Ocena uczelni


Komentarze (136)


  • PIELĘGNIARSTWO MGR

    OD TEGO ROKU PIELĘGNIARSTWO II STOPNIA MGR MOŻNA TEŻ STUDIOWAĆ NA GWSH W KATOWICACH.................... Z PEWNOŚCIA TANIEJ NIZ NA SUM-ie
    5/21/19
  • Fizjoterapia

    Baardzo proszę o informacje o stacjonarnej fizjoterapii ll stopnia. Lepiej iść na ŚUM, AWF czy może w inne miejsce na Śląsku?
    5/5/19
  • wre

    WNOZ podpisuje się pod poniższym postem
    4/3/19
  • ambitniizawiedzeni

    Czy to jest kolejna kpina ?! Ciągle odwołane wykłady, przedmioty nie mające w ogóle miejsca i nie odbywające się, pseudo-zaliczenia nie sprawdzające poziomu wiedzy w żadnym stopniu a gdy już się zdarzą : zajęcia trwające 15 min, a w planie wpisane na 5h lekcyjnych, zamiast zajęć klinicznych ciągłe siedzenie na korytarzach szpitalnych oczekując aż łaskawie jakiś lekarz znajdzie dogodne miejsce gdzie przesiedzimy nie robiąc kompletnie nic przez 40 min i pójdziemy do domu.Cały tydzień zajęć akademickich można zmieścić w 45 minutach zajęć przeprowadzonych od niechcenia i nie na temat. Całkowity brak kompetencji ze strony kadry. W imieniu całego roku informujemy, że sprawa zostanie zgłoszona do odpowiedniej instancji, która w końcu w odpowiedni sposób zrobi z tym porządek, mamy nadzieje że z bardzo poważnymi konsekwencjami (z całym szacunkiem) dla Osób odpowiedzialnych za naszą edukację.
    4/3/19
  • fizjoterapia

    Polecacie fizjoterapię na tej uczelni? Przeczytałam opinie niżej i widzę że nie są zbyt pochlebne, ale może z fizjoterapią jest inaczej. Będę wdzięczna za wszelkie informacje :)
    3/9/19
  • Dietetyka

    Zdecydowany brak poszanowania studenta. Na tej uczelni to prowadzący ZAWSZE ma rację, a Ty nawet nie próbuj się wdawać w dyskusję bo to i tak nic nie da. Wielu prowadzących ma swoje własne zasady i reguły, które czesto odbijają się w sposób krzywdzący na sudentach, którzy nie są w stanie z tym kompletnie nic zrobić. Pani dziekan czesto wie o nieprzestrzeganiu zasad przez pracowników, jednakże uśmiecha się kpiąco i wzrusza ramionami zamiast wprowadzić porządek.
    3/8/19
  • Admin

    Komentarz usunięty.
    2/17/19
  • dietetyka

    Przedmioty błahe w ogóle nie przydatne najciężej zdać. Najbardziej robią pod górkę wykładowcy których przedmioty są potrzebne jak rolnikowi stetoskop... Przedmioty ważne są totalnie olewane. Broń boże przed zachorowaniem w toku nauczania. Co drugi to lekarz z zawodu a żaden z nich nie rozumie, że student też choruje.. Jesteś chory/a? Masz problem. Myśl nad tym jak odrobisz zajęcia. Jednym słowem dramat. Szacunek dla studenta to jest jakiś dramat. Szczerze nie polecam tej uczelni.
    2/1/19
  • BEZNADZIEJA

    JAK DLA MNIE SZKOŁA PRZEREKLMOWANA. CZĘSTO ODWOŁUJĄ ZAJĘCIA, ZMIENIAJĄ GRAFIKI I NAWET NIE RACZĄ POINFORMOWAĆ O TYM STUDENTÓW KTÓRZY przecież dojeżdżają z daleka. Maja nas za nic...... Szczerze wole uczelnie prywatna gdzie za te same kierunki płaci sie mniej i ten sam poziom nauczania bo czesto ci sami wykladowcy..............
    12/6/18
  • kaska

    szkoła ogólnie niezła, ale warto i to zdecydowanie poprawić komunikację ze studentami. Zwłaszcza gdy chodzi o zajęcia które są odwoływane na ostatnia chwilę i nie ma jak się o tym dowiedzieć. To kwestia automatyzacji, zbiorczych sms-ów, prościzna dla ogarnietego informatyka .... no tylko trzeba chcieć po stronie uczelni.
    12/4/18
  • HURRA

    OD 2019 r. GWSH W KATOWICACH PIOTROWICACH WPROWADZA STUDIA II STOPNIA MGR NA KIERUNKU PIELĘGNIARSTWO.....................także SUM straci na pewno kandydatów na ten kierunek...................
    11/24/18
  • Patrycja

    Hej, czy jest tu ktoś po biotechnologii medycznej?
    11/10/18
  • Talcia

    Witam, czy ktoś się orientuje jakie są progi punktowe aby dostać się na studia licencjackie niestacjonarne z kosmetologii?
    10/11/18
  • Goja

    Po pierwsze - błagam - nie piszcie wielkimi literami, to aż boli gdy się patrzy. Po drugie - rozważam studia podyplomowe na kierunku Kosmetologii z elementami medycyny estetycznej i mam w związku z tym pytanie: czy ktoś robił i ma zdanie na ten temat? warto? będę wdzięczna za informacje, im więcej tym lepiej, z góry dziękuję i pozdrawiam :-)
    9/28/18
  • OLA

    CZY KTOŚ MOŻE NAPISAĆ CZY PRAKTYKI NA PIELĘGNIARSTWIE ZAOCZNYM MGR II STOPNIA SĄ W WAKACJE CZY W CIĄGU ROKU AKADEMICKIEGO???
    9/22/18
  • ode mnie

    Z dystansu o Wydz. Farmaceutycznym = ŚUM to uczelnia dla ludzi o stalowych nerwach. Musisz być mega zdeterminowany i poświęcić większość swojego cennego czasu na naukę. Nie licz na taryfę ulgową. Niestety dużo nauki, mnóstwo kolokwiów, chyba podobnie jest na lekarskim.
    9/18/18
  • anka

    CZY KTOŚ WYBIERA SIĘ NA ZAOCZNE PIELEGNIARSTWO MGR OD PAZDZIERNIKA 2018??? Lub jest tu ktos kto chodzi/ł? i może napisać ja to wygląda? Czy faktycznie na zajecia trzeba dojerzdzac do roznych miast i czy jest to mozliwe żeby zdążyć autobusem, czy trzeba mieć auto?? czy jest ciężko??? czy jest duzo praktyk i czy sa na tygodniu? prosze o info??
    7/28/18
  • Mik

    Witam. Czy gdzieś na Śląsku znajdę uczelnię oferująca studia II stopnia w trybie niestacjonarnym o kierunku higiena stomatologiczna lub zdrowie publiczne, kierunek: higiena stomatologiczna?
    7/26/18
  • muszla

    szkoda, że my tu piszemy, i pytamy .... a nikomu się nie chce odpowiadać nam i odpisywać, a dodzwonić się nie można albo nic nie wiedzą, może jakaś grupa jest na Fejsie bardziej aktywna, gdzie można by pogadać???
    7/26/18
  • ZDROWIE PUBLICZNE

    Jest tu ktoś, kto studiuję zdrowie publiczne higiena dentystyczna albo przynajmniej ogólnie zdrowie publiczne ? Koniecznie potrzebuję porozmawiać z kimś, kto jest mi w stanie powiedzieć, jak wyglądają te studia i zajęcia, bo jak na razie przeczytałam same złe opinie i nie chcę się w to pakować, jeśli faktycznie tak źle to wygląda.. Jeśli ktoś się odezwie to podam mu nr telefonu, bo wolałabym rozmawiać przez telefon.
    7/11/18
  • izz

    CZY JEST TU KTOS KTO WYBIERA SIE NA PIELEGNIARSTWO II STOPNIA MGR, ZAOCZNE NA ŚLĄSKIM UNIWESRYTECIE MEDYCZNYM W KATOWICACH?????????
    6/30/18
  • anka

    INFO DLA CHCĄCYCH STUDIOWAĆ PIELĘGNIARSTWO II STOPNIA MGR: GWSH W KATOWICACH PIOTROWICACH WPROWADZA STUDIA MGR (na razie czekają na decyję )......................
    6/28/18
  • Martkk

    Hejcia, wybieram się na fizjoterapię na ŚUM, czy jest ktoś, kto mógłby opisać troszkę jak tam jest? Baaardzo byłabym wdzięczna :))
    6/14/18
  • izza

    JOANNO: zgadzam się z postem Beti poniżej. Teraz wszystkie pielegniarki dorabiają mgr do specjalizacji żeby mieć podwyżki. I nie ważne jaka szkołe skonczysz, liczy się twój tytuł zawodowy. Przecięż pielegniarki ( bo tu akurat o nich mowa ale nie tylko ich to dotyny ) ktore sa przyjmowane do pracy nie mają sprawdzanego dyplomu jakiej jest szkoly tylko liczy się ich wykształcenie, lub te ktore kandyduja na wyższe stanowiska i oczekują podwyżek w związku z tytulem np mgr tez nie mają sprawdzanej ukonczonej szkoły tylko tytuł zawodowy. W przeciwnym razie szkoly typu GWSH nie kształciłyby sudentów a do nich tez nikt by do nich nie chodził gdyby nikt nie chciał po nich zatrudniać.........A tak na marginesie, sama skonczyłam licencjat pielegniarstwa NA SUM W katowicach a mgr robiłam w prywtnej i wierz mi że w tej prywatnej więcj mnie to kosztowało niz na panstwowej. Było bardzo ciężko, a anatomia to był koszmar.Poza tym na prywatnych uczelniach ucza wykladowcy z tych panstwowych. Wszystko tez zalezy na jakich nauczycieli trafisz.
    6/12/18
  • beti

    DO JOANNY: ja chodzilam na Śląski Uniwerytet Meyczny w Katowicach 5 lat pielegniarstwa, i wierz, mi nauka i poziom jest w zalezności na jakich wykladowców i ich humory trafisz. Licenjcat to był pic na wode, niczego nasz nie nauczyli, w szkole jeden wielki bałagan, odwolywane zajęcia gdzie nawet nie raczyli nas o tym poinformować a dojeżdżalismy nieraz wiele km, a na mgr już trovche wiecej wysilku, choc tez był lajcik, achyba powinno byc odwrotnie. Tak naprawde dopero praca cie nauczy wszystkiego. A po za tym, kto patrzy jaką szkolę skonczylaś,? Liczy sie to co masz przed nazwiskiem taka prawda. Teraz wszystkie pielegniarki dorabiają mgr do specjalizacji żeby mieć podwyżki i myslisz że ktoś patrzy w papier jaka szkole skonczylaś????? One koczą szkoły typu Wyższa szkoła planowania strategicznego, (WSPS) , WSM itp.....I każda z nich u mnie po skonczeniu dmgr dostała podwyżkę a i są na stanowiskach niektóre.........
    6/12/18
  • beti

    DO JOANNY: ja chodzilam na Śląski Uniwerytet Meyczny w Katowicach 5 lat pielegniarstwa, i wierz, mi nauka i poziom jest w zalezności na jakich wykladowców i ich humory trafisz. Licenjcat to był pic na wode, niczego nasz nie nauczyli, w szkole jeden wielki bałagan, odwolywane zajęcia gdzie nawet nie raczyli nas o tym poinformować a dojeżdżalismy nieraz wiele km, a na mgr już trovche wiecej wysilku, choc tez był lajcik, achyba powinno byc odwrotnie. Tak naprawde dopero praca cie nauczy wszystkiego. A po za tym, kto patrzy jaką szkolę skonczylaś,? Liczy sie to co masz przed nazwiskiem taka prawda. Teraz wszystkie pielegniarki dorabiają mgr do specjalizacji żeby mieć podwyżki i myslisz że ktoś patrzy w papier jaka szkole skonczylaś????? One koczą szkoły typu Wyższa szkoła planowania strategicznego, (WSPS) , WSM itp.....I każda z nich u mnie po skonczeniu dmgr dostała podwyżkę a i są na stanowiskach niektóre.........
    6/12/18
  • Joanna

    Ha ha ha gwsh i pielęgniarstwo... Jak to wygląda na dyplomie później. Ukończyła pielęgniarstwo w uczelni handlowej ha ha ha. Tak samo tyczy się kosmetologii. Uczelnia medyczna i tylko medyczna, nie jakaś popaprana gwsh. Tak właśnie słyszałam,że anatomia tylko liźnięta , mniej notatek niż na uczelni medycznej. Bez komentarza
    6/10/18
  • anka

    INFO DLA CHCĄCYCH STUDIOWAĆ PIELĘGNIARSTWO II STOPNIA MGR: GWSH W KATOWICACH PIOTROWICACH WPROWADZA STUDIA MGR (na razie czekają na decyję )......................
    6/10/18
  • anka

    INFO DLA CHCĄCYCH STUDIOWAĆ PIELĘGNIARSTWO MGR: GWSH W KATOWICACH WPROWADZA STUDIA MGR (narazie czekają na decyję)......................
    6/10/18
  • no

    http://rankinguczelnistomatologicznych.pl/ranking-na-rok-2018-2019/ Na prośbę Prorektora ds. Kształcenia Podyplomowego i Ustawicznego prof. dr. hab. n. farm. Stanisława Boryczkę oraz Dziekana Wydziału Lekarskiego z Oddziałem Lekarsko-Dentystycznym w Zabrzu prof. dr. hab. n. med. Macieja Misiołka (w związku z ich stanowiskiem z otrzymanego pisma z dnia 25.05.2018r.), plusy i minusy Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w tej edycji nie będą pokazywane. Jest to dobra wola organizatorów rankingu, w związku z faktem, iż zależy nam nie na powstawaniu konfliktów z uczelniami, tylko na aktywnych działaniach, mających poprawić obraz kształcenia stomatologów w Polsce. Liczymy, że wraz ze wzrostem popularności naszego rankingu cel naszych działań zyska większe zrozumienie pośród władz poszczególnych uczelni i pozwoli na faktyczną poprawę poprzez rozwiązywanie obecnych problemów.
    6/2/18
  • Daria

    Wybieram się na studia stacjonarne na pielęgniarstwo. Czy mógłby mi ktoś przybliżyć, jak to wszystko wygląda?? Będę wdzięczna :)
    5/29/18
  • anka

