Ocena uczelni


Komentarze (133)


  • do Informatyka i Ekonometria

    Nie cytuj tresci ze strony internetowej UZ czy folderu. Jaki to ma sens? ludzie tu pytaja o opinie studentow, ktorzy studiuja lub studiowali na UZ i wiedza jak wyglada rzeczywistosc a nie teoria o UZ w materialach reklamowych.
    5/22/19
  • Informatyka i Ekonometria

    Informatyka i ekonometria Studia II stopnia -- Mgr to na prawdę niełatwy kierunek; na Wydziale WMIE jest naprawdę dobry zespół naukowy z dziedzin matematycznych. Z ulotki wiem, że do wyboru są na tym kierunku trzy specjalności bo sam się zastanawiałem:) : 1) systemy informacyjne (Absolwent nabywa w czasie studiów umiejętności w zakresie projektowania i wdrażania zaawansowanych systemów informacyjnych i baz danych w organizacjach gospodarczych i administracyjnych oraz formułowania strategii ich informatyzacji, a także rozwiązywania problemów optymalizacji, konstrukcji algorytmów i badania ich złożoności obliczeniowej, modelowania i symulacji komputerowych. Możliwości zatrudnienia: absolwenci tej specjalności mogą znaleźć zatrudnienie w firmach komputerowych, ośrodkach informatycznych lub placówkach naukowo-badawczych wykorzystujących technologie informatyczne.) ; 2) statystyka i ekonometria (Absolwent posiada szeroką wiedzę z zakresu budowania modeli ekonometrycznych, dokonywania analiz statystycznych i ekonometrycznych oraz wnioskowania statystycznego. W trakcie studiów pogłębia swoją wiedzę i umiejętności posługiwania się narzędziami informatycznymi niezbędnymi do przeprowadzania symulacji komputerowych i analiz statystycznych w problemach ekonomicznych i gospodarczych. Możliwości zatrudnienia: absolwenci tej specjalności mogą znaleźć zatrudnienie w ośrodkach przetwarzania informacji ekonomicznej lub w ośrodkach zarządzania przedsiębiorstwem. Mogą także podjąć pracę w administracji publicznej oraz w komórkach planowania i prognozowania rozwoju zjawisk ekonomicznych) ; 3) analityka biznesowa (Absolwent nabywa w czasie studiów umiejętności w zakresie posługiwania się systemami zarządzania przedsiębiorstwem klasy ERP oraz wykorzystania multimediów w biznesie. Posiada też szeroką wiedzę z zakresu analizy decyzyjnej wielokryterialnej, analizy rynków finansowych i zarządzania projektami inwestycyjnymi. Możliwości zatrudnienia: absolwenci tej specjalności mogą znaleźć zatrudnienie w firmach prowadzących działalność doradczą, w ośrodkach zarządzania przedsiębiorstwem lub organizacjach gospodarczych i administracyjnych. ).
    5/4/19
  • Berni

    Hej, mógłby ktoś opowiedzieć o zajęciach z psychologii? :)
    3/25/19
  • Informatyka i Ekonometria/Inżynieria danych

    Jest tutaj ktoś, kto mógłby się wypowiedzieć co nieco, o którymś z tych dwóch kierunków prowadzonych na UZ? :)
    2/23/19
  • Informatyka i Ekonometria

    Moglby ktos cos powiedziec o magisterce z IiE? Bardziej jest Informatyka, czy te ekonomiczne rzeczy? Niby czytalem program studiow, ale zazwyczaj nacisk na kazdej uczelni wyglada inaczej
    11/14/18
  • do logistyka

    Daj sobie spokoj z UZ, a juz szczegolnie z tym wydzialem , na ktorym jest logistyka , tym bardziej jezeli masz jakies ambicje i chcialbys sie czegos nauczyc
    10/26/18
  • stypendia dla studentów w ZG?

    czy to prawda, że są stypendia dla studentów z Urzędu Marszłkowskiego? czytałam opis miasta na https://studia-zielona-gora.opinieouczelniach.pl/ i znalazłam taką informację. Jakie trzeba spełnić warunki? Ktoś korzystał może z takich funduszy?
    10/21/18
  • Logityska

    Dziękuję za odpowiedź. Ogólnie to normalne, że we Wrocławiu (trochę już męczy pod względem tego ciągłego zgiełku) więcej się dzieje niż w Zielonej, ale tu mi nie o to chodzi (zresztą przez te już 3 lata zdążyłem się wybawić :D). Po prostu chciałbym skończyć magisterkę, aby dowiedzieć się czegoś co później przyda mi się bardziej w zawodzie, a na PWr niestety nie widzę takiej możliwości. Kierunki na magisterce, po zrobieniu przeglądu, nie odpowiadają mi ;) Stąd też ta decyzja. I ogólnie słyszałem właśnie od kolegi, który tam studiuje że na uczelni jest bardzo w porządku, Pomysł z przyjechaniem na uczelnie i porozglądaniem się nie jest zły, ale myślałem że tutaj dostanę jakieś wskazówki. Jedną już mam od Ciebie w poście niżej, ale nurtuje mnie pytanko: Czy trudno jest dostać się na kierunek? Pozdrawiam :)
    9/18/18
  • Odp. dot. Logistyki

    Najlepiej przyjedź na uczelnię i sam się rozejrzyj. Wyrobisz sobie opinię, pogadasz ze studentami. Generalnie widać starania po stronie UZ, jest trend pozytywny w traktowaniu studenta i nastawienie na rozwój. Zielona jako miasta na pewno nie da Ci tyle atrakcji co Wrocław, to nie ta liga, ale jest klimatycznie, raczej bardziej kameralnie. Mnie akurat się podoba i ja sobie chwalę.
    9/17/18
  • Logistyka

