Enologia i cydrownictwo
Unikatowy kierunek enologia i cydrownictwo to odpowiedz na zapotrzebowanie na specjalistów w zakresie uprawy winogron i pozostałych gatunków sadowniczych oraz produkcji wina, cydru i innych alkoholi owocowych.
Program studiów posiada szereg innowacyjnych i nowatorskich rozwiązań dydaktycznych oferując szeroką gamę obligatoryjnych oraz fakultatywnych przedmiotów specjalistycznych.
Program kładzie nacisk na uczenie praktyczne i zapewnia dogłębne zrozumienie zasad i praktyk stosowanych w uprawie oraz produkcji win, cydrów i innych alkoholi owocowych.
Studia realizowane są na poziomie pierwszego stopnia.
Dla kogo studia na kierunku enologia i cydrownictwo
Studia przewidziane są dla osób, które swoją przyszłość zawodową planują związań z branżą produkcji i sprzedaży alkoholu, w szczególności wina.
Kandydaci powinni wykazywać zamiłowanie do uprawy wyselekcjonowanych odmian roślin, pracy laboratoryjnej, ale też wykazywać predyspozycje do prowadzenia działalności biznesowej.
Program kształcenia na kierunku enologia i cydrownictwo
Program studiów obejmuje treści podstawowe z zakresu:
- botaniki
- chemii i biochemii
- fizjologii roślin
- żywienia roślin
oraz treści kierunkowe z zakresu:
- gleb winnic i sadów
- biologii i uprawy roślin sadowniczych
- szkółkarstwa winorośli i innych roślin sadowniczych
- agrotechniki winnic i sadów
- entomologii i fitopatologii sadowniczej
- hodowli i odmianoznawstwa
- herbologii
- kultur in vitro w sadownictwie
- mikrobiologii i biochemii napojów alkoholowych
- aspektów prozdrowotnych win i nalewek
- doboru win do potraw
- technologii produkcji wina
- cydrów oraz wysokoprocentowych alkoholi winogronowych
- nalewek i likierów, alkoholi fermentacji wtórnej
- win musujących i specjalnych oraz innych alkoholi owocowych
- somelierstwa
- enoturystyki
- rynku wina
- handlu i marketingu,
- analizy sensorycznej i kupażowania wina
- oceny jakości surowców i analizy instrumentalnej
- chorób i wad alkoholi
- projektowania winnic i winiarni.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku enologia i cydrownictwo
Rekrutacja odbywa się w oparciu o wyniki maturalne z:
- języka obcego
- przedmiotu wybranego spośród: biologia, chemia, fizyka i astronomia, geografia, informatyka, matematyka.
Perspektywy pracy po kierunku enologia i cydrownictwo
Absolwenci kierunku mogą znaleźć zatrudnienie przykładowo jako:
- właściciele winnic
- kierownicy winnic
- kierownicy szkółek winnic
- rzeczoznawcy winnic
- konsultanci
- brokerzy win
- kierownicy bankietów winiarskich
- właściciele/pracownicy winiarni.
Opinie o kierunku enologia i cydrownictwo
Wzrost znaczenia gospodarczego uprawy winorośli i przetwórstwa winogron wymaga wykształcenia specjalistów z tej dziedziny.
Powstanie unikatowego kierunku enologia i cydrownictwo jest odpowiedzią na potrzeby lokalnych sadowników, szukanie sposobów zagospodarowania nadprodukcji owoców.
Poznajcie bliżej te studia: