Opinie o Uczelni Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu (WSP Wrocław d. Chodkowskiej)

Komentarze (99)

  • też do wszystkich

    Jak nie narzekać - naoglądaliśmy się filmów CSI i mieliśmy nadzieję, że czegoś podobnego nas nauczą. Tu jednak trochę było w Fundacji Wadera ale się skończyło - dają nam jakieś pierdoły, które ani interesujące ani potrzebne. Jakbym chciała sie uczyć ekonomii to bym poszła na Akademię Ekonomiczną. Płacimy za studia ciężkie pieniądze i mam się nie wkurzać - to niech uczciwie powiedzą, ze kryminalistyki na studiach o kierunku kryminalistyka będziemy mieli tylko jeden semestr! Mam się nie wkurzać? - przecież to paranoja jakaś!
    12.03.2019
  • do wszystkich!

    Nie narzekajcie tak proszę! Te "zbędne" przedmioty, to nie jest wina akurat tej szkoły!!! Tak jest wszędzie!!!!!!!!!!!!!!! Na WSB - bezp. wewnętrzne, było identycznie!!!!!!!!!!!!!!!!!... Wkurzające to, ale według kogoś - niezbędne........................................ Ale na licencjacie już tak jest, niestety... Szkoda, że ta wasza szkoła nie ma studiów magisterskich, bo bym se poszła :)
    05.03.2019
  • (Nic)

    Bezpieczeństwo Wewnętrzne. Mamy zajefajne zajęcia w laboratorium i nawet robimy tam samodzielnie ekspertyzy (naturalnie takie na symulowanym materiale a nie takim ze spraw). Tylko, że uczelnia skąpi nam tych zajęć i bardzo mało tego. Szkoda, bo to najtreściwsze zajęcia na roku a przynajmniej ja właśnie po coś takiego przyszłam na tą uczelnię. Mamy za to mnóstwo zajęć, które są głównie marnowaniem czasu. Jakoś to wszystko takie niepoukładane. (Nic)
    02.02.2019
  • BW - K&K

    Zdecydowanie najbardziej treściwe zajęcia to są te w fundacji Wadera. Tam wreszcie można naprawdę poczuć co to jest przestępstwo - jak je wykryć, zrozumieć i udowodnić. Chodzą opowieści, że jakiś czas temu wywalili jakiegoś fenomenalnego wykładowcę - doktorka. Boję się, że zajęcia w fundacji też się skończą - za dużo w tym sensu więc musi się zepsuć. Taka to już prawidłowość polska.
    15.01.2019
  • KRYMINOLOGIA I KRYMINALISTYKA

    Mój przyjaciel jest na Uniwersytecie Wrocławskim - na kryminalistyce pokazali im jak się zbiera ślady daktyloskopijne. Zużyli jeden kawałek folii na całą grupę! Więc nie ma co przesadzać - faktycznie jest tragicznie, ale są tacy którzy mają gorzej! Może małe to pocieszenie, ale u nas każdy ma możliwość zdaktyloskopowania siebie, kolegi czy koleżanki, ujawnienia śladu na różnym podłożu - zużywamy tych materiałów jednak sporo. No i mamy możliwość oglądania śladów pod mikroskopami a na Uniwersytecie podobno nie mają ani jednego mikroskopu. Uczą tam kryminalistyki ze slajdów - ha! ha!
    14.12.2018
  • Prawo zaocznie

    Cześć, czy mógłby ktoś napisać swoją opinię na temat studiowania Prawa zaocznie? Czy według Was warto tam się wybrać i jak to wygląda, jeśli chodzi o poszukiwanie później pracy? Widziałam komentarze kilka lat wcześniej, że pracodawcy niezbyt przychylnie patrzą na tę szkołę. Czy coś się zmieniło w tej kwestii? Zastanawiam się nad studiowaniem prawa od przyszłego roku, a jestem już po studiach, więc chciałabym dobrze się nad tym zastanowić i poznać opinię innych ludzi. Czy jest sens, żeby pakować się na kolejne 5 lat ? Pozdrawiam
    11.12.2018
  • do Konrada - KRYMINOLOGIA I KRYMINALISTYKA

    Trudno jest Ci coś doradzić - jest i cudownie i beznadziejnie zarazem. Jak sobie na samym początku wywalczycie z Dziekanatem pasujący Wam program, to będziecie zachwyceni i będzie to dla Was najwspanialsza Uczelnia. Jednak my mamy tak porąbany plan, że profilowych zajęć mamy bardzo mało a dali nam jakieś przedmioty, których nie chcemy - pewnie musieli jakimś pociotkom załatwić godziny, bo duża część zajęć nie ma sensu. My akurat jesteśmy mocno zdegustowani chociaż zajęcia częściowo prowadzi fundacja i tam jest skromnie ale rzeczowo i z pasją - normalnie jak w niebie. Chyba jednak należałoby Ci odradzić - niestety. Wszystko zależy od tego co sobie wywalczycie - właściwie w Dziekanacie starają się i są bardzo mili i uczynni, ale mam wrażenie, że ktoś wyżej steruje tym bałaganem.
    10.12.2018
  • A-007