    Jak wygląda sprawa ze studiami magisterskimi ? Ciężko się dostać z innej uczelni ? Będę się prawdopodobnie przenosił z Wrocławia z PWr dlatego chciałbym poznać opinię o tym kierunku. Dotychczasowy kierunek, który studiowałem ma jakieś powiązania z całą logistyką :) Za każdą odpowiedź będę wdzięczny.
    9/11/18
  • DE PL

    Kiedyś germańska na tak, dziś poszedłbym na Viadrine, Poznań lub Wrocław
    9/8/18
  • de

    Jak wyglądaja studia zaoczne na UZ kierunek Germanistyka ? Może ktoś coś powiedzieć ?
    8/22/18
  • Vlad

    Czy warto studiować na tej uczelnie na kierunku architektura wnętrz?
    8/12/18
  • Uz

    Co powiecie o kierunku wychowanie fizyczne? Warto?
    7/30/18
  • dj_srubka

    MBM na Wydziale Mechanicznym UZ wymiata, przeczytaj http://www.infoserwis.uz.zgora.pl/index.php?absolwenci-2016-r-kierunku-mechanika-i-budowa-maszyn-uz-wsrod-najlepiej-zarabiajacych-na-krajowym-rynku-pracy
    6/19/18
  • Jacek

    Studiuję automatykę air na kampusie dawnej Politechniki Zielonogórskiej (ul. Podgórna) i w stosunku do kolegów z ogólniaka z kórym imam kontakt, a którzy są również na automatyce we Wrocławiu na PWr widać, że uczą u nas tego samego i jakość nauczania również ta sama. Rozwiązujemy bardzo podobne zadania i wykonujemy niemal te same projekty. Wymieniamy się poglądami i podejściem na rozwiązanie danego problemu. Czytając zamieszczone obelżywe opinie na tej stronie o Uczelni z Zielonej Góry śmiem twierdzić, że wypisują je prymitywni naganiacze i zwykli trolle , którym na Uniwersytecie Zielonogórskiem się po prostu nie udało przejść egzaminów czy zaliczenia. Od oceniania Uczelni jest Państwowa Komisja Akredytacyjna oraz Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego które czuwa nad poziomem i jakością kształcenia w Polsce. Głodne i bzdurne kawałki o UZ możecie cieniasy opowiadać w piaskownicy.
    6/17/18
  • Kris

    Jeśli chodzi o pedagogikę na UZ to jestem zadowolony. Poziom jest wysoki, a wykładowcy są mili i idą na rękę z wszelkimi propozycjami studentów. Już na pierwszym roku były organizowane wyjścia do przedszkoli, aby móc zobaczyć pracę pedagoga na żywo. Gorąco polecam.
    5/14/18
  • Italiano

    Jeśli chodzi o Mechanikę, to prawda - dużo osób podejmuje pracę jeszcze na studiach. Nie ma z tym problemu. Zazwyczaj jest tak, że to pracodawca poszukuje nas - inżynierów mechaników - niż my pracy.
    5/14/18
  • Martique

    Hej jestem zainteresowana kierunkiem Bezpieczeństwo Narodowe na UZ. Ktoś może podzielić się opinią czy warto??
    5/8/18
  • Olal

    Witam, szukam opinii na temat pedagogiki na uz. Warto tam iść? Jacy są wykładowcy?
    5/2/18
  • MIBM

    Brzmi zachęcająco. Słyszałem również, że pracę w zawodzie oferują już na ostatnim roku studiów inżynierskich, czy to prawda?
    4/22/18
  • Italiano

    Jestem na otatnim semestrze magisterki MiBM. Generalnie poziom na pewno będzie nieco niższy niż na PWR, bo na uz nie ma z czego odsiewu robić. Wszystko zależy od studenta. Jak chcesz się czegoś nauczyć to się nauczysz. Dobry kontakt z wykładowcami. Masz problem, pytania, idziesz i jeśli prowadzący nie ma jakiegoś spotkania czy czegoś ważnego to na pewno Cię przyjmie i porozmawia z Tobą. Osobiście polecam MiBM i jakbym miał wybierać jeszcze raz, wybrałbym ponownie Uz i MiBM
    3/31/18
  • MIBM

    Witam. Mam pytanie, jakie są opinie studentów i absolwentów o Wydziale Mechanicznym i samej Mechanice i Budowie Maszyn na UZecie? Prawdę mówiąc trochę się obawiam zbyt niskiego poziomu a muszę wybrać pomiędzy PWR a Uz, a duuużo wygodniej byłoby mi na UZ. Czy to prawda, że poziom na tym kierunku niczym nie odbiega od poziomu na PWR? Polecacie MIBM?
    3/31/18
  • aAndre

    na ZiIP w tym roku wzięli wszystkich i na dziennych i na zaocznych, więc chyba nie ma problemu się dostać :P
    2/12/18
  • marina

    Witam, czy posiada ktoś informacje na temat architektury na UZ? Będę wdzięczna za wszelkie informacje! :)
    1/22/18
  • Tomek

    Czy trudno dostac sie na zarzadzanie i inzynierie produkcji ?
    12/29/17
  • Germanistykaa

    Witam, może ktoś powiedziec jak jest na tym kierunku * zaoczni. Byłabym bardzo wdzięczna za każdą informacje, Dziękuję !
    10/9/17
  • icek

    nie polecam studiów na historii uz, chyba że przymkniecie oko na niekompetetnych profesorów (seminaria i zajęcia, których nie było to częsta sprawa a na końcu ocena z d..... wzięta), może uz nie płaci szanownym wykładowcom? :P piwka ze studentami to miłe, ale nie nauczycie się niczego i nie rozwiniecie w ogóle, jest grupka ludzi na poziomie prof. i studentów - pasjonatów, mało kto ich szanuje i zjada z zazdrości na dzień dobry, stypendia naukowe dla znajomków - dostają je osoby, które nie chodzą na zajęcia i mają niezaliczone przedmioty, każdy chce być dr, a wiedzy za grosz.... inność tępiona, nacjonalizmy i poglądy z superekspressu na topie, a buractwo traktowane jest tu jako przejaw wysokiej inteligencji :D
    10/7/17
  • Ola

