Wydział Technologii Żywności
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
30-149 Kraków, Balicka 122, tel.: 12 662 47 48, email: wtzyw@urk.edu.plWydział Technologii Żywności w obecnym kształcie funkcjonuje od 1994 roku, choć początki nauczania w dyscyplinie technologii żywności sięgają końca XVIII wieku.
Obecnie jego strukturę tworzą:
- Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
- Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności
- Katedra Chemii
- Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
- Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych
- Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
- Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia
- Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż
- Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
Wydział posiada pełne prawa akademickie do doktoryzowania i habilitowania.
Studenci - pasjonaci nauki i ciekawych wyzwań mogą uczestniczyć w spotkaniach Koła Naukowego Technologów Żywności, w skład którego wchodzi ponad 20 sekcji tematycznych.
Jakie kierunki oferuje Wydział Technologii Żywności
b
browarnictwo i słodownictwo d
dietetyka f
food engineering food processing, safety and quality t
technologia żywności i żywienie człowieka Jakie inne kierunki oferowane są przez uczelnię
a
agriculture (studia w języku angielskim) architektura krajobrazu b
biogospodarka bioinformatyka i analiza danych bioinżynieria zwierząt biologia stosowana biotechnologia browarnictwo i słodownictwo d
dietetyka e
ekonomia environmental and plant biotechnology etologia i psychologia zwierząt f
food engineering food processing, safety and quality g
gastronomia i catering dietetyczny geodezja i kartografia gospodarka przestrzenna i
interdisciplinary bioeconomy studies international master of horticultural science inżynieria i gospodarka wodna inżynieria mechatroniczna inżynieria środowiska l
leśnictwo o
ochrona środowiska odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami ogrodnictwo r
renewable energy sources and waste management rolnictwo s
sztuka ogrodowa t
technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych technologia żywności i żywienie człowieka transport i logistyka w
weterynaria winogrodnictwo i enologia z
zarządzanie zarządzanie i inżynieria produkcji zootechnika