Opinie o Uczelni Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (UP Lublin)

Komentarze (126)

  • Absolwentka

    Jeśli macie wybierać jakieś studia podyplomowe-NIE WYBIERAJCIE UP LUBLIN Analityka bezpieczeństwo certyfikacja żywności. Studia to koszt 3700 zł a w tym: - czytacie sami sobie slajdy nawzajem , - brak wiadomości praktycznych, wiedza akademicka w 80% sprzed 20 lat i więcej - dużo stresujacych zaliczeń, egzaminów, przy których jest się traktowanym jak student pierwszego roku (kiedy zakuwac jak pon-pt chodzisz do pracy??) - nie dowiecie się nic nowego ponad to co wiecie już ze studiów dziennych. Strata czasu i przede wszystkim pieniędzy. Niektórzy prowadzący czytają slajdy z błędami a potem robią zaliczenia ... na zadane pytania nie znają odpowiedzi. Opowiadają o wnukach i na jakie chadzaja imprezy w weekendy :) Jedynie nieliczni MŁODZI prowadzacy reprezentują fachowa i specjalistyczna wiedze . Nie róbcie tego błędu i nie wybierajcie tych studiów. Chyba ze chcecie płacić 3700zl i słuchać o wnukach:)
    13.03.2019
  • ODRADZAM PODYPLOMÓWKĘ Z ANALITYKI,CERTYFIKACJI I BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI

    STANOWCZO odradzam podjęcie studiów podyplomowych z kierunku Analityka, Bezpieczeństwo i Certyfikacja Żywności. Strata czasu i pieniędzy. Jesli ktos chce poszerzyc swoja wiedze potrzebna np. w pracy lub do zmiany pracy, to te studia sa bez sensu. Jeśli studia są komus potrzebne do podniesienia kwalifikacji zawodowych w pracy to odradzam x1000. Męka i traktowanie jak studentów studiów dziennych. Prowadzący nie udostępniają swoich materiałów. TOTALNY BRAK WIEDZY PRAKTYCZNEJ (w większosci), czysta wiedza teoretyczna, i to często dane sprzed 20 lub 10 lat . Doslownie kilku prowadzacych posiada aktualna wiedze PRAKTYCZNA. Na zajęciach wiekszosc prowadzących CZYTA PREZENTACJE (1 prowadzacy kazał czytac prezentacje UCZESTNIKOM KURSU). Płacisz za semestr 1800 zł i nie uzyskujesz zadnej wiedzy i umiejetnosci praktycznych. Do tego egzaminy i zaliczenia, niepotrzebny stres, co na innych podyplomówkach (nawet na tej samej uczelni) w ogóle nie ma miejsca. Cwiczenia praktyczne robione w biegu, bez wyjasnienia celu cwiczenia, aby jak najwiecej odbebnic i uwaga -jeszcze trzeba zdazyc napisac sprawozdanie. Najwiecej czasu poswiecone jest prowadzacym czytajacym slajdy (z danymi sprzed 20lat), a najmniej prowadzacym, ktorzy posluguja sie praktycznie swoja wiedza, maja pasje i umiejetnosc przekazania wiedzy. Naprawde odradzam, nie ma sensu placic i jeszcze sie stresować i męczyc.
    22.02.2019
  • Absolwentka weterynarii

    Studia weterynaryjne na Uniwersytecie Przyrodniczym to kilkuletnia katorga, a nie godne zdobywanie edukacji. Prowadzący nie szanują studentów, to co się tam dzieje to znęcanie psychiczne. Wielu studentów kończy studia z nerwicą. Jeśli chodzi o edukację to kompletne dno. Prezentacje to 99% zajęć, a wiedza jaką dostajemy jest bardzo obszerna i szczegółowa, niestety w większości encyklopedyczna i mocno przestarzała więc kończąc studia nie jesteśmy przygotowani do pracy. Nie polecam, bardzo odradzam, cały czas i poświęcenie jakie trzeba włożyć w te studia to niestety zmarnowane lata.
    03.02.2019
  • Student PL

    Studiuję obecnie na I roku mechanikę i budowę maszyn na Politechnice Lubelskiej, zastanawiam się czy nie przejść na kierunek Inżynieria Rolniczą i Leśną na Uniwersytecie Przyrodniczym. Jak myślicie?
    12.11.2018
  • dietetyka - opinie

    poznam Wasze zdanie na temat studiów z Dietetyki na Uniwerku Przyrodniczym w Lublinie.
    25.10.2018
  • DO UP LUBLIN

    Witam, co uważacie na temat dietetyki- stacjonarne 1 rok- na tej uczelni ? Czy ciężko będzie ogarnąć materiał bez chemii rozszerzonej w liceum ?
    09.09.2018
  • Studentka

    Kierunek wychowanie fizyczny z jeździectwem na jaki mnie przyjęto w mgnieniu oka zmienił się na aktywność fizyczną , bez żadnych wyjaśnień i przeprosin. Władze uczelni były tylko ogromnie zdziwione że nasi studenci dokładnie wiedzieli co i dlaczego chcą studiować. Okazało się że kierunek nie dostał akredytacji od ministertwa . Pytanie tylko dlaczego przyjęli studentów na taki kierunek? Czuję się oszukana , moi koledzy również. Straciłam mnóstwo pieniędzy i cały rok. Uczelnia raczej się tym nie przejęła. Nikt nie stanął po naszej stronie.
    29.07.2018
  • Biotechnologia