    Mam pytanie,czy moze mi ktoś udzielić informacji na temat kierunku logistyka. Jak jest na tym kierunku,czy jest wysoki poziom i czy to ciężki kierunek?
    9/27/17
  • Aspire

    Czy jest jeszcze możliwość dołączenia na uniwersytet? bardzo mi na tym zależy, proszę o odpowiedź
    9/25/17
  • FortuneWhispers

    Dostać się nie jest trudno, choć oczywiście jest duże zainteresowanie. Na pewno trudniej "nie wypaść" niż się dostać. Ale jeśli będziesz się uczyć to sobie poradzisz - jak wszędzie ;) Bez pracy nie ma kołaczy, pamiętaj ;)
    8/27/17
  • mkasia98

    Mam pytanie,czy moze mi osoba z kierunku Pedagogika Wczesnoszkolna napisac jak jest na tym kierunku,czy trudno jest sie dostac? Dziękuję
    6/27/17
  • logistyka na UZ

    Czy to prawda że po logistyce na UZ bez problemu przyjmuja do pracy w Rockwoool'u? Macie rozeznanie w temacie? ktoś coś?
    5/2/17
  • dziennikarstwo i praca po nim

    gdzie znajdują pracę absolwenci kierunku Dziennikarstwo, którzy kończą Uniwerek Zielonogórski? Proszę o szczerze odpowiedzi. Vhętnie bym się dowiedziała też więcej, kto, jakie osoby, prowadzą zajęcia? Czy na stronie uczelni znajdę gdzieś listę przedmiotów, program na cały okres studiów, bo nie widzę nigdzie.
    4/29/17
  • MariO

    Szukam kogoś kto opowiedziałby mi trochę o kierunku edukacji artystycznej-muzycznej. Mój mail: em10-98@wp.pl.
    4/25/17
  • germa

    Witajcie kochani, mógłby ktoś udzielić informacji na temat germanistyki na UZ ? Za wszelkie informacje z góry dziękuję !
    2/16/17
  • Space

    Ma ktoś tutaj jakąś opinie o kierunku Literatura popularna i kreacje światów gier??? Warto na to iść, czy lepiej dać se spokój i szukać czegoś normalnego???
    1/15/17
  • germanistyka

    Kochani powiedzcie jak jest na germanistyce, ciężko, jaki poziom, jak egzaminy ?
    12/19/16
  • ...

    szkoda, że mało jest odpowiedzi na nasze pytania :-( chyba jesteśmy w przewadze na tym portalu my maturzyści, a studentom za bardzo się nie chce odpisywać.
    12/19/16
  • lekarz? ;)

    kierunki lekarskie mają to do siebie, że nie są najprostszymi kierunkami, bo kto za kilka lat chciałby się leczyć u kogoś kto nie zna anatomii ;) nauki sporo ale do ogarnięcia, szczególnie przy względnej systematyczności, atmosfera na moim roku bardzo dobra, bez spin i wojny o notatki ;)
    11/29/16
  • UM

    mam pytanie o kierunek lekarski? jaki poziom? jaka atmosfera, poziom trudności na egzaminach?
    9/19/16
  • 1961

    Jak przeliczane są wyniki z matur na punkty na UZ? Albo czy ktoś z Was studiuje dziennikarstwo/filologię polską i może dać znać jakie mniej więcej miał wyniki? :)
    7/14/16
  • anka

    jak wygląda kwestia zakwaterowania w ZG? co może mi zaproponwać uniwersytet? jeżeli bym nie dostała miejsca, to ile trzeba liczyć za wynajem pokoju w mieszkaniu studenckim?
    6/21/16
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    5/6/16
  • coaching i doradztwo filozoficzne - kto studiuje?

    zależy mi na informacjach o kierunku coaching i doradztwo filozoficzne. zwłaszcza ważne jest dla mnie, ile jest na tych studiach filozfii? bo nie ukrywam, że dużo bardziej interesuje mnie coaching jako pomysł na przyszłośc. Z opisu na stronie nie wynika, jak dużo jest ajęć z filozofii, a ile z coachingu? Nie wiem, od jak dawna jest ten kierunek realizowany, ale jeśli był wczesniej to byłabym wdzieczna za odpowiedzi studentów ze starszych lat .
    4/28/16
  • gabiii

    progi punktowe chyba zmieniają się co rok, więc musisz to sprawdzić na stronie lub telefonicznie, co do samego kierunku polecam, ja jestem bardzo zadowolona, dużo ciekawych zajęć, uprzejmi wykładowcy, nie żałuję tego wyboru
    4/28/16
  • Ala

    Hej, zastanawiam się nad psychologią. Ciężko się dostać? Jaki próg punktowy mniej więcej obowiązuje? Polecacie czy nie bardzo? :)
    4/12/16
  • dorka

    studiuję na administracji, moge szczerze polecić studia na UZ, klimat spokojny, grupa fajna, mieszka się w pięknym mieście, znajomi twierdzą, że mogłoby się więcej dziać wieczorami w klubach, ale mi w zupełności odpowiada ta lekka senność Zielonej :-)
    4/12/16
  • iwona

