Opinie o Uczelni Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu (WSL Poznań)

Komentarze (68)

  • zarządzanie czy logistyka

    co lepiej wybrać na WSLu: logistykę czy zarządzanie ..... gdzie jak widac na stronie, jest to zarządzanie pod kątem logistyki, typu: Zarządzanie transportem i spedycją, Zarządzanie zakupami i zaopatrzeniem, Zarządzanie logistyką w MŚP, Zarządzanie sprzedażą?? czy dobrze kombinuję, że wybierając zarządzanie mam większe możliwości zatrudnienia, bo i obszar logistyki i zarządzanie jako takie? a może to zły pomysł zupełnie i lepsza sama logistyka? podpowiedzcie mi.
    15.11.2018
  • Xyz

    To za pierwsza poprawke sie płaci ?
    07.10.2018
  • Student

    Na pierwszym roku mimo że wszystko miałem zaliczone to nie zostały mi wpisane 3 oceny, bo sie im zapomniało, przez to miałem nie przyjemnosci musiałem przedłużać sesje egzaminacyjną i latać za wykladowcami żeby wpisali mi ocenę. To samo powtórzył sie w drugim roku gdzie nawet musiałem zapłacić za możliwości poprawki przedmiotu, gdyż wykładowca ustalił termin zbyt późno a w sekretariacie ich to nie obchodziło. Na trzecim roku znowu nie miałem wpisanych 2 ocen mimo zaliczenia i powtarza sie historia z roku 1. Jeden z moich kolegów został nawet cofniety o semestr gdyż nie została mu wpisana ocena a on nawet o tym nie wiedział i nie złożył wniosku o przedłużenie sesji co poskutkowalo nie zaliczeniem semestru.
    05.10.2018
  • jarek

    są dwie uczelnie logistyczne, które specjalizuja się w tego typu studiach - w Poznaniu WSL, we Wrocku - MWSLiT. Do tego dochodzą szkoły państwowe plus inne prywatne które mają kierunek logistyka. Jezeli chcesz więc studiować logistykę na prywatnej, za kasę to WSL jest chyba najlepszym wyborem.
    02.10.2018
  • SSD

    Co myślicie o studiach niestacjonarnych na WSL? trudne? dużo odpada? zdzierają kasę za warunki?
    17.09.2018
  • sylwia

    też chciałam zapytać o te studia dualne, ale widzę że nikt z WSL nie odpisuje a studentom WSL też się chyba nie chce :-( słyszałam różne opinie o o studiowaniu i pracy równocześnie, zarówno od zadowolonych jak i niezadowolonych osób, chętnie bym to skonfrontowała jeszcze z Waszymi informacjami? czy warto?
    24.07.2018
  • studia bezpłatne - II stopień ???

    znalazlam na stronie WSL info, że oferują studia bezpłatne na - Supply Chain Project Management , uzupełniające II stopnia. Jak to w praktyce wygląda, że kto może zostać przyjęty? Studenci WSL z licencjata? jakie ograniczenia co do liczby osób? jakie kryterium przyjęcia na te studia bezpłatne? Czy to jest ta wersja dualna z pracą jednocześnie? Ktoś już to realizował i się wypowie?
    27.06.2018
  • Alex

    Cześć, Interesują mnie studia dualne, jednak składam dokumenty na uczelnię państwową, która wyniki rekrutacji ma dopiero 19.07. Powiedzcie mi, proszę, czy po podpisaniu umowy z potencjalnym pracodawcą i uczelnią mogę zerwać ją bez konsekwencji? Chodzi o to, że nie mam pewności, czy dostanę się na uczelnię państwową, stąd moje pytanie i chęć zabezpieczenia się na studia :)
    03.04.2018
  • paula

    Jak oceniacie studia dualne na tej uczelni? Może mi ktoś przybliżyć jak to wygląda ze stażem? Czy sami sobie studenci wybierają firmę czy jak? Jak to wygląda z wynagrodzeniem? Serdecznie dziękuję, za wszelkie informacje.
    31.03.2018
  • rafał