    Zanioslam dokumenty na kul na biotechnologie ale dostałam się w drugiej rekrutacji na up, jak myślicie warto się przenosić? biotechnologia na up jest lepsza? Wiecie coś o kadrze i wyposażeniu?
    19.07.2018
  • absolwentka up w lublinie

    behawiorystyka zwierząt - wykładowcy prowadzący przedmioty są niekompetentni i nieprzygotowani do prowadzenia poszczególnych przedmiotów. UP to uniwersytet prezentacji - na większości przedmiotów musicie tworzyć i przedstawiać prezentacje sami, nie wiem czy wynika to z braku wiedzy wykładowców czy z ich lenistwa. Najwięcej nauczycie się o zwierzętach gospodarskich. Zajęcia dotyczące zwierząt towarzyszących, opierają się na slajdach bazujących na wikipedii i przeklejaniu informacji z książek pop-n bez podawania informacji o autorze. O egzotycznych czy dzikich zwierzętach nie dowiecie się niczego, chyba że znajdziecie czas na stworzenie sobie kolejnej prezentacji. Przez całe studia 2 terenówki, ćwiczenia praktyczne jedynie w laboratorium, w fartuchach (nawet jeśli zajęcia polegają jedynie na wprowadzaniu danych do komputera) żebyście poczuli się poważniej. Studia dzienne na tym kierunku to zwykła strata czasu, zaoczne obecnie są tak drogie, że z pewnością nie są tego warte. Akademiki okej, ale wybierajcie te na miasteczku akademickim a nie na felinie, bo dojazd na zajęcia będzie Wam zajmował godzinę. Kilku mądrych wykładowców można spotkać, ale nie jest ich zbyt wielu. Jeśli ma się trochę ambicji i poważnie myśli się o pracy w zawodzie behawiorysty czy podobnym, lepiej wybrać pokrewny kierunek na innej uczelni, na której wykładają specjaliści w tej dziedzinie.
    10.07.2018
  • Natalia

    Jak jest z ekonomia, gospodarka przestrzenna i geodezja na UP? Ktoś się orientuje jakie były progi w tamtym roku? :)
    09.07.2018
  • behawiorystyka

    Jaki prog na behawiorystyke? Orientujecie się?
    07.07.2018
  • Kl

    Cześć. Jestem naw pierwszym roku transportu i logistyki (niestacjonarne). Ukończyłam technikum logistyczne i myslalam ze bedzie mi łatwiej szczegolnie na poczatku kiedy beda podstawy z zakresu logistyki- myliłam sie. Przedmioty wogole nie zwiazane z kierunkiem a kiedy rozmawialam z Pania w dziekanacie uslyszalam ze Profesorzy muszą miec prace :) po pismie do dziekana odbylo sie spotkanie ktore nic nie wnioslo do sprawy. Jako przedmiot humanistyczny na tym kierunku mam do wybpru technike zywienia, winiarstwo i browarnictwo itp. Na spotkaniu jeden z Panow powiedzial ze jedyne co mozna to prosic osobno wykladowcow o tematy bardziej zwiazane z logistyka- smiech. Ale postanowilam sprobowac i kiedy na jednym z przedmiotów nikt z grupy nie zaliczyl kolosa poprosilam Pana o powtorzenie moze materialu zebysmy zaliczyli uslyszalam ze to juz bylo i zapowiedział nastepne kolokwium....Studia sa drogie i powiem szczerze ze zastanawiam sie nad odejsciem z tego balaganu.
    23.06.2018
  • Hania

    Jakie opinie o biologii sądowej na tej uczelni (II stopnia)? Jak wyglądają zajęcia praktyczne? Pozdrawiam.
    30.05.2018
  • Absolwentka

    Ukończyłam wydział medycyny weterynaryjnej w Lublinie. Gdybym poprzestała na zdobywaniu wiedzy od ludzi pracujacych na tym wydziale skończyłabym jako półmózg. Osoby pracujące na wydziale nie mają pojęcia o jakiejkolwiek kulturze osobistej a co gorsza brak im kompetencji i wiedzy. Przekazują metody leczenia opracowane jakieś 50 lat temu. Grupy są 35 osobowe. Brak zajęć praktycznych. A staże na ostatnim semetrze to po prostu żenada- siedzenie pod ścianami przez 10 godzin. Nie polecam a nawet odradzam.
    22.05.2018
  • Ja

    Wprowadzona jakąś dziwna moda sekwencyjności przedmiotów;: masz warunek nie wchodzisz na pochodny przedmiot do tego co masz z niego warunek. Zwykłe naciągactwo na kasę. Nie wspomnę o niektórych wykladowcach. Mając KUL koło siebie powinni dawać przykład uczciwości i uczelni przyjaznej studentowi. Chyba niektórzy po prostu zapomnieli, że też byli studentami.
    19.02.2018
  • Poszukiwacz

    hej, zastanawiam się nad leśnictwem, czy ktoś mógłby mi coś wiecej powiedzieć, jaki poziom ? jaki jest prog punktowy ? ilu jest srednio chetnych na rok ? i czy ciezko sie dostac czy nie ? :D
    25.01.2018
  • Behawiorystyka zwierząt2

    Witam mam pytanie czy studia behawiorystyczne w Lubline są bardzo wymagające? Szukam szkoły do której spokojnie się mogę dostać oraz żeby była luzna. Może znacie takie szkoły
    06.01.2018
  • Czarna

    Hej, jak wygląda z behawiorystyką zwierząt na UP? W przyszłym roku mam maturę i na pewno rozszerzę biologię, ale jaki jest próg? Jak wyglądają zajęcia? Bardzo wymagające? Interesują mnie zaoczne :) Proszę o pomoc :c
    12.12.2017
  • Mika

    hej:) Zamierzam zrobić magisterkę z Towaroznastwa. Czy na UP jest ciężko? Chętnie porozmawiam z osobą, która tam studiowała na II stopniu Towaroznawstwo:)
    19.11.2017
  • Behawiorystyka zwierząt

    Witam mam pytanie czy studia behawiorystyczne w Lubline są bardzo wymagające? Szukam szkoły do której spokojnie się mogę dostać oraz żeby była luzna. Może znacie takie szkoły?
    28.09.2017
  • Pikacz P.

