Opinie o Uczelni Akademia Muzyczna im. Grażyny i Kiejstuta Bacewiczów w Łodzi (AM Łódź)

Komentarze (22)

  • 1234

    Do EMKA: Etiuda ruchowa to znaczy, że musisz przygotować i odtworzyć krótką choreografię, która zaprezentuje Twoje możliwości taneczne. Z doświadczenia wiem, że zamiast np. baletu lub tarzania po podłodze, lepiej wziąć na warsztat może jakiś fragment z musicalu lub coś bardziej aktorsko-tanecznego. Lekcja tańca klasycznego polega na tym, że wchodzi się po 4-5 osób do sali, jest pani profesor, która pokazuje proste ćwiczenia i trzeba je powtórzyć. Nie trzeba znać nawet podstawowych figur baletowych, bo wszystko pokazuje. Natomiast pierwszy etap to śpiewanie dwóch piosenek z akompaniamentem fortepianu lub podkładu na CD/pendrive. Po tym etapie jest duży przesiew i z około 80 kandydatów zostaje zazwyczaj około 30. Później jest aktorstwo, prezentuje się przygototwane utwory (przerywają, więc trzeba wziąć coś gdzie jest akcja od początku, a nie przy końcu). Później na tekscie masz zadania i np. masz powiedzieć swój wiersz jakbyś śpiewała kołysanke, lub była na demostracji. Później jest egzamin taneczny (etiuda), a później wchodzi się grupkami na lekcje tańca klasycznego. Następnie masz egzamin z kształcenie słuchu, który nie jest jak w każdej normalnej szkole, bo nie sprawdza informacji z I stopnia czy II stopnia szkoły muzycznej, tylko umuzykalnienie. Czyli nie będzie rozpoznawania interwałów, a raczej dostanie się np. dwie melodie do nauczenia na pamięć i później musisz je zaprezentować na egzaminie. Ktoś zagra dwa razy melodie i musisz powiedzieć czy coś się w niej zmieniło i jeżeli tak to w którym miejscu. Ostatnim etapem jest rozmowa, która jest o wszystkim i o niczym. Mogą Cię zapytać jakie są Twoje pasje, co lubisz robić w wolnym czasie, skąd miłość do musicalu, Twoje wymarzone role, ulubiony kompozytor czy musical. Trzeba sobie rezerwować całe dnie, bo egzaminy są nawet do godziny 24.00.
    18.05.2018
  • emka

    Hej, chciałabym dowiedzieć się czegoś na temat egzaminów wstępnych na kierunek musical na Akademii Muzycznej w Łodzi. Szczerze mówiąc nie do końca rozumiem oczekiwania. Co znaczy dowolna etiuda ruchowa? Mamy zaprezentować jakiś taniec? I lekcja tańca klasycznego? To znaczy, że my przejdziemy podczas tego egzaminu taką lekcje czy mamy zaprezentować coś sami? Prosze pomóżcie, bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
    24.04.2018
  • kropka

    A czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat kierunku wokalistyka estradowa? Czy bardzo trudno jest się dostać? Czy bez szkoły muzycznej to szkoda w ogóle tracić czas?
    02.03.2018
  • dreamersy

    Cześć, czy jest tu może ktoś kto dostał się na I rok studiów na Akademię Muzyczną w Łodzi?
    19.08.2017
  • ja

    Gitarka - spróbuj i się nie zastanawiaj! Raz kozie śmierć, jeśli chcesz, to próbuj! ;) Powodzenia :).
    24.05.2016
  • Gitarka

    Zastanawiam się nad pójsciem na AMu w Łodzi na wydziale musicalowym. Powiedzcie czy warto i jak to wyglada...
    14.05.2016
  • pianistka

    Nie wiem jaka jest wasza styczność z państwowym kształceniem muzycznym. Jednak nie wiem dlaczego ktoś dziwi się ze z 80 startujących przyjęto tylko dyszke kandydatów. Jestem w szkole muzycznej 2go stopnia w dużym mieście (wroclaw) i kiedy startowałem jako kandydat, na mój instrument było 45 chętnych. Przyjęto 4 osoby. Wiec dlaczego dziwi was, że na uczelnie wyższa przyjęto tak mało ludzi? Plus może reszta kandydatów była po prostu słaba dlatego nie było sensu zajmować miejsca nierokujacymi ??? 😉
    11.07.2015
  • Resh

    O Akademii w Łodzi mówi się, że jest najgorsza. Dlatego bardzo dziwią mnie wasze opinie, że trudno się dostać, wysoki poziom itd. Słyszałam od bardzo wielu ludzi, że jest dokładnie odwrotnie ;)
    02.07.2015
  • Resh

    O Akademii w Łodzi mówi się, że jest najgorsza. Dlatego bardzo dziwią mnie wasze opinie, że trudno się dostać, wysoki poziom itd. Słyszałam od bardzo wielu ludzi, że jest dokładnie odwrotnie ;)
    02.07.2015
  • nie ważne

