Ocena uczelni


Komentarze (118)

Kliknij w obrazek by go odświeżyć…

  • Uniwersytet SWPS

    Drodzy, wszystkich zainteresowanych naszą ofertą edukacyjną i jej szczegółami zachęcamy do kontaktu z Biurem Rekrutacji w Poznaniu: rekrutacja.poznan@swps.edu.pl - nasi pracownicy posiadają najbardziej aktualne informacje i udzielą najlepszych odpowiedzi dotyczących studiowania na naszym Uniwersytecie oraz procesu rekrutacyjnego. Odpowiadając na zarzuty dotyczące organizacji zajęć w pierwszej kolejności przepraszamy za wszelkie niedogodności, ale jednocześnie przypominamy, że jesteśmy otwarci na dialog i zawsze cenimy zgłaszanie uwag odpowiednim jednostkom na bieżąco - tylko tak możemy od razu reagować i dokonywać niezbędnych zmian. Nigdy nie pozostajemy obojętni na zgłoszenia naszych studentów i dokładamy wszelkich starań by każdorazowo wypracować zadowalające rozwiązanie. Odnosząc się do kwestii zajęć i wykładowców - posiadamy narzędzie mające na celu weryfikację jakości realizacji programu czyt. ankiety ewaluacyjne na koniec każdego semestru, gdzie każdy student za pośrednictwem Wirtualnej Uczelni może ocenić każdy aspekt zajęć, na które uczęszczał - od ich organizacji, przez formę zaliczenia, do samego wykładowcy. Jeżeli tylko otrzymujemy niepokojące sygnały od studentów niezwłocznie weryfikujemy sytuację i dokonujemy niezbędnych zmian. Dodatkowo w każdym momencie trwania roku akademickiego można zgłaszać swoje uwagi opiekunom roku lub w Dziekanacie. Tak jak wspominaliśmy, każde zgłoszenie jakichkolwiek nieprawidłowości jest dla nas na wagę złota i nieustannie pracujemy nad polepszeniem każdego aspektu, z którym kiedykolwiek pojawiły się problemy - czy to zgłaszane przez studentów czy wynikające z naszych obserwacji.
    7/17/19
  • xxx

    Czy prawo przypomina to uniwersyteckie?
    7/16/19
  • Prawda

    Zdecydowanie nie polecam SWPS - chyba, że chcesz tracić czas, zdrowie i pieniądze
    7/10/19
  • prawda

    Chciałabym dowiedzieć się jak naprawdę wygląda sytuacja na tej uczelni w Poznaniu na kierunku psychologia. Na tym forum widzę same negatywne komentarze, na innym same pozytywne i jestem zdezorientowana. Czy naprawdę poziom studiów jest tak kiepski? Czy faktycznie wykładowcy specjalnie obniżają punkty z egzaminów, aby studenci płacili za drugie terminy? Ale przede wszystkim czy zdarzyło się kiedykolwiek, że praktyki nie zostały zapewnione i odbywały się na terenie uczelni?
    7/7/19
  • Kandydatka

    Chciałabym dowiedzieć się jak naprawdę wygląda sytuacja na tej uczelni w Poznaniu na kierunku psychologia. Na tym forum widzę same negatywne komentarze, na innym same pozytywne i jestem zdezorientowana. Czy naprawdę poziom studiów jest tak kiepski? Czy faktycznie wykładowcy specjalnie obniżają punkty z egzaminów, aby studenci płacili za drugie terminy? Ale przede wszystkim czy zdarzyło się kiedykolwiek, że praktyki nie zostały zapewnione i odbywały się na terenie uczelni?
    7/7/19
  • Nika

    Nie lubię pisać na stronach, gdzie każdy może anonimowo wygłaszać swoje opinie ale uważam że mogę wyciągnąć pewne wnioski z moich studiów na swps i być może będą one pomocne, komus kto dziś zastanawia się nad podjęciem studiów. Studiowałam tu Prawo, widzę że sporo tu było wpisów na temat tego kierunku. Program studiów na paierze nie wygląda źle ale gorzej z jego realizacją, ćwiczeniowcy są słabi i nawet z udostępnieniem materiałów z zajęć jest problem a co dopiero z jakimś kreatywnym pomysłem na zajęcia. Kolejny problem, to duża subiektywność w ocenianiu, odniosłam wręcz wrażenie że lepiej ściągać bo wtedy masz lepsze wyniki na egzaminach, śmiać mi się chciało kiedy to osoby zbierające 4 czy 5 otwarcie przyznawały że ściągały. Zdecydowanie najgorzej oceniam zajęcia z modułu własności intelektualnej i kryminalistycznego - gdyby nie podręczniki to nic nie wiedziałabym o tych zagadnieniach, bo wykładowcy to porażka. SWPS zawsze podkreśla, że ma przeogromny szacunek do studenta... no ciekawe wystarczy posłuchać na korytarzu w jaki niewyredny sposób wykładowcy mówią o studentach, czy stojąc w kolejce w sklepie obok uczelni, albo oglądają filmy na yt podczas gdy studenci omawiają swoje prezentacje . Można powiedzieć , że świetna robota nic nie musisz robić wystarczy że posiedzisz kilka godzin na sali bez zbędnego wysiłku kasa sama wpada do kieszeni za naiwniaków. Jak już wspomniałam jestem już poza SWPS, ale uczelnia wywinęła mi taki numer, że zapamiętam to na zawsze - rzeczą normalną jest przepisanie ocen na innej uczelni przy przeniesieniu, natomiast pojawił się problem bo na swps są moduły (jako chyba jedynej uczelni w tym kraju zbiera się pkt zamiast ocen) i w dziekanacie oświadzono mi, że nie wystawią zaświadczenia o uzyskanych ocenach ze składowych modułów przez co musiałam przerabiać te same przedmioty po raz kolejny.
    6/13/19
  • Asiaa

    Hejka, jest mi ktoś w stanie podać cenę czesnego za studia przyspieszone (psychologia w 3 ,5 roku ? :) I po jakim ukończonym licencjacie mogę starać się o przyjęcie na nie ? :)
    2/27/19
  • student CDV

    Czy absolwent Collegium da Vinci - np. edukacji prorozwojowej albo doradztwa i coachingu (licencjat) ma szansę podjęcia studiów II stopnia na SWPS Poznań ? Czy z racji jednej grupy kapitałowej, siedziby, po części bazy naukowej absolwenci CDV mają lub będą mieli szansę na zniżkę na II stopień studiów w SWPS tak jak absolwenci SWPS?
    2/20/19
  • DISAPPONITED

    Jestem bardzo rozczarowany tym co wyprawia się na uczelni, można powiedzieć, że szkoła jest maszynką do zarabiania pieniędzy. Wychwytają tylko okazje za które po raz kolejny trzeba za coś zapłacić. Wykładowcy oschli niemający w sobie ani trochę empatii, mam wrażenie, że czasem specjalnie nie zaliczają egzaminów po to żeby wleciała kasa za poprawkę. Języki obce to totalne dno a nauczyciele je wykładający najlepiej niczego by nie uczyli a wymagają szczytów. Wybierając szkołę prywatną i płacąc za nią niemałe pieniądze , liczyłem się przede wszystkim na większe poszanowaniem i zrozumieniem wśród wykładowców a nie traktowaniem studenta jak pionka . Owszem szkoła ładnie wygląda jest zadbana i nowa ale nic po za tym dobrego w niej nie znajdziesz.
    2/6/19
  • Małgorzata

    Piszę z perspektywy zeszłorocznej absolwentki, niestety trochę zawiedzionej 5 latami spędzonymi na Kutrzeby. Na 1 czy 2 roku wydawało mi się, że jest to szkoła godna polecenia.. że wykładowocom można zarzucić jakieś tam mankamenty ale nie to że im się zwyczajnie nie chce i że traktuja studenta jak kogoś kto znowu coś wymyśla, kiedy mamy jakieś uwagi. Z każdym kolejnym rokiem było co raz gorzej i studia , które na początku były moją pasją stały się czymś co nie sprawia mi juz w ogóle przyjemności. Zajęcia nie były już ani trochę rozwijające i uczące praktyki... mieliliśmy po raz 5,6, czy 7 te same przykłady na pamięć a na kolokwium tylko to odtwarzaliśmy czy tak powinny wyglądac studia o profilu praktycznym ?? Żałuję straconego czasu, zapału do pracy i pieniędzy wydanych na to, żeby usłyszeć kilka razy ...że SWPS to tylko taka niedzielna szkółka albo że nikt poważny nie idzie studiować na uczelnię prywatną. Tak to niestety teksty prowadzących zajęcia...
    12/3/18
  • Uniwersytet SWPS

    Podyplomówka Poznań - zapraszamy do naszego Biura Rekrutacji, nasi pracownicy z chęcią odpowiedzą na wszystkie Twoje pytania :)
    9/24/18
  • Podyplomówka Poznań

    STOSOWANA ANALIZA ZACHOWANIA PRZYGOTOWANIE DO PRACY Z OSOBAMI Z ZABURZENIAMI ROZWOJU I ZACHOWANIA czy PSYCHOLOGIA DZIECKA. Jestem mgr fizjoterapii. Pracuję z autyzmem. Szukam rozwoju w brakujących dziedzinach mojej wiedzy - psychologia, zachowanie, rozwój. Jakie macie zdanie na temat tych kierunków studiów podyplomowych ? Co wybrać ? Proszę o pomoc.
    9/4/18
  • obsrw

    patrzysz_i_nie_grzmisz - OK, ja z resztą argumentów nie dyskutuję, bo nie chcę tutaj się kłócić, ale chciałem zwrócić uwagę, że wprowadzasz w błąd. Obojętnie w jakim trybie studiujesz - czy dziennie, czy zaocznie - dr Wróblewski nie miał w tym roku wykładu i egzaminu z prawa konstytucyjnego na żadnym trybie. Prowadził tylko konwersatorium z prawa konstytucyjnego z elementami porównawczymi. Chciałem sprostować, bo ktoś to przeczyta i może go to zniechęcić. A to przecież nieprawda.
    7/19/18
  • patrzysz_i_nie_grzmisz