    Witam, czy ktoś wybiera się bądź jest na kierunku "Zarządzanie i inżynieria produkcji"? Jak wygląda tam sytuacja? Ponieważ nie udała mi się matura... Proszę o opinię kierunku oraz uczelni.
    04.07.2017
  • Patrycjaa

    jakie były rok temu progi punktowe na geodezje i kartografie ?
    02.07.2017
  • Kamil123

    Jest ciezko na dietetyce jesli nie mialem w liceum rozszerzonej chemii, ani nie byłem w technikum gaastronomicznym?
    12.06.2017
  • logistyka

    Hej, wybiera sie ktoś na transport i logistykę ? ;)
    31.05.2017
  • Kami

    Hej, studiował ktoś może (albo studiuje) ZIELARSTWO I TERAPIE ROŚLINNE? Jestem bardzo ciekawa opinii na temat tego kierunku, czy warto się tutaj udać?
    08.04.2017
  • Kasiaa_a

    Geodezja i kartografia, czy trudno jest się dostac?
    08.04.2017
  • Blamo

    Hej ! Mam pytanko czym różni się zoologia od behawiorystyki bo nie kumam ?
    20.02.2017
  • wiki_p

    Co myślicie o geodezji na UP w Lublinie ? Chciałabym aplikować na następny rok (obecni studiuje na politechnice). Dobrze uczą, jest ciężko, uda mi sie połączyć studiowanie równolegle geodezji z finansami na polibudzie czy to raczej nie możliwe ? Wgl opłaca się studiować ten kierunek na up ? A jak progi (na maturze mialam: angi 82%, 58%; matma 96%,56%, fizyka 40%).
    27.11.2016
  • Zbynio

    Mało jest zajęć praktycznych (no może poza biochemią). Na ćwiczeniach siedzi się i ogląda slajdy. Od wykładów różnią się tylko tym że trzeba mieć założony fartuch.
    14.11.2016
  • Klaudia.2002

    Zamierzam po tehnikum hodowli koni iść do UP w lublinie na hipologie i jeździectwo, mam zamiar być instruktorką jazdy konnej. Jak tam z przyjęciem na ten kierunek i nauką? Czy to dobra szkoła? Lepiej iść do akademiku czy wynająć pokój?
    12.11.2016
  • nowy

    wydrukowałem plan zajęć na 16/17 - i przyznam że jestem rozczarowany. Wygląda to beznadziejnie. Więcej biegania po lublinie jak samych wykładów. Coś jest nie tak. Nie tak to sobie wyobrażałem. :(
    02.10.2016
  • O.N.

    Weterynarię odradzam, szczególnie osobom ambitnym. Jedno wielkie kolesiostwo i kumoterstwo na uczelni, niejasny system oceniania i wymagań. Uczelnia ma akredytację ale wszystko było ustawione aby tą akredytację uzyskać - komisja pojechała i wszystko wróciło do dziadostwa. Nie można się za bardzo wychylać bo ambitnych odsiewają jak mogą bo boją się konkurencji.
    08.09.2016
  • magda

    osobom, które chcą iść na ekonomię na UP, zdecydowanie odradzam. zajęcia głównie polegają na pracy w grupach lub robieniu projektów, z których człowiek nic konkretnego się nie uczy. w kadrze dydaktycznej są może dwie osoby, które chcą zainteresować studentów tym co mówią, reszta mówi, bo trzeba ale nic sensownego z tego mówienia nie wynika. zero przydatnej praktyki, sama teoria i projekty, z których nic nie wynika
    04.09.2016
  • Krzychu

    Szukam ludzi studiujących IŚ, ciężki kierunek? jak jest z utrzymaniem się na nim?
    30.07.2016
  • Proza życia

    CO ONI ZROBILI Z WYDZIAŁEM OGRODNICZYM ??? ZA MOICH CZASÓW GDY WYKŁADALI JESZCZE PROFESOR MAKOSZ, PROFESOR LIPECKI TO BYŁA KLASA ŚWIATOWA. TERAZ MAM WRAŻENIE ŻE PRZEKSZTAŁCILI TEN WYDZIAŁ W KLUB WZAJEMNEJ ADORACJI Z ELEMENTAMI NEPOTYZMU. A NAJGORSZE TO JEST TO ŻE TA KADRA KOMPLETNIE NIE ZNA WYMOGÓW WSPÓŁCZESNEGO ŚWIATA A PROFIL KSZTAŁCENIA JEST NIEKONTATYBILNY ZE WSPÓŁCZESNYMI WYMAGANIAMI RYNKU PRACY. TAK JAKBY CZAS ZATRZYMAŁ SIĘ IM GDZIEŚ NA POCZĄTKU LAT 90. PO TAKIM KSZTAŁCENIU ABSOLWENCI ZNAJDUJĄ PRACĘ W: TELEMARKETIGU, OBI LEROY MERLIN CZY HURTOWNI OGRODNICZEJ W CHARAKTERZE MAGAZYNIERA.
    17.07.2016
  • Maarek

    Czy ktoś ma informację ile punktów trzeba było mieć by dostać się na zarządzanie i inżynierię produkcji? Bo z Politechniki bardzo szybko dostałem odpowiedź na e-mail a na UP żadnego odzewu.
    28.06.2016
  • aaa

    mieszkał ktoś w akademiku przy UP? jak tam jest? to znaczy da się uczyć i wgl? polecacie tam zamieszkać czy raczej wynjąć pokój?
    22.06.2016
  • Kinga

