Opinie o Uczelni Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. Leona Schillera w Łodzi (PWSFTIT Łódź)

Komentarze (30)

  • marzenie maaam marzenie maaam

    Witajcie ! Warto sie dostac do tej filmówki na wydział: film animowany i efekty specjalne? czy nie? jak to jest prawda to co pisza ze wykladowcy sa starsi i czas sie tam zatrzymał?
    04.02.2019
  • pytanko

    gdzie znajdę info o kosztach? Czy można spotkać z jakimś warsztatem do zdania egzaminów, zdobyć info jak przygotować prace, czego się spodziewać, porozmawiać i utwierdzić się w przekonaniu, że dokonuje właściwego wyboru?
    18.09.2018
  • Animator

    Pytanie czy ta uczelnia (obecnie!!!) jest dobra i czy warto sie próbować dostać na kierunek filmów animowanych i efektów specjalnych. Wiem ze samemu trzeba dużo pracować ale czy da sie tam zdobyć warsztat w tym kierunku. BO mam zamiar w przyszłym roku tam startować. ??????
    19.02.2017
  • Jolka

    Ta szkoła to Gabinet Figur Woskowych. Dziekan operatorskiego 70 lat, reżyseria to samo, jedyny prof. na produkcji 95 lat! mastodonty komuny. Na świecie Taka szkoła opiera się na relacji Mistrz- uczeń. W Lodzi nie ma mistrzów! Marni wyrobnicy bez znaczących nagród i dorobku, nie znają języków, czas zatrzymał się tam w ubiegłym wieku ...
    31.05.2016
  • Płot czy podworko

    "Za płotem" uczą prof. z Filmówki-poziom podobny.Wszystko zależy od Ciebie i od Twojej kreatywności.Mniej jest na pewno gadania akademickiego i "artystycznego chodzenia po podwórku". Raczej konkret i większa odpowiedzialność materialna.U prof .S. Szymańskiego( i innych) ,możesz się przygotować do robienia filmów.
    15.04.2016
  • lukier

    ja studiuję za płotem na IV roku realizacji obrazu w WSSiP. też można, jesli sie komus noga powinie. dobrze uczą.
    17.09.2013
  • Michals

    Jeśli chodzi o kierunek "film animowany i efekty specjalne" to lepiej sobie odpuścić, zwłaszcza, jeśli interesują przyszłego studenta animacje 3d. Kadra nie ma pojęcia o nowych technologiach i niczego w tym kierunku nie nauczy (wystarczy zobaczyć ich przedpotopowe animacje. Może tradycjonalistów to zachwyci, ale nie mnie) Zauważyłem, że dosyć dziwnie dobierają sobie studentów na egzaminach. Dziewczyna, która trzeci raz próbowała nie dostała się (a miała perfekcyjny warsztat i swój unikatowy styl), a banalne papierowe wycinanki, animacje w piasku, czy prace w stylu mangi/anime są jak najbardziej akceptowane. Jedynym plusem jest to, że można zyskać znajomości, ale czy warto zmarnować aż pięć lat? Punktacja na egzaminach również jest podejrzana. Aż dziw bierze, że akurat 6 osób (na 10 przyjętych) miało akurat 81 punktów. (81 jest wymagane, by się tam dostać). Zadziwiające, prawda? Będąc na egzaminach zaobserwowałem dziwną rzecz- ci naprawdę dobrzy odpadli, a dostali się naprawdę słabi.
    02.09.2013
  • ???

    Czy szkoła odsyła dokumenty jeśli się nie dostanę?
    22.07.2013
  • Why not

    Też zamierzam składać papiery do Łódzkiej, chciałbym się do niej dostać, ale co będzie to będzie. Świetnie by było ;)
    20.05.2013
  • bony

    Nauczanie - wykłady kursowe, seminaria i konsultacje indywidualne, ćwiczenia praktyczne. Ważne - nacisk na ćwiczenia warsztatowe. Egzamin magisterski składa się z pisemnej pracy magisterskiej oraz prezentacji ról w spektaklach dyplomowych. Pozytywne zaliczenie egzaminu magisterskiego skutkuje nadaniem absolwentowi tytułu magistra sztuki.
    07.05.2013
  • asdfghjkkl

    Wspaniała szkoła! Cudowne, ciekawe zajęcia, z których można wynieść rzeczy, które można wykorzystać w swojej karierze filmowej. Obycie ze sceną, poprawna wymowa, zajęcia artystyczne. Moim zdaniem to najlepsze zajęcie na tej planecie :D
    07.05.2013
  • student

    wiesz "szyc", łódzka filmówka to klasa sama w sobie i nic w Polsce się z nią nie równa, jednak osoby które tu się nie dostaną mogą próbować do WWSH w Warszawie, to bardzo dobra szkoła choć prowadzi raczej kierunki około filmowe, nawet produkują własny program telewizyjny - "czas na kulturę"
    02.05.2013
  • Paweł

    Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl e-mail : written4you@poczta.fm
    29.04.2013
  • ...

    masz rację, przypadki się zdarzają, że amatorzy, bez żadnego przygotowania trafiają od razu na duży ekran ale nie można powiedziec, że szkoła teatralna się nie przydaje. jednak Cie uczą tam pożytecznych rzeczy, mimiki twarzy, zachowania się w stresujących sytuacjach... taka szkoła otwiera drzwi do kariery
    13.03.2013
  • Twi

