Ocena uczelni


Komentarze (71)


  • Uniwersytet SWPS

    munchie - moglibyśmy wiedzieć skąd czerpiesz takie informacje? Studia na naszym Uniwersytecie to nie samo pisanie prac i egzaminów, ale setki godzin zajęć na Uczelni, których nikt nie zaliczy bez odpowiedniej liczby obecności (zazwyczaj dozwolone są tylko 2 nieobecności w semestrze). Piszesz o kupowaniu prac - mamy świadomość, że istnieją osoby oferujące takie usługi, ale po to właśnie mamy elektroniczny system sprawdzania prac pisemnych, by eliminować przypadki plagiatu czy braku samodzielności, a student przyłapany na takich praktykach ponosi surowe konsekwencje. Zakładamy, że każda osoba pragnąca studiowac na naszym Uniwersytecie dokłada wszelkich starań, by studia te skończyć z jak największą wiedzą teoretyczną i praktyczną, co jest z resztą od każdego studenta egzekwowane jeszcze w trakcie studiów, zatem informacje, które rozpowszechniasz są po prostu krzywdzące i nizegodne z prawdą.
    3/12/19
  • munchie

    zajeb*sta uczelnia ! po 5 latach kupowania prac i kopiowania egzaminow absolwenci swpsu dostaja prace jako szkolni psycholodzy. Nie dziwia mnie teraz glosy ludzi ktorzy mowia ze mieli chorych psychicznie pedagogow.
    2/2/19
  • Praca po psychokryminalistyce

    Hej! Zamierzam studiować psychokryminalistyke ALE boję się co dalej.. gdzie można później pracować? Co dalej studiować? Udało się wam? I jak to wygląda? Jeżdżę na spotkania dla osób zzewnątrzna SWPS w Katowicach i naradzie zapowiada się dobrze, jakie macie przeczucia i co myślicie o tej szkole i kierunku? (2017/2018/2019) Pozdrawiam
    11/13/18
  • Uniwersytet SWPS

    mycha - jeżeli macie problemy z Dziekanatem zgłaszajcie to swojemu opienkunowi roku/kierownikowi katedry. Inaczej nie jesteśmy w stanie reagować, bo nie wiemy o problemie :( róża - zjazdy są średnio co dwa tygodnie, sb i nd - na niektórych kierunkach jest jeden/dwa zjazdy obejmujące także piątek. Po szczegóły zgłoś się do Biura Rekrutacji na kampusie albo pod: rekrutacja@swps.edu.pl :)
    7/17/18
  • Róża

    Zajęcia na studiach zaocznych z psychologii są co tydzień czy dwa? W sob. i niedz. czy w pt też? Będę wdzięczna za odp.
    7/10/18
  • mycha

    Wyklady na prawde bardzo interesujace, kadra dydaktyczna rowniez. Ze znalezeniem pracy po zakonczeniu studiow moze byc problem... Ale w kwestii inwestycji w rozwoj osobisty - swietna sprawa. Kobiety z Dziekanatu straszne ... Nic nie da sie z nimi zalatwic, widac ze sfrustrowane swoja praca... Ale poza tym uczelnie i ludzi ktorych tam poznalam wspominam bardzo poztywnie :)
    7/9/18
  • Administrator

    Komentarz usunięty.
    6/26/18
  • Uniwersytet SWPS

    Witajcie! Dotarła do nas wieść, że pojawiają się tu pytania dot. naszego Uniwersytetu. Postaramy się więc nieco pomóc :) Z uwagi na fakt, że nie możemy się odnieść pod każdą z wyrażonych tu opinii, pozwolimy sobie na odpowiedź zbiorczą. Mamy nadzieję, że będzie ona dla Was czytelna. Po kolei zatem :) 

@Absolwentka: cóż możemy dodać. Dziękujemy! :) 

@Iwona: Jak najbardziej tak. Po szczegóły zgłoś się prosimy do naszego Biura Rekrutacji - udzieli Ci ono odp. na wszystkie zadane przez Ciebie pytania :) 

@OLGA: zajrzyj do nas na Uczelnię i zapytaj studentów bezpośrednio :) Ewentualnie zachęcamy do zajrzenia do jednej z licznych grup na FB tworzonych przez naszych studentów w kontekście poszczególnych kierunków. Tam znajdziesz naszych studentów, a u nich opinie o naszych studiach :) @zawiedziona: nie jesteśmy szkołą zawodową przyuczającą do zawodów… Owszem, niektóre kierunki studiów dają określone uprawnienia do wykonywania określonych zawodów, ale niektóre dają po prostu wiedzę z określonych obszarów i to od absolwenta zależy jak tę wiedzę chce wykorzystać. Dlatego tak ważne jest, by się zastanowić PRZED podjęciem studiów, po co się na nie idzie. Dla przykładu - po skończeniu psychologii tez nie ma się zawodu, a tysiące naszych absolwentów pracuje, w przeróżnych branżach. Wynika to z faktu, że wykorzystują zdobytą na uczelni wiedzę, a niekoniecznie z tego, że dostali wraz z dyplomem konkretny zawód. Jedni wolą iść z góry ustalonym szlakiem i prostą drogą, inni chcą mieć szerokie możliwości i uniwersalną wiedzę. Opcje są różne, ale to po stronie osoby chcącej studiować, a nie uczelni, jest zaplanowanie tego co się chce robić, czym zajmować i jakie narzędzia będą do tego potrzebne. My oferujemy wiedzę, jak ją wykorzystasz - Twój wybór. Co do natomiast niemiłych wykładowców - przykładamy dużo uwagi do tego, by każdy w naszej społeczności czuł się dobrze. Jeśli masz jakiekolwiek konkretne uwagi do kogokolwiek z naszego Uniwersytetu, bardzo prosimy o sygnał, byśmy mogli reagować. Możesz takie rzeczy zgłaszać do Dziekanatu, poprzez WU lub chociażby w wiadomości na FB, ale prosimy - zgłaszaj, bo działać możemy dopiero, kiedy wiemy o problemie.