    Wie ktoś może kiedy zaczyna się rekrutacja i jak ona wygląda?
    17.03.2018
  • odp Mateusz

    WSL to prywatna uczelnia, na której nie ma progów punktowych, liczy się kolejność zgłoszeń. Nie brzmi to może zachęcająco, ale nie wpływa to negatywnie na poziom nauczania na tej uczelni moim zdaniem.
    27.02.2018
  • Mateusz

    Siemka, czy wie ktoś jakie są progi punktowe żeby się dostać na studia licencjackie niestacjonarne?
    20.02.2018
  • ciekawa

    Hej :) czy mógłby ktoś napisać jaki to wygląda na zarządzaniu ? czy specjalności od razu się wybiera bo ja jestem zainteresowana specjalnością zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy oraz jakie są przedmioty na tym kierunku ponieważ na stronie są tylko wybrane przedmioty : Pozdrawiam :)
    23.01.2018
  • od Studen-TKI

    Przeniosłam się z Politechniki Poznańskiej na WSLogistyki po pierwszym semestrze. Na PP było ciężko, ale też klimat mi nie pasował i ludzie nie z mojej bajki. Paradoks polegał na tym, że musiałam pozaliczać wszystko, żeby nic nie stracić z roku. Udało się, i teraz jestem jedną z lepszych studentek na WSL-u. Radzę sobie bez problemu, więc - odpowiadając na pytanie "Dziewczyny" - to jest REALNE, poradzisz sobie, na bank. jeśli jesteś przeciętną, średnio ogarniętą laską, to nie masz się czego obawiać :-)
    03.01.2018
  • FP

    Może się ktoś wypowiedzieć o studiach zaocznych licencjackich specjalność transport i logistyka?
    06.09.2017
  • Dziewczyny -logisty

    Dzień dobry! Stoję przed ogromnym wyborem? Logistyka to ciekawe? Jakie są najbardziej skomplikowane przedmioty w WSL? Dziewczyny -logisty to jest realne?
    24.08.2017
  • Kasia98

    Hej, czy może się ktoś wypowiedzieć na temat logistyki specjalność transport i spedycja? Jestem po klasie humanistycznej i od niedawna pracuje w spedycji. Chciałabym podjąć studia na WSL ale obawiam się przedmiotów takich jak matematyka czy rachunkowość. Nigdy nie byłam orłem z przedmiotów ścisłych ale wiąże przyszłość z pracą spedytora.
    23.08.2017
  • mati

    Witam. Mam pytanie jaki z wymienionych kierunków lepiej wybrać: Pierwszy to transport i spedycja, drugi to zarządzanie transportem i spedycją Proszę o krótkie informacje dlaczego Z góry dzięki :)
    26.07.2017
  • Administrator

    Komentarz usunięty.
    30.06.2017
  • Kuba

    Może mi ktoś powiedzieć jakie są ceny 1rok logistyka i dziennie
    12.06.2017
  • Pola

    Witajcie, mam pytanko czy ktoś wybiera się na BHP? Bardzo proszę o opinie osób które już są na BHP czy trudno jest na tym kierunku, jak z matematyka i innymi przedmiotami. Waham się czy iść na ten kierunek. Czy jesteście zadowolenie ze swojego wyboru?
    07.06.2017
  • z UMK

    Dasz sobie radę bez problemu, mam wrażenie, że WSL to szkoła bardzo przychylna dla studentów. Miałam problem z logistyką dystrybucji, poszłam na konsultacje, wytłumaczyłam w czym rzecz i uzyskałam pomoc. Śmiało rekrutuj do nas!
    21.05.2017
  • Kasia

    Na WSL zaliczenie matematyki nie jest żadnym problemem. Wykładowca tłumaczy ją w sposób możliwie jak najprostszy i zrozumiały dla studenta. Przez rachunkowość również nie miałam żadnych problemów, to było moje pierwsze zderzenie z tego typu przedmiotem, ale dzięki wykładowcy szybko się w to wkręciłam i zaliczyłam. Nie jestem wstanie powiedzieć czy trudniej jest na UMK czy na WSL, ponieważ na tej pierwszej nie byłam, ale WSL jest prywatną uczelnią, której zależy na tym, aby mieć studentów, więc nikomu krzywdy nie zrobią. Osobiście jestem bardzo zadowolona, POLECAM!!
    28.04.2017
  • Rafał