    No naprawdę, fajny pomysł ze studiami aktorskimi. Tylko, że to jest taki niewdzięczny zawód - praca raz jest, raz jej nie ma... a prawda jest taka, że jest mnóstwo ludzi, którzy grają w filmach przez przypadek ;p po zupełnie innych studiach, dostają się na ekran. A inni po szkole filmowej nie mają pracy... Także różnie jest z tą branżą.
    14.11.2012
  • g-mailer

    "Specjalność: reżyseria filmowa i telewizyjna (studia II stopnia, stacjonarne) EGZAMIN: 19 września 2012 r. " MASAKRA. to mnie czeka. Mimo że raz już udało mi się przejść egzaminy wstępne, to przecież nie za pierwszym podejściem... to jest taki stres że po prostu się nie da! Ale do Łodzi warto się postarać!
    26.08.2012
  • szyc

    Podejście moje do tej uczelni jest takie: NIE PODDAWAĆ SIĘ! będę próbował pięć razy, osiem, dziesięć, aż stwierdzą że za stary jestem. Nie ma to znaczenia, bo moim celem jest się tu dostać. Może rozpocznę jakieś inne studia, ale tak czy siak łączę swoją przyszłość z łódzką filmówką!
    18.08.2012
  • pillow

    Chcę pracować w biznesie filmowym, że tak to nazwę, ale nie chcę pisać scenariuszy, ani ich realizować. Stwierdziłam za to że nadam sie na operatora, bo mam calkiem dobre oko do filmowania. Nie spodziewałam się że jest w polsce kierunek sztuka operatorska i jestem pozytywnie zaskoczona! Właśnie tam się wybieram!
    29.07.2012
  • schiller

    Fotografia to kierunek dla pasjonatów. Wiadomo że teraz pełno nastolatek biega z canonami i udaje ze robi sobie profesjonalne sesje zdjęciowe, ale dla wielu z nich to tylko chwilowa faza. ja mam półki przepełnione ksiazkami o fotografii, wiem o tym wiecej niz o czymkolwiek innym, a teraz dostalam sie na studia na takim kierunku. nie mogę się doczekać!!!
    29.07.2012
  • hubi

    nie dostałem się tutaj a do Warszawy i Krakowa tak... móglby mi ktoś powiedzieć kto w ogóle dostaje się do łódzkiej filmówki? jestem naprawdę zawiedziony. cieszę się, że do tamtych dwóch sie dostałem, ale to Łódź była moim marzeniem i wiem że jestem dobry w tym co robię... Jakie oni tutaj mają kryteria? ;/
    09.07.2012
  • józio

    UDAŁO mi się, za pierwszym razem, naprawdę nie wiem jakim cudem. naprawdę, od roku w każdej wolnej chwili się nad tym zastanawiam, ale tych wolnych chwil mam niewiele. jest ciężko, ale świetnie, najlepsza uczelnia w polsce jak dla mnie!!! wzbudza pasję każdego dnia
    03.06.2012
  • aktor

    zawsze marzyłem o tym zawodzie i zazdroszczę wszystkim którzy dostali się do łódzkiej filmówki. ja próbowałem dwa razy, dwukrotnie mnie odrzucono. w tym roku podchodzę po raz trzeci i ostatni, jeśli nie wyjdzie to cóż, pozostaje mi filologia germańską, na którą dostałem się za pierwszym podejściem. może będę tłumaczył filmy, zbliżę się trochę do tego świata, hehe :D
    23.05.2012
  • bercik

    chciałbym dostać się tu na aktorstwo, ale żeby przyjęli na uczelnię z taką renomą, to trzeba być naprawdę uzdolnionym. co możecie opowiedzieć o egzaminach wstępnych? nie chodzi mi o to, co trzeba przygotować, ale raczej o atmosferę, jak to wygląda 'od środka'. zupełnie nie wiem, czego oczekiwać, to trochę przerażające ;D
    19.05.2012
  • amelia

    Pozazdrościc tym, którzy tu studiują. Ja próbowałam 2 razy i nic z tego ale cały czas mam nadzięję.
    08.05.2012
  • Poler

    Chodzi opinia, że to najlepsza tego typu placówka w Polsce. Mam tylko dwóch znajomych, którzy się dostali, a startowało z 15 i to wielokrotnie. Miałem też przyjemność być na konferencji, gdzie był przedstawiciel PWSFTviT i naprawdę wykazywał się ogromną wiedzą i kompetencjami.
    05.05.2012
  • ullsof

    wg opinii mojego kolegi trudno się dostać na tą uczelnię a później potrzeba dużo pracy żeby się utrzymać.
    22.01.2012
  • Fotis

    Od lat pasjonuje mnie fotografia, będę próbowała w tym roku dostać się na ten kierunek. Wiem, ze warto. W końcu to uczelnia z renomą.
    16.01.2012
  • piotr

    również próbowałam się dostać, z \"brak laku\" wybrałam inny kierunek ale do tej szkoły zamierzam zdawać po raz kolejny bo na prawdę warto
    29.05.2011
  • niedoszły aktor

    Łódzka filmówka to świetny wybór :) tylko jest strasznie trudno się tam dostać, sam próbowałem kilka razy i trzeba naprawdę mieć do tego zapał i umiejętności. Chyba każdy z nas zna absolwentów PWSFTviT, ale wiecie, że np Cezary Pazura dostał się dopiero za drugim razem?
    22.05.2011
  • Adamooo

    Zastanawiam się między tą uczelnia i Państwową Wyższa Szkołą Teatralną w Krakowie. Słyszałem dużo dobrych opinii o obu tych szkołach i dlatego mam dylemat, kto mógłby mi poradzić co wybrać?
    21.05.2011