    CZY KTOŚ WYBIERA SIĘ NA ZAOCZNE PIELEGNIARSTWO MGR OD PAZDZIERNIKA 2018??? Lub jest tu ktos kto chodzi/ł? i może napisać ja to wygląda? Czy faktycznie na zajecia trzeba dojerzdzac do roznych miast i czy jest to mozliwe żeby zdążyć autobusem, czy trzeba mieć auto?? Glownie jestem tym zainteresowna bo nie jestem zmotoryzowna...Moj mail jakby ktos byl pomocny mi odpisać? shakirda@wp.pl
    5/7/18
  • Kosmetologia

    Proszę o opinie na temat kosmetologi
    5/4/18
  • studentkapielegniarstwa

    studiuję pielęgniarstwo na ŚUM-ie i osobiście nie polecam. Jeśli masz opcję studiowania tego kierunku gdzieś bliżej to wybierz właśnie tą opcję ;)
    4/26/18
  • pielęgiarstwo

    Ktoś się wybiera od października na pielęgniarstwo? ;> Mile widziane jakiekolwiek opinie o tym kierunku ;)
    4/23/18
  • Olixs

    Ktoś coś na temat pielęgniarstwa?
    3/29/18
  • Sandra

    Czy ktoś mógłby napisać opinie na temat kierunku Kosmetologii na uczelni w Sosnowcu? Jak jest z wyposażeniem sal praktycznych, czy kosmetyki musicie kupować sobie sami? Z góry dziękuje
    2/28/18
  • Zuza

    Dziękuję bardzo za rozjasnienie sprawy. :D napewno wezmę to pod uwage
    1/24/18
  • prawie położna

    I żeby nie było, że studiowanie położnictwa nie ma żadnych plusów... Po tych studiach spokojnie dasz sobie radę na medycynie, niemało przedmiotów się powiela. Jesteś przygotowana psychicznie na poniżanie w szpitalu. A przede wszystkim poznasz topografię niemalże całego Śląska; mamy zajęcia w 6 szpitalach w Katowicach, w Zabrzu, Rudzie Śląskiej, Bytomiu, Siemianowicach Śląskich, Sosnowcu i Tychach. Dużo bilecików lub dużo paliwa będzie potrzebne :) Mam nadzieję, że pomogłam :)
    1/22/18
  • prawie położna

    Dodam jeszcze, że niejednokrotnie na zajęciach w szpitalu robimy za panie salowe (nie ubliżając tym paniom, każdą pracę się szanuje). Zamiast zajmować się pacjentkami, to wycieramy kurz z szafek, dezynfekujemy sprzęt, myjemy szyby... Może głownie po tym zadaj sobie pytanie, czy ta uczelnia przygotuje cię do perfekcyjnego wykonywania zawodu zgodnie z twoimi kompetencjami? :)
    1/22/18
  • prawie położna

    Do Zuza: Jestem aktualnie na III roku położnictwa i niestety nie mam porównania, jak jest na innych uczelniach, ale moge dać ci zarys tego, jak to było u nas... 1 rok masakra... Jest najcięższy, momentami wręcz wykańczający. MNÓSTWO nauki, osobiście widywałam się ze znajomymi 2-3 razy w miesiącu, również za sprawą dalekich dojazdów. Miałyśmy zajęcia z anatomii na prosektorium (z tego co mi wiadomo, to cos sie teraz pozmieniało), radiologii, farmakologii, mikrobiologii, genteyki, biochemii, fizjologii, parazytologii, socjologii, angielskiego + wszystkie położnicze (pewnie o czymś zapomniałam). Zajęć w szpitalu i praktyk ogrom, już od pierwszego semestru. Jak przetrwasz 1 rok, to spokojnie dasz rade dalej. II rok jest już lżejszy, są nawet dni wolne w ciągu tygodnia, w ramach swoich możliwości dasz rade nawet iśc do pracy. I DOPIERO TERAZ wchodzimy oficjalnie na porodówkę. Pierwszy poród naturalny widziałam na własne oczy dopiero na drugim roku, fajnie nie? Praktyk jeszcze więcej, w wakacje siedzisz w zasadzie 2 miesiące w szpitalu. III rok - to już totalny lajt. Bardzo mało zajęć i bardzo mało wykładów. Dużo czasu wolnego przeznaczonego (tak myśle) na pisanie pracy licencjackiej, wyrabianie praktyk i nauke do egzaminów i dyplomu. Podsumowując: osobiście NIE POLECAM TEJ UCZELNI. Jestem zwyczajnie rozczarowana tymi studiami, na coś innego się nastawiałam. Nie uczysz się przyjmować porodu na zajęciach, a na praktykach (o ile w ogóle ci dadzą...). Głowę masz zaśmieconą przedmiotami typowo z medycyny lub etyką, socjologia, psychologia, pedagogika, kosztem tych typowo położniczych. ŚUM mam wrażenie olewa temat związany z noworodkami, bo nasza wiedza o opiece i o nich samych, jest na niskim poziomie. Kwestii związanej z załatwianiem praktyk, a przede wszystkim rozliczania się z nich, nawet nie poruszam, bo to śmiech na sali... Ciągłe problemy i robienie pod górkę. Podpisuję się rękami i nogami pod tym, że po tych studiach zamiast być dobrą położną, prędzej wylądujesz w psychiatryku. Niejednokrotnoe dziewczyny u mnie na roku i lata wyżej wychodziły z płaczem z zajęć. Uczelnia generalnie wykańcza i poniża, jest w stanie ugasić w tobie zapał do pracy i jakiekolwiek ambicje... Przykre, po prostu. Ja generalnie polecałabym Ci poprawić maturę, jeśli jest to w granicach twoich możliwości i pójść na lekarski :) Patrząc głównie na to, jak nasz zawód jest doceniany przez nasze cudowne społeczeństwo :) A się rozpisałam xd
    1/22/18
  • Zuza

    Hej ;) mam zamiar zacząć w tym roku studia położnictwo. Warto? Czy lepiej szukać innej uczelni? Jeśli ktoś jest prosiłbabym o lekki zarys jak to wygląda. Dziekuję
    1/17/18
  • Tragedologia

    Jeśli wybieracie się na kosmetologię, to omijajcie ŚUM szerokim łukiem! Poziom np. biochemii jest tragiczny, praktyki nie ma prawie wcale, jeszcze mniej jest perspektyw i wizji rozwoju. Ta uczelnia nie uczy niczego przydatnego, a przy tym jest to droga przez mękę. Żałuję, że się tu wybrałam i chyba nigdy żałować nie przestanę!
    11/26/17
  • Qwerty

    Pozytywne opinie o śumie można znaleźć tylko od studentów góra drugiego roku- nic dziwnego jeszcze nie zaznali największych absurdów tej uczelni:) ja jestem już na szóstym roku, na szczęście bo większość tego piekła mam za sobą. Serio, normalny człowiek nawet nie jest w stanie wyobrazić sobie jak bardzo studentom można skomplikowac życie i jakie bezsensowne rzeczy można stworzyć w ramach studiów jeśli nie chcecie marnować sobie życia to wybierzcie cokolwiek innego, poprawianie matury, rok zagranicą, inny kierunek, możliwości jest wiele. Ludzie po tej uczelni wychodzą z wypranym mózgiem i nieodwracalnie zniszczoną osobowoscią. Pozdrawiam!
    10/21/17
  • paula

    Jak macie możliwość wybierajcie inne uczelnie. Nie warto tracić nerwów i zniżać się do poziomu tej uczelni....
    10/19/17
  • Stanowczo odradzam wszelkich kontaktów z tą uczelnią i z dietetyką i lekarskim. Student traktowany gorzej niż w PRL. Regulaminy tylko dla wybranych a jak masz problem to nikt nie pomaga. Uczelnia tylko dla elity która buduje już rodzinami swoje strefy wpływów.
    10/10/17
  • fk

    O nie jestem sama ;) jeśli chodzi o nocleg to może warto spróbować w akademiku, być może maja ofertę pojedynczych noclegów :)
    10/4/17
  • BCh

    fk, Ja się wybieram na podyplomówke z analityki w tym roku. Aktualnie szukam jakiegoś sensownego noclegu. Poleci ktoś?
    9/28/17
  • Kaśka

    Ktoś się orientuje ile trzeba było mieć procent z biologii i chemii, żeby się dostać na lekarski w tym roku? Ile Katowice, a ile Zabrze? Bo liczba typu 400 punktów nic mi nie mówi i nie mogę znaleźć objaśnienia :( Pomoże ktoś? ;)
    9/11/17
  • fk

    Czy ktoś z was wybiera się na podyplomówkę z analityki medycznej w tym roku ? :)
    9/8/17
  • Martasek97

    A jak z harmonogramem na śum (farmacja) dużo zajęć odbywa się w Katowicach czy wiesz kość na wydziale w Sosnowcu?
    8/5/17
  • Kosma

    Jeśli chodzi o kosmetologie to bardzo na NIE! Brak poszanowania do studenta, malo praktyki, brak pracowni i słabe wyposażenie. Ciągle zamieszanie i brak informacji o czymkolwiek.
    8/3/17
  • z

    Ma ktoś może jakieś porównanie kierunku lekarskiego w Katowicach i Zabrzu?
    7/18/17
  • mika

    Hej :) studiuję farmacje na ŚUM i ogólnie jestem zadowolona z wyboru uczelni. Nauki jest dużo, kierunek ciężki ale bardzo interesujący i przyszłościowy. Narazie jestem zadowolona. Polecam :)
    7/17/17
  • asdf

    Heeej, ktoś studiował/studiuje fizjoterapię? Polecacie?
    7/12/17
  • kasiek

    Nie polecam!!! Tyle co nerwów straciłam na tej uczelni to szkoda mówić. Uważam,że takie traktowanie studentów już dawno powinno być dyscyplinowane prze władze tej uczelni i że ktoś powinien się temu bliżej przyjrzeć. Może jakieś media?? Polecam sto razy się zastanowić przed wyborem tej uczelni. Studentka dietetyki.
    7/9/17
  • załamana

    Nie polecam SUM. Studiowałam kosmetologię drugiego stopnia....tragedia.. To nie uczelnia to cyrk. Jak macie możliwości to wybierajcie inne uczelnie. Na SUM żadnego poszanowania do studenta, wieczne niedomówienia (umawiamy się na zajęciach na jedną nieobecność po czym na koniec roku się okazuje,że tych których nie było raz mają obniżoną ocenę itp., itd) umawianie na zaliczenia testowe a są pisemne jakby nie prościej było to od razu powiedzieć. Można by długo wymieniać. Zajęcia z podologii prowadzone przy dwóch frezarkach, wg niedostosowane pracownie. Zajęcia z makijażu odbywają się w normalnych salach, w niewygodnych pozycjach, nawet nie ma gdzie rozkładać kosmetyków (oczywiście swoich bo uczelnia ma ograniczone ilości)....Nie polecam!! Zastanówcie się dobrze bo ja będąc tam na mgr byłam bardzo niezadowolona! Pisanie pracy mgr- najgorsze co wspominam. Zmiana tematu na dwa dni przed oddaniem pracy do dziekanatu o czym nawet nikt nie raczył mnie poinformować przez co źle wydrukowałam pracę....nic tylko nerwy się traci na tej uczelni.
    6/29/17
  • alusia

    Poproszę opinie o SUM - kierunek dietetyka zaocznie, ale tylko magisterka. Warto?
    4/11/17
  • analityka medyczna

    myślę o analityce medycznej na SUM, tylko nie wiem jak z pracą po tych studiach? co powiecie?
    3/6/17
  • o dietetyce na SUM

    Jestem na 3 roku Dietetyki, ale tej nie uczymy się praktycznie wcale - natomiast są takie przedmioty jak Statystyka gdzie prowadzący powiedział "podstawowe wzory statystyczne każdy powinien mieć w małym palcu", jest Farmakologia na której nie uczymy się interakcji leków z żywnością, a całych ulotek do lekarstw z różnych układów (oddechowy, nerwowy itd.), jest wyposażenie techniczne na którym rysujemy plany restauracji jak na architekturze, jest higiena - tutaj uczymy się na pamięć pierwiastków (metali cięzkich) i ich wystepowanie w przyrodzie, postacie chemiczne, JEST RÓWNIEŻ PRAWO!!! Podsumowując- dietetyka na ŚUMie to nieporozumienie. Uczyć się trzeba, nie jest łatwo, wiele stresu, a mimo wszystko po trzech latach wyjdziecie stąd z dokładnie taką samą wiedzą z dietetyki jaką mieliście przed rozpoczęciem studiów.
    11/21/16
  • asdf

    Farmacja? Ktoś, coś? Jakieś opinie?
    11/16/16
  • Mysza

    Ktoś? Coś? Zdrowie Publiczne - studia II stopnia, stacjonarne, pt-sob, specjalność: Zdrowie Środowiskowe i Profilaktyka Chorób Środowiskowozależnych? Czy ciężko jest? Jak z przepisywaniem ocen z innych uczelni? Praktykuje się czy raczej nie chcą przepisywać?
    10/12/16
  • Dan

    Karo,skad te wiadomosci,ze SUM zalicza lek den
    10/10/16
  • Karo

    Kto po pierwszym roku przeniósł się z lek-dent na lek? Z tego co wiem, wszystko przepisują, czy trzeba coś uzupełnić?
    10/7/16
  • Aleksandra

    Cześć czy ktoś wie jaki był próg na pielęgniarstwie II stopnia stacjonarnym ? Ciężko jest z dostaniem się ?
    8/31/16
  • Farm

    Jak farmacja? Ciężko się utrzymać i wgl przetrwać pierwszy rok? Uważacie, że łatwiej jest utrzymać się na ŚUM czy we Wrocławiu?
    7/14/16
  • sabinaa81

    Ktoś w tym roku na dietetykę niestacjonarną na drugi stopień?
    6/29/16
  • xyz

