• UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie

uczelnia niepubliczna, woj. śląskie, 41-506 Chorzów, ul. Sportowa 29, (+32) 24 105 24, rekrutacja@chorzow.wsb.pl

Wydział Zamiejscowy w Chorzowie należy do grupy placówek Wyższych Szkół Bankowych, których główna siedziba zlokalizowana jest w Poznaniu. Swoją działalność oświatową rozpoczął w 1998 roku.

Wydział realizuje studia I stopnia (licencjackie i inżynierskie), II stopnia, a także podyplomowe, MBA i Executive MBA. Kształci na kierunkach inżynierskich, ekonomiczno-prawnych i społecznych. Budynek uczelni wyposażony jest w sale ćwiczeniowe, wykładowe oraz nowoczesne laboratoria komputerowe ze sprzętem audiowizualnym. Dzięki programowi Direct-Entry studenci mają możliwość odbycia ostatniego roku studiów w University of Bedfordshire w Wielkiej Brytanii - wówczas otrzymują dwa dyplomy po zakończeniu studiów.

Studenci studiów II stopnia mogą odbyć część nauki na Uniwersytecie Mateja Bela w Bańskiej Bystrzycy na Słowacji - uzyskują w ten sposób podwójny dyplom magistra,

Dowiedz się więcej na temat zasad rekrutacji na wybrane kierunki.


Ocena uczelni

4.56 / 10
114 głosów

Opinie (91)
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie, WSB Chorzów

inż
proszę o opinie o inżynierii zarządzania!
14.09.2022
02.02.2022
dkr
Cześć! Studiował lub studiuje ktoś marketing i sprzedaż i mógłby się wypowiedzieć jak wyglądają studia? Czy warto iść? Oraz czy warto od marca czy może lepiej od października? Z góry dzięki za odpowiedź.
oli
Studiował ktoś tutaj Doradztwo zawodowe i coaching kariery?
17.12.2021
22.09.2021
Ola
Hej, czy ktoś wie jak wygląda sprawa dla osób chcących studiować magistra z zarządzania a są po licencjacie z filologii? JAk wygląda poziom, czy takie osoby są przyjmowane na ten kierunek?
PrawoBiznes
Studiuje prawo w biznesie na Wsb, szczerze mogę polecić zajęcia- już teraz w wakacje mam rozpisany cały harmonogram studiów na rok 2021/2022 dzięki czemu jestem w stanie wziąć sobie wolne pracy (studia zaoczne). Zjazdy są co dwa tygodnie. Nauki jest sporo ale naprawdę dobrze da się to połączyć z praca na cały etat. Nie traktują studenta jak wroga- wszystko da się załatwić. Na uczelni naprawdę są teoretycy którzy nie gnębią nas formułkami- chcą żebyśmy rozumieli to co jest omawiane i potrafili to wykorzystać w praktyce. Uczelni na duży Plus wcześniej studiowałam na politechnice i byłam traktowana tam jak śmieć.
08.08.2021
07.01.2021
Gosia
Czy turystyka jest ciekawie prowadzona? Rozważam też AWF, ale liczę na nowocześniejsze podejście w uczelni niepublicznej.
Ola
Czy w Chorzowie jest Politologia? Z www.nie wynika.
20.11.2020
21.10.2020
Alutka
Pytanie- czy studiował ktoś może kierunek Organizacja i zarządzanie jednostkami pomocy społecznej w formie studiów podyplomowych. Jak to się ma do https://www.gov.pl/web/rodzina/specjalizacja-z-zakresu-organizacji-pomocy-spolecznej . Czy faktycznie nie można w ten sposób zdobyć kwalifikacji? Nie chciałaby wyrzucić pieniędzy w błoto. Będę dozgonnie wdzięczna za wszystkie informacje.
Ala
Bardzo zainteresowała mnie psychologia w biznesie. Jakie studia drugiego stopnia z dziedziny psychologii można potem kontynuować. Najlepiej gdzieś w okolicy, Śląsk.
09.10.2020
01.09.2020
Ewa
Jak wspominacie praktyczne zajęcia na turystyce?
Adam
Polecam sobie najpierw sprawdzić siatkę godzin danego kierunku (napisać o to do dziekanatu) i zobaczyć czy faktycznie jest się człowiek w stanie czegoś nauczyć. Na angielskim w biznesie jest niewiele godzin angielskiego za to sporo biznesowych przedmiotów po polsku więc jeśli ktoś liczy że sie mocno podciągnie w języku to sie może przeliczyć. To są dobre studia dla osób zainteresowanych biznesem które chcąc znac angielski na komunikatywnym poziomie . Filologią bym tego nie nazwał. Specjalizacji chyba 6 a jak przychodzi co do czego to uwierają się tylko 2
09.08.2020
24.07.2020
Kaja
Nie polecam...kilka lat temu studiowałam ,,Rachunkowość i Finanse''
Nikt ważny
Witam, interesuje mnie grafika komputerowe, lecz nie informatyka. Jak wyglądają zajęcia na tym kierunku?