@D.: pewnie, że warto! ;) @Natalia: proponujemy, byś po prostu odwiedziła nasz Wydział i przekonała się na własnej skórze. Porozmawiaj z pracownikami, ze studentami, popytaj o interesujące Cię rzeczy. Nie mamy niczego do ukrycia, zapraszamy, przekonaj się osobiście :) @gosc: a dlaczego? 

@Studentka: dziękujemy za tę opinię! Nic dodać, nic ująć :) @co do komentarzy dot. psychokryminalistyki: Szanowni, faktem jest, że ze względów formalnych nie mamy możliwości obecnie uruchomić studiów II stopnia z Psychokryminalistyki. Mieliśmy taki zamiar, ale jest to obecnie niestety niemożliwe, dlatego osobom studiującym na pierwszym stopniu proponujemy kontynuację nauki na dogodnych warunkach na psychologii, co w praktyce poszerza spektrum ich możliwości jako absolwentów dwóch kierunków. Wiemy, że nie każdemu to rozwiązanie odpowiada i przykro nam z tego powodu, ale obecnie oferujemy jedynie Psychokryminalistykę I stopnia. Uprzedzamy o tym, byście uwzględnili to w decyzji o wyborze studiów, bo wiedza, którą oferujemy na Psychokryminalistyce jest bardzo ciekawa i wartościowa, ale ważnym jest, byście mieli pomysł co chcecie z nią później zrobić. Nie jest to kierunek zawodowy, po którym macie określony fach. jest to kierunek dający Wam możliwości pracy w różnych dziedzinach i obszarach, od policji przez zakłady karne po sądy, ale po waszej stronie jest zaplanowanie swojej kariery i dobór narzędzi do jej realizacji. @tyle w temacie: pełna zgoda. My nigdy i nigdzie nie twierdziliśmy, że jesteśmy Uczelnią lekką, łatwą i TANIĄ. Naszym celem jest dostarczanie najwyższej jakości wiedzy w jak najlepszych warunkach i nie ukrywamy, że taka wiedza musi kosztować. Staramy się dostarczyć jak najlepsze usługi, ale nie możemy dostarczać ich poniżej kosztów ich wytworzenia, uwzględniających stały rozwój jakości tych usług. @Homka: co do miejsca, fakt, „borykamy się” z takim zainteresowaniem nasza ofertą, że wciąż musimy poszerzać nasze możliwości lokalowe. W przypadku Katowic również pracujemy już nad organizacją większej powierzchni :) Co do problemów w kontaktach z Dziekanatem czy BK - zazwyczaj otrzymujemy opinie dokładnie odwrotne, ale jeśli masz jakiekolwiek trudności - informuj nas o tym prosimy na bieżąco. Jeśli nie przez WU to przynajmniej poprzez FB. Będziemy reagować, ale potrzebujemy szczegółów.

@Katje: w takim razie zapraszamy do nas. Wg naszej wiedzy nasi studenci przez nas nie płaczą :) 

@Student: mocna opinia… Możemy prosić o szczegóły na ssm@swps.edu.pl? Chcielibyśmy przyjrzeć się tematowi, ale potrzebujemy więcej informacji. @taka prawda: na jakiej podstawie tak twierdzisz? Czy zakładasz, że wiesz lepiej co miały na myśli osoby, które wyrażają zdanie odmienne od Twojego? :) Szanowni, odpowiedzieliśmy na Wasze komentarze z ostatniego roku, pozostałe może zostawimy już w spokoju, bo w dużej mierze się już zdezaktualizowały, ALE jeśli macie jakiekolwiek pytania, wątpliwości czy chcielibyście zgłosić jakiekolwiek uwagi, bardzo prosimy o kontakt poprzez WU (obecni studenci) lub poprzez mail do naszego Biura rekrutacji (kandydaci) ewentualnie na FB lub poprzez adres ssm@swp.edu.pl (wszyscy). Postaramy się odpowiedzieć na wszelkie Wasze pytania :) Pozdrawiamy! 
Uniwersytet SWPS
    9/21/17
  • Absolwentka

    Iwona - wg. mojej wiedzy możesz, szczegóły uzyskasz w Biurze Rekrutacji, zapytaj tam (mail jest na stronie). Reszta odpowiedzi na Twoje pytania też jest na stronie swps, poczytaj. Olga - ja kończyłam inny kierunek, ale mam znajomych po psychologii i są bardzo zadowoleni. Ja mogę się wypowiedzieć o uczelni jako takiej - niczego nie żałuję i były to najlepiej zainwestowane pieniądze jak do tej pory. Dziekanat do dogadania, wykładowcy do dogadania, chcesz się udzielać i zdobywać dodatkowe doświadczenie i wiedzę to masz mnóstwo okazji na to, do wszystkiego podchodzi się indywidualnie, opinie studentów są brane pod uwagę. zawiedziona - nie wiem jaka faktycznie była Twoja sytuacja, ale szczerze mocno wątpię w Twój komentarz. U nas jak wykładowca był niemerytoryczny, zgłosiliśmy to Dziekanowi, wykładowca od następnego semestru już nie nauczał na SWPS. Nie zgodzę się też z "mszczeniem się egzaminami" - studia to nie wakacje, nie zapisaliście się na SWPS po to, żeby bimbać na zajęciach i zapłacić za dyplom. A jeżeli tak myśleliście - cóż, więcej tego błędu nie popełnicie. Prywatna uczelnia nie może sobie pozwolić na uwalanie ludzi bo tak, ponieważ bardzo szybko straciliby status uniwersytetu - w przeciwieństwie do uczelni publicznych, które tak zachwalasz. Każda sytuacja obraźliwego zachowania wykładowcy powinna być natychmiast zgłaszana wyżej - zapewniam, że nikt nigdy naszych uwag jako całej grupy nie zbył, problem był natychmiast załatwiany (pod warunkiem zgłoszenia tego przez więcej niż jedną osobę/potwierdzenia przez resztę grupy i jeżeli była to merytoryczna uwaga, a nie narzekania z cyklu "bo się na nas krzywo patrzy"). Zakładam, że Wy zamiast to zgłosić postanowiliście narzekać między sobą, a teraz wylewają się żale - niepotrzebnie. Jak ktoś lubi zajęcia w malych grupach, praktykę i potrafi przyłożyć się do pracy własnej - swps jest dla Was idealnym miejscem. Jeżeli przychodzicie po to, żeby zapłacić za dyplom - rzeczywiście lepiej idźcie na coś publicznego.
    9/12/17
  • Iwona

