Ocena uczelni


Komentarze (130)


  • A

    Jeśli ktoś absolutnie nie ceni sobie swojego czasu, nie ma żadnych planów naprzod i nie musi załatwiać sobie wolnego w pracy to polecam - na tej uczelni fakt że na początku dostaje się terminy zjazdów na najbliższy semestr nie przeszkadza w tym by później i tak dodać sobie jeszcze dodatkowy, niezapowiedziany na początku zjazd tak jak to miało miejsce teraz w lutym...
    2/25/19
  • grazka

    hejka, czy ktoś coś wie o kongresie kobiet? Na targach dostałam zaproszenie na 8 czerwca na zabiegi kosmetyczne i wykłady. Czy to fajna imprezka? Warto?
    2/21/19
  • Karolcia

    Jeśli jest ktoś na kierunku kosmetologia specializacja stylizacja paznokci też proszę o kontakt :)
    10/8/18
  • Ala

    Alona Savtyk na fb ;)
    10/4/18
  • Ania

    Ala podasz fb? Albo jakiś kontakt :)
    10/4/18
  • Ala

    ja na 1 roku kosmetologii 😅
    10/3/18
  • Ania

    Czy jest tu ktoś z 1 roku kosmetologii? Zgłaszać się :)
    10/3/18
  • Nicki

    Jedno wielkie oszustwo ta szkoła! Reklamuja sie ze cena czesnego nie zmienia sie. Co roku studia wiecej cie kosztuja :D szkoda czasu i pieniedzy na ta uczelnie. Nie informuja o tym ze musisz jezyk obcy zdac na poziomie B2 konczac te studia. lepiej zainwestowac w naprawde dobre kursy niz konczyc te studia ... kolejnym oszustwem jesst kierunek jaki uczelnia reklamuje czyli Trener zdrowego stylu życia otoż dla osób które mysla ze sa trenerami po ukonczeniu to sa w bledzie gdyz tytul otrzymujesz Kosmetologa a specjalnosc to trener zdrowego stylu życia. studenci na tym kierunu robia paznokcie masuja maja zajecia zwiazane z kosmetologia a na drugim roku na specjalizaci jest kilka przedmiotów z dietetyki treningu i coachingu.
    10/1/18
  • Patrycja

    @Karolcia tu decyduje tylko i wyłącznie kolejność zgłoszeń i liczba wolnych miejsc :) ja na maturze zdawałam tylko biologię, która ne poszła mi tak jakbym tego chciała i dostałam się bez żadnych problemów :)
    9/27/18
  • Karolcia

    Cześć :) Czy ważne jest co zdaję na maturze gdy chce iść na profil kosmetologi stylizacji paznokci? Czyli inaczej, czy dostanę się bez matury z biologi i chemii :p
    9/17/18
  • K.

    Ja wybieram się na kosmetologie o specjalizacji wizaż i stylizacja :)
    9/9/18
  • frytka

    proszę dajcie znać wizaż czy paznokcie? nie wiem co wybrać ktoś coś????
    9/3/18
  • ziom

    elo! ja zlozylem papiery na architekture wnetrz, zaciekawilo mnie to ze jest tyle pracowni do wybory, mnie interesuje design akurat, do tego projetowanie graficzne, zajecia z malarstaw czy rzezby, zapowiada sie ciekawie, a w ogole to skadajac papiery mozna zapytac o przedmioty i panie pokazuja caly program na pierszym roku, wiec spoko
    8/29/18
  • studentka_aw

    Architektura wnętrz jest bardzo fajnym kierunkiem, obowiązuje na nią kolejność zgłoszeń. Nie ma wymaganych przedmiotów na maturze trzeba złożyć wymagane dokumenty. AW jest bardziej artystyczna nie ma tam matematyki ani fizyki za to jest malarstwo, rysunek, historia sztuki... Ciekawie kreatywne studia. Jeżeli interesujesz się architekturą wnętrz to polecam :)
    8/21/18
  • Kinia

    Cześć! Czy ktoś mógłby się podzielić opinią na temat architektury wnętrz? Jak to wszystko wygląda, jakie przedmioty zdawane na maturze zwiększą szanse na przyjęcie?
    8/21/18
  • moja_kochana_uczelnia

    bardzo dobrze wspominam te czasy na Wnętrzach... super profesorowie ludzie uczelnia :)
    8/16/18
  • Patrycja

    Witam, planuję zapisać się na kosmetologię ( wizaż i stylizacja) od października. Wybiera się ktoś zaocznie? Lub posiada opinie jak jest na tej uczelni? Nie mam niestety znajomych którzy by tak chodzili więc Was pytam, może się czegoś dowiem :)
    8/10/18
  • Ivanka

    ja wybieram się na kosm wizaż i wypytywałam wśród znajomych - jak wszędzie opinie są podzielone. są zadowoleni i niezadowoleni. nie wiem od czego to zależy. mnie przekonały moje koleżanki które tam studiują
    7/23/18
  • martynioszek

    ja zaczelam studia 2 lata temu na kosmetologii - jak dla mnie uczelnia jest spoko, przedmioty praktyczne fajne, pracownie super, wyklady - wiadomo - ciekawsze i mniej ciekawsze, ale nikt w z wykladowcow ani specjalnie sruby nie dokreca, ale tez mega luzu nie ma w stylu 'place to zaliczam kazdy egzamin' do tego jest mozliwosc wyjazdu na erasmusa w ramach praktyk, wyjazdy - jest ok
    7/17/18
  • studentka_aw

    Dla wszystkich którzy chcą iść na architekturę wnętrz: Na wstępie nie trzeba mieć umiejętności w tej dziedzinie (rysunek, malarstwo, rzeźba itp.). Na zajęciach rysunku i malarstwa wykładowca podchodzi super indywidualnie do każdego studenta. Liczy się po prostu zaangażowanie, systematyczność itp. Jeśli nie umiesz rysować ale będziesz pracować w domu, ćwiczyć cały czas bez problemu można mieć nawet 5. to samo na malarstwie, perspektywie odręcznej. Oczywiście są gorsi wykładowcy, oczekują cudów ale to da się przeboleć. Fakt faktem, że trzeba po prostu pracować na swoje konto. Nikt za nas nie będzie nic robił. Nocki nieprzespane też się zalicza przed przeglądami. Jeśli są ludzie, którzy myślą że wszystko zostanie podane im na tacy, to studia nie są dla nich. Każde studia - nie tylko aw.
    7/16/18
  • lola_97

    potwierdzam, że warto. studiuje architekturę i jestem mega zadowolona
    7/16/18
  • Niezadowolony