29.06.2020
30.03.2020
Marek
Interesują mnie studia na kierunku bezpieczeństwo narodowe na WSB w Chorzowie. Bardzo zaciekawiła mnie specjalność Detektyw korporacyjny, który z tego co zauważyłem jest nowością. Czy po ukończeniu tego kierunku o takiej specjalności można liczyć na łatwe znalezienie pracy? Czy Państwa Szkoła współpracuje może z jakimiś z jakimiś firmami/zakładami pracy, które przyjmą studentów po tym kierunku? Pozdrawiam serdecznie, Marek
Ella
Ktoś studiować tu politologię?
26.03.2020
30.12.2019
Adam
Co myślicie o logistyce w tej szkole? Polecacie?
Anita
Czy na politologię są jakieś progi punktowe, czy tylko kolejność zgłoszeń?
28.11.2019
16.10.2019
Marek
Szukam studiów na logistyce. Raczej szkoła niepubliczna. Czy jeszcze gdzieś w okolicy polecacie?
Karol
Czy od semestru letniego jest nabór do uczelni? Jaka szansa, żeby rozpocząć studia w środku roku?
08.10.2019
07.10.2019
Pytanie do wsb
Witam, ktoś może mi wyjaśnić na jakich zasadach odbywają się studia online na kierunku zarządzanie? Rozumiem, że wykłady są udostępniane na platformie a jak z ćwiczeniami oraz zaliczeniami na koniec semestru? Chciałabym po pierwszym roku studiów online przenieść się na niestacjonarne, czy jest taka możliwość?
Wyższa Szkoła Bankowa
odpowiedź dla Pola z dnia 17.09.2019
Dzień dobry, dziękujemy za zainteresowanie naszą uczelnią! Studia inżynierskie na kierunku logistyka przygotowują studentów do pracy w przedsiębiorstwach spedycyjnych, logistycznych, jak również dużych firmach, posiadających dział logistyki, który zajmuje się wszystkimi obszarami logistycznymi – od zakupów, przez magazynowanie, aż po dystrybucję. Partnerami biznesowymi kierunku są, m.in.: DB Schenker, Delta Trans, JAS FBG. Wykładowcy to osoby posiadające wieloletnie doświadczenie zawodowe w branży TSL. Prowadzą zajęcia w specjalistycznych laboratoriach, z wykorzystaniem profesjonalnych programów, w tym: AutoCAD, SAP, Comarch ERP. Więcej szczegółów odnośnie oferty kierunku i zasad rekrutacji znajduje się na stronie www.wsb.pl/chorzow. Zachęcamy do kontaktu z naszymi doradcami z Biura Rekrutacji, którzy chętnie odpowiedzą na pytania: tel. 32 349 85 31, 32 349 84 70, 32 349 84 79, 32 349 85 24, rekrutacja@chorzow.wsb.pl. Pozdrawiamy!
19.09.2019
17.09.2019
Pola
Czy są jacyś studenci logistyki? Jakieś opinie?
Wyższa Szkoła Bankowa
odpowiedź dla kinga z dnia 02.09.2019
Dzień dobry, dziękujemy za zainteresowanie studiami w naszej uczelni. Kryminologia z elementami kryminalistyki to specjalność dostępna na studiach I stopnia, jak i II stopnia na kierunku bezpieczeństwo narodowe. Studenci tej specjalności zdobywają wiedzę na temat podstawowych zagadnień z zakresu kryminologii, kryminalistyki oraz wiktymologii. Poznają mechanizmy zachowania sprawcy i ofiary, oraz ich konsekwencje. Opanowują metody, techniki i narzędzia zwalczania oraz przeciwdziałania przestępczości indywidualnej i zorganizowanej. Absolwenci znajdują pracę m.in. w Policji i innych służbach mundurowych, w wymiarze sprawiedliwości, czy agencjach detektywistycznych. Współpracujemy m.in. z Komendą Wojewódzką Policji w Katowicach, Śląskim Urzędem Wojewódzkim, Urzędem Marszałkowskim Województwa Śląskiego, Oświęcimskim Forum Praw Człowieka. Dzięki umowie z Komendą Główną Policji, nasi studenci biorą udział w programie podstawowego szkolenia zawodowego dla policjantów. Dzięki niemu, wstępując do Policji, mają skrócone podstawowe, obowiązkowe szkolenie zawodowe. Więcej szczegółów odnośnie oferty kierunku i zasad rekrutacji znajduje się na stronie www.wsb.pl/chorzow. Zachęcamy do kontaktu z naszymi doradcami z Biura Rekrutacji, którzy chętnie odpowiedzą na pytania: tel. 32 349 85 31, 32 349 84 70, 32 349 84 79, 32 349 85 24, rekrutacja@chorzow.wsb.pl. Pozdrawiamy!