    Czy po skończonych studiach z psychologii kryminalnej, jest możliwość zrobienia magistra z psychologii ? I jakie przedmioty rozszerzone należy zdawać ? Czy wliczają się do w ogóle ? I jak przebiega rekrutacja , na zasadzie "kto pierwszy ten lepszy", czy zależy od punktów ? Jak wyglądają zajęcia na tym kierunku ? Czy po licencjacie mogę znaleźć pracę, np. w więziennictwie lub policji ?
    7/20/17
  • OLGA

    Studiuje tu ktoś 5 letnią psychologię? Jak Wasze wrażenia? Warto?
    7/16/17
  • zawiedziona

    Nie polecam, te studia to śmiech na sali. Nie ma po nich zawodu, nie ma obiecywanej magisterki, jedynie 3,5 roku można studiować psychologię, ale co z tego? Gdybym chciała studiować psychologię to bym na nią poszła w pierwszej kolejności. Ponadto niektórzy wykładowcy nie są zbyt mili, za złe opinie w ankietach (które powinny dać uczelni do myślenia, czy na pewno zatrudnili odpowiednią osobę) mszczą się ciężkimi egzaminami w taki sposób żeby jak najwięcej osób miało warunki kosztujące 700 zł od osoby. Jeżeli kogoś kręci taki kierunek to radzę iść na publiczną uczelnie na kryminalistykę zamiast wydawać kasę na tą godną pożałowania uczelnię.
    6/29/17
  • D.

    Halo? Prosimy o opinie o psychologii dla magistrów i licencjatów. Warto?
    6/22/17
  • Natalia

    Do tej pory widzę zdecydowanie negatywne komentarze na temat tej uczelni. Mimo to, jestem nią bardzo zainteresowana. Chciałabym studiować Psychologię na wydziale w Katowicach. Czy faktycznie jest tam aż tak źle, czy może coś się zmieniło? Nie chciałabym wyrzucać pieniędzy w błoto...
    6/22/17
  • gosc

    Odradzam każdemu kto rozważa psychokryminalistyke na SWPS.
    6/18/17
  • Studentka

    Niestety mimo to ze Psychokryminalistyka jest ciekawa to nie zmienia faktu ze nie warto jej studiować. Nic się po niej nie ma, licencjat jest ale skoro psychokryminalistyka to nie zawód to po co taki licencjat? Idąc tam chciałam mieć magisterkę z tego kierunku, teraz okazuje się ze nawet nie będę miała takiej możliwości.
    6/11/17
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
    5/3/17
  • Studentka

    Jestem studentką 3 roku PDMiL (Psychologia dla Magistrów i Licencjatów) w Katowicach wiec siłą rzeczy piszę o tym wydziale. Oczywiście zdarzają się wykładowcy lepsi i gorsi jak na każdej uczelni. Właśnie uczelni a nie szkółki gdzie wszystko podaje się na tacy. Na uczelni się studiuje a nie uczy o czym niektórzy chyba nie wiedzą albo wiedzieć nie chcą. Studiuje się w zaciszu domowym lub czytelnianym studiując fachową literaturę. Obecnie plan studiów zmienia się i to chyba na lepsze. Ja niestety jeszcze idę starym tokiem ale z tego co rozmawiam z młodszymi rocznikami to widzę że wszystko idzie ku lepszemu. Przekonałam się sama że występując oficjalnie uczelnia jednak słucha studentów. Ale protest musi być poparty podpisami studentów. Uczelnia zmienia się i próbuje zatrudniać osoby o coraz lepszych kwalifikacjach ale co innego rozmowa i CV a co innego nauczenia. Zdarzyło się nam nadziać na ewidentnie nieodpowiednią osobę. Protest do Pani Prodziekan zaowocował zwolnieniem tej osoby. Więc da się . To jest młody wydział i cały czas dobiera kadrę. Miałam kontakt z studentkami z jednaj z państwowych uczelni szkolących psychologów, jak doszło do wymiany wiedzy to załamały mnie ich braki, wiec nie zależy to od uczelni ale od studenta. Od tego czy chce się uczyć i poszerzać swoją wiedzę czy chce by ogrom tej wiedzy psychologicznej został mu wtłoczony na zajęciach jak w zasadniczej szkole zawodowej (nie ujmując niczego zasadniczej szkole zawodowej). Generalnie oczywiści bywałam wkurzona na tego czy innego wykładowcę czy ćwiczącego ale będąc już na końcówce uważam że warto było bo miałam kontakt z wieloma uczącymi którzy mieli ogromną wiedzę i chcieli ja przekazać studentom a to jest dla mnie najważniejsze.
    4/10/17
  • gosc

    Proszę o opinię osób które są na studiach Psychologii dla licencjatów i magistrów w 3,5 roku. Czy ktoś z Was rozpoczął studia na SWPSie mając już licencjat innego kierunku? Polecacie?
    4/2/17
  • stuuudent psychokryminalistyki

