bardzo żałuję, że nie poszłam do Krakowa czy Katowic. Osobom, z którymi rozmawiam i które pytają mnie o zdanie - stanowczo odmawiam. Nie wiem jak inne kierunki, ale kosmetologii nie polecam.
    16.04.2013
  • Anetka

    Chciałabym się dowiedzieć coś o kierunku kosmetologii. jest ciężko?? co się robi na zajęciach?? podstawy makijażu czy coś jeszcze?? z góry dzięki za odp :)
    10.03.2013
  • Anetka

    Chciałabym się dowiedzieć coś o kierunku kosmetologii. jest ciężko?? co się robi na zajęciach?? podstawy makijażu czy coś jeszcze?? z góry dzięki za odp :)
    10.03.2013
  • tylko szczere opinie

    Admino, ściemniasz czy tylko mi się tak wydaje, z tego co wiem, to specjalizacja "Aplikacje internetowe i mobilne" powstała dopiero w zeszłym roku, miałeś zapewne jakiś mega przyspieszony tryb studiowania.
    25.02.2013
  • informatyka - jak jest?

    ja sie zastanawiam nad informatyką i chetnie bym sie dowiedzial czegos wiecej, czy jest ktos, kto obecnie robi specjalnosc z aplikacji mobilnych? bede wdzieczny za jakies wskazowki, czy warto wybrac te specjalnosc (bo kierunek to juz przesadzone, terz tylko pytanie czy uda sie na panstwowe czy bulimy na prv uczelni), ajelsi nie ta szkola, to co polecacie?
    05.02.2013
  • hubi66

    ale zawsze możesz starać się o stypendium naukowe, to już zależy tylko i wyłącznie od Twoich wyników na studiach ;) z tego co wiem to kwoty stypendiów naukowych są o wiele wyższe niz socjalnych
    22.09.2012
  • martin

    stypendium socjale zależy od dochodu w rodzinie na osobę, im niższy tym stypendium wyższe, ale nie znam maksymalnej stawki, z tego co wiem stypendia są rzeczywiście wypłacane ale progi dochodowe są tak ustane ze bardzo mało osób dostaje takie stypendia
    22.09.2012
  • jak wygladaja stypendia?

    sluchajcie, nauka slono kosztuje, a dla mnie to spory klopot, jak ma sie sprawa stypendiow dla studentow I roku? czy - REALNIE - mozna na nie liczyc i sa rzeczywiscie wypalacane? jakiego rzedu sa to kwoty dofinansowania? ile trzeba miec na glowe w rodzinie,orientujecie sie?
    19.07.2012
  • Admino

    Ja kończyłem tu infę i uważam że jest na przyzwoitym poziomie, już w trakcie studiów zahaczyłem o pracę jako informatyk i zarabiałem nieźle. Teraz zmieniłem pracę aby się bardziej rozwijać w tej branży. Kończyłem specjalność: Aplikacje internetowe i mobilne.
    10.07.2012
  • jak na informie?

    co sadzicie o kierunku informatyka? warto isc do Tyszkiewicza czy szukac czegos innego? czy oni maja tylko 2 specjalnosci na tej informatyce?
    24.06.2012
  • kapcior

    Ktorą specjalność polecacie na informatyce? Grafika, Projektowanie i Multimedia Zarządzanie Systemami Sieciowymi, Inżynieria Oprogramowania i Systemy Sieciowe.
    17.04.2012
  • exilek

    fajna architektura... a masz znajomych w tej branzy? Jak nie z robotą może być ciezko... takie czasy nastały
    09.12.2011
  • Sławek

    A oprócz kierunku;architektura krajobrazu polecacie jakieś inne? Zastanawiam się nad tą szkołą , ale nie wiem kompletnie jaki kierunek mam wybrać.Nie interesuje mnie raczej projektowanie terenów zielonych.
    29.05.2011
  • Szymcio

    to jest calkiem przyzwoita szkola, moze nie dla najambitnijeszych, bo ci wybieraja uniwersytety i politechniki, ale dla duzej grupy ludzi, co chca miec dyplom w lapie i troche w glowie, zeby z czyms wystartowac, o architekturze krajobrazu moge na razie pisac pozytywnie, z jak bedzie pozniej, to sie okaze
    24.05.2011
  • Andrzej

    Moja uczelnia. Biuro Karier Bielskiej Wyższej Szkoły im. J. Tyszkiewicza brało udział w projekcie Unijnym, który dał wielu studentom szanse na odbycie stażu. Bylem tym szczęsliwcem i się zakwalifikowałem.
    21.05.2011