    Czy posiada ktoś jakieś opinie o WSL? Niestety nie zaliczyłem pierwszego semestru na UMK (Finanse i rachunkowość). Najtrudniejszą matmę zaliczyłem po kilku poprawkach, a poległem na rachunkowości przez to że zabrakło mi czasu na naukę, bo mogliśmy wziąć tylko krótki warunek. Posiada ktoś jakieś opinie? Dałbym radę na WSL ? Potrafi ktoś porównać gdzie jest trudniej na UMK czy na WSL?
    22.03.2017
  • logistyka

    Polecam logistykę w WSL a szczególnie zachęcam do uczestnictwa w samorządzie, zabawa plus nauka!
    21.02.2017
  • Nina

    Ja zdawałam rozszerzoną matmę (wynik bez szału), rozszerzony angielski i geografię na podstawie. Jeśli jesteś zainteresowana studiami dualnymi to przyłóż się do nauki angielskiego. Nie wiem jak jest w takim przypadku oceniana matura ale na początku jest rozmowa po angielsku bo część zajęć jest właśnie w tym języku.
    09.12.2016
  • Monika

    Jakie przedmioty na maturze wybrać? Jaki jest próg punktowy?
    02.12.2016
  • Marta

    Wiecie jaki prób punktowy byl w tym roku? Z jaką firmą logistyczna z proponowanych przez uczelnie najlepiej nawiazac wspolprace?
    24.10.2016
  • WSL

    osobiście uważam, że szkoły ukierunkowane na konkrety profil są zdecydowanie lepsze od tych "ogólnych", WSL jak dla mnie to jedna z najlepszych uczelni w Poznaniu dlatego polecam ją każdemu kto chce się uczyć w tej branży
    27.07.2016
  • student

    również polecam, profesjonalne podejście do studenta, wiedza przekazywana w rozsądny sposób, super klimat na uczelni
    14.06.2016
  • gabi90

    jeśli logistyka w Poznaniu to tylko w WSL, w moim odczuciu nigdzie lepiej nie zostaniesz przygotowany w tym kierunku jak na uczelni, w której głównym profilem jest właśnie logistyka
    17.05.2016
  • kiko

    Na WSL przeniosłam się z innej uczelni, gdzie również studiowałam Logistykę. Poziom o niebo lepszy, atmosfera również. Nadzieja na zdobycie dobrej pracy jest większa zważając na to, że WSL współpracuje z dużymi firmami. Ani przez chwilę nie żałowałam swojej decyzji. POLECAM!!! :)
    29.02.2016
  • vw

    ja również wybrałbym WSL niż np WSB, o tej pierwszej słyszałem zawsze pozytywne opinie więc to pewnie dlatego...
    12.08.2015
  • student

    Odpowiedz jest prosta. Po chleb idziesz do piekarni, po leki do apteki. No to jak chcesz studiować logistykę to idziesz do szkoły, która się zajmuje logistyką.
    01.06.2015
  • logistyka w P-niu

    WSL z samej nazwy zwraca uwagę każdego kandydata, który rozważa studia na kierunku Logistyka, ale to nie jest jedyna uczelnia w Poznaniu, która ma w ofercie ten kierunek. No więc pytanie: które szkoły brać uwagę z logistyką? czy macie porówna nie np, z Bankową?
    01.03.2015
  • karol

    to fakt ale takie życie chyba nie jest dla mnie; zdecydowanie bardziej preferuję osiadły tryb życia, przyzwyczaiłem się do mieszkania w Poznaniu, znam topografię miasta, mam tu znajomych, rodzinę, nie wyobrażam sobie teraz zmiany miasta na jakieś inne...
    26.01.2015
  • henry

    znam ludzi, którzy ponad 10 razy zmieniali miasto, w którym mieszkali, a każde kolejne mieszkanie służbowe było coraz większe i lepiej wyposażone, wszystko zależy od tego jaką pracę uda Ci się zdobyć
    30.12.2014
  • tarti

    ogarnijcie się, dobry specjalista ds logistyki przyjmie prace i 600 km od domu, żaden problem, jesli masz samolot, hotel albo mieszkanie na stałe, a pracodawca daje Ci porządną kasiorę,
    18.10.2014
  • hanys

    z pracą bywa różnie i nikt Ci nie zagwarantuje, że gdy wybierzesz Poznań od razu po studiach dostaniesz prace...
    02.09.2014
  • jakub