03.09.2019
02.09.2019
kinga
Hej, powiedzcie coś o kryminologii w Chorzowie
Wyższa Szkoła Bankowa
odpowiedź dla karl z dnia 13.08.2019
Dzień dobry, dziękujemy za zainteresowanie kierunkiem logistyka w naszej uczelni. Obecnie prowadzimy rekrutację na ten kierunek – studia I stopnia inżynierskie, zarówno w trybie stacjonarnym (zajęcia od wtorku do czwartku), jak i niestacjonarnym (co drugi weekend: sobota, niedziela). Zajęcia rozpoczną się w październiku 2019 r. Studia inżynierskie na kierunku logistyka przygotowują naszych studentów do pracy w przedsiębiorstwach spedycyjnych, logistycznych, jak również dużych firmach, posiadających dział logistyki, który zajmuje się wszystkimi obszarami logistycznymi – od zakupów, przez magazynowanie, aż po dystrybucję. Partnerami biznesowymi kierunku są, m.in.: DB Schenker, Delta Trans, JAS FBG. Wykładowcy to osoby posiadające wieloletnie doświadczenie zawodowe w branży TSL. Prowadzą zajęcia w specjalistycznych laboratoriach, z wykorzystaniem profesjonalnych programów, w tym: AutoCAD, SAP, Comarch ERP. Więcej szczegółów odnośnie oferty kierunku i zasad rekrutacji znajduje się na stronie www.wsb.pl/chorzow. Zachęcamy do kontaktu z naszymi doradcami z Biura Rekrutacji, którzy chętnie odpowiedzą na pytania: tel. 32 349 85 31, 32 349 84 70, 32 349 84 79, 32 349 85 24, rekrutacja@chorzow.wsb.pl. Pozdrawiamy!
19.08.2019
13.08.2019
karl
Czy polecacie logistykę w tej uczelni?
Wyższa Szkoła Bankowa
odpowiedź dla Kamila z dnia 27.07.2019
Dziękujemy za zainteresowanie studiami w naszej uczelni! Rekrutacja trwa do 31 października br. Warto jednak zapisać się wcześniej, by skorzystać ze zniżki w czesnym i 0 zł wpisowego. Aktualna promocja jest ważna do 12 sierpnia. Więcej szczegółów odnośnie oferty kierunków i zasad rekrutacji znajduje się na stronie www.wsb.pl/chorzow. Zachęcamy do kontaktu z naszymi doradcami z Biura Rekrutacji, którzy chętnie odpowiedzą na Pani pytania: tel. 32 349 85 31, 32 349 84 70, 32 349 84 79, 32 349 85 24, rekrutacja@chorzow.wsb.pl. Pozdrawiamy!
29.07.2019
27.07.2019
Kamila
Do kiedy trwa rekrutacja na zaoczne?
Wyższa Szkoła Bankowa
odpowiedź dla Kamil z dnia 29.06.2019
Dzień dobry. W nawiązaniu do Pana komentarza, Wyższa Szkoła Bankowa w Chorzowie jest uczelnią o profilu biznesowym. Oznacza to, że na kierunku inżynieria zarządzania kształcimy inżynierów, posiadających zarówno umiejętności techniczne, jak i wiedzę z zakresu ekonomii, prawa czy zarządzania. Koncentrujemy się na praktyce inżynierskiej. Tworzenie i wykorzystywanie schematów, algorytmów oraz innych modeli stanowi jej podstawę. Rozrysowywanie procesów produkcyjnych (tzn. ujęcie modelowe zagadnienia) jest tylko częścią wybranych przedmiotów. Studenci Wyższej Szkoły Bankowej kierunku inżynieria zarządzania korzystają ze specjalistycznego oprogramowania, m.in. SAP, Comarch, AutoCAD. Posiadamy również laboratoria inżynierskie, np. Fizyki, Metrologii, Automatyki i Robotyki oraz Towaroznawstwa, w których studenci odbywają zajęcia. Pragniemy także wyjaśnić, że Wyższa Szkoła Bankowa w Chorzowie prowadzi studia inżynierskie na kierunku inżynieria zarządzania oraz studia licencjackie i magisterskie na kierunku zarządzanie. Zarządzanie produkcją i usługami to jedna ze specjalności kierunku zarządzanie dla inżynierów (studia II stopnia).
01.07.2019
29.06.2019
Kamil
Skończyłem tę uczelnię i nie polecam nowych kierunków inżynieria zarządzania i zarządzanie produkcją i usługami. Uczelnia nie jest przygotowana do tych kierunków. Inżynier powinien mieć wiedzę ścisłą a nie rysować procesy produkcyjne na kartce. Brak oprogramowania odpowiedniego dla tych kierunków. Jeżeli chcecie być specjalistami nie polecam tej uczelni. Jeśli chcecie mieć tylko dyplom to jak najbardziej bo nie jest trudno.