    Studiuję na I roku lekarskiego na SUMie w Katowicach. Jest bardzo dużo nauki, ale kto idąc na medycynę nie spodziewa się, że będzie dużo nauki? Na żadnej medycynie nie jest lajtowo a pomimo tego mam też czas na spotkania ze znajomymi, imprezy, kino etc. Faktycznie, niektore katedry czasami lecą sobie w kulki (np katedra anatomii, ktora wychodzi z zalożenia, że można informować studentów o zalieczeniu semestralnym tydzien przed tym zaliczeniem lub nie oglaszajac, że zajecia się odbywają, pomimo że nie ma ich w rozpisce zajęć), ale są też takie, które są bardzo dobrze zorganizowane i wyciągają rękę do studenta (katedra histologii). Wcale nie uważam, że kadra jest młoda i głupia. Niektórzy asystenci może i są młodzi, ale raczej uznałabym to za plus, bo wiedzy im nie brakuje, a jeśli pech sprawi że trafimy zarówno na młodego i głupiego asystenta to nie jest to powód, żeby od razu zjeżdżać wszystkich. Na każdej uczelni znajdzie się taki asystent. Podsumowując, jeśli macie blisko z domu na SUM i nie chcecie się wyprowadzać nie wiadomo jak daleko to jak najbardziej polecam, bo wszystko jest do zrobienia. A jeśli macie do wyboru np Krakow i Katowice to idzcie do Katowic bo Krakow to jeden wielki żart. Ogólnie z uczelni najbardziej bym polecała Białystok, bo tam podobnoż nie wywalają tak strasznie i jest najbardziej "lajtowo" ze wszystkich.
    6/9/16
  • Catalina11

    Studiuję dietetykę na Wydziale Zdrowia Publicznego w Bytomiu. Jak na większości szkół wyższych nauczają tam wielu zbędnych informacji, a na przedmioty które są mniej ważne z punktu widzenia przyszłego zawodu, kładziony jest większy nacisk niż na te, które rzeczywiście mogłyby się przydać zatem większość informacji trzeba pozyskać na własną rękę. Wykładowcy... wielu lekarzy, którzy niestety nie mają ani czasu ani chęci aby przekazać wiedzę studentom. Jeśli chodzi o to czy są to trudne studia to ogólnie nie, jednak pierwszy rok licencjatu dał w kość. Gdyby na siłę szukać jakiś pozytywów to można tutaj wspomnieć o kołach naukowych, bo jest dość wiele możliwości. Podsumowując... Ogólnie dietetyka to ciekawy kierunek i dość przyszłościowy choć może nie na śląsku, bo w ostatnim czasie bardzo wiele zostało otwartych tutaj gabinetów dietetycznych, jednak jeśli macie możliwość wybrania innego Uniwersytetu to raczej bym się do tego skłaniała.
    5/30/16
  • Est

    Wydział Lekarski w Katowicach - nie warto. Jeżeli chcesz się nauczyć, szukaj innej uczelni. Każda inna będzie lepsza.
    5/15/16
  • ANALITYKA MEDYCZNA

    Siemanko :), jakie są Wasze opinie o Analityce Medycznej na tej uczelni? Słyszałam sporo nieciekawych opinii o ŚUM-ie i waham się co do wyboru tej uczelni. Pozdrawiam ;)
    5/12/16
  • Karolina

    Cześć :) Czy moglibyście się podzielić opiniami, jak oceniacie KOSMETOLOGIĘ na ŚUM'ie ? Z góry dziękuję.
    5/9/16
  • dietetyczka

    Skończyłam licencjat z dietetyki dziennej na ŚUMie, mam pracę w zawodzie, poszłam na magisterkę zaoczną, skończyłam i nie narzekam. Plan zajęć wydaje się ciężki, ale zajęcia zawsze trwają krócej, szybciej wypuszczali nas do domu, nie było aż tyle nauki by nie można było poleniuchować. Jasne, były głupie przedmioty (etyka, filozofia, wf) ale za to kliniczny zarys chorób czy suplementy były bardzo ciekawe. Zaliczenia przedmiotów to albo kolosy albo prezentacje w power poincie. W pracy mam dużo studentów na praktykach z innych uczelni i niestety mam wrażenie że niewiele potrafią i nie znają podstaw dietetyki np. żywienia w chorobach.
    4/7/16
  • Studentka śumu

    Studiuję tutaj położnictwo, jestem na 1 roku, i, wierzcie mi, po tak krótkim czasie mogę bez problemu wystawić opinię o tym miejscu. Traktują tutaj studenta jak przedszkolaka, 7/8 pracowników nic nie ogarnia, ciągle są jakieś problemy (np. kolokwia z anatomii - wszystko sprawdza komputer, który nie raz pomyli się co do zaznaczonych odpowiedzi i w taki a nie inny sposób można nie zdać kolosa. Oczywiście, można mieć wgląd do pracy, ale nikt Was o tym wcześniej nie poinformuje. Ostatnio było tak że okazało się, iż informatyk źle wpisał wyniki z poprawy kolokwium, przez co połowa piszących żyło z myślą że zdało, by po tygodniu dowiedzieć się że oblali kolokwium. Można? Można.), są tu wykładowcy (niektórzy z nich chwilę wcześniej sami byli studentami a zachowują się jak nie wiadomo kto), którzy nie potrafią dobrze wyłożyć materiału a wymagają nie wiadomo ile, każdy tylko myśli o tym żeby oblać na pierwszym roku jak najwięcej studentów. Tak samo, jedynie położne mają po pierwszym semestrze praktyki. Szkoda tylko że sprawujące nad nami opiekę w szpitalach położne czy pielęgniarki wymagają od nas nie wiadomo ile i mają pretensje o wszystko. Ale, do cholery jasnej, co my możemy umieć, skoro po pierwszych, zaledwie, 4 miesiącach nauki nasza wiedza jest ograniczona co do zmierzenia ciśnienia czy zmiany bielizny pościelowej. Położnictwo to świetny zawód, wierzcie mi, uśmiech na twarzach szczęśliwych rodziców wynagradza wszystko. Ale ŚUM tak strasznie obrzydził mi studiowanie na tym uniwerku, że nie raz myślałam czy nie zrezygnować, bo nerwowo po prostu nie wytrzymuję. Podobno na lekarskim mają się o wiele lepiej. Nie wiem, tutaj niech wypowiedzą się studenci medycyny. Ale wierzcie mi, potrzebne Wam są tony cierpliwości, spokoju i szczęścia jeśli chcecie studiować na tym Śmiesznym Uniwersytecie Medycznym. :)
    2/15/16
  • nick8

    hey ma pytanie ile minimum procent trzeba mieć z chemii i biologi żeby dostać się na wydział lekarski ???
    1/26/16
  • aaaa

    Ile trzeba mieć mniej wiecej procent z biologii i chemii aby dostac sie na lekarsko- dentystyczny?
    10/27/15
  • dejw

    dolly Bardzo ciężko o jakąkolwiek pracę, chyba że się ma znajomości. Ja z tego względu ze przez rok nie potrafiłem znaleźć zapisałem się na SUM na Pielęgniarstwo. Jakbyś chciał (chciała) szczegóły z tego kierunku, chętnie służę pomocą :)
    10/17/15
  • adam

    Studia na wydziale lekarskim i lekarsko-dentystycznym na poczatku tj,pierwsze dwa lata są bardzo cieżkie.Ogrom materiału który należy opanować,nie zawsze mili asystenci,strach...tak to mniej wiecej wygląda. Prawdziwa"medycyna" zaczyna się od III roku.Jest "luźniej" i ciekawie,a i student jest juz przygotowany do przyswajania duzego materiału w krótkim czasie.No i wreszcie jest czas na rozrywki-zaczyna się prawdziwe studiowanie!
    10/10/15
  • adam

    Studia na wydziale lekarskim i lekarsko-dentystycznym na poczatku tj,pierwsze dwa lata są bardzo cieżkie.Ogrom materiału który należy opanować,nie zawsze mili asystenci,strach...tak to mniej wiecej wygląda. Prawdziwa"medycyna" zaczyna się od III roku.Jest "luźniej" i ciekawie,a i student jest juz przygotowany do przyswajania duzego materiału w krótkim czasie.No i wreszcie jest czas na rozrywki-zaczyna się prawdziwe studiowanie!
    10/10/15
  • bbbb

    moim zdaniem bardzo ciężko nie jest, ja zdałam maturę z bio na rozszerzeniu na niespełna 50% i się dostałam ;)
    8/12/15
  • atenaż.

    Hej,powiedzcie mi czy ciężko się dostać na fizjoterapię na SUM?
    7/10/15
  • pretty

    idę w ślady siostry i też studia tutaj, opinie są rózne, i dobre, i złe, zależy od studenta, jego poziomu, zaangażowania, determinacji, trochę pewnie i od wykładoców, mam nadzieję, że się nie rozczaruję
    7/10/15
  • Weronika

    Dietetyka na wydziale zdrowia publicznego w Bytomiu-proszę o opinie. Czy jest do zaliczenia pierwsza pomoc na tym kierunku?
    7/9/15
  • j6

    Polecacie dietetykę na ŚUM? Czy plan jest faktycznie taki straszny jak został opisany na w komentarzach poniżej?
    5/26/15
  • Marta

    Co możecie powiedzieć o dietetyce na ŚUMie, tak szczerze? Warto?
    4/9/15
  • magda

    Ja jestem strasznie zadowolona z kierunku lekarskiego na tej uczelni, wiadomo jest ciężko, ale przy odpowiedniej organizacji można znaleźć czas na wszystko, łącznie z częstymi imprezami. Wykładowcy są bardzo w porządku, wysoki poziom nauczania , dobre zaplecze, preparaty. Naprawdę polecam ! Do maturzystów: Serio, nie sugerujcie się tymi dziwnymi opiniami od koleżanki, której kuzynka brata kolegi matki tam studiuje i mówi żeby uciekać. Zapraszamy, nie pożałujecie ! :)
    3/27/15
  • dolly

    polecam ratownictwo medyczne, bardzo ciekawy kierunek, jestem dopiero na 2 roku ale już dochodzą mnie słuchy, że trudno jest po nim dostać dobrą pracę, czy ktoś ma juz doświadczenie w poszukiwaniu pracy w tym zawodzie?
    3/23/15
  • frans

    to szybko się za to wzięłaś Julia :P
    3/13/15
  • julia.wąs

    czy muszę zdawać maturę rozszerzoną z chemii chcąc dostać się na dietetykę? czy biologia wystarczy? proszę o pomoc, do końca lutego muszę potwierdzić jakie przedmioty i na jakim poziomie chcę zdawać na maturze
    1/26/15
  • monika77

    Fizjoterapia? Polecam! Ja dzięki tym studiom znalazłam dobrze płatną pracę, a jestem dopiero na 2 roku. Jestem zadowolona z prowadzenia zajęć oraz toku nauczania na tej uczelni.
    12/30/14
  • Mała_Mi

    Cześć ludziska ;). Co powiecie o kierunku FIZJOTERAPIA na tej uczelni?
    11/9/14
  • studentka

    Odradzam studiowanie na tej uczelni POŁOŻNICTWA!!! Myślałam, że to tylko tak na pierwszym roku trzeba będzie robić głupie rzeczy, ale się przeliczyłam. Właśnie rzuciłam te studia, gdy okazało się, że na uczelni wyższej na kierunku położnictwo muszę robić coś w ogóle nie związanego z tematyką moich studiów, aby zaliczyć rok. Traktują tu studentów okropnie, bez szacunku i mają podejście do nas jak do przedszkolaków. Odradzam, jeśli tylko macie możliwość to wybierzcie inną uczelnię
    10/3/14
  • kandydat

    dosatalam sie w tym roku na dietetyke w SUM, czy dojazd z Katowic do Bytomia naprawde jest taki cieżki? czy lepiej z Zabrza?
    9/16/14
  • kandydat

    dosatalam sie w tym roku na dietetyke w SUM, czy dojazd z Katowic do Bytomia naprawde jest taki cieżki? czy lepiej z Zabrza?
    9/16/14
  • kandydat

    dosatalam sie w tym roku na dietetyke w SUM, czy dojazd z Katowic do Bytomia naprawde jest taki cieżki? czy lepiej z Zabrza?
    9/16/14
  • adam

    albo naprawdę chcieli tam być, bo wielu moich kolegów miało ambitniejsze plany i zrezygnowali, bo podszkolili się do matury i spróbowali poprawić swoje wyniki, ale ja zostałem i nie żałuję :)
    8/26/14
  • magda

    Partycjo, moja koleżanka dostała się na farmację w zeszłym roku, wiem, że warunkiem dostania się na ten kierunek była rozszerzona matura z chemii, biologia mogła być na podstawie ;) co do utrzymania się na kierunku, jak wszędzie dużo osób odpadło na początku, zostali Ci, którym zależało ;)
    5/29/14
  • Patrycja

    Byłabym BARDZO wdzięczna za opinie na temat farmacji na ŚUM'ie, zwłaszcza czy jest trudno się dostać i utrzymać się na tym kierunku.. Jestem na profilu biologiczno chemicznym i marzy mi sie farmacja. Ale przeraża mnie matura i wynik jaki z niej mogę dostać....
    3/3/14
  • ania

    Chciałabym spytać o opinie na temat kosmetologi na tej uczelni. Powie ktoś coś na ten temat? ;)
    2/8/14
  • edek

    Dla komandosów (jak do złej grupy trafisz).
    1/5/14
  • ostre zakuwanie

    uczelnie medyczne chyba zmuszaja do najwiekszych poswiecen, a nawet to nie same szkoly, tylko ludzie sie nakrecaja, bo chca, chca, chca sie za wszelka cene dostac, wiec zakuwaja ostro, siedza w ksiazkach cała maturalna, a i tak roznie to bywa w ostatecznosci, sama mam dylemat, bo marzy mi sie bycie chirurgiem plastycznym, a aczasami mialabym ochote rzucic ksiazkami i malowac obrazy ... co robie, zeby nie zwariowac !
    10/8/13
  • kiedy ostra nauka?

    od kiedy zaczynacie brac korepetycje, zeby dostac sie na kierunek lekarski? moja znajoma w te wakacje "wypoczywala" z ksiazkami, a dopiero teraz jest w klasie maturalnej, zaczela chodzzic na korki w drugiej klasie, czy to nie przesada? a może j mam zbyt duży luz i tylko wydaje mi sie, ze jestem dobra z biologii i chemii?
    9/23/13
  • kandydat

    Co możecie powiedzieć na temat zaocznej magisterki ze zdrowia publicznego (chcę pogodzić uczelnię z pracą- czy będzie to możliwe)?Jak wygląda organizacja studiów zwłaszcza jakie są przedmioty, bo jestem po pielęgniarstwie?
    8/25/13
  • NN

    Porównajcie oceny tej Uczelni z jakąkolwiek inną uczelnią, odpowiedź, co myśleć o tej Uczelni powstanie sama.
    6/13/13
  • AJ

    Wydział Lekarski w Katowicach - nie warto. Jeżeli chcesz się nauczyć, szukaj innej uczelni. Każda inna będzie lepsza.
    6/13/13
  • studentka?

