UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (44)
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Raciborzu, PWSZ Racibórz

Karolina
Moja przygoda z architekturą miała swój początek właśnie w PWSZ w Raciborzu, z perspektywy czasu wiem, że był to bardzo dobry wybór. Studia I stopnia na kierunku Architektura doskonale przygotowały mnie do dalszej drogi. Jak dostać się na wymarzony kierunek? Zdać egzamin z predyspozycji, warto wziąć udział w przygotowaniach, bo egzamin to jedno, a umiejętność przekazywania pomysłów na papier to coś, co przydaje się w pracy każdego dnia. Na studiach zdobędziesz wiedzę z różnych obszarów architektury i urbanistyki. Pod okiem wspaniałych nauczycieli akademickich - pasjonatów, nauczysz się tworzyć i myśleć jak architekt, dzięki niezliczonej ilości godzin pracy nad koncepcjami, konsultacjach. Zaletą mniejszych grup jest czas poświęcony każdemu studentowi, niemal indywidualne podejście, co daje bardzo dobre efekty. Uczelnia umożliwia również wyjazdy na stypendia zagraniczne Erasmus, z czego niewątpliwie warto skorzystać. Finalnie zakończysz swoją przygodę broniąc dyplomu i zyskujesz tytuł inż. arch. co daje Ci możliwość dalszego studiowania i zdobycia uprawnień, podjęcia pracy w zawodzie do czego będziesz świetnie przygotowany. Warto!
20.10.2021
18.03.2021
Isi
Filologia czeska jest uruchamiana? To jedna z nielicznych uczelni, która ma ten kierunek o ofercie.
Stefan
Polecam filologię germańska. Na naszym roku są dwie grupy komunikatywny oraz od podstaw .Wykładowcy są bardzo dobrzy, większość z nich posiada doktorat. Starają się nauczyć a nie pokazać swoją wyższość jak na niektórych uczelniach... Może jedna nauczycielka jest nieco specyficzna i nie zawsze sprawiedliwa ale i u niej da się zaliczyć więc ogólna ocena pozytywna 😌
23.12.2020
17.12.2020
Ada
Polecacie architekturę w tej uczelni?
Miki
Czy ciężko się dostać na Architekturę? Trochę obawiam się rekrutacji i studiów na politechnice. Jak jest w tej szkole?
05.11.2020
28.09.2020
Maja
Czy ktoś wyjeżdżał na wymianę z Erasmusa? Macie jakieś doświadczenia, opinie? Jak organizacyjnie w tej szkole to wygląda?
opinia
Jak oceniacie kierunek Architektura tautaj?
29.08.2020
21.08.2020
Lidzia
Na filologię czeską bez trudu można się dostać?
studia pedagogiczne
w ofercie PWSZ jest Pedagogika oraz mgr Pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna - moje pytanie; którą lepiej wybrać? bo rozumiem, że pierwsza jest 3-letnia licencjacka, tak? ale teoretycznie moge po niej zacząć pracę? i już zarabiając pojść na zaoczne uzupełniajace? czy dobrze myślę?
12.05.2020
27.04.2020
Wiktor
Jaki poziom nauczania jest na PWSZ? Czy jest jakiś kierunek, który szczególnie polecacie? Ukończyłem już Pedagogikę na innej Uczelni, teraz szukam nowych wyzwań.
Ola
Ponawiam pytanie o filologię czeską. Ktoś studiuje?
22.01.2020
20.09.2019
Ola
Czy filologia czeska rusza co roku? Jest gwarancja, że w przyszłym kierunek/specjalność będzie otwarta?
ala
Jakie języki można wybrać na bezpieczeństwie wewnętrznym?
30.07.2019
29.07.2019
anna
Czy polecacie architekturę na tej uczelni i ogólnie tą szkołę? Muszę wybrać spośród dwóch.
Admin
Komentarz usunięty.
26.05.2019
13.06.2018
? IT ?
Nie mają w Raciborzu kierunku Informatyka???? gdzie najbliżej będzie?
domek na wodziediloxaw
Polecam Instytut Architektury w PWSZ Racibórz! Od zawsze moim marzeniem było zostać Architektem. Jestem bardzo zadowolony iż miałem możliwość zrealizowania tego marzenia w Raciborskiej PWSZ. Świetna kadra. Każdy z wykładowców poświęca cały swój czas i energię aby przekazać swoją wiedzę, mając przy tym świetny kontakt ze studentami. Bardzo dobry poziom co dla mnie było bardzo ważne. Gdybym jeszcze raz miał wybierać swoją uczelnie, poszedłbym tą samą drogą, wybierając PWSZ w Raciborzu.
27.03.2018
24.07.2017
Kaliasta
Kto dostał się na pielęgniarstwo?;D
roca22
ktoś wybiera się na pielęgniarstwo do Raciborza ? :)
17.07.2017
02.07.2017
Automatyka
Na kierunku Automatyka i Robotyka zajęcia prowadzi wykwalifikowaną kadrę głównie oparta na wykladowcach z politechniki śląskiej, ale również ludzie z doświadczeniem praktycznym. Studia nie należą do najłatwiejszych, ale daje szansę podjęcia dobrzeplatnej pracy.