    Nie chcę sprowadzać dyskusji o uczelni do jednego z wykładowców, więc odpowiem krótko - nawet nie zapytałeś/aś w jakim trybie studiuję. To co napisałem na temat absencji na egzaminach na przestrzeni lat podtrzymuję.
    7/19/18
  • obsrw

    patrzysz_i_nie_grzmisz - jesteś pewny o czym piszesz? Twierdzisz, że jesteś studentem pierwszego roku, a potem piszesz, że dr Wróblewski prowadzi wykłady z prawa konstytucyjnego i nie przychodzi na egzaminy. Problem w tym, że w tym roku wykład i egzamin nie był z drem Wróblewskim, a z doktorem, który przyjeżdżał z Wrocławia. Zastanawiam się, czy chodziło Ci o konwersatorium (które jest mniej ważne niż wykład oraz skupiało się na prawie innych państw, a nie na polskim prawie) i się pomyliłeś, czy świadomie wprowadzasz w błąd (może tak naprawdę nie jesteś studentem SWPS?)?. Ale nawet, jak się pomyliłeś, to i tak nie wprowadzaj w błąd - wykładu z prawa konstytucyjnego w Poznaniu nie prowadzi już poseł rządzącej partii.
    7/19/18
  • patrzysz_i_nie_grzmisz

    małe sprostowanie, napisaliście Państwo "ale także np. z dr Wróblewskim, który jest z kolei posłem opozycyjnej partii. " Tak jak już pisałem jest to poseł partii, która sprawuje władzę a nie jest opozycja, a to akurat w tym kontekście znaczna różnica. Co do moich spostrzeżeń to wystarczy porozmawiać ze studentami starszych roczników. Tak na marginesie, gdyby iść Państwa tokiem rozumowania to ciekawe kto prowadziłby np zajęcia z Prawa karnego :D
    7/18/18
  • Uniwersytet SWPS

    patrzysz_i_nie_grzmisz - ależ nie ma problemu, jak najbardziej możemy się do tego odnieść - chociaż wydawało nam się, że to akurat jest kwestią oczywistą, biorąc pod uwagę wartości akademickie, którymi kierujemy się jako Uniwersytet. Kadra akademicka naszej uczelni jest zróżnicowana pod wieloma względami - podobnie zresztą jak całe polskie społeczeństwo. Współpracujemy więc z prof. Chmajem, ale także np. z dr Wróblewskim, który jest z kolei posłem opozycyjnej partii. Nasi pracownicy, korzystając ze swoich swobód obywatelskich, samodzielnie podejmują decyzję, czy i w jakiej formie podejmują działalność polityczną i gospodarczą poza Uniwersytetem. Ingerencja uczelni w wolność prowadzenia aktywności w tym również w ramach wykonywania zawodu prawnika, stałaby w sprzeczność z wartościami akademickimi. Dopóki więc nie ma zastrzeżeń do merytorycznej wartości prowadzonych przez wykładowcę zajęć, nie ingerujemy w aktywność pozauczelnianą - a takich skarg nie otrzymaliśmy. Wręcz przeciwnie, co semestr w ankietach ewaluacyjnych pojawiają się same dobre opinie :) Nie słyszeliśmy o nieprzychodzeniu na egzaminy - czy mógłbyś napisać o tym coś więcej? Co to znaczy "informacja powszechnie znana", kto o tym wie i nic z tym nie robi? Co do lektoratów - jeżeli mamy się przyjrzeć temu wewnętrznie i w jakikolwiek sposób zainterweniować, będziemy potrzebowali nazwisk - zarówno wspomnianych wykładowców, jak i Twojego. Rozumiemy, że nie jest to informacja, którą możesz chcieć dzielić się na forum, zapraszamy więc do kontaktu z nami poprzez wiadomości prywatne na Facebooku lub na skrzynce: social@swps.edu.pl
    7/18/18
  • patrzysz_i_nie_grzmisz

    Szkoda, że nie odpowiedzieliście Państwo na pytanie dlaczego zajęcia z Prawa konstytucyjnego prowadzi na poznańskim SWPS-ie poseł partii rządzącej i dlaczego rok w rok nie przychodzi na egzaminy z tego przedmiotu( to informacja powszechnie znana na wydziale , a pomimo to nikt z tym nic nie robi). Jeśli chodzi o lektoraty, to nie miałem na myśli zróżnicowanego poziomu studentów tylko chociażby sformułowanie "że i tak niewiele się tu nauczymy" które padały ze strony prowadzącej zajęcia Pani K., totalne nieprzygotowanie tej osoby do zajęć (wymyślanie tematu zajęć na ich początku), brak sylabusa, brak odpowiedzi na maile - a przy wyjaśnieniu sprawy pracy która zostałą wysłana na adres mailowy, słyszy się tekst "ale ja i tak nie czytam maili"i przy tym śmiech tej Pani....Próbowałem porozmawiać z osobą, która podobno odpowiada za pracę lektorów, jednak umówienie się z tym Panem jest nierealne, bo nie dotrzymuje żadnych terminów i nie odpisuje na maile, o czym z resztą poinformowano mnie w dziekanacie kierunku Prawo.
    7/18/18
  • Uniwersytet SWPS

    Michał - bardzo nas to cieszy, dziękujemy za informację zwrotną. Gdyby pojawiały się kolejne wpadki, śmiało je nam zgłaszajcie :) Zawsze możecie udać się do opiekuna roku/kierownika katedry, a gdyby to nie pomogło, piszcie do nas w wiadomościach na Facebooku. Trzymamy kciuki za Twój rozwój i powodzenia na egzaminach :) Ania - wymagania rekrutacyjne są podane na naszej stronie www.swps.pl w zakładce z opisem kierunku (po formularzem rejestracyjnym znajdują się pliki do pobrania ze szczegółowymi zasadami rekrutacji :) ) Gdybyś miała jakiekolwiek dodatkowe pytania, zapraszamy do Biura Rekrutacji lub do kontaktu pod: rekrutacja@swps.edu.pl :)
    7/17/18
  • Uniwersytet SWPS

    Magda - dokładnie tak Ci odpowiemy, nie dlatego, że to jest naszą jedyną odpowiedzią, ale dlatego, że jest to pierwszy i podstawowy krok do rozwiązywania podobnych sytuacji i zwyczajnie musimy się upewnić, że został wykonany zanim przejdziemy dalej. Jeżeli zgłaszaliście sytuację, to prosilibyśmy o informację kiedy miało to miejsce, komu zgłaszaliście, co dokładnie i jaka była reakcja tej osoby - mając te dane jesteśmy w stanie wewnętrznie zweryfikować co zaszło i zainterweniować. Rozumiemy, że być może nie są to dane którymi chciałabyś się dzielić na forum, w takim przypadku zapraszamy do kontaktu z nami na Facebooku w wiadomościach lub na: social@swps.edu.pl. To co mogliśmy wywnioskować z Twojej wiadomości tutaj, przekazaliśmy władzom wydziału w Poznaniu, jednak bez szczegółów nie będziemy w stanie dużo zdziałać - prosimy więc o kontakt :)
    7/17/18
  • Uniwersytet SWPS

    Basia - ta forma studiów jest wymagająca. Zajęć jest dużo, są skondensowane, masz więc dużo materiału do przyswojenia na raz. Tutaj jest także wymagane dużo pracy własnej, która pozwoli Ci nadgonić program według Twoich potrzeb. Zajęcia mogą być od rana do wieczora, w tamtym roku akademickim standardem były dni, w których studenci siedzieli od 8 rano do 20 wieczorem. Co do treści - jedno i drugie, z naciskiem na praktykę :) Alicja - ja wyżej, plus - przykładowy program zajęć powinien znajdować się na naszej stronie www.swps.pl w zakładce z opisem kierunku; jeżeli go tam nie ma, możesz śmiało poprosić o niego w Biurze Rekrutacji :) Zapraszamy na kampus lub do kontaktu pod: rekrutacja@swps.edu.pl
    7/17/18
  • Uniwersytet SWPS

    studentka psychologii - czy zgłaszaliście problem z ćwiczeniami opiekunowi roku/kierownikowi katedry? Nie jesteśmy w stanie reagować na coś, o czym nie wiemy, nie jesteśmy w stanie także zmienić tego na podstawie tak ogólnych opisów, jakie widzimy tutaj - potrzebujemy szczegółów, nazwisk i konkretów. Zapewniamy jednak, że mając te dane, będziemy w stanie to zmienić na lepsze :) Co do Dziekanatu - czy Pani, która poprosiła Cię o ponowne przyjście jutro była jedyną osobą pracującą w tym dniu w Dziekanacie? Możliwym jest, że była to osoba nowozatrudniona, która faktycznie nie znała odpowiedzi na Twoje pytanie i nie miała w danym momencie kogo zapytać, niemniej, chcielibyśmy znać szczegóły żeby uniknąć ewentualnych powtórzeń takiej sytuacji :) W większości podań, Dziekanat ma 30 dni na odpowiedź. Jeżeli ten okres zostanie przekroczony, możesz nam śmiało to zgłaszać - np. na Facebooku lub pod mailem: social@swps.edu.pl. Co do zwracania się per „Ty” - w naszej społeczności internetowej, wszyscy jesteśmy na „Ty”; na uczelni - większość z nas :) jesteśmy więc pewni, że osoba, która w taki sposób się do Ciebie zwróciła, nie chciała Cię celowo obrazić. Jeżeli jest to dla Ciebie obraźliwe, wystarczy porozmawiać i poprosić o używanie form grzecznościowych - wszyscy jesteśmy tu ludzcy ;)
    7/17/18
  • Uniwersytet SWPS

