Opinie o Uczelni Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie (WSB Chorzów)

Komentarze (61)

  • PP

    Cześć, mam pytanie jeśli chodzi o kierunki zaoczne, jak często są zajęcia? Jest to co 2 tydzień w miesiącu czy zdarzają się częściej? I jak wygląda kwestia wf? Czy takowe zajęcia są i czy odbywają się w weekendy czy trzeba odrabiać w tygodniu(z taką sytuacją spotkałam się w innej szkole)
    19.09.2018
  • Strzelec

    Czesc mam do was pytanie chcialbym zmienic uczelnie na ta . Chcialbym zaczac studia na kierunku inzynieria zarzadzania zaocznie jak wyglada to zjazdowo jak dlugo trwa semestr letni ile zjazdow jest na semestr? Jak wyglada sesja ile srednio godzin trzeba spedzic w weekend ?
    14.02.2018
  • majcx

    Hej, jak z Informatyka na WSB ?? na poziomie?
    11.02.2018
  • MS

    Pierwsze terminy są normalnie w weekendy, pozostałe mogą być w tygodniu :).
    02.02.2018
  • student ue

    hej mam pytanie jak wygladaja egzaminy ? są pisane w tygodniu czy w weekendy ? na ue sa w tygodniu i nie bardzo mi to pasuje jako studentowi zaocznemu...
    27.01.2018
  • Tomecki

    Witam, jak wyglądają studia podyplomowe w Chorzowie? Skończyłem Politechnikę a teraz ze względu na pracę chcę się dokształcić. Jak wyglądają zajęcia, zaliczenia i przede wszystkim jak często są zjazdy?
    26.12.2017
  • Anka 27

    Anka 20 odradzasz nauke tylko dlatego, że zrezygnowałaś. Na jakiej podstawie oczerniasz wykładowcę, którego staż pracy i doświadczenia jest większy niz twój wiek ( "ukrainkę")?. Śmieszny poziom angielskiego?....wybierz ścieżkę studiów w języku angielskim. co do grubej kasy....litości, z taką znajomościa angielskiego i wiedzą, masz napewno dobra prace za dużo kasy, więc dałabys radę. Problemw tym, że jestes leniem i chcesz dostac dyplom za kasę. Byłas kiepska...nie dać rady na mikroekonomii, podczas gdy chcesz skończyc uczelnie biznesową...to sa podstawy podstaw. :)
    18.09.2017
  • rot80

    Witam, poszukuję opinii o kierunku inżynieria zarządzania. Co o nim sądzicie?? Wysoki poziom? Trudny kierunek? Generalnie poszukuję kierunku żeby zrobić jakiegokolwiek inżyniera bo pracę już mam. Tylko ten że tytuł jest mi potrzebny. Szukam kierunku łatwego i przyjemnego. Pozdrawiam Dzięki za radę i opinie
    27.07.2017
  • asdfg

    Heeeej, powiecie coś o Finansach i Rachunkowości?
    26.07.2017
  • anka_20

    Tragedia, uczelnia zataja informacje (nagle po pół roku od rezygnacji okazało się, że mam jakiś dług prawie 300 zł mimo płacenia wszystkiego w terminie, przy udzielaniu informacji odnośnie rezygnacji nie zostało wspomniane że uczelnia sobie doliczy pieniądze 'za nic') , śmieszny poziom nauczania (byłam w najwyższej możliwej grupie z angielskiego a poziom niższy niż w moim liceum), chamscy wykładowcy (pozdrawiam Pana z mikroekonomii), Pani profesor z Ukrainy, która nie zna i miesza bardzo znaczenia słów polskich (momentami ciężko się połapać o czym mówi i co ma na myśli)... I to wszystko za grubą kasę. Bardzo mocno odradzam i przestrzegam!
    19.07.2017
  • Andrzej Nowak

    Różnicy pomiędzy WSB a UE czy UŚ w poziomie nauczania nie ma...tylko dlatego, że są to Ci sami wykładowcy. Mogę nawet potwierdzić, że zajęcia na WSB czy UE wyglądają tak samo. Różnica jest w studencie i jego podejściu do nauki - albo się angażuje i chce, albo się poświęca i musi. Studiowałem na UE z kompletnymi gamoniami, którzy mieli kilkanaście poprawek, warunki i obronili się na 4. to samo na WSB. Życie zweryfikuje.
    19.06.2017
  • tir