    Nie polecam lepiej iść do innej szkoły.
    7/13/18
  • Studentka

    w zeszłym roku rozpoczęłam studia na kosm, to uczelnia którą można polecić każdemu jak chcesz się uczyć to się nauczysz
    7/11/18
  • nala_ni

    Za kilka dni obrona. 3 lata strasznie szybko minęły :( Ja mam bardzo pozytywne odczucia w stosunku do Uczelni. Zajęcia uważam za ciekawe i interesujące. Panie z administracji normalne. Wykładowcy super, zwłaszcza z zajęć praktycznych.
    7/11/18
  • mira3

    do 30 września, zapraszam :)
    7/10/18
  • Julia

    Do kiedy rekrutacja i papiery n kierunek architektura ?
    7/10/18
  • Zgredek

    Czy ogólnie polecacie BWS? Interesuje mnie kierunek architektura wnętrz. Obawiam się uczelni prywatnych, gdyż głównie opiniuje się je jako uczelnie gdzie płacisz, więc zdajesz, a mnie interesują adekwatne do kierunku wymagania. I czy problemem jest się dostać? Jest jakiś próg, czy to po prostu decyduje o tym kolejność zgłoszeń? Czy trzeba przygotować teczkę z rysunkami? pracami malarskimi? fotografią? Proszę o rzetelne informacje - napiszcie, dziękuję.
    7/10/18
  • zaintereso_wana

    Zastanawiam się nad studiami architektura wnętrz na tyszkiewiczu, jakieś opnie absolwentów ? Warto ?? Jak jest też w tej szkole z Erasmusem ?
    7/10/18
  • piksel

    Ja mam bardzo pozytywne odczucia w stosunku do Uczelni i architektury wnętrz. Zajęcia uważam za ciekawe i interesujące. Panie z obsługi, księgowości biura studentów normalne. Profesorzy super. Mogę tylko ponarzekać na nieprzespane noce przed przeglądami.
    7/10/18
  • Pusta_Lodówka

    Hej wybieram sie na zaoczne studia architektury od października. Nie wiem czy Katowice, czy Gliwice, czy Bb? Czy jest tu ktoś kto też idzie ? a może ktoś już studiuje architekturę i może polecić lub odradzić ? :) Słyszałam że w BB super wykładowcy i konkursy z nagrodami po 3 tysiące. Czy to prawda?
    7/10/18
  • Hanka

    hejka ja dzis skladałam dokumenty na wizaz i stylizacje, w biurze rekrutacji 2 panie, pomocne, wszystko omawiaja/wyjasniaja, info o przyjeciu przychodzi poczta - to uczelnia prywatna, wiec liczy sie kolejnosc. A na wizaż poszłam ze wzgledu na zajęcia z makijazu permanentnego, juz sie nie mogę doczekac!!! :>
    7/10/18
  • Aga

    hej! ja również zastanawiam się nad architekturą zaocznie, dołączam się do pytania Pat_k:)
    7/10/18
  • Pat_k

    Dziś byłem w Tyszkiewiczu i złożyłem dokumenty na architekturę zaocznie. Panie z rekrutacji bardzo sympatyczne i pomocne. A inni? Wiecie coś? Jak wykładowcy na tym kierunku?
    7/10/18
  • Sandra

    dziewczyny - ktoś na odnowę sie wybiera?? Jakas grupa fejsbookowa dla kandydatek na odnowe?
    7/10/18
  • Mysza

    Do kiedy trwa rekrutacja bo nie złożyłam jeszcze dokumentów a na stronie nigdzie nie umiem znaleźć terminów???
    7/10/18
  • Mati

    Elo! ja sie zastanawiam nad trenerem, zalezy mi na studiach, ale albo awf albo...to. Wiadomo ta kosmetologia to lipa, ale program maja fajny (chyba lepszy niz awf), bo nie ma tych glupich gier zespolowych co na awf, ktora jednak uczy jak byc nauczycielem wf a nie trenerem.. Ktos jeszcze na trenera zdrowego stylu zycia??
    7/10/18
  • Facet

    ello - złożyłem dokumenty jakieś cztery tygodnie temu - czy ktoś wie kiedy będą wysłane decyzje o przyjęciu? Trochę się denerwuję. Dziękuję :)
    7/10/18
  • Grazia

    Byłam na Kongresie Kobiet i zaczynam studia na odnowie biologicznej. Pracuję już kilkanaście lat w zawodzie kosmetyczki, ale chcę się więcej nauczyć. Podobały mi się bardzo pracownie i zabieg masażu czerwonym winem. Nauczycielka z masażu też super. Szkołę znam już kilka lat i bardzo polecam. Czas pokaże czy to dobra decyzja.
    7/10/18
  • N-ick

    Jedno wielkie oszustwo ta szkoła! Reklamuja sie ze cena czesnego nie zmienia sie. Co roku studia wiecej cie kosztuja :D szkoda czasu i pieniedzy na ta uczelnie. Nie informuja o tym ze musisz jezyk obcy zdac na poziomie B2 konczac te studia. lepiej zainwestowac w naprawde dobre kursy niz konczyc te studia ... kolejnym oszustwem jesst kierunek jaki uczelnia reklamuje czyli Trener zdrowego stylu życia otoż dla osób które mysla ze sa trenerami po ukonczeniu to sa w bledzie gdyz tytul otrzymujesz Kosmetologa a specjalnosc to trener zdrowego stylu życia. studenci na tym kierunu robia paznokcie masuja maja zajecia zwiazane z kosmetologia a na drugim roku na specjalizaci jest kilka przedmiotów z dietetyki treningu i coachingu.
    7/9/18
  • Nick