    Witam! wybieram sie na UP i myślałam o zarządzaniu i inżynierii produkcji. Fizyka i chemia u mnie katastrofa a z tego co wdziałam występuje w planie. Ktoś może mi opowiedzieć o tym kierunku jak on wygląda? :) Pozdrawiam.
    13.06.2016
  • Aaa

    Wybiera sie ktoś na studia i poszukuje współlokatorki?
    11.06.2016
  • Perspektywa

    Zastanawiam się nad szkołą podyplomową Żywienie człowieka i dietetyka. Studia nie dały mi zawodu i chcę się dokształcić, ukierunkować. Ktoś z Was skończył lub studiuje tą podyplomówkę? Warto? Można tam faktycznie zdobyć wiedzę?
    06.06.2016
  • studentup

    na architekturę krajobrazu jest coraz mniej chętnych, w tamtym roku było około 30. padło pytanie, czy lepiej wybrać GP czy Geodezje? ciężko odpowiedzieć, te kierunki nieco się od siebie różnią, ale geodezja jest bardziej konkretnym kierunkiem. na geodezję ciężej się dostać
    28.05.2016
  • M.O

    Co wybrać GP czy Geodezje ? Ile wynoszą progi na te kierunki?
    25.05.2016
  • M.O

    Co wybrać GP czy Geodezje ? Ile wynoszą progi na te kierunki?
    25.05.2016
  • aaaa

    ile trzeba mieć punktów żeby się dostać na architekturę krajobrazu? i wie ktoś czy jest dużo kandydatów na ten kierunek?
    22.05.2016
  • studentup

    chętnie odpowiem na kilka poniższych komentarzy. jeśli chodzi o dietetykę, próg w tamtym roku wynosił 210-220 punktów. jeżeli chodzi o egzamin z architektury krajobrazu - na uczelni są zajęcia przygotowawcze z rysunku, warto na nie pójść. jeśli chodzi o geodezję, próg przez ostatnie dwa lata wynosił powyżej 300 punktów.
    21.05.2016
  • Ania

    Opinia o technologii zywienia i zywnosci czlowieka warto nie warto ?
    06.05.2016
  • ala

    hej. czy ciezko dostac sie na przyrodniczy w lublinie na dietetyke albo zywienie czlowieka ? musze dobrze napisac chemie ?
    05.05.2016
  • ola

    interesuje mnie architektura krajobrazu. jak wyglada egzamin z rysunktu wie ktos? czy trudno dostac sie na ten kierunek?
    04.05.2016
  • aaaa

    Czy trudno dostać się na UP na geodezję? Wysoki jest próg?
    26.04.2016
  • Absolwent

    GŁÓWNYM KIERUNKIEM KSZTAŁCENIA NA WYDZIALE OGRODNICTWA I ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU JEST ??? PRODUKCJA BEZROBOTNYCH.
    19.04.2016
  • kasia

    Praca jest tylko trzeba wiedzieć co chce się w życiu robić, być otwartym i komunikatywnym, ponieważ ponad połowa sukcesu w znalezieniu pracy to osobowość. Nie rozumiem opinii typu "jeżeli chcesz tylko papierek UP jest dla Ciebie, a wykładowcy to nie ludzie, tylko bezduszne istoty niemające szacunku do innych". Jestem studentką UP i jestem zadowolona, wbrew pozorom to nie tylko moje zadanie, a słyszałam wiele pozytywnych opinii na temat tej uczelni. Studiuję bezpieczeństwo żywności i uczę się (!! tak może to niektórych zdziwić, ale przykładam się żeby uzyskać dobre oceny) i ani razu nie miałam przykrych doświadczeń z wykładowcami, oby tak zostało. Polecam.
    25.02.2016
  • artur.k

    jak ktoś nie ma ambicji i planu na życie to najłatwiej narzekać tylko, że w tym kraju nie ma pracy...
    02.01.2016
  • hanka

    wydaje mi się, że polityka tutaj nie ma nic do rzeczy.... drogi kolego "po co wam studia", a gdzie szukałeś pracy?? do Leroy można sie dostać od razu po maturze z tego co wiem... byłbyś na tym samym poziomie, najlepiej jest skończyć studia i szukać pracy w sklepie a potem narzekać...
    16.11.2015
  • aaa

    Jak się zapiszesz do PSL-u to z pewnością przejdziesz studia bez wpadek.
    16.11.2015
  • po co wam studia

    ja kilka lat temu skończyłem rolnictwo -jak większość z tego kierunku po studiach zostałem bezrobotnym teraz pracuje w LEROY MERLIN i mi od 4 lat-rekord mówią że muszę się rozwijać lepiej było od razu po liceum iść do roboty niż marnować czas i płacić na tych doktorków jak ma się znajomości to ma się dobrą pracę a jak nie to trzeba być fachowcem a tego na studiach zwłaszcza w UP nikt was nie nauczy moja żona teraz startowała na kuriera w firmie kurierskiej i ma też studia i nie dostała się bo za wysoko kształcona a rekruter dziwił się że z takim cv szuka pracy już od roku
    12.10.2015
  • y

    Na UP to dostaje się papierek za samo bycie studentem. Jak zdobywać wiedzę to tylko w dużych ośrodkach akademickich.
    06.10.2015
  • Gosia

    Powie mi ktoś jak jest z ekonomią na UP ?
    17.09.2015
  • nina

    Najszczerzej odradzam UP. Naprawde. Teraz z perspektywy czasu żałuje że poszłam właśnie tutaj zamiast na politechnike czy nawet umcs. To czego doświadczyłam na tej uczelni to patologia. Jestem z wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu. Zero szacunku do studenta, zero jakiegokolwiek zainteresowania studentem. Nawet jeśli ktoś chce się czegoś nauczyć, dowiedzieć to nie ma czego tam szukać. Czytana prezentacja na ocene, filmy nie związane z kieunkiem, olewanie studenta a i tak wszyscy zaliczą na tą samą ocene. Nieważne czy ty się starałaś czy nie. W sumie nie musisz sie starać bo i tak dostaniesz 5 a jak nie to się popłacz to zawsze działa. Sprawdzone przez dziewczyne na moim kierunku. Jak macie jakieś pytania odnośnie UP to chętnie odpowiem :)
    04.09.2015
  • x

    Studiuje ktoś na kierunku zielarstwo i terapie roślinne ? Myślicie, że opłaca się isć na ten kierunek ?
    01.09.2015
  • hhha

    molly a na jakie kierunki dostałaś się tu i tu?
    18.08.2015
  • molly

    Mam problem ze zdecydowaniem się gdzie lepiej iść, bo dostałam się na uniwerek i na politechnikę na podobny kierunek więc pytam: Gdzie lepiej iść? Na politechnikę w lublinie czy na up? Może ktoś pomóc.
    08.07.2015
  • mkk

    Może ktoś napisać co nieco o kei runku inżynieria bezpieczeństwa?
    01.07.2015
  • Marta

    Witam Chciałam zapytać czy na kierunku studiów zaocznych behawiorystyka zwierząt jest ciężko ? Czy trudno jest zdać chemię , bichemie z biofizyką ? Proszę o odpowiedź z góry dziękuje Pozdrawiam
    17.05.2015
  • trudnosc

    czy truno jest dosatc sie na up ?
    11.05.2015
  • co sądzicie

    o studiach na kierunku towaroznawstwo i bezpieczeństwo żywności ? Ciężko jest ? Czego jest tam dużo na tych kierunkach ?
    08.05.2015
  • maturzystka

    Czy na kierunku geodezja i kartografia obowiązkowy jest basen czy można wybrac sobie inna dyscypline typu siatkowka, koszykowka?
    19.04.2015
  • Up

    Ta uczelnia to farsa. Zerowy poziom, odpowiedzi na egzaminach są znane studentom wcześniej, ludzie jadą całe studia na ściągach. Absolwenci kompletnie nie mają pojęcia o rzeczach z zakresu ich studiów. UP co roku tworzy nowe, pseudoinnowacyjne kierunki, żeby wyciągnąć kasę z Unii, oraz szczycą się tym, że najwięcej ludzi chce u nich studiować - nic dziwnego, dają inżyniera za minimalny wysiłek. Zapisujesz się na UP, od czasu do czasu pokazujesz się na ćwiczeniach, mija okres studiów i dostajesz papierek - tak to wygląda.
    09.04.2015
  • xyz

    czy na bezpieczeństwie żywności jest trudno ? nie przepadam za chemią ale kierunek mi się podoba ? czy jest tam dużo chemii ?
    07.04.2015
  • marta

    chce iść na dietetykę zaocznie co o tym kierunku powiecie ?
    07.04.2015
  • Xeniaaa

    Studiował ktoś lesnictwo na UP? Polecacie ten kierunek? Jest trudno? i czy ciezko dostac sie do akademika :D
    05.04.2015
  • mmm

    jeśli zastanawiasz się nad tymi dwoma pokrewnymi kierunkami ja doradzałabym wybór dietetyki, wydaje mi się, że po tym kierunku jest więcej możliwości na znalezienie odpowiedniej pracy, wszystko zależy od tego w jakim zawodzie chcesz pracować
    19.03.2015
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulminu
    12.03.2015
  • jakub

    na żywieniu człowieka i dietetyce większy nacisk kładziony jest na planowanie racjonalnego żywienia, ocenę stanu zdrowia, rozpoznawanie niedożywienia czy rozpoznawanie chorób
    02.03.2015
  • który wybrać?

    na UP w Lublinie są dwa podobne kierunki: 1 - dietetyka, 2 - żywienie człowieka i dietetyka. Mam pytanie do studentów: który lepiej wybrać i dlaczego? czy program się bardzo różni na obu z nich. Poradźcie.
    01.03.2015
  • maciek

    Łódź i Lublin to jednak różnica... Cała organizacja zajęć, program nauczania i wykładowcy są inni, więc nie porównujmy dwóch różnych szkół które prowadzą te same kierunki :) pozdrawiam i radzę rozsądnie przemyśleć wybór :)
    27.01.2015
  • kleopatra

    ja studiowałam gospodarkę przestrzenną ale w Łodzi, byłam bardzo zadowolona z toku zajęć i programu nauczania
    26.01.2015
  • paula21

    Hej, wybieram sie na Gospodarkę Przestrzenna, czy jest ktos z tego kierunku który mógłby mi coś podpowiedzieć? :)
    30.12.2014
  • Cała prawda z punku widzenia absolwenta

