Ocena uczelni


Komentarze (275)

Kliknij w obrazek by go odświeżyć…

  • Magda

    Zastanawiam się nad którymś z artystycznych kierunków. Bliższe mi jest wzornictwo, ale grafikę, architekturę też biorę pod uwagę. Jak jest z trudnością i ogólnie studiami na tych kierunkach?
    10/18/19
  • WST

    Reply for the comment of Konstruktor budowlany from date 10/5/19
    Dzień dobry. To nie jest szalony pomysł. Studia podyplomowe rozpoczynają osoby, które świadomie podchodzą do tematu i wiedzą, co jest im w życiu potrzebne. Są też osoby, które dopiero w wieku ok 30 - 40 -50 lat mogą sobie pozwolić na realizację pasji. Trzeba mieć jednak świadomość, że są to studia na których można nauczyć się projektowania wnętrz, ale nie nadają uprawnień architektonicznych. Uprawnienia nadaje Izba Architektoniczna absolwentom, którzy mają ukończone studia dyplomowe na kierunku architektura i posiadają tytuł inż. architekta lub mgr inż. architekta. Pozdrawiam
    10/7/19
  • Konstruktor budowlany

    Mam ochotę zacząć niestacjonarne studnia na kierunku architektura w WST. Jestem mgr inż. konstrukcji budowlanych i ze względu na chęć zdobycia uprawnień architektonicznych podjąłem taką decyzję. Czy jest ktoś w wieku 40 +/- z równie szalonym pomysłem. Podaje emaila idprojekt@interia.pl
    10/5/19
  • Studentka

    Na WST zrobiłam dyplom z architektury. Na uczelni jest kilku wykładowców który potrafią przekazać swoją wiedze i naprawdę Cię czegoś nauczą, ale są też tacy którzy mają w głowie dalej stare warunki techniczne a zdanie co do zakresu pracy zmieniają co konsultacje, albo są one całkowicie inne. Bywa, do tego można się przyzwyczaić. Kierunek na którym jest wyrównana ilość projektów z teorią, jednak nie zawsze jest to proporcjonalnie rozłożone i czasem zarywanie nocek to standard, szczególnie jak na zjeździe masz same konsultacje. W dziekanacie niestety wygląda to tak jak we wszystkich mrocznych historiach, chcesz coś załatwić musisz zapłacić i jeszcze o to prosić, ale kiedy chodzi już o termin obrony lub pomyłkę w dziekanacie nie jest prosto chyba że załatwia si coś w obecności dziekana który jest bardzo za studentami.
    10/3/19
  • olka1997

    Cześć zaczynam studia od piątku do niedzieli kierunek pielęgniarstwo w Zabrzu. Czy ktoś może też się wybiera? Pozdrawiam Odezwij się na aleksis.gluszek@interia.pl
    9/11/19
  • Natalia

    Hej , Czy ktoś zaczyna pielęgniarstwo od października ? Natalia.gajos@vp.pl daj znać ;)
    9/10/19
  • Grafik

    Ja i wiele osób, które znam kończyło grafikę (drogie studia), a niewiele można było się nauczyć. Dużo jest nieprzydatnych rzeczy, poza tym studia nie uczą zawodu tylko WSKAZUJĄ drogę. Jeśli ktoś pisze, że uczelnia go wszystkiego nauczyła to najprawdopodobniej to ktoś, kto próbuje ją zareklamować. Można skończyć studia, ale i tak trzeba będzie się dokształcać na kursach. Na studiach narzucają co i w jakich programach się robi, a na kursie mogę sobie wybrać w czym konkretnie bym chciał. Najlepiej mieć studia i kursy, wtedy wygląda to dobrze, ale głównie dla pracodawcy. Ja osobiście polecam studiować, ale coś innego i w międzyczasie robić kursy, poszerzać horyzonty.
    9/3/19
  • Marek

    No dokładnie! Na kurs może iść każdy, ale grafik a raczej Grafik, przez duże "G" to ktoś o wiele więcej. Ja ukończyłem studia na WST na kierunku Grafika a teraz jestem magistrem sztuki. Powiem tak, chodziłem na kursy, ale nic nie było na nich więcej niż to co na studiach i to czego się sam nauczyłem przez zwykłą praktykę. Natomiast ani sam ani na kursach które skończyłem nie nie nauczyłem się dobierania barw, różnych technik, od linorytu przez suchą igłę, druki, po sitodruk, i wiele więcej, ale nie chcę zanudzać. Podsumowując, jeśli chcesz być prawdziwym grafikiem, który będzie potrafił wykreować dla klienta nowy branding, i masz ambicję to idź na studia. Polecam ;)
    9/3/19
  • Grzegorz

    Reply for the comment of pyatnko from date 8/31/19
    Temat jest prosty. opinia jest dość myląca. Pewnie że możesz iść na kursy graficzne, ale (jak to mawiają, wszystko co przed "ale"się nie liczy ;) )po nich będziesz JEDYNIE operatorem systemów graficznych. I spoko, możesz robić jakieś plakaty i ulotki w stylu "JANUSZ BIZNESU", może też coś będziesz umiał więcej, bo wiadomo że wszystko zależy od nas samych.
    9/3/19
  • pyatnko

    Czy podzielacie opinię z którą się spotykam już kolejny raz, że zamiast na stdia o kieruku grafika lepiej jest iść na kilka różnych, intensywnych kursów i że więcej się nia nich nauczę? że są wtedy konkrety a nie ma zapychaczy. Ze wyieram sobie zakres tego, co mnie interesuje a nie jestem zdany na program mało przydatnych przedmiotów z przypadkowymi wykładowcami, nie zawsze specjalistami? O o tym uważacie?
    8/31/19
  • karo

    Cześć ,jest tutaj ktoś z lekarskiego?
    8/27/19
  • Pam

    Jak to wygląda z grafiką na specjalizacji multimedia i animacja 3D? Kierunek godny polecenia?
    8/9/19
  • Vlad

    Cześć, kto zaczyna architekturę wnętrz stacjonie w 2019 z października? :) Bo ja zaczynam, moja poczta kolisnikvladislav09@gmail.com
    8/8/19
  • GrzegorzWST

    Cześć Aleksander! Nasi studenci mieszkają w różnych miejscach, ale zapewne chodziło Ci o Akademiki WST ;) Uczelnia jako takich nie posiada, ale z kilkoma współpracujemy. Możesz do nas zawsze zadzwonić, lub napisać z chęcią Ci pomożemy! Wszystkiego dobrego i zapraszamy :)
    8/7/19
  • Aleksandr

    Gdzie mieszkają studenci?
    7/30/19
  • ada

    Jakie języki są do wyboru na informatyce?
    7/20/19
  • Mario

    Uczelnia godna polecenia. Wykładowcy, jeżeli chodzi o kierunek Budownictwo z Politechniki Sląskiej, AGH, Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Opole- psychologia, Politechnika Częstochowska - rysunek, w zależności od przedmiotu. Na kierunku budownictwo idziesz tym samym programem co Politechnika Sląska. Jeżeli ktoś uważa że skoro to są płatne studia i musi tak czy inaczej zaliczyć semestry, to się pomyli. Wykładowcy są wymagający, zwłaszcza na żelbecie ,stali, mechanice, fizyce budowli, architekturze. Poziom nauczania jest przyzwoity. Jeżeli ktoś chce się czegoś nauczyć, to na pewno się nauczy, jeżeli nie to żadne studia czy to państwowe czy prywatne, w niczym mu nie pomogą. Polecam kierunek budownictwo a WST - absolwent budownictwa. Pozdrawiam mazgajów piszących złe opinie !!!! Cos od siebie trzeba dać niestety.
    7/12/19
  • bud

    Hej, jak jest na budownictwie, jakieś opinie?
    7/9/19
  • Kaśka

    Hej Pablo22, fajnie, że się odezwałeś. Proszę napisz jak wygląda harmonogram zajęć, czy jest ciężko itp.
    7/6/19
  • Magda1

    Czy mogłabym prosić o kontakt do jakiegoś studenta lekararskiego? (PILNE) Będę wdzięczna za pomoc :-)
    7/4/19
  • Pablo22

    Kolejny hejter się uaktywnił ? Pewnie kolega myśli, że jak zapłaci to od razu same piątki na zaliczeniu? Nikt nikogo nie zmusza do studiowania na danej Uczelni, można się przenieść! Powiem tak, nie żałuję studiowania na kierunku lekarskim. Zarzucicie mi, że każdego przyjmują i że nie chcecie, żeby leczył Was taki lekarz? Musze wkuwać anatomie i zdawać egzaminy, jak każdy student medycyny (pozdrowienia dla dr. Ekkerta :) Nie zaliczasz? Nie studiujesz! Ludzie, nauczcie się, że na studiach się trzeba uczyć, niezależnie od tego, czy są darmowe czy płacisz 20 tysięcy. Dziękuję za uwagę!
    7/1/19
  • kacperek2121

    nie zycze nikomu zostania studentem na wst
    6/27/19
  • Niikkk

    Ktoś może napisać coś o poziomie budownictwa niestacjonarnego? czy ciężko, jak nauczyciele, zajęcia itp
    4/24/19
  • Kaśka

    Czy ktoś wie jak jest na lekarskim w WST?
    3/30/19
  • Martyna

    Od kiedy trwają zapisy na uczelnie?
    3/20/19
  • Cezary

    Cześć. Studiuje ktoś stacjonarne informatykę i byłby na tyle uprzejmy by odpowiedzieć mi na maila na kilka krótkich pytań? czarmilion@interia.pl
    3/4/19
  • pierniczek

    Cześć! Czy ma ktoś tutaj jakieś doświadczenia z niestacjonarną architekturą na WST? Czy są jakieś realne szanse na pracę w zawodzie architekta po studiach na tej uczelni?
    12/16/18
  • ktoś