    Do BB i El - jeśli ktoś ktoś studiuje, bo chce się napić, a nie nauczyć, albo chce mieć blisko na żużel, to można i tak... Wtedy znajdzie na UZ dobrych kompanów. Jeśli ktoś chce naprawdę studiować i podyskutować przy użyciu szarych komórek, to polecam inne uniwersytety. Studiowałam na UZ, ale też na UW i rok na UM, więc mam porównanie, a raczej: nie ma porównania miedzy UZ a UM i UW. Kabarety są dobre dla kabareciarzy, ale czy zamierzacie wiązać przyszłość z kabaretową estradą? Studia trwają 5 lat, a reszta życia nieco dłużej, warto więc pomyśleć perspektywicznie.
    2/5/16
  • BB

    UZet bierze wszystkich to fakt, ale to kwestia tego ze dzięki temu dostaje dofinansowanie przy większej liczbie studentów. Z czasem jednak widać kto przyszedł żeby się uczyć, a kto żeby tylko mieć papierek i ta druga grupa po pierwszym roku szybko się wykrusza, gdy się okazuje że jednak na uzecie trzeba się uczyć. Po za tym uniwersytet robi wszystko by się rozwijać, kadra jest coraz młodsza i sam bierze udział na licznych konferencjach, do tego ma doświadczenie i wiedzy. Nie ukrywam że na tym uniwerku trzeba uzbroić się w cierpliwość przed wejściem do dziekanatu (ale też zależy do którego). Po za tym panuje tu bardzo fajny klimat, życie studenckie coraz bardziej się rozwija i jeśli się chce można wynieść wiedzę z tego miejsca, niestety jak na większości uniwersytetów, głównie teoretyczną.
    11/13/15
  • logika

    Jak może być wysoki poziom jak tam przyjmują takich co ledwo mature zdali?
    10/10/15
  • el

    W 2009 r kończyłam PPS na UZ. UCZELNIA MA SWÓJ KLIMAT - TO POTWIERDZAM0- SPĘDZIŁAM TAM PIĘKNE LATA. tOZ TO ZAGŁĘBIE KABARETÓW, WINOBRANIE, ŻUŻEL. pOZIOM NAUCZANIA OCENIAM NA BARDZO WYSOKI, WIEM PO SOBIE JAK MI BYŁO CIĘŻKO, SPORO WYNIOSŁAM I DO DZIS PAMIĘTAM WYKŁADOWCÓW TAKICH JAK .Doliński, czy Izdebski. To coś znaczy. Na każdej uczelni sa różni ludzie- nauczyciele, profesorzy, kazdy podchodzi inaczej do swojej pracy- niestety generalizujemy i oceniamy na podstawie kilku wypowiedzi innych. Znajomi kończyli fillologie polską , socjologię i wiem ze prócz chlania na serio cięzko tyrali. A z pracą? Nawet po UW jest ciężko.
    9/18/15
  • prawo

    Próg na prawo w Zielonej Górze to 10.. dostał się tam każdy :/ dostałam się jeszcze do Szczecina, uważacie że to lepsza opcja? Dodam, że chce przenosić się po roku do Poznania.
    9/14/15
  • pomyłka

    Nie chcecie być dodatkowo poza mizernym poziomem, oszukani przez jakąś mierną panią, zatrudnioną tam po znajomości, to nie inwestujcie siebie, swojego życia i swojej przyszłości w ten uniwersytet z 57 miejsca w rankingach. Nie marnujcie tam czasu i pieniędzy bo pieniądze jeszcze dodatkowo będą z was wyciągać wciskając wam wiele kitu.
    9/12/15
  • xxx

    a co z tym progiem minimalnym na prawo?
    8/23/15
  • prawo nie takie złe

    nie przesadzajmy aż tak, to że studiujesz prawo nie oznacza od razu, że jesteś odludkiem życiowym, nie masz znajomych a słowo alkohol i dyskoteka znasz z filmu... jeśli jesteś na tyle odpowiedzialny, żeby kiedyś w przyszłości odpowiadać za czyjś los i kompetentnie prowadzić rozprawy sądowe będziesz również w stanie pogodzić przyjemności z dużą ilością nauki....
    8/17/15
  • siema.eniu

    prawo? zawsze warto, tylko to nie jest kierunek dla każdego, musisz być przygotowany na ogrom nauki w tym tysięcy regułek prawnych, ustaw i artykułów... ja niestety nie dałem rady przejść 2 sesji i odpadłam... kierunek dla wytrwałych i rzekłbym dla osób bez rozwiniętego życia towarzyskiego...
    8/8/15
  • prawo

    ktoś coś wie na temat prawa? warto? wysoki próg był w zeszłym roku?
    7/26/15
  • rena

    Czy ktoś ma jakieś opinie na temat psychologii na UZ?
    7/15/15
  • ZG

    bardzo lubię Zieloną Górę, tu jest super klimat do mieszkania i studiowania, sam uniwerek idzie z duchem czasu, widać starania kadry, sporo się dzieje na uczelni, mogłoby tylko ciut więcej być imprez i takiego wieczorno-nocnego życia studenckiego,
    5/10/15
  • Ktoś42

    Wie ktoś może jak jest na Inżynierii Kosmicznej i jakie są na nią progi punktowe?
    3/27/15
  • janek

    Czytając wasze komentarze na temat UZ to nie powinniście się niczemu dziwić, uczelnia chce być przyjazna dla studenta, jeżeli chcecie aby poziom studiów był na wysokim poziomie to musicie się udać na Uniwerytet Jagieloński, albo Warszawski, Politechnike Wrocławską lub Szkołę Główną Handlową. Ja jestem inżynierem z 20 letnim stażem i uważam, że poziom na studiach technicznych jest wysoki a poziom wiedzy zależy tylko od samego zaangażowania studenta. Pracuje na stanowisku kierowniczym i mam przyjemność kierować zespole w którym są pracownicy którzy ukończyli różne kierunki studiów od technicznych do humanistycznych. Z pełną świadomością mogę stwierdzić jeżeli ktoś chce tylko chce skończyć studia bo rodzice tak kazali, albo koledzy czy koleżanki z klasy idą na studia a ty masz się męczyć to moja dobra rada: lepiej ukończyć dobre technikum i będziesz lepiej odbierany na rynku pracy niż jakiś marny student bez żadnego doświadczenia, poznasz rynek pracy i dalszą edukacje możesz skończyć zaocznie. Dobry technik to skarb. Pozdrawiam wszystkich czytających internet.
    3/26/15
  • kiki