    Nie polecam nikomu tej szkoły. Zmarnowane 3 lata w tej szkole. Śmiało mogę powiedzieć, że to mój największy błąd życiowy i pieniądze wyrzucone w błoto. I to nie małe pieniądze, bo tak jak koleżanka niżej napisała to dobry pochłaniacz kasy. Przede wszystkim mam wrażenie, że nikt się nie przejmuje tam naszymi opiniami na temat wykładowców. Nie wiem za bardzo po co te śmieszne ankiety, skoro wykładowca, który jest przez nas wielokrotnie nisko oceniany i jest zgłaszany problem z tym panem, dalej ma z nami zajęcia. Kolejny przykład- Pani która przychodzi na zajęcia i jej pierwsze zdanie na temat przedmiotu, który prowadzi - "Nie interesuje mnie ta tematyka", co się później przełożyło na jakość tych zajęć. I wiele innych przykładów, o których nawet nie chce mi się już myśleć, bo mnie boli serce, że za tyle pieniędzy dostaję to co dostaję... Przez 3 lata było sporo głupich obiecanek, które jak już wiemy nie zostaną dotrzymane. Dużo gadania , a mało robienia - tak można podsumować działania w tej szkole. A najlepsze jest to, że przed zapisem na studia, Pani która przyjmowała dokumenty twierdziła, że studia magisterskie na pewno będą otwarte, że nie ma co się martwić. Taaaak. Studiów magisterskich nie będzie, kierunek nie jest wpisany na listę zawodów, generalnie wszyscy żeśmy studiowali przez 3 lata hokus-pokus. BARDZO DROGIE hokus pokus. Informacją tą podzielili się z nami dopiero na 3 roku. Porażka.... Szczerze żałuję, że tam zacząłem studia. Uczelnia oferuje nam studia z psychologii w 3,5 roku, mówią, że odejmą nam 2 semestry... czy jakoś tak.. w co średnio wierzę, bo na każdym kroku coś niby nam obiecują, a później jest kicha. Oferują nam studia za ok.800 zł miesięcznie zaocznie. Szczerze to już wolę być bez wykształcenia niż mieć mgr z psychologii Z TEJ UCZELNI. A tak poza tym gdybym chciał studiować psychologię to bym poszedł na psychologię a nie na psychokryminalistykę... PORAŻKA. Moi drodzy omijajcie tę szkołę szerokim łukiem.
    3/26/17
  • gość

    Proszę o opinię osób które są na studiach Psychologii dla licencjatów i magistrów w 3,5 roku. Czy ktoś z Was rozpoczął studia na SWPSie mając już licencjat innego kierunku? Polecacie?
    3/24/17
  • studentka

    kierunek niewypał. po licencjacie oferują obecnie Psychologie go stopnia (3,5 roku). Kierunek niewpisany na listę zawodów. Reklama kusząca, ale niestety uczelnia nie zrobiła nic, by kierunek sam w sobie dawał przyszłość.
    3/20/17
  • Studentka psychokryminalistyki

    Ta szkoła to dobry "pochłaniacz" kasy. Była mowa o kontynuacji nauki, ze po psychokryminalistyce i policja i więzienie i dużo innych możliwości. Okazuje się, że bronimy licencjata i dalej nic. Oferują nam, a raczej jak podkreślają władze "robią nam PREZENT" dając możliwość kontynuowania nauki na studiach II stopnia na kierunku PSYCHOLOGII!!!!!! Jakiś paradoks, bo oferują 10 miejsc zarówno dla studentów dziennych jak i zaocznych (w sumie 60 osób). Zapowiadało się pięknie, a teraz mają nas w nosie. Podkreślają, ze nie mamy możliwości kontynuowania nauki na żadnym innym wydziale. Miały być studia magisterskie na kierunku psychokryminalistyka, ale jednak nic z tego. Nie wpisali kierunku na listę zawodów, więc nic nam po nim. Szkoda, że tak z nami postąpili.
    3/20/17
  • tyle w temacie

    wydaje mi się, że negatywne komentarze dotyczą głównie sfery finansowej a chyba każdy ze studentów wiedział, że wybiera się na uczelnie niepubliczną więc musi się liczyć w kosztami, jeśli ktoś chce studia za darmo (no może prawie) niech wybiera uczelnie publiczne
    2/23/17
  • Homka

    studia zapowiadały się dobrze - i na tym się skończyło. Obecnie jestem na 3 roku 3,5 letnich studiów z psychologii. Na uczelni nie ma dostarczającej ilości miejsca, żeby pomieściły się wszystkie grupy zajęciowe - w związku z czym wędrujemy do budynku pobliskiego technikum. Kontakt z dziekanatem czy Biurem Karier wygląda fatalnie. Studia kosztują sporo, a nie uczą zbyt wiele... Jeśli chcecie naprawdę być psychologami - wybierzcie inną uczelnię.
    12/16/16
  • Katje

    Ja miałam obronę z panem doktorem, który nie był ani dziekanem ani nikim ważny. Pocisnął nas niesamowicie, odpytał każdego tylko ze swojego konika, nie patrząc na temat pracy.... koleżanki wychodziły z płaczem, faceci szli na papierosa... tragedia. Dodam, że to nie na SWPS, licencjat robiłam w innym mieście.
    10/24/16
  • Student

    Z prodziekan to prawda - baba sie zachowac nie potrafi i tyle. Obrony z nią to katastrofa a powinno byc miło bo to ostatni egzamin
    10/1/16
  • taka prawda

    Niestety negatywne komentarze są zgodne z prawdą. Tu nie płaci się za wiedzę, a za papierek, a wykładowcy dostosowują poziom zajęć do poziomu studentów - jedynym kryterium zarówno dostania się do szkoły, jak i jej ukończenia są pieniądze. Rozumiem więc, że osoby które wydały dziesiątki tysięcy złotych na SWPS muszą teraz przekonywać (i innych, i samych siebie), że uczelnia, która tak ich oskubała była dobrym wyborem.
    9/13/16
  • studentka psychologii dla mgr

    em mam propozycję, oceniaj swoja uczelnie a nie uczelnie o której nic nie wiesz poza plotkami.
    7/25/16
  • em