    Mam porównanie z krakowską uczelnia. Naprawdę szkoda kasy na taką badziewna uczelnie, gdy za te pieniądze można znaleźć wartościową uczelnie i nauczyć się czegoś wartościowego! Pamiętajcie sam dyplom nie da Wam pracy- tylko umiejętności! Tak- można przez 3 lata nie nauczyć się niczego i skończyć tę uczelnie... Ale są to lata stracone... nikt mi już nie wróci tego czasu straconego... ktoś niżej pisał o warunkach z tym się zgodzę budek strasznie zaniedbany, obleśne toalety, na korytarzach ciemno jak w grobowcu, natomiast sale większości przystosowane pod kosmetologie pisanie godzinnego egzaminu na kolanie lub w laboratorium gdzie nie masz miejsca zeby wygodnie rozłożyć się z kartką. Czytając poniższe negatywne komentarze widac że ktoś chodził doNie tej uczelni i ma pojęcie jakie tam warunki panują. I nie polecam Pani z dziekanatu... ma swoje humory potrafiła się tak odezwać do studentów naprawdę bezczelnie.
    7/8/18
  • Gosia

    STUDIA -Proszę o radę. WIZAŻ I STYLIZACJA czy STYLIZACJA PAZNOKCI ? Które lepsze i bardziej opłacalne?
    7/4/18
  • Dżastin

    Czytam Aniu i nie wierzę - JA POLECAM szkołę - dużo się nauczyłam. Angielski - było trudno i dużo nauki - trzeba się było uczyć i zdać (jak na każdej innej uczelni). Innych przedmiotów też trzeba się było uczyć, ale to studia a nie jakaś tam szkółka. Wiele osób będę miło wspominać (mimo że bardzo dużo wymagali) - profesor Stojko, profesor Nowak, prof. Moździerz i wielu wiel.u innych. A z zajęć praktycznych Panią Willmann, Kusy. Szkoda, że tak szybko przeleciały te 3 lata :) Zapomniałam -dodać o super imorezie - kongres kobiet (wybieram się za rok już jako absolwentka).
    7/3/18
  • rosa

    bzdury gadacie z tym angielskim, angielski to przedmiot jak każdy inny, który kończy się egzaminem - jak ktoś może mieć pretensje, że nie zostanie dopuszczony do obrony, jeżeli nie zaliczył przedmiotu .... SURPRISE! każda uczelnia w kraju ma obowiązek nauczyć do B2, wiec to nie wymysł szkoły., tylko przepisy. Poza tym można było zdawać inny język obcy - wiem, że były osoby, które zdawały np. rosyjski. Moja kuzynka jest na stacjonarnych i kończy w tym roku (ja sie wybieram) i akurat jej grupa zdała angielski w całości. Da się? Da się!
    7/3/18
  • anna

    Nie polecam! nie powiem że niczego się nie nauczysz bo sa przedmioty, z których naprawde można skorzystać. niestety uczelni nie polecam ze wzgledu na trudnosci jakie szkola gwarantuje na ostatnim roku z jezyka angielskiego. nie dopuszcza Cie do obrony bo nie jestes na poziomie B2. Angielski to najwazniejszy przedmiot. oczywiscie nie ma wazniejszych przedmiotów jak angielski. jak ktoś wczesniej nie uczyl to ma wielki problem. organizacyjnie klapa totalna. nikt nic nie wiem
    7/2/18
  • Magda

    Jak ktoś pisze, że niczego się nie nauczył przez 3 lata, to sory, ale świadczy to jedynie o poziomie tej osoby... moja siostra kończyła ten kierunek w tym roku i od razu znalazła pracę. Ja też się wybieram od października, po skończeniu zamierzamy razem otworzyć salon. Siostra bardzo zadowolona. Są przedmioty medyczne takie jak anatomia, dermatologia czy chemia kosmetyczna, ale też mnóstwo praktyki. Nie tylko zajęcia praktyczne, ale okazja do wykonywania zabiegów na prawdziwych klientach np. podczas kongresów kobiet. Wiele wyjazdów do renomowanych ośrodków spa, np. do Hotelu Bania - 4 gwiazdkowego i ćwiczenie tam zabiegów, poznawanie nowoczesnych sprzętów. Kadra jest w większości z SUM, dużo praktyków...nie znajduje siostra minusów poza tymi, że trzeba się uczyć i jak ktoś chce to tę wiedzę zdobędzie. Ja idę na wizaż i stylizację bo chce się nauczyć makijażu permanentnego, a siostra jest po odnowie biologicznej - bardziej interesowały ją masaże i zabiegi na ciało.
    6/14/18
  • pioter_slask

    Szkołę kończyłem kilka lat temu na zarządzaniu. Teraz idę na architekturę - i jak to na studiach - raz było fajnie, innym razem trudno albo bardzo trudno. Mam nadzieję, że teraz też tak będzie. Szkołę jak najbardziej polecam. I jeszcze jedno - jak ktoś chce to się nauczy, jak nie chce to nic z tego nie będzie. Do Zobaczenia w październiku 2018.
    6/13/18
  • Angela

    Bardzo proszę o opinie jak wyglądają studia kosmetologi na tej uczelni. Jest ona godna polecenia ? Zależy mi na tym by w tej dziedzinie jak najwięcej się nauczyć i zdobyć nowe umiejętności.
    6/5/18
  • Nowitka

    Cześć Mam pytanie, czy na kierunku kosmetologia można wybrać więcej specjalności, a nie tylko jedną?
    6/5/18
  • Marek

    A nie zastanowi się ktoś czy to konkurencja albo ktoś kto ma żal do Uczelni pisze takie negatywy... przez 3 lata to i ja ogarnąłbym cos z kosmetologii, a tu ktos wypisuje ze NICZEGO sie nie nauczyl, ogarnijcie sie...
    6/5/18
  • Natalia

    No czas na konkrety a nie pogłoski: 1. kadra na kosmetologii głównie ze śląskiego UM, profesorzy, doktorzy i magistrzy, do tego praktycy, jak wspomniana mgr Sylwia Willmann-Ignatowska czy mgr Celina Piwko-Jelonek czy dr Dziubasik lub mgr Ewa Nickel; 2. terminy wpłat z tytułu czesnego reguluje umowa, która podpisuje każdy student, i z tej umowy jasno winka, że Uczelnia ma prawo do naliczania odsetek za nieterminowe wpłaty; 3. co do zaniżania ocen – za te zaniżane oceny przyznawane są stypendia naukowe za wyniki w nauce od 400zł/miesięcznie w górę, więc zarzut bezzasadny; 4. tak, będą wprowadzone zajęcia z makijażu permanentnego (tak btw braku praktyki) prowadzone przez mgr Celinę Piwko-Jelonek 5. na pierwszych zajęciach studentom przedstawiany jest sylabus czyli merytoryczny plan danego przedmiotu, ze wskazaniem formy i warunków zaliczenia (czy kolokwium, czy egzamin, ile punktów itd.) 6. co do braku pracy po Tyszkiewiczu: nasze absolwentki (starsze i młodsze) pracują: dr Sirek Med Cosmetics, SPA Hotel Jawor****, Papuga ParkHotel, Hotel Klimczok, Golden SPA... 7. a na kongres warto przyjść – żeby zobaczyć na własne oczy co w Tyszkiewiczu piszczy i czy faktycznie jest tak beznadziejnie...
    6/5/18
  • Studentka