    A gdzie lepiej z pracą? Bo wybierając studia i kierunek trzeba też myśleć o pracy, bo chyba uczymy się, żeby było później lżej :(
    26.08.2014
  • darek

    studiowałem w warszawie logistykę i zawsze żałowałem, że nie wybrałem poznania... Miałem kilku kolegów u których wyglądało to wszystko lepiej...
    25.08.2014
  • bardzo ok

    jedna z lepszych szkoł w P-niu i z logistycznych w Polsce, sam kierunek logistyka popularny ale na topie, wie chyba jeszcze sie rynek nie nasycił, studia nie należa wcale do najprostszych, płacisz, ale uczysc sie musisz, generalnie ok
    30.06.2014
  • andrzej

    Studenci! co myślicie o ekologistce? po opisie wydaje mi się ciekawy ale zastanawia mnie przyszłość po ukończeniu tego kierunku... jak jest on prowadzony? dużo zajęć? jak wyglądają ćwiczenia? gdzie można zrobić praktyki zawodowe?
    29.05.2014
  • Anna

    Polecam, profesjonalne podejście do studenta zarówno od strony dydaktycznej jak i formalnej, atmosfera wyjątkowa w dziekanacie, na korytarzu, uczelnia godna uwagi.
    17.11.2013
  • mmm

    osobiście polecam ta uczelnie, bardzo dobrze przygotuje wszystkich w danym kierunku, fachowa kadra wykładowców i miła atmosfera na korytarzach, oby tak dalej!
    02.10.2013
  • poziom wysoki???

    własnie te ścisłe kierunki mnie z lekka przerażają, noga nie jestem z matmy czy fizy, ale nie chce sie doktoryzowac z tej materii, i sam nie wiem? jak mozna to ocenić? podpowiedzcie cos, please.
    16.09.2013
  • Wyższa Szkoła Logistyki

    @pytanko: Kierunek faktycznie jest ten sam na studiach licencjackich i inżynierskich. Co do specjalności to już są to dwie różne kwestie. Na studiach inżynierskich masz więcej przedmiotów ścisłych, a studia takie trwają semestr dłużej (3,5 roku), no i oczywiście kończą się tytułem inżyniera. Od niedawna studia inżynierskie cieszą się dużą popularnością i nie mówię tutaj tylko o WSL, tylko tak globalnie, gdyż kładzie się większy nacisk na studia specjalistyczne. Wybór jednak musisz dokonać samemu co bardziej Tobie odpowiada (: Jeśli się wahasz to zastanów się nad specjalnością "Transport i Spedycja" na studiach licencjackich...
    23.08.2013
  • Michał

    Finalnie wybrałem WSL :) , Z tego co mi wiadomo inżynierskie niewątpliwie mają znacznie więcej przedmiotów ścisłych tj. wiadomo matematyka i fizyka dlatego idę na licencjackie // Wybiera się ktoś na Campus Akademicki Łazy 2013 ?
    21.08.2013
  • pytanko

    jestem na stronce WSL, jest bardzo ladna, super, chce sie upewnic, czy tu jest jeden kierunek LOGISTYKA zarowno na licencjackich jak i inzynierskich? i tylko specjalności są inne? jesli tak, to jakie studia lepiej wybrac? inzynierskie? podpowiedzcie cos,
    18.08.2013
  • warych

    uczelnia w porzadku, staraja sie i sa otwarci na studenta, wykladowcy rozni, jak wszedzie, ja oceniam pozytywnie, poziom - kwestia bardzo indywidualna, dla mnie spelnia moje oczekiwania, co do przerywania studiow (nie planuje) - spytaj o to przy podpisaniu umowy, zebys byl pewien, co podpisujesz
    12.08.2013
  • Michał

