Rybactwo
Rybactwo, inaczej gospodarka rybacka, to zespół planowanych i skoordynowanych czynności mających na celu racjonalne gospodarowanie organizmami wodnymi w myśl zasad ekonomii i zgodnie z założeniami ochrony przyrody.
Składają się na nie: rybołówstwo, zabiegi mające na celu utrzymanie zasobów organizmów wodnych, chów i hodowla ryb oraz pozostałych produktów i organizmów wodnych.
Studenci otrzymują gruntowną wiedzę pozwalającą na zrozumienie procesów zachodzących w środowisku przyrodniczym. Przygotowują się z zakresu znajomości środowiska wodnego jako bazy produkcyjnej, ichtiofauny, warunków i sposobów eksploatacji ryb w wodach śródlądowych, chowu i hodowli ryb oraz ochrony środowiska wodnego.
Rybactwo umożliwia zaznajomienie się z tematem ochrony i rekultywacji środowiska lądowego i środowisk wodnych. Inne umiejętności zdobywane w trakcie studiów: sprawność w biegłym posługiwaniu się środkami informatycznymi (w szczególności dotyczy to kontroli i sterowania procesami technologicznymi w produkcji rybackiej), posługiwanie się rachunkiem ekonomicznym, znajomość praw rynku i nowoczesnego marketingu w gospodarce rybnej.
Specjalności oferowane na kierunku studiów:
- akwakultura i akwarystyka
- akwakultura i ekoturystyka
- biotechnologia rybacka, ichtiologia
- oceanografia rybacka
- ochrona hydrosfery
- ochrona środowiska wodnego
- ochrona wód
- rybactwo śródlądowe
Absolwenci kierunku gospodarka rybacka mogą szukać zatrudnienia w organach samorządowych i rządowych związanych z rolnictwem i rybołówstwem, oczyszczalniach ścieków, stacjach uzdatniania wody, sektorze prywatnej gospodarki stawowej.