Opinie o Uczelni Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu (ASP Wrocław)

Komentarze (45)

  • Fotografia i multimedia

    Hej! Zastanawiam się czy warto w ogóle składać papiery na kierunek fotografii, jak wygląda program z perspektywy czasu, organizacja? Jak z satysfakcją z zajęć, późniejszym rozwojem, myślicie, że lepiej wybrać jakieś studium fotograficzne czy jednak ASP to jednak to?
    11.08.2018
  • Monique

    Cześć, zastanawiam się nad rozpoczęciem studiów ze wzornictwa na Wrocławskim ASP. Czy ktoś może mi coś więcej poiwiedzieć o tym kierunku, czy jest godny polecenia? Z góry dziękuje ;)
    20.05.2018
  • TT334

    Zależy o jaki wydział chodzi i jaki kierunek. Wykładowcy są różni, jedni bardziej, drudzy mniej zaangażowani w swoją pracę. Na każdym wydziale znajdą się osoby kompetentne i ich kompletne przeciwieństwa. Jeżeli chodzi o MiRz, to większość kadry to dinozaury niemające pojęcia na temat obecnego artworldu, a asystenci raczej też nie błyszczą. W sumie jest miło, ale dużo za duża grupa wykładowców zatrzymała się w czasach, kiedy sama studiowała i zdaje się, że już tamtejszy system edukacji artystycznej był przedawniony (ale chociaż uczył podstaw warsztatu mimetycznego, obecnie nawet tego się nie uświadczy). Raczej odradzam, chyba, że ktoś jest fanem abstrakcji wyjętej rodem z lat 60. i 70. XX wieku.
    01.05.2018
  • Kandydat

    A jak jest z wykładowcami? Pytam bo byłem raz na rekrutacji na szczecińskim asp i tamtejszy wydział malarstwa i nowych mediów to bajka .Wykładowcy bardzo otwarci ,świetni pedagodzy ,panuje rodzinna atmosfera od samego egzaminu wstępnego.Czy o wrocławskich wykładowcach można powiedzieć to samo ?
    21.04.2018
  • edi

    Czy ktoś z was może mnie poinformować jak wyglądają egzaminy wstępne na fotografię (niestecjonarne )?
    09.04.2018
  • patris

    Mąci mi w głowie to, że opinie o Wrocławskiej ASP na tej stronie koło 2012 roku są bardzo dobre - wszyscy tą uczelnię chwalą ale im dalej w las - koło 2017 roku wszyscy ją odradzają - JAK TO W KOŃCU JEST? Mam taki problem ze jestem 3 lata do tyłu, dwa razy zmieniałam studia, teraz mam rok przerwy i pracuję nad teczką na ASP. Dla mnie osobiście tak jakby nie ma już innej opcji jak pójść tutaj i skończyć tą uczelnię. Zastanawiam się albo nad wzornictwem albo ewentualnie nad grafiką. Słyszałam że wzroki są godne polecenia, grafika tak sobie. Czekam na jakieś konstruktywne opinie które albo pomogą mi wybrać kierunek albo powiedzą plusy i minusy uczelni a nie tylko minusy, bo tak naprawdę nie obchodzi mnie frekwencja nauczycieli czy przedpotopowe materiały - tak tam po prostu jest i trzeba to zaakceptować, ludzie i tak będą tam chcieli chodzić.
    23.11.2017
  • Student

    Jestem wdzięczny tej uczelni jedynie za to, że dała mi możliwość wyjazdu na Erasmusa. Poza tym kompletny brak organizacji, biurokracja i komuna... Poza bardzo nielicznymi wyjątkami prowadzący nie mają żadnego szacunku do studentów, traktując ich jak gimnazjalistów i próbując na każdym kroku pokazać swoją wyższość nad nimi. (chociaż to jest charakterystyczne dla niemalże wszystkich polskich uczelni. Nie tylko dla wrocławskiej ASP). Program zajęć (głównie teoretycznych) to kompletna porażka... Materiały naukowe często pochodzą sprzed co najmniej kilkunastu lat. Zdarza się nawet, że są nieaktualne. Podsumowując - dobrze wspominam czasy studenckie i niektóre (bardzo nieliczne) zajęcia, jednak nie zdecydowałbym się drugi raz na wybór tej uczelni. Natomiast opinie znajomych, którzy ukończyli wrocławskie ASP są podzielone.
    08.11.2017
  • Jaga