    Wykładowcy na niczym się nie znają bo to albo zatrudniona rodzina albo znajomi. Odnosi się takie wrażenie jakby ta uczelnia była głównie po to, żeby dawać znajomym prace a studenci tylko po to, żeby otrzymywać na nich dotacje z Ministerstwa. Studenci są nie tylko nie doceniani ale zbywani a zdarza się, że i oszukiwani bo tam można zrobić co się tylko komuś podoba. Niski poziom nauczania, bałagan, którego praktycznie nikt nie kontroluje. Liczy się ilość studentów, z których ma być jak największa kwota pieniędzy nie ich jakość.
    3/18/15
  • koloś

    Witam ukończyłem kierunek MIBM na uzecie w 2014r. Nie polecam tego kierunku bo wykładowcy z tego wydziału na nicznym się nie znają a dla dyplomantów nie mają czasu a czasami zdarza się ,że upokarzają studenta podczas obrony pracy dyplomowej. W dzisiejszych czasach STUDIA to czysty marketing wystarczy tylko przyjść z maturą zdaną na 35% wpłacić pieniądze. SZCZERZE ODRADZAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Niby się mówi że potrzeba inżynierów a pracy dla nich niema a jeżeli jest to za marne grosze. SZkoda waszego cennego czasu, i pieniędzy
    3/10/15
  • Moi

    Uczelnia jak każda inna, można znaleźć wykładowców lepszych jak i gorszych, mimo wszystko nie narzekam. Co do poziomu nauczania, zależne jest to od wykładowcy, od własnego zaangażowania, można się sporo nauczyć i znaleźć dobrą pracę - ale to zależne od tego jakie jest zapotrzebowanie na rynku pracy.
    2/27/15
  • do do wariat

    zeby dostac sie na ta uczelnie nie musisz miec zdanej zadnej dodatkowej matury- jesli zdasz na ok 40% mature z polaka, matmy i jezyka to Cie przyjmą na wszystko co tylko zechcesz, nawet na budownictwo przyjmuja ludzi ze zdaną matura z podstawowej matmy na 31%! żałosna uczelnia... to się w ogóle nie powinno nazywać uniwersytetem
    2/14/15
  • uzetka

    jedna z najgorszych uczelni w kraju, tutaj dostaja sie studenci ktorzy ledwo zdali mature, czasami sie dziwie dlaczego ja tu w ogole jestem, masakra najgorsza decyzja mojego życia to wybor UZ! jezeli jestes studentem któremu nie chce sie uczyc, wolisz chodzic na imprezy i nie obchodzi cie fakt tego ze nie zdobedziesz zadnej wiedzy- to zapraszamy UZ jest dla Ciebie! masakra..... nie polecam!
    2/14/15
  • do wariat

    czy warunkiem dostania się na filologię rosyjską jest zdawanie matury rozszerzonej z tego języka?
    12/31/14
  • wariat

    polecam kierunek filologia rosyjska, jest on rzetelnie prowadzony przez kadrę, która chce przekazać studentom swoją wiedzę, kierunek bardzo ciekawy, można sie wiedzie dowiedzieć o tradycjach i historii Rosji a przede wszystkim perfekcyjnie poznać ten język, co w obecnej sytuacji politycznej może być bardzo przydatne
    8/7/14
  • nie polecam

    do Absolwentka AiU popieram Twoją wypowiedź w 100%!!! Tylko, że podobne "dziwne problemy" przy obronach są też na innych wydziałach. Dodatkowo problemy ze stypendiami: błędy w rozpatrywanym wniosku, ściemnianie studenta i bezczelne decyzje. Dodatkowo wypłaty stypendiów w różnych terminach, najczęściej znacznie opóźnionych ( w ostatnim regulaminowym terminie). Trzeba mieć bardzo silne nerwy, żeby tam wogóle ogarnąć to co się dzieje, ten bałagan. A gdzie w tym wszystkim mieć głowe, siłe i nerwy do nauki? WALKA o swoje prawa zamiast nauki a przede wszystkim zamiast NORMALNOŚCI i SPOKOJU, które powinny być zagwarantowane studentowi w takim miejscu jak uczelnia.
    6/15/14
  • szymek

    Polecam wychowanie fizyczne!! świetny kierunek, dużo sportu, można nabyć ciekawą wiedzę i poznać wspaniałych ludzi!
    5/29/14
  • do uzeciaka

    przyjemna to ona jest dla wykładowców jestem na tym wydziale i zero tam przyjemnej atmosfery
    2/17/14
  • do uzeciaka

    przyjemna to ona jest dla wykładowców jestem na tym wydziale i zero tam przyjemnej atmosfery
    2/17/14
  • student

    Nie polecam studiowania na budownictwie nie tłumacza oblewają nie ktorzy 1 przedmiot zdają po 4 razy i ich oblewaja
    2/17/14
  • Cookie

    Jako absolwent wydziału WEIT na kierunku informatyka, doskonale oceniam tą uczelnię. Świetna atmosfera służąca nauce, doskonała i doświadczona kadra, bardzo dobre zaplecze sprzętowe. Można się wiele nauczyć. Polecam.
    1/25/14
  • Edek