    Oby konkurencja czyli kwspz czy swsm nie miala takich opinii
    6/1/18
  • Kosmetolog

    Niezłe bzdury wypisuje tu chyba konkurencja... 🤣🤣🤣 Polecam kosmetologie. Kadra ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego praktycznie sie nie zmieniła. Owszem uczą tez praktycy- osoby które prowadzą własne salony kosmetyczne i gabinety oraz takie ktora sa zatrudnione w renomowanych miejscach np. Pani Willmann Sylwia u dra Sirka. Bardzo lubię i pozdrawiam Pania Dziubasik z chemii kosmetycznej. Studia na dobrym poziomie. Jak ktoś chce to się nauczy.
    5/31/18
  • Kola

    Pozostaje zapisać się do szkoły w Krakowie czy Katowicach
    5/20/18
  • Studentka

    Uczelnia rządzi się swoimi prawami. Nie dość, ze oceny na kierunku kosmetologia są zaniżane, ponieważ taki jest odgórny nakaz to jeszcze jeśli zalegacie z wpłatą 1 dzień od razu jesteście wyzwani do księgowości, ale za to uczelnia na podjęcie decyzji o stypendium ma czas... Szczerze nie polecam
    4/22/18
  • Marta

    słyszałam też o makijażu permanentnym w programie, czy to prawda? Czy ktoś się wybiera na kongres kobiet do tej szkoły, widziałam zaproszenie na 19 czerwca, warto, fajna impreza??
    4/19/18
  • Dama

    Nie polecam ze względu na beznadziejną kadrę. Skończyłam tam licencjata i bardzo żałuję że wybrałam Tyszkiewicza. Stracone pieniadze oprócz uzyskanego po wielkich przejściach dyplomu nie nauczyłam się nic przez 3 lata. Mam porównanie z uczelnią z Katowic na której robię w tym momencie studia magisterskie. Przede wszystkim kadra w Tyszkiewiczu jest słaba w większości to sami magistrzy. Uważam, że nie byli zbyt kompetentni żeby faktycznie nauczyć wartościowej wiedzy przydatnej w znalezieniu fajnej pracy. Jeśli pójdzie na Tyszkiewicza i myślcie że znajdziecie lepszą pracę jesteście w błędzie. Zero praktyki. Podejście wykładowców też jest nie zbyt fair. Robią co chcą. Raz są zaliczenia raz są egzaminy a raz wstawiali zaliczenia za ładny uśmiech. Na zajęciach robi się totalne pierdoły, a były sytuacje że egzaminy były tak ciężkie że ciężko było je zdać nie wiem może po to żeby zapłacić kolejne pieniądze za warunek?
    4/8/18
  • Karolcia

    Widziałam ofertę na przyszły rok kosmetologii i makijaż permanentny czy ktoś coś wie więcej? Kto będzie tego uczył? Dzięki.
    3/15/18
  • Marta

    Współczuję każdemu kto bedzie mial lekcje angielskiego z Panem Tomanem. To troche nie sprawiedliwe, ze jedna grupa ma luzno i fajnie na angielskim, a druga ma ciśnienie jak przed maturą i to od pierwszych zajec.
    1/25/18
  • mira3

    Szanowna Pani Dono - muszę się odnieść do Pani opinii, gdyż jest ona po prostu bardzo krzywdząca i nieprawdziwa :) "Niestety na ostatnim roku prawie wszyscy wykładowcy będący naprawdę specjalistami, pracownikami SUM z Katowic odeszli ze względu na brak porozumienia z władzami uczelni." - w dalszym ciągu kadra dydaktyczna naukowa to doświadczeni i zasłużeni wykładowcy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, więc nie wiem skąd Pani ma takie informacje? "Od tego czasu kosmetologia w tyszkiewiczu dprowadzana została stopniowo do wyższej Szkoły kosmetyki i nie ma na dzień dzisiejszy nic wspólnego z kosmetologią- bo kosmetologią kochani to nie szkoła paznokci" - nasi studenci mają bardzo dużo zajęć praktycznych, w tym "paznokcie" to tylko jeden semestr, ale za to z jakimi specjalistami!!! Poza tym wiedza i umiejętności są uzupełniane na tzw. wyjazdach studyjnych (Hotel Bania, Hotel Czarny Groń, Dr Sirek Klinika Chirurgii Plastycznej). "Modne stało się zatrudnianie osób, które ukończyły ZALEDWIE licencjat i jako byle studentki tej uczelni nie grzeszyly wiedzą Znam to z doświadczenia, nie z opowiadań" - wśród kadry dydaktycznej nie mamy osób, które zaledwie ukończyły licencjat, mamy natomiast co najmniej magistrów, w tym magistrów - absolwentki naszej Uczelni. Pani doświadczenie jest dalekie od stanu faktycznego, co jeszcze bardziej pogarsza sprawę - ponieważ gdyby to Pani wiedziała z opowiadań, to chociaż by to Panią usprawiedliwiało. Przytoczone przeze mnie fakty są oczywiście sprawdzalne i weryfikowalne. P.S. Jakoś tak się dzieje, że ponad 60% naszych absolwentek idzie na studia magisterskie i kończy je bez większych problemów. I jakoś tak się dzieje, że nasze absolwentki pracują w renomowanych gabinetach, spa, hotelach i zdobywają tam sobie wielkie uznanie. Na ten sukces składa się oczywiście wszystko: sumienność, pracowitość, obowiązkowość, ale też i kadra oraz zaplecze Uczelni. Zapraszam na najbliższy Kongres Kobiet - wtedy będzie można odświeżyć wspomnienia i realnie zweryfikować swoje bardzo krzywdzące poglądy.
    1/22/18
  • Bronek

    Co można tutaj jeszcze studiować? Piszcie czy warto i jaki kierunek jest dobry. Jaka jest kadra?
    12/8/17
  • Dona

    Kochani Konczylam kosmetologie na tej uczelni jakieś 7 lat temu. Wtedy kosmetologia była kosmetologią, czyli dziedziną wiedzy opartą głównie na medycynie - bo to jest prawdziwa kosmetologia. Niestety na ostatnim roku prawie wszyscy wykładowcy będący naprawdę specjalistami, pracownikami SUM z Katowic odeszli ze względu na brak porozumienia z władzami uczelni. Od tego czasu kosmetologia w tyszkiewiczu dprowadzana została stopniowo do wyższej Szkoły kosmetyki i nie ma na dzień dzisiejszy nic wspólnego z kosmetologią- bo kosmetologią kochani to nie szkoła paznokci Poziom jest na chwile obecna żenująco niski i daje jedynie tytuł nieadekwatny do przekazanej wiedzy. Modne stało się zatrudnianie osób, które ukończyły ZALEDWIE licencjat i jako byle studentki tej uczelni nie grzeszyly wiedzą Znam to z doświadczenia, nie z opowiadań. Dlatego jeżeli masz ambicje i chcesz zostać KOSMETOLOGIEM a nie kosmrtyczką zalecam Katowice albo Kraków
    11/12/17
  • odradzam

    Odradzam uczelnię żadnych perspektyw... problemy z planami brak dobrej kadry naukowej... można znaleźć lepsze uczelnie
    11/7/17
  • Niepolecam

    Każdy kto zastanawia się nad wyborem tej uczelni powinien szybko odrzucić tę myśl. Na początku wszystko pięknie, wszyscy mili i pomocni. Później prosisz się o plany, terminy zjazdów. Informacje o terminie poprawkowym dostajesz pare dni przed poprawka. Na połowie komputerów nie ma programów do grafiki. Nic się nie nauczy człowiek w przeciągu 3 lat oprócz tego jak warto przemyśleć wydawanie pieniędzy na coś co nie jest warte ani złotówki. Skończona uczelnia, ale to był niestety moj błąd. Nie polecam. Każdy kto zacznie na kierunku związkowym z grafiką po prostu się rozczaruje. Chyba, ze chcesz mieć sam papier to możesz iść.
    11/7/17
  • Kosmetologia(zaoczne)

    Hej chciałabym się dowiedzieć czy są godne polecenia studia zaoczne na kosmetologii?
    9/27/17
  • Media społecznościowe

    Semestr zimowy w mediach??
    9/25/17
  • 87

    A czy jest szansa na semestr letni jeśli chodzi o media??
    9/22/17
  • Maja

    Hej! Niestety kierunku zarządzanie - spec. media społecznościowe nie będzie :( Wszyscy podobno na ostatnią chwilę zaczęli dzwonić i już jest za późno...
    9/19/17
  • Karolina

    Jak coś to piszcie: karolina.lento@wp.pl
    9/19/17
  • Karolina

    Do Izka i K. - ja też jeszcze się waham czy iść na nowe media czy nie... Może się jakoś zgadamy na Facebooku/mailu?
    9/19/17
  • pierwszak

    elo! rekrutowałam się w tym roku na kosmetologię - liczysz średnia matematyczna bez religii i wu-efu, w ogole rekrutacja bardzo pomocna, wszystko moglam zalatwic na miejscu (nawet ksero i wydruki) bardzo mili i konkretni, mozna pytac o wszystko i staraja sie odpowiedziec na kazde zadane pytanie. miejsca jeszcze sa (przynajmniej jak ja bylam) zawsze możesz zadzwonic
    9/14/17
  • Nick

    Może mi ktoś powiedzieć jak średnia ocen obliczyc, nie umiem znaleźć tego przelicznika na str Tyszkiewicza :/ i jak myślicie czy to za późno żeby złożyć papiery
    9/5/17
  • s

    Czesc! Czy ktos wie w jakich godzinach odbywaja sie zajecia kosmetologii na studiach stacjonarnych? Bede wdzieczna za wszelkie odpowiedzi :)
    9/4/17
  • Grażka

    mam gabinet kosmetyczny od 11 lat, robię różne zabiegi, ale całe moje przygotowanie to kursy i własne doświadczenie. Słyszałam dużo dobrego o kosmetologii i chyba zacznę od tego roku. Co lepsze wizaż czy odnowa?
    8/29/17
  • Izka 333

    Do K. Też właśnie uwazam ze ponad 500zl to duzo choc wiem ze studia to wydatek i to na każdej uczelni. Lecz slyszac opinie to jesli czesne tyle wnosi to budynek straszy swoim wygladem i ze środek tez ma wiele do życzenia. Ale to słyszałam tylko z opinii bo osobiście nie mialam okazji byc w tej szkole. I właśnie czy te komputery sa przystosowane do grafiki itd. Chcialabym sprobowac ale jakos niczym mnie nie zacheca ta szkola, takie mam odczucia.
    8/6/17
  • K

    Ja się właśnie też zastanawiam nad mediami.. zrobiłam sobie przerwę po średniej i teraz mam ciężko się zmobilizować bo nie wiem czy sobie dam radę. Z opini jakie tutaj czytam to się mu nie uśmiecha dawać co miesiąc ponad 500 zł tak naprawdę za nic. A może ryzyk fizyk??
    8/5/17
  • Izka 333

    Hej. Ja też myślę o złożeniu papierów na kierunek zarządzanie i Social media ze specjalnością grafika komputerowa w reklamie. Ale opinie są różne i sama nie wiem. Przez te 3 lata chciałabym się czegoś nauczyć na porządnym sprzęcie a czytając opinię to wypowiedzi są różne na temat pracowni komputerowej na tej uczelni. Rozmawiałam też z Panią ze sekretariatu i dostałam informacje ze pracownia komputerowa została zmodernizowana. Czy wiesz może na którym semestrze wybiera się specjalność i czy z grafiką będę mieć do czynienia od I roku czy dopiero na innym?
    8/3/17
  • Zarządzanie i nowe media

    Hej, ja w końcu zdecydowałam się złożyć papiery na media spol w biznesie. Kto się jeszcze wybiera?
    8/1/17
  • Grubaska

    Calineczka - dziękuję :) Teraz wiem że spoko i fajnie będzie 3 lata tam spędzić.
    7/28/17
  • o architekturze wnetrz

    moja kuzynka studiuje w Tyszkiewiczu na architekturze wnętrz ina chwilę obecna jest zachwycona. Fajne przedmioty: rzeźba!!!, rysunek i malarstwo i praca przy sztalugach, rysunek odręczny, barwa i światło. Świetni wykładowcy: mili, pomocni i sympatyczni, wstęp do projektowania (komputery takie sobie) ale i tak każdy ma swój sprzęt i licencje studenckie (tak słyszałam) . Uczelnia mała, więc wszyscy się znają, pracownicy pomocni (moja kuzynka miała problem z płatnościami i tez pomogli ułożyć takie terminy spłaty, żeby była zadowolona). Z tego co ja wiem - spoko.
    7/19/17
  • calineczka

    konczylam w tym roku kosmetologie, wiec mam za soba 3 lata w tyszkiewiczu. bywało róznie (zmiany planow, wykladowcow i inne niespodzianki), ale szczerze powiem, że jak jak student nie sciemnia wykładowcom, to daja nam serce na dłoni i nie żałują czasu zeby nam wszytsko wyjasnic, pokzac, a nawet powtorzyc jak trzeba. fajny miks wiedzy profesorów z SUMu i specjalistow z branzy kosmetycznej, a jak czegoś mało to biuro karier i pani mira stana na głowie, zeby znależć dobre miejsce praktyk.
    7/19/17
  • Grubaska

    A ja złożyłam papiery na kosmetologię, szkołę poleciły mi jej absolwentki i znajomi. Byłam na kongresie kobiet i bardzo mi się podobało. Fajne rzeczy robią :)
    7/18/17
  • AW

    Proszę o opinie o kierunku AW - jaki poziom?
    7/15/17
  • nie polecam

    Ciągle zmiany planów, nie polecam dla osób które chcą w życiu robić coś więcej niż tylko studiować. Ciągle jakieś problemy a to oceny nie wpisane a to zmiany w planie a nawet daty zjazdów! Nie potrafią utrzymać stałej kadry wykładowców na wysokim poziomie. Sama budynek niezbyt estetyczny. Kilka sal wremtowanych, ale toalety tragiczne. Jednak przy takim czesnym chociaż toalety mógłby być lepsze. Sale nie przystosowane do wykładów. Często mieliśmy zajęcia w salach dla kierunku kosmetologi zagraconych ich sprzętem lub w salach gdzie było za mało miejsca i trzeba było sobie samemu zorganizować miejsce do siedzenia. Przy czesnym ok 500zl za miesiąc takie warunki są śmieszne. Nie znam osoby zadowolonej z tej uczelni.
    6/29/17
  • Nie polecam

    Nie polecam uczelni. Na pierwszym roku obiecywane spotkania ze specjalistami, dużo praktyki. Niestety okazało się ze nic się nie spełniło. Egzaminy pisane były często na kolanie bo nie było sal przystosowanych. Zajęcia z grafiki to jakaś kpina... na połowie komputerów brak zainstalowanych programów. Zmieniane plany zajęć notorycznie.. orgzanizacja na uczelni zerowa. Paru wykładowców, których na pewno zapamiętam bo coś wyniosłam z zajęć. Ogólnie żałuje, ze wybrałam tą uczelnie.
    6/29/17
  • Wojtek

    Nie polecam grafiki. Sprzęt nie kompletny. Na zajęciach brakuje oprogramowania nie wyniosłem żadnej wiedzy po 3 latach
    6/29/17
  • Marta

    Uczelnia z roku na rok jest coraz gorsza. Wyciągają kasę na zaliczenia warunkowe przedmiotów. Kadra ciągle się zmienia. Nie ma stałych wykładowców. Kierunek zarządzania raz otwierają raz zamykają. Niestety czasy świetności tyszkiewicza minęły. Nie polecam.
    6/29/17
  • evipan

    Brałem udział w warsztatach graficznych jeszcze jako uczeń, myślę o studiach na architekturze, czy może ktoś coś napisać o tym kierunku? Warsztaty z grafiki komputerowej były fajne, nauczyciele też, to mogę polecić :)
    6/27/17
  • Media

    No właśnie też kusza mnie te media ale przeraża mnie ekonomia, statystyka. Po przerwie jaka sobie zrobiłam w nauce nie wiem czy nie rzucę się na głęboką wodę. Polecacie ten kierunek?? Jak wyglądają zajęcia??
    6/16/17
  • mahatma3

    Muszę sprostować: zajęcia praktyczne są super i niektóre wykłady też! Coaching w ujęciu praktycznym, Dietetyka i dietetyka sportowa, Chemia kosmetyczna.
    5/9/17
  • Nowe media

    Ja się zastanawiam nad mediami społecznościowymi. Kierunek brzmi bardzo ciekawie, tylko przeraża mnie statystyka, rachunkowość, ekonomia... :(
    4/25/17
  • Media społecznościowe

    Kto się wybiera na media społecznościowe tam? Program zapowiada się bardzo praktycznie + ciekawi eksperci branżowi siedzący w temacie.
    4/21/17
  • Kandydat

    Cześć :) jak jest na profilu Trener zdrowego stylu życia?
    4/11/17
  • Tofik

    Można prosić informacje na temat zarządzania ?
    3/26/17
  • Amel

    Nie polecam!!!! Szkoła na niskim poziomie, o wiedzę musiałam prosić się samą jak okazało się że mnóstwo tematów z zakresu kierunku nawet nie było poruszonych. Zwolnienie wykładowcy o bardzo dużej wiedzy na rzecz takiego który niewiele wie... masakra... I organizacja tragiczna
    3/5/17
  • mahatma3

    Kosmetologia jest ok, fajne zajęcia praktyczne. Wykłady tak sobie.
    2/8/17
  • alfred0