    Jestem obecnie na 2 roku grafiki.... moje uczucia.... mieszane. Z jednej strony nauczyłam się na pierwszym roku sporo jesli chodzi o grafike, z drugiej - na uczelni panuje chaos, dezorganizacja, nikt nic nie wie. Profesorowie przychodza sobie na zajecia kiedy chcą lub w ogole. Zajęcia prowadzą zazwyczaj asystenci - ludzie ktorzy sa świeżo po studiach. Jak chcesz dostac korekte to musisz wrecz BIEGAC za profesorem. Spotkalam sie takze z opiniami absolwentow mojego kierunku, ze program studiow jest bez sensu rozciagniety na sile na 5 lat bo daloby rade nauczyc sie tych wszystkich rzeczy w 2-3 lata i ze nie oplaca sie tam siedziec tylko dla "mgr" przed nazwiskiem. Ogolnie zastanawiam sie nad przeniesieniem, bo zwyczajnie mam wrazenie ze zmarnuje sobie kilka lat zycia...
    22.10.2017
  • odradzam !

    studiowalam na asp przez rok.zaluje..stracilam czas i nerwy! biurokracja/bezmyslne zestawienie planu studiow/nie mile panie z dziekanatu(nie mowiac juz o samym dziekanie)/niektorzy nauczyciele sa okropnymi ludzmi..najgorszy rok w moim zyciu!
    20.10.2017
  • aa1

    Najbardziej zmarnowany okres w moim życiu. Napewno nie bede kontynuował nauki. Brak zorganizowania nauczycieli, dyrekcji jak i sekretariatu. Mało kto wie co tam robić a zajecia to jedna totalna ściema. Można wogóle nie chodzić a i tak sie zda, nie mówiąc już o naucze. Po pierwszym pół roczu zrezygnowałem. Szkoda czasu na taki wielki chłam i pozdrawiam tych któży myśla że coś osiągna na tej uczelni (tylko garstce nielicznym coś może wyjdzie.... reszta niestety do zamiatania ulic pójdzie).
    18.10.2017
  • Maddi

    Hi na ASP Wrocław nie liczą się, wyniki z matury ale zdanie egzaminów wstępnych. Trochę inne zasady są na studia niestacjonarne tu są albo prezentacje portfolio albo pokazy prac a czasami rozmowa kwalifikacyjna. Przy okazji studia niestacjonarne wcale nie muszą odbywać się w weekendy. Tu liczy się mniejsza liczba godzin dydaktycznych a rozkład zajęć zależy od uczelni. Czasami są to weekendy, czasami godziny popołudniowe a czasami rozkład dzienny. Podpytaj w dziekanacie
    17.09.2017
  • Rekrutacja-architektura wnętrz

    Hej, mam pytanie odnośnie rekrutacji na kierunek architektura wnętrz na ASP. Chciałabym się dowiedzieć czy brane pod uwagę są przedmioty na maturze? Ja w tym roku zdawałam rozsz. Biologię i J.obcy i dostałam się na dietetyke, ale czuje że popełniłam błąd 😕 od zawsze miałam talent plastyczny i od dziecka chciałam być projektantką, ale w liceum nagle zmieniłam zdanie, bo słyszałam że na architekturę wnętrz muszę pisać fizykę i matematykę rozszerzona. Bardzo chciałabym się dowiedzieć wszystkiego na temat rekrutacji i tego kierunku. Jeżeli jest ktoś kto poświęcilby mi chwilę, proszę o kontakt mailowy- aniula11waw@wp.pl Z góry dziękuję 🙂🙂🙂
    17.09.2017
  • student

    Studiowałem tu wiele lat na paru kierunkach. Program nauczania nie przemyślany. O frekwencji wykładowców nie wspomnę...;/ Biurokracja taka że ciężko cokolwiek załatwić..To przykre, ale z tego co słyszałem - za czasów komuny nie było takiej komuny na tej uczelni jak jest teraz.. rozczarowanie..szkoda
    10.10.2016
  • bumek

    Witam. Szukam chętnych do projektu 48HFP. Udział może wziąć każdy. Zwycięski skład pojedzie do Cannes. Więcej info pod adresem http://www.48hourfilm.com/pl/wroclaw-pl I jeszcze jedna raczej ważna wiadomość. Cały skład musi się składać z wolontariuszów. Jest to zapisane w regulaminie imprezy. Kontakt: tomaszrak88@gmail.com
    19.05.2016
  • architektura wnętrz

    Witam, czy aby dostać się na kierunek architektury wnętrz trzeba uczyć się w liceum plastycznym?
    29.02.2016
  • ceramika egzamin

    Czy ktoś wie jak wygląda zadanie specjalistyczne na egzaminie na ceramikę? Błagam o odpowiedź! Zdaję tam jeszcze w tym roku i nie wiem czy mam mieć ze sobą jakieś konkretne przybory na to zadanie? Nigdzie nie ma informacji jakiego typu dokładnie to będzie zadanie - rzeżba, malarstwo czy coś jeszcze innego? Błagam pomóżcie, bo nie mam zielonego pojęcia co mam przygotować i na co się nastawic... Z góry dzięki :)
    03.09.2014
  • do rafała

