Opinie o Uczelni Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie (WSE Tischner Kraków)

Komentarze (255)

  • Luxowaty

    Cześć. Chciałbym się dowiedzieć czy warto wydać 25 000 zł za 3 lata studiów na kierunku digital artykuły?
    15.01.2019
  • smile003

    Czy orientuje się ktoś czy można przepisać się na filologię angielską w tym momencie?
    05.12.2018
  • trot

    >hugo Jak wypadają? Konkurencji sporej nie mają, jeśli Ci potrzebny tylko papierek i nie masz co zrobić z kasą, to idź. W przeciwnym wypadku radzę wybrać szkołę, którą coś sobą reprezentuje. Mam niestety z pierwszej ręki informacje o "jakości" studentów w takich przybytkach. Nic tylko zapłakać nad tym co zrobili ze szkolnictwem wyższym.
    31.10.2018
  • trot

    Ktoś kasuje komentarze? :) To pewnie dlatego prawie same pozytywy można tutaj znaleźć, ładnie.
    31.10.2018
  • hugo

    Jak wypadają na tle innych krakowskich prywatnych?
    30.10.2018
  • Looool

    Jak to jest możliwe, że Łukasz Filipczyk, bez żadnego wykształcenia kierunkowego, magister historii i politologii, doktorant, zostaje PRODZIEKANEM skandynawistyki? W kadrze są ludzie wykształceni, z ogromnym doświadczeniem, a facet o nauce języków nie wie NIC, nie ma żadnego przygotowania, którym mogłaby pochwalić się uczelnia. Do tego "naucza" norweskiego. Co za żenada.
    25.10.2018
  • animacja filmów, produkcja filmów animowanych

    Mam pytanie do studentów kierunku Grafiki i Multimediów: ile jest na tych studiach zajęć z zakresu animacji filmów? Czy znajde gdzieś na stronie uczelni zakres zajęć na wszystkie lata studiów? Gdzie ewentualnie w Krakowie szukać studiów albo szkolenia z zakresu produkcji filmów animowanych?
    22.10.2018
  • Anita

    Wie ktoś moze dlaczego jeszcze nie ma maili z loginem i hasłem do Wirtualnej Uczelni?
    03.09.2018
  • psychologia u Tischnera

    Czy są jeszcze wolne miejsca na psychologii? raczej zaocznej, ale może byc i stacjonarna. Na stronie jest podany kierunek, ale bez info o trybie studiów i czy nadal są miesjca? Pewnie wszystkich zapiszą, bo kasa, a potem sporo odwalą .... chętnie bym się więcej dowiedziała, czego się spodziewać na I roku?
    03.09.2018
  • Magda899

    Cześć , czy ktoś może się wypowiedzieć na temat podyplomówki z zasobów ludzkich? Waham się miedy UJ.. Proszę pomóżcie:)
    20.08.2018
  • Karolina

    Orientuje się ktoś z was, ile w tym roku jest przewidzianych miejsc na psychologię z Life coachingiem?
    17.07.2018
  • KAsia

    Czy mógłby ktoś napisać coś więcej o fil. ang II stopnia? Czy warto? A jeśli tak to jaka specjalność najlepiej?
    13.07.2018
  • p.

    orientuje się ktoś czy na skandynawistyce, zarówno na spec. szwedzkiej jak i norweskiej uczą języka od podstaw?
    13.07.2018
  • N

    Basia, uczelnia jest dobra, wykładowcy rzeczywiście znają się na rzeczy, ale jeśli znajdziesz tanie (tańsze ;-)) kursy 3D to idź na multimedia i interaktywną na WSE i dodatkowe kursy ... . Bo uważam, że czesne, zwłaszcza na Digital art jest zbyt wysokie.
    11.06.2018
  • Maria

    Moze ktos opisac jak wygląda sytuacja na skandynawistyce(szwedzki), dziennie? Ile jest osób na roku?
    08.06.2018
  • Basia

    Powie mi ktoś proszę czy lepiej jest iść na multimedia i grafikę interaktywną czy na digital art (gdzie jest grafika 3D)? Różnica w cenie to aż 800zł i się zastanawiam, czy nie lepiej zrobić sobie po prostu oddzielnego kursu z projektowania 3D, czy jednak na uczelni mnie tego dobrze nauczą.
    15.05.2018
  • nana

    Witam! Czy mógłby ktoś opisać jak wygląda psychologia na tej uczelni? Czy jest licencjat czy tylko jednolite magisterskie? Czy jest bardzo ciężko się utrzymać na uczelni, jakie są przedmioty oraz z jakimi ewentualnie jest największy problem w czasie sesji?
    08.05.2018
  • Wiks

    Witam. Czy orientuje sie ktoś, jakie były progi punktowe na psychologie? Oczywiście mniej więcej, bo nie wiem, czy wgl jest sens składać papiery :c
    15.04.2018
  • Julia

    Cześć, możecie mi powiedzieć jak to jest z filologią angielską ze specjalizacją nauczycielską ? Jak z limitem miejsc przy rekrutacji, dużo chętnych?
    06.04.2018
  • misouise

    Moze ktos opisac jak wygląda sytuacja na skandynawistyce(szwedzki), dziennie? Ile jest osób na roku? Jak było z limitem miejsc podczas rekrutacji? Zastanawiam się, czy uzyskanie ok. 70-80 % z dwóch rozszerzeń będzie wystarczające, aby się dostać?
    06.02.2018
  • sajkolog

    Miałem dużo obaw zanim poszedłem na psychologię zaocznie (oczywście najbardziej nakręcali mnie dzienni studenci z uniwerka skąd się przenosiłem) ale nie żałuję. Program dostosowany do realiów rynku pracy, zero uniwersyteckiego zapychania zajęć byle czym byle było dużo i byle jak ( tak jak np na UJ, z którego się przeniosłem po roku ) i rozjechanych godzin zajęć tylko samo mięso. Po licencjacie można dokończyć naukę na magisterce, czy to na WSE czy gdziekolwiek (nie byłem na 2 stopniu więc się nie wypowiem), jak ktoś chce bardzo pójść w terapię czy inne specjalizacje (choć patrząc na status psychologa aktualny to jest to głupota, polecam spojrzeć w ustawę gdzie psycholog po 5 latach jest nikim). Obecnie jestem na ostatnim roku, w porównaniu do relacji znajomych z innych uczelni i własnego doświadczenia na uniwersytecie mogę przede wszystkim normalnie pracować, mam stypendium naukowe i solidne przygotowanie specjalistyczne już na etapie licencjata. Nie rozumiem nagonki na zaoczne kształcenie, ECTS to ECTS, w tym kraju już dawno to nie uniwersytet decyduje o zawodzie a wiedza i praktyczne przygotowanie studenta, czego na uniwerku nie uświadczycie, a co na WSE jest super możliwe do pogodzenia. Większość uniwerków jedzie na renomie, jak chcecie uczyć się zapychaczy przez 5 lat zamiast zdobywać doswiadczenie i uczyć się konkretów to polecam - większosć wykładowców to przecież ci sami wykładowcy z UJ, co najlepiej świadczy o poziomie nauki. Szanujcie swój czas i inwestujcie w praktykę w międzyczasie, jak nie chcecie na WSE to gdziekolwiek na zaocznych, a nie bezsensowne dzienne rycie teorii przez 5 lat - psychologów jest od groma teraz i to ci z doświadczeniem mają jakiekolwiek szanse na dobre zatrudnienie.
    03.02.2018
  • Nn

    Hej orientuje się ktoś jaki był w tym roku próg punktowy na lignwistykę dla biznesu? I jak wyglądają zajęcia, uczelnia etc... :)
    02.02.2018
  • JA

    STUDIUJE PSYCHOLOGIE MANAGERSKA I JEST BARDZO WARTOSCIOWA
    11.01.2018
  • Marta99

    Hejka, jest ktoś z was na zarządzaniu biznesem albo studiach filologiczno-biznesowych? Jakie opinie?
    08.01.2018
  • Aleks

    Hej, czy ktoś może studiuje na specjalności Digital Art albo słyszał jakieś opinie? Jaki jest poziom nauczania?
    27.12.2017
  • i like

    jak jest na grafice reklamowej? gdzie znajdę program zajęć na kierunku grafika reklamowa? szukalam na stronie, ale jest ogólny opis, brakuje planu zajęć na każdy rok studiów. Czy to jest w ogóle możliwe, żeby przesłali mi na maila taki wykaz? A po co ci takie wiadomości, zapłać czesne i po sprawie. Najważniejsze zaliczyć.
    19.12.2017
  • Maddi

    Hejka, Wie ktoś jakie były progi w tym roku na skandynawistyke, spec, szwedzka, stacjonarnie?
    12.11.2017
  • grafika

    Wchodzisz na Wirtualną Uczelnię i u góry masz 'Podział Godzin'. Plan uzupełniają na bieżąco. Na maila raczej nie przesyłają planu zajęć.
    10.10.2017
  • jak jest na grafice reklamowej?

    gdzie znajdę program zajęć na kierunku grafika reklamowa? szukalam na stronie, ale jest ogólny opis, brakuje planu zajęć na każdy rok studiów. Czy to jest w ogóle możliwe, żeby przesłali mi na maila taki wykaz?
    10.10.2017
  • Nati

    Ania , ja mam zamiar studiować ten kierunek ,tzn na razie złożyłam tam dokumenty 😀 a co będzie dalej .. Jeśli chcesz możemy sie spisać ,to moj e-mail : natkaa19888@gmail.com
    28.09.2017
  • mmm9

    Czy jest szansa dostać się na angielski dla biznesu bez rozszerzonej matury z polskiego??
    12.09.2017
  • ania

    Hej :) czy jest tu ktoś kto będzie studiować Lingwistyke dla biznesu specjalizacja tłumaczenia zaocznie ??
    11.09.2017
  • darekt6

    Zapraszam do grupy PSYCHOLOGIA ZAOCZNIE 2017-18 NA WSE https://www.facebook.com/groups/155318451718197/
    05.09.2017
  • jpeng

    Inez: chyba łatwiej będzie na fb napisać ... Kakashi: próg punktowy z roku na rok się zmienia, stypendium socjalne jest od stu paru do ponad 600 zł na miesiąc, zależnie od dochodu, nikt nie zna Twojego dochodu, stypendium może Ci starczyć na pokrycie czesnego, albo nie. PS. WSE nie ma akademika, możesz się starać o stypendium mieszkaniowe, również zależne jest od dochodu.
    03.09.2017
  • Z.B

    Cześć! Rozważam podjęcie drugiego kierunku na WSE : skandynawistyka (norweski) albo psychologia menadżerska. Obecnie studiuje też na UEK prawo dziennie i zastanawiam się czy plan zajęć na WSE da się pogodzić z drugim kierunkiem? Czy lepiej zdecydować się na niestacjonarne? Jakie są opinie tych dwóch kierunkach? :)
    31.08.2017
  • Kakashi

    Cześć. Jaki jest próg punktowy na grafikę ? Czy ktoś z was dostawał stypendium socjalne ? Czy jest tym w stanie pokryć czesne ? Czy za akademik lub jakiś dom studencki dostaje się też jakiekolwiek pokrycie ?
    30.08.2017
  • Inez

    Hejka mam pytanie, czy ta grupa skandynawistyka na fb tez jest dla niestacjonarnych ? Bo nie wiem czy dołączać czy nie 😅
    28.08.2017
  • WJ

    Jest tu ktoś, kto będzie studiowac Lingwistyke dla biznesu studia stacjonarne ze specjalnością angielska? (studia w języku polskim)
    21.08.2017
  • Asia

    Witam, po przeczytaniu opinii na temat uczelni chcę dołożyć swoje zdanie. Skończyłam studia magisterskie w 2015 roku i nie zgadzam się z negatywnymi opiniami. Przez całe studia korzystałam ze stypendium socjalnego, dodatkowych opłat nie było jeżeli wywiązujesz się ze swoich obowiązków na czas. Panie z dziekanatu zawsze pomagały przy wypełnianiu jakichś papierów i odpowiadały na pytania, a wierzcie mi kolejka do dziekanatu zawsze była duża i pracy miały wiele. Wykładowcy w większości bardzo dobrzy, do promotora też nie miałam żadnych zastrzeżeń. Gdy poprosiłam o przepisanie do innej grupy z niemieckiego pani zrobiła to od ręki. Owszem zdarzało się jak ktoś poniżej napisał, że w niedzielę było 90min zajęć i jeździłam na nie 100km w jedną stronę (podobnie z egzaminem ustnym trwającym ok. 10min), ale ludzie nie przesadzajcie! Żeby coś zyskać trzeba też coś dać od siebie, a nie uważacie że płacicie czesne to mają dla każdego się dostosować! Obecnie zastanawiam się nad studiami podyplomowymi na WSE i uważam, że to dobry wybór.
    21.08.2017
  • Beti