    Co powiecie o położnictwie na ŚUMie?
    6/3/13
  • student

    studia magisterskie na wydziale zdrowia publicznego nastąpiły pewne zmiany od 2012/2013 roku, przez 3 semestry jest 16 przedmotów ( w każdym semestrze po 16 przedmiotów), nauki mnóstwo, zajęcia od 8do20:15 a na drugi dzień seminaria ćwiczenia na które trzeba sie przygotować, trzeba zrobic prezentację są wejściówki pytanie itp. tak więc po 12 godzinach siedzenia na uczelni cala noc nauki, tak wyglądają studia na wydziale zdrowia publicznego, jesli ktoś lubi dużo nauki, duzo zajęć, to jak najbardziej kierunek dla niego, jeśli ktoś chce się rozwijać poza uczelnią, pracować czy żyć życiem poza uczelniem się to odradzam te studia. Piszę bo ja bardzo żałuję że nikt mi tego wcześniej nie powiedział, że nie wiedziałam że tak tu właśnie wyglądają studia magisterskie, gdybym wiedziała nie studiowałabym tu, i założe sie że połowe osób myśli tak samo
    3/25/13
  • student

    studia magisterskie na wydziale zdrowia publicznego wyglądają tak: od poniedzialku do piątku zajęcia na uczelni od 8 do 20, lub do 18, przedmiotów 16 przez 3 semestry, do tego praca magisterksa i egzamin który składa się z 150 zagadnień
    3/25/13
  • studentka

    wydział zdrowia publicznego w bytomiu, tam jest tyle przedmiotów i godzin że nie ma mozliwości robienia czego innego oprócz nauki na zajęcia i siedzenia na uczelni
    3/15/13
  • k..

    ODRADZAM WYDZIAŁ ZDROWIA PUBLICZNEGO, OGRANICZA REALIZAJCĘ INNYCH ZAJĘĆ OPRÓCZ NAUKI NA PRZEDMIOTY REALIZOWANE NA UCZELNI,
    3/15/13
  • ANIA

    WYDZIAŁ ZDROWIA PUBLICZNEGO W BYTOMIU TO WYDZIAŁ DLA ROBOTÓW NIE LUDZI KTÓRZY MUSZĄ SPAĆ I NORMALNIE FUNKCJONOWAĆ!!!
    3/13/13
  • aaaa

    ODRADZAM WYDZIAŁ ZDROWIA PUBLICZNEGO W BYTOMIU!!!! DOBRZE WAM RADZE ZASTANÓWCIE SIĘ CZY CHCECIE CAŁE STUDIA SPEDZIC PRZED KSIAZKAMI ZERO INNEGO ZYCIA, TAK TO WSZYTSKO PRAWDA O TYM WYDZIALE
    3/13/13
  • .......

    WYDZIAŁ ZDROWIA PUBLICZNEGO JEST STRASZNY! uczelnia ułożyła taki plan na studiach magisterskich że studenci siedzą prawie codziennie po 12 godzin na uczelni, są przedmioty dziwne np na bhp jest toksykologia na każde zajęcia trzeba się przygotować z jednego działu z książki toksykologia jeden rozdział który ma około 50 jak nie więcej stron np toksykologia leków gdzie jest mechanizm działania stężenia itp. co to ma do bhp? nie wiem..ale uczyc się tego trzeba od deski do deski..jak na farmacji, jeśli ktoś ma zamiar się tam wybrać niech sie dobrze zastanowi czy nie lepiej iść na farmacje, czy inny ambitny kierunek bo zajęć jest tyle samo nauki tez dużo, ja odradzam TEN WYDZIAŁ , jeśli ktoś chce normalnie żyć to odradzam tą uczelnię! przemyślcie to! ja załuje że tu studiuje
    3/13/13
  • uczen

    tak zajęcia po 12 godzin czasami 10 godzin, dużo nauki na zajęcia, szkoda że nikt na tej uczelni nie potrafi odpowiedzieć na pytanie kiedy studenci maja sie uczyc jak przychodza po 12 godzinach do domu okolo 21 a trzeba cos zjesc i wstac na drugi dzien,pewnie wg tej uczelni uczyc nalezy sie po nocach bo po co spac! wykonczyc studenta zeby po skonczeniu studiow byl wykonczony i nie mial na nic ochoty, w bytomiu nawet stołówki nie ma zeby zjesc ciepły posiłek ale 12 godzn na zajeciach trzeba siedzieć, zima jest bardzo zimno,jeśli ktoś sie tam wybiera niech się dobrze nad tym zastanowi, bo nie dość że się niczego nie nauczy bo jak można sie czegos nauczyc siedząc tam 12 godzin, przedmiotów około 15, jak nie więcej i trzeba się przygotować na każdy przedmiot, życia poza uczelnia nie ma! ludzie przemyślcie to czy napewno chcecie ztudiować na wydziale zdrowia publicznego w bytomiu
    3/10/13
  • Student

    Na tej uczelni, plan układają pod roboty a nie ludzi, zapominają że student to tylko człowiek a nie robot! Naprawdę zanim ktoś wybierze się na wydział zdrowia publicznego w bytomiu niech porozmawia z osobami które tam studiują bo to co tam jest to nie jest normalne! niech sobie zobaczą plan studiów magisterskich 15 przewdmiotów! codziennie prawie 12 godzin na uczelni, jak ktoś ma tylko uczelnie i zero innego życia, obowiązków czy hobby i spać nie musi to ten wydział jest dla niego!
    3/10/13
  • Student

    Wydzieł zdrowia pyblicznego w Bytomiu to napewno nie jest najlepsza uczelnia, raczej jedna z gorszych zajęcia na studiach magisterskich prawie codziennie od 8 do 20:15, 15 przedmiotów i codziennie trzeba się przygotować na kolokwia lub pytanie, nie dość że zajęcia trwają 12 godzin to po nocach trzeba się uczyć bo przecież spać nie trzeba! studia magisterskie a nawet nie ma kiedy pracy pisać bo tylko zajęcia na uczelni i nauka na zajecia, jeśli ktoś zamierza się wybrać na ten wydział niech się zastanowi czy chce mieć 2 lata wycięte z życia, nic nowego się nie dowie bo przedmioty są te teme co na lic. tylko się uwsteczni i wykończy psychicznie taką ilością zajęć, nauką, to nie jest dobre bo każdy jest zmęczony i popada w depresje, nazwać ta uczelnię prestiżową nie można! człwiek może się tu wykończyć
    3/10/13
  • tamara

    Ja nie powiedziałabym, że Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach jest jakąś najlepszą szkołą medyczną. Zdecydowanie lepsze są uczelnie w Warszawie. Potencjalny pracodawca mając do wyboru człowieka po studiach w Warszawie, a Katowicach z pewnością nie wybierze tego z Katowic. Ręczę głową :P
    12/3/12
  • Białystok ostatnio na topie

    ponoc Medyczny w Białymstoku ma bardzo pochlebne opinie, duzo i nim pisza, mowi sie, ze sciana wschodnia silna Uniwerkiem Medycznym w Bialymstoku
    10/19/12
  • paniprezes

    straszysz laik, straszysz! choć muszę przyznać że też mi się wzrok pogorszył od kiedy rok temu zakupiłam laptopa w celu posiadania własnego komputera podczas studiów :D a na studia przyszłam do śląskiego uniwersytetu medycznego w katowicach i to własnie pogorszenie wzroku oraz sesja są jedynymi rzeczami na jakie póki co miałam okazję narzekać. studiuje się świetnie!
    8/22/12
  • laik