    Byłam na AiU zaocznie ,studia super, jednak na każdym kroku trzeba wydawać gruby hajs na materiały, makiety, projekty, druki, a sam koszt czesnego...no każdy widział. Po dwóch semestrach nie podołałam tylko z powodów finansowych. Jeżeli chodzi o wykładowców- mają bardzo dobre podejście do tego typu studiów...nie jest tak, że płacisz to zdajesz. Trzeba pracować na swoje. Ludzie s ogromną wiedzą i pasją tam uczą, wiadomo znajdzie się pare architektów, którzy nie wiedzą sami czego od studentów wymagają i mają dziwne wytyczne pod względem oceny prac, no ale to jak wszędzie... Sporo jest nieporozumień w kwestii odwołanych i przeniesionych zajęć, drugich terminów i to jest na minus. Sama uczelnia jest odnowiona- wypasiony bufecik, jest pare biurek na korytarzu i puf, jak dla mnie za mało, powinno być więcej siedzisk dla studentów na korytarzach. Kolejny minus to biedna biblioteka i niemiła tam obsługa, w sekretariacie również niezbyt przychylnie. kolejny minus to wiecznie nie ma gdzie zaparkować, a kolejka do drukarni zawsze kilometrowa. Jednak dobrze wyposażona to na plus. Mogłabym tam wrócić. Ale w sumie to liczy się tylko polibuda, na której niestety nie ma zaocznej archi więc jak tu żyć... Płać i płacz, albo bieduj studiując w Gliwicach i dorabiaj w weekendy na przetrwanie....
    11/24/18
  • Olix

    Hej, szukam informacji, opinii na temat podyplomówki z konserwatorstwa na tej uczelni. Ktoś coś?
    11/17/18
  • MiSiek

    Cześć, jestem maturzystą i zamierzam w przyszłym roku podjąć się studiów zaocznych na mechatronice. Mam jednak obawy dotyczące.... Angielskiego! Od zawsze miałem z nim problem i chciałbym się zapytać jak wygląda angielski na WST? Czy jest wysoki poziom? Jak wyglądają zajęcia i jak wygląda zaliczenie? I tak wgl czy polecacie i jesteście zadowoleni?
    11/4/18
  • Admin

    Komentarz usunięty.
    10/25/18
  • Natalia

    Hej wie ktoś coś więcej jak mam wyglądać jutrzejszy dzień dla grafiki zaocznej bo to będą nasze pierwsze wykłady ?😬
    10/12/18
  • Michał

    Powiecie mi skąd mam wiedzieć w której grupie jestem?
    10/5/18
  • Nela

    Hej jest ktoś z arch wnętrz zaocznie magisterka?
    10/4/18
  • Kuli

    Heeeej ktoś z architektury wnętrz zaocznie?
    9/26/18
  • Nowy

    Hej, tak sie zastanawiam od dluzszego czasu czy uczelnia wysyla listy z potwierdzeniem przyjecia na studia. Dostaliscie cos takiego?
    9/26/18
  • Leosia

    Ja tez będę w grupie drugiej na grafice zaocznej ^^
    9/24/18
  • Studentka

    Zna ktoś jakies informacje na temat pierwszego dnia czyli tzw. Rozpoczęcia roku?
    9/23/18
  • Studencik

    Czy są tu przyszli studenci arch. zaocznej do października 2018 na WST ?
    9/21/18
  • Kasia

    Ja będę w grupie drugiej na grafice zaocznej. Można w sumie jakąś grupe na fejsie założyć :D
    9/21/18
  • Magda

    Czy ktoś tutaj z grafiki zaocznej będzie może w grupie drugiej?
    9/19/18
  • NowyStud...

    Hejka, Przyłączam się do pytania Agi ... Jak wygląda rysunek na kierunku architektura niestacjonarne ?
    9/18/18
  • Aga

    Hej. Czy ktoś się orientuje jaki nacisk jest na rysunek na kierunku architektura na wst?
    9/7/18
  • Lena

    hej, ja się wczoraj zapisałam na architekture i z tego co wiem jeszcze maja nabór :D
    9/5/18
  • NieStudent

    Orientuje się ktoś czy są jeszcze miejsca na architekturze wnętrz lub na innym kierunku? Gdzie można dowiedzieć się o limitach?
    9/5/18
  • Studentka

    Hej, Wybiera się ktoś na architekturę stacjonarnie od października 2018?
    8/27/18
  • Leosia

    Od października na grafikę zaocznie ^^
    8/26/18
  • Magda

    Bardzo się cieszę, że jest tutaj parę osób z zaocznej grafiki z którymi zobaczę się w październiku!
    8/25/18
  • Beatka

    wybieram się tutaj w roku 2020, czy ktoś poleca architekturę wnętrz? Albo czy ktoś może też się akurat wybiera? :D
    8/25/18
  • Wiktoria

    W tym roku zaczynam studia niestacjonarne na kierunku architektura :) Jeśli ktoś również podjął taka decyzje to bardzo proszę o kontakt! wikim_98@op.pl
    8/12/18
  • Student

    Cześć, wybiera się ktoś na wzornictwo zaoczne lub dzienne? :)
    8/7/18
  • Monika

    Hej ja składałam zaocznie na grafikę :)
    8/6/18
  • fotografia

    Moja koleżanka chodziła tam na studia podyplomowe właśnie z fotografii podróżniczej i dokumentalnej i była bardzo zadowolona... jak opowiadała to az ja nabrałam ochoty aby sie na nie zapisać ale niestety przez pracę nie mogę w tym roku :(
    7/26/18
  • Ola

    Cześć wszystkim, czy ktoś studiuje FOTOGRAFIĘ PODRÓŻNICZĄ, REPORTAŻOWĄ I DOKUMENTALNĄ na WST w Katowicach albo zna kogoś kto studiuje albo słyszał jakieś opinie? Z góry dziękuję za wszelkie informacje :)
    7/25/18
  • Julia

    Właśnie w październiku zaczynam zaocznie grafikę :D!
    7/21/18
  • Kasia B.

    Magda, ja się wybieram na grafikę zaoczną :D Mam nadzieję, że do zobaczenia w październiku!
    7/13/18
  • wera

    Ja złożyłam na dzienna grafikę! ;p z tego co wiem to biora pod uwagę kolejność składania papierów ;)
    7/12/18
  • Magda

    Czy jest tu ktoś kto wybiera się zaocznie na grafikę?
    7/8/18
  • Kandydat

    Proszę o opinie o mechatronice czy ktoś z was już złożył dokumenty na ten kierunek
    7/4/18
  • XvX

    Do kiedy trwa rekrutacja bo nie złożyłam jeszcze dokumentów a na stronie nigdzie nie umiem znaleźć terminów >.<
    7/2/18
  • studenta

    Ja studiuje na WST i mogę polecić Uczelnię. zarówno jeżeli chodzi o warunki jak i jakośc. w weekendy trzeba dłużej poszukać miejsc parkingowych ale poza tym nie mam uwag.
    6/13/18
  • Łukasz P.

    Dziś byłem w WST i złożyłem dokumenty na informatykę zaocznie. Nowy budynek robi wrażenie. Panie z dziekanatu bardzo sympatyczne i pomocne. Zastanawiam się, czy dam sobie radę z przemieszczaniem się po uczelni, bo jeżdżę na wózku inwalidzkim. Teoretycznie w 99% uczelnia dostosowana, ale może jest tu ktoś, kto wie więcej na ten temat ?
    6/9/18
  • Student

    PANI W KWESTURZE BARDZO MILA
    6/3/18
  • Ada

    Hej zastanawiam sie nad studiowaniem informatyki zaocznie .czy warto studiowac ten kierunek na tej uczelni ? I
    5/26/18
  • Aga

    hej! ja również zastanawiam się nad architekturą zaocznie, dołączam się do pytania:)
    5/21/18
  • Jula

    Hej wybieram sie na zaoczne studia architektury od października. Czy jest tu ktoś kto też idzie ? a może ktoś już studiuje architekturę i może polecić lub odradzić ? :)
    5/13/18
  • Vlad

    Cześć, bardzo chcę studiować na kierunku architektura wnętrz, ale nie wiem gdzie. Czy ktoś może mi powiedzieć o Wyższej Szkole Technicznej w Katowicach? Jestem ukraińcem. Dziękuję bardzo. gmail: kolisnikvladislav09@gmail.com
    4/21/18
  • Martyna

    Hey, co możecie powiedzieć na temat wydziału Budownictwa - i zaocznie, i dziennie. Warto?
    4/19/18
  • xsell

    Cześć :) jest może tutaj osoba,która studiuje na WST grafikę albo architekturę wnętrz ( lub już zakończyła studia ) i chciałaby podzielić się jakimiś informacjami dotyczącymi studiowania,któregoś z kierunku ? Mam dosyć ciężki dylemat by wybrać kierunek najbardziej dla mnie właściwy . Będę wdzięczna za odpowiedź : beaksdk@onet.pl
    2/27/18
  • stt

    Ja mam bardzo pozytywne odczucia w stosunku do Uczelni. Zajęcia uważam za ciekawe i interesujące. Panie z dziekanatu normalne.
    2/22/18
  • Kasia

    Hej :) interesuje mnie wzornictwo. Z tego co widzę na Wst jest tylko licencjat, może ktoś jest w temacie i wie w jaki sposób możnaby było później zrobić magistra? Czy istnieje możliwość zrobienia tego na innej uczelni?
    2/12/18
  • Jola

    Cześć, studiuje tam i NIE POLECAM - uczelnia kreuje się jako nowatorska a uczą samych przebrzmiałych rzeczy .... (dot. budownictwa) - NIC z nowinek technicznych, pracy na nowoczesnych programach komputerowych wspomagających projektowanie, itp. każą wkuwać stare regułki i wzory... BARDZO NIEMIŁA OBSŁUGA PAŃ W DZIEKANACIE, uczelnia zamiast stać frontem do studenta (przecież płacimy za naukę) to robi mu "pod górę"... ale decyduj sam...
    2/9/18
  • Adam