    Trzeba zacząć od tego: jakie są Twoje aspiracje i limity. Bo jeśli mierzysz wysoko to na up jesteś najprawdopodobniej przez pomyłkę. Jeśli studia Cie nie obchodzą a chcesz tylko papierek to UP jest dla Ciebie ! Nie wiem jak na kierunkach typu wet. ale na kierunkach ścisłych, które swą siedzibę mają na felinie jest dość kiepsko. Kadra spoko, to fakt, można się dogadać. Dziekanat pożal się boże, coś załatwić to wielka łaska. Jest takie powiedzenie: z UP nie da się wylecieć, można co najwyżej odejść na własne żądanie - i to prawda, nie było ani jednej osoby, która oblała. Niestety też często tworzone są przedmioty na studiach, które się powielają. Przez 3 lata miałem 3 przedmioty o dokładnie tym samym tylko różniące się nazwą- fajnie bo nie trzeba się znowu do sesji uczyć ale nie ucząc się nic marnujesz masę czasu na zajęcia na które musisz chodzić. Angielski nie istnieje na tej uczelni. Wszyscy mają docelowo grupę B1 i nic się tam nie dzieje. ERASMUS - koszmar, załatwianie wszystkiego na własną rękę, na innych uczelniach są odpowiednie osoby - koordynatorzy, którzy pomogą Ci dostać się na studia zagranicą. Tu jest 1-2 osoby na całą uczelnie, praktycznie całą robotę papierkową zaczynając od znalezienia uczelni z którą jest podpisana umowa o erasmus, sprawdzenie czy plany się pokrywają i załatwianie wszystkich formalności wraz z kontaktem z przedstawicielami uczelni robi się samemu. A o ile celujemy gdzieś w europie to może odpiszą nam po angielsku. Ja próbowałem do turcji pojechać to mi po turecku-angielsku odpisywali a cała strona uczelni była po turecku, zajęcia po turecku... nie do załatwienia. Generalnie - jeśli chcesz przewegetować to możesz iść na UP...
    29.10.2014
  • anka777

    jeśli zależy Ci na czymś więcej niż tylko zdobycie papierka to każdy kierunek można uznać za wymagający, jeśli będziesz się dużo uczyć, osobiście uważam, że watro bybrac transport na UP w Lublinie, mój kolega skończył go i teraz zarabia niezłą kaskę ;)
    22.09.2014
  • dawid

    czy transport na uniwersytecie przyrodniczym w lublinie jest bardzo wymagający ?
    12.09.2014
  • ania

    A jakie przedmioty wystarczą na maturze, żeby próbować na biotechnologię? Ja zdawałam biologię, chemię na rozszerzeniu, ale ok 50 % , z czego nie jestem zadowolona... Jak myślicie, wystarczy?
    27.08.2014
  • basia

    moja znajoma studiuje ogrodnictwo na 2 roku, jest bardzo zadowolona ze swojego wyboru, dzięki dużej różnorodności przedmiotów jej wiedza powiększyła się nie tylko w zakresie roślin i architektury ale również założenia własnej firmy ;)
    07.08.2014
  • Wojtek

    Witam, szukam ludzi którzy są na ogrodnictwie, jest tu kto?
    13.06.2014
  • Agab

    hej:) jak jest na kierunku hipologia i jeździectwo? Ile jest osób na roku i czy trudno się dostać? Na czym konkretnie polega sprawdzian kontaktu z koniem?
    06.06.2014
  • Agab

    hej:) jak jest na kierunku hipologia i jeździectwo? Ile jest osób na roku i czy trudno się dostać? Na czym konkretnie polega sprawdzian kontaktu z koniem?
    06.06.2014
  • bioinżynieria

    jaka mieliście maturę, żeby sie dostać na bioinżynierie na UP w Lublinie? same studia czy trudne? ile osób odsiali po I semestrze / roku? warto?
    19.03.2014
  • zawsze probuj i zobaczysz, co dalej

    nie ma się zastanawiać, składaj papiery i zobaczysz co z tego wyjdzie, jak patrze na kumpli, to rewelacyjni nie byli, a się dostali i póki co - studiują, moze bez sukcesów wiekszych, cha, cha, ale dają radę
    17.03.2014
  • mimi

    Chciałabym studiować na uniwersytecie przyrodniczym bioinżynierię, ale zastanawiam sie czy dam sobie rade, na maturze zdaję, biologie rozszerzoną, chemię podstawę i matmę rozszerzenie.. Jak wygląda sytuacja z poziomem nauczania? Trudny materiał do ogarnęcia?
    27.02.2014
  • opinie, inżynieria bezpieczeństwa

    ludzie, są pewne pytania i tematy z którymi uderza się na uczelnie, a nie na forum o opiniach, akademiki, formalności, przeniesienia - to indywiduana sparwa, ja bym się chciał dowiedzeć, jak oceniacie uczelnie, swoje studia na wybranym kierunku, czy nie żalujecie decyzji, i czy jeszcze raz wybralibyście tak samo, szczególnie cenne są dla mnie opinie o inżynierii bezpieczeństwa, więc jesli możecie coś podrzucić na ten temat, to super
    18.11.2013
  • Gabb00

    Ponawiam pytanie Agi ;) PS: na co chcesz się przenieść z tak ciekawego kierunku ? ;
    09.10.2013
  • Agaa94

    Mam pytanie, czy może ktoś się orientuje jak to jest z przenoszeniem się na inny kierunek ? Jestem na pierwszym roku transportu i chciałabym sie przenieść. Można to załatwić w czasie pierwszego semestru ?
    07.10.2013
  • ewka

    Mam pytanko dostalam sie do akademika osiedle felin. Gdzie isc na zakwaterowanie ? Na felinie sa dwa akademiki ale przyznane beda dopiero przy zakwaterowaniu tylko gdzie ?
    21.09.2013
  • pepe

    Czy ktoś studiuje bezpieczeństwo żywności? Chyba dopiero drugi rok to jest.
    03.09.2013
  • małgonia

    napiszcie ,proszę czy na behawiorystyce jest trudna chemia pliiiissss
    28.08.2013
  • ktośtam

    Jak jest na behwiorystyce zwierząt? Jest szansa znaleźć po tym prace? No i oczywiście czy fajnie się to studiuje?
    20.08.2013
  • dietetyk

    Niestety nie dostałem się na dietetykę na UP ale złożyłem papiery na dietetykę na WSNS, (mają niezłą opinię), a potem będę kontynuował studia magisterskie na UP
    09.08.2013
  • studentka UP Lublin