    Polecam turystykę i rekreację. Kierunek ciekawy, multidyscyplinarny, praktyczny. Szkoła spełniała moje wszystkie wymagania co do tego kierunku. Nigdy nie było problemów organizacyjnych. Polecam
    24.05.2017
  • OLga

    czy jeszcze można złożyć dokumenty?
    14.10.2016
  • asd1234

    W chorzowie*
    23.09.2016
  • asd123

    Witam, wybieram się zaocznie do WSB we Wrocławiu na Logistyke, mógłbym prosić o opinie tej uczelni i kierunku? Jakieś wady i zalety?
    22.09.2016
  • mgr Edi

    i jeszcze w kwestii ,,kupowania dyplomów". Szczerze wątpię by ktoś mógł sobie na tej uczelni ,,kupić" dyplom. Może pracę dyplomową, jak mu się nie chciało napisać samemu albo był na to za głupi ale nie dyplom ukończenia. W to nie uwierzę. Ci co tak mówią zazwyczaj mają tzw. niepełne wyższe; czyli studiowali jeden - dwa semestry ale później im jakoś nie poszło. Też kiedyś byłem ministrantem ale księdzem nie zostałem, więc w kwestii wiary jestem oszczędny w ocenach. A teraz możecie mnie hejtować, że podstawiony pracownik wsb, itp. itd a ja swoje wiem i tym którzy chcą na poważnie studiować i skończyć - polecam
    05.08.2016
  • mgr Edi

    Kończyłem w tej uczelni licencjata i magistra. Być może są lepsze - na pewno są. Niemniej obiektywnie trzeba przyznać. Lenie, osoby o słomianym zapale, wieczni malkontenci zawsze będą krytykować wszystko i wszystkich. Niektóre sprawy i wykładowcy wkurzali człowieka ale gdyby wszystko było słodko i bezboleśnie to nie byłyby studia tylko szkółka niedzielna. Ogólna ocena pozytywna. Gdy słyszę jakie ,,schody" uczelnie potrafiły fundować swoim studentom to WSB wypada bardzo przyzwoicie na tym tle. Koszty? wystarczy czytać co się podpisuje w umowie i nie będzie się zaskoczonym. Wszystkie uczelnie proponują porównywalne stawki tylko trochę inaczej skonfigurowane. Egzaminy? Przyjąłem jedna zasadę: jestem obecny na wszystkich wykładach i ćwiczeniach bez wyjątku (przez 5 lat opuściłem jeden wykład) i słucham, a nie bawię się komórką. Efekt? Skończone studia mgr ze średnią 4,5, chociaż bywały przedmioty i wykładowcy naprawdę wymagający. Wy też możecie, tylko jak słyszę, że ktoś krytykuje uczelnię po tym jak wytrzymał na niej jeden rok i przerwał naukę to... sorry gówniarstwo, dziecinada. Tacy nie powinni się wypowiadać o uczelni bo myli im się łuczywo z dupczywem
    05.08.2016
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    06.02.2016
  • psychologia w biznesie

    zainteresowal mnie ten kierunek - Psychologia w biznesie, z tym że on jest pokazany jako Nowość. Czy to znaczy, że obecnie jest pierwszy rocznik studentów (od października 2015 roku), na tym kierunku??? Czy to jest wpisane na następną rekrutację od 2016 roku? Jeśli już są studenci tego kierunku, to chętnie bym się dowiedziała czegoś więcej od Was i waszych odczuć, czy warto?
    06.11.2015
  • Inżynier państwowej uczelni

    Na WSB studiują ludzie z przeciągiem między uszami. Prywatne uczelnie typu Wyższa Szkoła Baranów to plaskacz w twarz ludziom z jakimkolwiek poziomem inteligencji.
    19.10.2015
  • studentka007