    Czy ogólnie polecacie WST? Interesuje mnie kierunek budownictwo. Obawiam się uczelni prywatnych, gdyż głównie opiniuje się je jako uczelnie gdzie płacisz, więc zdajesz, a mnie interesują adekwatne do kierunku wymagania. I czy problemem jest się dostać? Jest jakiś próg, czy to po prostu decyduje o tym kolejność zgłoszeń? Proszę o rzetelne informacje ;)
    1/29/18
  • jolcia

    podczepiam się pod pytanie o Grafikę, ale nawet szerzej - szukam kierunku KREATYWNEGO ... może brzmi to szeroko, ale takie mam sugestie od konsultantów, aby kształcić się w tym obszarze kreatywno-artystycznym. No i w związku z tym pytanie - co wybrać, jaki kierunek? Bo trochę tych artystycznych jest, ale opisy są nie do końca zachęcające, albo jakies takie patetyczne, naukowe, jestem skołowana. Może ktoś rozpoznał juz ten akurat temat, ma porównanie? może coś polecić? będę wdzięczna
    1/11/18
  • kamiszoneq

    Witajcie, mam pytanie czy Grafika na tej uczelni jest godna polecenia. Chcę się przenieść z mojej uczelni na inną bo jestem załamana poziomem swojej uczelni :) Z góry dzięki za info
    1/5/18
  • Wiktoria

    W 2018 planuje zacząć studia na kierunku architektury lub architektury wnętrz(zaocznie), jeśli jest ktoś kto studiuje na tej uczelni wymienione kierunki gorąco(!) proszę o kontakt ze mną, opowiedzcie mi proszę więcej o szkole, ludziach i wykładowcach. Mój mail wikim_98@op.pl później możemy zgadać się na fb! :) ps dziewczyny na informatyce rozwniez zapraszam do wyrazenia opinii
    11/28/17
  • mela

    potwierdzam, że warto. studiuje architekturę i jestem mega zadowolona 👍
    11/22/17
  • studentaka

    w tym roku rozpoczęłam studia na wst, to uczelnia którą można polecić każdemu.
    11/13/17
  • Martyna

    Patrycja daj znać szukaj na fb Martyna Kosiec 😊
    10/11/17
  • MARTYNA

    Patrycja, tak tak dziewczyna 😀
    10/11/17
  • Patrycja

    M, ja się wybieram na budownictwo. Czy jakaś dziewczyna też? 😀
    10/6/17
  • M

    Budownictwo zaocznie ? Wybiera się ktoś?
    10/5/17
  • Kao

    Patrycja , Wybieram sie na budownictwo i pewnie zobaczymy jak nam pojdzie Pozdrawiam
    9/30/17
  • Kao

    Prosze o informacjia ,jaka to uczelnia
    9/30/17
  • ....

    Orientuje się ktoś czy szkoła korzysta z USOS ?
    9/25/17
  • Tyna

    Witam, czy jest tu ktoś, kto od października zaczyna studia zaoczne na kierunku gospodarka przestrzenna? Jeśli tak, liczę na kontakt : justyna__95@o2.pl
    9/22/17
  • Ollie

    Tak, idę na wzornictwo na zaoczne tez:) ktoś z Krakowa?
    9/18/17
  • Patka

    Ktoś wzornictwo zaocznie ?
    9/16/17
  • Eh

    Jest tu jakiś student wzornictwa?
    9/8/17
  • Patrycja

    Ktoś się wybiera od października na budownictwo? :)
    9/5/17
  • Szymon

    https://www.facebook.com/groups/324799834597400/ Link do grupy architektura zaoczne :D
    9/1/17
  • Daria

    Architektura stacjonarnie od października. :D Kontakt: daria.kot75@gmail.com
    9/1/17
  • Monia123

    architekturo zaoczna nadchodzę xd
    8/31/17
  • Agata

    Czy ktoś wybiera się na Architekturę Wnętrz zaocznie od października? Chętnie bym kogoś poznała. Zostawiam mojego maila agatajanukowicz@gmail.com
    8/30/17
  • do: Szymon

    napisz do mnie maila edith95.j@gmail.com
    8/29/17
  • Klaudia

    Ktoś wybiera się na architekturę stacjonarnie. Z chęcią poznam osoby na ten kierunek. Można się ze mną skontaktować pisząc na maila: foggy098@gmail.com
    8/29/17
  • Marta (architektura wnetrz)

    Witam, wybiera się ktoś na architekturę wnetrz stacjonarnie I stopnia? Chetnie kogos poznam=) zostawiam maila w celu kontaku marta_yurgaV@ukr.net lub Instagram yurgamarta
    8/28/17
  • Szymon

    Chętnie założę, tylko podaj mi link do Twojego konta na fb, bo potrzebuję przynajmniej jedną osobę zaprosić do grupy żeby ją założyć |;)
    8/27/17
  • Ee

    Szymon, może utworzysz już na fb grupę na zaoczną architekturę? ;)
    8/22/17
  • Szymon

    Kto idzie na architekturę zaocznie ? :D Jest może jakieś spotkanie przed rozpoczęciem roku ?
    8/18/17
  • Kinga

    Kto wybiera się na architekturę stacjonarnie ? Z chęcią poznam osoby z mojej grupy
    8/17/17
  • Natrisha

    Witam serdecznie 😉 Gdzie mogę się dowiedzieć czegoś na temat spotkań klasowych, przed rozpoczęciem roku szkolnego ? Czy w ogóle takie spotkania studentów są organizowane ? 😉 Natalia - Architektura wnętrz
    8/11/17
  • Bartek

    Mam zamiar przenieść się Polibudy Śląskiej z automatyki i robotyki z mechanicznego na wst na mechatronikę. Powiedzcie, da się czegoś nauczyć przydatnego czy tylko liczenia i książki dobrzańskiego jak na polsl? Jak często odbywają się zjazdy, co tydzień za wyjątkiem świąt jak na polśl?
    8/3/17
  • magda

    ktoś wybiera sie na grafike zaocznie? jakies opinie?
    7/31/17
  • eryk

    No to ja jeszcze raz powtórzę: Kto ma wiedzieć jak nie Ty, jakie masz predyspozycje? Architektura: rysunek, Budowlanka: nacisk na przedmioty ścisłe.. skąd my mamy wiedzieć w czym czujesz się lepiej? ;/ Od tego zależy, co będzie dla Ciebie "lżejsze".. jeśli nie masz wyobraźni przestrzennej i nigdy nie trzymałeś ołówka w ręce, to architektura może być zgubna.. natomiast jeśli chemia i fizyka stanowią dla Ciebie problem, no to adekwatnie jak wyżej, budowlanka nie jest dobrym rozwiązaniem.. pytanie ludzi, co jest łatwiejsze nie ma sensu.. nie rozumiesz tej zależności?
    7/27/17
  • R1980

    Tak, serio mówię. Liczę się z tym że tytułu nie kupię, nie o to mi chodziło. Pytam tylko który kierunek jest mniej wymagający, swoją edukację zakończyłem jakieś 10lat temu. Ostatnie zmiany w pracy wymusiły podjęcie nauki i zdobycie inżyniera. Tyle. Więc powtórzę pytanie, które studia inżynierskie nie są za trudne, wiem że będę musiał się uczyć ale bez przesady. Pozdro
    7/27/17
  • eryk

    O matko... r1980 Ty tak serio? Nie da się kupić wykształcenia, nawet na studiach zaocznych.. Inżynieria jest trudniejsza, niż licencjat i tylko indywidualne predyspozycje mogą odpowiedzieć na Twoje pytanie. Jak jest Ci to obojętne, co będziesz studiować, to nasuwa mi się pytanie, po co w ogóle zaczynać te studia? o.0
    7/27/17
  • r1980

    Witam poszukuję kierunku żeby zrobić jakiegokolwiek inżyniera bo pracę już mam. Tylko tytuł jest mi potrzebny. Szukam kierunku łatwego i przyjemnego. Co polecacie? Dzięki za radę i opinie Pozdrawiam
    7/27/17
  • r1980

    Witam poszukuję kierunku żeby zrobić jakiegokolwiek inżyniera bo pracę już mam. Tylko tytuł jest mi potrzebny. Szukam kierunku łatwego i przyjemnego. Co polecacie? Dzięki za radę i opinie Pozdrawiam
    7/27/17
  • monia 123

    do kiedy rekrutacja i papiery n kierunek architektura ?
    7/24/17
  • Studentka wst

    Dla wszystkich którzy chcą iść na grafikę: Na wstępie nie trzeba mieć umiejętności w tej dziedzinie. Na zajęciach rysunku wykładowcy podchodzą indywidualnie do studenta. Liczy się po prostu zaangażowanie. Jeśli nie umiesz rysować ale będziesz pracować w domu, ćwiczyć cały czas bez problemu można mieć nawet 5. Oczywiście są gorsi wykładowcy, którzy mają problem , komunikacja i oczekują niewiadomo czego ale to da się przeboleć. Fakt faktem, że trzeba po prostu pracować na swoje konto. Nikt za nas nie będzie nic robił. Jeśli są ludzie, którzy myślą że wszystko zostanie podane im na tacy, to studia nie są dla nich.
    7/23/17
  • M

    studiuję na tej uczelni architekturę i jestem raczej zadowolona - kontakt z wykładowcami jest bardzo dobry, chociaż wiadomo, że zdarzają się lepsi i gorsi. WST stara się dobrać najlepszą kadrę, choć różnie z tym bywa. Nadrabia z kolei ilością aktywności, plenerami, wyjazdami, konkursami itp. Na pewno nie jest tak, że płaci się za dyplom - trzeba dużo robić w domu (studiuję zaocznie) plan jest obszerny i zajęcia czasem są 8-21.
    7/20/17
  • E

    Na architekturę zaocznie: ja ;)
    7/17/17
  • Sz

    Złożyłem papiery na architekturę zaoczne na WST czy ktos jeszcze się wybiera na ten kierunek ?
    7/15/17
  • Sara

    Hi! I'm half Norwegian half Polish, and are thinking about studying architecture in WST in Katowice (next school-year). I speak a little bit Polish, and understand everything, but not enough to study in it.. Are there any other foreign students there? How is the social life? And the school/teachers? Would really appreatiate an answer!
    7/14/17
  • Kinga