    Cześć, czy ktoś z was uczył się wcześniej norweskiego czy raczej jesteście w tym nowi?
    15.08.2017
  • :)

    "," to może zadzwoń i zapytaj o info na ten temat, tak chyba będzie najlepiej :) lub na maila napisać :)
    11.08.2017
  • do : do ","

    Chcę zrezygnować z skandynawistyki stacjonarnie, ale nigdzie nie moge znaleźć jakiś informacji na ten temat
    11.08.2017
  • Ania

    Hej :) czy ktos tu jest na lingiwstyce zaocznie? :)
    11.08.2017
  • Marlena

    Kk - na razie nie miałam czasu, ale podejrzewam że w najbliższym czasie coś takiego powstanie. Z początkiem września? Teraz raczej wszyscy studenci ( przyszli) trochę odpoczywają przed nerwowym wrześniem i październikiem.
    10.08.2017
  • P

    A czy istnieje jakas grupa na psychologie ? jeżeli tak to proszę o link, poniewaz nie moge nic znalezc :)
    10.08.2017
  • P

    A czy istnieje jakas grupa na psychologie ? jeżeli tak to proszę o link, poniewaz nie moge nic znalezc :)
    10.08.2017
  • ewelina96

    czy istnieje jakaś grupa na facebook'u odnośnie kierunku grafika reklamowa i multimedia? I czy wie ktoś może ile semestrów trwają studia na tym kierunku w trybie niestacjonarnym?
    10.08.2017
  • ,

    Zostałam przyjęta na skandynawistykę - norweski stacjonarne
    10.08.2017
  • Nulla

    Cześć, czy ktoś z Was wie może kiedy bedzie i czy w ogóle bedzie prowadzona dodatkowa rekrutacja??? Na stronie nie ma żadnych informacji a przegapiłam wczesniejszą rekrutacje :(
    10.08.2017
  • Miśka

    https://m.facebook.com/groups/708283056025275 To link do grupy Skandynawistyka j.norweski.
    10.08.2017
  • Do ","

    Ale to już się tam dostałeś/aś na 100%? W sensie było potwierdzenie, że jesteś przyjęty/a i teraz chcesz zrezygnować? I na jakim kierunku?
    10.08.2017
  • P

    Psychologia, ktoś coś ? :D
    10.08.2017
  • 1

    Czy jest tutaj ktoś kto nie dostał się na zaoczne? Co mogę zrobić w takim przypadku? Bardzo proszę o pomoc
    10.08.2017
  • ,

    Wiem, ze to niezbyt odpowiednie pytanie na teraz, ale nie wiecie przypadkiem jak "odzyskać" papiery które sie wysłało gdy sie rezygnuje z podjęcia studiów na wse?
    09.08.2017
  • sylwia

    pmrz, sprawdz na http://rekrutacja.wse.krakow.pl/wyniki/rekrutacja.asp :)
    09.08.2017
  • pmrz

    Mam pytanko odnośnie przyjęć...kiedy dostaliście wiadomość ? i czy możliwe jest to, ze mogli mnie ominąć ? czy tez jeszcze nie wysłali mi wiadomości ?
    09.08.2017
  • Sylwia

    skandynawistyka-norweski stacjonarnie, też proponuję grupę na facebooku 😁
    09.08.2017
  • Kk

    Marlena, ja też się dostałam na niestacjonarne :) nie wiesz czy ktoś zakładał już jakąś grupę na fb?
    08.08.2017
  • abc

    Co w przypadku nie dostania się na studia niestacjonarne z grafiki? Czy w przypadku pojawienia się drugiej tury jest możliwość, że jednak się dostanę? I jaki jest próg punktowy aby się tam dostać oraz gdzie mogę się dowiedzieć ile pkt było zdobytych za nie? Nie ukrywam, że bardzo mi zależało na dostaniu się tam i zaskoczył mnie wynik rekrutacji...
    08.08.2017
  • w

    stacjonarne skandynawistyka - norweski, wiecie moze czy będzie tworzona jakaś grupa (np na fb) aby nie być tak samemu w tych pierwszych dniach? :))
    08.08.2017
  • nyvik

    stacjonarny student skandynawistyki sp. norweskiej :) jestem tu sam?
    08.08.2017
  • .

    stacjonarne skandy-norw, udało się, orientujecie się ile teraz trzeba czekać na mejla? :_
    08.08.2017
  • Marlena

    Niestacjonarne skandynawistyka - norweski :) Przyjęli, miejmy nadzieję, że będzie co wspominać :)
    07.08.2017
  • David

    Oszuści i tyle mogę powiedzieć Płacisz sobie za wyrób legitymacji 17zł a gdy kończysz studia przy odbiorze dyplomu legitymację zabierają a kasy nie oddają. Niezły zarobek mają na tym. Zdziercy.
    27.07.2017
  • Kk

    Cześć, próbowałam się zalogować na wu żeby wydrukować potrzebne dokumenty i wstąpił błąd nie mogę się zalogować. Czy mieliście coś takiego?
    24.07.2017
  • zuz

    Czy na niestacjonarne przyjmują każdego? Interesuje mnie psychologia
    22.07.2017
  • Jass

    Jestem studentka na grafice multimedialnej i myśle, ze nie musicie się martwić, ze z jakich powodow was nie przyjmą ;) absolutnie nie trzeba umieć rysować, aczkolwiek są zajęcia z rysunku, liczy się bardziej kreatywność. Jestem całkiem zadowolona, studiuje zaocznie, mogłobyc lepiej,ale ludzie na roku są bardzo fajni, a zajęcia prowadzone są z ludźmi z branży graficznej ;)
    21.07.2017
  • lingwistyka

    hej:) czy ktoś orientuje się jaki jest próg punktowy na lingwistyke dla biznesu ?
    19.07.2017
  • sylwia

    nyyx, mam nadzieję dostać się na stacjonarną skandy :D jaka specjalność u ciebie? ;)
    17.07.2017
  • ewelina96

    Marchewka, też zamierzam aplikować na grafikę i z tego co wyczytałam w zakładce rekrutacja na temat portfolio to że może ono zawierać zarówno fotografie, film, jak i grafikę cyfrową lub tradycyjną (rysunek, malarstwo) i możesz je wykonać dowolną techniką, obowiązkowy jest jedynie rodzaj tych ilustracji (martwa natura, postać, pejzaż). Jeśli nie posiadasz żadnych prac wykonanych w programach graficznych myślę, że to nie stanowi problemu. Portfolio ma im jedynie pokazać, że masz potencjał :)
    16.07.2017
  • Natalia9639

    Hej. Jakie opinie na temat filologii angielskiej niestacjonarnie? Ktos się wybiera w tym roku?
    15.07.2017
  • marchewka

    Hej! Ktoś wie czy an grafikę trzeba dawać prace wykonane w programach-graf. wektorowa itp. czy wystarcza szkice, rysunki? Studiuje edukacje artystyczna i mam mnostwo obrazow, ktos wie czy mozna je zdigitalizowac i podac na pendrajwie? o.O
    12.07.2017
  • Kk

    Hej, jedzie ktoś 11.07 na konsultacje w WSE kandydatów na skandynawistykę?
    07.07.2017
  • P. Z.

    Czy wybiera się ktoś na psychologię (niestacjorane) ? :)
    06.07.2017
  • Kk

    Ja wybieram się na skandynawistykę, ale na niestacjonarne :-) nie wiem chyba coś nie tak ale wyszło mi że mam 385 pkt. A wy obliczaliscie?
    04.07.2017
  • op

    nyyx, tak, ja. Liczyłeś / (-aś) juz sobie punkty. Jesli tak, to ile uzyskałeś / (-aś)
    03.07.2017
  • nyyx

    wybiera się ktoś stacjonarnie na skandynawistykę? :)
    01.07.2017
  • renciaelcia

    Witam, Ktoś wie jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna na studia ii stopnia? filologia angielska?
    03.05.2017
  • ania

    Czy ktoś jest się w stanie wypowiedzieć na temat lingwistyki dla biznesu z j. angielskim? czy lepiej jest pójść na skandynawistykę?
    02.05.2017
  • Kamila

    Chodzi mi o to, czy ktoś się orientuje, jaki mniej więcej jest minimalny wynik by dostać się na tą uczelnię?
    11.04.2017
  • Kamila

    A jaki jest tam próg punktowy?
    11.04.2017
  • +

    Bogna, zdarza się, że niektórzy sami rezygnują. To nie jest tak, że Cię po prostu wyrzucą, ale grafika to specyficzny kierunek - to nie matematyka, że zgadza się albo nie - musisz mieć pomysły, starać się i robić postępy. Poziomy są różne i sama możesz uznać, że się do tego nie nadajesz ... . Dużo osób nie odpada, ale zdarza się powtarzać semestr (nie ma przecież innego wyjścia jak nie zaliczysz, nie będą wpisywać piątek tylko za to, że płacisz za szkołę). Pisałam wcześniej, że stawiają na potencjał więc jak będziesz mieć określoną ilość punktów + portfolio, przygotowane jak w wytycznych, to mała szansa, że Cię nie przyjmą (moim zdaniem lepiej dla nich, tak, bo za każdy rozpoczęty miesiąc płacisz). Nie znam Cię, nie wiem czy studia wybierasz żeby studiować czy dla rozwijania pasji, ale jeśli naprawdę grafika Cię interesuje to spróbowałabym. Zajęcia na tej uczelni są naprawdę w porządku - wykładowcy w przeważającej części sympatyczni (nie wszyscy niestety, niektórzy oceniają i traktują studentów "maszynowo" i nie bardzo trzymają się założonych ustaleń ;-)), no i duża ilość programów do ogarnięcia - więc bądź przygotowana na wytężoną pracę. Jeśli nie jesteś pewna to szkoda kasy, bo czesne jest dość wysokie.
    10.04.2017
  • bogna

    Jak to po pierwszym roku? Czy dużo osób w takim razie odpada? I ponawiam pytanie, czy po określeniu progu punktów przyjmują wszystkich , którzy są powyżej tego progu?
    07.04.2017
  • +

    Bogna jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz ;-) Nie musisz mieć doświadczenia w zawodzie, stawiają raczej na otwartość i potencjał. Dopiero po pierwszym roku powiedzą czy warto to dalej ciągnąć, czy nie - zależnie od tego jak będziesz kreatywna i jak będziesz się przykładać.
    04.04.2017
  • bogna

    Czy trudno się tam na grafikę dostać?
    01.04.2017
  • skandynawistyka

    Jeśli chodzi o filologię norweską to polecam choć łatwo nie jest, oczywiście nauka języka od podstaw ale dla mnie trudniejsze były dla mnie przedmioty ekonomiczne dotyczące współpracy gospodarczej Polska-Norwegia. No i ważna sprawa, zaoczne studia trwają 7 semestrów ;)
    19.03.2017
  • studentka WSE

    Marcys - po prostu musisz udowodnić, że warto Cię przyjąć ;-) Ja w swoim portfolio (rok temu ;-)) umieściłam plakat i inne elementy reklamowe ... - 5 w sumie Umieść to, co dobrze Ci wychodzi: jeśli rysujesz - rysunki, jeśli tworzysz coś zaawansowanego - to pochwal się właśnie tym. Nie masz żadnych ograniczeń - rusz tylko wyobraźnią ;-) Powodzenia.
    09.03.2017
  • Marcys

    Witam Czy ktos moglby mi doradzic co powinno sie znalezc w portfolio aby sie dostac na grafikę i multimedia?
    06.03.2017
  • Marlena

    Hej, wybieram sie od tego roku na filologie norweska zaocznie i m.pytanie jak.to wyglada jakie opinie . Pozdrawiam:)
    10.02.2017
  • Marlena