    No właśnie - też jestem na kryminalistyce - na 2. roku. Zajęć z kryminalistyki bardzo mało (a szkoda, bo zajęcia prowadzą biegli sądowi - ludzie z niesamowitą pasją i doświadczeniem) ale wciśnięto nam mnóstwo przedmiotów, których sensu na tych studiach nie dostrzegamy. To jest bardziej jakaś Akademia Ekonomiczna (finanse i ekonomia) niż Wyższa Szkoła Prawa ze specjalnością KRYMINALISTYKA. Faktycznie są jakieś dodatkowe przedmioty związane jakoś (ale raczej luźno) z kryminalistyką ale (chyba złośliwie!?) samej kryminalistyki przewie nie mamy. W zeszłym roku mieliśmy zajęcia nieobowiązkowe z kryminalistyki - była bardzo mała ilość miejsc. Teraz okazało się, że tamte zeszłoroczne zajęcia zatwierdzono nam jako obowiązkowe! Świetnie, tylko, że chyba większość nie była na tych zajęciach bo nie było miejsc, więc jak mieliśmy się nauczyć. Teraz wykładowcy chcą nas egzaminować a my nawet podstaw nie znamy. Egzaminują nas z praktyki - z badań z mikroskopami! Większość z nas jednak dopiero teraz miała kontakt z mikroskopem! To bardzo mili, sympatyczni ludzie ale nie da sie tego nadrobić w takim tempie. To nie ma sensu.
    07.12.2018
  • QWERTY

    A "na jakiego grzyba" nam transport drogowy i epidemiologia - to dopiero jest porażka. Studia w tej Uczelni mogłyby być najwspanialszą przygodą intelektualną - tak się zapowiadało. Nie wiem co o tym myśleć, ale to faktycznie wygląda na porażkę.
    27.11.2018
  • porazka!

    Z tymi profesorami to troche bujda. Przynajmniej jeden, z ktorym mamy duzo zajec, to wybitny nudziarz. nie wiem na jakiego grzyba nam ekonomia i wiele roznych dziwacznych przedmiotow. jestem na kryminalistyce a zajecia z kryminalistyki sa tylko na jednym semestrze - zajiecia kierunkowe to tylko jeden semestr. z tego polowe prowadzi jakis nudziarz.
    24.11.2018
  • Najlepsza uczelnia co najmniej na Dolnym Śląsku

    Wyższa Szkoła Prawa zdecydowanie najlepszą Uczelnią , co najmniej w tym regionie. Tzw. wyższość uczelni typu Uwr , UW itd. jest dziś na szczęście coraz bardziej ujawnianym MITEM. To tak samo jak rozgłasza się (zwłaszcza przez studentów I roku prawa stacjonarnych), że lepszymi absolwentami są ci, którzy przy wstępnej weryfikacji mieli zdaną maturę na wyższym poziomie., podczas gdy rzeczywistą wstępną weryfikacją jest PIERWSZA SESJA(!) Zdanie matury, nawet na 100% nijak ma się do sesji, a ona weryfikuje i stanowi element stanowiący o dalszym losie studenta (żadna matura). Z kolei absolwentów prawa weryfikuje wyłącznie rynek, a charakter studiów tego kierunku wymaga w 75% indywidualnych starań, na które nie wpłyną ani żadne pieniądze, ani żadni wykładowcy/ćwiczeniowcy, czy też prestiżowa uczelnia (!) Od dobrej uczelni prawniczej wymagane jest dziś wyłącznie odpowiednie wyjaśnianie studentowi tego, co czytamy w podręcznikach i przede wszystkim przedstawienie tego w płaszczyźnie praktyki stosowania prawa (to jest pozostałymi 25% niezbędnymi do sukcesu.) Oczywistym jest, że na żadnej uczelni wyższej nie zostaje w sposób wyczerpujący przeprowadzany program studiów, co w konsekwencji (i słusznie) obciąża każdego studenta zdolności samokształcenia, co jest z kolei cechą, którą musi nabyć każdy prawnik.. Celem wykładu ma być tylko wyjaśnienie i doprecyzowanie zagadnień objetych programem studiów prawniczych (tematy są b. obszerne, których opanowanie wymaga dokształcania przez całą karierę zawodową). Dopiero połączenie wykładów z samozaparciem i indywidualnym przygotowaniem (co jest wymagane od każdego prawnika) daje szanse przebicia się przez rynek absolwentów prawa. Wykładowcy Uczelni Wyższej Szkoły Prawa (wśród nich wielu wybitnych profesorów oraz sędziów, adwokatów, prokuratorów) w sposób profesjonalny i praktyczny przekazują wiedzę, co w połączeniu ze studiowaniem podręczników daje satysfakcjonujące rezultaty.
    24.11.2018
  • x

    Bardzo ciekawe są zajęcia ćwiczeniowe z kryminalistyki na Bezpieczeństwie Wewnętrznym prowadzone przez prawdziwych biegłych sądowych a nie nudziarzy czy dziadków zalatujących naftaliną. Konkretni ludzie - większość z niesamowitą pasją i ogromnym doświadczeniem. Żadne pierdoły oglądnięte w telewizji - czysta wiedza poparta praktyką. To zdecydowanie najbardziej wcelowane i najbardziej ciekawe zajęcia na całym semestrze. Co sądzicie - pytanie do tych co byli.
    23.11.2018
  • M.

    Po co tyle tego w-f , w programie studiów zaocznych na kierunku prawo? aż 60 godzin. Czy może też ktoś napisać jak wygląda sprawa przepisywania ocen z innych uczelni, czy są z tym problemy?
    02.10.2018
  • tuna

    pytacie o opinie .... ta Uczelnia jest jedną z bardziej starających się w regionie Dolnego Śląska szkół prywatnych, kiedyś miała w nazwie Chodkowska, (o czym niektórzy wspominają niżej, a dla niewtajemniczonych może to być dziwne), otóż w Warszawie jest szkoła o nazwie Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Chodkowskiej (kiedyś WS Prawa też była imienia Chodkowskiej). Nie wiem, jaki mają związek ze sobą, ale faktem jest zmiana nazwy uczelni. Niezależnie od tego, jeśli prawo we Wrocławiu to na pewno lepiej tutaj niż jakiś SWPS (do nich na psychologię warto). Jak na logistyke do do MWSLiT, a jak na kierunki ekonomiczne do WSBankowej. To tyle w temacie.
    03.09.2018
  • aldi