    Od października zaczynam architekturę (dzienne) na tej uczelni. Ktoś jeszcze składał papiery na ten kierunek ?
    7/14/17
  • Alqua

    Dzwoniłam wczoraj o architekture wnętrz i otwierają stacjonarne i niestacjonarne. Ja będę na zaocznych - ktoś jeszcze się wybiera?
    7/14/17
  • Student Mechatroniki WST

    Hej, pisze tutaj ponieważ ukończyłem 1 rok i wiem jak ważna jest opinia o uczelni dla przyszłych studentów. Jak wiadomo jest to uczelnia wyższa, a to że jest niepubliczna nie oznacza że jak zapłacisz to masz zaliczenie. Uczyć się trzeba, bez tego ani rusz !! U mnie po pierwszym roku odpadło prawie 60% osób. Kadra Wykładowców na WST to prof i dr którzy wykładają na takich uczelniach jak UŚ w Katowicach, czy też UŚ w Gliwicach , także poziom jest wysoki. Odpowiadając na ponizsze pytania, nie musisz być niewiadomo jakim mistrzem z matematyki, zaczyna sie od podstaw z szkoły średniej, jednak szybko nabiera tempa, i trzeba naprawde się przykładać, żeby nie zostać w tyle. Na pierwszym roku dużo osób odpada na fizyce , której jest bardzo dużo. Jedynym minusem tej uczelni jest opłata wakacyjna 450zł nie wiadomo za co. Jednak mimo to , bardzo polecam tą uczelnie, wykładowcy na prawdę w porządku, godziny zajęć poukładane w miarę logicznie, choć czasem zdarzy się że trzeba poczekać te 2h, ale rzadko. Kończąc jak ci zależy na osiągnięciu wykształcenia, przyłożysz się do nauki to skończysz tą szkołę ;)
    7/13/17
  • mil

    Cześć, wiadomo ile ludzi musi się zapisać na architekturę zaocznie, żeby kierunek został otwarty? Może ktoś się orientuje jaka liczba osób złożyła już dokumenty na ten kierunek?
    7/12/17
  • ol

    hej, wie ktoś jaki jest limit miejsc na wzornictwie i do kiedy mogę złożyć dokumenty? i czy w ogóle ktoś się wybiera na ten kierunek na dzienne?
    7/12/17
  • kl

    ja bym wybrała architekturę, myślę że ma większe perspektywy. Po architekturze zrobisz podlodówkę z wnętrz i będzie architektem wnętrz ale odwrotnie nie ma takiej możliwości...
    7/10/17
  • monia 123

    co lepsze architektura czy wrchitektura wnętrz?
    6/30/17
  • Administrator

    Komentarz usunięty.
    6/30/17
  • aaaaaw

    szkoła bardzo fajna.. mimo to, ze jest prywatna to naprawdę trzeba dużo robić ( architektura wnętrz), wykładowcy wymagają naprawdę bardzo dużo, owszem zdarzają się i tacy, którzy nawet po zgłoszeniach do dziekanatu nic się nie zmieniają i przeciągają terminy na wakacje. Opłata wakacyjna też nie wiem po co jest... jak i opłata za plener, na który trzeba sobie samemu dojechać i znaleźć lokum ;) Ale ogólnie na plus.
    6/28/17
  • Kosa

    Jak to możliwe, że w ciągu godziny przybyło uczelni kilkaset głosów? :|
    6/27/17
  • zainteresowana

    ja wybieram się na grafikę i wypytywałam wśród znajomych - jak wszędzie opinie są podzielone. sa zadowoleni i niezadowoleni. nie wiem od czego to zależy. mnie przekonały moje koleżanki które tam studiują
    6/25/17
  • zainteresowana

    ja wybieram się na grafikę i wypytywałam wśród znajomych - jak wszędzie opinie są podzielone. sa zadowoleni i niezadowoleni. nie wiem od czego to zależy. mnie przekonały moje koleżanki które tam studiują
    6/25/17
  • Kamila

    Dziwnie to wygląda, faktycznie jakby sobie sami sztucznie nabijali głosy...
    6/25/17
  • Zszokowany

    Jak to jest możliwe, że uczelnia ta w ciągu zaledwie kilku chwil z odległych miejsc w tym rankingu trafiła na 2-gą pozycję (zaraz za UJ). Z całym szacunkiem, ale wygląda to tak jakby pracownicy uczelni sami podbijali pozycję uczelni w rankingu. No i sam fakt, że uczelnia jest 2-ga z UJ... No proszę państwa... Trochę ogłady i umiaru... Co to za ranking w którym można robić takie zagrywki?
    6/25/17
  • AW

    Witam, Czy ktoś z tu obecnych wybiera się od października na Architekturę Wnętrz zaocznie?
    6/25/17
  • Margot

    Nie polecam. Szkoła ma kiepską opinię w środowisku.
    6/23/17
  • studentka WST

    ja mam pozytywne uczucia i też uważam sie za uczciwego komentatora. jak na każdej uczelni taki ina WST trzeba się uczyć... ludzie to jest uczelnia wyższa a nie podstawówka gdzie Cię prowadzą za rączkę. |Fakt jest to Uczelnia prywatna i za studia się płaci ale nik za ciebie nie zda egzaminów - poziom i kadra jest taki jak na uczelniach państwowych. jęzeli ktoś przyszedł i myślał, że zapłaci i za niego wszystko załatwią i jeszxcze egzaminy zdają za ładne oczy to sie grubo myli. Trzymają poziom i tyle!
    6/22/17
  • student WST

    Bede uczciwym komentatorem, otoz jest niestety wiecej negatywow niz pozytywow. Raczej nie mam mowy o nauce tylko idz pan i radz sobie sam jak nie zrobisz to warunek- jak sie student nie nauczy sam , wiekszosci z wlasnych materialow to raczej od wiekszosci wykladowcy nic nie wyniesie. Metoda nauczania zalatuje PRL-em. Ogolnie pralnia pieniedzy, czesne, oplata wakacyjna, plenery, praktyki, materialy do r;ysowania, druki, programy komputerowe, korepetycje (niestety takie sa realia na wst), ciagle zmieniajacy sie plan zajec, zajecia do 21:15. Szkoda ze sie zdecydowalem wlasnie na wst bardzo zaluje ale juz tyle kasy poszlo ze trudno jest sie wycofac- oczywiscie poszukuje alternatywy. Jeszcze jedno- jestes tam tylko studentem, numerem i w razie w rownany z ziemia...
    6/18/17
  • aw

    Moja kochana uczelnia.:) jak dobrze wspominam te czasy na Wnętrzach... super uczelnia:)
    6/13/17
  • Architektura

    Zaocznie od października, może jest ktoś z KRK? :)
    6/5/17
  • katherine94

    Co prawda osobiście nie uczęszczałam na WST w Kato, ale słyszałam dobre opinie o tej uczelni od znajomych.
    5/20/17
  • claudeq

    Wiecie może jaki jest limit miejsc na architekturę wnętrz, od października zamierzam tam studiować i za bardzo nie wiem kiedy papiery składać żeby nie było za późno. Jak ogólnie wyglądają zajęcia na tym kierunku i czy trzeba perfekcyjnie rysować ?
    5/14/17
  • kiczka67

    Ja właśnie pisałam do jednej dziewczyny, która aktualnie studiuje wnętrza na WST. Mówiła, że zdania są podzielone. Cytując jej słowa" Są tacy którzy uważają, że poziom jest za niski, ale uważam że wystarczający biorąc pod uwagę to, ze wiekszosc studentów pracuje i nie ma czasu na jeszcze więcej nauki.". Jeśli chodzi o mnie, to boję się czy ta uczelnia warta jest aż takich funduszy. Przed chwilą wyczytałam, że np na architekturze, nie dość, że płacisz wysokie sumy za czesne i wpisowe to dodatkowo płacisz "opłatę wakacyjną" w wysokości 700 zł. Nie rozumiem jak tak można zdzierać kasę- "za nic".
    5/2/17
  • Anna

    Hej! Ja zastanawiam się nad architekturą wnętrz zaocznie - macie jakieś opinie? Bo do tej pory znalazłam 2 skrajnie różne zdania na necie...
    5/2/17
  • kiczka67

    Cześć, jest tu ktoś może, kto wybiera się w październiku na architekture na WST (zaocznie)?
    5/1/17
  • Natalia

    Ktoś studiował na WST grafikę i może podzielić się opinią na temat tego kierunku? Oraz czy faktycznie wymagają na początku jakiejś wiedzy i umiejętności (mam na myśli fragment w opisie kierunku na stronie WST "Kandydat na grafikę powinien")?
    4/25/17
  • Marek

    Witam, od października wybieram się na mechatronikę... Jest tu ktoś, kto może coś więcej powiedzieć na temat tego kierunku studiów? Jak z matematyką, czy trzeba być nie wiadomo, jakim mistrzem z matematyki, żeby sobie poradzić? Czy po prostu jest bardzo ciężko? Proszę o konkretne odpowiedzi Pozdrawiam
    4/25/17
  • arch

    sprawdź sobie opłaty na ich stronie - wszystko jest podane - lub zadzwoń i zapytaj się a na pewno wszystkiego się dowiesz. :)
    4/9/17
  • Ola

    A może jest tu ktoś kto wybiera się w 2017 na Architekturę i Urbanistykę do wst zaocznie ?
    4/3/17
  • Ola

    Hej , mam pytanko , wybieram się na architekturę i urbanistykę , czy poza opłata (czesne) za semestr są możliwe dodatkowe opłaty ? i czy dużo jest rzeczy w które się trzeba wyposażyć ?
    4/3/17
  • stud

    Na WST obowiązuje kolejnośc zgłoszeń wiec wyniki matury nie mają takiego znaczenia. Po prostu trzeba się uczyc na studiach aby się utrzymać. Rysunek - ogólnie dasz radę bez wcześniejszego przygotowania z rysunku ale będziesz musiała się bardziej przyłożyć... choć radziłabym zrobić sobie w wakacje jakiś podstawowy kurs rysunku - będzie Ci łatwiej.
    4/2/17
  • O.L

    Witam! Mam pytanie jeśli chodzi o architekturę wnętrz, czy ciężko mi będzie, jeśli nie miałam wcześniej doczynienia z rysunkiem i jak to wyglada jeśli chodzi o studia niestacjonarne czy bardzo ciężko, ponieważ w tygodniu będę pracować ?
    3/27/17
  • M.W.

    Hej! Mam pytanie o WST wzornictwo. Polecacie ten kierunek na WST?
    3/21/17
  • Paweł

    Witam chciałbym od nowego roku zacząć studiować na WST budownictwo zaocznie mam pytanie czy przykładają oni uwagę na wyniki czy decyduje kolejność zgłoszeń ponieważ nie ukrywam że nie mam doskonałych wyników z matury. Pozdrawiam
    3/17/17
  • M z AW

    Co do pytania odnośnie przedmiotów związanych z matematyką czy fizyką na AW, to mogę powiedzieć, że jedyna forma matematyki to geometria wykreślna, a fizyka to bardziej na zasadzie właściwości tworzyw budowlanych itp. Raczej nie trzeba nic liczyć. Trzeba być za to bardzo kreatywnym i w dosyć szybko przyswajać programy komputerowe typu CAD czy Photoshop.
    2/17/17
  • M z AW

    Pod względem organizacyjnym jest parę mankamentów (np. układ planu zajęć, nagłe zmiany sali zajęciowej, spóźnienia niektórych wykładowców) , natomiast poziom nauczania jest wysoki i dużo wymagają. Prawda, że dostać się nie trudno, ale trzeba chcieć studiować, być systematycznym i mocno się przykładać do projektów żeby przejść gładko (co jest oczywiściej zaletą, bo rynek potem weryfikuje ile kto potrafi). Większość wykładowców to wykładowcy z PŚ lub ASP, więc jest to rzetelna kadra. Jeśli ktoś planuje studiować zaocznie, musi się przygotować na krew, pot i łzy ;) Ale efekty własnej pracy wynagradzają to zdecydowanie. Szczególnie jeśli naprawdę czujesz pasję :)
    2/17/17
  • Marta

    Świetna Uczenia. Polecam każdemu!!!!!!!
    1/23/17
  • studentka aw

    kontynuując... nie ma wymaganych przedmiotów na maturze trzeba złożyć wymagane dokumenty. AW jest bardziej artystyczna mnie ma tym matematyki ani fizyki za to jest malarstwo, rysunek, historia sztuki... Ciekawie kreatywne studia. Jeżeli interesujesz się architekturą wnętrz to polecam :)
    1/9/17
  • studentka aw

    Architektura wnętrz jest bardzo fajnym kierunkiem, obowiązuje na nią kolejność zgłoszeń.
    1/9/17
  • Kinga

    Cześć! Czy ktoś mógłby się podzielić opinią na temat architektury wnętrz? Jak to wszystko wygląda, jakie przedmioty zdawane na maturze zwiększą szanse na przyjęcie?
    12/18/16
  • alexxa_g

    takie mam zapytanko... czy ktoś jest mi w stanie odpowiedziec na pytanie dotyczące architektury wnętrz - czy pojawiają się zagadnienia z matmy i fizy?" z góry wielkie dzięki ;)
    12/15/16
  • offka

    Ja też WST polecam każdemu kto chce się rozwijać. Porządna Uczelnia z profesjonalną kadrą.
    11/30/16
  • Le Magnifique

    Zawsze można się czegoś nauczyć, gdyby tak nie było to teraz byłabyś w Paryżu czy Hollywood i malowała największe gwiazdy. Jerzeli wiążesz z tym przyszłość to ta szkoła jest dla Ciebie.
    11/26/16
  • kejtkejt

    hej! czy ktos moze mi udzielic jakis informacj o kierunku scenografia i kostiumologia? jest to cos co mega mnie interesuje ale chcialabym sie upewnic ze faktycznie warto i ze mozna sie czegos nauczyc:)
    11/1/16
  • dojazdy

    tak, postała taka grupa na facebooku, w której ludzie z tych okolic dogadują się na wspólne przejazdy ;)
    10/17/16
  • 1

    Czy ktoś z okolic podkarpacia- Rzeszów , Łańcut jeździ na WST w Katowicach?
    10/7/16
  • nowa studentaka

    I zaczęły się studia:) w ten weekend pierwszy zjazd-juz nie mogę się doczekać:)
    10/4/16
  • ala

    PR nie wiem... ale bardzo fajne są z Architektury Wnętrz... :)
    9/20/16
  • e.welina

    Cześć :) ma ktoś może doświadczenie w studiach podyplomowych na WST? Jest ktoś może, kto wybiera się na PR? :)
    9/14/16
  • studentka

    wszystko powiedzą Ci wykładowcy na jęciach - niczym się nie martw:) a zajęcia są bardzo fajne:)
    9/14/16
  • Ania

    Hej, czy chodzi ktoś na grafikę na WST i mógłby opisać jak wyglądają zajęcia? Jakieś książki trzeba zakupić?
    9/11/16
  • Ania

    Hej, czy chodzi ktoś na grafikę na WST i mógłby opisać jak wyglądają zajęcia? Jakieś książki trzeba zakupić?
    9/11/16
  • Piotr

    Informatyka w Wyższej Szkole Technicznej w Katowicach co myślicie??
    9/6/16
  • xxx

    WST jest świetne
    8/31/16
  • olaf

    Ma... informatykę od tego roku ruszają.
    8/22/16
  • ooo

    o widzę że Wyższa Szkołą Techniczna w Katowicach ma informatykę
    8/17/16
  • WST

    Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach jest Uczelnią niepubliczną działającą na prawach Uczelni publicznej - kształcimy na poziomie studiów wyższych na podstawie otrzymanej przez Ministra Edukacji Narodowej i Sportu decyzji z dnia 15 grudnia 2003 roku, o wpisie do rejestru niepaństwowych uczelni zawodowych pod numerem 143. Programy studiów spełniają wszystkie zalecenia Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu oraz Rady Głównej Szkolnictwa, a także uzyskały akceptację Państwowej Komisji Akredytacyjnej. Zgodnie z § 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 6 marca 2007 r. w sprawie sposobu prowadzenia rejestru uczelni niepublicznych i związków uczelni niepublicznych (Dz. U. Nr. 52, poz. 348), aktualny numer w rejestrze Wyższej Szkoły Technicznej w Katowicach to 286.
    8/9/16
  • Shadow

    Siemka czy ta uczelnia ma uprawnienia szkoły państwowej ?? mianowicie czy egzaminy sa państwowe czy układane przez nich ? pytam dlatego iz podobno jak nie państwowe to trochę problem z późniejszą pracą jest :/
    7/26/16
  • Anka

    Tez nie mogłam znaleźć więc wysłałam do nich maila i mi wysłali. najszybszy i najprostszy sposób :)
    7/4/16
  • ddamian

    nie potrafię doszukać się regulaminu finansowego wst, macie jakies informacje ?
    6/29/16
  • ja

    ja się wybieram
    6/20/16
  • plan

    Bezpłatne warsztaty: 21 czerwca Techniczno - Artystyczny Dzień Otwarty Wyższej Szkoły Technicznej w Katowicach. Plan warsztatów: 10.00-10.45 / Trendy w małej architekturze 11.00-11.45 / Nowe życie starego ubrania 11.50-12.35 / Małe mieszkanie w dużym formacie 12.45-13.30 / Własny ogród na balkonie 13.35-14.20 / Wyjątkowy prezent? Zrób go sam! zapisy on line: http://dniotwarte.wst.com.pl/index.php
    6/16/16
  • gośka

    wybiera się ktoś na dzień otwarty 21.06??
    6/16/16
  • programy graficzne

    Cześć! mam pytanie odnoście programów, z których korzystacie na architekturze wnętrz, czy programy te są ogólnodostępne? w poprzedniej szkole korzystałam z programów licencjonowanych, które były dostępne tylko w placówce, w przypadku jeśli się z czymś nie wyrobiłam bądź chciałam poćwiczyć nie miałam możliwości zrobienia tego w domu
    6/14/16
  • alek

    Grafika uczona jest od podstaw, osoba która nie miała wcześniej styczności musi się bardziej przyłożyć. Ci którzy mieli grafikę mają po prostu łatwiej na początku a później poziom i tak się wyrównuje.
    6/9/16
  • jan

    czy bez doświadczenia i podstaw warto wybrac sie na grafike ?
    6/2/16
  • focus

    Bardzo dobra uczelnia, najlepiej spedzone czas, gdybym miala wybierac jeszcze raz uczelnie na pewno wybralabym ponowie WST
    5/25/16
  • Ola

    Uczelnia cały czas na topie. cały czas jest o niej głośno i o jej studentach także. Dwie studentki WST zajęły dwa pierwsze miejsca w plebiscycie Nowa Fala podczas trwania Silesia Fashion Day oraz czterech studentów zakwalifikowało się do finału IV Międzynarodowego Biennale Architektury Wnętrz a jedna z nich otrzymała nagrodę publiczności. Po sukcesach studentów widać, że warto tam się uczyć.
    4/20/16
  • Sz

    Kamilo dziękuje bardzo za odpowiedź :)
    4/13/16
  • Kamila

    spokojnie dasz radę. większość studentów WST to osoby pracujące i studiujące zaocznie.
    4/13/16
  • Sz

    I czy dam sobię radę bez jakiegokolwiek kursu przygotowawczego ?
    4/12/16
  • Sz

    Mam pytanie czy pracując normalnie od poniedzialku do piątku po 8 godzin w firmie na tokarce/frezarce jestem w stanie poradzic sobie na kierunku architektura i urbanistyka zaocznie ? W sensie jak dużo zadan jest zadawanych do domu ?
    4/12/16
  • K1