    Sama skończyłam studia na innej uczelni, ale mam kilku znajomych, którzy wybrali SWPS. W czasach licealnych ledwo jechali na trójach z większości przedmiotów, a tutaj nagle same piątki. Nikt nie musiał poprawiać żadnego egzaminu, nikt nie zakuwał po nocach. Kilka pojedynczych zajęć 2-3 razy w tygodniu. Ja rozumiem, że student, który płaci ponad 30 tysięcy złotych za całe studia powinien być zadowolony, ale żeby totalnie niczego od niego nie wymagać? Mam nadzieję, że jeśli kiedykolwiek będę potrzebować psychologa, nie trafię na takiego po katowickiej SWPS.
    6/23/16
  • anna

    ja skończyłam psychologię ze specjalnością psychologia kliniczna i obecnie od 2 lat pracuję w prywatnej klinice związanej z badaniami pracowniczymi, na zarobki nie narzekam, ilość godzin w porządku, nie miałam problemu ze znalezieniem tej posady
    6/20/16
  • pyt. o pracę

    gdzie studenci SWPS pracują po skończeniu psychologii lub psychokryminalistyce? w jakich zawodach i na jakich stanowiskach najczęśćiej?
    6/19/16
  • studentka psychologii dla mgr

    nie odniosłam wrażenia by prodziekan traktowała studentów jak śmieci a miałam kilka razy z nią do czynienia face to face w jej gabinecie. jest bardzo konkretna osobą co na tym stanowisku jest zaletą a nie wadą. przestrzega także pewnych procedur jak choćby tej że studenci w sprawach nauki występują do niej poprzez swoich reprezentantów czyli starostów a nie kupa mości panowie. To z czym z zasady było załatwiane przez nią.
    5/18/16
  • nn

    co masz przez to na myśli, że prodziekan traktuje studentów jak śmieci? jakieś szczegóły?
    4/28/16
  • wiarygodny

    Największą porażką tej uczelni jest prodziekan która traktuje studentów jak śmieci. To była fajna uczelnia. Już nie jest. Kończe te studia i każdemu odradzam, w Katowicach sie wszystko zmienia na gorsze
    4/26/16
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    3/3/16
  • Studentka

    Po przeczytaniu opinii szlam dzisiaj na zajecia z sarna jak na ścięcie bo wcześniej jakos udało mi sie jej uniknąć. Fantastyczne zajecia, ale myslenia to ona wymaga. Niektórym sie moze nie podobac
    2/27/16
  • Psychofan

    Z Sarna to jest tak ze chyba tyle samo odob kocha, co nienawidzi, ale wiadomo ze opinie najcześciej pisza niezadowoleni. Jak dla mnie świetny fachowiec a jak potrzebujecie jakiejś pomocy to do niej jak w dym - poświeci każda ilośc czasu na tłumaczenie rownież innych przedmiotów. A na samym wydziale bywa różnie
    2/1/16
  • psychoseksuologia?

    czy psychoseksuologia to jest kierunek studiów czy specjalność? bo ze strony nie wynika? jak wyglądaja studia gdy zaczynaja się w tzw. zimowej rekrutacji, czyli w lutym / marcu? kiedy się kończą? czy się jakoś nagdania te stracone pól roku?
    1/31/16
  • lll

    wydaje mi się, że 2 dni to zdecydowanie za mało aby ocenić całokształt....
    1/2/16
  • studentka psychologii dla mgr

    Rozpoczęłam studia dla magistrów i po pierwszych dwóch pełnych dniach wykładów ..... załamka. Brak przygotowania do zajęć, brak jasnego planu tego o czym maja być zajęcia, poświęcenie czasu na omawianie nieistotnych dla tematu zagadnień. Byłam na SWPS na podyplomowych w Warszawie i było świetnie a Katowice wypadają blado. Cena nie odpowiada jakości.
    10/12/15
  • student psychologii dla magistrów

    Studia na SWPSie podjąłęm, ponieważ mają opcję dla magistrów i licencjatów, która trwa 3,5 roku a nie 5. Uważam, że jest kilku dobrych i rzetelnie podchodzących do sprawy wykładowców (np. z neurobiolologii, rozwojowej, z różnic indywidualnych, osobowości, poznawczej, metodologii), ale zajęcia z dr A. S. (społeczna) znaną również TV to całkowita porażka. Pani generalnie koncentruje się na opowiadaniu o sobie, odwołuje zajęcia, kończy je wcześniej. Po licznych skargach przestała używać wulgaryzmów na zajęciach. Niestety prowadzi zajęcia nie tylko ze społecznej, więc ciągle mogę się z nią spotkać.
    9/3/15
  • studentka psychologia dla mgr

    Jak w tytule studiuje na tej uczelni. Mogę powiedzieć że rzeczywiście sław tu nie ma. Są rzemieślnicy, lepsi lub gorsi. Na każdej uczelni do prowadzenia ćwiczeń rekrutuje się pracowników z łapanki, najczęściej tych najmłodszych mniej wykształconych ale za to obrabiających każdy przedmiot by wyrobić pensum. Zdarzają się w śród nich osobowości bardzo ciekawe a są także zakompleksione miernoty. Taki jest nasz system edukacyjny i to na każdej uczelni. Jeżeli chodzi o wykładowców to może to nie są sławy ale generalnie są dobrze przygotowani do prowadzenia przedmiotu (najczęściej są wykładowcami UŚ). Są także bardzo chętni do pomocy i udzielania odpowiedzi na pytania wykraczające poza materiał. Na tej uczelni nie ma egzaminów poza końcowym. Są testy sprawdzające wiedzę. Różnica jest dość zasadnicza. Student może mieć w roku akademickim zgodnie z rozporządzeniem ministerialnym tylko 8 egzaminów a testów może być ile uczelnia zapragnie. Efekt jest taki że nawet z najmniejszej pierdoły pisze się na SWPS test. Owszem sporo z tych testów można otrzymać od wcześniejszych lat ale żeby je zdać trzeba się ich nauczyć bo pytanie i odpowiedzi są najczęściej pomieszane przez komputer w związku z tym i tak kawałek wiedzy trzeba wkuć. Dobrym przykładem był jeden z egzaminów gdzie prowadzący zmienił pytania testowe. Na szczęście ta ponad setka starych pytań testowych dawała taką wiedzę że większość zdała bez problemu nowy test. Powiem jednak szczerze że brakuje mi egzaminów ustnych gdzie bym mogła wykazać się swoja wiedzą i elokwencja wobec wykładowcy. Dla mnie takie egzaminy są łatwiejsze ale większość moich koleżanek i kolegów z wiadomych powodów przed ustnymi egzaminami bronią się jak mogą. Jasno to świadczy nie o poziomie uczelni ale o poziomie studentów i ich chęci do nabywania wiedzy. Jak to już było powiedziane są to studia a nie szkółka wiec należy studiować a to znaczy samemu czytać i poszerzać wiedzę i to nie tylko na podstawie pozycji z sylabusa. Każdy z wykładowców z chęcią doradza dodatkowe lektury. Z drugiej strony jak ćwiczący przychodzi na zajęcia i widzi trzydziestkę znudzonych twarzy z wypisana na nich informacją "zapłaciłem wiec już uczyć się nie muszę, tak więc odwał się ode mnie" to nie tylko prowadzić zajęcia ale i żyć się odechciewa. Oczywiście bywa i odwrotnie gdzie np. dr. Sarna potrafi zniechęcić swoim wzrokiem nawet największego entuzjastę psychologii. Ale to jednostkowe przypadki. Reasumując, poszłam na te studia bo bardzo głębokim namyśle i przeanalizowaniu opinii znajomych i wykładowców. Także tych z UŚ którzy odradzali mi swoja uczelnie w której sami pracują i studiują. Nie żałuje swojej decyzji bo jest to moja pasja i nawet teraz podczas wakacji zaopatrzyłam się w stosowne lektury i czytam to co przyda mi się w kolejnym semestrze oraz ogólnie w przyszłej pracy z ludźmi. Bo to jest dla mnie studiowanie :)
    8/19/15
  • natii