    Hej, wybieram sie od tego roku na filologie norweska zaocznie i m.pytanie jak.to wyglada jakie opinie . Pozdrawiam:)
    10.02.2017
  • o stypendiach

    z tego co wiem próg jest odgórnie ustalany i nie ma możliwości przekroczenia go, jednakże możesz się odwołać i wtedy uzasadnić trudną sytuację
    17.12.2016
  • podyplomowe z zakresu HR

    czy ktoś robił w szkole Tischnera studia podyplomowe z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi? jakiś zbliżony program dot, kadr? jakie macie odczucia z zajęć jak oceniacie te studia? poziom, wykładowcy, egzaminy?
    19.09.2016
  • magda

    dostaliście już jakieś informacje z uczelni o rozpoczęciu studiów dla pierwszego roku?
    14.09.2016
  • Наташа

    У студентов из России обращаются хорошо?
    13.09.2016
  • stypendia

    jaki muszę mieć dochód na jedną osobę w rodzinie, aby dostać stypendium z uczelni? Czy można jakoś inaczej motywować potrzebę pomocy, jesli się przekroczy ten próg? np. skomplikowana sytuacją rodzinną? macie jakieś doświadczenie w tym temacie?
    13.09.2016
  • Brendi

    Czy ktos cos wie na temat Psychologii Rozwój osobisty i Coaching? Czy licencjat z psychologii to dobry pomysł?
    02.09.2016
  • n,

    Mógłby ktoś podesłać link do Regulaminu Studiów na WSE?
    22.08.2016
  • Gabi

    Uczęszczałam na studia II stopnia do WSE w Krakowie na filologię angielską i naprawdę sobie chwalę!
    21.08.2016
  • koko

    Czy żeby studiować skandynawistykę potrzebna jest znajomość języka szwedzkiego/norweskiego?
    20.08.2016
  • Olka

    Wiecie może jakie są progi przyjmowania kandydatów na skandynawistykę?
    17.08.2016
  • b.

    czy ktoś mógłby się wypowiedzieć odnośnie Psychologii na WSE?
    16.08.2016
  • andy3d.studio

    Oczywiście że nie, tu nie chodzi o Twój talent do rysowania, za to nauczysz się zasad projektowania, będziesz tworzyć dobre kompozycje graficzne, layouty www. Przykładowo każda strona www ma swój design a będąc grafikiem robisz webdesign. Albo taki prosty przykład, jakaś firma na swoim papierze firmowym chce mieć niebieskie jabłko to w skrócie - otwierasz fotolie, wybierasz z miliona jabłek to najładniejsze, otwierasz swój ulubiony program graficzny i modyfikujesz, dodajesz cienie, efekty specjalne, wygładzasz, co tylko zechcesz. Jak trochę się poduczysz to będziesz umiał przerobić to niebieskie jabłko w pomarańczową gruszkę.
    09.08.2016
  • X

    Wie ktoś czy na grafice trzeba umieć dobrze rysować?
    08.08.2016
  • andy3d.studio

    Witam wszystkich przyszłych grafików. Tak jak napisałem "andy", zdecydowałem się studiować na kierunku "Grafika reklamowa i multimedia", specjalizacja "Multimedia i grafika interaktywna", tryb niestacjonarne. Wcześniej zrobiłem małe rozeznanie i podobny kierunek znalazłem na Uniwersytecie Pedagogicznym, nazywa się "Digital Design". Dla kogoś spoza Krakowa niezła może okazać się "Grafika" ze specjalizacją "Multimedia" kierunek realizowany w Wyższej Szkole Technologii Informatycznych w Katowicach. Jeszcze jedna alternatywa to "Grafika" ze specjalizacją "Grafika multimedialna i reklamowa" na Wyższej Szkole Technicznej w Katowicach. Jak widać Katowice technologią stoją. Ja oczywiście wybrałem Wyższą Szkołę Europejską w Krakowie i mam nadzieję że będę zadowolony. Jednak w temacie jest sporo wątpliwości - które z czasem postaram się rozwiać. Wszystkiego o tym kierunku czyli jak jest naprawdę będziecie mogli dowiedzieć się z mojego przyszłego bloga, którego prowadzić będę na andy3d.studio - grafika w najlepszym wydaniu. Blog ruszy wraz z rozpoczęciem nauki, będzie tam wszelkie info odnośnie programu studiów, przedmiotów, kursów w mojej specjalizacji - multimedia i grafika interaktywna. Dowiecie się czego i jak uczą, przede wszystkim na jakim poziomie zaserwują poszczególny soft potrzebny grafikowi. Będą tutoriale z programów graficznych które wypisali w ramach realizacji kierunku i specjalizacji. Praktyczna nauka jest najważniejsza, zapowiada się ciekawie, pozdro.
    27.07.2016
  • Ola

    Skandynawistyka specjalność norweska.. Progi przyjmowania są wysokie..?
    27.07.2016
  • Ola

    Skandynawistyka specjalność norweska.. Progi przyjmowania są wysokie..?
    27.07.2016
  • Kinga

    Ktoś wybiera się na Skandynawistykę specjalność norweska dzienne ?;)
    25.07.2016
  • n,

    jagoda: wydaje mi się,że na zaoczne będą jakieś miejsca (chociaż niekoniecznie, jeśli zainteresowanie jest duże), a jeśli chcesz iść na dzienne to wątpię żeby były ... chyba że nie robi Ci to większej różnicy
    22.07.2016
  • Paolka

    Mnie tez interesuje ta specjalizacja z grafiką interaktywną ... andy napisales bsrdzo rzeczowo o waznych dla mnie kwestiach- pracy ... dziękuje
    21.07.2016
  • jagoda

    witam, ktos orientuje sie czy przy drugiej rekrutacj z reguly s nadal miejsca na wszytskie kierunki ? rowniez zalezy mi na grafice multimedialnej, ale waham się nadal :
    21.07.2016
  • wm

    Komentarze nt. filologii angielskiej? Ktoś/coś?
    19.07.2016
  • grafik

    dowiedziałam się, że na pewno liczą język polski, obcy i w moim przypadku matematykę, mam z niej lepszy wynik niż z historii sztuki, której nie miałam w liceum i uczyłam się sama. Czy ktoś wie ile trzeba mieć punktów, żeby mieć nadzieję na przyjęcie? jak to było w ubiegłym roku ? Rozpytywałam wśród znajomych ale nikt nie zna studenta z tej uczelni. pozdrawiam
    19.07.2016
  • Anka

    Andy zgoda w 100% wybierajcie grafikę interaktywną! :)
    19.07.2016
  • andy

    Widzę że zaznaczyli gwiazdką *historia sztuki, historia muzyki dla kierunku - Grafika reklamowa i multimedia. Chodzi o to że jak na świadectwie nie masz np. matematyki, historii, geografii, wiedzy o społeczeństwie - tam wymieniają różne przedmioty, to i tak możesz się dostać mając np. historię sztuki lub historię muzyki. Cieszę się "n" że Cię przekonałem do specjalizacji - Multimedia i grafika interaktywna. W pracy będzie Ci to bardziej przydatne, takie mamy czasy.
    19.07.2016
  • n,

    Interaktywna czy edytorska ... andy: masz rację, wszechstronnie wykształcony grafik to naprawdę ''niezły kąsek''. Też jestem technikiem organizacji reklamy, uważam że obie specjalizacje są atrakcyjne. Nie uzupełniałam jeszcze formularza i prosiłabym osoby już studiujące grafikę (po I roku, NOWA MATURA) o informację: na stronie WSE zasady rekrutacji ''ogwiazdkowana'' jest historia sztuki dla grafiki właśnie, ''ogwiazdkowane'' uważam za obowiązkowe i nie wiem czy wymagana jest historia sztuki czy uważana jako do wyboru tylko dla grafiki. Ten przedmiot, z tego co wiem, jest tylko na poziomie rozszerzonym, więc niepotrzebnie umieszczaliby w tabeli punktacje. Wolę się jednak upewnić, bo ponoć mogą za taki brak zdyskwalifikować.
    19.07.2016
  • andy

    Grafika reklamowa i multimedia, specjalizacja również multimedia i grafika interaktywna. Jeszcze się nie zapisałem ale raczej to zrobię bo przekonuje mnie właśnie ta specjalizacja. Wtrącę swoje trzy grosze bo to dobry kierunek i dobra specjalizacja, chyba że ktoś chce zostać rysownikiem. Anka - masz racje że jest lepsza, Ghyt - jest jeszcze dodatkowa rekrutacja do końca września, Greg - daj coś żeby było, zrób wizytówkę, zdjęcie, animacji nie rób (jak umiesz to gratuluję). Mnie do kierunku przekonuje tworzenie multimedialnego przekazu reklamowego, Adobe Dreamweaver, Adobe Premier, Flash, After Effect. Szczerze mówiąc to bardzo dobre zestawienie, jest też Photoshop i Illustrator czyli podstawy. Brakuje jednak nauki animacji 3D bo niestety Flash to 2D a większość agencji chce grafika umiejącego zrobić wizualizację 3D czy animację 3D bo w tym są pieniądze. Ja z wykształcenia jestem technikiem organizacji reklamy i technikiem informatykiem, mogę powiedzieć że agencje od grafików wymagają znajomości wielu programów i te wyżej wymienione nie wystarczą. Można być specjalistą w jednym ale to nic nie znaczy, każdy grafik będzie musiał poznać Blendera czy 3D Studio Max (niestety jego tutaj brakuje) inaczej można skończyć swoją karierę na codziennym retuszu (Photoshop) zdjęć do jakichś katalogów, czego nikomu nie życzę. Właściwie to jest tak że im więcej programów się zna to łatwiej o pracę bo agencje chcą zatrudniać grafików z którymi mogą rozbudować swoje porfolio o nowe umiejętności. Mam nadzieję "n" że Cię przekonałem do grafiki interaktywnej, teraz jest to standard, pozdrawiam.
    19.07.2016
  • n,

    Grafika interaktywna nie jest lepsza od edytorskiej, jest to co innego po prostu. Odwiedźcie stronę internetową uczelni i można mniej więcej zapoznać się z programem (patrzeć przede wszystkim na obsługę programów graficznych). Wybieram się na edytorską i myślę,że będę zadowolona, o ile się dostanę. Greg: Myślę,że coś kreatywnego ;-) Jakieś projekty plakatów, lub jeśli rysujesz,szkiców, jeśli multimedia i interaktywna to myślę,że bardziej stawiać będą na jakieś animacje czy coś w tym rodzaju.
    19.07.2016
  • Greg

    A co z portfolio na Grafikę ? Wymagane jest złożenie 3-5 prac. Nie mam pojęcia co powinienem tam załączyć. Czy możecie coś podpowiedzieć?
    18.07.2016
  • xxxx

    Wybieram się w tym roku na studia zaoczne na kierunek Grafika reklamowa i multimedia. Niestety poziom mojego języka angielskiego jest dość kiepski. Duzy nacisk jest na naukę języków? Zastanawiam się czy dam sobie radę..
    18.07.2016
  • grafik

    W Ja tez startuję na grafikę, napiszcie coś czy trudno się dostać, ile trzeba mieć punktów itd.
    18.07.2016
  • Ghyt

    Mam pytanie do koleżanki "Anka" ale i również do wszystkich studentów / absolwentów kierunku Grafika w WSE. Czy jesteście zadowoleni z wyboru? Ja bardzo się waham, czy rozpocząć studia w tym roku a niedługo mija termin na złożenie dokumentów. Jak prowadzone są zajęcia i jak dużo jest tam przedmiotów artystycznych? Anka, dlaczego Grafika interaktywna jest lepsza od tej edytorskiej? Będę wdzięczny za odpowiedzi, Pozdrawiam, G.
    18.07.2016
  • Marta

    Wybiera się ktoś na filologię angielską?
    16.07.2016
  • Anka

    Cześć, kierunek na który się wybierasz to grafika reklamowa i multimedia, tylko czasem nie bierz tej specjalności edytorskiej! Przygotowywać do druku i tak się nauczysz bo wszyscy to umieją. Jest grafika interaktywna która jest dużo lepsza, pamiętaj tylko grafika interaktywna, powodzenia :)
    16.07.2016
  • n,

    Hej ;-) Wybiera się ktoś może na zaoczne grafika reklamowa i edytorska? A może ktoś był i zechce podzielić się swoją opinią ...
    15.07.2016
  • Ania