    Jestem studentką 2 roku na WSB w Chorzowie na kierunku zarządzanie zaocznie i bardzo sobie chwalę :) wykładowcy konkretni, mają dla studentów czas, odpowiadają na pytania. Dawno już minęły czasy, gdzie można było "kupić dyplom", także i tutaj trzeba się starać i jest co robić podczas sesji, a jeśli ktoś chce się czegoś dowiedzieć, nauczyć to bez własnych chęci nawet najlepszy uniwersytet na świecie mu nie pomoże. Czesne w porównaniu do państwowych uczelni jest takie samo, a nawet niższe, tym bardziej w opcji gwarantowane stałe czesne. Zawsze znajdzie się ktoś komu nie będzie pasować. Jednak ja mogę WSB w Chorzowie szczerze polecić, moi znajomi są także zadowoleni.
    25.08.2015
  • studentka007

    Jestem studentką 2 roku na WSB w Chorzowie na kierunku zarządzanie zaocznie i bardzo sobie chwalę :) wykładowcy konkretni, mają dla studentów czas, odpowiadają na pytania. Dawno już minęły czasy, gdzie można było "kupić dyplom", także i tutaj trzeba się starać i jest co robić podczas sesji, a jeśli ktoś chce się czegoś dowiedzieć, nauczyć to bez własnych chęci nawet najlepszy uniwersytet na świecie mu nie pomoże. Czesne w porównaniu do państwowych uczelni jest takie samo, a nawet niższe, tym bardziej w opcji gwarantowane stałe czesne. Zawsze znajdzie się ktoś komu nie będzie pasować. Jednak ja mogę WSB w Chorzowie szczerze polecić, moi znajomi są także zadowoleni.
    25.08.2015
  • daria.lasota

    Droga koleżanko, chyba muszę Cie uświadomić, że każda uczelnia, nawet najlepsza ma prawo nie otworzyć kierunku jeśli jest zbyt mało chętnych... i nie ma w tym winy uczelni czy władz....
    12.08.2015
  • Z

    Najpierw zapewniają, że kierunek zostanie otwarty, a później MAILOWO wysyłają wiadomość, w której piszą, że jednak w tym roku kierunek niezostanie otwarty i można zapisać się na inny. Pożałowania godna uczelnia.
    26.07.2015
  • psychologia w bisnesie

    jaka mam pewność, że ten kierunek * w przygotowaniu ... będzie od października realizowany?
    30.03.2015
  • jakie kierunki?

    coś mi się nie zgadza z ich kierunkami, czy wsb ma politologię? bo tu jest w wykazie, a na stronie nie podają?
    24.03.2015
  • marika88

    Studiuję ekonomię w WSB w Chorzowie i jestem zadowolona z efektów nauczania, w tym momencie jestem na 2 roku i już dorywczo pracuję w zawodzie, zarobki przyzwoite i obiecana stała praca po ukończeniu studiów ;)
    26.01.2015
  • jjj

    luzik? zależy na której uczelni, Turystyka na UŁ ma no stop kocił, podział na 3 trymestry a nie 2 semestry sprawia ze cały rok mamy zapchany wyjazdami, praktykami, obozami itp...
    31.12.2014
  • chromatyczny

    kierunek TiR - generalnie troche zakuwania, no może nawet więcej niz trochę , cha, cha, na szczęśćei niektóre zagadnienia dość przyjemne, noooo a poza tym luzik, raczej studia dla hobby lub papieru niż wielkiej kariery (choć i to niewykluczone, w ońcu w tej branży także potrzebują menegerów)
    26.10.2014
  • fifi

    interesuje mnie Turystyka i Rekreacja .... może napisać ktoś, kto jest na II albo II roku?
    20.09.2014
  • kamazzz

    niekoniecznie hadroo, osobiście jestem zdania ze wydziały zamiejscowe prezentują bardzo podobny poziom jak jednostki główne a jest to często spowodowane tą samą kadrą wykładowców lub po prostu utrzymywaniem poziomu aby nie odstawać od uczelni macierzystej ;)
    02.09.2014
  • hadroo

    O zamiejscowych placówkach trudno znaleźć opinie, na ogół chodzą tam osoby z "okolicy" dlatego często możemy się rozczarować...
    07.08.2014
  • sieQ