    Na Wydziale Elektroniki Informatyki i Telekomunikacji jest bardzo wysoki poziom. Prace znajdziecie bez problemu za dobrą kasę ale nie koniecznie w ZG. Od tego roku mają nowy budynek - Europejski poziom.
    1/19/14
  • Absolwentka AiU na UZ

    To żenujące, że ta uczelnia dostała możliwość prowadzenia tak prestiżowego kierunku jak Architektura i Urbanistyka. Niestety dzieje się tu wiele złego i absolutnie NIKOMU NIE POLECAM UZ!!!! Rzeczy jakie wyprawiają się tutaj nie mieszczą się w głowie.. Katedra AiU robi problemy z obronami, nie dopuszcza do obron na podstawie nieregulaminowych komisji, a gdy praca jest w dziekanacie, to nie wyznacza się recenzenta i terminu obrony. Dziekan Wydziału Inżynierii Lądowej i Środowiska, nie robi nic w tej sprawie i nie obchodzi go że uczelnia nie przestrzega regulaminu.
    1/9/14
  • ....

    a jak jest na fizyce medycznej ? trudno się dostać/utrzymac?jacy wykładowcy,poziom?
    12/21/13
  • why

    dlaczego?? ja słyszałam, że to bardzo dobra uczelnia z perspektywami na przyszłość... masz zastrzeżenia do wykładowców czy programu studiów? co jest nie tak z UZ?
    12/2/13
  • gonak

    żaden!!!
    11/13/13
  • ??

    drodzy studenci, jaki kierunek studiów polecacie na Uniwersytecie Zielonogórskim?
    10/2/13
  • uzeciak

    Uczelnia bardzo dobra, bardzo przyjazna i miła atmosfera. Polecam głownie kierunki ścisłe a w tym przodujący Wydział Inż.Lądowej i Środowiska.
    9/16/13
  • i dobrze

    to chyba dobrze, wszak chcemy miec porzadnie wyklsztalconych inżynierów w naszym kraju, uwazam, ze wszystkie szkoly powinny trzymac wysoki poziom, nie kazdy moze byc magistrem, dyplomy musza cos znaczyc
    6/23/13
  • SDC

    MBM czyli słynna mechanika budowa maszyn poziom bardzo wysoki i dużo nauki.
    6/18/13
  • Maks

    Na mechanice budowie maszyn jest ciężko.Studiowałem też na Politechnice Wrocławskiej i poziom jest porównywalny.Jak wybierasz się na UZ to nauki i rycia w książkach jest sporo
    6/18/13
  • Mariusz

    Orientuje się ktoś, czy w przyszłym roku na uzecie ma zostać otwarty kierunek geografia?
    5/6/13
  • Michał

    przyzwoicie jest
    4/29/13
  • doriska

    ja słyszałam sporo dobrych słów o Uniwerku Zielonogórskim od dziewczyn, ktore akurat studiuja pedagogike, a druga socjologie, narzekaja czasem, ze musza sie uczyc na zaleczenia, ale niegdy nie slyszalam, zeby mowily, ze poziom jest niski, ja sama zamierzam skldam papiery na UZ i tylko jeszcze co do kierunku nie jestem zdecydowana, ale to bedzie wlasnie jakis humanistyczny
    4/19/13
  • Joasia

    No ja mam straszne odczucia, że to kpina nie studia przychodzą ludzie bez wiadomości na mgr z historii po innych kierunkach i później są mgr historii bez uzupełnienia licencjatu to kpina.
    1/18/13
  • brak

    Fakt jest taki, ze kierunki humanistyczne zaniżają prestiż UZ. Studiuję architekturę i urbanistykę, Wydział inżynierii lądowej i środowiska, jest to nowy kierunek na uz, jeszcze nie wypościli pierwszych magistrów. Uczelnia oferuje specjalizacje budownictwa zeroenergetycznego - jedyną taką specjalizację w Polsce, w rozwiniętych krajach to jest mega trend. A sam klimat zielonej...? dla mnie mega, jestem z poznania, ale uważam ze zielonej nic nie brakuje... miasto dla studentów, a nie wielki mix... O wiele wiele tansze koszty utrzymania (mieszkanie, piwo w barze, itp). komunikacja tez bez zastrzeżeń... Polecam
    12/9/12
  • pafjrk

    Zgadzam się z "emorek". Jednym słwem: PADAKA! Uczelnia nie jest przystosowana do prowadzenia POLITOLOGII. Zmarnowana kasa i czas.
    11/24/12
  • Beata

    Ja tam czuję się w pełni usatysfakcjonowany... Dla mnie szkoła jest zadbana, wykłady ciekawe, no przynajmniej niektóre, ludzie baaaardzo w porządku, zawsze służą pomocą. No i imprezy są świetne :P polecam studiowanie w Zielonej Górze :)
    11/6/12
  • aga

    Jest różnica między wykształceniem zdobytym w Zielonej Górze a większym ośrodku akademickim. Niestety w Zielonej Górze muszą jeszcze wiele poprawić, żeby student czuł się w pełni usatysfakcjonowany.
    11/5/12
  • karola

    Ja właśnie od kilku dni siedzę w necie i szukam informacji na temat różnych uczelni. Podoba mi się Zielona Góra, mieszkam bardzo niedaleko i studiowanie tam to dobra opcja. Coraz poważniej myśle o Uniwersytecie Zielonogórskim. Wszyscy mi mówią, że spoko uczelnia i raczej się zdecyduję :) w sumie, nie trzeba wyjeżdżać do wielkiego miasta, żeby zdobyć wykształcenie :P
    10/25/12
  • akademik

    czy Uniwersytet w Zielonej Gorze ma swoj akademik dla zamiejscowych studentow z terenu? gdzie na ich stronce znajde takie informacje, bo szukam i nie widze nic na ten temat
    10/9/12
  • stypa

    czy ktoś wie jak to wygląda ze stypą na matematyce? Jaka średnia jest wymagana, i czy jest ona różna w przypadku kobiet i mężczyzn? Bo na polibudach tak często jest
    8/22/12
  • trudnesprawy