    Chciałem zostać jakimś lekarzem od zawsze, bo to dobry zawód, poza tym nie bałem się krwi. Wylądowałem na specjalności okulistycznej. Okazało się że umiem działać z precyzją, a krew przestała być mi miła po wypadku. Sądzę że podjąłem dobrą decyzję wybierając się na te studia, choć kiedy przeglądam statystyki jestem przerażonych że wiele moich przyszłych pacjentów to młodzi ludzie, których problemy ze wzrokiem zaczęły się od KOMPUTERA.
    8/6/12
  • bigy

    według mnie o wiele lepszy jest łódzki. Ja się tam nie dostałem, daltego studiuję na tym. Nie narzekam, bo poziom nauczania jest na dobrym poziomie, ale mam znajomych na łódzkim i naprwadę im zazdroszczę tego jak u nich wygląda nauka.
    7/6/12
  • mzmz

    Który uniwersytet medyczny bardziej polecacie: ten w Katowicach czy może łódzki? Czekam na opinie.
    7/2/12
  • iza

    @dulan: wytrzymałeś dwa miesiące bez alkoholu, nie brzmisz jak prawdziwy student ;p mnie udaje się na razie studiować bez poprawek, aczkolwiek jest ciężko. noo to i odreagować jakoś trzeba :D ale wiadomo że uniwersytet medyczny to nie przelewki i trzeba się dużo napracować żeby się utrzymać. no i ja np dużo czytam - artykuły o nowoczesnej medycynie itd, żeby wiedziec co się na swiecie dzieje. uczelnia wszystkiego nie zrobi za studenta. myslę że jak nie wiecie gdzie studiować medycynę, to na śląskim uniwersytecie medycznym nie będziecie niezadowoleni, choć nie jest to najlepsza uczelnia w polsce.
    6/3/12
  • dulan

    Student nie wielbłąd i pić musi, aczkolwiek odmóżdża to strasznie. Proponuję zrobić detox miesiac i się uczyć w tym czasie, wszystko się o wiele łatwiej przyzwaja, true story. Wytrzymałem kiedyś dwa miesiące, to było jeszcze na pierwszym roku... od tamtej pory jednak imprezuję i później czasami się uczę, ale jeszcze jest ok, jak zaliczenia do przodu
    5/29/12
  • jadzia

    @ciężko ogólnie: impreza po sesji jeśli nie jest do przodu to też konieczność, student smutki utopić musi. a tak poważnie patrząc na twój komentarz jestem lekko przerażona, ale z drugiej strony to chyba oczywiste ze dużo kucia jest w szkołach medycznych. wybierając taki kierunek trzeba być przygotowanym na zarywanie nocy z podręcznikami :)
    5/23/12
  • ciężko ogólnie

    kujesz, kujesz, kujesz,... imprezujesz .... kujesz, kujesz kujesz ..... imprezujesz ...... kujesz, kujesz, kujesz, kujesz, kujesz (to sesja), wielka balanga (po sesji, jak do przodu),
    5/15/12
  • nie wierze

    zadnych negatywow???? nie wierze!!!! to prawie nienormalne!!! jak jest na lekarsko-dentystycznym, tylko konkrety poprosze, mizgaj
    5/11/12
  • perfekt

    Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach to najlepsza taka placówka w tej części Polski . Przoduje nawet jeśli chodzi o Kraków i Wrocław, także nie mam wątpliwości co do wyboru uczelni. Pamiętajcie, jak zostać doktorem, nieważne jakim, to tylko na najlepszej uczelni, bo później niejako decydujemy o życiu lub śmierci pacjentów
    3/31/12
  • antywwa

    Trochę za dużo tego położnictwa wszędzie reklamują, a przecież mamy niż - kobiety nie rodzą tyle dzieci co kiedyś. Czy ktoś ma coś mądrego do powiedzenia w kwestii stażów po tej uczelni? Ogólnie jestem praktycznie pewien, że się na nią dostanę, aczkolwiek dotychczasowe próbne matury skłaniają mnie do mało skromnego zdania, że do Wawki też się dostanę, ale trochę mi daleko i nie po drodze..
    3/19/12
  • dreamwalker

    Odkuć? No to słabo was uczą na tym medyku w Katowicach. Troszkę jestem zawiedziony taką wypowiedzią. Oczywistym jest, że z czegoś trzeba żyć, ale ludzi utrzymują się za 600 pln, a pensja lekarza jest nieporównywalnie wyższa, nawet w opiece publicznej. Burzysz mi świat, ale to nic. Najważniejsza jest MISJA i pomoc innym. Jeśli masz do tego serce, to znajdzie się jakaś droga, która umożliwi wszystko, czego się chce
    3/3/12
  • uczelnia dobra tylko przyszlosc taka sobie

    co z tego, ze mamy w POsce szkoly wyzsze medyczne z super kadra, swienie uczace studentow? skoro pozniej ci studencinie nie maja gdzie stażowac i robic specjalizacji?? nie wspominam juz o marnych pensjach, w efekcie czego kazdy lekarz, gdy juz ma prywatna praktyke po prostu musi kosic pacjenta, zeby sie odkuc
    2/28/12
  • poważny

    Dobra uczelnia o wysokim statusie nauki teoretycznej, ale nie samą teorią człowiek żyje. Praktyki na każdym kierunku naprawdę rozbudowane i zapewnione w stu procentach ( z tego, co się orientuję), także nie ma co się martwić, że będziemy żółtodziobami w przyszłej pracy. Polecam ludziom, którzy poważnie myślą o swojej przyszłości, a jak chcesz się poobijać to nie tutaj - od Ciebie zależeć będzie często pośrednio lub bezpośrednio ludzkie życie.
    2/25/12
  • risi

    Bardzo, ale to bardzo dobry medyk z fajnymi praktykami później. Polecam wszystko, co można u nas studiować!
    2/19/12
  • jajo

    A ja mam problem z jednym przedmiotem i to bardzo konkretny problem. Wole jednak zostawic to dla siebie;p Jakos daje rade, oprócz wspomnianego problemu. Szkoła godna polecenia i szczerze oceniam wysoko
    12/9/11
  • Diana1234

    Pozdrawiam wydział opieki zdrowotnej! Najlepszy:) A co do samej uczelni to też super. Studiuje się przyjemnie, ale czasem trzeba posiedzieć nad książkami. Mam troche problemów z dwoma przedmiotami, ale oby bylo dobrze
    12/7/11
  • wydział lekarski

    Fajnie się studiuje, ale jest ciężko!! Uwaga zastanówcie się czy chcecie się uczyć. Po tej uczelni będziecie mieli solidne podstawy do tego aby podjąć dobrą prace. Taka jest moja opinia. Chciałbym wspomnieć, Doktor Pokora to złoty człowiek i można na niego liczyć. Wiele dobrego wyniesiecie z tej uczelni
    12/6/11