PP
Cześć, mam pytanie jeśli chodzi o kierunki zaoczne, jak często są zajęcia? Jest to co 2 tydzień w miesiącu czy zdarzają się częściej? I jak wygląda kwestia wf? Czy takowe zajęcia są i czy odbywają się w weekendy czy trzeba odrabiać w tygodniu(z taką sytuacją spotkałam się w innej szkole)
19.09.2018
14.02.2018
Strzelec
Czesc mam do was pytanie chcialbym zmienic uczelnie na ta . Chcialbym zaczac studia na kierunku inzynieria zarzadzania zaocznie jak wyglada to zjazdowo jak dlugo trwa semestr letni ile zjazdow jest na semestr? Jak wyglada sesja ile srednio godzin trzeba spedzic w weekend ?
majcx
Hej, jak z Informatyka na WSB ?? na poziomie?
11.02.2018
02.02.2018
MS
Pierwsze terminy są normalnie w weekendy, pozostałe mogą być w tygodniu :).
student ue
hej mam pytanie jak wygladaja egzaminy ? są pisane w tygodniu czy w weekendy ? na ue sa w tygodniu i nie bardzo mi to pasuje jako studentowi zaocznemu...
28.01.2018
26.12.2017
Tomecki
Witam, jak wyglądają studia podyplomowe w Chorzowie? Skończyłem Politechnikę a teraz ze względu na pracę chcę się dokształcić. Jak wyglądają zajęcia, zaliczenia i przede wszystkim jak często są zjazdy?
Anka 27
Anka 20 odradzasz nauke tylko dlatego, że zrezygnowałaś. Na jakiej podstawie oczerniasz wykładowcę, którego staż pracy i doświadczenia jest większy niz twój wiek ( "ukrainkę")?. Śmieszny poziom angielskiego?....wybierz ścieżkę studiów w języku angielskim. co do grubej kasy....litości, z taką znajomościa angielskiego i wiedzą, masz napewno dobra prace za dużo kasy, więc dałabys radę. Problemw tym, że jestes leniem i chcesz dostac dyplom za kasę. Byłas kiepska...nie dać rady na mikroekonomii, podczas gdy chcesz skończyc uczelnie biznesową...to sa podstawy podstaw. :)
19.09.2017
27.07.2017
rot80
Witam, poszukuję opinii o kierunku inżynieria zarządzania. Co o nim sądzicie?? Wysoki poziom? Trudny kierunek? Generalnie poszukuję kierunku żeby zrobić jakiegokolwiek inżyniera bo pracę już mam. Tylko ten że tytuł jest mi potrzebny. Szukam kierunku łatwego i przyjemnego. Pozdrawiam Dzięki za radę i opinie
asdfg
Heeeej, powiecie coś o Finansach i Rachunkowości?
26.07.2017
19.07.2017
anka_20
Tragedia, uczelnia zataja informacje (nagle po pół roku od rezygnacji okazało się, że mam jakiś dług prawie 300 zł mimo płacenia wszystkiego w terminie, przy udzielaniu informacji odnośnie rezygnacji nie zostało wspomniane że uczelnia sobie doliczy pieniądze 'za nic') , śmieszny poziom nauczania (byłam w najwyższej możliwej grupie z angielskiego a poziom niższy niż w moim liceum), chamscy wykładowcy (pozdrawiam Pana z mikroekonomii), Pani profesor z Ukrainy, która nie zna i miesza bardzo znaczenia słów polskich (momentami ciężko się połapać o czym mówi i co ma na myśli)... I to wszystko za grubą kasę. Bardzo mocno odradzam i przestrzegam!
Andrzej Nowak
Różnicy pomiędzy WSB a UE czy UŚ w poziomie nauczania nie ma...tylko dlatego, że są to Ci sami wykładowcy. Mogę nawet potwierdzić, że zajęcia na WSB czy UE wyglądają tak samo. Różnica jest w studencie i jego podejściu do nauki - albo się angażuje i chce, albo się poświęca i musi. Studiowałem na UE z kompletnymi gamoniami, którzy mieli kilkanaście poprawek, warunki i obronili się na 4. to samo na WSB. Życie zweryfikuje.
20.06.2017
24.05.2017
tir
Polecam turystykę i rekreację. Kierunek ciekawy, multidyscyplinarny, praktyczny. Szkoła spełniała moje wszystkie wymagania co do tego kierunku. Nigdy nie było problemów organizacyjnych. Polecam
OLga
czy jeszcze można złożyć dokumenty?
14.10.2016
23.09.2016
asd1234
W chorzowie*
asd123
Witam, wybieram się zaocznie do WSB we Wrocławiu na Logistyke, mógłbym prosić o opinie tej uczelni i kierunku? Jakieś wady i zalety?