    bezmyślność niektórych ludzi mnie przeraża, to nie jest portal z ogłoszeniami...
    8/17/15
  • Administrator

    Komentarz usunięty.
    5/21/15
  • Studentka zaoczna

    Witam :) Nie zgodzę się z poniższymi negatywnymi opiniami na temat tej uczelni. Z własnego dotychczasowego doświadczenia mogę powiedzieć tyle: świetna kadra, ciekawe wykłady, interesujące ćwiczenia i warsztaty (bardzo angażujące studentów i zachęcające do wyrażania własnej opinii, spostrzeżeń). Jestem w ambitnej grupie, na zajęciach pada bardzo wiele trudnych pytań i nie spotkałam się jeszcze, aby którykolwiek z prowadzących miał problem z udzieleniem profesjonalnej odpowiedzi. Jeśli chodzi o przerwy w trakcie zajęć, to wykładowca najpierw pyta, czy chcemy przerwę (zazwyczaj występują one co dwie godziny i trwają 5-10-15 min. - nie więcej!). Co do poziomu nauczania, moim zdaniem, jest wysoki, ALE ja nie korzystam z gotowców od starszych roczników. Można je zdobyć (jak na każdej uczelni), jednak słyszałam wiele razy zawiedzionych studentów, polegających wyłącznie na gotowcach, że test był całkiem inny. Osobiście uczę się z literatury podanej w sylabusie - materiału jest naprawdę sporo! Ponadto sprawdzana jest lista obecności, trzeba się usprawiedliwiać z nieobecności na ćwiczeniach/warsztatach (lecz też zależy to od danego prowadzącego). Jeśli chodzi o angielski, to jestem bardzo zadowolona, mój aktualny lektor świetnie prowadzi zajęcia - nie mówi ani słowa po polsku, ma odpowiedni akcent, a co najważniejsze, MUSIMY dużo mówić, cały czas nas pyta i nie przejdzie do kolejnej osoby dopóki nie odpowie się na pytanie. Ogólnie, można nauczyć się pracy indywidualnej i zespołowej. A teraz, co mi się nie podoba/ło: zajęcia z e-learningu (duże zamieszanie i były czasochłonne); angielski ustawiony tak, że musieliśmy czekać aż 3 godziny i w rezultacie spędzało się na uczelni sporo czasu (od 8:30 do 21:00), ale w kolejnym semestrze wszystko wróciło do normy i zajęcia trwają max. do 18:30; bardzo wysokie czesne; drogie jedzenie w bufecie; jak do tej pory, dosłownie 2 wykładowców nie prowadziło zajęć ciekawie. Podsumowując, nie bronię tej uczelni, bo do niej należę. A po drugie - zastanówcie się, czego oczekujecie od studiów.. Czy przejść przez nie z fartem, czy naprawdę coś z nich wynieść, a później być kompetentnym pracownikiem. Mądry pracodawca nie patrzy tylko na nazwę uczelni, ale sprawdza cię indywidualnie. Prawda jest taka, że na najlepszych uniwersytetach znajdą się osoby przechodzące z fartem, a tak naprawdę nie wiedzą, co wydarzyło się w ciągu ich "studiowania", a na najgorszych osoby, które posiadają ogromną wiedzę, bo się uczyły, interesowały się kierunkiem i robiły coś ponad to wszystko. Moje zdanie jest takie, że każdy wybiera swoją drogę, czy chce mieć tylko nic nie warty papierek, czy wiedzę, która ten dokument z godnością obroni. Studia, to nie liceum, że wszystko podyktują na wykładzie - to sztuka samodzielnego odnajdywania informacji. Jesteś dorosły, więc sam wybierzesz, czy wolisz iść na łatwiznę, czy jednak wolisz coś osiągnąć i potrafisz wziąć odpowiedzialność. Tak naprawdę nieważne jaką uczelnię wybierzesz, ważne, czy w ogóle będziesz chciał się tego uczyć, poszerzać swoją wiedzę.. Ja wybrałam SWPS w Katowicach, ponieważ lubię uczelnie, które specjalizują się w jednym/kilku konkretnych kierunkach, a nie w 100. A po drugie przekonał mnie szybki i łatwy dojazd. Ja jestem zadowolona z uczelni. Mam tylko taką radę: jeśli liczysz na farta, to słuchaj opinii osób, które też na niego liczą. Jeśli chcesz naprawdę wynieść wiedzę, a nie sam papierek, to możesz wybrać jakąkolwiek uczelnie - poradzisz sobie wszędzie. Pozdrawiam i życzę odpowiedzialnych, trafnych wyborów :)
    4/13/15
  • munchie

    Najlepsze w tej uczelni jest to ze od 3 lat obiecują powiekszenie biblioteki, bo w tym momencie przypadaja ok 3 ksiazki na 60 osob (i to tylko na dziennych) , a jakos na inne beznadziejne projekty typu domek dla lalek + lustro weneckie pseudo dr-homeopaty pietkiewicza, który lubi diagonozować swoich studentów na zajęciach które prowadzi (full profesjonalizm) Albo super zajęcia z dr. Sarną któe zawsze konczą sie szybciej minimum 2 h i na których dr. Sarna nie potrafi przekazac zadnej istotnej wiedzy, tylko opowiada historie ze swojego życia i na temat swojej tuszy. Myslalam ze placąc tyle za edukacje bedzie ona miała pewną jakość ,a uczelnia bedzie oferowac swobodny dostęp do wiedzy, niestety wydział katowicki to smutny żart i bardziej przypomina klinike odwykową dla młodych bogatych i uzależnionych (najczesciej od alkoholu, ale nigdy nic nie wiadomo)niż uczelnie wyższa,, gdzie glaszcze sie po głowce idiotów za to ze zdaja co roku egzaminy skopiowane przez ich rownie genialnych poprzedników. Kadra to porażka, ale na szczeście nie wszyscy, wiekszosc jednak to miernota. zgadzam sie w 100% z opinią bleu
    4/4/15
  • Ola

    Do Bleu lub Inki proszę o kilka słów na adres mailowy o szkole aleruz@tlen.pl Chciałam się wybrać na studia dla mgr, ale rozmowa z dziekanatem trochę mnie odstraszyła, jeśli możesz mi przesłać kilka informacji to bardzo proszę.
    3/3/15
  • bleu

    SWPS w Katowicach - wydział Psychologii, to uczelnia którą może ukończyć każdy bez względu na to jaki prezentuje poziom wiedzy , umiejętności, kultury osobistej czy zdrowia psychicznego. Poziom merytoryczny oparty jest o testy , które studenci znają wcześniej. Każdy student posiada wystarczający zasób testów z danego przedmiotu minimum 3 lata w górę od tego samego wykładowcy we wszystkich wersjach. Nie trzeba czytać literatury. Liczy się spryt. Wykładowcy to teoretycy, często o bardzo niskiej kulturze osobistej. Przekleństwa w trakcie wykładów czy ćwiczeń to nic zaskakującego. Gdyby nie kilku Profesorów firmujących tę uczelnię w Warszawskiej SWPS, do Katowic nikt by nie przybył. To silne lobby powiązane z telewizją TVN , reklamujące osiągnięcia naukowe zaledwie z psychologii społecznej. Brak klinicystów, praktyków, rzetelnych wykładowców i łatwość ukończenia studiów plasują tę placówkę o całe lata świetlne od Uniwersyteckich studiów w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu. To szkółka wyższa dla bogatych dzieci, które w 3 lata chcą uzyskać stopień magistra psychologii. Aż strach się bać, trafić na absolwenta SWPS np w PLN. I choć reklama szeroko głosi w jak wielu placówkach mogą pracować absolwenci katowickiej SWPS, należy racjonalnie zweryfikować, który poważny pracodawca podjąłby takowe ryzyko. To raczej psychologizujący socjologo-pedagodzy, nie profesjonaliści .
    2/8/15
  • krystian

    Negatywne komentarze są sprzed roku, czy nadal to tak wygląda? coś się zmieniło na lepsze?
    1/26/15
  • fifi

    znam bardzo wielu zadowolonych studentów SWPS, ja sama do nich należę, tylko chyba oni tutaj nie zaglądają i nie piszą, a szkoda ... trafiłam przez przypadek, szukałam czegoś innego, ale zaintrygowała mnie ta strona i stąd mój wpis - ale SWPSy się starają.
    11/16/14
  • Psychokryminalistyka

    co możecie powiedzieć o tym kierunku - Psychokryminalistyka ??? kto go studiuje? na którym roku? wrażenia?
    10/26/14
  • kropa

    w Katowicach jest naprawdę w czym wybierać, jest przynajmniej kilka dobrych prywatnych szkół, które mają dużo kierunków do wyboru i starają się zwyczajnie o studentów, trochę mnie dziwi opinia o SWPS, bo ta uczelnia uchodzi na dobrą szkolę, osobiście znam raczej pozytywne głosy na jej temat, choć sam studiuję na państwowej.
    9/10/14
  • antek

    Więcej opinii jednak negatywnych, wiec odradzacie ta uczelnie? Niestety często uczelnie zamiejscowe są skoncentrowane na zyskach, ale naprawdę jest tak źle?
    8/12/14
  • hania

    SWPS to super szkoła, fajni wykładowcy, świetni ludzie, ciekawe zajęcia, polecam! :D
    8/5/14
  • bania

    Czy może któryś rocznik na SWPS w tym semestrze letnim tj. 2014 w Katowicach ma takie zajęcia: Kliniczne studium przypadku, Psychologia uzależnień, Wspomaganie rozwoju zasobów osobistych w cyklu życia.
    3/3/14
  • Administrator