    patrzysz_i_nie_grzmisz - co do lektoratów - próbowałeś rozmowy z prowadzącą? Co dokładnie masz na myśli pisząc „nie do końca rozumie na czym polega jej praca”? Chodzi o to, że w grupie macie bardzo duże różnice poziomowe języka przez co część grupy traci na nauce, czy o to, że prowadząca w niewłaściwy sposób przeprowadza zajęcia? Czy zgłaszałeś komukolwiek ten problem?
 Z poziomem zajęć - pierwszy rok ma w planie dużo zajęć ogólnych, zajęcia specjalizacyjne, czysto prawnicze pojawią się od następnego (w Twoim przypadku) semestru :) Niemniej, jeżeli uważasz, że wykładowca za mało wymaga od grupy, albo mógłby nieco przyspieszyć czy zwolnić tempo przerabiania materiału i np. skupić się na czymś bardziej szczegółowo, to jesteśmy przekonani, że wystarczy z Nim/Nią o tym porozmawiać :) Działało do tej pory, nie widzimy powodu, dla którego miałoby to być problemem teraz. Pamiętaj, dwustronna komunikacja i informacja zwrotna są kluczem do udanej współpracy, a wykładowca także ma prawo do tego, żeby się nie domyślić czegoś, czego mu nie powiedzieliście :) Gdyby jednak taka rozmowa nie pomogła - zgłoś problem opiekunowi roku i/lub kierownikowi katedry - ich zadaniem jest interweniowanie w takich właśnie przypadkach :) 


    7/17/18
  • Ania

    Rozważam pójście na swps w przyszłym roku, czy trudno jest się dostać na psychologię? Jaka jest liczba miejsc? Ile przeważnie trzeba mieć minimum punktów?
    7/16/18
  • Michał

    Jestem studentem psychologii w IOS od października 2017 r. Wszedłem z ciekawości i pomyślałem, że choć minimalnym stopniu moja opinia pomoże komuś wybrać odpowiednie studia. Początki były ciężkie - wiedziałem na co się piszę, wyberając studia w 3,5 roku, jednak to zycie zweryfikowało scenariusze. Najogólniej rzecz borąc uwazam, że poziom jest dość wysoki, zdarzą się wpadki - jak wszędzie. To na co zwróciłem uwagę na samym początku to również samo nastawienie wykładowców i przypominanie w ogóle istoty studiów. Wszyscy nam uświadamiali, że nie jesteśmy tu dla papierka, tylko po to, aby rzeczywiście się rozwinąc. Psychologia dla magistrów jest już mocno wyselkcjonowanym kerunkiem. Studiują tam ososby z dużym doświadczeniem, wieloletnim stażem pracy. Są też osoby które ukończyły dopiero co pierwszy kierunek. Wróciłbym jeszcze do wspomnianego samorozwoju. Z mojej perspektywy mogę tylko napisać, że prze ten rok rozwinąłem się, jak nigdy dotąd. Kosztowało mnie to wiele pracy, rezygnacji z wielu przyjemnosci i w ogóle reorganizacji życia. Były chwile zwatpienia, nieprzespane noce, stres, ale dzisiaj po zaliczeniu już prawie wszystkich egzaminów w tej sesji (łącznie 6) czuję, że studia te rozwinęły moją pasję, jaką stała się psychologia. I to chyba najważniejsze.
    7/7/18
  • Magda

    Podobnie olewanie i okazywanie wyzszosci jest na terapii poznawczo behawioralnej. Zajecia w DUZEJ grupie zreszta cwiczenia na psychologii tez byly w duzej grupie prowadzacy na zajeciach mowili ze to bez sensu ze jest nas az tylu bo nie ma jak dobrze prowadzic cwiczen.
    6/15/18
  • Magda

    I prosze swps o nie odpowiadanie w stylu czy jako rocznik zglaszalismy swoje problemy. TAK zglaszalismy wielokrotnie. Uslyszelismy od wykladowcy ze nie bedziemy rozmawiac i jestesmy ciezka grupa. Do osoby ponizej ze spokojem dasz rade byleby ci pieniedzy starczylo. Poziom nie jest wysoki raczej niski
    6/15/18
  • Magda

    Studiowalam na Swps w Poznaniu psychologie. Przy zapisie upewnialam sie ze uczelnia zalatwia praktyke... niestety zycie zweryfikowalo. Jak orzyszlo co do czego to okazalo sie jak powiedzial dziekan ze jest nas za duzo i czesc ludzi miala ( spora) praktyki na uczelni. I to jest ta slynna praktyka. Czesc prowadzonych np od psychologiii zdrowia pani prowadzi wszystkie swoje zajecia lejac wode i tyle mowiac rzeczy kompletnie nieprzydatne. Placisz w tej szkole za papier i tyle dostajesz. Dyzury wykladowcow dla zaocznych byly czynne w tygodniu. Biblioteka czas otwarcia skrocony
    6/15/18
  • Alicja

    Zastanawiam się nad podjęciem studiów stacjonarnych na SWPS kierunek psychologia. Jaki jest poziom zajęć? Jak przykładowo wygląda plan? Czy są to studia mocno wymagające? Nacisk na teorię czy praktykę?
    6/12/18
  • Basia

    Zastanawiam się nad podjęciem studiów na SWPS na kierunku psychologia dla magistrów i licencjatów. Jak określacie poziom zajęć? Czy studia pochłaniają dużo czasu? Zajęcia od rana do wieczora? Bardziej teoria czy praktyka?
    6/11/18
  • studentka psychologii

    Generalnie to jest wiele do poprawy.. Wykłady ujdą ale ćwiczenia prowadzą ludzie z przypadku, nawet nie wiedzą co będziemy robić na zajęciach i wymyślają to na początku zajęć, na pytania odpowiadają wymijająco, często zajęcia o różnej nazwie wiążą się z przerobieniem tej samej treści. Najwięcej uwag mam do pracy dziekanatu np. pytam o to czy na uczelni jest jest coś takiego jak zaliczenie warunkowe czy trzeba powtarzać cały moduł nie zaliczając 1 egzaminu a Pani odpowiada żebym przyszła jutro bo ona nie zna regulaminu:D ponadto mówienie na " ty" do studenta jest zwyczajnie niegrzeczne, dostałam też jakiś czas temu odp po miesiącu tylko dlatego że zaczęłam się o nią upominać i oczywiście z datą wydania 2 tyg wcześniejszą.....
    6/9/18
  • patrzysz_i_nie_grzmisz

    Cześć, jestem studentem I roku Szkoły Prawa. Kończy się pierwszy rok nauki, więc można pewne rzeczy podsumować i ocenić. Pierwszy semestr byłem jeszcze studentem UAM, po czym przeniosłem się na SWPS. Napiszę poniżej plusy i minusy SWPS, może to komuś będzie pomocne przy wyborze najlepszej dla siebie uczelni. Plusy: ładny budynek z zewnątrz jak i wewnątrz, przestronny i przyjazny dla studentów; jest miejsce gdzie można coś zjeść i odpocząć; lokalizacja w centrum miasta. Minusy: niestety ale muszę w tym miejscu wpisać że większość zajęć jest na dość słabym poziomie - mam na myśli kwestie merytoryczne takie jak bardzo pobieżne podchodzenie do zakresu materiału jaki przewidziany jest w sylabusie; wszelkie kolokwia, testy i egzaminy zawierają pytania na prawdę dziecinnie łatwe i nie ma tu żadnej weryfikacji czy student zapamiętał/zrozumiał materiał z zajęć czy nie;do tego ta "gra na czas" mam wrażenie że wielu wykładowców co chwile spogląda na zagarek bo już nie może doczekać się przerwy ale żeby była jasność to i samych studentów również wina bo naciskają na przerwy po jakiejś godzinie zajęć bo muszą jeść, palić etc.... ; same zajęcia z języka angielskiego to jeden z największych minusów - na nich nie wymaga się od studentów dosłownie niczego, a Panie prowadząca zajęcia chyba nie do końca rozumie na czym polega jej praca, to co najbardziej mnie zaskoczyło osoba która została wyznaczona do prowadzenia wykładów z Prawa konstytucyjnego - poseł partii rządzącej.... chyba nie mam już nic więcej do powiedzenia
    5/30/18
  • Uniwersytet SWPS

    Driver - masz prawo uznać nasze wyjaśnienia lub nie, nie porównuj nas jednak do "uniwerku" - mamy zdecydowanie mniej wykładowców, z czego większość nie jest etatowa, ponieważ w porównaniu do uczelni publicznych, nasi wykładowcy pracują w branży i łączą swoje kariery z nauczaniem Was - dlatego ich grafik znacznie różni się od grafiku zatrudnionego w pełnym wymiarze godzin profesora :) Agi - nie bez przyczyny jesteśmy pierwszą uczelnią prywatną, która zyskała status Uniwersytetu; nasze zajęcia nie mają być łatwe i przyjemne, a my od samego początku informujemy Was o projektowo-zadaniowym charakterze uczelni. Co do wspomnianego przez Ciebie komentarza; jeżeli słyszycie od wykładowców rzeczy, które Waszym zdaniem naruszają Wasze prawa jako studenta, choćby ze względów etycznych - zgłaszajcie to od razu wyżej, całą grupą. W innym przypadku nei będziemy mogli zareagować. Maria - możesz też skontaktować się z naszą Rekrutacją i zapytać bezpośrednio u źródła - zapraszamy na kampus lub do kontaktu mailowego :) Jan P. - ciężko nam się odnieść bez bardziej szczegółowych informacji. Nie ukrywamy, że nie każdy nasz student jest omnibusem, jednak jeżeli zgłosiły się do Ciebie osoby, które dostały wysokie oceny za materiał, którego nie znają, to faktycznie jest to martwiąca informacja. Jest to pierwsza taka opinia; gdyby sytuacja się powtórzyła prosilibyśmy o bezpośredni kontakt z nami - Biurem Karier, opiekunem roku lub Dziekanem, będziemy wtedy mogli zainterweniować. Tymczasem przekażemy Pańskie słowa Dziekanowi, dziękujemy!
    4/13/18
  • Jan P.

    Studentem swps-u co prawda nie jestem ale calkiem niedawno jako dyrektor pewnej międzynarodowej firmie miałem okazję przyjąć 2 studentów tej uczelni, kierunku prawo na staż i muszę powiedzieć że byłem przerażony ich brakami, a z wykazu ocen mieli 5 i 4 z zaliczeń więc nwm co sądzić o tej szkole.
    3/4/18
  • Maria

    Jest tutaj może ktoś ze studiów podyplomowych aranżacja wnętrz? Jestem bardzo ciekawa jak wygląda sytuacja z tym kierunkiem, czy trzeba mieć dużą wiedzę z tej dziedziny i co z portfolio na wstępie?
    2/21/18
  • Agi

    Psychologia. Niestety Swps to uczelnia która budzi we mnie dość mocno skrajne emocje. Jesli chodzi o sale wykładowe i same wyklady -polecam. Natomiast na tej uczelni nie informuje sie studentów ze Swps pochłonie 90% czasu wolnego. Wieczne maile z przypomnieniem o badaniach- trzeba cały czas zbierać punkty to warunek zaliczenia. Stosy materiałów do przygotowywania w ciągu całego semestru. Często słychac od wykładów, ze mamy zrezygnować z rodzin. Wycieńczenia i napięcie ot to co funduje Swps. Około 50 % ludzi rezygnuje i przenosi sie na inne uczelnie. Wiec powiem tak jeśli twoje kontakty z rodzina i najbliższymi sa dla Ciebie ważne, a także zycie choćby w minimum Swps to nie jest dobry wybór. Jesli chcesz w 100% poświęcić sie tej uczelni to polecam.
    2/12/18
  • driver

    Typowo swps- owskie działanie. Mnóstwo spotkań z których nic nie wynika. Ja będąc teraz na 5 roku przeżyłem ich już kilka i żadne nie poskutkowało zmianami dla studentów. Pisaliście że podobno partycypujemy w doborze wykładowców, a ja sam mogę wymienić przynajmniej 3-4 którzy pomimo negatywnych opinii studentów prowadzą nadal zajęcia. Plan zajęć na studiach zaocznych jest do zaakceptowania tylko dla osób z poznania bo często mamy 1 zajęcia rano a kolejne późnym popołudniem. Tłumaczenia że macie tak wielu studentów i wykładowców jest żałosne bo studiowałem na uniwerku kilka razy większym gdzie nie było takich problemów. Dziekanat to temat rzeka - najbardziej aktywni w kwestiach finansowych ale nawet i w nich wprowadzają w błąd do tego mocno awaryjna wirtualna uczelnia... Nie polecam
    2/3/18
  • Uniwersytet SWPS

    aga.ta dziękujemy za opinię - przekazaliśmy ją dyrektorowi Instytutu Prawa. W odpowiedzi, dr Antoszek zdecydował się zorganizować otwarte spotkanie z wyższymi rocznikami, na którym będziecie mogli otwarcie opowiedzieć o tym jak odbieracie zmiany szkoły prawa oraz jakie są w związku z tym Wasze oczekiwania, a następnie wspólnie zdecydować co możemy Wam zaproponować. O spotkaniu zostaniecie poinformowani za pomocą WU - mamy nadzieję, że wspólnie uda nam się osiągnąć konsensus :)
    1/30/18
  • Robiłem kiedyś

    podyplomówkę na swps w innym mieście, więc skusiłem się na nowy kierunek Prawo zaoczne. Powiem tak, na mojej ppdyplomówce był o niebo lepszy poziom. Zrezygnowałem bo im dalej w las tym większa nędza na tych zajęciach. Najbardziej rozwalił mnie ten moduł kryminalistyczny- na kryminologii na zaliczenie trzeba było wykuć na pamięć artykuł pani dr prowadzącej zajęcia... żeby był on chociaż odkrywczy :D
    1/26/18
  • aga.ta

    Sporo tu było wpisów o Psychologii chyba, ja jestem studentką Prawa i na tym kierunku też nie jest wesoło. Jeśli ktoś chce na poważnie brać się za ten kierunek to na pewno nie na swps. Kadra w większości z UAM, ale nie przywiązująca wagi do prowadzenia zajęć na przyzwoitym poziomie, wiele warsztatów w szczególności to zwyczajne lanie wody - mówienie o niczym i tracenie czasu. Dopiero rozmawiając ze studentami innych uczelni, w szczególności tych publicznych widzę jakie braki mamy już na tym etapie nauki a to dopiero 3 rok. Teraz uczelnia chwali się kolejnym "projektem" pt. szkoła prawa, szkoda że zapomniała o wyższych rocznikach. Na początku semestru zawsze są spotkania z dyrektorem instytutu najczęściej, a na koniec ankiety.... co semestr są na tych spotkaniach poruszane te same problemy... to chyba o czymś świadczy. Szczerze mówiąc mam ochotę uciec z tej uczelni, problem tylko w tym że na publicznym uniwersytecie, wiele przedmiotów nie zostałoby mi uznanych.... z resztą nie dziwię się..
    1/21/18
  • Uniwersytet SWPS

    student - o jakim kierunku piszesz, jakim trybie, mieście? Kto był Twoim opiekunem roku i czy zgłaszaliście mu te problemy w jakikolwiek sposób? Jeśli tak, to w jaki? Jakie podanie "wyparowało z systemu", czego dotyczyło, kiedy to się stało, czy mógłbyś rozwinąć myśl? Być może jest coś, co moglibyśmy zrobić po naszej stronie lepiej, żeby uniknąć takich sytuacji na przyszłość, ale musimy być informowani o takich nieprawidłowościach. Jeżeli jest coś w czym możemy pomóc (np. podanie) lub jeżeli chciałbyś nam zgłosić takie nieprawidłowości (wraz ze szczegółami) odezwij się do nas na: social@swps.edu.pl Plany zajęć są zawsze źródłem niezadowolenia zarówno Waszego - studentów, jak i naszych pracowników akademickich. Ułożenie planu zajęć dla kilkunastu roczników i trybów, dla setek studentów i dziesiątek wykładowców jednocześnie nie należy do najłatwiejszych zadań. Nie jesteśmy w stanie dopasować się idealnie do potrzeb tak dużej i różnorodnej grupy, w której większość z Was pracuje, ma dzieci lub inne zobowiązania. Dotyczy to zarówno studentów, jak i wykłądowców, szczególnie tych, którzy są praktykami - oczywistym jest, że nie porzucają oni swojej pracy na rzecz nauczania, ale starają się pogodzić te dwie rzeczy ze sobą. Jednym wychodzi to lepiej, innym gorzej - z tą drugą grupą, jeżeli otrzymujemy do Was sygnały o niewywiązywaniu się z obowiązków wykładowcy, nie utrzymujemy dłuższej współpracy. Z roku na rok, staramy się dobierać Wam jak najlepszych praktyków z dziedzin jak najbardziej aktualnych. Oznacza to nawiązywanie współpracy z dużą ilością ludzi, z których duże grono nie ma przygotowania pedagogicznego, a co za tym idzie może nie potrafić odpowiednio przekazać wiedzy, którą umiejętnie wykorzystuje w codziennej pracy. Dzięki Waszym opiniom oraz ankietom wypełnianym na koniec semestru jesteśmy w stanie ewaluować ich pracę i odpowiednio dobierać ich do Waszych potrzeb :) Podsumowując: cieszymy się, że chociaż niektóre z zajęć uważasz za wartościowe i mamy nadzieję, że nie omieszkałeś wystawić odpowiednich ocen tym zajęciom, które uważasz za słabsze. Dzięki temu możemy się dla Was zmieniać na lepsze :) Jeżeli jest cokolwiek w czym moglibyśmy Ci pomóc, zachęcamy do kontaktu mailowego lub na Facebooku. Pozdrawiamy!
    1/16/18
  • student

    Co do poziomu to niestety jest on dość niski, co z tego że praktycy prowadzą wiele zajęć skoro nie traktują nas jako studentów poważnie odwołując zajęcia w ostatniej chwili lub nie przychodząc. Były oczywiście też zajęcia bardziej wartościowe ale niestety była ich mniejszość. Do tego dochodzi bardzo rozłożony w czasie plan zajęć - 1 zajęci potem długa przerwa i kolejne. Próbowałem to zgłosić w dziekanacie ale mnie spławiono mówiąc że nic nie da się zrobić i że byłem o tym informowany podpisując umowę na studia, pomijam już że jedno moje podanie wyparowało im z systemu.
    12/24/17
  • Chciałabym

    podzielić się moją opinią na temat swps , ale widzę że jest tu cenzura więc jeśli ktoś ma jakieś pytania odnośnie Prawa w szczególności to chętnie odpowiem : anna1978@poczta.pl
    12/19/17
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    12/18/17
  • Uniwersytet SWPS

    Student - nigdzie nieukrywaliśmy faktu, że nasza uczelnia ma wysoki poziom. To oznacza mnóstwo zaliczeń i projektów. Co więcej, szczególnie psychologia dla magistrów i licencjatów jest ciężkim kierunkiem, o czym byliście informowani od samego początku - w tym w samym już opisie kierunku na naszej stronie, skąd rozpoczynaliście rekrutację. Są to studia przyspieszone, skumulowane, a co za tym idzie wymagające - decydując się na nie, doskonale o tym wiedzieliście :) Będziemy powtarzać z uporem - nasza uczelnia jest prywatna, ale to nie oznacza, że płacąc za studia, płacicie za dyplom. Płacicie za nauczanie na wysokim poziomie, za naukę w małych grupach, za program dostosowany do zmieniających się realiów rynkowych i za możliwość uczenia się od praktyków - nie za dyplom. Zdobycie dyplomu powinno być i zdecydowanie jest (na naszej uczelni) Waszą ciężką pracą ;) System modułowy zaliczeń ma swoje minusy i plusy - tak samo jak kolokwia. Rozpoczynając swoją przygodę z naszym Uniwersytetem, musiałeś podpisać regulamin studiowania - tam było (i nadal jest - masz do tego dostęp na swojej Wirtualnej Uczelni w każdej chwili) jasno wytłumaczone czym jest system modułowy, jak działa i jakie korzyści Wam daje :) Psychodietetyka - zapraszamy na nasz kampus, do Biura Rekrutacji lub do kontaktu mailowego na: rekrutacja@swps.edu.pl - nasi pracownicy z chęcią usiądą z Tobą, porozmawiają i odpowiedzą na wszystkie Twoje pytania dotyczące interesującego Cię kierunku :)
    12/17/17
  • Wykładowca

    Faktycznie, dużo wymagamy. U nas nie studiuje się dla zabawy, ale po to żeby zdobyć zawód.
    12/14/17
  • Psychodietetyka

    Witam, proszę o opinię na temat podyplomowych z psychodietetyki w Poznaniu. Będę wdzięczna za każdą opinię.
    11/28/17
  • Student

    Od tego roku jestem studentem psychologii w trybie zaocznym. Niektóre zajecia są bardzo interesujące, natomiast inne służą tylko po to, aby wypełnić godziny zajęć. Nigdy wcześniej nie miałem okazji studiować na uczelni prywatnej. W tym wypadku skusiła mnie możliwość 3,5letnich studiów mgr. Jestem osobą pracującą a ilość zadań dodatkowych (prezentacje, prace w grupach, wejściówki na każdych zajęciach z dużej ilości materiału) jest ogromna.. nie wiem czy osoba, która układała program tych studiów wzięła pod uwagę, że osoby pracujące, w pewnym wieku nie są w stanie studiować w taki sam sposób jak osoby świeżo po liceum!! Kolejna rzecz to obowiazsk kursow e-learningowych... myslicie, ze ktos ma czas na takie bzdury? Pomine fakt, ze trzeba zdac egzamin z z przedmiotu, na ktorym uczy sie nas jak korzystac z sustemu uczelnianego... szok... pomijam juz chory systemu zbierania punktów, które uprawniają Cię do zaliczenia modułu i ewentualnie otworzą furtkę do egzaminu... to chyba jakiś żart... Nigdy nie spotkałem sie z większa glupota.. zabraknie ci 0.5 pkt z jednej części i możesz szykować kaskę... nie wspomne o tym, że połowa wykładowców drwi z takiego sytemu. Jestem człowiekiem dojrzałym i za moich czasów pisało się kolokwia, a na koniec egzaminy. Kto zdał to przechodził dalej... tutaj nie dajecie nawet szansy osobom, które fizycznie często nie wyłaniają się w czasie na te wasze wejściówki... nie oznacza to, że nie nauczylyby się na egzamin, A brak 0.5 pkt nie świadczy o głupocie i niekompetencji studenta.. cyrk na kółkach.. nie ma jak to stare dobre państwowe uczelnie.. brak słów
    11/7/17
  • Uniwersytet SWPS

    pytanie mam - Szkoła Prawa Uniwersytetu SWPS nie jest samodzielną jednostką - jest integralną częścią Uniwersytetu SWPS. Doradca się angażuje i jest zawsze otwarty na rozmowy z Wami :) Zasady rekrutacji opisane są w dokumencie "Szczegółowe zasady rekrutacji", który możesz pobrać z naszej strony www (pod opisem kierunku, w sekcji "Aplikuj"). Tam znajdziesz też informację o wykładowcach oraz programie studiów. Trochę osób odpada po pierwszych dwóch sesjach, są to jednak często bardzo indywidualne powody :) Gdybyś miał jakiekolwiek dodatkowe pytania, skontaktuj się z naszym Działem Rekrutacji - mailowo (kontakt na stronie) albo osobiście na jednym z naszych kampusów :)
    11/5/17
  • mac

    W tej całej szkole prawa, czy jakby tego inaczej nie nazwać wykładają ci sami ludzie, którzy prowadzili zajęcia kiedy ja studiowałem ten kierunek na swps w poznaniu (można to sprawdzić na stronie tej uczelni) - z jakości ich zajęć nie można być zadowolonym, no chyba że ktoś chce bezboleśnie przejść przez studia. Ktoś pytał, czy duzo osób odpada - dopóki płacisz kasę to nie odpadniesz...
    10/28/17
  • pytanie mam

    Czy Szkoła Prawa Uniwersytetu SWPS to jakaś samodzielna jednostka uczelniana w ramach SWPS? Czy ten Doradca osobisty Studenta rzeczywiście się angażuje? Czy przyjują na Prawo wszystkich, jak leci? Ile osób odpada po pierwszej sesji?
    10/19/17
  • anna

    hmmm ... pożyjemy, zobaczymy. Jestem bardzo ciekawa, jak to dalej będzie na prawie?
    10/14/17
  • Uniwersytet SWPS

    Witajcie! Doszły nas słuchy, że pojawiają się tu pytania dot. naszej Uczelni, postaramy się więc nieco pomóc i na nie odpowiedzieć :) W kwestii uwago dot. Prawa na naszym poznańskim Wydziale. Tak, macie dużo racji, wiele z Waszych tutejszych opinii pokrywa się z wiedzą, którą zebraliśmy na temat prowadzenia tych studiów. Przyznajemy, że na tym kierunku w Poznaniu miały miejsce sytuacje, które zdecydowanie odbiegały od standardów naszego Uniwersytetu i na które nie ma z naszej strony zgody. W efekcie otrzymania informacji, przede wszystkim od naszych studentów, zrobiliśmy w tym roku z Prawem małą rewolucję, w efekcie której chcemy wyeliminować wszelkie nieprawidłowości - wierzcie, że nikt bardziej od nas nie jest zainteresowany tym, by nasi studenci byli usatysfakcjonowani. Więcej o planowanych zmianach dowiecie się od ich współautora z tej rozmowy: https://www.youtube.com/watch?v=el3TvGw_UI4 @areks: dzięki za opinię! :) @madzia9463: zachęcamy do kontaktu z naszym Biurem Rekrutacji - uzyskasz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania :) Dodamy też, że najwięcej pozytywnych opinii na temat naszego Uniwersytetu otrzymujemy właśnie od osób, które przenoszą się do nas z publicznych uczelni i mają porównanie. Zakładamy więc, że będziesz Madziu zadowolona, a gdyby coś było nie tak, koniecznie daj nam znać :) @Psychosomatyka i somatopsychologia: zapraszamy do kontaktu z naszym Biurem Karier - to najprostsza droga do uzyskania informacji, o które pytasz :) @Ruf: Ty musisz być nadzwyczaj uzdolniony, jeśli uważasz nasze studia za lekkie, ale jeśli tak jest, pozostaje nam powinszować :) @kropka: dokładnie tak, jak pisze @wyniki egzaminów :) @mar: plany zajęć znajdziesz na Wirtualnej Uczelni :) Szanowni, odpowiedzieliśmy na komentarze z ostatniego roku. Pozostałe pozwolimy sobie zostawić już bez odpowiedzi, bo często są juz po prostu nieaktualne, ALE, jeśli macie jakiekolwiek pytania, uwagi czy sugestie - dajcie nam proszę znać, czy to poprzez Dziekanat czy Wirtualną Uczelnię czy chociażby na FB - do wszystkich się odniesiemy i postaramy się pomóc każdemu, kto się do nas zwróci :) 

 Pozdrawiamy! 
Uniwersytet SWPS
    9/21/17
  • aśka

    Nazywanie tej uczelni uniwersytetem to w mojej ocenie nadużycie. Nauczysz się to zdasz, nie nauczysz się też zdasz. Gorzej jest jak zapytasz wkładowcę za co przyznał ci pkt-y podczas egzaminu. SWPS potrafi przyciągnąć naiwnych studentów dobrą reklamą trzeba przyznać, a później jest tylko gorzej - panie z dziekanatu przerasta nawet skonstruowanie różnic programowych a na uwagi reagują w bardzo niemiły sposób. Nigdzie jeszcze nie widziałam takiego lekceważenia studentów podczas zajęć - bo jak inaczej nazwać wychodzenie z sali podczas żal z ćw. albo ogląda ie meczu tenisowego słuchając odpowiedzi studenta. Szczerze odradzam tą uczelnie w szczególności kierunek Prawo.
    9/19/17
  • areks

    polecam, super atmosfera i duzo zajec praktycznych
    9/12/17
  • dotyczy Prawa na SWPS