22.09.2016
05.08.2016
mgr Edi
i jeszcze w kwestii ,,kupowania dyplomów". Szczerze wątpię by ktoś mógł sobie na tej uczelni ,,kupić" dyplom. Może pracę dyplomową, jak mu się nie chciało napisać samemu albo był na to za głupi ale nie dyplom ukończenia. W to nie uwierzę. Ci co tak mówią zazwyczaj mają tzw. niepełne wyższe; czyli studiowali jeden - dwa semestry ale później im jakoś nie poszło. Też kiedyś byłem ministrantem ale księdzem nie zostałem, więc w kwestii wiary jestem oszczędny w ocenach. A teraz możecie mnie hejtować, że podstawiony pracownik wsb, itp. itd a ja swoje wiem i tym którzy chcą na poważnie studiować i skończyć - polecam
mgr Edi
Kończyłem w tej uczelni licencjata i magistra. Być może są lepsze - na pewno są. Niemniej obiektywnie trzeba przyznać. Lenie, osoby o słomianym zapale, wieczni malkontenci zawsze będą krytykować wszystko i wszystkich. Niektóre sprawy i wykładowcy wkurzali człowieka ale gdyby wszystko było słodko i bezboleśnie to nie byłyby studia tylko szkółka niedzielna. Ogólna ocena pozytywna. Gdy słyszę jakie ,,schody" uczelnie potrafiły fundować swoim studentom to WSB wypada bardzo przyzwoicie na tym tle. Koszty? wystarczy czytać co się podpisuje w umowie i nie będzie się zaskoczonym. Wszystkie uczelnie proponują porównywalne stawki tylko trochę inaczej skonfigurowane. Egzaminy? Przyjąłem jedna zasadę: jestem obecny na wszystkich wykładach i ćwiczeniach bez wyjątku (przez 5 lat opuściłem jeden wykład) i słucham, a nie bawię się komórką. Efekt? Skończone studia mgr ze średnią 4,5, chociaż bywały przedmioty i wykładowcy naprawdę wymagający. Wy też możecie, tylko jak słyszę, że ktoś krytykuje uczelnię po tym jak wytrzymał na niej jeden rok i przerwał naukę to... sorry gówniarstwo, dziecinada. Tacy nie powinni się wypowiadać o uczelni bo myli im się łuczywo z dupczywem
05.08.2016
06.02.2016
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
psychologia w biznesie
zainteresowal mnie ten kierunek - Psychologia w biznesie, z tym że on jest pokazany jako Nowość. Czy to znaczy, że obecnie jest pierwszy rocznik studentów (od października 2015 roku), na tym kierunku??? Czy to jest wpisane na następną rekrutację od 2016 roku? Jeśli już są studenci tego kierunku, to chętnie bym się dowiedziała czegoś więcej od Was i waszych odczuć, czy warto?
06.11.2015
19.10.2015
Inżynier państwowej uczelni
Na WSB studiują ludzie z przeciągiem między uszami. Prywatne uczelnie typu Wyższa Szkoła Baranów to plaskacz w twarz ludziom z jakimkolwiek poziomem inteligencji.
studentka007
Jestem studentką 2 roku na WSB w Chorzowie na kierunku zarządzanie zaocznie i bardzo sobie chwalę :) wykładowcy konkretni, mają dla studentów czas, odpowiadają na pytania. Dawno już minęły czasy, gdzie można było "kupić dyplom", także i tutaj trzeba się starać i jest co robić podczas sesji, a jeśli ktoś chce się czegoś dowiedzieć, nauczyć to bez własnych chęci nawet najlepszy uniwersytet na świecie mu nie pomoże. Czesne w porównaniu do państwowych uczelni jest takie samo, a nawet niższe, tym bardziej w opcji gwarantowane stałe czesne. Zawsze znajdzie się ktoś komu nie będzie pasować. Jednak ja mogę WSB w Chorzowie szczerze polecić, moi znajomi są także zadowoleni.
25.08.2015
25.08.2015
studentka007
Jestem studentką 2 roku na WSB w Chorzowie na kierunku zarządzanie zaocznie i bardzo sobie chwalę :) wykładowcy konkretni, mają dla studentów czas, odpowiadają na pytania. Dawno już minęły czasy, gdzie można było "kupić dyplom", także i tutaj trzeba się starać i jest co robić podczas sesji, a jeśli ktoś chce się czegoś dowiedzieć, nauczyć to bez własnych chęci nawet najlepszy uniwersytet na świecie mu nie pomoże. Czesne w porównaniu do państwowych uczelni jest takie samo, a nawet niższe, tym bardziej w opcji gwarantowane stałe czesne. Zawsze znajdzie się ktoś komu nie będzie pasować. Jednak ja mogę WSB w Chorzowie szczerze polecić, moi znajomi są także zadowoleni.
daria.lasota
Droga koleżanko, chyba muszę Cie uświadomić, że każda uczelnia, nawet najlepsza ma prawo nie otworzyć kierunku jeśli jest zbyt mało chętnych... i nie ma w tym winy uczelni czy władz....
12.08.2015
26.07.2015
Z
Najpierw zapewniają, że kierunek zostanie otwarty, a później MAILOWO wysyłają wiadomość, w której piszą, że jednak w tym roku kierunek niezostanie otwarty i można zapisać się na inny. Pożałowania godna uczelnia.
psychologia w bisnesie
jaka mam pewność, że ten kierunek * w przygotowaniu ... będzie od października realizowany?
