Enologia i cydrownictwo

Unikatowy kierunek enologia i cydrownictwo to odpowiedz na zapotrzebowanie na specjalistów w zakresie uprawy winogron i pozostałych gatunków sadowniczych oraz produkcji wina, cydru i innych alkoholi owocowych.

Program studiów posiada szereg innowacyjnych i nowatorskich rozwiązań dydaktycznych oferując szeroką gamę obligatoryjnych oraz fakultatywnych przedmiotów specjalistycznych.

Program kładzie nacisk na uczenie praktyczne i zapewnia dogłębne zrozumienie zasad i praktyk stosowanych w uprawie oraz produkcji win, cydrów i innych alkoholi owocowych.

Studia realizowane są na poziomie pierwszego stopnia.

Dla kogo studia na kierunku Enologia i cydrownictwo

Studia przewidziane są dla osób, które swoją przyszłość zawodową planują związań z branżą produkcji i sprzedaży alkoholu, w szczególności wina.

Kandydaci powinni wykazywać zamiłowanie do uprawy wyselekcjonowanych odmian roślin, pracy laboratoryjnej, ale też wykazywać predyspozycje do prowadzenia działalności biznesowej.

Program kształcenia studentów na kierunku Enologia i cydrownictwo

Program studiów obejmuje treści podstawowe z zakresu:

  • botaniki
  • chemii i biochemii
  • fizjologii roślin
  • żywienia roślin

oraz treści kierunkowe z zakresu:

  • gleb winnic i sadów
  • biologii i uprawy roślin sadowniczych
  • szkółkarstwa winorośli i innych roślin sadowniczych
  • agrotechniki winnic i sadów
  • entomologii i fitopatologii sadowniczej
  • hodowli i odmianoznawstwa
  • herbologii
  • kultur in vitro w sadownictwie
  • mikrobiologii i biochemii napojów alkoholowych
  • aspektów prozdrowotnych win i nalewek
  • doboru win do potraw
  • technologii produkcji wina
  • cydrów oraz wysokoprocentowych alkoholi winogronowych
  • nalewek i likierów, alkoholi fermentacji wtórnej
  • win musujących i specjalnych oraz innych alkoholi owocowych
  • somelierstwa
  • enoturystyki
  • rynku wina
  • handlu i marketingu,
  • analizy sensorycznej i kupażowania wina
  • oceny jakości surowców i analizy instrumentalnej
  • chorób i wad alkoholi
  • projektowania winnic i winiarni.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunek Enologia i cydrownictwo

Rekrutacja odbywa się w oparciu o wyniki maturalne z:

  • języka obcego
  • przedmiotu wybranego spośród: biologia, chemia, fizyka i astronomia, geografia, informatyka, matematyka.
Perspektywy pracy po kierunku Enologia i cydrownictwo

Absolwenci kierunku mogą znaleźć zatrudnienie przykładowo jako:

  • właściciele winnic
  • kierownicy winnic
  • kierownicy szkółek winnic
  • rzeczoznawcy winnic
  • konsultanci
  • brokerzy win
  • kierownicy bankietów winiarskich
  • właściciele/pracownicy winiarni.
Opinie o kierunku Enologia i cydrownictwo

Wzrost znaczenia gospodarczego uprawy winorośli i przetwórstwa winogron wymaga wykształcenia specjalistów z tej dziedziny.

Powstanie unikatowego kierunku enologia i cydrownictwo jest odpowiedzią na potrzeby lokalnych sadowników, szukanie sposobów zagospodarowania nadprodukcji owoców.

Poznajcie bliżej te studia:


Kierunki pokrewne do kierunku Enologia i cydrownictwo
Jakie uczelnie oferują kierunek Enologia i cydrownictwo
W których miastach można studiować Enologia i cydrownictwo

Lublin

Lublin
Uczelnie: 10
Kierunki: 260
Komentarze (1)
  • Ela

    Lublin też winem stoi? Woj. lubuskie kojarzyło i się z tą branżą.
    4/20/20