    Męcz mnie już czytanie opinii o uczelniach, ciągłe powtarzanie pytań typu: gdzie studiować, gdzie jest najlepsza kadra, gdzie budynki są nowwoczesne. Znalazłam chyba moją uczelnię i nawet rodzice zadowoleni są z tego wyboru. Nie ma co dalej przetrząsać internetu, bo przyjdzie październik, a ja utknę w domu, niańcząc bratanicę!
    8/6/12
  • rita

    astronomia jest super. naprawdę ciekawe studia, ale typowo dla pasjonatów. jeden z kierunków na które idziesz, bo od dawna intersujesz się jego tematyką, a nie dlatego, że nie wiesz na co się zdecydować. dla ludzi zainteresowanych astronomią takie studia to podstawa!
    8/4/12
  • patka

    zapisuje się dziś na drugi nabór architektury i urbanistyki,bo nie dostałam się na moje wymarzone studia. Mam jedno pytanie- czy trzeba mieć jakieś zdolności artystyczne, głównie jeśli chodzi o rysunek? B słyszałam że dużo się rysuje technicznie..
    7/17/12
  • mika

    ang a myslales ze jak pojdziesz na studia do wiekszego miasta to od razu zostaniesz tlumaczem w miedzynarodowej korporacji? to zalezy od ciebie jaka specjalnosc wybierzesz i co bedziesz chcial w zyciu robic. ja skonczylam tutaj ang i nie zaluje wiec tylko od tego jak bedziesz sie starac zalezy to co bedziesz w zyciu robic
    7/15/12
  • ang

    studiuję tutaj filologię angielską, trochę żałuję, zę nie poszedłem do większego miasta, bo potem więcej szans na pracę a tak to pewnie zostanę nauczycielem w pobliskim gimnazjum...
    7/5/12
  • qnuk

    no ja ide na astronomie, bo nic nigdy bardziej mnie w zyciu nie interesowalo. a że mieszkam w zielonej gorze, a rodzice wyjechali za granice, to chate mam dla siebie, duzo ziomków tu zostaje, więc studia będą epickie. fajnie byłoby zmienić środowisko, ale zrobię to na magisterce ;D
    6/3/12
  • keto

    widzę że uniwersytet ogólnie zbiera pozytywne oceny, ale czy ktokolwiek studiował tu astronomię? niewiele uczelni oferuje ten kierunek, a mnie tematyka naprawdę kręci. jak oceniacie wykładowców? bardzo byłoby mi na rękę gdyby ktoś polecił lub odradził ten kierunek na UZ, bo trochę się waham
    5/17/12
  • powie

    Bardzo fajna uczelnia, na poziomie, kształci bardziej na lokalny rynek, ale zdecydowanie nie ma na co narzekać. Jak ktoś nie ma kasy i wiedzy, żeby wyjechać z Zielonej to też może sobie dobrze tutaj dać radę.
    5/1/12
  • kindżał

    Dionizy - jesteś taki ... czy tylko takiego ... udajesz? eheheheeh ale się ubawiłem , po pachy!
    3/10/12
  • Dionizy

    ooooo ja! to dzieki własnie pomogłes wybrać mi kierunek studiów:)
    1/18/12
  • machinist

    jak UZ to tylko Wydział Mechaniczny - Mechanika i Budowa Maszyn, znajomy z osiedla po inż. jest Quality Manager i bierze na mies. na łape 9 grubych patyków,wiec da się wyżyć;)
    1/15/12
  • aruba

    mój brat studiował jeszcze gdy nie było UZ, ale w Zielonej była oddzielnie Politechnika Zielonogórska (PZ) i oddzielnie WSP im.Kotarbińskiego. Uczelnia PZ podobno wtedy wiodła niezły prym
    1/14/12
  • gonzo

    nie tylko na uz ale wogóle na jakichkolwiek uczelniach.
    1/14/12
  • Nat

    Nie wiem jak w ogóle ktoś może polecać kierunki humanistyczne na UZ -.-\'
    1/13/12
  • Trybek

    z UZ Polecam Kampus A - jednostki byłej Politechniki Zielonogórskiej. Dobry poziom nauki i dobre perspektywy zawodowe. Cześć
    1/10/12
  • emorek

    Jestem absolwentem UZ i nigdy nie powiem dobrego słowa o tej uczelni. Studiowałem niegdyś na politologii. Zajęcia nie zawsze dochodziły do skutku, a wiele z nich nie wnosiło do mojej wiedzy niczego nowego. Zajęcia były prowadzone sztampowo i nie rozwijały. Kilka lat, które tam spędziłem uważam za zmarnowane. Do tego dochodzi jeszcze kwestia kadry, która z roku na rok jest coraz uboższa, a zajęcia prowadzi jeden wykładowca, w którego przypadku zachodzi podejrzenie o chorobę alkoholową (wskazuje na to jego zachowanie i opinie). Dopiero po skończeniu uniwersytetu i przeniesieniu się na inny doświadczyłem prawdziwej jakości nauczania. UZ zdecydowanie nie polecam nikomu. Chyba tylko tym, którzy chcą zmarnować od trzech do pięciu lat i przy okazji nabyć tak zwany \"papier\".
    1/10/12
  • artur_mentor

    na UZ jest unikalny swojski klimat, jakiego na innych uczelniach nie ma. :)
    1/8/12
  • do Marty 2

