Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii to jedna z młodszych jednostek uczelni, funkcjonuje od 2005 roku.
Wydział posiada uprawnienia do nadawania stopnia naukowego doktora habilitowanego nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia.
Do celów strategicznych Wydziału należy prowadzenie badań naukowych w obszarze technologii, biotechnologii i żywienia człowieka a także w zakresie szeroko pojętych nauk o żywności; kształcenie wysoko kwalifikowanych kadr dla gospodarki regionu i kraju oraz stała poprawa jakości nauczania; prowadzenie ścisłej współpracy z innymi jednostkami naukowymi i przemysłem w obszarze badań naukowych i prac aplikacyjnych oraz upowszechnianie wiedzy, postępu technologicznego i technicznego a także dbałość o wysoko wykwalifikowaną kadrę dydaktyczną i modernizacja bazy dydaktycznej i naukowej.