    Zdecydowanie warto zainteresować się ofertą studiów w Wyższej Szkole Europejskiej w Krakowie! Jestem właśnie po licencjacie na kierunku psychologia menadżerska i w tym momencie korci mnie drugie stopień - nowość czyli psychologia w biznesie :)
    12.07.2016
  • Sylwia

    WSE to najlepsza uczelnia w Krakowie! Studiowałam tam SM - lic i mgr. Poza tym, studiowałam dziennikarstwo na UJ i fizjoterapię KWSPZ (potrzebowałam specjalistycznej wiedzy medycznej do pracy). Na prawdę mam porównanie między państwówkami i prywatnymi uczelniami z Krk. Z UJ zrezygnowałam po 1 semestrze - TOTALNA PORAŻKA. Poziom żenujący, kupę niepotrzebnych przedmiotów, aby upchać nimi godziny profesorskie. To samo z KWSPZ - studia medyczne, chaos na uczelni, zero wymagań - gdybym nie chciała sama się czegoś nauczyć, to bym nic nie umiała :) Zupełnie inaczej wygląda sytuacja z WSE - kupa zajęć, wymagający nauczyciele i nacisk na jezyki. Dzięki tej uczelni nauczyłam się mówić po angielsku na poziomie C1. Hiszpański też opanowałam zadowalająco - wymagało to ogromnego wysiłku, ale dzięki temu spełniam się w swojej pracy i wiem, że nie wywaliłam pieniędzy w błoto :) Wszyscy moi znajomi z WSE już po licencjacie dostali prace, ciągle awansują i nie narzekają na swój los :) Na prawdę polecam tę szkołę wszystkim ambitnym osobom :)
    06.07.2016
  • qqq

    Norweska specjalizacja nie jest zła. Każde studia mają swoje minusy, ale języka jest sporo i w szybkim tempie. Jest nawet islandzki od tego roku ;)
    01.06.2016
  • Gosia

    jeśli zastanawiacie się, czy zacząć skandynawistykę na wse to pytajcie, w październiku zaczęłam studiai w sumie też byłam pełna obaw, bo to pierwszy rok itd. ale nie miałam możliwości żeby wyjechać do Poznania, czy Gdańska... program jest ok, języka całkiem sporo. Ja jestem na specjalności norweskiej ale mamy część zajęć z osobami ze szwedzkiej i jak na razie u nich też przeważają dobre opinie ;)
    22.05.2016
  • dari

    Co powiecie o filologii norweskiej? Warto? Planuje studia zaoczne na tej uczelni i po przeczytaniu wszystkich komentarzy zaczęłam się głęboko nad tym wszystkim zastanawiac.. :)
    25.04.2016
  • KK

    Hej! A był ktoś z Was może na filologii szwedzkiej? Jestem ciekawa opinii.
    19.04.2016
  • aniarainbow

    Witam, mógłby mi ktoś coś powiedzieć na temat kierunku filologia angielska II stopnia ze specjalizacją międzykulturową w biznesie? czy warto wybrać tą specjalizację?
    18.04.2016
  • aniarainbow

    Witam, mógłby mi ktoś coś powiedzieć na temat kierunku filologia angielska II stopnia ze specjalizacją międzykulturową w biznesie? czy warto wybrać tą specjalizację?
    18.04.2016
  • Carolyn

    Ktoś może podzielić się wrażeniami z kierunku grafika reklamowa i multimedia? Biorę pod uwagę tę szkołę lub SWPS we Wrocławiu i chciałabym zasięgnąć jakieś opinie c:
    14.03.2016
  • olka

    też się rozglądam za studiami podyplomowymi, ale czytając Wasze wypowiedzi odnoszę wrażenie, że aktywni są głównie studenci poziomu I i II czyli licencjat i mgr, zaś pytania o podyplomowe zostają bez odpowiedzi :-( jeśliby ktoś miał zdanie na temat coachingu // psychologii, a jeszcze lepiej porównanie w innych uczelniach z Krakowa, to będę bardzo wdzięczna za wskazówki, komentarze, podpowiedzi.
    06.03.2016
  • podyplomowez HR-ów

    kto w Tischnerze robił studia podyplomowe z zakresu HR, zarządzania kadrami, zasoby ludzkie??? czy jesteście zadowoleni? polecacie czy szukać gdzie indziej?
    24.02.2016
  • hanysoooo

    jakoś specjalnie trudno nie jest, nie znam dokładnych danych ile osób na jedno miejsce, ja nie miałem problemów, a matura bez szału :D
    24.11.2015
  • xdar

    Czy cięzko jest sie dostać na tę uczelnie ? interesuje mnie psychologia
    28.08.2015
  • xdar

    Czy cięzko jest sie dostać na tę uczelnie ? interesuje mnie psychologia
    28.08.2015
  • Asia

    Bądź e-marketing? Czy ktoś z Was skończył podyplomówkę z e-marketingu i może powiedzieć kilka słów na temat tego kierunku?
    21.08.2015
  • Asia

    Czy ktoś w tym roku wybiera się na studia podyplomowe na WSE menedżer e-commerce?
    21.08.2015
  • wanda

    dostać się na sinologię nie jest tak trudno, ważny jest wynik maturalny z angielskiego, ale trudniej jest już na samych studiach, musisz przygotować się na dużą ilość zajeć z angielskiego i chińskiego (chyba 480h) , do tego nauka kaligrafii
    14.08.2015
  • Monika

    hej, czy wybiera sie ktoś z was na sinologie w tym roku?? lub ktoś studiuje ten kierunek i moglby mi powiedziec czy ciezko sie dostac na ten kierunek??
    29.07.2015
  • absolwenta 2014

    Dajcie spokój z tymi pochlebnymi komentarzami. Sama jestem absolwentką WSE i wiem jak jest. Licencjat kończyłam kilka lat temu kiedy szkołę powadził jeszcze rektor Gowin- wtedy nie wiem czy ze względu na inne osoby sprawujące władze, czy na początki i "rozkręcanie" dzialalności uczelni faktycznie się starali i było ok. Potem- i mój błąd -po podjęciu pracy chciałam konieczne powrócić na WSE i zrobić magistra - w końcu wspomnienia mialam dobre. Okazało się, że sporo się zmieniło: odeszli wykładowcy, którzy od początku uczyli, kasa nie wiem na co szła, bo po budynkach, salach nie bylo śladów jakiejkolwiek działalności inwestycyjnej (odrapane sale, brak klimatyzacji, grzyb na ścianach). Zapanował jakiś nieład. Dwie koleżanki poszły razem ze mną na studia magisteskie i przecierałyśmy oczy ze zdumienia co się działo choćby z planem zajęć. Dawniej dało się jakoś załatwić sprawę w dziekanacie, a przynajmiej zasięgnąć informacji. Teraz ledwo można było się doprosić o obsługę (jedna Pani zajęta non stop nad teczkami do obrony, druga nie raczy spojrzeć, trzecia jakaś nowa wiec się nie wypowiadam) - mówię o sytuacji przy odbiorze dyplomu-na to wszystko wchodzi kierowniczka jakby do kawiarni z ploteczkami, milknie ja mnie widzi, ja nie wiem czy mam wyjść - przeszkadzam? czy mam się dopomnieć o obsługę. Żenada. i tak skończyłam WSE i dziękuje.
    10.07.2015
  • absolwentka2013

    Cześć! Studiowałam lingwistykę na WSE (licencjat i magister) i naprawdę nie mogę powiedzieć złego słowa o tej uczelni! Jeśli się przykładasz - egz. zdane w pierwszym terminie, obrona tak samo - to nie musisz płacić dodatkowych opłat jak piszą niektórzy. Prawdą jest, że zajęcia na licencjacie były ciekawsze, ale magister z reguły jest gorszy - więcej zapychaczy, tylko kilka zajęć naprawdę interesujących. Dla mnie dużym plusem były małe grupy i świetny kontakt z prowadzącymi, którzy traktowali nas jak równych sobie. No i tradycja wychodzenia na kawę raz w semestrze nie ma sobie równych :D Ja zdecydowanie polecam!
    26.06.2015
  • grafikawse

    grafika na wse ma swój profil na facebooku (grafika WSE) możesz spróbować tam napisać: https://www.facebook.com/grafikawse ktoś na pewno odpisze. Ja teraz kończę 1 rok jestem na specjalności edytorskiej i jak na razie nie mam żadnych zastrzeżeń ;)
    25.06.2015
  • jak na grafice?

    wszystko o kierunku Grafika mnie interesuje, kto jest na grafice w Toschnerze i może coś skrobnąć?
    21.06.2015
  • agusia

    Jestem na 3roku filologii (tłumaczenie) a moja koleżanka jest na sinologii. Wyjechała na wymianę do Chin i jest bardzo zadowolona część zajęć nam się pokrywa ale przedmioty na specjalności mamy inne i u niej nauka chińskiego już była od samego początku, grupę ma fajną, na wykładowców też nie narzeka.
    28.04.2015
  • Lal

    Cześć. Jestem "potencjalnie zainteresowana" studiowaniem na tej uczelni. Ale czytam tak sobie te wszystkie opinie, które tu ludzie piszą i zaczynam szczerze wątpić czy aby na pewno pchanie się tam jest dobrym pomysłem. Zainteresowała mnie lingwistyka stosowana - sinologia. Czy jest może ktoś kto te studia skończył, bądź jest w trakcie? Lub ktoś kto studiuje na uczelni i wie co się na tym kierunku dzieje? Pieniądze, które trzeba za edukację zapłacić to ogromne sumy, więc spodziewałabym się świetnego poziomu i podejścia do studenta. Ale jeżeli sytuacja tak wygląda to nie wiem czy stać mnie na luksus tracenia pieniędzy na rzecz "upewnienia się", że jest źle. Studiuję już jeden kierunek na UJocie, z którego jestem zadowolona. Dlatego bardzo proszę, czy mógłby ktoś się wypowiedzieć na ten temat? Jest to dla mnie bardzo ważne.
    19.04.2015
  • Emm

    Witajcie, zastanawiam sie nad wyborem tej szkoly, kierunek:lingwistyka.. Jest mozliwosc, aby porozmawiac z kims kto studiuje na wse? Chcialabym sie dowiedziec kilka rzeczy. Jesli ktos mialby czas i ochote to prosze o kontakt :) Pozdrawiam.
    19.04.2015
  • kaka

    Nie polecam tej szkoły. Jak się dowiedzieli, że się wypisuje, bo nie pasował mi poziom, to cofnęli mi stypendium jakie mi przysługiwało na ostatni okres, prawnik powiedział, że nie mają prawa, jednak już było za późno.
    13.04.2015
  • pytanko

    Grafika reklamowa i edytorska - jak to wygląda w realu? warto? kto prowadzi zajęcia? jaki sprzęt i poziom?
    17.03.2015
  • aska

    management to kierunek studiów, specjalność możesz wybrać spośród 4 możliwości ;)
    10.03.2015
  • ???

    czy Management to kierunek czy specjalność? bo z opsiu to nie wynika ...
    09.03.2015
  • paranoja

    nicky i johny, bo wam kawka wystygnie tam w dziekanacie! u nas na lingwistyce czekało się nieraz miesiąc na wyniki i trzeba było przypominać prowadzącym, że mają coś do sprawdzenia. zaliczanie już zaliczonych przedmiotów wiąże się na tej cudnej uczelni z tym, że musisz chodzić na wszystko i przerabiać ponownie. i nie wyzywaj ludzi od matołów, bo chodziło o przepisanie WF-u!!! Wg uczelni nie można przepisać oceny z WF-u, bo na magisterskich jest wyższy poziom. i to jest kpina. Nie przeszkadza im, że łamią w ten sposób rozporządzenie ministra (wf odbyć raz w toku pięcioletnich studiów) i co takim zrobisz? plan zajęć nieraz wyglądał tak, że szło się na zajęcia i okazywało się, że ich nie ma, więc nie wymądrzaj się z łaski swojej. już nawet nie chodzi o to, czy zajęcia są ciekawe, tylko o to, że po studiach magisterskich wse wyjdziesz głupszy niż po licencjacie gdzie indziej, bo nie nauczą cię niczego, a co umiesz po licencjacie w połowie zdążysz zapomnieć. PS. dalej widać, że pozytywne komentarze piszą panie z dziekanatu, naprawdę musicie się bardziej wysilić.
    03.03.2015
  • nicky