    W relacjach w cztery oczy traktują studenta całkiem w porządku. Ale za plecami różne rzeczy się odczuwa. Chyba nie o to chodzi. W końcu prywatna szkoła, jak się komuś podwinie noga to najlepiej niech zaczyna i płaci od samego początku, a jak! I to nie jest kwestia tego, jak inni mówią, że się olewa egzaminy. Szkoła przyjazna ludziom? Chyba tym, którzy są w liceum...
    02.07.2014
  • wsb

    a co tu tak mało opinii? dlaczego studenci WSB nie piszą więcej?
    30.06.2014
  • rafal

    hej mam pytanie do was czy ciężko jest na kierunku zarządzanie specjalizacja menedżer BHP jaki jest poziom na tej uczelni w moim przypadku mam ponad 12 lat przerwy od nauki proszę o komentarze
    12.06.2014
  • marysia

    nie rozumiem skąd tyle negatywnych opinii o WSB, moim zdaniem to bardzo dobra szkoła...a jeśli ktoś olewa zajęcia, z każdego egzaminu ma po 3 terminy to wcale sie nie dziwie ze narzeka na uczelnie i ilość wydawanej kasy... ważcie sie za naukę!
    29.05.2014
  • krucza

    weźcie się lepiej za naukę i zrozumcie, że studiowanie do czegoś zobowiązuje, bo jak bedziecie sie przemykac przez poprawki i kolejne terminy, to kasa będzie szła bokiem na konto uczelni, a nie na Wasze przyjemności, sorry, nie ma zmiłuj, jak się nauczysz, to zdasz, jak zdasz, to nie płacisz za poprawkę, koniec kropkka, a z zajęć każdy wynosi tyle, ile chce, a może bardziej potrafi, bo chyba nie wszyscy powinni mieć tytuł licencjata czy magistra
    11.10.2013
  • frog

    jeżeli chcecie studiów w luźnym klimacie, bez wielkiej napinki, to sądzę osobiśćie ze WSB się sprawdzi.
    30.09.2013
  • pic na wode

    dokladnie tak, przyjmuja na studia na spec jaka chcesz, a potem Cie przezucaja na inna, a ze CI szkoda roku to sie decydujesz...odradzam!!!
    12.09.2013
  • praca.dyplomowa@op.pl

    Pomoc w pisaniu wzorów prac licencjackich i magisterskich. Uczciwa współpraca. Ewentualne poprawki w cenie pracy. Szczególnie zapraszamy do współpracy studentów nauk społecznych. praca.dyplomowa@op.pl
    17.08.2013
  • bodzio

    uczelnia bez wiekszych stresów, jak się choć trochę przyłozysz - to dasz radę i do przodu, jakby co masz poprawkę, można się dogadać, zajecia w wiekszości zgodnie z planem, bajzlu nie ma, jak w innych szkolach, ale faktem jest, ze specjalnosci nie otwieraja wszystkich, ktore oferowali
    15.07.2013
  • S.K.

    Jeśli ktoś chce prześlizgnąć się przez studia czyli jak nie zaliczy np. zerówki to pójdzie na 1 termin, potem na 2 termin, potem pomęczy wykładowcę żeby mu dał szansę i w końcu będzie miał warunek lub co gorsza powtarzanie przedmiotu, to niech potem nie narzeka że uczelnia od niego ciągnie kasę! Ludzie, którzy wiedzą po co tu przyszli i regularnie uczęszczają w zajęcia, nie mają problemu z zaliczeniem sesji. Trzeba się uczyć jeśli chce się mieć wszystko zdane w 1 terminie, a wiem coś o tym bo jestem już na II stopniu. Dla nieuków i kombinatorów jest tak jak napisałam w pierwszym zdaniu, czyli długo i drogo do końca. 90% wykładowców, którzy są z publicznych uczelni, w tym z UE, starają się dać z siebie dużo. Co do pracy licencjackiej, nie szłyszałam komentarza od żadnego z kolegów czy koleżanek, że było łatwo, czego dowodem może być fakt, że niektórzy (czytaj: myśleli, że będą mieć łatwo) ciągle bujają się z pracą i obroną. Koleżanka studiuje na UE w Katowicach i ciągle jest niezadowolona. Ma okienka między zajęciami, na egzaminy jeździ w środku tygodnia i nikt się nimi nie przejmuje, jeśli mają jakieś obiekcje co do wykładowcy czy samych wykładów. Tak więc mogę polecić WSB tym, którzy wiedzą po co płacą i wymagają.
    24.06.2013
  • wsb-studnia bez dna