    Uniwerek Przyrodniczy w Lublinie - dobry wybor, porzadna uczelnia, ktora sie stara, rozwija, rozbudowuje, maja tradycje, dosc wysokie pozycje w rankingach, w ofercie raczej kierunki dajace szanse na robote, oczywiscie pracy nikt wam nie zagwarantuje, ale jesli cos sobie wbijecie do glowy, to nie powinno byc zle,
    09.08.2013
  • Magda94

    szukam ludzi który dostali się na pierwszy rok bioinżynierii
    23.07.2013
  • Mika

    Bardzo prosze o jakieś informacje o kierunku Zarzadzanie i inżynieria produkcji na UP Lublin, czyy bardzo cieżko? czy da rade to studiowac dziewczynie i cos o kadrze?
    13.07.2013
  • inzynieria środowiska

    szukam kontaktu z osobami, które idą tutaj na studia i wybrały kierunek Inżynieria Środowiska, chetnie nawiąże kontakt, krzysztof
    26.05.2013
  • gospodarstwa ekologiczne to przyszlosc

    moj kolega (woj. lodzkie) kilka lat temu skonczyl studia (bodajze kierunek rolnictwo albo jakis pokrewny, nie pamietam), ale to nieistotne, bystry chlopak, ktory sie wyksztalcil w miescie i wrocil na wies, po swoim ojcu przejal gospodarstwo rolne i nastawil sie tylko na uprawy ekologiczne, spotkalismy sie jakis czas temu, dlugo rozmawialismy, powiedzial, ze to byla najlepsza decyzja jego zycia, pracuje u siebie i dla siebie, prowadzi uprawy wedlug odpowiednich wytycznych mocno restrykcyjnych, ma podpisane umowy i oddaje im swoje produkty (ma takze pasieke i zbiera miód) dostajac za nie godziwe pieniadze, dodam, ze pracy ma duzo i angazuje sie w nia cala rodzina, ale jest to taki poziom organizacji tej pracy, jaki wiekszosc ludzi w Polsec zna tylko z filmow, gdzie prezentuje sie najlepsze gospodartwa zachodnie, dla niego jest to duma, spozob na zycie, pieniadze na utrzymanie rodziny, rozwoj, satysfakcja
    11.02.2013
  • edwin

    Rolnictwo ekologiczne - to właśnie mnie interesuje. czy studenci tego kierunku mogą podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami? wiem, że na stronie wszystko jest opisane, ale wiadomo że opinie studentów są ważniejsze. Proszę, to wpłynie na moją decyzje ;p
    31.01.2013
  • Geodezja i kartografia

    Studiuję teraz na 2. roku geodezję i kartografię i coraz bardziej myślę o tym, czy nie przenieść się na inną uczelnię. Wiem, że kierunek ten jest dość nowy, weryfikuję teraz ten rok, jednak uważam, że ta uczelnia nie daje (na tym kierunku) możliwości rozwoju. Brak jest przede wszystkim odpowiedniej kadry, uczymy się w większości rzeczy nieprzydatnych, co do kółka geodetów (które jak się okazało istnieje, ale w ogóle nie funkcjonuje),chcąc "wznowić" jego działalność,wykładowcy mówią nam, że nie mają czasu i nie ma sprzętu (nie rozumiem:mamy już nowe niwelatory, a i nowiutkie tachimetry mieli kupić, tak o tym mówili), nawet można jeszcze ćwiczyć na starym sprzęcie),nie mówiąc już o tak ważnym przedmiocie jak rachunek wyrównawczy, na którym każą nam robić coś z niczego, nie chcąc nic wytłumaczyć, wyśmiewają się z naszej niewiedzy, po prostu jedna wielka FRUSTRACJA!
    14.12.2012
  • ania

    bardzo dobra uczelnia, zwłaszcza teraz gdy jest zapotrzebowanie na inżynierów i specjalistów. UP w Lublinie ma dobrą opinię u pracodawców, co też jest bardzo istotne
    13.12.2012
  • Home

    To jest świetny uniwersytet, pod każdym względem. Można zdobyć potrzebną wiedzę, nie zanudzając się przy tym na wykładach. Poza tym atmosfera jest przyjemna, a szkoła zadbana i czysta. Teraz każdy pcha się do Warszawy, chce uciekać z Lublina... A nie warto ;) cudze chwalicie, swojego nie znacie ;p
    08.11.2012
  • ryba

    moze cie to zdziwi, ale wf jest normalnie na zaliczenie, nie ma zmiluj, choc sa tacy co kombinuja ze zwolnieniem
    23.10.2012
  • Ala

    Czy na UP na zajęciach wf można wybrać to co chce się robić czy tak jak w szkole oni każą coś robić i tzreba wykonać???
    25.09.2012
  • do modeliny

    spokojnie dostaniesz dziekankę i potem nie będą Ci robić problemów z zaliczaniem. Ja miałam tylko na jednym przedmiocie, ale to inny kierunek więc Ci wiele nie pomogę jak to będzie u Ciebie. W każdym razie uniwerek nie rzuca klod pod nogi :)
    22.08.2012
  • tapmdl

    Dostałam się na up w lublinie i bardzo dobrze, bo na nic innego papierów nie składałam, mam nadzieję jednak że bez problemu przyznadzą mi po pół roku na dziekankę bo mam pewne zobowiązania związane z pracą modelki. a jak nie dostanę wolnego od uczelni to mogę mieć duże problemy...
    11.08.2012
  • jasmine