    Jak to powiedział jeden z wykładowców "Studenci tu udają, że się uczą a wykładowcy udają że pracują" i trudno się z tym nie zgodzić, bo poziom zajęć jest bardzo niski. Nie wiem skąd swps bierze prowadzących zajęcia, ale wielu z nich nie potrafi nawet odpowiedzieć na pytania dotyczące zajęć, które prowadzą- najlepszy przykład moduł kryminalistyczny przedmiot Psychologia sądowa prowadzi osoba, która jak sama przyznaje nie ma o tym pojęcia a same zajęcia polegają na odtworzeniu filmów z youtube i przeczytaniu referatów przez studentów.Już nie będę nawet pisała o spóźnieniach czy nie przychodzeniu na zajęcia ze strony wykładowców bo to codzienność, większość zaliczeń jest na takim poziomie "żeby wszyscy zdali". Zdecydowana większość osób tu studiujących robi to tylko żeby mieć papierek jakim jest mgr i zdobyć go jak najmniejszym nakładem sił, więc w zasadzie nikomu nie zależy tutaj żeby zajęcia miały jakiś poziom. Przedmioty prowadzone na innych uczelniach przez cały rok akademicki tutaj trwają semestr a do tego ich liczba godzin jest śmiesznie mała. Hasła, że niby student układa sb ścieżkę rozwoju są zwyczajnym kłamstwem, kiedy zaczynałam tu studia mozliwe było wybieranie sb przedmiotów do wyboru, tymczasem teraz albo wybierzesz ten przedmiot który jest przypisany do twojego roku albo nie możesz wybrać żadnego innego. Ktoś tu pisał o terminach zaliczeń - w czerwcu miałam zaliczenia z jednego z modułów i do tej pory nie poznałam ich wyników, pomimo faktu że w regulaminie znajduje się pkt, w którym jasno jest napisane że wykładowca ma na to 7 dni - żeby była jasność tak jest w zasadzie co semestr. Pójdziesz z tym do dziekanatu, to odeślą cie do wykładowcy, który i tak tego nie zrobi i powie "ale przecież ma Pani zdane". Z resztą sam dziekanat to temat na inna historię - tam się nie idzie czegokolwiek dowiedzieć.
    7/16/17
  • madzia9463

    Hej, chciałabym się dowiedzieć jak wygląda studiowanie na SWPS ? Aktualnie jestem na pierwszym roku psychologii i mam w planach z uczelni państwowej przenieść się właśnie do Poznania. Chciałabym kontynuować studia, a nie zaczynać ich od pierwszego roku. Przede wszystkim interesuję mnie jakie przedmioty są na pierwszym roku, zarówno w pierwszym semestrze, jak i w drugim, gdyż nie chciałabym mieć wielu zaległości :)
    6/20/17
  • Psychosomatyka i somatopsychologia

    Hej, zwracam się z prośbą o udostępnienie tegorocznego planu na podyplomowce psychosomatyka i somatopsychologia. Raz w miesiącu, czy dwa? Ps. Nie jestem z okolic a zastanawia mnie ten kierunek. Liczę na pomoc. Pozdrawiam
    6/2/17
  • poprawy

    Jeśli wykładowca daje info o poprawce 3 dni przed to robi wbrew regulaminowi. Z tego co wiem to każda uczelnia może mieć wewnętrzny regulamin ale takie coś jest chyba ustalone odgórnie i musi to być minimum 7 dni.
    5/28/17
  • Ruf

    Najfajniejsze jest to ze mając jedne studia mogę zrobić psychologię w 7 semestrów i zaliczają przedmioty z poprzednich studów. To jest super!
    3/22/17
  • Ruf

    psychologia (niestacjonarna) na SWPS w Poznaniu, jest fajnie, jestem na 1 roku, nauki nie ma duzo, (jak nie zaliczysz egzaminu to na poprawkę możesz napisać pracę w domu (i o to chodzi :)), odajesz i zaliczony egzamin). Luzik (kasa niemała a ja nie mam czasu na naukę!). Jak ktoś chce szybko i bezbolesnie. polecam!
    3/22/17
  • wyniki egzaminów

    z tego co wiem, uczelnia w regulaminie powinna mieć zapisane w jakim czasie muszą być sprawdzone egzaminy, jeśli notorycznie zdarzają się takie sytuacje nie wahałabym się aby to zgłosić wyżej
    2/27/17
  • kropka

    Taki to juniwersytet, że po kilka tygodni czeka się na wyniki zaliczeń które powinne być udostępniane w max 7 dni a informacja o poprawie egzaminu jest wrzucana na 3 dni przed poprawą
    2/24/17
  • NN

    mogę podesłać plan ogólny dla Prawa nst tylko o który rok chodzi?, a jeśli chodzi o ocenę samej uczelni to nic poza tym co już zostało napisane w zasadzie nie mam do dodania - bałagan w dziekanacie, lekceważenie studentów przez wykładowców tj spóźnienia czy też nieprzychodzenie na zajęcia itp niestety nie zmienia się to na przestrzeni semestrów, a przede wszystkim niska jakość zajęć - zupełnie nieadekwatna do ceny czesnego, tak na marginesie prowadzenie zajęć z Prawa konstytucyjnego przez posła PIS-u to jakaś groteska..
    11/24/16
  • mar

    Hej, potrzebowała bym planu studentów niestacjonarnych Prawa. Niestety na stronie nie mogę niczego znaleźć ;/
    11/22/16
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    11/12/16
  • Gośka

    Witam, chciałabym się podzielić moimi refleksjami na temat kierunku prawo. Studiuję drugi rok prawo na SWPS w Warszawie- tryb zaoczny. Fakt - uczelnia jest droga, ale moja decyzja podyktowana była dobrą pozycją tej szkoły w rankingu Perspektyw. Niestety zawiodłam się. Wykładowcy są raczej przyjaźni i miło nastawieni do studentów, jednakże poziom nauczania- fatalny. W porównaniu z innymi uczelniami w programie studiów jest niewiele zajęć. Szkoła, wbrew zapewnieniom nie uczy praktyki. Egzaminy to porażka- na wiele z nich wystarczy napisać referat. Szkoła wg mnie nie przygotowuje dobrze do zawodu prawnika.
    8/14/16
  • Remik

    Prawo na poznańskim SWPS to jakaś porażka, najpierw w dziekanacie przy składaniu papierów dwie paniusie nagadają głupot, o tym, że wszelkie materiały są dostępne, że wykładowcy są pomocni i inne szmery bajery, po czym wykładowcy mają w tyłku studentów, spóźniają się, gubią prace pisane przez studentów i zaliczają im przedmioty wedle własnego widzimisię, totalne nieporozumienie i totalny brak ludzkiego podejścia wykładowców do studentów
    7/13/16
  • jeszcze_student

    Witam, jestem studentem SWPS, kierunku Prawo. Studiuję na SWPS już jakieś 3 lata i niestety tego żałuje. Zajęć w planie jest bardzo mało, do tego spóźnienia wykładowców czy nawet nie przychodzenie na zajęcia, wykładowcy nie stosujący się do własnych sylabusów i wprowadzający zmiany w sposobie zaliczania przedmiotu w trakcie semestru a nawet przed ostatnimi zajęciami, brak kontaktu z prowadzącymi zajęcia poprzez skrzynkę mailową, niekiedy bardzo "niemiłe" traktowanie studentów, bardzo częste nakładanie się zajęć (tym samym przymuszanie do uczęszczania na zajęcia dla innego trybu studiów), zaliczanie wielu przedmiotów odbywa się poprzez napisanie referatu lub pracę w grupach co nie sprawdza wiedzy ani umiejętności studenta, przekładanie zajęć z dnia na dzień np., zajęcia nie odbyły się tydzień wcześniej po tym tygodniu wykładowca przesyła maila że zaprasza studentów na zajęcia w tym dniu w którym wysłał mail, a zajęcia zostają wpisane do planu zajęć dopiero po tym dniu kiedy się odbyły - nie był to jednorazowy incydent, co na studiach zaocznych jest chyba żartem, podobnie jak "przymykanie oczu" na ściąganie podczas egzaminu czy kolokwium, co na tym kierunku ośmiesza samą uczelnie
    6/23/16
  • aśka

    moje porównujcie SWPS z UAM jest takie, że UAM jedzie na wieloletniej marce, choć biurokracja jest tak okropna i student o czuje w dziekanacie, na SWPS wygląda to super z zewnątrz, ale jak ktoś chce wysokiego poziomu uniwersyteckiego - no bo to już uniwerek jest - to może się zdziwić, bo każdy może tu studiować, co zaniża poziom niestety.
    6/7/16
  • studentka

    Właśnie kończę II rok psychologii w trybie stacjonarnym. W pierwszym semestrze byłam bardzo zadowolona, ale czym dalej tym gorzej. Kadra wykładowców jest na ogół dobra i ciekawie prowadzi zajęcia, co do ćwiczeniowców to sprawa nie wygląda już tak samo. Niektórzy nie posiadają żadnych kompetencji i nie mają żadnego pomysłu na prowadzenie zajęć. Godzin jest mało, zarówno wykładów jak i ćwiczeń. Bardzo dużo wolnego lub plan ułożony tak, że są 1 zajęcia w środku dnia co uniemożliwia podjęcie jakiejś ciekawszej pracy. Za dużo jest też zapychaczy, fakultetów, które prowadzone są na poziomie dzieci z podstawówki- odgrywanie scenek, uczenie się mówienia "nie" i tym podobnych rzeczy. Wymagania są znacznie poniżej oczekiwań. Zero wejściówek, sprawdzania wiedzy czy pracy domowej. W IV semestrze doszło do tego, że nie mamy żadnego kolokwium, a formą zaliczenia wszystkich ćwiczeń są prezentacje...
    5/30/16
  • pufuch

    witam zastanawiam się czy nie podjąć studiów na swps w poznaniu studia niestacjonarne psychologia czy tam różne opinie jak na prawdę wygląda czy to jest dobra jakościowo uczelnia
    5/30/16
  • marrta

    hej, chciałabym dowiedzieć się jak wygląda kwestia dostania się na prawo? Składam papiery na UAM, ale w razie sytuacji gdybym się nie dostała chcę złożyć jeszcze na SWPS. Czy trudno jest się dostać, jakieś informacje o progu, liczbie kandydatów etc.?
    5/13/16
  • Daro

    Oceniam psychologię... Studia płatne a jakość mizerna. Uczelnia posiada skromną bazę dydaktyczną, wielu wykładowców jest przyjezdnych, bądź z innych uczelni. Dziekanat czynny w pojedyncze dni i godziny. Częste zmiany w planie zajęć, w tym zmiana płatnych zajęć nas jakieś darmowe, ogólnodostępne. Represyjno-lekceważący stosunek fi studenta przy reklamacjach. Możliwość przekładania egzaminów przez grupki studentów z byle powodu. Niski poziom merytoryczny, jakieś quizy, pogadanki jak tv śniadaniowej. Bardzo mało wartościowych zajęć praktycznych. Chyba wystarczy...
    5/3/16
  • FP

    Witam , ja również studiuję zaocznie na SWPS w Poznaniu. Odnosząc się do wypowiedzi Mmm - gdyby U SWPS poważnie podchodził do studentów to Pani Dyrektor Instytutu nie proponowałaby podczas spotkania organizacyjnego dla studentów zaocznych uczestniczenia w zajęciach odbywających się od pon do pt jako jednego z rozwiązań problemu nakładających się zajęć. Co do ankiet, to odnoszę wrażenie że nikt ich nie czyta, bo pewne problemy są powielane co semestr a trochę długo już tu studiuje (i ankiety wypełniam) . Czy czymś naturalnym jest upominanie się u wykładowcy o wpisanie oceny za semestr zimowy w semestrze letnim albo sprawdzanie obecności podczas wykładów i zakładanie, że możliwa jest tylko 1 nieobecność podczas nich (podobno obecności podczas wykładów się nie sprawdza w SWPS)?
    3/24/16
  • Elle

    Witam Czy ktos studiuje prawo w biznesie i moze wyrazic opinie?
    3/17/16
  • Mmm

    Myślę, że USWPS poważnie podchodzi do studentów, takie sprawy należy zgłaszać ludziom, którzy zajmują się organizacją dydaktyki na wydziale i podkreślać w ankietach ewaluacyjnych. Wykładowcy, którzy nie są pracownikami etatowymi nie muszą wcale prowadzić zajęć w przyszłym roku. Partycypujemy w wyborze osób, od których chcemy się uczyć. Co do kolizji - tu niestety łatwiej dogadać się z wykładowcami w swojej sprawie.
    3/16/16
  • wana

    Witam, jestem studentką kierunku prawa zaocznego WZ w Poznaniu od około roku, wcześniej studiowałam na uczelni publicznej. Muszę przyznać, że po uczelni która stała się uniwersytetem spodziewałam się, o wiele więcej. Jest kilku wykładowców sumiennie podchodzących do swojej pracy, którzy świetnie prowadzą zajęcia i nie można im nic zarzucić. Pozostała grupa to osoby najczęściej pracujące poza uczelnią i nie przywiązujące zbyt dużej wagi do prowadzenia zajęć, zajmujące się w czasie prowadzenia zajęć wszystkim tylko nie samymi zajęciami, wielokorotnie zdarzało się że zajęcia kończyły się nawet 1,5 h wcześniej, co jest lekceważeniem studentów w szczególności na studiach zaocznych jeśli ktoś fatyguje się specjalnie na te zajęcia. Wykładowcy często nie stosują się do zapisów z własnych sylabusów, chociażby przedstawiając zupełnie inne reguły zaliczania przedmiotu, niektórzy z wykładowców mają problemy ze stworzeniem zdania które nie byłoby zawarte w książce lub ich prowadzenie zajęć ogranicza się do przeczytania własnej produkcji pokazu slajdów, niektórzy nie korzystają z poczty wydziałowej do czego sami się przyznają więc odpowiedź na maila nie jest oczywistością, problemem są także nakładające się czasowo na sb zajęcia i jest to bardzo częste - na początku studiów w dziekanacie zapewniano, że takie problemy należy zgłaszać i będą usuwane kolizje zajęć, tymczasem teraz ja podobnie jak przynajmniej kilku innych znajomych ze studiów słyszymy taką samą opowiedż ze strony dziekanatu " nie ma takiej możliwości, była pani informowana o kolizjach zajęć na początku studiów", załatwianie spraw w dziekanacie również nie jest łatwa sprawą najlepiej jest to robić w tym samym dniu, bo często sposoby rozwiązania problemów zależą chyba od osoby, z która się rozmawia i nalepka na drzwiach nic tu nie zmieniła :), zadawanie dużej ilości trudnych pytań też nie jest wskazane bo panie z dziekanatu łatwo się irytują, sama tego doświadczyłam. Gdybym miała drugi raz wybierać uczelnie, to zapewne nie wybrałabym SWPS-u w Poznaniu, miałam okazję w przeszłości studiować inny kierunek na SWPS we Wrocławiu i organizacja jak i same zajęcia wyglądały o wiele lepiej.
    2/21/16
  • Martita

    USWPS ma bardzo dobre prawo, studenci mają tutorów, świetną kadrę i świetnie przygotowany program. Studia są płatne, ale to dobrze zainwestowane pieniądze.
    1/15/16
  • gralll0090

    słyszałem, że SWPS jest w czołówce uczelni prowadzących kierunek prawo, czy to prawda? nie chciałbym wybrać kiepskiej uczelni
    1/2/16
  • sweggg

    ja również polecałbym wynajęcia mieszkania, akademik nie spełniał moich oczekiwać, a w mieszkaniu.. wolność tomku w swoim domku...
    8/17/15
  • Polonez

    Z tego co wiem istnieje możliwość wynajęcia pokoju w Centrum akademickim Polonez. A jeśli nie chcesz mieszkać w akademiku możesz wynająć pokój w jakimś mieszkaniu - co gwarantuje spokojniejsze warunki do nauki. No i z tego co się orientuje cenowo też jakiejś wielkiej różnicy nie ma.
    5/4/15
  • zakwaterowanie

    Hej, jak jest z zakwaterowaniem? Trzeba załatwiać sobie np. mieszkanie czy dostępne jakieś są Domy Studenckie?
    4/30/15
  • Marta

    Do ????. Kierunek studiów to psychologia, Edukacja i Rozwój jest ścieżką bądź specjalnością jaką możesz sobie wybrać zależności od tego czy idziesz na licencjat (wtedy to jest ścieżka) czy na jednolite magisterskie (wtedy to jest specjalność).
    4/28/15
  • kolano

    ja także jestem na prawie, niedługo zbliża się koniec pierwszego roku :) szkoła jest na dobrym poziomie chociaz irytuja zajęcia takie jak "rozwój umiejętności społecznych" czy egzamin z przedmiotów typowo psychologicznych(zajęcia łączone z grupą psychologii), to takie typowe zapchaj dziury, ale przedmioty prawne i podręczniki są realizowane te same co na UAMie, kadra na dobrym poziomie, są i tacy których należy się bać :). Za błędy nie jest się potępianym, ma się prawo wyrażać swoje zdanie, można przyjść do wykładowcy z każdym pytaniem. Wiadomym jest, że są tacy co się uczą i tacy co nie, ale to jak w każdej szkole. Jeżeli ktoś się angażuje to nieraz będzie lepszy niż po szkole publicznej. Chodzą plotki, że szkoła ma stać się uniwersytetem(nie wiadomo kiedy?). Dodatkowo w następnym roku mają wprowadzić dużo nowych modułów dodatkowych(przedmiotów do wyboru). Trochę mnie niepokoi możliwość późniejszego doktoratu. Mały dostęp do kół naukowych, udziału w konferencjach i informacji o konkursach krasomówczych czy na glosę, ale są pewne zwyczaje, które funkcjonują w szkołach po kilkadziesiąt lat, trudno oczekiwać tego od szkoły która dopiero niedługo będzie obchodzić dziesięciolecie. Ogólnie widać ogromny potencjał - progres i rozwój.
    4/19/15
  • lilili

    cześć, jestem na 3 roku stacjonarnym prawa, ogólnie polecam, czasami jest mniej zajęć co może denerwować :D ale ogólnie uważam że jest to dobra uczelnia, co do opłat to przez 3 lata wzrosło czesne o 5 zł (inflacja) poza tym nie podnoszą nic :)
    3/29/15
  • ???

    czy Edukacja i Rozwój to jest kierunek studiów? nie ogarniam, co innego tutaj, na stronie jakoś dziwnie to pokazują, że nie wiem, czy to kierunek czy specjalność?
    3/24/15
  • Marta