    jak nie masz na co wydac kasy, zapisz sie na WSB, oni na pewno zadbaja o twoje wydatki. Za wszystko trzeba placic, i to nie jakies male sumy, czesne rosnie z roku na rok i nic na to nie mozna poradzic. Co do poziomu to jest mega przecietny, i nie mozna powiedziec ze to jakas wybitny uczelnia bo to byloby duze przeklamanie. Szkola ma duza kasy i wydaje ja na promocje, kuszac takich jak ja, ktorzy potem wala glowa w mur z rozpaczy keidy sie to w koncu skonczy!! Nie polecam!!!!!
    27.05.2013
  • mgoga

    na wsb zrobiłam licencjat, bez problemów; na mgr poszłam na uś i to był błąd; wsb jest bardziej przyjazna organizacyjnie dla studenta, a w samym sposóbie prowadzenia zajęć nie ma większej różnicy
    28.04.2013
  • Tommy

    Na pewno jeśli chodzi o traktowanie studenta to na WSB jest milion razy lepiej niż na USiu... dlatego jeśli ktoś narzeka na WSB i się przeniesie na UŚ, to szybko zatęskni...
    10.02.2013
  • pablo

    dobra praca sama nie przyjdzie, minimum wysiłku musicie łożyć w naukę, no nie ma zmiłuj, studia i mgr do czegoś zobowiązują
    03.02.2013
  • Olek

    WSB w Chorzowie to masakra....nie zostalam dopuszczona do obrony gdyz wyjechalam za granice i promotorce sie to nie spodobalo po czym kochana szkola wystawila mi rachunek za powtarzanie semestru badz tez roku, 2500 zl, ktore zaplacilam. I po tygodniu od zaplacenia 2,5 tys zlotych zostalam SKRESLONA Z LISTY STUDENTOW i dostalam list ze musze zaplacic 10 zlotych za skreslenie z listy...wszystkich serdecznie odradzam ta uczelnie, nie jest nawet za bardzo lubiana przez pracodawcow (a to wiem po wlasnych doswiadczeniu) ....wiec SZKODA KASY!!
    15.10.2012
  • podyplomowe

    czy ktoć robił u nich studia podyplomowe z marketingu lub sprzedaży? albo coś pokrewnego? jak jest? warto?
    27.08.2012
  • mija

    czy ktoś mógłby mi napisać jak tu wygląda politologia? słyszałam złe opinie o tej szkole, plus wydział zamiejscowy też nie jest chwalony plus politologia która nie jest podobno superprzyszłoścowa. nie brzmi to zachęcająco, ale chyba będę zmuszona tu studiować
    16.07.2012
  • piotr

    poczatkowo nie mialem przekonania do tej uczelni, zreszta tak samo jak nie mam przekonania do prywatnych uczelni, ale moje obawy okazały sie nie słusze. nie wiem jak innym ale mnie sie tutaj podoba. Studiuje finanse i rachunkowosc, jestem po 2 roku.nie jestem jakims orłem a sesje zaliczałem zawsze bez większych problemów.
    11.07.2012
  • kasoumilacze

    dla mnie to uczelnia ciagnaca kase i tyle...poziom mocno sredni, osobiscie odradzam, sa w chorzowie lepsze szkoly z tego co wiem
    14.06.2012
  • blogger

    @Karola i to własnie pokazuje różnicę w podejściu studentów dziennych i zaocznych do WSB. każdy ma swoje racje i po swojemu odbiera pewne rzeczy. ja znam więcej jednak ludzi z zaocznych i znaczna część ma złe zdanie o tej uczelni.
    05.03.2012
  • Karola

    @Blogger: dziennie :) ale mam znajomych na zaocznych i też nie narzekają :D
    27.02.2012
  • blogger

    @Karola a studiujesz dziennie czy zaocznie?
    26.02.2012
  • Karola

    Koledze bloggerowi się nie podoba, a mnie i owszem ;) Wyjazdy integracyjne i imprezy jak najbardziej ok. Wykładowcy są różni, w zależności od przedmiotu, ale z każdym da się jakoś dogadać. ;) Sklepik i bar jak dla mnie są wystarczające, biblioteka również ( zawsze znajduję książki jakie mnie interesują w danym momencie) Parking jest dość duży, no jedynie z czym mogę się zgodzić to skomplikowana konfiguracja sieci. :/ . Dojazd do uczelni jest w miarę dobry, zajęcia na studiach dziennych dopasowane do potrzeby studentów. Sesja jest również dopasowana gdyż prawie wszyscy wykładowcy konsultują ze studentami jej terminy, tak aby wszystkim to pasowało. ;)
    25.02.2012
  • blogger

    od października mam wolne od WSB. na razie podjąłem decyzję, że odpuszczam mgra. a jeżeli nawet się zdecyduję go robić to nie będzie jednak ta uczelnia.
    24.02.2012
  • dzieki Blogger

    Gosciu, jestes niesamowity, szkoda, ze innym sie tak nie chce pisac, od serca, wyczerpujaco, konkretnie, wielkie dzieki, bo twoje slowa sa bardzo pomocne, moze sie spotkamy w pazdzierniku
    24.02.2012
  • blogger

    kierunki kształcenia: kilka kierunków a w nich po kilka specjalizacji (nie ma co się łudzić, że idąc na dany kierunek i specjalizację na pewno będziemy ją studiować - nie zawsze się otwierają specjalizacje w szczególności na studiach dziennych. znajoma miała sytuację, że musiała się przenieść z dziennych na zaoczne żeby studiować wybraną specjalizację) licencjat - magisterka: idąc na licencjat nie ma gwarancji, że będzie możliwość kontynuowania nauki na poziomie mgra podejście do studentów: zaoczni - maszynki do zarabiania kasy, dzienni za to dostają wszystko od wyjazdów za granicę po integracyjne czy imprezy. oferta zawsze do wszystkich, ale zawsze wypada w trakcie sesji przed egzaminami albo w trakcie zjazdów studentów zaocznych. wykładowcy: znaczna część kadry jest po prostu z Uniwersytetu Ekonomicznego, Śląskiego i Polibudy. wymagają tyle co na dziennych jak nie więcej i totalny brak zrozumienia osób pracujących (zdarzają się egzaminy studentów zaocznych np. w czwartek o 9) trudno pisać o konkretnych osobach bo one ciągle się zmieniają. zaplecze: mały sklepik, mały bar, średnia biblioteka i czytelnia komputerowa, szatnia, punkt ksero, internet bezprzewodowy ( po dostaniu maila, loginu i konfiguracji sieci - dosyć skomplikowane), parking (zbyt mały) miejsce zajęć: zajęcia mają miejsce na ul Sportowej w Chorzowie (obok DTŚ na wysokości Castoramy), w pobliskim gimnazjum (i chyba technikum o ile jeszcze współpracują z nimi) zajęcia: dzienni 3 razy w tygodniu, zaoczni weekendy co 2 tygodnie sesja: tak jak wszędzie, czasem egzaminy przez neta i zaocznym trafiają się kwiatki w postaci egzaminów w ciągu tygodnia o godzinach porannych warunki: 200 zł (za przedmiot) zdawany w następnej sesji - podejście w sesji normalnej i poprawkowej
    23.02.2012
  • arturK

    haslo \"uczelnia spoko\" to troche malo, bo chyba wiekszosc maturzystów chcialaby wiedziec duzo wiecej, ja wiem, ze nie kazdy podchodzi do nauki ambicjonalnie, ale jak czytam, ze szkola jest OK, spoko, fajnie - to mam wkurw. Bo jak to rozumiec? ze niczego nie wymagaja od studentow? a moze wymagaja, sa zangazowani i bardzo wiele staran czynia, by wiedza zostala w ich glowach?. Kiedy mnie interesuje Ekonomia na WSB, to ja chce przeczytac, kto prowadzi zajecia? skad jest kadra? z iloma doktorami, profesorami bede mial cwiczenia? na jakim poziomie sa jezyki obce? jakie sa warunki studiowania i zaplecze ulatwiajace zycie na dziennych (stolowka, bar, czytelnia, net). Interesuja mnie konkrety, a nie luzne hasla.
    23.02.2012
  • patryk2434

    Bardzo miłą i przyjazna uczelnia, nauczyciele są spoko ;)
    22.02.2012
  • Jacek

    mysle o politologii na WSB w Chorzowie, czy moglibyscie napisac cos wiecej o poziomie zajec, kto prowadzi cwiczenia, ile osob zostaje na drugi rok, z czym sa najwieksze problemy?
    21.02.2012