    Hej, nie macie może jakiegoś info nt akademików uniwersytetu przyrodniczego? Oferuje w ogóle, czy nie ma takiej opcji? I - co ważniejsze - czy studenci zaoczni też mają szansę na miejsce w akademiku?
    02.08.2012
  • język

    czy ten uniwersytet oferuje jakieś darmowe kursy, np językowe? podczas lektoratów to pewnie niewiele można się nauczyć, tak przynajmniej słyszałam od znajomych. wiem że niektóre uczelnie oferują kursy dla studentów, czy przyrodniczy w lublinie do nich należy?
    18.07.2012
  • kepasa

    a czy ktoś mógłby coś powiedzieć o rolnictwie w Zamościu? Bo nie dostałam się na dzienne na żaden uniwerek gdzie skłądałam a tutaj widzę że jest organizowany drugi nabór i nie wiem czy iść teraz tu na siłę czy rok przeczekać, poprawić maturę i wtedy dopiero...
    17.07.2012
  • friday

    Mój dziadek był profesorem i zawsze mówi że w nauce danego przedmiotu często więcej zależy od tego jak profesor naucza, niż od studentów, tzn jeśli oczywiście jakiś student nie jest zdeterminowany żeby zgłębić omawiane na zajęciach tematy samodzielnie. Więc ja najbardziej obawiam się o kadrę, bo mimo że mówi się iż nauczyć się mozna czegoś na każdej uczelni, wystarczy odrobina samozapraracia, to ja szukam uczelniktóra zainspiruje mnie do nauki, bez potrzeby tworzenia ogromnych pokładów determinacji. W związku z tym moje pytanie: czy kadra na leśnictwie inspiruje czy raczej ignoruje studentów? ;D
    11.07.2012
  • patryk

    kurcze, myślicie, że jak kompletnie zapomniałem o rejestracji to mam jeszcze jakąkolwiek szansę, żeby się dostać na studia? Może jakiś niszowy kierunek jeśli zostaną miejsca? Byłem na robocie za granicą i w ogóle zapomnialem ze to tak szybko :/
    06.07.2012
  • jurek

    Lublin świetne miasto, po tym jak raz w życiu w liceum je odwiedziłam, stwierdziłam że muszę tam wrócić i drugi raz jak tam byłam, składałam już papiery. Naprawdę świetne życie studenckie oferuje to miasto. poza tym kierunki na UP są ciekawe, kadra w miarę dobrze wykwalifikowana. Nie ma specjalnie na co narzekać, chyba że na brak perspektyw zawodowych. ;/
    23.05.2012
  • przyszyła studentka

    witam. chciałabym zapytać czy działa tu coś na kształt usosa i czy studenci pierwszoroczni dostają indeksy? koleżanka na innej uczelni zaczęła studia rok temu i indeksu nie dostała, u nich działa jedynie system internetowy i to naprawdę jest duże ułatwienie! skoro nie trzeba czekać w kolejkach do dziekanatu ;)
    18.05.2012
  • promil

    Jaka jest wasza opinia o architekturze krajobrazu? słyszałam, że dosyć ciężko, jak na tę uczelnię, ale ciekawie prowadzone i pracę można dobrą po tym znaleźć, zwłaszcza gdzieś w gminie. Ktoś potwierdzi bądź zaprzeczy ?
    01.05.2012
  • iwona27k

    Najlepszym kierunkiem na up jest Turystyka i rekreacja:) Dużo zadań praktycznych więc nie ma czasu na nudy:D
    29.03.2012
  • ogrodnictwo

    Ogrodnictwo świetny kierunek dla pasjonatów, moja siostra go studiuje, w tym roku kończy, dla niej to jest całe życie, kazda wolna chwile poswieca czytaniu poradnik, ma sterke czasopism z aranzacja terenow zielonych, zreszta sama juz zaczela projektowac ogrony, na razie nie robi tego kompleksowo, tylko na zasadzie wspolpracy z gosciem, ktory ma foirme i robi wszystko, nawodnienia, odwodnienia, altanki, hustawki, sadzenie roslin, obsluga klienta, itd, itd, a Ewka jemy komponuje rosliny wykrzystujac swoja wiedze o nich, bo to wcale nie jest takie oczywiste, ze jedna roslina moze rosnac obok drugiej, jej te studia sie bardzo podobaja, ale od razu dodam, ze jest tez DUZO innych przedmiotow, gdzie trzeba zwyczajnie zakuc i zdac egzamin z mniej przyjemnych zajec. Ale nie zrazajcie sie, bo ogolnie to mowi, ze super.
    13.03.2012
  • iksi

    Uniwerek nasz to jest najlepszy, nie ma co się kłocic. Ja tam zawsze bede chwalił co swoje. Nie ma co :)
    24.01.2012
  • Joasia

    bardzo ciężkie studia na weterynarii, ale naprawdę warto. Polecam. UP w Lublinie to jeden z najlepszych Uniwersytetów Przyrodniczych w Polsce
    20.01.2012
  • ela

    czy łatwo jest się dostać na praktyki erasmusa?
    09.12.2011
  • ogród

    czy jest tu ktoś z ogrodnictwa? czy się różni od architektury krajobrazu?
    09.12.2011
  • wet

    weterynaria jest ok. trudna ale do przejścia. po prostu same studia sa trudne i nigdy do lekkich, latwych i przyjemnych nie nalezaly, to zeby bylo jasne dla wszystkich, materiał się szybko zmienia wiec nie kupujcie notatek, nie warto wydawac na nie kasy, sama uczelnia spoko
    09.12.2011
  • ~~bros

    czy mógłby sie wypowiedzieć ktoś, kto studiuje weterynarię na UP w Lublinie? nalepiej z wyższego roku.
    03.06.2011
  • Majka

    Witam, chciałabym studiować Agroturystykę na Wydziale Agrobioinżynierii, czy warto?
    21.05.2011