    Odnośnie otwarcia specjalności, wszystko zależy od liczby osób na roku i tego jak wybory deklarują studenci, jeżeli uzbiera się odpowiednia liczba osób nie ma problemu z ich otwarciem :)
    3/24/15
  • Kandydat

    Witam, planuję rozpocząć studia w SWPS i mam pytanie co do specjalizacji. Czy wszystkie spośród tych oferowanych są otwierane?
    2/5/15
  • hehe

    Czy trudno się dostać na swps ? Jakie przedmioty są rekrutowane na prawo? I jakie są ceny prawa niestacjonarnego?
    1/7/15
  • punktacja - oceny

    zastanawiam sie, na ile oceny poznańskich uczelni są odzwierciedleniem jakości tych szkół?, patrzę na na wykaz na: http://studia-poznan.opinieouczelniach.pl/ patze na punkty, no i jakoś nie przekonuje mnie to, że Kadry dla Europy są wyżej od SWPS??? a moze to ja sie myle??? moze wcale SWPS nie jest tak dobra, jak mi się wydaje? sadzilam, ze to jedna z lepszych szkół w Poznaniu obok WSB, WSNHID, WSLogistyki. Co mysicie?
    11/24/14
  • cha, cha

    bardzo mi się podoba komentarz "toto" :-)
    10/28/14
  • Marta

    Hej. Jeśli chodzi o prawo na SWPS-ie uważam, że jest godne polecenia. Świetna kadra... Ludzie z Sądu Najwyższego, Trybunału Sprawiedliwości. Co najważniejsze czujesz, że wykładowca jest dla Ciebie. No i najważniejsze! SWPS stawia na praktykę.
    10/23/14
  • toto

    vv
    10/22/14
  • a propos Prawa

    czy jest ktoś taki, kto ma porównanie prawa na UAM i prawa na SWPS? jesli nie sam się przenosił, no może coś słyszał od innych?
    10/14/14
  • ok

    generalnie na SWPS nie powinieneś być zawiedziony, szkoła z pierwszej piatki prywatnych, a chyba kierunek psychologia powadzony na najwyższycm poziomie w kraju, prawo nie wiem, bo nie mam znajomych, mogę się domyślać że ok
    5/26/14
  • PRAWO

    Czy studiuje ktoś tam PRAWO? Mam pytanie dotyczące opłat. Mianowicie na stronie jest napisane, że za raz płaci się 5575zł za rok. To jest opłata za 1 rok nauki, a za inne jest już inna, czy to jest opłata za każdy rok nauki? Proszę o odpowiedź. Jeszcze tylko zapytam jaki poziom reprezentuje sobą PRAWO na tej uczelni? Z góry dzięki za pomoc.
    1/13/14
  • nie polecam

    praktyki na uczelni to mówi samo za siebie, uczelnia która niby reklamuje na swojej stronie praktyczne podejście do nauczania, nacisk na doświadczenie. Brak informacji w momencie zapisywania się o program dalszych studiów, zupełnie nie przygotowani na studentów, którzy chcą czegoś więcej od uczelni niż bezmyślnego czytania
    9/9/13
  • opłaty

    nie rozumiem o co wam chodzi z tymi opłatami. Przecież podpisujecie umowę, jesteście dorośli i sami wiecie dobrze, że wszystko trzeba przeczytać przed podpisaniem :). Tym bardziej, jeśli chodzi o opłaty. Dla mnie nie było tam nic ukryte, jeśli nie miałam przy czymś pewności, to po prostu się dopytałam i tyle ;)
    8/27/13
  • to normalne

    nie jestem zaskoczona, na panstwowych jest dokladnie tak samo, tyle, ze pomagaja na praktykach zalawic tanie noclegi, ale koszt przejazdy i zakwaterowania jest to stronie studenta
    8/12/13
  • robert

    Nieprzyjemne niespodzianki mogą Cie spotkać wszędzie, moja koleżanka studiuje w Poznaniu turystykę i w środku roku akademickiego okazało się, że studenci muszą pokryć wszystkie koszty obowiązkowych wyjazdów o czym nie było mowy na początku studiów...
    8/6/13
  • izka

    taaaa świetna, tylko najpierw dobrze się przyjrzyjcie opłatom, bo w trakcie studiów czeka kilka nieperzyjemnych niespodzianek
    8/6/13
  • nina

    zgadzam się z poprzednikiem, ja najbardziej polecam SWPS oraz WSNHiD, wysoki poziom, świetna karda, oby tak dalej!
    8/3/13
  • WSB, WSNHiD, SWPS, WSEiT

    w Poznaniu najlepiej wybierac miedzy: Wyzsza Szkola Bankowa, Wyzsza szkola Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa, Wyzsza Szkola Psychologii Spolecznej oraz Wyzsza Szkola Edukacji i Terapii. Pozostale uczelnie - dla ludzi z mniejszymi ambicjami, dla ktorych nie ma wiekszego znaczenia, co studiuja i jaki papier dostana do reki.
    7/23/13
  • oik

    działa bez zarzutu, jest ok
    6/17/13
  • marzena

    dziwnie mi sie laduje ich strona, cos kliknelam i mam tylko dwa miasta na dole; WArszawa i Wroclaw, a wczesniej mialam inny widok i od gory inne mista, co zrobic, zeby bylo, jak przedtem, chce zobaczyc Poznan, help!!!
    5/26/13
  • fik

    czy SWPS ma prawo tylko w Warszawie? czy w Poznaniu tez? bo zdaje mi sie, ze maja prawo w Poznaniu, plus jeszcze chyba 2 inne szkoly, prywatne, orientujecie sie czy wykladaja ci sami ludzie z uniwerku wszedziew tych szkolach gdzie jest prawo? gdzie jest najtaniej
    11/19/12
  • iga

    wydaje mi się, że jeśli ukończysz prawo i będziesz się przykładać na studiach, będziesz ciężko pracować zarówno na zajęciach jak i po nich to niezależnie od poziomu kształcenia będziesz konkurencyjna na rynku pracy
    11/8/12
  • do agi

    Mam pytanie w związku z kierunkiem prawo. Jest to również moj wymarzony kierunek, zawsze chciałam to studiowac. CZy Ty masz jakieś porównanie z poziomem jaki jest na uniwersytecie? Tez mysle aby dostac sie na aplikacje notarislna a nie mam w rodzinie prawnika ..
    8/15/12
  • komis

    Wybrałam się na wzornictwo, bo nie byo mnie stać na kursy, a studiowanie dzienne jest [teoretycznie] darmowe. Spotkałam na studiach wielu ludzi z zapałem nawet większym niż mój i z ogromnym zacięciem do rozwoju swego talentu. Nawet nie sądziłam jakie świetne rzeczy można samodzielnie stworzyć przy minimalnych umiejętnościach! Jestem bardzo zadowolona z tych studiów!
    7/20/12
  • malwina

    mam pytanie, czy trudno dostać się na tę uczelnię? co trzeba zdawać, by dostać się na psychologię? z góry dziękuję za odpowiedź.
    7/17/12
  • do artysty, wzornictwo OK

    wzornictwo w SWPS-ie jest na bardzo dobrym poziomie, fakt, ze kosza kase, ze ho, ho, ale tez masz poczucie, ze wiesz za co placisz, nie wiem, ile to nam da w pezyszlosci, jelsi chodzi o prace, ale obiektywnie musze przyznan, ze te studia trafiaja w moj gust w 95% procentach, a naleze do wybrednych i wymagajacych studentow
    7/16/12
  • !

    Eh, nawet nie wiedziałąm, że jest ośrodek zamiejscowy w Poznaniu... mam takie pytanie, skoro złożylam papiery do Wawy a wolałabym jednak zostać w Poznaniu, to czy po dostaniu się mogę się przenieść do Poznania?
    7/7/12
  • aga

    Zawsze chciałam studiować prawo i dzięki tej szkole mi się udało. Nie dostałam się na uniwerek i dlatego przyszłam tutaj. Mam dużo nauki, kucia na pamięć szczególnie w czasie sesji ale to jest to co chce robić więc sprawia mi to przyjemność. Marzę o tym by dostać się na aplikację notarialną.
    4/12/12
  • artysta

    Dowiedziałem się, że przy SWPS funkcjonuje School of Form, czy jest to dobra alternatywa zamiast Uniwersytetu Artystycznego? I czy płatności wyglądają tak samo jak na samym SWPS?
    1/26/12
  • eol

    czy zajecia sa prowadzone na Kutrzeby, tak gdzie jest WSNHiDziennikarstwa? to sa wspolne budynki obu tych szkol?
    1/23/12
  • aldona

    bardzo przyzwoita szkoła wyższa, dobrze prowadzona psychologia, swietna kadra wykladowcow, generalnie topowa uczelnia
    1/19/12
  • Mira

    Słuchajcie, ta uczelnia w Poznaniu jest od niedawna, stworzono tu wydział, bo centrala jest w Warszawie. Maja jeszcze pare wydzialow w POlsce i ida jak burza. Zaczynali od kierunku psychologia, dzis oferta jest bardzo szeroka. Sa i jezyki obce i prawo i inne pierdoly. Ale jedno trzeba powiedziec, jest to szkoła z najwyższej półki, z najlepsza kadra wykładowców (przynajmniej w stolicy tak jest), wysokimi standardami nauczania, mieć ich papier w srodowisku cos znaczy. Do tego najwyzsze oceny Panstwowej Komisji Akredytacyjnej plus wysokie notowania w rankingach. Aha - nie jestem ich studentem. To opinia innych, ktorzy sa zwiazani ze szkolnictwem wyzszym. Wiec chyba najlepsza laurka.
    6/2/11