    Jaki odsiew po pierwszym roku?
    18.07.2018
  • Aktualny

    Do wszystkich tu piszących o przenoszeniu się z zacnego UWr na Chodkowską...spróbujcie tej samej sztuczki z Chodkowskiej na UWr ciekawe kto Wam to zaliczy.
    12.05.2018
  • Konrad

    Witam wszystkich studentów, czy jest ktoś może kto aktualnie się uczy na WSP w kierunku Bezpieczeństwo Publiczne, a dokładniej Kryminologia i Kryminalistyka? Chciałbym się co nieco więcej dowiedzieć o tym kierunku, czy warto, w porównaniu do zaocznego odpowiednika z UWr
    01.02.2018
  • Marlen

    Uczelnia bardzo dobra! Wykładowcy z pasją, potrafiący przekazać wiedzę w sposób komunikatywny i bardzo ciekawy. Widać tutaj taką ciepłą atmosferę, pewną tradycje. Pani Dziekan niesamowicie pomocna jako przedstawiciel władz uczelni, ale również jako wykładowca. Uważam, że wybór tej uczelni, a tym samym rezygnacja z poprzedniej to najlepszy mój wybór.
    22.01.2018
  • Prawo tu i na SWPS - porównanie

    jeszcze wczoraj było inne logo przy tej szkole :-) ale niespodzianka ... ale nazwa widzę ta sama :-) A ja mam pytanie: chodzi o porównanie tej szkoły z SWPS , oczywiśie chodzi mi o kierunek PRAWO.
    15.01.2018
  • goryl

    Jako student jestem średnio zadowolony. Uczelnia mało profesjonalna. USOS nie działa. Za to biblioteka jest ok. Pani dziekan nie ma nic pod kontrolą i potrafi się wprawdzie ładnie uśmiechać ale gorzej z rozwiązywaniem problemów studentów
    11.11.2017
  • tegoroczny absolwent

    Wykładu z handlowego i gospodarczego publicznego na pewno nie prowadził jakiś stary profesor kryminolog a młody i zaangażowany pan doktor, który jest też radcą prawnym. Nie walił czystą teorią, ale obudowywał ją przykładami z życia, z tego jakie zastosowanie mają przepisy, które omawiamy. Wiem, że niestety szkoła z nim nie przedłużyła współpracy i pozostaje tylko zazdrościć studentom z Zielonej Góry, którzy mają szczęście mieć z nim zajęcie. Z resztą moi znajomi studiują prawo w Zielonej Górze i bardzo sobie chwalą tamtejszą uczelnię.
    21.08.2017
  • nickname

    Polecam te uczelnie, ale ciezko jest sie utrzymac ;( jezeli nie wlozysz w to troche wiecej pracy, niestety pozegnasz sie z tym kierunkiem najprawdopodobniej po roku pierwszym. No ale to prawo, wiec tak jest na kazdej uczelni... na pewno nie jest tu ''placisz, wiec zdajesz'' ;) za darmo dyplomu nie dostaniesz, ale jezeli poswiecisz temu troche czasu, to jak najbardziej
    27.06.2017
  • pawel

    bzdury, jezeli chodzi o opinie uzytkownika 'g'. Prawo handlowe i gospodarcze prowadza wykladowcy z tytulem doktora i, o ile sie nie myle, pracuja w zawodach prawniczych, w sensie sa notariuszami [?], tak slyszalem (przynajmniej jeden z nich) ;)
    27.06.2017
  • askdd

    zakwaterowanie na pewno trzeba na wlasna reke, a kryminalistyka/kryminologia to nowe kierunki na tej uczelni, wiec nie mam pojecia jak bedzie... warto sprobowac ;)
    27.06.2017
  • ktos cos

    bardzo fajna uczelnia :) na pewno za kilka/kilkanascie lat bedzie prestizowa Uczelnia prawnicza. Wykladowcy wymagajacy, ale bardzo dobrze potrafia przekazac wiedze. Egzaminy dosyc trudne, trzeba na pewno wiecej czasu poswiecic na nauke anizeli na innych kierunkach, jednakze mysle, ze kiedys sie to oplaci :) Panie w Dziekanacie zawsze chetnie pomagaja, a Pani Dziekan bardzo bardzo mila i sympatyczna. Nie ma czego sie przyczepic :)
    27.06.2017
  • Piter

    organizują praktyki. Z tego co wiem, mają nawet akademickie biuro karier, które się tym zajmuje.
    12.06.2017
  • qwerty

    organizuja tu praktyki zawodowe itp?
    08.06.2017
  • zagubiona

    hej, jak to jest z kryminologia i kryminalistyka na tej uczelni? ktos wie? i jak jest z zakwaterowaniem? trzeba szukac na wlasna reke ?
    08.06.2017
  • g

    Kadra słaba, większość wykładowców na tak zwanym drugim etacie bądź na umowie zlecenia. Tragiczny program np. 30h wykład z prawa karnego. Prawo handlowe i prawo gospodarcze publiczne wykłada emerytowany kryminolog, bez dorobku oprócz kilku artykułów z ubezpieczeń. Ogólnie szkoda czasu ;(
    08.06.2017
  • Aniela

    Studiowałam na tej uczelni. Jestem z niej bardzo zadowolona. A opnie z kategorii "płacisz i dostajesz dyplom" są śmieszne. Dowodem na to jest fakt, że lwia część osob, które podchodzą do egzaminu wstępnego zdaje go z powodzeniem. Uczelnia jest nastawiona na studenta, ma młodą kadrę praktyków. Ja polecam z całego serca.
    30.05.2017
  • Aga

    Dzwoniłam na Uczelnie zapytać się o warunki przyjęć. U nich decyduje kolejność zgłoszeń a warunkiem przyjęcia, jest zdana matura, na poziomie podstawowym. Oni uruchamiają ten kierunek po raz pierwszy w tym roku, więc nie wiemy jaki jest poziom ale sądzę, że będzie wysoki bo w końcu to uczelnia prawnicza 
    16.05.2017
  • nik

    Mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat kierunku bezpieczeństwo wewnętrzne? Dokładnie chodzi mi o specjalność Kryminologia i Kryminalistyka. Warto tam studiować?
    01.05.2017
  • bezp.wewn

    Ktoś jest na kierunku bezpieczeństwo wewnętrzne i może coś na ten temat napisac? Łatwo się dostać? dużo nauki?
    19.03.2017
  • p.

    Ciepło przyznaję Joli rację, to nie jest szkoła dla papierka. Szukaj gdzie indziej.
    18.03.2017
  • Jola

    Ozięble muszę stwierdzić, że chyba nie byłeś/byłaś nigdy na tej uczelni. Nie pozdrawiam.
    07.03.2017
  • jp2gmd

    Jak chcesz sam papier - idź i płać. Jak chcesz się czegokolwiek dowiedzieć - UWR. Żegnam ozięble.
    24.01.2017
  • Janko.muzykant

    Obawiam się, że na tym portalu nie ma zbyt dużo informacji o studiach podyplomowych :( spróbuj może bezpośrednio skontaktować się z uczelnią, żeby zadać im nurtujące Cię pytania
    09.12.2016
  • st. podyplomowe

    czy ktoś korzystał w tej uczelni ze studiów podyplomowych i ma wiedzę na temat programu: Specjalista ds. bezpieczeństwa w cyberprzestrzeni??? Czy znacie ewentualnie podobny zakres szkolenia w innej placówce we Wrocławiu?
    21.09.2016
  • Joanna

    Niedawno się broniłam i jeśli chodzi o uczelnię to jest OK. Czasem bywały trudne momenty, ale dałam radę. A mówiąc trudne momenty mam na myśli masę rzeczy do nauki, ale takie już są studia prawnicze :P Gdyby ktoś z Was miał jakiekolwiek pytania, czy te dotyczące studiów, czy uczelni - chętnie pomogę i odpowiem ;)
    18.08.2016
  • aga

    Jestem na drugim roku i studiuje mi się tutaj w porządku. Fakt, jest sporo nauki, szczególnie w sesji jest mnóstwo zakuwania, a poza tym nie ma na co narzekać.
    13.06.2016
  • już wolę Chodakowską...

    Ciekawe ile premii dostają Panie z dziekanatu za śledzenie takich forów i klepanie pozytywnych i propsujących czy to komentarzy, czy to opinii na temat tej "zacnej" jednostki. Z taką praktyką i za sto lat nie dogonią nawet WSB (dzięki Bogu...). Nie pozdrawiam.
    04.06.2016
  • już wolę Chodakowską...

    Ciekawe ile premii dostają Panie z dziekanatu za śledzenie takich forów i klepanie pozytywnych i propsujących czy to komentarzy, czy to opinii na temat tej "zacnej" jednostki. Z taką praktyką i za sto lat nie dogonią nawet WSB (dzięki Bogu...). Nie pozdrawiam.
    04.06.2016
  • już wolę Chodakowską...

    Ciekawe ile premii dostają Panie z dziekanatu za śledzenie takich forów i klepanie pozytywnych i propsujących czy to komentarzy, czy to opinii na temat tej "zacnej" jednostki. Z taką praktyką i za sto lat nie dogonią nawet WSB (dzięki Bogu...). Nie pozdrawiam.
    04.06.2016
  • Show must go on ;)

    @Anna: Żal mi takich (lobbistów) ups ;) studentów, którzy nawet skrótów dobrze rozwinąć nie potrafią, jeśli już to UWr bo UW jest w Warszawie i chyba próba porównania nieco chybiona ;) - polecam spojrzeć na rankingi, osiągnięcia a potem coś pisać ;)
    04.06.2016
  • Wyższa Szkoła Prawa im. Heleny Chodkowskiej we Wrocławiu

    Polecam :)
    30.05.2016
  • Anna

    Słaby jest ten marketing szeptany UW… żal bo i takie "obszary nauk" mają...
    20.05.2016
  • Asia K.

    Niestety, powinęła mi się noga na maturze i kilka punktów rekrutacyjnych przekreśliło moje marzenie o studiach na UW. Zdecydowałam się na Chodkowską. Niestety, ta uczelnia nie ma nic wspólnego z PRAWEM. Zrezygnowałam po semestrze (tylko kasy żal). Dodatkowo - szukając dorywczej pracy, nikt ze środowiska prawniczego nie spotkał się z tą jednostką. Pytali mnie z drwiącym uśmiechem na twarzy, co to za szkoła. Może jest i klimat budynku/miejsca, dużo imprez organizowanych przez samorząd, miłą Pani Marta w dziekanacie i wszyscy się znają...jednakże to zbyt za mało, żeby spełnić w przyszłości swoje "prawnicze" marzenia. Oceniam tę Uczelnie na mocna 2/10. Wg mnie nie liczy się wiedza i kształcenie, liczy się kasa. Niestety.
    27.04.2016
  • Student_2013

    Widzę, że kolega nigdy nie był studentem WSP a tym bardziej jakiejkolwiek państwowej uczelni. Nie wiem, skąd znasz takie legendy odnośnie traktowania studenta na państwowej uczelni, ale bynajmniej dziekanat uniwersytetu widziałeś na obrazku. Studiuje tam na drugim kierunku i nigdy nie spotkałem się z olewaniem studenta a odwoływanie zajęć może i jest, ale są one odrabiane. Kolega rok wyżej (na Uniwersytecie) nie tylko obronił pracę w terminie bez żadnych problemów. Na Chodkowskiej na V roku zakopuje się studenta w stercie niepotrzebnych przedmiotów a uczelnia dokłada starań aby student miał jak najbardziej pod górkę w ukończeniu studiów m.in. przez notoryczne odwoływanie seminariów, które nie zostają odrobione. Kolega chyba jest na pierwszym roku albo o Chodkowskiej wie tylko od znajomych.
    24.04.2016
  • Mr T.

    O widzę, że kolega nigdy nie był studentem na państwowej uczelni :) Polecam, polecam - tam na bank załatwisz wszystko sprawnie, będą roztaczać nad Tobą opiekę, jak nie zapłacisz i będziesz miał plan bez okienek i odwoływania zajęć. A wiem, co mówię, bo do czynienia przez dłuższy czas z taką instytucją miałem... Każdy kto jeden dzień był na jakimś Uniwerku lub Polibudzie i próbował coś załatwić powie Ci jaka tam miłość do studenta panuje.
    14.04.2016
  • Student_2013

    Gorąco nie polecam tej uczelni, traktuje się studentów jak dłużników spłacających dług - ważne aby kasa się zgadzała, ale oferta przypomina raczej czasy PRL-u niż nowoczesną dbającą o jakość uczelnie. Większość materiałów w bibliotece to stare odkupione książki od innych uczelni. Patrząc przez pryzmat wydanych pieniędzy lepiej wydać pieniądze na studia zaoczne choćby na Uniwersytecie Wrocławskim przynajmniej oferta biblioteki jest bogatsza a obieg informacji na temat odwołanych zajęć jest dużo lepszy jak poinformował mnie kolega. Na WSP niestety częstą praktyką jest powiadamianie o zmianie planu już na etapie kwerendy z zapytaniem w dziekanacie czy dzisiejsze zajęcia się odbędą. Dla osób spoza Wrocławia jest to zarówno strata czasu jak i pieniędzy.
    05.04.2016
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszeie zasad regulaminu.
    22.03.2016
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
    22.03.2016
  • Patt

    No i widzisz jestem w kropce, bo znam trochę inne opinie na temat szkoły. Moi znajomi chodzą na studia zaoczne i są z nich zadowoleni. A mój kolega jest właśnie z przeniesienia z Uniwerku. Ja się też wybieram w tym roku na zaoczne prawo, więc mocno się zastanawiam... A co do płacenia, to wiem, że to studia odpłatne, więc domyślam się, że pilnują żeby im się kasa zgadzała.
    18.02.2016
  • student

    Nie polecam tej uczelni. Atmosfera głównie chodzi o to żeby na czas zapłacić, jak nie zapłacisz to jesteś wróg numer jeden. Jak płacisz na czas to wcale nie zmienia Twojego położenia i tak nikt Ci w niczym nie pomoże. Raczej ciągle jest pod górę. Kadra naukowa hmmmm to ciężka sprawa do oceny. Część profesjonalistów z UW, którzy stoją na wysokości zadania. Ćwiczeniowcy na medal. Niestety jak dla mnie zbyt dużo przedmiotów zapychaczy, które zajmują np 60h przy czym przedmioty najważniejsze dla prawników np. prawo cywilne i rodzinne połączone i do tego 16h także śmiech na sali. Biblioteka zaopatrzona w dawno przeterminowane stany prawne do niczego nie potrzebne i co najważniejsze zero nauki pisania pism procesowych zero testów i kazusów przygotowujących do egzaminy na aplikację no i oczywiście nie można pominąć faktu, iż renoma tej szkoły w porównaniu do UW jest żadna. Jakbym mogła wybierać jeszcze raz to tylko UW.
    12.02.2016
  • poszukująca...

    Czy ktoś z was wie może od kiedy rusza rekrutacja na studia? Jestem na już na prawie, ale chcę się przenieść do Wrocławia. Czy ktoś się przenosił?
    05.02.2016
  • Alicja

    Panie Piotrze G.- patrząc na Pana pisownie, warto się zastanowić, czy problem w karierze po studiach leży w uczelni, czy należy szukać go w innym miejscu. Przepraszam, ale człowiekowi z tytułem mgr prawa nie wypada robić taki błędów. Pana wypowiedź bije po oczach. Co do uczelni. Jest naprawdę dobra, nauki dużo, jak na każdych studiach prawniczych, są też wykładowcy mniej wymagający- jak wszędzie :) Generalnie jestem zadowolona, wykładowcy przykładają się do zajęć, traktują studenta z szacunkiem. Myślę że jeżeli ktoś przez 5 lat będzie się uczył na egzaminy, a nie ściągał to po tej uczelni na pewno ma szansę na aplikację i zrobienie kariery prawniczej.
    26.01.2016
  • Anna

    Do rozgoryczonej- chyba trudno by od razu cały Wrocław znał naszą uczelnie skoro niedawno dopiero wyszli z niego pierwsi absolwenci? A do chłopaka, przepraszam, Pana, który nie błysnął niżej swoją polszczyzną to nie dziwie się, że go nie chcą. Pozdrawiam, studentka, która nie chcę by przez takie brednie nieuków rozeszła się niesłusznie zła reputacja.
    23.01.2016
  • Magda

    Ja już pytałam - rok na dziennym prawie to 5400 (na szczęście rozkładają na raty :)). O inne koszty nie pytałam. A kiedy przychodzisz?
    09.12.2015
  • Emilia

    Czy ktoś orientuje sie ile kosztuje rok nauki w tej szkole i jakie sa dodatkowe koszty? :)
    30.11.2015
  • Kaśka!

    Witamy Pani Marto, już wiemy, jak bardzo Pani źle z powodu uroczystości rozdania dyplomów :). Szkoda, że robi Pani "renomę" innym absolwentom, którym się powiodło np. na egzaminie na aplikacje. Przez takie teksty mój dyplom też traci wartość - zupełnie niesłusznie. Jako absolwentka WSP bardzo żałuję, że nie skończyła Pani studiów na renomowanej uczelni państwowej...
    24.11.2015
  • Absolwentka "prawa"

    Szczerze - nie polecam tej uczelni, to jedynie typowa maszynka do robienia pieniędzy na naiwniakach! Jesteś fajny, jak płacisz i jedzą Ci z ręki, jeśli przestajesz płacić stając się absolwentem mają cię gdzieś, np. zapominając o Tobie na rozdaniu tych śmiesznych dyplomików, które można sobie powiesić w WC, albo wrzucić głęboko w szafę. Jeśli chcecie wydać kupę kasy żeby być "prawnikiem" spędzając czas na pierdołach - wizyty jasnowidzów, konkursy krasomówcze, pseudo konferencje - zapraszam na WSP! I nie bądźcie zdziwieni, kiedy idąc na staż do jakiejś renomowanej kancelarii WE WROCŁAWIU rekruter będzie patrzył na Was jak wół w malowane wrota, gdyż totalnie nie zna tej przedziwnej uczelni. Fejk.
    16.11.2015
  • !!!!!

    Piotrze, jeśli słowo "pójść" Ty piszesz przez "u" .... to wybacz, ale dyskwalifikacja całkowita :-)
    12.10.2015
  • Piotr G.

    Czy warto? 5 lat spendzonych w tej uczelni, łatwe studia, wymagania średnie i jest tytuł magistra jak u każdego. Z aplikacjom już nie poszło tak łatwo (słabe pszygotowanie). Na dodatek jak chciałem pujść na staż do kancelarii, widząc "wyższą szkołę prawa" notariusz parsknął śmiechem pytając mnie co to do licha jest. Czas się przebranżowić, bo po tej szkole prawa nie będzie, nie będzie pszyszłości i wielkich pieniędzy :( Tak to się kończy, jak żal komuś dorzucić kilka złociszów na studia na Uwr.
    02.10.2015
  • Kasia C.

    O dostaniu się na studia decyduje tylko i wyłącznie kolejność zgłoszeń? Czyli "kto pierwszy ten lepszy"?
    27.08.2015
  • Kasia S.

    Wykwalifikowana kadra, ciekawe zajęcia praktyczne, konferencja naukowe...a swoje pasje można rozwijać dodatkowo np. dzięki wyjściom na sekcje zwłok, do zakładu karnego itd. Ciekawą opcją są także symulacje rozpraw sądowych. Czuć, jak spełniają się marzenia ;-) POLECAM!
    22.07.2015
  • AbSoLwEnTkA

    W tym roku zdobyłam tytuł magistra i z bólem serca oraz łezką w oku opuszczam mury WSP. 5 lat owocnej pracy, nauki i szczypty studenckiej zabawy za mną. Cóż mogę powiedzieć, na prawdę warto! Wykwalifikowana kadra naukowa WSP przyłoży wszelkich starań, aby marzenia o aplikacji i zawodzie np. Sędziego stały się jawą. Każdy student traktowany jest na wysokim poziomie, wszystkie sprawy można załatwić od ręki (w porównaniu do innych uczelni państwowych, gdzie człowiek jest traktowany jako "numerek indeksu"). Hmmm, jeśli ktoś ma jakieś pytania/wątpliwości z chęcią na nie odpowiem ;-) Dziękuję za wszytko i pozdrawiam, Marta C.
    01.07.2015
  • zofia

    Po ekscesach w Warszawie Wrocław stał się oczkiem w głowie uczelni Chodkowskiej jako oddalony od stolicy i zdegenerowanego warszawskiego towarzystwa prawniczego. Decyzja okazała się strzałem w dziesiątkę. Nowa lokalizacja i nauka na błędach popełnionych w Warszawie zapewniła prawidłowe funkcjonowanie szkoły zarówno pod względem poziomu nauczania jak i obsługi studenta (będącego jakby nie patrzeć świadczeniobiorcą). Tak więc nie ma tu chamskich odzywek do studentów albo mówiąc delikatnie "niejasnych" zasad zaliczania. Polecam uczelnię z całego serca :)
    20.04.2015
  • Megi Megane

    POLECAM! Pracownicy i wykładowcy wyższej szkoły prawa, traktują mas studentów na poziomie, przez co klimat i atmosfera jest bardzo przyjemna. Nauka - same przydatne konkrety, bez zbędnego "lania wody". Różne wydarzenia, eventy, konferncje naukowe...świetne przygotowanie do wymarzonego zawodu! Został mi jeszcze rok nauki i już zaczynam tęskić. :(
    06.04.2015
  • z Chodkowskiej

    Jeżeli chodzi o Chodkowską - to bardzo dobry wybór. Na pierwszym roku są ogólne przedmioty, tak samo jak na uniwerku, i jakiejkolwiek innej uczelni. Jestem zadowolona z wyboru. Dużo nauki, sesja jest ciężka. Wykładowcy są wymagający. Prawda, że są i tacy, którzy przepuszczą cię bez problemów, ale czemu tu się dziwić? Przedmioty typu SOCJOLOGIA, HISTORIA POWSZECHNA, NAUKA O PAŃSTWIE, czy PSYCHOLOGIA - bezsensu było by gdyby to właśnie z nich nas tak bardzo cisnęli... Co innego z PRAWOZNAWSTWEM, PRAWEM KONSTYTUCYJNYM, czy PRAWAMI CZŁOWIEKA - to przedmioty właściwe dla prawa. Ciężko było je zaliczyć. Trzeba było bardzo pocisnąć. Warto iść na Chodkowską. Atmosfera jest super, kadra bardzo dobra. Dobrze Cię traktują. W dziekanacie, sekretariacie jest całkiem inaczej niż na uniwerku. W Chodkowskiej traktują Cię jak CZŁOWIEKA, a na Uniwerku mają do ciebie pretensje ("po co tu przyszedłeś/ przyszłaś").
    28.09.2014
  • z Chodkowskiej

    Jeżeli chodzi o Chodkowską - to bardzo dobry wybór. Na pierwszym roku są ogólne przedmioty, tak samo jak na uniwerku, i jakiejkolwiek innej uczelni. Jestem zadowolona z wyboru. Dużo nauki, sesja jest ciężka. Wykładowcy są wymagający. Prawda, że są i tacy, którzy przepuszczą cię bez problemów, ale czemu tu się dziwić? Przedmioty typu SOCJOLOGIA, HISTORIA POWSZECHNA, NAUKA O PAŃSTWIE, czy PSYCHOLOGIA - bezsensu było by gdyby to właśnie z nich nas tak bardzo cisnęli... Co innego z PRAWOZNAWSTWEM, PRAWEM KONSTYTUCYJNYM, czy PRAWAMI CZŁOWIEKA - to przedmioty właściwe dla prawa. Ciężko było je zaliczyć. Trzeba było bardzo pocisnąć. Warto iść na Chodkowską. Atmosfera jest super, kadra bardzo dobra. Dobrze Cię traktują. W dziekanacie, sekretariacie jest całkiem inaczej niż na uniwerku. W Chodkowskiej traktują Cię jak CZŁOWIEKA, a na Uniwerku mają do ciebie pretensje ("po co tu przyszedłeś/ przyszłaś").
    28.09.2014
  • szukacz

    Hej, wiecie może czy jeszcze rekrutują na prawo?
    04.09.2014
  • clarice

    Świetna, kameralna atmosfera. Personel pomocny, nie miałam dotąd żadnych problemów. Brakowało mi punktów na dzienne na uniwersytecie, a mam znajomych na wieczorowych na UWr i nie chciałam tam iść. Nie żałuje wyboru Chodkowskiej :)
    27.04.2014
  • Kama

    Może ktoś napisać jaki jest poziom na tej Uczelni?
    30.03.2014
  • Bogusia

    Ja jestem akurat zadowolona z tego, że poszłam na tę uczelnię. Chcę się uczyć, a to jest chyba w tym wszystkim najważniejsze. Nie miałam możliwości pójścia na studia dzienne, sytuacja życiowa zmusiła mnie do studiowania zaocznie. Wydaję mi się, że najważniejsze jest nasze podejście. Ono decyduje w głównej mierze o tym, jakie będą nasze wyniki.
    31.01.2014
  • Bale

    po doświadczeniach moich znajomych studiujących prawo, Chodkowska to dobry wybór. dużo zależy od Ciebie samego, na ile będzie Ci zależało i przyłożysz się do studiów, no ale na prawo raczej nie trafia się z przypadku, więc załóżmy, że jesteś nastawiony na naukę. nnam takich, którzy planują na aplikacje iść po tych studiach, i myślę, że im się uda, bo są ambitni i pracowici, a uczelnia stwarza im dobre warunki do nauki.
    23.08.2013
  • kamilosss

    Też studiuję prawo na Chodkowskiej. do uniwerku trochę mnie zniechęcili znajomi ze starszych roczników opowieściami o strasznych dziekanach, gigantycznych kolejkach itp. A tu traktują każdego jak człowieka, a nie trybik w maszynie, i to mi się podoba. Nauki oczywiście dużo, jak to na prawie, ale jak człowiek to lubi, jest naprawdę spoko.
    18.08.2013
  • do tomka

    hej, na prawie poziom jest ok, niektórzy wymagają więcej, inni mniej, ale jestem zadowolona. wykładowcy podchodza do ciebie, jak do człowieka, a w dziekanacie nie miałam nigdy problemu z załatwieniem spraw. ogólnie opinie o uczelni mam dobrą
    01.06.2013
  • tomek

    Nie. Ale z pewnoscia to jakis wynalazek. Z tego co czytalem to zarzadzanie z elementami prawa. Napiszcie cos o tej Uczelni. Jaki maja poziom i jak traktuja studentow?
    29.05.2013
  • eve

    hej czy ktoś z was słyszał o kierunku prawo w biznesie?
    29.05.2013
  • III roczniak

    A ja się nie zgodzę - owszem P. Agnieszka jest miła, ale P. Ani też nie można nic zarzucić. Jest bardziej wymagająca, ale kiedy trzeba wtedy nam pomaga. Słyszałem wiele o innych dziekanatach i uważam, że nie mamy na co narzekać.
    28.05.2013
  • Studentka WSZIP

    To prawda p. Agnieszka jest rewelacyjna ale ta druga-pozostawia wiele do życzenia:( Uczelnia z pewnością jest godna polecenia. Student jest traktowany jak student a nie jak chodzący numer indeksu.
    26.05.2013
  • herold

    powiem tak - studiowałam na UWr - na 2 wydziałach - nauk społecznych i na prawie - i właśnie z prawa UWr przeniosłam się na Chodkowską... do dziś nie żałuję decyzji! Nie wiem o co chodzi z dziekanatem, bo są 2 babeczki, a p. Agnieszka jest rewelacyjna. Zawsze pomoże, poinformuje, załatwi. Część wykładowców z W-wy albo z UWr Wrocław, więc nauki jest naprawdę dużo (mam porównanie z prawem na UWr) POLECAM !!!
    20.05.2013
  • EM info

    ja poszłam na ten kierunek, bo interesuję się psychologią i jestem zadowolona, przedmioty prowadzone ok, niektóre ciekawsze, inne mniej, ale generalnie polecam
    20.05.2013
  • Do EM

    To jest czyste prawo z elementami psychologii. Chodzisz ze studentami prawa i dodatkowo masz 2-3 przedmioty z psycho. Pozdro!
    06.05.2013
  • EM

    dodam, ze o oddzial we Wroclawiu chodzi
    03.05.2013
  • EM

    dodam, ze o oddzial we Wroclawiu chodzi
    03.05.2013
  • EM

    chcialabym od tego roku isc na chodkowska,a dokladnie - psychologia dla prawnikow. zalezy mi na opinii ludzi ktorzy studiuja na tej uczelni, bo slyszalam rozne opinie. warto? ciekawie?
    03.05.2013
  • Mońka

    Uczelnia ok, ale nowa kobieta w dziekanacie to jakaś pomyłka;/ Kiedyś były organizowane jakieś imprezki teraz trochę z tym gorzej ale dla chcącego nic trudnego:))) Generalnie godna polecenia!
    03.05.2013
  • hey

    tak sobie weszłam, bo moja siostra szuka teraz uczelni i zobaczyłam, że nasza też jest. chciałam tylko skomentować to, że wykładowca namawia do przejścia na uniwerek. jeśli ten człowiek myśli, że uczelnia jest taka kiepska, to dlaczego tu uczy? sam sobie w ten sposób wyrabia opinię. ja studiuję prawo i uważam, że jest ok
    09.04.2013
  • happ

    Ja przeniosłam się z Uniwersytetu Wrocławskiego i nie żałuję decyzji. Atmosfera studiowania jest tu zupełnie inna, nie ma sytuacji, że ulewają studentów na siłę. Jestem też zadowolona z pań w dziekanacie, nie wywalają ludzi za drzwi, jak to jest na uniwerku. Oczywiście chciałabym zmienić np. ilość książek w bibliotece, ale ogólnie duży plus
    08.04.2013
  • monia

    ja tez słyszałam jakieś niepokojące wieści o tej uczelni, że ma sie rozpaść czy coś ale to podobno plotki, a problemach z dziekanatem nic nie wiem bo rzadko tam bywam
    08.03.2013
  • Anita

    Możecie powiedzieć mi co się dzieje ostatnio na tej Uczelni? Dziekanat wiecznie zamknięty, kobie wiecznie "nadąsana". Gdzie jest reszta pracownikow? Na zajęciach u jednego z wykładowców usłyszelismy aby isc na Uniwerek.Wiecie o co tutaj chodzi?
    18.02.2013
  • anita

    Z ta psychologią jest tak że studia sa jednolite 5-letnie. Trzeba się dobrze zastanowić, bo nie ma licencjata i kierunku po nim nie.można zmienić. Ja studiuje tu psychologie 2 rok. Mnie to akurat bardzo interesuję. Mamy bardzo ciekawe przedmioty, wiedza ta na pewno przydaje sie w zyciu. Oby tylko znaleść pracę w której bedę mogła się rozwijać.
    09.07.2012
  • chrin

    no właśnie, bardzo ciekawie tutaj rozpisali na stronie studia psychologiczne, czy ktoś kto studiuje mógłby powiedzieć czy naprawę jest tak fajnie? od zawsze się interesowałem psychologią i tematyką związaną z człowiekiem. zastanawiam się między psychologią a kognitywistyką (ale to już gdzieś indziej), czy ktoś móglby coś mi doradzić?
    07.07.2012
  • chrin

    no właśnie, bardzo ciekawie tutaj rozpisali na stronie studia psychologiczne, czy ktoś kto studiuje mógłby powiedzieć czy naprawę jest tak fajnie? od zawsze się interesowałem psychologią i tematyką związaną z człowiekiem. zastanawiam się między psychologią a kognitywistyką (ale to już gdzieś indziej), czy ktoś móglby coś mi doradzić?
    07.07.2012
  • yeah

    psychoseksuologia! kurczę, co za świetna oferta, jaram się, taki kierunek to ja mogę studiować. tylko czesne strasznie wysokie. no ale kierunek występuje na bardzo niewielu uczelniach. znajomi robi duże oczy kiedy mówię że takie studia mnie interesują, no ale to naprawdę ciekawa tematyka, nie ma co ukrywać :D a jeśli będzie ciężko - tym lepiej, nie po to są studia żeby się obijać.
    22.05.2012
  • werka

    studiuję tu prawo: prawna ochrona rodzin i małoletnich. Mam sporoo nauki, ale przy moim kierunku to norma. Z uczelni jestem zadowolona, wszystko odbywa się jak należy. Po studiach zamierzam startować na aplikację notarialną. Wiem, że to ciężki orzech do zgryzienia ale mam nadzieję że się uda.
    21.03.2012
  • lola

    Noo fana tylko że ak dowala egzaminy to siedzisz dzień i noc nad ksiązkami.
    16.01.2012
  • Krzysiekk

    w pełni akademicka jak gdzieś słyszałem na korytarzu naszej uczelni ;p Potwierdzam
    13.01.2012