    Mechatronika w WST... kierunek fajny, kadra z Polibudy i UŚ więc poziom trzymają. ja mam fajną grupę więc atmosfera tez jest spoko. przyjdź i zobacz sam
    4/8/16
  • ja

    ja też tam studiuję. amoniak w pełni popieram twoją opinię!!!!
    3/30/16
  • amoniak

    Witam. Jestem absolwentką Wyższej Szkoły Technicznej w Katowicach. Kierunek jaki ukończyłam to Grafika. Szczerze mówiąc obierając dla siebie jakąś drogę nie przypuszczałabym, że trafię właśnie w "to" miejsce. Wcześniej studiowałam na kierunku humanistycznym na innej uczeleni i dziękuję losowi, że na końcu tej drogi znalazłam się wśród studentów WST. Jako osoba z przeciętną wiedzą na temat sztuki czy znajomości programów komputerowych (graficznych), czułam się pierwszego dnia jak któś, kto znalazł się w nieodpowiednim miejscu, w nieodpowiednim czasie. Podczas prezentacji osobistej, kiedy słyszałam, kto ile ma doświadczenia w projektowaniu, byłam przerażona swoim brakiem umiejętności. Nic bardziej mylnego niż owe odczucia. Jak tylko zaznajomiono nas z programem nauczania oraz pokazano "z czym co się je", okazało się, że poziom z jakim przyszłam do szkoły w niczym mi nie przeszkodził, wręcz przeciwnie! Dużo łatwiej było mi przyswajać nowo poznaną wiedzę, bez wcześniejszych przywyczajeń. Przede wszystkim na pochwałę zasługuje kadra nauczająca. Zespół świetnych, doświadczonych i miłych osób, przesiąknięty pasją, jaką okazały się przedmioty, których nauczali. W przypadku zajęć warsztatowych, nie bali się pobrudzić sobie rąk, aby pokazać jak należy coś wykonać. Konsultacje zawsze trwały, tyle ile było trzeba, nie spotkałam się nigdy ze stwierdzeniem: nie mam czasu lub śpieszę się. Zawsze będę miło wspominać naukę w tej szkole oraz wszystkich, których w niej poznałam, od studentów po wykładowców. Nadmienię jeszczę, że wiele się zmieniło od momentu kiedy rozpoczełam pierwszy dzień nauki do dziś. Użyłam tej wypowiedzi podczas obrony i zawsze będę to powtarzać: "Kiedy przyszłam do WST, nie zdawałam sobie tak naprawdę sprawy, z tego jak wiele rzeczy mnie otacza. Nauczyłam się tutaj, że każdy zwyczajny przedmiot, na swój sposób jest piękny i nalezy docenić pracę jaką ktoś włożył w jego wykonanie. Często nie zdajemy sobie sprawy, ile kogoś kosztowało zrobienie najwet najbardziej banalnej rzeczy. Teraz przechodząc koło obrazu, czy zdjęcia widzę, to co ktoś starał się widzowi przekazać i doceniam jak ciężko mogło mu przyjść stworzenie swojego dzieła." GORĄCO POLECAM, każdemu kto rozważa Wyższą Szkołę Techniczną, jako być może SWOJĄ. P.S. Atmosfera w salach, na korytarzach, ludzie (studenci i wykładowcy) oraz różne wystawy, spotkania - to wszystko sprawia, że człowiek czuje się tam jak w domu. Swobodnie i dobrze!
    3/29/16
  • Łukasz

    Cześć. Po przeczytaniu tych wszystkich opinii człowiek ma niezły bałagan w głowie. Chciałbym się wybrać na Mechatronikę w WST. Jakie jest Wasze zdanie ? Warto ?
    3/22/16
  • Ala

    Mam pytanko...Czy na architekturę wnętrz muszę świetnie malować rysować itd ?? :)
    3/19/16
  • Szymon

    Ok ;) Dzięki za odpowiedz :)
    3/14/16
  • Anka

    Nie jest ciężko:)... nie ma tam egzaminów obowiązuje kolejność zgłoszeń... ale uczyć się trzeba
    3/14/16
  • Szymon

    cięzko jest sie dostac na kierunek architektura i urbanistyka zaoczne mając ukonczone technikum na kierunku technik mechanik ?
    3/13/16
  • gocha

    Ta szkoła jest spoko... sprawdzona :)
    3/3/16
  • mara

    Ludzie sa okropni... wst nie można się czepiać... bo nie ma powodów...
    2/25/16
  • studentka

    w pełni popieram... hejterów teraz wszędzie pełno... a najbardziej niezadowoleni są Ci co nic nie robią a myślą, że im się wszystko należy... a tu niestety tak nie ma... uczelnia prywatna - fakt za studia się płaci... ale za leżenie dyplomu nie dostaniesz. Trzeba czasami przysiąść i powkuwać. Normalne...
    2/8/16
  • studencina

    dziwię się tym co wybrali się na prywatną płatną uczelnię i teraz narzekają że każe im się płacić. I te narzekania! To trzeba było nie iść na "łatwiznę" i iść na państwowe. Ale z pewności wydawało się, że jak zapłacę to zaraz zostanę magistrem! Przecież mi się należy - klient płaci i klient ma! A TU DUPA: TRZEBA SIĘ JESZCZE NAUCZYĆ!
    2/3/16
  • ja

    Odradzam tą szkołę byłem zobaczyłem, nigdy nie wystawiam żadnych opinii na jaki kol wiek temat , ale to co tam się dzieje zmusiło mnie do wyrażenia opinii. ODRADZAM tą szkołę , jak pójdziecie tam pierwszy raz w du... będą chcieli wejść jak macie kase dać, jak wam się coś stanie problem inne losowe wydarzenia boże zacznie się jak będzie mieli zamiar tam wrócić to was na wymioty zbiera.... naprawde żałuje że tam poszedłem... A opinie są podzielone bo pewnie osoby podsawione wypowiadają się na ten temat proste.
    2/3/16
  • medula

    Uczenia na najwyższym poziomie... Ciekawe zajęcia, profesjonalni wykładowcy, wyposażone laboratoria. Widać tam ludzi z pasją!
    1/28/16
  • medula

    Uczenia na najwyższym poziomie... Ciekawe zajęcia, profesjonalni wykładowcy, wyposażone laboratoria. Widać tam ludzi z pasją!
    1/28/16
  • Kornela

    ja polecam,,,jestem na projektowaniu mody, czyli studiuję wzornictwo. Lepiej wybrać nie mogłam: kameralne grupy, świetni prowadzący,,,mam juz małę doświadczenia i swoje małe sukcesy przy organizacji pokazów mody,,,a moja kolekcja została już doceniona przez fachowców:-)
    1/11/16
  • studia zimowe

    czy WST w Katowicach przyjmuje studentów w ramach naboru zimowego od lutego 2016? na stronie www nie widzę takich infrmacji. Czy ktoś z Was tak zaczynał studia, w połowie roku? jak to jest później dalej? normalnie są wakacje i kończy się pierwszy rok studiów w lutym 2017???
    1/3/16
  • kto studiuje grafikę?

    kto w WST studiuje kierunek Grafika i może napisac więcej na ten temat? czy macie jakieś porównanie tego kierunku na innych uczelniach? chętnie dowiedziałbym się wiecej od studentów ze starszych lat, albo nawrt co pokończyli.
    11/27/15
  • Karola

    Super!!! Super!!!super!!!!
    11/12/15
  • Elwi

    Wysoki poziom, godny polecenia
    11/5/15
  • Kuba

    Spoko uczelnia. Fajni ludzie. Bardzo się angażują w różne projekty...
    11/2/15
  • Anka

    No i rozpoczęłam studia na WST :) pieszy zjazd był zwariowany... nie wiedziałam gdzie co jest i troszeczkę się pogubiłam... teraz juz wszystko opanowałam i czuję się jak ryba w wodzie... nie wiem czego się tak bałam studia sa świetne... studiuje Architekturę i wykładowcy prowadzą fajne zajęcia, uczelnia przystosowana do prowadzenia specjalistycznych kierunków. Mam fajną grupę ludzi i juz zdążyliśmy się zgrać. Polecam studia na WST:)
    10/21/15
  • Paweł

    Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach zacząłem tam studia w tym roku i na razie jestem pod wrażeniem. Świetny budynek i ludzie... Mam tylko nadzieję, że sesje przejdę bez problemu ba jak na razie widzę , że do nauki muszę się przyłożyć. Wykładowcy nie stosują żadnych taryf ulgowych.... ale to dobrze czuję , że jestem studentem :)
    10/12/15
  • matura

    ciekawa jestem ,dlaczego opinie o wst katowice są tak różne.może rózni ludzie tam studiuja...pracusie i lenie
    10/9/15
  • xxx

    Hej, kto wybiera się w tym roku na architekturę wnętrz do wst? Jest utworzona jakaś grupa na fb?
    9/17/15
  • patka

    Hej ; )) Jakie macie opinie na temat architektury wnętrz na WST w Kato ? Jaki poziom , podejście do studenta, wiedza praktyczna , organizacja , praktyki, program kształcenia ? Mam dylemat czy WST w Kato czy WSEIZ w Wawie ...
    9/7/15
  • alka

    chyba już ni mają Aktorstwa w WST???
    8/30/15
  • Maciek

    Czy ktoś ze studiujących już lub absolwentów może wypowiedzieć się nt. kierunku mechatronika? Jaki poziom, czy warto?
    7/18/15
  • alka

    Świetna uczelnia. Właśnie na niej byłam i dokładnie sobie obejrzałam :) Już wiem gdzie będę studiować od października :) do zobaczenia na WST:)
    6/15/15
  • Piotr

    szukamy chętnych na podyplomowe studia na kierunku konserwacja architektury. jest 5 osób jeszcze potrzeba 5 by uruchomili kierunek. jeśli myślałeś o tym kierunku to się nie wahaj. dotacje unijne na rewitalizację obiektów to ok 25 miliardów!!! złotych - jest szansa na pracę i dobre zarobki w tej dziedzinie.
    5/29/15
  • Bella