    Komentarz usunięty.
    2/4/14
  • inka

    Właśnie tam studiuję. nikomu tej uczelni nie polecam. Poziom mierny. Przeniosłam się z innej uczelni (z kierunku psychologia) i przeżyłam szok. Wykładowcy nieprzygotowani do zajęć, często prowadzą je zupełnie z przypadku- czyli pracują w innym temacie, a na uczelni zajmują się zupełnie czymś innym. Na zajęciach 3- godzinnych (trwają 2h15 min) tylko czekają,żeby zrobić przerwę (trwa ok. 0,5 h) i czas leci. Wykłady i ćwiczenia, z nielicznymi wyjątkami polegają na czytaniu slajdów. Świadczy to o wybitnych osiągnięciach- ale w kl.2 szkoły podstawowej. Z semestru na semestr studia drożeją, na ostatnim, jest to już kwota 3700 zł, a zajęcia zaplanowane, po 2h15 min na dzień, lub długie przerwy między zajęciami., jeśli ktoś dojeżdża daleko- to nie takie kolorowe. Wykładowcy bardzo często przypominają sobie o swoich powinnościach przy zaliczeniach- tu już wymogi czasem (bo nie u wszystkich) osiągają zenit. Do pani promotor na seminarium, jedyne zaplanowane w tym dniu jechała 180 km, a pani poprostu nie przyszła (telefonu też nie odebrała). kolejny armagedon to fakultety, niby jesteś na specjalności klinicznej a fakultety maż z zupełnie odczapy rzeczy a pani mgr Ola na ćwiczeniach zajmuje się rekrutacją potencjalnych sprzedawców kart kredytowych, dla firmy w której pracuje, inne zajęcia z klinicznę niewiele mają wspólnego. Prawdę też piszą na forach,że są kłopoty z zapisami na zajęcia, które chce się wybrać. Na klinicznej- proponują np. przemoc w...szkole. Z wyborem specjalności też problem, bo jak chcesz zmienić to nie możesz, albo nie otworzą bo za mało kandydatów. Jak grupa idzie na skargę, pani dziekan mówi że wszyscy są szczęśliwi, tylko wy jedni się czepiacie. Wybór należy do was, róbcie co chcecie, napewno ludzie po swps katowice niechętnie będą źle mówić o uczelni, bo to w nich godzi i ogranicza możliwości zatrudnienia, ale naprawdę wszyscy jesteśmy w grupie wkurzeni i mamy poczucie pieniędzy wyrzuconych w błoto. Dużych pieniędzy, ciężko przez nas zapracowanych. Pozdrawiam
    10/6/13
  • inne studia

    czy w ogóle swps w katowicach ma zamiar otworzyć jakies inne kierunki niż psychologia?
    8/31/13
  • g_g

    ok, SWPS ma może markę, ale w Katowicach naprawde jest wiele dobrych i bardzo dobrych uczelni, i to nie tylko te, co wyswietlaja sie na samej górze, na kolorowo, jasne, ze jak ktos jest przekonany do psychologii, to jego wybor bedzie oczywisty, ale po znajomych swoich widze, ze czesto szukaja i sami nie wiedza jeszcze, co im sie podoba, co nie, i wtedy warto przyjrzec sie ofertom wszystkich szkol z Katowic
    7/31/13
  • Bąk

    Bardzo duża... SWPS Wrocław to najlepszy wydział nauk społecznych w Polsce w ocenie Ministerstwa (pod uwagę brano także państwowe uczelnie i instytuty naukowe Polskiej Akademii Nauk).
    7/25/13
  • katowice czy wrocław

    Hej mam pytanie, zastanawiam się czy jest różnica w poziomie między Katowcami i Wrocławiem? Mam bardzo blisko do Katowic, ale zastanawiam się, czy istnieje duża różnica...
    7/24/13
  • Iz

    Większość wykładowców jest "na miejscu". Tylko niektórzy dojeżdżają z Warszawy. Poziom wydaje mi się dość wysoki - zajęcia prowadzą specjaliści, np. prof. Bańka czy dr Brytek-Matera, ale brak tu "sław" typu prof. Doliński czy prof. Wojciszke. Wielkim problemem (minusem?) tego wydziału jest fakt, iż został otwarty zaledwie trzy lata temu i dlatego ilość studentów jest niewielka, co uniemożliwia pewne działania. Chciałabym zwrócić też uwagę na to, że tak naprawdę psycholog może znaleźć zatrudnienie w na prawdę dużej liczbie miejsc - wystarczy dobrze poszukać i nie być schematycznym. Pozdrawiam ;)
    12/23/12
  • radi

    psychologia, psychologia, a gdzie inne przedmioty do wyboru?
    11/8/12
  • psychologia na SWPS w Katowicach

    kto studiuje psychologie na swps w katowicach??? czy wykladowcy sa w Warszawy? jak to wyglada na zaocznych? poprosze o duzo infromacji
    10/30/12
  • bird

    Kiedy jest rozpoczęcie roku studenckiego? Będzie to jakieś oficjalne zebranie wszystkich studentów czy tylko tych z pierwszego roku? Fajnie byłoby wiedzieć, bo w sumie nie mam nawet pojęcia kiedy przyjechać do miasta, zameldować się. Siostra w tamtym roku zaczynała studia już pod koniec wrześńia, a nie 1.10
    8/12/12
  • Amadeusz

    Hmmm czy po psychologii można będzie znaleść prace ?
    8/3/12
  • Monika

    Skończyłam psychologię na uniwerku, ten kierunek to moja pasja. Planuję iść tutaj na psychologię kliniczną i w związku z tym chciałam zapytać o poziom tych studiów? Chcę się czegoś nauczyć , dlatego zależy mi na dość wysokim poziomie. Chciałabym uzyskać wszelkie opinie na ten temat.
    7/11/12
  • Helenkaz

    Z tym wydziałem to super sprawa. Wreszecie ktoś pomyslal troszke;p Fajnie fajnie, nie ma super klimatu studenckiego, ale idzie przeżyc:)
    12/14/11
  • Wrzodi

    No fajnie, fajnie. MI sie tam podoba i nie narzekam na szkołe. Dodatkowo super wiara i nie nudze się na zajeciach :P
    12/9/11
  • Benita

    W katowicach jest tylko psychologia. Dobra opcja dla tych, którzy chcą własnie studiować psychologie. Nie muszą laceć na drugi koniec polski i mieszkac a jakiś akademikach aby studiowac swoj wymarzony kierunek... Fajnie, mogłoby być troszke wiecej kierunków, ale dobre i to:D
    12/7/11