    Cześć wszystkim jest to jedna z uczelni którą chce wybrać ( inne to WSHiR i WSNHiD ) Jakieś konkretne informacje odnośnie kadry ? sposobu prowadzenia zajęć , ogólnej atmosfery czy życia studenckiego coś w stylu campusów etc. Czy są jakieś konsekwencje z powodu przerwania studiów , muszę to uwzględnić wiadomo różnie to bywa . Pozdrawiam
    23.07.2013
  • Wyższa Szkoła Logistyki

    Specjalność Transport i spedycja jest specjalnością nową, ale przygotowaną z myślą o dodatkowych kwalifikacjach, które można zdobyć na studia (certyfikaty i uprawnienia). Wybierając specjalizację musisz wiedzieć, czym chcesz się zajmować. Pamiętaj jednak, że ostatecznego wyboru specjalności dokonujesz po pierwszym roku, zatem masz trochę czasu na rozpoznanie co bardziej Ciebie "kręci" i zmianę decyzji (:
    15.07.2013
  • ktory kierunek wybrac?

    co wybrac: transport i spedycja? czy logistyka? doradzcie, czy ma to jakiekolwiek znaczenie? bo transport w WSL jest nowy, wiec moze juz lepiej ta logistyke, co?
    11.07.2013
  • Iwa

    szkoła wygląda na godną zainteresowania... jest nastawiona w jednym konkretnym kierunku. Bardzo mnie zainteresowała. zamierzam się tam wybrać.
    04.02.2013
  • Mila

    Utarło się już, że państwowa uczelnia jest lepsza od prywatnej. Osobiście uważam, że każda uczelnia reprezentuje taki poziom,jaki reprezentują jej słuchacze. Tak więc nie kadra dydaktyczna, ale studenci "ustawiają" ranking sądząc sami po sobie. Wiadomym jest, że z prywatnej uczelni szybko nie wylecisz, a z państwowej owszem, bo uczą tam sfrustrowani niedowartościowani wykładowcy, którzy gdzieś muszą wyładować swoje niezadowolenie z życia, a że nikt ich za to nie rozliczy to "ulewają". W prywatnej będą cię uczyć do skutku, aż najgorszy matoł wchłonie minimum wiedzy. To że zarabiają w ten sposób nie jest tajemnicą, z czegoś utrzymać się muszą, a w naszym kraju nie ma tak potężnych firm, które mogłyby sponsorować takie szkoły. Znam wiele osób, które ukończyły państwówkę i wiedza jaką reprezentują nie jest powalająca, wielu wybierało kierunki, które nic nie dają, dla papierka. Ważne jest podejście studenta do własnej szkoły: budowanie prestiżu uczelni poprzez wysoka średnią i odpowiednie zachowanie (mam na myśli ludzi, którzy przychodzą pijani na wykład, śpią na krzesłach itp.). To świadczy o ich niskim poziomie intelektualnym i osobiście wywaliłabym takich do zawodówki. Skończone dno - dostanie taki dyplom WSL i będzie z siebie dumny.Na koniec - skończyłam liceum które ma bardzo kiepską opinię, będąc na wykładach obroniłam honor szkoły i udowodniłam, że z kiepskich liceów wychodzą wyedukowani ludzie tak samo jak z tych dobrych.
    22.11.2012
  • butu

    jasne, ze prywatne sa zawsze czyms mniej powazanym nic panstwowe, i nie porownuj uniwersku czy polibudy z WSLogistyki, czy jakaolwiek inna prywatna z Poznania, ale tak, na tych uczelniach prawie zawsze maja zajecia ludzie z tych panstwowych, to juz jest norma, wiec nie pitolcie, ze jest tak zle, bo wcale nie jest, i nikt za frico nie da ci zaliczenia
    26.10.2012
  • omylny

    E tam, mi to wygląda wszystko trochę naciaganie, ze ta uczelnia ma taką dobrą opinię, bo jak dla mnie studiowanie w wyższej szkole logistyki w poznaniu oznacza że sie nie dostało na uniwersytet ekonomiczny lub uam, ale nie wiem, może się mylę!
    26.08.2012
  • polaczek

    Nie ma na tej stronie negatywnych opinii o wyższej szkole logistyki w Poznaniu i ja tej tendencji nie zmienię. Nawet dziwi mnie że uczelnia ma tak niską średnią. Jej domena - czyli logistyka - to godny pochwały, dobrze prowadzony kierunek ze świetną kadrą!
    18.08.2012
  • Ala

    Miło to wszystko słyszałam. Wybrałam tą uczelnię, w tym roku sie tutaj wybieram. Mam nadzieję że studia rozwiną moje zainteresowania i że będzie mi się tutaj podobało. Ktoś z was też wybiera się tu w tym roku?
    15.08.2012
  • tol

    też mogę pochwalić tutaj logistykę. bardzo dobra kadra, wiedzą o czym mówią i potrafią wyjaśnić najgorsze zagadnienia największym matołom (takim jak ja :D). Jeśli chcesz się nauczyć konkretów w teorii i praktyce to naprawdę bez zastanowienia możesz wybrać Poznań :)
    16.07.2012
  • fancy

    no myślę że jak studiować logistykę, to na uczelni specjalizującej się w tej tematyce, tak jak wyższa szkoła logistyki w poznaniu. widać od razu że kadra bardzo jest nastawiona na ten kierunek nauczania i dobrze wykwalifikowana w swojej dziedzinie, a to jest chyba najważniejsze.
    03.06.2012
  • rafał

    CZym się róznią studia na kierunku logostyka inżynierskie od licencjackich?
    12.04.2012
  • tam maja forum na stronie WSL

    wlasnie bylem na stronie wyzszej szkoly logistyki, tam tez maja forum, mozecie sobie poczytac, jest co prawda duzy misz masz, ale moze bez pisania znajdziecie odpowiedzi na swoje pytania, to tak na marginesie
    20.03.2012
  • 100%

    a na polibudzie nie maja logistyki? bo jesli maja, to strzelaj najpierw tam, przynajmniej bulic nie bedziesz za nauke, a jak nie dasz rady punktowo, to dopiero wal do WSLOgistyki,
    23.01.2012
  • absynt

    jeden pies, jak bedziesz dobry, to robote znajdziesz niezaleznie, co tam bedziesz mial wpisane na papier... jak jestes sfocusowany na logistyke to obstaw logistyke, a jak nie wiesz jeszcze, czego chcesz, lez na zarzadzanie ... specjalistow od zarzadzania jest jak psow, jeden wiecej nie robi róznicy
    09.12.2011
  • adi

    czy lepiej wybrać kierunek logistyka w tej szkole, czy raczej zarządzanie, ale ze specjalnością \'zarządzanie logistyka w małych i średnich przedsiębiorstwach\'? nie wiem, czy dobrze kombinuje, ale wydaje mi sie, ze ta druga opcja ma mi dwie rzeczy, bo i zarzadzanie i logistyke, mam rację?
    04.06.2011
  • Żyła

    Jeśli logistyka, to w Wyzszej Szkole LOgistyki. Oczywistym jest, ze WSB lapie wszystko, co popadnie, a z zalozenia powinni byc ekonomiczni. Inne uczelnie tez tak robia. Nawet polibudy maja teraz dziwne kierunki nietechniczne. Co do WSL, to szkola ma dopracowany program i specjalizuje sie w logistyce. Atut to oferty pracy, ktore splywaja do uczelni od roznych firm szukajacych specjalistow. Na dzisiejsze czasy to mocny argument.
    29.05.2011
  • Niepewny

    Pytanie za 100 punktów; czy wybrać logistyke w WSLogistyki (bo z nazwy wynika, ze sie w tym specjalkizuja), czy w Wyzszej Szkole Bankowej, ktora ogolnie ma lepsza opinie, dluzej na rynku, wyzej w rankingach? Co bedzie sie bardziej liczyc dla pracodawcy?
    16.05.2011