    Wybrałam tą uczelnię, pomimo, że niewiele o niej słyszałam. Interesował mnie kierunek Wzornictwo - chciałam w życiu zajmować się modą. Teraz jestem absolwentką, projektuję i pracuję nad własną marką. WST dała mi podstawy i możliwości a ja obecnie nadal się rozwijam i jestem szczęśliwa. Przygotowuję kolekcje, organizuję pokazy mody. Mam ciekawą pracę. Polecam
    5/27/15
  • Shinoda27

    Polecacie grafikę komputerową? :)
    3/22/15
  • reżyseria?

    ktoś studiuje w WST kierunek reżyseria??? Piszcie, pliz!!!
    3/1/15
  • NATALIA

    polecam gospodarkę przestrzenną na WST!
    1/21/15
  • Anka

    Powiem jedno: WST to Uczelnia która ma przyszłość. Podobnie jak ludzie na niej studiujacy.
    1/18/15
  • ala

    Uczelnia robi niesamowite wrażenie. Widać, że się rozwijają. Budynek nowy, świetnie wyposażony. Czyli warunki do studiowania są jak na zdjęciach. Kadra z Polibudy i ASP - więc poziom podobny.
    1/16/15
  • ala

    Uczelnia robi niesamowite wrażenie. Widać, że się rozwijają. Budynek nowy, świetnie wyposażony. Czyli warunki do studiowania są jak na zdjęciach. Kadra z Polibudy i ASP - więc poziom podobny.
    1/16/15
  • pytanko

    patrzę sobie na zdjęcia pod tą Prezentacją, wyglądają super choć sprawiaja wrażenie projektu - jakby animacji .... czy w rzeczywistości właśnie tak wyglądają sale? jest taki nowoczesny wystrój? czerwone i szare krzesla, białe ściany, nowka??? przy okazji pytanko drugie o kierunki: WZORNICTWO i GRAFIKA .... JAK JEST? czy warto? skąd wykladowcy? jaki poziom i atmosfera na uczelni?
    12/8/14
  • karol

    ja na architekturę wnętrz w tej szkole nie narzekałem, może poziom nie jest oszałamiający ale mi ta uczelnia odpowiadała ;)
    9/22/14
  • zez

    Jeśli chodzi o grafikę .... pierwsze wrażenie takie, że chyba spodziewałem się wyższego poziomu. Ale pożyjemy, zobaczymy ....
    7/18/14
  • monia

    Moim zdaniem zawsze warto skończyć kierunek który Cię interesuje, po pierwsze będziesz miał papier potwierdzający Twoje umiejętności, po drugie na uczelni dowiesz się wielu ciekawych rzeczy z zakresu fotografii i nie tylko a wiedza teoretyczna też może się przydać ;)
    5/29/14
  • Kosma15

    Witam wszystkich. Powiem krótko. Wyższa Szkoła Techniczna to uczelnia, która się rozwija, otwiera nowe kierunki i wróżę jej dobrą przyszłość. STudiuję tutaj Budownictwo, zakuwam, ale zaliczam sesję bez problemów (czasem jakieś małe się pojawią, ale pewnie wszędzie są) i z tego się bardzo cieszę. STudentów tutaj nie brakuje, a nawet mam wrażenie, że jest nas za dużo. Ale to potwierdza, że ludzie chcą sie tutaj uczyć.
    2/10/14
  • palina

    A co powiecie o budownictwie? najlepiej zaocznie . Planuję iść do WST ale czytałam bardzo różne opinie na temat tej uczelni .
    1/6/14
  • fotografia - pasja - nauka - studia - kurs?

    wszystko na temat kierunku Fotografia mnie interesuje? czy z perspektywy wyższych lat na studiach uważacie, że te studia mają sens? czy nie lepiej uczyć się indywidualnie od jakiegoś profesjonalisty? czy jest zasadne aby wydawać ogromne pieniądze na ten kierunek? czego sie spodziewać po skończeniu studiów?
    11/26/13
  • pozytywnie o WST

    na administracji jest bez niespodzianek, trochę nudno, spokojnie, bez większych problemów, ja nie mam nić do zarzucenia uczelni, według mnie wywiązują się ze wszystkiego, co zostao powiedzane, natomiast niestety na wielu uczelniach zdarza sie, że jakieś specjalności a nawet kierunki nie startują zwyczajnie datego , że za mało jest chętnych ... to rozumiem żal, bo jak ktoś miał upatrzoną jakąś specjalnocs to nie chce się z niej rezygnować, podsumowując - ja mogę pisać o WST pozytywnie
    11/18/13
  • ola

    Studiowałam na WST 4 lata. Na samym początku były problemy ponieważ nagle poinformowano nas, ze specjalność, która jest reklamowana, nie może powstać (mimo licznej grupy chętnych), połowa odeszła, a SZKOŁA dalej reklamowała się z tą specjalnością. Postanowiłam, ze zostanę w tej szkole, dotrwałam do końca. Bardzo żałuję i chce mi się płakać jak pomyślę o zmarnowanych latach. Nie mam zamiaru pracować nigdzie bo nie mam żadnej wiedzy praktycznej, nie mieliśmy żadnych programów do projektowania NIC. Moi znajomi studiujący ten sam kierunek na innej uczelni mają mnóstwo projektów, kursy programów... Wiem, że niektóre kierunki są naprawdę prowadzone na wysokim poziomie.
    10/4/13
  • nina

    a co powiecie o kierunku architektura i urbanistyka? ciężko jest? dam sobie rade po technikum o kierunku architektura krajobrazu?
    10/2/13
  • Paweł

    Co do uczelni to polecam zajęcia i wykładowcy są ok, co do reszty zależy od indywidualnych przypadków to się zdarzają ,wiadomo tak bywa.
    9/25/13
  • Ania

    nie zgodzę się z poprzednikiem, jeżeli ktoś sam sobie robi problemy to wszędzie mu będzie źle. Mi się osobiście bardzo podoba z załatwianiem kwestii administracyjnych nigdy nie miałam problemów. Aktualnie przygotowuję się do obrony dyplomu, a z promotorem zaczęłam współprace już dużo wcześniej. Naprawdę nie wiem jak można zarzucić brak profesjonalizmu. z wykładowcami jak dotąd wspaniale mi się współpracowało.
    9/18/13
  • Kamil

    Z całęgo serca odradzam! Studiowałęm na WST w KAtowicach 2 lata. Nie mam dobrych doświadczeń. Dezorganizacja, brak profesjonalizmu, przedmiotowe podejście do studenta razi najbardziej. Na państwowe bracia i siostry! Dumny student UJ.
    9/9/13
  • weronika

    Czy ktoś wybiera sie do WST na aktorstwo? Bardzo proszę o kontakt. :-)
    9/3/13
  • Klaudia

    Zgadzam się z opiniami poprzedników, studiowałam na uczelni państwowej więc poczułam różnicę w traktowaniu. do tego zajęcia ciekawe, a poziom wysoki. Serdecznie polecam wszystkie kierunki, a przede wszystkim Architekturę wnętrz :)
    8/27/13
  • Kacper

    Ja jestem bardzo zadowolony ze studiów. jestem studentem na dziennikarstwie i komunikacji społecznej. Studia są ciekawie prowadzone, dobra kadra. Wydział medialny w Zabrzu ma profesjolanie wyposażone własne studio radiowe i montażownie. Uczelnia współpracuje z telewizją TVS, dzieki czemu możemy już na samych studiach zobaczyć, jak wygląda dziennikarstwo telewizyjne od kuchni. Ja zdecydowanie polecam studia w WST.
    8/26/13
  • Laura

    Drugiej takiej nowoczesnej na Śląsku nie znajdziecie :)
    8/22/13
  • Katarzynaaa

    Moim zdaniem uczelnia jest w porządku. Płacę, w więc oczekuję, że ktoś mnie czegoś nauczy. STudiuję wzornictwo i kierunek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Dużo się dzieje, często bieżemy udział w pokazach mody, moje projekty zostały już dobrze oceniane przez fachowców. Znajomi z roku wyższego mieli już świetną galę dyplomową, zorganizowaną z wielką pompą w lipcu, w Żorach, Polecam, warto studiować w WST :)
    8/22/13
  • mp

    witam, czy może ktoś mi napisać opinie na temat studiów podyplomowych z PR-u? dzięki z góry:)
    8/22/13
  • mechatronika

    jak pisza, ze kierunek jest w przygotowaniu, to lepiej nie składać na niego papierów, co? jaką mam pewnosc, ze dostaną zgode i od pazdziernika rusza studia?
    8/18/13
  • Pablo

    Nie powiem czasem bywa ciężko bo poziom jest wysoki, na sesji nie ma taż ze odbębniasz sobie egzaminy tylko trzeba przysiąść, zrobić swoje. Ci co myśleli że bez wysiłku przejdą przez zajęcia już wylecieli, bądź sami zrezygnowali. Uczelnia się stale rozwija, remont był trochę upierdliwy, ale teraz nastąpiła całkowita zmiana. Do wyposażenia sal nie mam żadnych zastrzeżeń, nawet jeśli coś jest nie tak to się zgłasza i albo tu uzupełniają albo doposażają sale w ramach potrzeb. Z wykładowcami też nie ma źle. Na pewno mało który zmusza cie do ograniczania własnych wizji do jego własnych pomysłów, a od kolegów wiem, że na innych uczelniach tak bywa.
    8/1/13
  • Melania

    Nowoczesna Uczelnia, stale ozwijająca się, ze świetną kadrą. Posiada bardzo dobre warunki do nauki, nietuzinkowe kierunki, niewygórowane ceny.
    7/30/13
  • po dyplomie

    Jeśli chodzi o organizację to naprawdę dno, poziom średni. 4 lata studiowania za kupę pieniędzy, a studenta mają gdzieś i w dziekanacie i wykładowcy. Zajęcia są źle prowadzone, chaos i brak profesjonalnej ekipy wykładowców. Tylko na pierwszym roku podali bibliografię, później było na zasadzie "radź sobie sam". I to prawda, że student po wst uczy się sam i sam rozwija swoje umiejętności (trzeba być zdeterminowanym) albo dopiero w pracy o ile mu się poszczęści i ktoś go zatrudni.
    7/25/13
  • Klaudia

    Witam:) co możecie powiedzieć o administracji
    7/23/13
  • Klaudia

    Witam:) co możecie powiedzieć o administracji
    7/23/13
  • Pracodawca

    Witam, Poziom wiedzy absolwentów jest margilanlny. Przyjęci stażyści nie mają pojęcia technicznego i praktycznego o projektowaniu. Wiedza podstawowa w badrzo ogólnym wydaniu. Z pewnością nie zatrudnię w swojej pracowni absolwetów tej uczelni. Strata czasu na uczenie przyszłych pracowników. Ten czas powinien być wykorzystany na drożenie potencjalnego pracownika w system pracowni. Już nie wspomnę o braku znajomości programów CAD.
    5/11/13
  • Piotr

    Czy w Katowicach trudno znaleźć pracę w biurze projektowym?...po architekturze i urbanistyce?...na jakie wynagrodzenie można liczyć?...Pozdrawiam wszystkich arch...szczególnie po WST w Katowicach
    4/28/13
  • inż. arch.