30.03.2015
24.03.2015
jakie kierunki?
coś mi się nie zgadza z ich kierunkami, czy wsb ma politologię? bo tu jest w wykazie, a na stronie nie podają?
marika88
Studiuję ekonomię w WSB w Chorzowie i jestem zadowolona z efektów nauczania, w tym momencie jestem na 2 roku i już dorywczo pracuję w zawodzie, zarobki przyzwoite i obiecana stała praca po ukończeniu studiów ;)
26.01.2015
31.12.2014
jjj
luzik? zależy na której uczelni, Turystyka na UŁ ma no stop kocił, podział na 3 trymestry a nie 2 semestry sprawia ze cały rok mamy zapchany wyjazdami, praktykami, obozami itp...
chromatyczny
kierunek TiR - generalnie troche zakuwania, no może nawet więcej niz trochę , cha, cha, na szczęśćei niektóre zagadnienia dość przyjemne, noooo a poza tym luzik, raczej studia dla hobby lub papieru niż wielkiej kariery (choć i to niewykluczone, w ońcu w tej branży także potrzebują menegerów)
26.10.2014
20.09.2014
fifi
interesuje mnie Turystyka i Rekreacja .... może napisać ktoś, kto jest na II albo II roku?
kamazzz
niekoniecznie hadroo, osobiście jestem zdania ze wydziały zamiejscowe prezentują bardzo podobny poziom jak jednostki główne a jest to często spowodowane tą samą kadrą wykładowców lub po prostu utrzymywaniem poziomu aby nie odstawać od uczelni macierzystej ;)
02.09.2014
07.08.2014
hadroo
O zamiejscowych placówkach trudno znaleźć opinie, na ogół chodzą tam osoby z "okolicy" dlatego często możemy się rozczarować...
sieQ
W relacjach w cztery oczy traktują studenta całkiem w porządku. Ale za plecami różne rzeczy się odczuwa. Chyba nie o to chodzi. W końcu prywatna szkoła, jak się komuś podwinie noga to najlepiej niech zaczyna i płaci od samego początku, a jak! I to nie jest kwestia tego, jak inni mówią, że się olewa egzaminy. Szkoła przyjazna ludziom? Chyba tym, którzy są w liceum...
02.07.2014
01.07.2014
wsb
a co tu tak mało opinii? dlaczego studenci WSB nie piszą więcej?
rafal
hej mam pytanie do was czy ciężko jest na kierunku zarządzanie specjalizacja menedżer BHP jaki jest poziom na tej uczelni w moim przypadku mam ponad 12 lat przerwy od nauki proszę o komentarze
12.06.2014
29.05.2014
marysia
nie rozumiem skąd tyle negatywnych opinii o WSB, moim zdaniem to bardzo dobra szkoła...a jeśli ktoś olewa zajęcia, z każdego egzaminu ma po 3 terminy to wcale sie nie dziwie ze narzeka na uczelnie i ilość wydawanej kasy... ważcie sie za naukę!
krucza
weźcie się lepiej za naukę i zrozumcie, że studiowanie do czegoś zobowiązuje, bo jak bedziecie sie przemykac przez poprawki i kolejne terminy, to kasa będzie szła bokiem na konto uczelni, a nie na Wasze przyjemności, sorry, nie ma zmiłuj, jak się nauczysz, to zdasz, jak zdasz, to nie płacisz za poprawkę, koniec kropkka, a z zajęć każdy wynosi tyle, ile chce, a może bardziej potrafi, bo chyba nie wszyscy powinni mieć tytuł licencjata czy magistra
11.10.2013
01.10.2013
frog
jeżeli chcecie studiów w luźnym klimacie, bez wielkiej napinki, to sądzę osobiśćie ze WSB się sprawdzi.
pic na wode
dokladnie tak, przyjmuja na studia na spec jaka chcesz, a potem Cie przezucaja na inna, a ze CI szkoda roku to sie decydujesz...odradzam!!!
12.09.2013
17.08.2013
praca.dyplomowa@op.pl
Pomoc w pisaniu wzorów prac licencjackich i magisterskich. Uczciwa współpraca. Ewentualne poprawki w cenie pracy. Szczególnie zapraszamy do współpracy studentów nauk społecznych. praca.dyplomowa@op.pl
bodzio
uczelnia bez wiekszych stresów, jak się choć trochę przyłozysz - to dasz radę i do przodu, jakby co masz poprawkę, można się dogadać, zajecia w wiekszości zgodnie z planem, bajzlu nie ma, jak w innych szkolach, ale faktem jest, ze specjalnosci nie otwieraja wszystkich, ktore oferowali
15.07.2013
24.06.2013
S.K.