    Do rafała: Dziwne to, co piszesz. Ja studiuję na studiach zaocznych (niestacjonarne są albo wieczorowe, albo zaoczne) i zapewniam, że można spokojnie pracować :) Mamy zajęcia co dwa tygodnie w piątki od 15:00 do 21:00, w soboty od 8:00-21:00 i w niedziele 8:00-20:00. W dodatku jak ktoś nie może przyjechać na 15tą w piątek to się bez problemu dogaduje. Tu nie jest tak, że trzeba chodzić na wszystkie zajęcia. Można się bez problemu dogadać. Wykładowcy są bardzo w porządku pod tym względem i mają sporą tolerancję dla nieobecności, a nawet pewnych opóźnień z projektami :)
    22.03.2014
  • Sznurka

    Witam Jakie jest Wasze zdanie o studium podyplomowym na ASP? Myślę o podjęciu nauki na studium, a później dwuletniej specjalizacji kierunkowej w pracowni Architektury Wnętrz. Będę wdzięczna za wszelkie opinie. pozdrawiam
    20.11.2013
  • fionka

    Ja uwielbiam tę Uczelnię, chociaż nie zawsze jest mi tu łatwo. Ale swój wybór uważam za najlepszy.
    17.10.2013
  • Ola

    Podbijam pytanie o scenografię. Nowy kierunek, nie wiem więc, czego oczekiwać. Wiecie coś o poziomie? Praca w tym byznesie jest po wrocławskiej scenografii realna? Iść na to od razu, czy może zacząć od innego przydatnego kierunku, nie wiem, sztuka mediów. Kompletnie nie wiem jak to ugryźć, choć mam jeszcze trochę czasu. Na dniach otwartych byłam, ale wiecie, jak to jest:)... A, no i chodzę do plastyka, jestem całkiem niezła. Chodzą ploty, że jesteśmy zbyt zmanierowani, przez co jesteśmy gorzej oceniani na egzaminach, prawda to?
    17.10.2013
  • cr

    Hej, wie ktoś coś o scenografii? W sensie, jaki poziom, czy faktycznie są jakieś "akcje" z akademią muzyczną/teatrami itp.; Czy trudno się dostać na samą uczelnię (preferują kogoś z uprzednim wykształceniem plastycznym-liceum plastyczne- czy nie robi im to :) )?
    23.09.2013
  • rafał

    Chciałem iść na ASP, ale juz na samym początku czar prysł. O poziomie nauki nic powiedzieć nie mogę, ponieważ nie miałem szansy sie o tym przekonać. Chciałem iść na studia w systemie niestacjonarnym, co rozumiałem jako zaocznym. Taka informacja była na stronie uczelni. Okazało sie to całkowitą nieprawdą, system niestacjonarny okazał sie normalnymi studiami dziennymi tylko, że odpłatnymi. I nie zraża mnie opłata w wysokości 6500 pln za rok. Uczelnia ewidentnie skłamała na swojej stronie. Ostrzega tych którzy chcą studiować na kierunku Tych którzy pracują, a chcą studiować. Nie wpłacajcie kasy za rozmowę wstepną.
    15.09.2013
  • lp

    Hej chciałabym się zapytać na temat Wydziału Ceramiki i szkła, czy jest to wydział na który warto iść jak tam jest i czy polecacie go? Byłabym wdzięczna za odpowiedź na komentarz :)
    15.07.2013
  • Marcin Luli

    Heya Chce dostać się w tym roku na Sztukę mediów na II stopień. Może ktoś poradzić jak przygotować się na egzamin aby przejść rekrutację? Jak skonstruować teczkę, na co zwrócić uwagę, itp. Będę wdzięczny za pomoc ;)
    18.05.2013
  • zainteresowana

    jak trudno jest się tu dostać? są jakieś egzaminy rekrutacyjne?? ile osób odpada na pierwszym roku?
    29.03.2013
  • Picolo

    Na akademii sztuk pięknych zawsze mile widziany jest talent, ale niekoniecznie chodzi tutaj o zdolność malowania. Czasami kreatywność zastępuje wymogi związane z bezbłędną kreską. nie wiem dokładnie jak jest na sztuce mediów, ale biorąc pod uwagę nazwę to wydaje mi się oczywiste, że większość rzeczy jest skomputeryzowana, a co za tym idzie prostsza . Jak czegoś bardzo chcesz to o to walcz.
    28.10.2012
  • Karolina

    Kręci mnie studiowanie na akademii sztuk pięknych, jednak nie posiadam wielkiego talentu artystycznego i w związku z tym mam pytanie: czy na kierunku sztuka mediów potrzebny jest talent artystyczny? Czy można tam wyćwiczyć zdolności? Opis kierunku wydaję się bardzo interesujący. Czy tak jest też w rzeczywistości?
    09.07.2012
  • le plus