    Popieram użytkownika Weronika589. Dzisiaj miałam okazję być na naborze do musical. Egzaminy wstępne do tej uczelni są żałosne. Najpierw długie, żmudne czekanie-lista kandydatów idzie alfabetycznie więc nazwisko na Z naprawdę długo czeka. Potem okazuje się, że przygotowany program jest skrócony przez komisję więc nie są sprawdzone do końca umiejętności kandydata. Ewentualnie zapytali o drugą piosenkę jak im się osoba spodobała, albo chociaż ich trochę zaintrygowała. Gusta, guściki. Komisja robi czystki po pierwszym etapie więc zostaje nadal w grze mniejsza połowa ludzi i ci robią sobie nadzieję, że się uda na drugim etapie. Potem znowu czystki i zostaje pewnie minimum 10 wspaniałych, tego już nie wiem, ilu było dzisiaj, bo wróciłam sobie do domku, ale przypuszczam. Więc tak wygląda egzamin dla większości. Pare minut śpiewania i dziękujemy. Mimo to nie ma co się poddawać! Jak ktoś czuje, że ma talent nie wolno sie zrażać do bezwzględnej komisji, idziemy za ciosem i już:)
    22.06.2015
  • Weronika589

    Można stwierdzić,że poziom kształcenia na akademii muzycznej w Łodzi jest wysoki, ale jesli na egzaminy wstępne na wybraną specjalizacje zgłasza się ponad 80 chętnych a zostaje przyjętych niecałe 10, to mam pewne wątpliwości czy to rzezczywiście są egzaminy na studia czy casting na Brodway. Trzeba zaznaczyć, że władze uczelni pobierają wcale niemałe opłaty rekrutacyjne, które naprawdę nie są adekwatne do jakże cennego czasu komisji egzaminacyjnej, a kandydaci którzy nie zostali przyjęci odchodzą z niczym płacąc za dosłownie 10 minut swojego nieudanego egzaminu,ale zawsze ,,jakiś'' zarobek jest i o to przede wszystkim chodzi. Niestety miałam okazję przekonać się o tym na własnej skórze...
    21.06.2015
  • Monika

    Kilka tygodni temu musialam zrobic transkrypt mojego dyplomu magistra - jest warty Bachelor w swiecie. To tyle na temat studiowania...
    15.02.2015
  • Zytka

    Ja nie żałuję, że wybrałam Akademię Muzyczną im. Grażyny i Kiejstuta Bacewiczów w Łodzi. Bardzo dobrze mi się tutaj studiuje, zajęcia są ciekawe, prawdą jest , że jest dużo teorii ale zajęcia praktyczne również się odbywają, uczymy się interesujących, przydatnych rzeczy. Poleciłam już tę szkołę kilku osobom i wam również polecam ;)
    10.02.2013
  • kesha

    dokładnie, wydaje się , że będzie luzik bo to szkoła muzyczna, że sobie pogramy, pośpiewamy i załatwione. a jednak trzeba się dużo uczyć i wymagania są duże! dlatego trzeba się dwa razy zastanowić zanim wybierze się AM w Łodzi
    31.01.2013
  • wokulski

    Człowiek idzie na studia do akademii muzycznej i ma mgliste pojęcie że wie co go czeka, ale tak naprawdę nie wie, na co się pisze! Nie sądziłem że będzie AŻ TYLE materiału, ciężko mi często nadążyć na programem. Studia w AM w Łodzi są jednak satysfakcjonujące i każdemu kto sądzi że to coś dla niego polecam, radząc przygotować się na wysokie wymagania
    19.08.2012
  • liza

    Wybierając się na muzykologię i bałam się że nie podołam. Owszem zawsze stawiałam muzykę na pierwszym miejscu, starając się godzić zainteresowanie jej korzeniami i rozwojem ze świadomością dzisiejszych trendów, ale tak naprawdę musiałam sama rozwijać się w tym kierunku. Szkoła nie wiele pomagała, bo w programie nauczania było tylko konieczne minimum. No ale jak już się dostałam to stwierdziłam, że muszę się utrzymać! I daję radę, choć bywa ciężko. Ale kiedy człowiek uczy się czegoś, to lubi, to nawet czasem z chęcią zarywa noce!
    20.07.2012
  • grejsi

    Zgadzam się z artystą, poziom kształcenia jest naprawdę wysoki, nie dla leniuchów ta uczelnia. Zdecydowanie można polegać na kadrze, jeśli wykażesz się oczywiście swoim zapałem. Miło wspomina na chwilę obecną, chwile, które tam spędziałam
    05.05.2012
  • julia

    Zastanawiam się nad pójściem na EDUKACJĘ ARTYSTYCZNA W ZAKRESIE SZTUKI MUZYCZNEJ. Ktos sie może wypowiedziać na temat tego kierunku? Bardzo jest ciężko?
    30.04.2012
  • iska

    czy będzie ktoś z Was na drzwiach otwartych? może się tam spotkamy i zapoznamy wspólnie z uczelnią?
    16.01.2012
  • artysta

    łódź od zawsze była centrum kultury i sztuki, mimo masy zawalających się kamienic, słabej jakości dróg to uczelnie w łodzi są na wysokim poziomie! Łódź kształci prawdziwych artystów i daje im naprawdę duży poziom kształcenia.
    09.12.2011
  • kate

    moja znajoma się dostała, podobno było trudno, poziom dość wysoki, trzeba mieć talent i zapał do nauki ale warto
    22.05.2011
  • Zula13

    Od jakiegoś czasu myślę nad pójściem na studia do tej szkoły, na Teorię Muzyki. Słyszałam, że poziom jest dość wysoki i dlatego chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej o tym kierunku, proszę o pomoc.
    21.05.2011