    Marta prawdopodobnie ma na myśli stronę brukowca akademickiego Uniwersytetu Zielonogórskiego (to \"u\" w nazwie jest jak się wydaje celowe) Adres www.uniwersytet-zielonogurski.pl
    1/8/12
  • misiek

    a ja nie uważam:) strona internetowa to dobry i wygodny sposób dla wszystkich;) buziaczki
    1/7/12
  • ada

    Tez uwazam,że strona internetow jest do niczego
    1/6/12
  • grzegorz

    ja studiuję pedagogikę i jest ok;) zapraszamy na wydział Wydział Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu (dawna WSP)
    1/5/12
  • Natalia

    Polecam WILiS ; ) Wysoki poziom kadry naukowej oraz zajęcia w nowoczesnych budynkach ; )
    1/5/12
  • budowniczy

    polecam wydział wils
    1/5/12
  • Artur

    od siebie polecam Wydział Elektrotechniki,Informatyki i Telekomunikacji jak i Wydział Mechaniczny. Elektrotechnika na WEiT daje możliwość rozwoju zainteresowań szczególnie w w obszarze energoelektroniki, napędu, telekomunikacji.Poza tym daje możliwość uczestniczenia w studiach zagranicznych. Pozdrawiam
    1/4/12
  • stjudent

    Studiuję na Wydziale Elektroniki Informatyki I telekomunikacji i muszę powiedzieć że w wojsku są lepsze warunki. Zimno w salach, brud, brak ciepłej wody w kranach, brudna woda (mam zdjęcie jak z kranu leci czarna maź), brak gaśnic, jak jest gaśnica to klucza brak, popękane ściany. Zastanawiam się gdzie sanepid, BHP itp. Budynek do remontu ale niestety dwa lata spędziłem zastanawiając się jak i kto dopuszczał użytkowanie tego budynku do celów publicznych. Tragedia!!!! Gdzie prokurator!! W oknach szpary, Tynk odpadał a pęknięcia na ścianach sprytnie zasłaniane listewkami. Zimno zimą, zimno latem w salach od północnej strony i duszno w salach po południowej stronie. System wentylacji niesprawny w 100% (jak zdradziła komisja powołana w celu zbadania stanu budynku), z podłogi odpadają płytki PCV, całe toalety to był jeden wielki kibel, w windach tuż nad głową żarówka bez oprawki. Jak ktoś miał ponad 1,80m wzrostu to musiał uważać żeby go prąd nie poraził. Same windy, 30 letnie też powodowały strach w oczach przed każdym użyciem. W szatni przeciekał dach. Kadra profesorów jest ok. Niektórzy potrafią coś inni gubią się w tym co mówią ale wszędzie tacy się znajdą. Takie wspomnienia wyniosłem, wynoszę i wyniosę i tak odpowiem każdemu kto mnie zapyta jak tam jest.
    1/3/12
  • Jacek

    polecam WEiT, wysoki poziom kształcenia, świetna i kompetentna kadra naukowa, dobre kierunki, łatwość zdobycia pracy
    1/3/12
  • do marty

    bzdury... www.uzetka.pl
    1/3/12
  • do Marty

    ??? zielonogurski przez U zwykle??? mi ten adres nie wchodzi, podaj caly link, jelsi mozesz, o ile to nie jest jakis dowcip
    12/30/11
  • Marta

    wszystkiego o UZecie dowiecie się z internetowego brukowca akademickiego. Adres stronki uniwersytet-zielonogurski.pl baaaardzo polecam
    12/27/11
  • czarna

    :)
    12/26/11
  • xzu

    Wszystko zależy od kierunku. Ja ukończyłem matematykę, dziś pracuję jako programista, nie narzekam:)
    12/26/11
  • Michal

    Studiuje na Wydziale Elektrotechniki, Informatyki i Telekomunikacji. Mogę powiedzieć tyle, że kadra doktorów i profesorów jest naprawdę na wysokim poziomie, mają ogromną wiedzę, liczą się w środkowisku naukowym. Zachęcam innych, bo warto tu studiować.
    12/26/11
  • Perun

    Świetna uczelnia dla ambitnych, łatwo się wybić- UZ dba o swoich najlepszych studentów;). Perspektywy pracy są jak najbardziej pozytywne, ale to też zależne od kierunku... No i same miasto jest jedną z zalet- w którym mieście są tak tanie akademiki i stancje, opłaty za przejazdy MZK? A przy tym jest w ZG wszystko, czgo człowiek potrzebuje- Kina, teatry, galerie, basen, aquapark, no i cała masa dobrych klubów.
    12/22/11
  • bladyq

    Wg mnie oferta kształcenia jest szeroka. Programy studiów są wzędzie takie same, tylko od studenta zależy ile wyniesie z uczelni. Generalnie ja oceniam moją uczelnię jak najbardziej in plus! Polecam
    12/22/11
  • anna

    żal.mimo nadziei.
    12/22/11
  • Anna

    Uniwersytet Zielonogórski jest najlepsza propozycją na zdobycie wykształcenia wyższego w naszym regionie. I uczciwie trzeba powiedziec, wladze uczelni staraja sie jak moga, aby studia byly na maksymalnie wysokim poziomie. Osobiscie uwazam, ze nie ma znaczenia, czy architekture wnętrz robię w Zielonej, czy we Wroclawiu, czy w Poznaniu, bo program jest praktycznie taki sam i tylko od zaangazowania studenta zalezy, ile sie nauczy i jak zda egzaminy, sadze natomiast, ze uniwersytet zielonogorski ma na tyle szeroka oferte kierunkow, ze kazdy znajdzie cos dla siebie, a na pewno dyplom uniwersytetu znaczy wiecej niz jakiejkolwiek innej prywatnej uczelni wyższej, ja moge polecici uniwersytet i moja opinia jest bardzo dobra
    6/4/11
  • błat

    beznadziejna strone internetową ma Uniwersytet Zielonogórski ...
    6/4/11