Jeśli ktoś chce prześlizgnąć się przez studia czyli jak nie zaliczy np. zerówki to pójdzie na 1 termin, potem na 2 termin, potem pomęczy wykładowcę żeby mu dał szansę i w końcu będzie miał warunek lub co gorsza powtarzanie przedmiotu, to niech potem nie narzeka że uczelnia od niego ciągnie kasę! Ludzie, którzy wiedzą po co tu przyszli i regularnie uczęszczają w zajęcia, nie mają problemu z zaliczeniem sesji. Trzeba się uczyć jeśli chce się mieć wszystko zdane w 1 terminie, a wiem coś o tym bo jestem już na II stopniu. Dla nieuków i kombinatorów jest tak jak napisałam w pierwszym zdaniu, czyli długo i drogo do końca. 90% wykładowców, którzy są z publicznych uczelni, w tym z UE, starają się dać z siebie dużo. Co do pracy licencjackiej, nie szłyszałam komentarza od żadnego z kolegów czy koleżanek, że było łatwo, czego dowodem może być fakt, że niektórzy (czytaj: myśleli, że będą mieć łatwo) ciągle bujają się z pracą i obroną. Koleżanka studiuje na UE w Katowicach i ciągle jest niezadowolona. Ma okienka między zajęciami, na egzaminy jeździ w środku tygodnia i nikt się nimi nie przejmuje, jeśli mają jakieś obiekcje co do wykładowcy czy samych wykładów. Tak więc mogę polecić WSB tym, którzy wiedzą po co płacą i wymagają.
wsb-studnia bez dna
jak nie masz na co wydac kasy, zapisz sie na WSB, oni na pewno zadbaja o twoje wydatki. Za wszystko trzeba placic, i to nie jakies male sumy, czesne rosnie z roku na rok i nic na to nie mozna poradzic. Co do poziomu to jest mega przecietny, i nie mozna powiedziec ze to jakas wybitny uczelnia bo to byloby duze przeklamanie. Szkola ma duza kasy i wydaje ja na promocje, kuszac takich jak ja, ktorzy potem wala glowa w mur z rozpaczy keidy sie to w koncu skonczy!! Nie polecam!!!!!
27.05.2013
28.04.2013
mgoga
na wsb zrobiłam licencjat, bez problemów; na mgr poszłam na uś i to był błąd; wsb jest bardziej przyjazna organizacyjnie dla studenta, a w samym sposóbie prowadzenia zajęć nie ma większej różnicy
Tommy
Na pewno jeśli chodzi o traktowanie studenta to na WSB jest milion razy lepiej niż na USiu... dlatego jeśli ktoś narzeka na WSB i się przeniesie na UŚ, to szybko zatęskni...
10.02.2013
03.02.2013
pablo
dobra praca sama nie przyjdzie, minimum wysiłku musicie łożyć w naukę, no nie ma zmiłuj, studia i mgr do czegoś zobowiązują
Olek
WSB w Chorzowie to masakra....nie zostalam dopuszczona do obrony gdyz wyjechalam za granice i promotorce sie to nie spodobalo po czym kochana szkola wystawila mi rachunek za powtarzanie semestru badz tez roku, 2500 zl, ktore zaplacilam. I po tygodniu od zaplacenia 2,5 tys zlotych zostalam SKRESLONA Z LISTY STUDENTOW i dostalam list ze musze zaplacic 10 zlotych za skreslenie z listy...wszystkich serdecznie odradzam ta uczelnie, nie jest nawet za bardzo lubiana przez pracodawcow (a to wiem po wlasnych doswiadczeniu) ....wiec SZKODA KASY!!
15.10.2012
27.08.2012
podyplomowe
czy ktoć robił u nich studia podyplomowe z marketingu lub sprzedaży? albo coś pokrewnego? jak jest? warto?
mija
czy ktoś mógłby mi napisać jak tu wygląda politologia? słyszałam złe opinie o tej szkole, plus wydział zamiejscowy też nie jest chwalony plus politologia która nie jest podobno superprzyszłoścowa. nie brzmi to zachęcająco, ale chyba będę zmuszona tu studiować
16.07.2012
11.07.2012
piotr
poczatkowo nie mialem przekonania do tej uczelni, zreszta tak samo jak nie mam przekonania do prywatnych uczelni, ale moje obawy okazały sie nie słusze. nie wiem jak innym ale mnie sie tutaj podoba. Studiuje finanse i rachunkowosc, jestem po 2 roku.nie jestem jakims orłem a sesje zaliczałem zawsze bez większych problemów.
kasoumilacze
dla mnie to uczelnia ciagnaca kase i tyle...poziom mocno sredni, osobiscie odradzam, sa w chorzowie lepsze szkoly z tego co wiem
14.06.2012
05.03.2012
blogger
@Karola i to własnie pokazuje różnicę w podejściu studentów dziennych i zaocznych do WSB. każdy ma swoje racje i po swojemu odbiera pewne rzeczy. ja znam więcej jednak ludzi z zaocznych i znaczna część ma złe zdanie o tej uczelni.
Karola
@Blogger: dziennie :) ale mam znajomych na zaocznych i też nie narzekają :D
27.02.2012
26.02.2012
blogger
@Karola a studiujesz dziennie czy zaocznie?