    Uczenia ma dobre i złe strony – jak każda (?) PLUSY: rozwija praktyczny program nauczania, na AW uruchomiono dodatkową pracownią ‘grafika komputerowa’, na kosmetologii mają ‘modele zewnętrzne’ super pomost pomiędzy praktyka a pracą, a teraz uruchomili specjalność ‘trener zdrowego stylu życia’. MINUSY: fatalnie z miejscami parkingowymi (tak, wiem Sfera…), zmiany w planach zajęć., zmiany nauczycieli?
    8/4/16
  • alfred0

    Uczenia ma dobre i złe strony – jak każda (?) PLUSY: rozwija praktyczny program nauczania, na AW uruchomiono dodatkową pracownią ‘grafika komputerowa’, na kosmetologii mają ‘modele zewnętrzne’ super pomost pomiędzy praktyka a pracą, a teraz uruchomili specjalność ‘trener zdrowego stylu życia’. MINUSY: fatalnie z miejscami parkingowymi (tak, wiem Sfera…), zmiany w planach zajęć., zmiany nauczycieli?
    8/4/16
  • Brave

    informatykę/grafikę/sieci odradzam.. język angielski na wysokim poziomie, ale reszta przedmiotów to jakaś kpina. Rektorzy zmieniali się co miesiąc. Jedna wielka komercha.
    2/26/15
  • anka

    Jak wygląda nauka na wydziale architektury wnętrz ? Warto?
    1/13/15
  • KASIK

    TA SZKOŁA SCHODZI NA PSY, OSTATNIO ZWOLNILI WYKŁADOWCĘ OD PROJEKTOWANIA KOMPUTEROWEGO, KTÓRY MIAŁ OGROMNĄ WIEDZĘ PRAKTYCZNĄ...DUŻA STRATA!
    11/2/14
  • zofcia

    jak większość szkół za kasę, średnia jakość, lużne podejście wykładowców, ciągną za uszy zebyś płacił, nawet jeśli nie masz potencjału i kariery nie zrobisz, ale skończysz szkołę dla papiera, czyli jak robi większośc studentów
    1/8/14
  • Architekt

    A jak jest na Architekturze Wnętrz?
    12/11/13
  • shh

    ja zaczelam hotekarstwo. poki co duzym minusem jak dla mnie jest bardzo znikoma ilosc zajec. za krotkie wyklady, za dluge przerwy. poza tym odwolali mase piatkowych zajec. a chyba nie za to place. chce sie uczyc i wyniesc jak najwiecej, zobaczymy jak bedzie..
    10/16/13
  • Spod Szyndzielni

    Ja studiowalem jeszcze jak uczelnia byla pod Szyndzielnia...pamietam rowniez czasy kiedy amerykanie tam uczyli...naprawde super klimat i do dzisiaj wspiminam dobrze...
    10/14/13
  • Wizaz i kreowanie wizerunku

    Ktos wybral te specjalnosc? Znajomi konczyli tyszkiewicza i polecaja ale waham sie miedzy kosmetologia w bielsku a w katowicach.
    10/13/13
  • Odnowa biologiczna

    Ktos jest na tym kierunku?
    10/13/13
  • Kosmetologia

    Moja siostra studiuje tam kosmetologie dziennie i bardzo zadowolona. Ciekawe zajecia praktyczne z wizazu, stylizacji paznokci, body painting. Teoretyczne zajecia tez sa bo wiadomo musza byc ale kadra z SUM bardzo fajna i zyczliwa.
    10/13/13
  • Notatki

    Czy moze mi ktos udostepnic notatki z chemii kosmetycznej?
    10/11/13
  • Alias

    Nie ma co się specjalnie rozwodzić. Studiowałem i wiem, że jak się ktoś chce przeslizgnac przez studia to pewnie ze sie da ale uczelnia DAJE duze mozliwosci tym ktorzy po prostu chca po nie siegnac. Wyjazdy, staze, praktyki, szkolenia, pelno tego i wystarczy tylko chciec...
    10/11/13
  • :-)

    Polecam Kosmetologie!!! Milo latwo i przyjemnie:-)
    10/10/13
  • Hotelarstwo Wellness i SPA

    Witam! A czy studiuje ktoś Hotelarstwo na tej Uczelni??? Wybieram się na to w przyszłym roku. Słyszałam, że współpracują z PAGiem i można wyjechać na praktykę zagraniczną z Erasmusa. Koleżanka w te wakacje była we Włoszech na 3 miesięcznej praktyce i bardzo zachwalała sobie uczelnię. Ktoś może coś więcej powiedzieć jak się studiuje na tym kierunku?
    10/10/13
  • shhh

    `ok, a na ktorym roku zarządzania jestes? ja zaczelam w tym roku, szczerze musze powiedziec, ze spodziewalam sie czegos lepszego.przede wszystkim myslalam, ze zajecia beda w piatek popoludniu, cala (tzn. wiekszosc) sobota i niedziela. tymczasem w sobote mialam 90min wykladu, a w ndz 90min cwiczen. nastepny zjazd (po 2 tygodniach) to 90min wykladu z mikroekonomii i w ndz 135min tech.inf, okienko 3godziny po czym 90min cwiczen z mikro.. póki co gorzej jak w gimnazjum, lekcja 45min i aż 15min przerwy, kolejny 45minutowy wyklad i do domu... bardzo prosze o informacje czy to standard, bo cos mi sie wydaje ze pieniadze beda wyrzucone w błoto
    10/9/13
  • ok

    Nie wiem jak kosmetologia ale na zarzadzaniu mi sie studiuje dobrze. Tzn cudow nie ma ale tez nie ma na co jakos strasznie najezdzac. Kadra fajna. Zjazdy w miare sensownie poukladane. Niektorzy wykladowcy pasjonaci z ktorymi niwjeden znqjomy moj potem kontakt ma zawodowo i prywatnie.
    10/9/13
  • Polecam