    Witam wszystkich...co możecie "powiedzieć" o architekturze II stopniu zaocznie...czy warto tutaj studiować?...czy w Izbie Arch. będą robić problem, że to prywatna uczelnia?...jaki poziom?...Bardzo proszę o wszelkie spostrzeżenia i z góry dziękuję za info...
    4/28/13
  • wyjazd na Erasmusa

    na stronie uczelni znalazlem przekierowanie na strone projketu Reasmus, nie widze namiast informacji, jakie sa mozliwosci wyjazdu z Wyzsza Szkola Techniczna, z jakimi uczelniami z zagranicy sa podpisane umowe, dlatego mam pytanie: czy korzystaliscie z takiej mozliwosci, jesli tak, to jak to wygladlo, gdzie byliscie?
    11/14/12
  • decha

    ten budynek na stronie glownej www wyglada jak zrobiony komputerowo projekt, czy studenci tutaj maja zajecia, w nim wlasnie??? jakie sa warunki jelsi chodzi o studiowanie, mi konkretnie chodzi o grafike, ale pytanie jest ogolne do wszystkich studentów WST, czy jestescie zadowoleni, bo opinie sa przerozne i czesto skrajnie dobre, albo skrajnie zle
    11/2/12
  • atakajedna

    Hej Wzornictwo jest już czwarty rok w WST:) do tego jest to kierunek zamawiany i 50% najlepszych na studiach dziennych otrzymuje stypendium w wysokości 1000zł miesięcznie. Poza tym szkoła organizuje pokazy mody, wystawy, załatwia wejściówki na prestiżowe imprezy modowe.
    10/23/12
  • wzornictwo

    od kiedy WST ma wzornictwo????? chetnie poslucham cos na ten temat, asia
    9/12/12
  • irek

    No i fajnie. podoba mi się ta uczelnia, nie mają studenta w czterech literach. POza tym jak sama nazwa wkazuje Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach oferuje kierunki techniczne, po których ukończeniu można zostać dobrym fachowcem, jak nie w POlsce to zagranicą. Jestem na tak!
    8/26/12
  • brunomars

    Zawsze jednak lepiej iść do szkoły gdzie się płaci za zajęcia, niż tam, gdzie studiuje się za darmo. Wtedy ma się pewność że uczelnia zrobi wiele aby studenta zatrzymać, dzięki płaconej kasie będzie się rozwijać, dążąc do wrobienia sobie dobrej opinii. Moim zdaniem Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach spełnia wszelkie wymagania swoich studentów.
    8/18/12
  • budowlaniec z WST w Katowicach

    moim zdaniem uczelnia trzyma poziom, dobrze mi się tam studiowało, jestem po budownictwie na WST, pracę znalazłem bez większych problemów jako inżynier, a do tego słyszę w robocie, że dobrze mnie przygotowali do tego co robię. Osobiście mogę śmiało polecić WST w Katowicach
    8/13/12
  • Studentka WST w Katowicach

    Witam, Ja studiuje w Wyższej Szkole Technicznej w Katowicach i mi się podoba. Według mnie są dobrze zorganizowani. Sama byłam świadkiem jak zadzwonił wykładowca aby w ostatniej chwili odwołać zajęcia to pnie z dziekanatu od razu umieszczały informację na stronie internetowej aby nie ściągać niepotrzebnie do szkoły studentów. A ten kto się negatywnie wypowiada o odwoływaniu zajęć w WST chyba nigdy nie studiował na Uczelni państwowej... bo by wiedział co to znaczy odwoływanie zajęć i czekanie na wykładowce!!!
    8/13/12
  • Studentka WST w Katowicach

    Witam, Ja studiuje w Wyższej Szkole Technicznej w Katowicach i mi się podoba. Według mnie są dobrze zorganizowani. Sama byłam świadkiem jak zadzwonił wykładowca aby w ostatniej chwili odwołać zajęcia to pnie z dziekanatu od razu umieszczały informację na stronie internetowej aby nie ściągać niepotrzebnie do szkoły studentów. A ten kto się negatywnie wypowiada o odwoływaniu zajęć w WST chyba nigdy nie studiował na Uczelni państwowej... bo by wiedział co to znaczy odwoływanie zajęć i czekanie na wykładowce!!!
    8/13/12
  • mechatronika - skladac papiery teraz?

    slyszalem, ze mechatronika to dobry kierunke, ze prace po nim raczej bez problemow znajde, jesli jest sierpien, a ten kierunke jest w przygotowaniu, to skladac na niego papiery? bo jak kumpel dzwonil do nich, to uslyszal, ze tak, ze na pewno , czekaja tylko na formalne zgody, ale to zawsze tak jest, ze sie czeka, ale opinie byly pozytywne, itd. no ale sie troche wstrzymuje i zastanawiam, bo jsli oni tego kierunku nie zrobia, to nie bardzo widze w ich ofercie cos innego, co by mi pasowalo, wsensie technicznego, w podobie mechatroniki, kto sie interesowal tym tematem?
    8/9/12
  • organizacyjne dno

    pod katem organizacji jest to dno, wyjezdzasz na zajecia-plan A, przyjezdzasz do szkoly-plan B! Totalna paranoja, organizacyjne dno, dowiadujesz sie wszystkiego w ost. momencie, to dot. wszystkiego...moze dla os. z K-c nie jest to problemem, ale jak ktos mieszka dalej jak ja, to mozna ocip...
    8/7/12
  • wst i grafika

    grafika jest jeszcze w 2 miejscach: -swsim - grafika -gwsp-gry i grafika interaktywna
    7/20/12
  • sonia

    a reżyseria? brzmi ciekawie w sumie, a także to przygotowanie obrazu itd. To dwa kierunki którymi byłabym naprawdę zainteresowana i chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej więc jeśli ktoś chciałby mi pomóc to proszę o info na soniaczpacz@gmail.com
    7/18/12
  • zamawiane budownictwo

    czy ktos studiuje w WST zamawiane budownictwo??? albo w ogole kierunke budownictwo w tej szkole i moze cos wiecej napisac?
    7/17/12
  • arlena

    sadze ze w Katowicach sa lepsze szkoly niz Techniczna, przynajmniej z tych za kase, bo rozumiem, ze nie styknelo ci punktow na panstwowke, WST nie jest zla, staraja sie, kombinuja z roznorodna oferta kierunkow, no wlasnie, wszystko zalezy od tego, jaki kierunek chcesz studiowac, z grafika jest akurat tak, ze nie jest zbyt popularna i trudno Ci bedzie znalezc cos lepsze na innej uczelni, ale potyja ich dobrze, najlepiej jedz nawet do szkoly i sama sie dowiedz, bo tutaj ludzie nie pisza o grafice, a to ciezki kierunke wbrem pozorom i wymaga naprawde zaciecia, deretminacji, no i swietnych wykladowcow, jesli chcesz coz z tych studiow zyskac
    7/17/12
  • milena

    No właśnie kierunki mają strasznie pomieszane, prawo z urbanistyką i aktorstwem. Dlatego też chciałabym się dowiedzieć jaki tu jest poziom, itd. Myślę o grafice ale nie wiem czy warto to studiować.. Albo może czy warto tutaj.
    7/2/12
  • radek

    administracja mnie interesuje? jaka szkole polecacie oprocz wst jelsi chodzi o kierunke administracja? ktora wedlug was najlepsza?
    6/24/12
  • prawo maja?

    od kiedy WSTechniczna ma kierunek prawo? ja jestem w szoku, jak patrze na ilosc ich kierunkow, ale to prawo mnie powalilo, slowo daje? kto u nich to studiuje? jaki poziom, skad kadra jest? jaki poziom? ile odsiewu po pierwszym roku?
    6/24/12
  • frania

    to fakt co piszą inni - szkola naprawde sie rozwinela przez trzy lata od kiery tu zaczęłam studiować. bardzo ciekawym kierunkiem jest Realizacja Obrazu Filmowego, naprawdę spoko ofertę edukacyjną ma ta placówka, osobiście mam bardzo dobrą opinię o uczelni i polecam tu studiować.
    6/3/12
  • majka

    Super uczelnia, wciąż się rozwija, rozbudowywuje, świetnie wyposażona. Ja studiuję tutaj trzeci rok na architekturze wnętrz i prowadzę własne biuro projektowe. Świetna kadra, wykwalifikowana i doświadczona, zawsze służy pomocą. Gorąco polecam
    5/23/12
  • Czaplin

    Super poziom trzymamy. Nie ma to jak zakuwanie po nocach;p czasem jest serio ciezko i sporo mamy do nadrabiania samemu w domu. Mase do czytania czsami, ale czego sie nie robi dla siana i dobrej roboty
    12/12/11
  • od środka

    trzymaja poziom, staraja sie, dbaja o studentow, rozwijaja oferte kierunkow studiow, inwestuja w rozwoj uczelni, na tle innych szkol wypadaja dobrze
    12/5/11