Karola
Koledze bloggerowi się nie podoba, a mnie i owszem ;) Wyjazdy integracyjne i imprezy jak najbardziej ok. Wykładowcy są różni, w zależności od przedmiotu, ale z każdym da się jakoś dogadać. ;) Sklepik i bar jak dla mnie są wystarczające, biblioteka również ( zawsze znajduję książki jakie mnie interesują w danym momencie) Parking jest dość duży, no jedynie z czym mogę się zgodzić to skomplikowana konfiguracja sieci. :/ . Dojazd do uczelni jest w miarę dobry, zajęcia na studiach dziennych dopasowane do potrzeby studentów. Sesja jest również dopasowana gdyż prawie wszyscy wykładowcy konsultują ze studentami jej terminy, tak aby wszystkim to pasowało. ;)
25.02.2012
24.02.2012
blogger
od października mam wolne od WSB. na razie podjąłem decyzję, że odpuszczam mgra. a jeżeli nawet się zdecyduję go robić to nie będzie jednak ta uczelnia.
dzieki Blogger
Gosciu, jestes niesamowity, szkoda, ze innym sie tak nie chce pisac, od serca, wyczerpujaco, konkretnie, wielkie dzieki, bo twoje slowa sa bardzo pomocne, moze sie spotkamy w pazdzierniku
24.02.2012
23.02.2012
blogger
kierunki kształcenia: kilka kierunków a w nich po kilka specjalizacji (nie ma co się łudzić, że idąc na dany kierunek i specjalizację na pewno będziemy ją studiować - nie zawsze się otwierają specjalizacje w szczególności na studiach dziennych. znajoma miała sytuację, że musiała się przenieść z dziennych na zaoczne żeby studiować wybraną specjalizację) licencjat - magisterka: idąc na licencjat nie ma gwarancji, że będzie możliwość kontynuowania nauki na poziomie mgra podejście do studentów: zaoczni - maszynki do zarabiania kasy, dzienni za to dostają wszystko od wyjazdów za granicę po integracyjne czy imprezy. oferta zawsze do wszystkich, ale zawsze wypada w trakcie sesji przed egzaminami albo w trakcie zjazdów studentów zaocznych. wykładowcy: znaczna część kadry jest po prostu z Uniwersytetu Ekonomicznego, Śląskiego i Polibudy. wymagają tyle co na dziennych jak nie więcej i totalny brak zrozumienia osób pracujących (zdarzają się egzaminy studentów zaocznych np. w czwartek o 9) trudno pisać o konkretnych osobach bo one ciągle się zmieniają. zaplecze: mały sklepik, mały bar, średnia biblioteka i czytelnia komputerowa, szatnia, punkt ksero, internet bezprzewodowy ( po dostaniu maila, loginu i konfiguracji sieci - dosyć skomplikowane), parking (zbyt mały) miejsce zajęć: zajęcia mają miejsce na ul Sportowej w Chorzowie (obok DTŚ na wysokości Castoramy), w pobliskim gimnazjum (i chyba technikum o ile jeszcze współpracują z nimi) zajęcia: dzienni 3 razy w tygodniu, zaoczni weekendy co 2 tygodnie sesja: tak jak wszędzie, czasem egzaminy przez neta i zaocznym trafiają się kwiatki w postaci egzaminów w ciągu tygodnia o godzinach porannych warunki: 200 zł (za przedmiot) zdawany w następnej sesji - podejście w sesji normalnej i poprawkowej
arturK
haslo \"uczelnia spoko\" to troche malo, bo chyba wiekszosc maturzystów chcialaby wiedziec duzo wiecej, ja wiem, ze nie kazdy podchodzi do nauki ambicjonalnie, ale jak czytam, ze szkola jest OK, spoko, fajnie - to mam wkurw. Bo jak to rozumiec? ze niczego nie wymagaja od studentow? a moze wymagaja, sa zangazowani i bardzo wiele staran czynia, by wiedza zostala w ich glowach?. Kiedy mnie interesuje Ekonomia na WSB, to ja chce przeczytac, kto prowadzi zajecia? skad jest kadra? z iloma doktorami, profesorami bede mial cwiczenia? na jakim poziomie sa jezyki obce? jakie sa warunki studiowania i zaplecze ulatwiajace zycie na dziennych (stolowka, bar, czytelnia, net). Interesuja mnie konkrety, a nie luzne hasla.
23.02.2012
22.02.2012
patryk2434
Bardzo miłą i przyjazna uczelnia, nauczyciele są spoko ;)
Jacek
mysle o politologii na WSB w Chorzowie, czy moglibyscie napisac cos wiecej o poziomie zajec, kto prowadzi cwiczenia, ile osob zostaje na drugi rok, z czym sa najwieksze problemy?
21.02.2012
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Uniwersytet Gdański
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Akademia Zamojska
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Politechnika Lubelska
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Politechnika Poznańska
  • Politechnika Częstochowska
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Politechnika Łódzka
  • Uniwersytet Opolski
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Coventry University Wrocław
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej