Dietetyka
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku to uczelnia z ponad 24 letnim doświadczeniem, która kształci specjalistów z zakresu dietetyki, kosmetologii, pielęgniarstwa, psychologii, fizjoterapii i i zdrowia publicznego, na poziomie studiów pierwszego i drugiego stopnia oraz jednolitych studiów magisterskich.
W ciągu studiów na kierunku Dietetyka nabędziesz wielu nowych umiejętności – między innymi nauczysz się przeprowadzać wywiad żywieniowy, udzielać porad indywidualnych oraz grupowych, obsługiwać i wykorzystywać specjalne urządzenia przeznaczone do identyfikacji wybranych składników żywności i sporządzania potraw. Będziesz potrafił zaplanować i wdrożyć odpowiednie postępowanie żywieniowe w celu zapobiegania chorobom dietozależnym oraz ich leczenia. Poznasz także zasady interakcji leków z żywnością.
Dowiesz się jak należy się odżywiać, by pozostać zdrowym i pełnym energii oraz jak pomóc osobom, które chorują na cukrzycę. Zostaniesz specjalistą, mającym wiedzę na temat prawidłowego żywienia, znającym zasady działania ludzkiego ciała i jednocześnie mającym predyspozycje terapeutyczne.
Zakładane efekty uczenia się mają na uwadze pacjenta nie tylko pod względem fizycznym, ale również psychologicznym. Studiując dietetykę, dowiesz się, jak działa ludzki organizm i jakie procesy w nim zachodzą. Nauczysz się układać odpowiednio dobrane diety zarówno dla chorego, jak i zdrowego człowieka z uwzględnieniem jego cech genetycznych, nietolerancji pokarmowych, alergii, stylu życia i prywatnych preferencji. Zdobędziesz wiedzę na temat projektowania i prowadzenia procesów technologicznych stosowanych w produkcji żywności. Poznasz metody ocen żywienia i sposobu odżywiania młodzieży, osób dorosłych, w podeszłym wieku, kobiet w ciąży, osób uprawiających różne dyscypliny sportowe oraz w różnych warunkach środowiskowych. Dowiesz się także, jak powinna wyglądać komunikacja z pacjentem (oraz jego rodziną), na co należy zwrócić uwagę i czym się kierować podczas rozmowy.
Czego nauczysz się na studiach?
„Celem poznawczym kształcenia na kierunku dietetyka jest przekazanie studentom, w oparciu o najnowsze materiały źródłowe wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia człowieka w różnych warunkach środowiskowych, a także profilaktyki zdrowotnej. Wysoki poziom edukacji zapewnia wysoko wykwalifikowana kadra specjalistów o znaczącym dorobku naukowym i dydaktycznym oraz nowoczesna baza dydaktyczna. Wykłady odbywają się w salach wyposażonych w sprzęt audiowizualny. Zajęcia praktyczne laboratoryjne odbywają się w pracowniach wyposażonych w nowoczesną aparaturę i sprzęt. Studenci w trakcie studiów mogą rozwijać swoje zainteresowania naukowe biorąc udział w pracach Koła Naukowego Dietetyka WSZ oraz projektach badawczych realizowanych w Uczelni, a także uczestniczyć w konferencjach naukowych organizowanych przez WSZ oraz uczelnie pokrewne” - prof. dr hab. Ewa Babicz-Zielińska, wykładowca Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
„Jestem absolwentem kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku. Uczelnia oferuje wysoki poziom kształcenia oraz świetnie wyposażone pracownie specjalistyczne. Niewątpliwym plusem jest również duży nacisk na zajęcia praktyczne oraz możliwość odbywania praktyk studenckich w wielu zaprzyjaźnionych placówkach” - absolwent kierunku Dietetyka.
*studia I stopnia realizowane są również w języku angielskim
Obejrzyj film:
Zobacz także Prezentację WSZ w portalu