Jakość i rozwój produktu
Jakość i rozwój produktu to kierunek inżynierski, który łączy wiedzę ekonomiczną, techniczno-przyrodniczą i społeczną. Studenci uczą się, jak zaprojektować od podstaw nowy produkt i ulepszyć istniejący. Poznają właściwości produktów i usług oraz procesy wpływające na ich jakość, wartości użytkowe i bezpieczeństwo.
W ramach kierunku przewidziano cztery specjalności:
- menedżer produktu
- kształtowanie jakości produktów przemysłowych
- kształtowanie jakości produktów spożywczych
- zarządzanie jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem.
Dla kogo studia na kierunku jakość i rozwój produktu
To studia odpowiednie dla Ciebie, jeśli jesteś kreatywny oraz masz zacięcie marketingowe.
Program kształcenia na kierunku jakość i rozwój produktu
Przykładowe przedmioty na kierunku jakość i rozwój produktu to:
- chemia ogólna
- matematyka
- podstawy organizacji i zarządzania
- podstawy marketingu
- wstęp do towaroznawstwa
- metody fizykochemiczne w towaroznawstwie
- inżynieria materiałowa
- mikroekonomia
- grafika inżynierska
- finanse przedsiębiorstw
- ekologia wyrobów.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku jakość i rozwój produktu
Kwalifikacja na ten kierunek prowadzona jest na podstawie wyników uzyskanych z dwóch przedmiotów maturalnych:
- język obcy nowożytny (angielski, francuski, hiszpański, niemiecki, rosyjski)
- biologia, chemia, fizyka, albo matematyka (do wyboru).
Perspektywy pracy po kierunku jakość i rozwój produktu
Absolwent tego kierunku z tytułem zawodowym inżyniera jakości i rozwoju produktu będzie przygotowany do podjęcia pracy na stanowisku menedżera jakości w przedsiębiorstwie lub specjalisty ds. kształtowania i oceny jakości produktów spożywczych oraz przemysłowych.