    Ja akurat zaczelam studia na kosmetologii i jak na razie wszyko ok. Doba organizacja, nowe, wyremontowane sale do wizazu, stylizacji paznokci, chemii i inne. Kadra bardzo przytepna i mila. Zobaczymy jak bedzie dalej. A w pracowni widilam kosmetyki firmy Glazel.
    10/9/13
  • nie polecam

    jeśli chodzi o kierunek kosmetologia - również stanowczo odradzam. tak jak koleżanka ~she również zawiodłam się na tej szkole i żałuję, że nie poszłam do innej. Obiecywali sporo szkoleń - a były praktycznie dwa i to na dodatek nie szkolenia a dwugodzinne prezentacje firm. Bardzo długo też domagałyśmy się podania tematów prac licencjackich, aż w końcu na szóstym semestrze (początkiem lutego) podali nam listę promotorów. Gotowe prace miałyśmy oddać do 15 czerwca. Również z obronami był problem - dziewczyny na zaocznych broniły się końcem lipca, gdzie np. na UJ termin przyjmowania wniosków (do czego również potrzebna jest oczywiście ocena z pracy dyplomowej) o mgr mijał wcześniej. Dużo jeszcze można by wymieniać negatywów o tej szkole. M.in też to, że szkoła na zajęciach z wizażu pracuje m.in na kosmetykach oriflame. profesjonalne? moim zdaniem NIE!
    9/11/13
  • she

    Anetko, nie polecam tej szkoły, Uczelnia obiecywała na kosmetologii pełno szkoleń - było jedno. Wykładowcy owszem fajni, ale na kosmetologii liczy się także praktyka, z której zajęcia są poprostu słabe. Ktoś pytał o stypendia. Owszem, są. Za średnią 4.96 mam 250zł miesięcznie. Żart jakiś. Na AGH, gdzie o wiele więcej studentów otrzymuje stypendia, za srednią 4.5 dostają 300zł. Średnio powinnam dostać najmniej 500zł. Więc za stypendium naukowe naszej drogiej uczelni długo nie wyżyjesz :) Poza tym stypendia wypłacane są z wielkim poślizgiem. Jest druga połowa kwietnia a ja nie mam jeszcze stypendium za marzec a nie powiem, kasa jest mi trochę potrzebna. W kwesturze dowiaduję się tylko, że "będzie". Ciekawe tylko kiedy. Ogólnie, to nie wybrałabym drugi raz tej szkoły, bardzo żałuję, że nie poszłam do Krakowa czy Katowic. Osobom, z którymi rozmawiam i które pytają mnie o zdanie - stanowczo odmawiam. Nie wiem jak inne kierunki, ale kosmetologii nie polecam.
    4/16/13
  • Anetka

    Chciałabym się dowiedzieć coś o kierunku kosmetologii. jest ciężko?? co się robi na zajęciach?? podstawy makijażu czy coś jeszcze?? z góry dzięki za odp :)
    3/10/13
  • Anetka

    Chciałabym się dowiedzieć coś o kierunku kosmetologii. jest ciężko?? co się robi na zajęciach?? podstawy makijażu czy coś jeszcze?? z góry dzięki za odp :)
    3/10/13
  • tylko szczere opinie

    Admino, ściemniasz czy tylko mi się tak wydaje, z tego co wiem, to specjalizacja "Aplikacje internetowe i mobilne" powstała dopiero w zeszłym roku, miałeś zapewne jakiś mega przyspieszony tryb studiowania.
    2/25/13
  • informatyka - jak jest?

    ja sie zastanawiam nad informatyką i chetnie bym sie dowiedzial czegos wiecej, czy jest ktos, kto obecnie robi specjalnosc z aplikacji mobilnych? bede wdzieczny za jakies wskazowki, czy warto wybrac te specjalnosc (bo kierunek to juz przesadzone, terz tylko pytanie czy uda sie na panstwowe czy bulimy na prv uczelni), ajelsi nie ta szkola, to co polecacie?
    2/5/13
  • hubi66

    ale zawsze możesz starać się o stypendium naukowe, to już zależy tylko i wyłącznie od Twoich wyników na studiach ;) z tego co wiem to kwoty stypendiów naukowych są o wiele wyższe niz socjalnych
    9/22/12
  • martin

    stypendium socjale zależy od dochodu w rodzinie na osobę, im niższy tym stypendium wyższe, ale nie znam maksymalnej stawki, z tego co wiem stypendia są rzeczywiście wypłacane ale progi dochodowe są tak ustane ze bardzo mało osób dostaje takie stypendia
    9/22/12
  • jak wygladaja stypendia?

    sluchajcie, nauka slono kosztuje, a dla mnie to spory klopot, jak ma sie sprawa stypendiow dla studentow I roku? czy - REALNIE - mozna na nie liczyc i sa rzeczywiscie wypalacane? jakiego rzedu sa to kwoty dofinansowania? ile trzeba miec na glowe w rodzinie,orientujecie sie?
    7/19/12
  • Admino

    Ja kończyłem tu infę i uważam że jest na przyzwoitym poziomie, już w trakcie studiów zahaczyłem o pracę jako informatyk i zarabiałem nieźle. Teraz zmieniłem pracę aby się bardziej rozwijać w tej branży. Kończyłem specjalność: Aplikacje internetowe i mobilne.
    7/10/12
  • jak na informie?

    co sadzicie o kierunku informatyka? warto isc do Tyszkiewicza czy szukac czegos innego? czy oni maja tylko 2 specjalnosci na tej informatyce?
    6/24/12
  • kapcior

    Ktorą specjalność polecacie na informatyce? Grafika, Projektowanie i Multimedia Zarządzanie Systemami Sieciowymi, Inżynieria Oprogramowania i Systemy Sieciowe.
    4/17/12
  • exilek

    fajna architektura... a masz znajomych w tej branzy? Jak nie z robotą może być ciezko... takie czasy nastały
    12/9/11
  • Sławek

    A oprócz kierunku;architektura krajobrazu polecacie jakieś inne? Zastanawiam się nad tą szkołą , ale nie wiem kompletnie jaki kierunek mam wybrać.Nie interesuje mnie raczej projektowanie terenów zielonych.
    5/29/11
  • Szymcio

    to jest calkiem przyzwoita szkola, moze nie dla najambitnijeszych, bo ci wybieraja uniwersytety i politechniki, ale dla duzej grupy ludzi, co chca miec dyplom w lapie i troche w glowie, zeby z czyms wystartowac, o architekturze krajobrazu moge na razie pisac pozytywnie, z jak bedzie pozniej, to sie okaze
    5/24/11
  • Andrzej

    Moja uczelnia. Biuro Karier Bielskiej Wyższej Szkoły im. J. Tyszkiewicza brało udział w projekcie Unijnym, który dał wielu studentom szanse na odbycie stażu. Bylem tym szczęsliwcem i się zakwalifikowałem.
    5/21/11