    Ja jestem odmiennej opinii. Zdecydowanie wydaje mi się, że przesadzasz, a ceramika stoi na zdecydowanie wysokim poziomie. Myślę, że lepsza może być ewentualnie tylko w Łodzi. Generalnie cała uczelnia na PLUS, nie przejmujcie się nieprzechylnymi opiniami, to pewnie Ci z Warszawki .
    30.05.2012
  • ceramika

    Wbrew powszechnym opiniom - nie zgadzam się. Moja opinia o tej uczelni nie może być wzorowa, co najwyżej 4 z plusem, bo nie pięć. Generalnie to trochę się zawiodłem ceramiką - nawet trochę bardzo. Reszta jest naprawdę wysoko, ale akurat szczególnie ceramika mnie tutaj obchodziła
    30.04.2012
  • peronia

    Nie ma co tutaj jakoś przesadnie zachwalać, po po prostu jest wspaniale. Co chwile coś się dzieje, wystawy, nowe projekty, konkursy, wyjazdy. Na nudę narzekać nie można, człowiek się rozwija i czerpie z tego ogromną przyjemność, ale również satysfakcję
    30.03.2012
  • orleania

    Wymiana studencka z Francją - bajeeeeczna sprawa. Nawet nie trzeba jechać do Paryża, żeby poczuć jak bardzo sztuką żyje ten kraj. W Polsce też nie jest już tak źle jak kiedyś, ale trochę nam brakuje ! Niemniej polecam szkołę, a przede wszystkim możliwości, jakie przed wami/nami otwiera !
    20.03.2012
  • jestFajnie

    Bardzo na plusie. Wciąż podążamy za innowacyjnością z zachodu, cieszę się, że przyszło mi tutaj zdobywać umiejętności i wykształcenie. Organizowane są różne konkursy, gdzie można się wykazać i zostaje to zauważone
    10.03.2012
  • grafika

    Grafika, Grafika, Grafika ! Świetnie tu jest, świetnie tu się uczy, naprawdę jestem zachwycony ! Kształcą na ministerialnym standardzie, niby wszystko jak w innych uczelniach, ale czuję się tutaj wyjątkowo. Sam Wrocław też wart polecenia.
    24.02.2012
  • truee

    Chyba się już powtórzę po przedmówcach, ale uczelnia naprawdę warta polecenia. W końcu skoro wszyscy tak zachwalają, to coś w tym musi być, prawda ?
    17.02.2012
  • progress

    Potwierdzam, że to najlepsze ASP w kraju, bez dwóch zdań. Inne się umywają. Ludzie są kreatywni, kadra naszą kreatywność dodatkowo pobudza. Pomimo indywidualizmu żyjemy jak jedna wielka rodzina, dopingując się wzajemnie.
    12.02.2012
  • absolwentt

    Wg mnie najlepsza tego tego typu uczelnia w Polsce. Mam różnych znajomych z całego kraju i jednak wszyscy mówią, że we Wrocławiu najlepszy artystyczny jest ! Polecam
    28.01.2012
  • nika

    Do łatwych nie należy - ja tego nie studiuje, ale moja przyjaciołka studiowała. Studiowała, bo zrezygnowała. a dlaczego? bo poszła na medycyne jednak powolanie
    23.01.2012
  • orbit

    No własnie co z ta architektura bo też jestem ciekaw.
    19.01.2012
  • kleks

    a architektura to pewnie do łatwych nie należy? Mi sie zawsze wydawalo, że to jeden z trudniejszych kierunków... Jak oceniacie to?
    17.01.2012
  • wn

    Jestem na architekturze wnętrz. Jest dobrze. Ludzie szalenie fajni, wykładowcy twórczy.
    15.12.2011
  • do mal

    Są dwa etapy. I to przegląd Twoich prac plastycznych, II to egz praktyczny.
    15.12.2011
  • igor

    Co tu dużo mówić - ta uczelnia to prestiż!
    11.12.2011
  • mal

    Jaki jest system rekrutacji?
    07.12.2011
  • ceramika

    Tworzenie, nauka na tej uczelni to zaszczyt. Wieloletnie doświadczenie poparte znakomitym zapleczem owocują pięknymi pracami.
    25.05.2011
  • asp

    Studiuję trybem niestacjonarnym, wieczorowo Malarstwo na Wydziale Malarstwa i Rzeźby. Jestem bardzo zadowolony z takiego trybu nauki. Pozwala mi on pogodzić pracę z nauką, rozwijać pasję jaką jest rzeźba. Liczne konkursy ogłaszane na uczelni pozwalają nam na sprawdzenie swoich umiejętności.
    23.05.2011