    To są jakieś kpiny...mam na mysli komentarze "studentów", którym nie podoba się ze na WSE nie przepisuje się ocen (helloooo...jak zaliczyłes na licencjacie, to co za problem?? Chyba ze jestes matolem i nic juz nie pamietasz? Poza tym jest mozliwosc zaliczenia bez uczestnictwa w zajęciach, jesli ktos mial juz taki przedmiot na studiach Igo stopnia), ze wiekszosc zajec jest obowiazkowa (no to przepraszam studiowanie ma polegac na czym?? Imprezach w akademiku??)...A teraz zwyczajne bzdury...na wyniki ani raz nie musialam czekac dluzej niz 2 tygodnie (a nie miesiac), plan zajec zawsze sie zgadza, a jak sa zmiany to wiadomo przynajmniej dzien wczesniej, panie z dziekanatu zawsze na maile odpisuja. Co do tego czy zajecia sa ciekawe czy nie...jak ktos wybral kierunek przez przypadek, to raczej zainteresowany nie bedzie. Smiac mi sie chce jak czytam pochwaly U i krytyke WSEJ, a polowa moich wykladowcow na WSE jest wlasnie stamtad.
    06.02.2015
  • johny

    skończyłem f. angielska-lingwist. II stopnia na WSE i jestem zadowolony, a to że znajdą się tacy co narzekają to nic dziwnego przecież z tego słyniemy w świecie ;) myśle że jeśli miało sie wymagające studia I stopnia to na studiach II stopnia nie ma z niczym problemu przecież z założenia są to studia uzupełniające. bardzo dobra kadra, miałem rewelacyjnego promotora przy pisaniu pracy mgr, bede mile wspominac WSE
    03.01.2015
  • falafel

    Lingwistyka - dno. Uczą obsługi wordfasta przez cały semestr, a chwalą się tradosami i innymi cudami
    09.12.2014
  • nowa studentka

    Aktualnie mam tylko i wyłącznie problemy z tą uczelnia.. szukam uczelni do przepisania się. Ktoś poleca jakąś poza WSE?
    20.11.2014
  • POLECAM

    ta uczelnia to dobry wybór, jesli chcecie miec pewnosć, że studiujecie w uczelni, gdzie stawia się na dobrą kadrę, na wysoki poziom nauki, gdzie dba się o studentów
    09.09.2014
  • po obronie

    Obroniłam się 2 tygodnie temu i powiem tyle - to były zmarnowane 2 lata mojego życia. WSE jest idealnym przykładem na to, jak wyglądają realia na uczelniach prywatnych, gdzie jedynie kupujesz sobie wykształcenie nie wynosząc nic oprócz pustego portfela. Rada dla maturzystów/licencjatów: trzymajcie się z dala od uczelni prywatnych. Lepsza podrzędna uczelnia państwowa, która nie stwarza ciągle sztucznych problemów i na której nie będziecie musieli żałować każdej wydanej złotówki, niż uczelnia bazująca jedynie na pustych hasłach w stylu: "WSE to absolutnie wyjątkowe miejsce na mapie polskiej edukacji". Pozdrawiam.
    31.07.2014
  • Wojtek Groszek- nagatyw!

    Maja dobry marketing Uczelni to wszytsko. Po zapisaniu się do WSE możesz zapomniec o jakichkolwiek prawach.. nic tylko sięgasz po portfel celem opłacenia kolejnej glupoty wymyslonej przez władze. NIE POLECAm :<
    30.07.2014
  • do obroniona ;)

    "a nie zwalać winy na uczelnie", "ilość punktów" - rozumiem, że po wywalczonej obronie nie masz raczej do czynienia z językiem?
    21.07.2014
  • obroniona ;)

    Ja obroniłam się w zeszlym tygodniu bez żadnych problemów (pracowałam na etacie w trakcie studiów). Nie wszyscy mają takie problemy jak Ty wystarczy się przyłożyć i pisać a nie zwalać winy na uczelnie. Na uczelni publicznej za obrone w przyszłym roku trzeba zapłacić nawet i 800zł bo płaci się za ilość punktów ects z seminarium
    18.07.2014
  • wse = dno

    obrona magisterska na wse - termin wrześniowy, a jak się nie wyrobisz, to płać co miesiąc 100 zł do grudnia. W grudniu wse skreśla Cię z listy i musisz płacić 500 zł za wznowienie studiów, jeśli chcesz się bronić w kolejnym po wrześniu terminie - grudniu.
    17.07.2014
  • misiek

    ja również polecam. skończyłem studia magisterskie i jestem bardzo zadowolony, to były dobrze zainwestowane pieniądze
    17.06.2014
  • nika

    Jestem absolwentką zarządzania i totalnie nie rozumiem tej fali rozgoryczenia. Aż trudno uwierzyć, że na lingwistyce jest tak totalnie inaczej. Jasne, każda uczelnia ma swoje mocniejsze i słabsze strony - nawet osławiony UJ ( a mogę porównać, bo tam również studiowałam). W każdym bądź razie na WSE więcej jest pozytywów niż negatywów i jeżeli ktoś ma możliwość - to polecam z pełną odpowiedzialnością.
    16.06.2014
  • nie polecam

    widze ze administracja dostała odgórny rozkaz o przymusie pozytywnego oceniania WSE :p niestety.. jesli ktokolwiek ma rozum i szanuje swój czas i pieniądze to nie pójdzie do tej uczelni. Ilosc prywatnych uczelni powinna zostać zredukowana o naprawdę duży procent.
    03.06.2014
  • nina

    Bardzo dobra szkoła! Polecam! Ciekawe kierunki, dobrze prowadzone, Ci którzy narzekają chyba nigdy tu nie studiowali!!!!
    29.05.2014
  • absolwentkaWSE:)

    Zazwyczaj nie wypowiadam się na forach internetowych ale zrobię w tym przypadku wyjątek.....Nie rozumiem skąd tyle negatywnych wypowiedzi, argumenty się powtarzają więc mam wrażenie, że pisze je tylko jedna (wyjątkowo sfrustrowana) osoba no ale nie mnie oceniać ;) sama skończyłam WSE 3 lata temu, konkretnie specjalność Public Relations i do dzisiaj miło wspominam te 3 lata sudiów na WSE. Kadra (nie zgadzam się z opinią, że gdy w ankietach ewaluacyjnych przeprowadzanych w każdym semestrze są negatywne opinie o prowadzącym to nic się z tym nie robi. W czasie moich studiów niestety jedna z prowadzących była zbyt młoda i nie miała doświadczenia i umiejętności prowadzenia zajęć i została zastąpiona kimś innym. Studia są płatne więc studenci mają pełne prawo wymagać jak najwyższej jakości), indywidualne podejście do studentów, praktyczne zajęcia (dużo projektów typowo związanych ze specjalnością, pracą w mediach, organizowaniem kampanii PR itd.) to coś co wyróżnia WSE na pewno na tle innych uczelni. Studia magisterskie robiłam już na uczelni publicznej (specjalizacja podobna – Komunikacja społeczna) więc mam porównanie sposobu nauczania (niestety na uczelniach publicznych, gdy na kierunku jest 120 osób ciężko jest poznać wykładowców, nauczyć się czegoś od nich itd.), programów studiów itd. Polecałam i będę polecać studia na WSE, bo chyba nie ma drugiej takiej uczelni w Krakowie i nie jest to tylko moja opinia ale też kolegów i koleżanek ze studiów, z których większość prowadzi swoje własne firmy – najczęściej związane z PR, marketingiem itd. albo pracuje w zawodzie w różnych instytucjach (od korporacji, na urzędach i instytucjach publicznych skończywszy).
    27.05.2014
  • wse to dno

    Jak się ktoś zastanawia nad złożeniem tu papierów, to niech lepiej 400 zł wpisowego przeznaczy na samolot do Anglii i sandwicha w Londynie. Gwarantowana lepsza kariera i przynajmniej kasę się zarobi, a nie wyrzuci w błoto na pensje dla dziekanatu i "wykładowców", którzy nie uczą kompletnie niczego. Ostatnim hitem jest zatrudnienie emeryta z ambasady w Pradze, którego misją na tej uczelni jest wspominanie jak to się żyło 40 lat temu i tego typu opowiastki.
    23.05.2014
  • wse to dno

    Jak się ktoś zastanawia nad złożeniem tu papierów, to niech lepiej 400 zł wpisowego przeznaczy na samolot do Anglii i sandwicha w Londynie. Gwarantowana lepsza kariera i przynajmniej kasę się zarobi, a nie wyrzuci w błoto na pensje dla dziekanatu i "wykładowców", którzy nie uczą kompletnie niczego. Ostatnim hitem jest zatrudnienie emeryta z ambasady w Pradze, którego misją na tej uczelni jest wspominanie jak to się żyło 40 lat temu i tego typu opowiastki.
    23.05.2014
  • wstyd

    Naprawdę tak słabej uczelni jeszcze nie widziałam. Polecam poszukania innej wyzszej uczelni każdemu- KAŻDA TYLKO NIE WSE !
    23.05.2014
  • żenada

    Niech się każdy zastanowi dwa razy, czy na pewno chce iść na pseudouczelnię, której znakiem rozpoznawczym są panie z dziekanatu dzwoniące do administratorów tej strony, żeby oni usunęli negatywne komentarze na temat wse. To samo z ankietami się dzieje, ludzie im piszą jak są niezadowoleni z tischnera, dają najniższe oceny, a oni potem mówią, że ankiety wyszły świetnie i wszyscy studenci są mega zadowoleni. tischner to po prostu sabotaż na polu wyższej edukacji
    13.05.2014
  • pozytywna

    szczerze nie rozumiem niezadowolenia tych co pisza tutaj, troche jakby ktos, jedna osoba, pare osob czepialo sie i prowadzilo swoja wlasna wojne ze szkola, a wierzcie mi, ze to przywosita, dobrze prowadzona uczelnia, tora nie stwarza problemów studentom, a wrecz idzie im na reke i wykladowcy sa mocno dla nas, jdenego nie wiem, bo nie mialam nidgy problemow z platnosciami, zaleglosciami, dodatkowymi dokumentami wiec w tem temacie nie zabieram glosu, ale sama szkola jest OK
    29.04.2014
  • studentka

    2 miesiące temu usunięto negatywne komentarze pisane przez studentów tej uczelni.Komentarza nie wróciły.... opinia o uczelni jest więc świadomie sterowana a jaki udział ma w tym strona dowiemy się już niedługo:)
    14.04.2014
  • inna

    no tak, z pewnością 2 tygodnie się komentarze importują. już lepiej od razu przyznajcie, że dziekanat do was dzwonił w tej sprawie. każda uczelnia lepsza od tego czegoś.
    01.04.2014
  • jasama

    A komentarzy jak nie było tak nie ma :)
    26.03.2014
  • Administrator - wyjaśnienie

    Informuję, iż żadne komentarze NIE zostały usunięte. Z racji zmiany delegacji domen i importu danych na nową wersję portalu, pewna część postów nie wyświetla się (zostały napisane w okresie "pomiędzy" zrzutem danych a przejściem na nowy layout) i czeka na przerzucenie. Wkrótce wejdą na serwis.
    17.03.2014
  • pariah

    "Informujemy, że decyzje stypendialne dotyczące świadczeń na semestr letni 2013/2014 będą znane po obradach komisji stypendialnej na przełomie kwietnia/maja" To tyle na temat stypendiów na tej śmiechu wartej uczelni.
    14.03.2014
  • jasama

    Gdzie są komentarze z marca??? Czyżby prawda była dla kogoś niewygodna?
    13.03.2014
  • student

    podpisuję się pod poniższymi komentarzami. zero szacunku do studenta. kadra do wymiany. panie z dziekanatu z wielką łaską odpisują na maile, albo w ogóle tego nie robią, podobnie z odbieraniem telefonów. czasami trzeba czekać nawet miesiąc na wyniki z niektórych egzaminów, co świadczy o podejściu wykładowców. nie polecam.
    25.02.2014
  • ggg

    Ta uczelnia to śmiech na sali. Wszystkie pozytywne opinie to ustawka. Na zajęciach nie działa sprzęt, ciągle psują się projektory i komputery. Moja promotorka nie miała czasu na zajęciach z seminarium nawet spojrzeć na moją pracę, popłakałam się gdy mnie znieważała i rzuciła mi pretensjonalnie pracę potem powiedziała, że tego nie będzie sprawdzać (pisałam 2 tygodnie ten materiał. Są też dobrzy i sympatyczni wykładowcy, ale uważajcie niektórzy to biznesmeni którzy chcą zarabiać kasę a na zajęcia przychodzą z łaską. Pracują jako tłumacze i nie mają wykształcenia pedagogicznego. Porozmawiajcie z realnymi studentami a nie kierujcie się naciąganymi przez uczelnię fałszywymi opiniami. Do tego na drugim roku na studiach zaocznych był wf w ciągu tygodnia np. wtorek i ludzie musieli jeździć po kilkaset kilometrów oraz brać urlopy żeby to zaliczyć. Żenada i to za takie pieniądze.
    19.02.2014
  • Administrator

    Komentarz usunięty ze względu na naruszenie zasad regulaminu.
    13.02.2014
  • do studentka

    Taa, panie z dziekanatu często tu piszą pozytywne komentarze, ale to od razu da się wyłapać.
    13.02.2014
  • studentka

    stypendium na całe studia można dostać w ramach konkursu o indeks - na studiach I stopnia to po pierwsze. stypendium rektora natomiast można dostać również na studia II stopnia od PIERWSZEGO SEMESTRU na podstawie średniej z toku studiów za studia licencjackie! tak więc poniższa opinia jest wyssana z palca ponieważ sama korzystałam z tych form i jestem bardzo zadowolona!
    13.02.2014
  • student wse

    poszedlem na studia mgr na WSE (zaoczne)- potwierdzam wszystko, co pisali studenci ponizej- wyciaganie pieniedzy, nieprzepisywanie ocen, sztuczne problemy, generowanie kosztow (np. w niedziele mam 90 minut zajec- mieszkam poza krakowem i musze placic za nocleg z soboty na niedziele, bo nie mam mozliwosci przejscia do grupy, ktora ma TE SAME zajecia w sobote). Na stronie pisze o stypendium rektora i mozliwosci studiowania "za darmo przez cale studia". Praktyka: stypendium rektora mozna dostac za 1 rok studiow magisterskich, ktore wyplacane jest w 4 semestrze (4 miesiace). Studia twaja 20 miesiecy, a stypendium FAKTYCZNIE dostaje sie przez 4. NIE POLECAM NIKOMU. TA UCZELNIA TO REGRES W ROZWOJU I DOJENIE PIENIEDZY.
    13.02.2014
  • nie-idźcie_na_wse

    Poziom kształcenia żenujący, student z zajęć nie wyniesie żadnej konkretnej wiedzy. Wykładowcy nie mają nic do powiedzenia, wszystkim rządzi wszechwładny dziekanat. Dziekanat narzuca wszystko i jest niereformowalny. Uczący musi tam zgłaszać nawet nieobecności studentów! Dziekanat zasypuje skrzynkia mailowe prywatne i studenckie spamem, informując o konsultacjach, przenoszonych zajęciach wykładowców nie tylko z innych grup, ale wręcz innych kierunków, bo nikt tam nie potrafi przypisać studentów do uczących. Ta pseudouczelnia nie zalicza Wychowania Fizycznego, mimo że ludzie mają je odbyte na studiach licencjackich. Nie respektuje ocen z uniwersytetów o dużo wyższej randze i renomie, rzekomo w trosce o poziom kształcenia.Wielu wykładowców jest całkowicie niekompetentnych, nieprzygotowanych do zajęć, ale za to święcie przekonanych o swej nieomylności i autorytecie sięgającym chmur. Zatrudnia się tam wielu obcokrajowców, na zasadzie zagraniczny to lepszy - niestety wcale tak nie jest. Plan zajęć układany nie po to, by ułatwić studentowi życie, ale by zajęcia były od poniedziałku do piątku, a między nimi okienka, tak by każdy jeden dzień był całkowicie zmarnowany. Całkowity brak szacunku do studenta ze strony dziekanatu i niektórych wykładowców. Negatywne ankiety nie przynoszą efektów, "uczelnia" twierdzi, że wypadają bardzo dobrze. Mam nadzieję, że doczekam się likwidacji tego żałosnego przybytku.
    11.02.2014
  • frodo88

    Dno, a nie uczelnia. Nikomu nie polecam.
    11.02.2014
  • Fiołek

    Uczelnia bardzo dobra. Skończyłam dwa lata temu podyplomowe i do dziś wspominam bardzo dobrze.
    14.01.2014
  • jacaranda

    Uważajcie na tę uczelnię, to złodzieje wyłudzający pieniądze. Właśnie dostałąm pismo od ich radcy prawnego ze mam zapłącić pieniądze za semest na który nie chodziłam. Doskonale o tym wiedzieli a teraz się upominają. Zwyczajni złodzieje - UWAŻAJCIE
    05.12.2013
  • ściana wschodnia

    Nie student SM ale spróbuję coś doradzić. Po pierwsze, spróbuj wybrać coś bardziej rynkowego niż stosunki międzynarodowe. Studia humanistyczne to klepanie z książek i uczenie się naprawdę multum niepotrzebnych rzeczy. Jest to zabawa albo dla pasjonatów bądź osób z "zagwarantowaną" posadą albo dla ludzi, którym nie udało się dostać na kierunki "poważne". Jeżeli jednak jesteś zdecydowana (bądź jesteś pasjonatką ), że koniecznie chcesz iść na ten kierunek, to omijaj prywatne uczelnie łukiem. Jeżeli wybór pada na krakowskie uniwersytety to po prostu doradzałbym UJ. Prawdopodobnie wiedzę otrzymasz tę samą, tylko że za darmo.
    24.11.2013
  • a stosunki międzynarodowe

    czytam, czytam i z lekka mi ręce opadają, bo planowałam kierunek stosunki międzynarodowe u Tischnera jako opcję nr 2, gdy mi się nie uda na państwowej, co prawda większość złych opiini jest o lingwistyce, ale i tak trochę trach ryzykować, zwłaszcza gdy za studia się płaci nie mało, mam więc pytanie do studentów tej uczelni ze stosunków miedz: czy mozecie cos wiecej napisać, i gdzie ewentualnie w Krakowie iść na te studia?
    20.11.2013
  • ściana wschodnia

    Gwoli ścisłości. Nikogo nie chcę urazić. Wszystkie niżej wymienione zjawiska miały miejsce Anno Domini 2013. Lingwistyka Stosowana, magisterskie. Sztandarowy i pięknie rozreklamowany kierunek tej uczelni.
    10.11.2013
  • ściana wschodnia

    WSE niestety jest porażką. Jeżeli ktokolwiek ma możliwość studiować na uczelni państwowej to serdecznie zachęcam do spędzenia więcej czasu na książeczkami i oszczędzeniu sobie doświadczeń z prywatnymi uczelniami. Postaram się jak najobszerniej zobrazować swój krótki mariaż z tą uczelnią. MINUSY - Większość rzeczy na stronie WSE to fake, ładna graficznie strona i tak zrobione żeby dobrze brzmiało. - Ocen nie przepisują. Hajs się musi zgadzać. Od tej pory czas będziesz spędzał na enigmatycznie nazwanych przedmiotach, które na przykład już odbyłeś na licencjacie. - Zakładając, że aplikujesz na lingwistykę z Angielskim a Twój drugi język to rosyjski to masz szansę się dowiedzieć kilka dni przed rozpoczęciem roku, że grupa się nie zebrała i jesteś np. na hiszpańskim czy francuskim. Piszę z doświadczenia. O tym, że specjalizacja nie rusza dowiadujesz się z pełnymi gaciami sam po niezliczonych telefonach, nikt Ci o tym nie mówi bo rekrutacja trwa zapewne non stop. Co za tym idzie można się domyślić jak restrykcyjnie są jej kryteria. -Jak to na prywacie ale i w czasie niżu demograficznego niektóre specjalizacje po prostu nie są uruchamiane. O indywidualnym systemie studiowania, czy coś, zapomnij. Jest króciutka piłka, jest za mało osób do utworzenia specjalizacji, grupy językowej = hajs się nie zgadza więc nie ma. - Luki między zajęciami to bolączka nie tylko WSE ale i publicznych uniwerków, więc tego się nie czepiam. Fakt faktem, że niektóre plany szczególnie dla zaocznych którzy muszą zmieniać budynki co zajęcia mogą być traktowane jako ponury żart. - Wirtualna uczelnia - Ciężko powiedzieć komuś kto nie widział. Generalnie kompletny bajzel który często podaje niekompletny harmonogram. Po kilku interwencjach w dziekanacie może w końcu dowiesz się kiedy masz zajęcia. - Czesne, oczywista sprawa, idziemy na prywatną uczelnię no to i płacimy sporo. Ale jak już płace, no to wymagam. Tutaj płacę i nic nie dostaję w zamian = mi się hajs nie zgadza. =================================================== PLUSY - Miłe Panie w dziekanacie. - CJO - Lektorki/Lektorzy z centrum języków obcych, gołym okiem widać, że Panie naprawde się starają i poważnie traktują zajęcia. Z pewnością drugi język nie jest traktowany po macoszemu.
    10.11.2013
  • marcin_x

    Jestem absolwentem lingwistyki na WSE i śmiało mogę powiedzieć, że ta pseudo-uczelnia to jedna wielka kpina. Poziom żałosny, zajęcia tak nieciekawe (a w dodatku w 90% obowiązkowe, jakżeby inaczej) i prowadzone w fatalny sposób, że jedyna myśl to ''kiedy to się wreszcie skończy''. Organizacja praktycznie w ogóle nie istnieje, w dziekanacie jeden wielki burdel, nikt nic nie wie, a jeśli już wie to tylko po to, aby działać na niekorzyść studentom. Biblioteka wyposażona bardzo ubogo (poza tym książki wyłącznie na zamówienie i do odebrania jedynie w parzystych godzinach). Plan wymyślony tylko po to, aby studenta jeszcze bardziej wkurzyć - niekiedy 4-godzinne przerwy między zajęciami. Po 2 latach studiów magisterskich, uczelnia w najmniejszym stopniu nie przyczyniła się do mojego rozwoju, a wręcz zniechęciła mnie do dalszego kształcenia. Najśmieszniejsze jest jednak wysokie mniemanie władz WSE o jej świetności. Może kiedyś uczelnia ta wyróżniała się spośród innych prywatnych szkół, teraz jednak odstrasza już w pierwszym miesiącu i student zaczyna rozumieć regułę ''kupujesz sobie wykształcenie, więc siedź cicho".
    04.11.2013
  • dobrawa25

    Jestem po WSE, kierunek lingwistyka stosowana- komunikacja międzukulturowa (zaoczne). Nie polecam!!!!! poziom niski, plan zajęcie fatalnie zorganizowany, panie w dziekancie...dlugi temat. Jedyna dobra rzecz, którą wiąże z tą uczelnią to wyjazd na Erasmusa.
    04.10.2013
  • megir

    Proszę poradzcie ! zaczynam własnie na wse lingwistykę II st -przekład. Czy ktoś może się podzielić opinią czy warto? jaki jest poziom szkoły i czy trzeba dużo zakuwać itd. Będę wdzięczna za każdą opinię.
    23.09.2013
  • Zatarra

    Robiłem magisterkę SUM Stos.międzynarodowe, zarządzanie projektami mn. W sumie nie narzekam. Nie wiem jak teraz ale kadra mi się podobała tym bardziej, że było sporo wykładowców którzy pracują w branży a nie siedzą całe życie w książkach w murach akademickich. Można było liznąć trochę tematów od podszewki. Generalnie polecam.
    08.09.2013
  • Administrator

    Komentarz usunięty ze względu na naruszenie zasad regulaminu.
    29.08.2013
  • Studentka II roku lingwistyki stosowanej

    Szczerze nie polecam, i cieszę się że nie popełniłam tego błędu i nie studiowałam tutaj studiów I-go stopnia.
    21.08.2013
  • Zainteresowana

    Witam, jestem zainteresowana studiowaniem na tej uczelni na kierunku filologia angielska biznesowa niestacjonarne. Czy ktoś może powiedzieć mi coś więcej na temat tutejszego studiowania. Z góry dziękuję ;) Miłego Dnia :)
    05.08.2013
  • mmm

    NIE POLECAM. Właśnie jestem w trakcie rekrutacji na studia magisterskie gdzie indziej i użeram się z WSE ponieważ oni nie wiedzą czy po 3 latach studiów PO ANGIELSKU mogą wystawić mi papierek, że znam ten język! Świetna kadra z roku na rok topnieje ze względu na dziwne zachowania i decyzje władz. Platforma Blackboard do nauki zdalnej to jakiś żart, albo nie wyświetla zadań i testów poprawnie, albo nie działa w ogóle, a zaliczenie modułu distance learning jest konieczne do zaliczenia większości kursów lecz zamiast usprawnić naukę przysparza tylko kłopotów i studentom, i wykładowcom. W zeszłym roku zagrozili mi skreśleniem z listy studentów, bo wykładowca zapomniał wprowadzić do sytemu moją ocenę z poprawki i wyjechał na drugi koniec świata i nie dało się z nim skontaktować. Na to, że plan zajęć będzie sensownie ułożony, można liczyć tylko wtedy, kiedy ma się indywidualny tok studiów. Jeśli nie, to przychodzisz na 8 rano, siedzisz 1,5 h na zajęciach po czym masz okienko, potem znów zajęcia, i znów okienko, i tak można się bujać nawet i do 20. Kolejna rzecz to brak informacji o np. odwołanych lub przełożonych zajęciach. Jedziemy na uczelnię i całujemy klamkę, bo zmiana w planie pojawiła się dopiero tego samego dnia rano i nie wie o niej nawet portier. To samo z zajęciami odrabianymi, nagle okazuje się, że mamy za dużo nieobecności, bo zajęcia w innym terminie za późno pojawiły się w planie. Taka dezinformacja dotyczy także wykładowców, bo administracja nie jest w stanie podać im prawidłowej listy osób w grupie i muszą chyba sami się domyślać, kto jest na Erasmusie, kto wziął dziekankę, a już nie studiuje w ogóle. Ciągle jest bałagan, nikt nic nie wie. Sam budynek uczelni na ulicy Filipa jest… no cóż. Obok są prywatne mieszkania, które są wiecznie remontowane, bywało, że trzeba było szukać innej sali na szybko, bo nie dało się odbyć normalnie zajęć. Ogrzewanie nie działa. Na drugim roku w połowie semestru nagle wprowadzili reorganizację grup. BO TAK. Nagle, w środku semestru mam inny plan, innych wykładowców a moje dotychczasowe oceny przepadają. Z tym wszystkim można by się niby pogodzić i sobie poradzić, ale NIE ZA TAKĄ KASĘ. Za 3,5 tys. za semestr chyba mam prawo wymagać jakichś bardziej dogodnych warunków do nauki.
    25.07.2013
  • Nicky

    Witam W tym roku zaczynam lingwistykę zaoczną II stopnia, specjalność nauczycielska. Chciałabym przeczytac kilka opinii na temat tego kierunku. Przyznaję szczerze, że idę na te studia tylko po papierek. Od 10 lat pracuję w swojej wymarzonej szkole na pełnym etacie i teraz znalazły się pieniądze na dofinansowanie, więc się zdecydowałam. Wie ktoś jak to wygląda na WSE? Dzięki z góry.
    07.07.2013
  • stokrota

    nyuszi - zalezy od poziomu w konkursie, z roku na rok jest inny temat, inni ludzie, inny poziom, ale trzymam kciuki! ilosc osob na roku zalezy od kierunku, najlicznejsze jest zarzadzanie, ok. 80 osob :)
    17.06.2013
  • nyuszi

    Ile osób jest przeciętnie na roku w tej uczelni? I czy trudno jest zdobyć indeks w konkursie (jedyna szansa dla mnie)? Pozdrawiam!
    14.06.2013
  • elka

    polecam szczególnie. wlasnie koncze studia podyplomowe z dziennikarstaw multimedialnego. jestem zachwycona wysokim poziomem oraz praktyczna strona kursów - nagrywanie, staz w portalu, pisanie blogów. szykuje sie na kolejne - menadzer kultury i sektora kreatywnego, robicie kawal dobrej roboty!
    09.06.2013
  • elka

    polecam szczególnie. wlasnie koncze studia podyplomowe z dziennikarstaw multimedialnego. jestem zachwycona wysokim poziomem oraz praktyczna strona kursów - nagrywanie, staz w portalu, pisanie blogów. szykuje sie na kolejne - menadzer kultury i sektora kreatywnego, robicie kawal dobrej roboty!
    09.06.2013
  • kaskar

    jak najbardziej na tak. odwalacie kawał dobrej roboty, a przeszlam juz przez uczelnie panstwowa (UJ) i klimatu u Was nie zamienię na nic. kadra ta sama, a czlowiek jednek traktowany jest lepiej. Kamerlanie, wysoki poziom nauczania, duzo języków do wyboru. I bardzo dobra atmosfera, bez zadzierania nosa.
    02.06.2013
  • student finiszujacy

    Kończę właśnie 3 rok. Dla niezdecydowanych - polecam się przejść uczelni, wziąć udział w jednym z darmowych eventów, warsztatów. Świetna, kameralna uczelnia w centrum KRK, dwa budynki, stołówka, mily dziedziniec. Świetna kadra, pokrywa się w dużej mierze z UJ. Stawiaja na praktykę, nie teorię, co chwale sobie najmocniej. Dużo szkoleń, warsztatów, wydarzeń. Polecam!
    28.05.2013
  • lingiwstka

    Dawidzie, nie powinno być problemu :) Matura z ang jest wyżej punktowana. Dodatkowy przedmiot to dodatkowe punkty. Szczerze polecam lingwistykę właśnie tu. Masz do dyspozycji kabiny symultaniczne, możesz wybrać iberystykę lub sinologię jako specjalność, a jeżeli bardziej kręci Cię biznes, są i takie specjalności :) Pamiętaj, że jest jeszcze konkurs o indeks. Może akurat CI się poszczęści! Powodzenia :)
    20.05.2013
  • Dawid

    Hej. Czy dostanę się na tę uczelnię z maturą rozszerzoną z języka angielskiego i podstawą z Polskiego ? Czy KONIECZNE i OBOWIĄZKOWE jest posiadanie matury z 2 języków obcych na kierunek lingwistyki stosowanej na WSE ? Bardzo proszę o odpowiedź kogoś kto się orientuje :)
    13.05.2013
  • PR-owiec

    Z działy PR najczęściej oferowane są szkolenia - dla osób szukających czegoś wiecej polecam studia podyplomowe New Public Realtion. Śiwetna szansa by podciągnąć swoje umijętności, a i szanse na rynku pracy. Nowe świeże podejście może tylko wzbogacić!
    17.03.2013
  • wojtek_max

    WSE to szkoła, w której przez cały okres studiów podyplomowcyh z marketingu w sieci kształtuję i poszerzam swoje umiejętności teoretyczne i, co najważniejsze, również praktyczne. Ponadto wyjątkowa atmosfera, tworzona przez kadrę naukową oraz studentów, wszystkie konferencje i spotkania sprawiają, że nie zamieniłabym mojej uczelni na żadną inną. Gorąco polecam studia podyplomowe, nie zawiedziecie się :)
    12.03.2013
  • Allaa

    Dla mnie liczy się szacunek dla studenta oraz fakt, że wszyscy mają czas dla ciebie (i nie stoisz jak kołek w korytarzu czekając na łaskawy dyżur) Wiadomo, że szkoły prywatne, te nawet najlepsze, będą w Polsce stygmatyzowane (często niesprawiedliwie), tak jak szkoły państwowe są faworyzowane (często równie niesprawiedliwie) :/.
    11.03.2013
  • monis

    Maturzyści - mimo, że czasem możecie spotkać się z niepochlebnymi opiniami o tym, że uczelnie prywatne są gorsze - nie kierujcie się tym. Mam porównanie z WSE (licencjat) i UJ (magisterka). Nie ma porównania! Na uczelni publicznej jesteśmy kolejnym numerem, bez duszy. Przeludnione sale, wykłady z kartek i kolejki. Jeżeli macie taką możliwość - korzystajcie, jeżeli nie - pamiętajcie, że istnieje konkurs o indeks (szansa dla takich jak np. ja :))!
    11.03.2013
  • anula

    Po studiach z psychologii miałam olbrzymi niedosyt i brak koncepcji na dalszy rozwój. Postawiłam na Coach i trener w ramach studiów podyplomowych na Wyższej Szkole Europejskiej. Strzał w dziesiątkę. Rozwijam swoje zacięcie trenerskie, nowe metody nieznane mi ze studiów psychologicznych. Niesamowite jest przeprowadzić pierwszą sesję coachingową w praktyce! Poza tym - trafiła nam się wyjątkowa grupa zaangażowanych osób! Spotkania "po zajęciach" są kolejną dawką motywacji i pomysłu!
    27.01.2013
  • michalk

    na Wyższą Szkołę Europejską trafiłem w celu podniesienia moich umiejętnosći. Po 5 latach studiów na UJ, podjęłem dziwaczną dla moich znajomych decyzję - wybrałem studia podyplomowe u Tischnera ;). Pół roku za mną - nie żałuję decyzji i nic nie wskazuje na to, żeby miało to się zmienić. Świetna organizacja zajęć, nie kolidują one z pracą, a praktykę nabieramy w trakcie. Polecam kazdemu z czystym sumieniem Marketing w sieci. Jeżeli szukacie studiów podyplomowych w Krakowie - WSE oferuje najepszą jakość, potwierdzoną wyjątkowymi wykładowcami.
    23.01.2013
  • olgaa

    10/10 - relwelacyjna uczelnia! Znalazlam wszystko czego szuakalam - kameralnosc, swietna kadre, ktora jest zainteresowana studentem. W koncu czuej sie jak czlowiek smiertelny, bo ktos dba o moj czas nie liczac na to, ze bed zyc w nieskonczonosc ;) I ta uczelnia zyje! Dzieje sie tyle wydarzen, ze nie nadazam na nie chodzic, a zaczelam juz jako licealistka. Obecnym zainetresowanym licealistom goraco je polecam!
    21.01.2013
  • olgaa

    10/10 - relwelacyjna uczelnia! Znalazlam wszystko czego szuakalam - kameralnosc, swietna kadre, ktora jest zainteresowana studentem. W koncu czuej sie jak czlowiek smiertelny, bo ktos dba o moj czas nie liczac na to, ze bed zyc w nieskonczonosc ;) I ta uczelnia zyje! Dzieje sie tyle wydarzen, ze nie nadazam na nie chodzic, a zaczelam juz jako licealistka. Obecnym zainetresowanym licealistom goraco je polecam!
    21.01.2013
  • olgaa

    10/10 - relwelacyjna uczelnia! Znalazlam wszystko czego szuakalam - kameralnosc, swietna kadre, ktora jest zainteresowana studentem. W koncu czuej sie jak czlowiek smiertelny, bo ktos dba o moj czas nie liczac na to, ze bed zyc w nieskonczonosc ;) I ta uczelnia zyje! Dzieje sie tyle wydarzen, ze nie nadazam na nie chodzic, a zaczelam juz jako licealistka. Obecnym zainetresowanym licealistom goraco je polecam!
    21.01.2013
  • karolina

    Mam przyjemność uczestniczyć w studiach podyplomowych. Świetnie zorganizowane! Zajęć odpowiednia ilość, nie kolidują za bardzo z moją pracą. Wiele elementów poznajemy w praktyce już w trakcie zajęć, więc nigdy nie mam poczucia straconego weekendu, a to najważniejsze :). Zajęcia z Dziennikarstwa multimedialnego to byl strzal w dziesiatke - wykladaja "gwiazdy" z ekranu, praktyki w krakowskich mediach i dużo tworzenia materiałow ma bieząco, nikt sie nie nudzi. Polecam!
    06.01.2013
  • studentkaling

    Serdecznie polecam uczelnię. Mimo nieprzychylnych głosów, jakoby jest to uczelnia prywatna i nie trzeba nic robić, radzę przyszłym maturzystom dokładne zorientowanie się w temacie. Warto poszukać absolwentów uczelni i porozmawiać dokładnie z nimi jak jest naprawdę. A jest ciężko. Trzeba się uczyć, nie ma taryfy ulgowej. Zresztą, prawda jest taka że kto chce się uczyć będzie się uczył wszędzie. WSE daje doskonałe do tego warunki. W porównaniu z uczelniami państowymi jest przepaść zarówno w podejściu do studenta, zastosowanych technologii i wiedzy jaka jest przekazywana - WSE uczy i wymaga wiedzy o świecie, o tym co dzieje się teraz, co jest aktualne. Kabiny do tłumaczeń to kolejny plus na korzyść dla WSE. Organizowane różne spotkania, konferencje poza zajęciami dają niesamowitą możliwość dowiedzenia się ciekawych rzeczy, za które w innym przypadku należałoby zapłacić spore pieniądze. Atmosfera jest niesamowita i warto tu studiować.
    17.12.2012
  • Kashia001

    W naszej uczelni panuje bardzo miła atmosfera, która niezmiernie dobrze wpływa na naszą ( jako studentów) naukę, jak i również wykładowców, którzy swoją wiedzę "przelewają" na nas w zaskakująco skuteczny sposób. Nie spotkałam się jeszcze przez 3 lata z osobom, która po jakimkolwiek z wykładów by czegoś nie wiedziała.
    17.12.2012
  • Sandra

    Mysza - polecam jak najbardziej. Co mozna robić po? Generalnie cały HR, wszelkei zarządzanie grupami, a zwłaszcza projektami. Dziś nie ma organizacji, która nie prowadziłaby jakiegoś projektu. Ba, nawet produkcją i kadrą trzeba odpowiednio zarządzać. O pracę po nie ma co się martwić. Co do samego WSE, przede wszystkim na zarządzaniu są świetni ludzie i niezłe praktyki, możesz np. brać udział w projekcie Wiosny. Mnie najbardziej zaskoczyły zajęcia w formie symulacji i gier. Ale zaskoczyły pozytywnie, to nowość na rynku edukacji... Najpierw było dziwnie, no wiesz, wcielac się w postać, zbierac punkty. Ale teraz nie wyobrażam sobie innych zajęć. Wydają się po porstu nudne :P
    26.11.2012
  • dziewczynkazzapalkami

    Idąć waszym rankingiem to przede wszystkim atmosfera na uczelni jest 10/10/. Wysokie noty dla wymiany międzynarodowej (zwłaszcza dla Pani Judyty!) i poziom kady naukowej bardzo wysoki (mają co opowiedzieć, bo to praktycy). Jedynie oferta zajęć pozadydaktycznych (pozazajeciowych) moglaby byc wieksza, ale i to sie zmienia :)
    22.11.2012
  • dziewczynkazzapalkami

    Idąć waszym rankingiem to przede wszystkim atmosfera na uczelni jest 10/10/. Wysokie noty dla wymiany międzynarodowej (zwłaszcza dla Pani Judyty!) i poziom kady naukowej bardzo wysoki (mają co opowiedzieć, bo to praktycy). Jedynie oferta zajęć pozadydaktycznych (pozazajeciowych) moglaby byc wieksza, ale i to sie zmienia :)
    22.11.2012
  • mysza

    Ciekawa jestem jak może wyglądać studiowanie zarządzania? zastanawia mnie co o tym sądzicie. Taki kierunek studiów to trochę dziwna sprawa, bo niby co można robić po jego ukończeniu?
    21.11.2012
  • mysza

    Ciekawa jestem jak może wyglądać studiowanie zarządzania? zastanawia mnie co o tym sądzicie. Taki kierunek studiów to trochę dziwna sprawa, bo niby co można robić po jego ukończeniu?
    21.11.2012
  • justynao

    WSE to miejsce, gdzie marzenia nabierają innego wymiaru! Od zawsze fascynowały mnie języki i tłumaczenia. Marzenia najlepiej spełniać na dobrej uczelni. Na WSE miałam wszystko – dobra kadra, fascynujące wykłady i ćwiczenia, nowoczesne podejście do kształcenia, duży wybór języków oraz nauka dwóch języków na wysokim poziomie. Gdybym jeszcze raz miała wybierać uczelnię, to byłaby to WSE. To zdecydowanie najlepsza szkoła lingwistyczna w Małopolsce.
    19.11.2012
  • malopolanka

    Postawiłam na lingiwstykę i nie zaluje. Dzis studiuje na UJ i wiekszosc moich znajomych kabiny sumultanicze to widziala w katalgu, WSE wlasnie. To bylo nieocenione doswiadczenie ktore teraz plusuje. Zdecydowanie polecam przyszlym loingiwstom.
    19.11.2012
  • poziomka

    Jestem absolwentka WSE zarówno socjologii jak i studiow poyplomowych z PR - pracuje teraz w duzej, znanej firmie, ktora zatrudnila mnie na podstawie wiedzy i umiejetnosci, jakie poznalam na studiach i na stazach, na ktore wyslano mnie ze szkoly. Praktyczna wiedza to wartosciowa rzecz, mialam zajecia zarowno z wykladowcami - profesorami, ale takze z z ludzmi, ktorzy pracuja w firmach, sa ich wlascicielami i przekazali nam TYLKO praktyczna wiedze. Za to szanuje WSE, bo stawia na to, aby kazdy w przyszlosci mogl znalezc prace na poziomie, a nie wypuscic rzesze wyksztalconych bezrobotnych, co niestety zdarza sie po innych uczelniach - wsrod znajomych.
    10.11.2012
  • studentka

    Świetna atmosfera, organizacja i dużo możlwiośco wyjazdu, Pani Judytka zawsze pomocna w kwestiach wymiany międzynarodowej. Polecam z czystym sumieniem! To nie były zmarnowane 3 lata.
    09.11.2012
  • markos

    nie żałuję ani jednej wydanej złotówki! Lingwistyka i języki na znakomitym poziomie i możliwość pracy w kabinach symultanicznych (i to ja rozumiem pod hasłem praktyka!)
    05.11.2012
  • kamilm

    Ile jadu ponizej. Zupelnie niepotrzebnego. UJ ma prestiz. Fakt. A co powiesz na to, ze na WSE wykladaja wykladowcy wlasnie z UJ? Myslisz, ze po zmienieniu scian budynku zmienia sie jakosc ksztalcenia i wymogi? Watpie. Ida twoim tropem, UJ ma prestiz, wiec pracuja tam ludzie z kasa. Najbardziej smieszy mnie fakt pisania o WSZYSTKICH kierunakach humanistycznych. Co za krotkowzrocznosc! Woel uczelnie ktora ma 3 kierunki i sie przyklada, niz uczelnie z trylionem, gdzie wiekszosc jest robiona byle jak. A mam porownanie na obu uczelniach.
    31.10.2012
  • Monika

    Jak czytam pełne zachwytu komentarze dotyczące jakiejkolwiek uczelni niepaństwowej w Polsce to śmiać mi się chce. Prestiżowy to może być UJ a nie jakieś WSE równe KSW (Kup Sobie Wykształcenie). Renomę buduje się latami - jak się ma najstarszy Uniwersytet w Polsce do założonej w 2003 roku WSE? Poza renomą taki UJ od lat trzyma wysoki poziom. Kierunki humanistyczne są na bardzo wysokim poziomie. Na UJ ukończyłam studia mgr i podyplomowe- na tych ostatnich większość była po wyższych szkołach prywatnych i państwowych w Polsce. Właśnie ta grupa osób zszokowana poziomem pokończyła studia ledwo lądując na trójach:)
    30.10.2012
  • ???

    a co to znaczy to napisane po chinsku???? ze co "iles godzin studenci" robia czy maja? fajna stronka, tylko nie wiem, o co biega z tym jednym haslem
    23.10.2012
  • KoT

    Z mojego punktu widzenia, zmiana na stanowisku rektora absolutnie nie ma wpływu na jakość kształcenia, a ta w porównaniu do Uczelni na której zrobiłem mgr jest bardzo dobra. Studiowałem Zarządzanie produkcją i na pewno mogę powiedzieć, że szkoła dba o studenta a wykładowcy to eksperci z danej dziedziny (wiedzą o czym mówią i mogą poprzeć to swoim doświadczeniem zawodowym!). Już sam fakt robienia ewaluacji po każdym zjeździe może wskazywać, że jakość jest dla tej Uczelni ważna. Polecam każdemu!
    24.08.2012
  • blender

    Ja zawsze słyszałem dobre opinie o tej uczelni, znajomi rodziców pochlebnie wypowiadali się o Wyższej Szkole Europejskiej im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie, a tymczasem tutaj czytam że od zmiany rektora jest gorzej. Szkoda, bo to świeża sprawa, nie wiedziałem że coś się zmieniło decydując się na studia w wse...
    22.08.2012
  • foren

    Ja właśnie jestem studentem połowy starego i połowy nowego rektora i mogę też to porównać. Odkąd się zmienił to i uczelnia się zmieniła, jest o wiele gorzej zorganizowana, wykładowcom też jakby przestało zależeć na utrzymaniu poziomu bo przepuszczają prawie wszystkich na marnych trójach...
    18.07.2012
  • Ja

    Studiowałam na tej uczelni 4 lata temu i poziom był bardzo wysoki, na pewno wyższy od UJ na którym robiłam mgr, natomiast odkąd uczelnia przeszła w ręce innego rektora słyszałam że dołączyli do grona KSW itd... Poczytajcie sobie o wykładowcach na sprawdzwykladowce.pl można się dowiedzieć czegoś o dobrych wykładowcach..
    08.05.2012
  • zapałka

    WSE jest bardzo dobrą uczelnią!!Wykształciła ogromną liczbę ludzi, którzy nie mieli problemów ze znalezieniem pracy po studiach. Sama kończę tą uczelnię i wiem co mówię. Wiele się tu nauczyłam od wspaniałych wykładowców i ćwiczeniowców, którzy zawsze służyli pomocą. Polecam!!
    28.03.2012
  • studentLingwistyki

    Zajęcia prowadzone w dużych grupach, totalny brak organizacji, ciągłe ograniczenie w liczbie godzin. Przyznaje gdy zaczynałem studiować sytuacja była bardzo dobra w tym roku wszystko się zmieniło. cena nie jest adekwatna do jakości dostarczanej usługi.
    17.01.2012
  • ling

    Erasmus - świetny sposób na naukę w innym kraju. Polecam, jestem po takim wyjeździe. Pełna wrażeń i nowych doświadczeń.
    07.12.2011
  • O24

    Tak, potwierdzam. Uczelnia o super poziomie nauczania. Bardzo lubię tutaj studiować.
    07.12.2011
  • do MS

    Uczelnia prestiżowa, więc poza wysokim poziomem kształcenia uzyskujesz świetny dyplom, z marką.
    07.12.2011
  • MS

    Witajcie, jestem tegoroczną maturzystką, Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tą uczelnią. Napiszcie mi proszę, czy warto tutaj studiować. Jakie dodatkowe korzyści, oprócz nauki mogę uzyskać?
    04.06.2011
  • Fred

    Uczelnia posiada coraz lepszą opinię i markę. Warto!
    02.06.2011
  • Alex

    Chciałabym po zdanej maturze studiować zarządzanie administracją publiczną. Przedstawcie mi proszę Wasze opinie na temat uczelni i tego kierunku. Dziękuje.
    02.06.2011
  • Mark

    Postanowiłem spróbować na kierunku dyplomacja. Jestem zadowolony z wyboru. Wysoki poziom kształcenia. W przyszłości chciałbym pracować w placówkach zagranicznych.
    02.06.2011
  • Zibi

    Studiuję translatorykę. Mogę śmiało powiedzieć, że nauka tutaj to sama przyjemność. Nowatorski sposób nauczania wspomaga tylko nasz rozwój.
    02.06.2011
  • Zuuz

    Hej, studiuję sinologię. Uważam, że to przyszłość. Świetni wykładowcy. Chiński jest językiem przyszłości.
    02.06.2011
  • Ala

    Czas spędzony na tej uczelni był niezapomniany. Piękne lata... Sama szkoła perfekt.
    02.06.2011
  • Olga

    Świetna uczelnia! Marka i prestiż!
    02.06.2011
  • Mirka

    Kultura, podróże, języki obce - to moje pasje. Postawiłam na kierunek zarządzanie kulturą. Nie zawiodłam się. Łączy wszystko to co lubię. Jestem pewna, że po tak gruntownym wykształceniu na tak ciekawym kierunku będę bezkonkurencyjna na rynku pracy. Dwa języki obce, wiedza z zakresu kultury oraz zarządzania daje mi takie możliwości.
    25.05.2011
  • Marianna

    Mam zaszczyt studiować na prestiżowej uczelni. Studiuję Przekład ustny - studia podyplomowe. Studia te oferują mi zapoznanie się ze specyfiką zawodu, przygotowują mnie wszechstronnie do pracy tłumacza ustnego.
    21.05.2011