Alf
do "Maturzysta z 1974" Wszystko zależy z czego repetował. To o niczym nie musi przesądzać. znam ludzi, którzy co prawda nie repetowali ale przechodzili od klasy do klasy ledwo ledwo, ale byli bardzo dobrzy z jednego kierunku i teraz robią karierę będąc uznanymi autorytetami. z tej określonej dziedziny. Repetowanie nic nie musi przesądzać.
18.10.2016
07.07.2016
nowy
witam, jaka jest opinia na temat kierunku: pedagogika elementarna :) chce studiować ten kierunek. bardzo mi zależy rozwijać swoje zainteresowania :)
Cysia
Hej, czy ktoś mógłby napisać w kilku słowach jak wygląda Filologia Germańska na PWSZ w Raciborzu? Jak z poziomem, wysoki? Czy osoba o średnio - zaawansowanym poziomem dają sobie radę? Z góry dzięki
15.02.2016
31.01.2016
automatyka i robotyka
planuję studia techniczne, myśle o kierunku Automatyka i robotyka. Chętnie dowiem się czegos więcej o studach na PWSZ w Raciborzu: szczególnie mnie interesuje stopień truności, kto prowadzi zajęcia, skąd są wykładowcy? które przedmioty na pierwszym roku sprawiaja największy kłopot? czy jest np. mechanika i wytrzymałośc materiałów na I semestrze? ile osób odpada średnio na początku? co ogólnie sądzicie o tych studiach?
odpowiedz o filologii czeskiej
Z tego co mi wiadomo to sam w sobie kierunek to filologia, ma 3 specjalności: angielską, germańską i słowiańską. Jeśli decydujesz się na słowiańską to przez pierwszy semestr masz podstawy czeskiego i rosyjskiego a dopiero potem wybierasz bloki przedmiotowe z zakresu f. czeskiej lub rosyjskiej. Niestety ne posiadam informacji na temat studiów zaocznych.
02.01.2016
19.10.2015
Maturzysta z 1974 r.
Jesli w Zakladzie Filologii Slowianskiej zatrudniacie czlowieka,ktory repetowal rok w II LO a po 5 latach nauki z ledwoscia zdal mature na dostateczny ( wszystko do sprawdzenia w archiwum II LO im A. Mickiewicza w Raciborzu) to jaki jest poziom nauczania na tej uczelni?
bezpieczeństwo państwa
czym się różni kierunek Bezpiecz. Panstwa od Bezp. wewnętrznego czy narodowego? ktos to studiuje i może się wypowiedzieć, czy warto?
15.04.2015
21.01.2014
Nowy
Cześć, nie wiecie może jakie rozszerzenia licealne są potrzebne by dostać się na europeistykę lub filologię angielską?? Proszę o porady
Kasia
Cześć! czy mogłyby się wypowiedzieć osoby studiujące filologię czeską? Jak jest i czy w ogóle istnieje w trybie zaocznym Pozdrawiam
20.01.2014
15.07.2013
xxx
ktoś napisze kilka słów o pedagogice resocjalizacyjnej ?
sportowo
Skończyłem wychowanie fizyczne i szczerze polecam,chociaż zauważyłem że słabnie ten kierunek na tej uczelni... coraz mniej studentów, a budynek wychowania fizycznego przejęła architektura.Ogólnie bardzo dobra kadra, wśród wykładowców są ludzie znani w całej Polsce za działalność naukową, np. prof. J. Raczek. Znaczna część wykładowców wykłada również na z AWF Katowice wiec poziom nauczania na peweno nie jest niższy. Opinie osób mówiących że jest łatwo są nieprawdziwe. Chyba że ściąga się na wszystkich egzaminach i kolokwiach. Zaplecze sportowe na przeciętnym poziomie... niby niczego nie brakuje, ale brakuje nowoczesnej aparatury.
13.07.2013
09.07.2013
kredka
architektura na dobrym poziomie, w sumie to pol.śląska i asp krakowskie- wykładowcy ok, dużo tłumacza i ciekawe tematy, poswiecaja nam duzo czasu- słowem polecam
help
Przykro mi ale ja nic dobrego nie mogę powiedzieć o Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Raciborzu. Nikt się studentem nie interesuje, wykłady są bez żadnego polotu, bez serca :P potem znajomi mówią, że nie ma pracy, perspektyw, muszą kursy robić. Bez sensu
03.12.2012
14.08.2012
automatyka i robotyka
pilnie potrzebuje konkretnych informacji na temat zaocznej automatyki i robotyki!!!!
liberec
Hej! Szukam ludzi którzy studiowali tu filologię czeską, bo zastanawiam się nad tym kierunkiem. Byłabym bardzo wdzięczna gdybyście tu w komentarzach wyrazili swoją opinię na temat kierunku, wydzialu, programu zajęć, wykładowców. Z góry dzięki!
29.07.2012
10.07.2012
Aldona
Kończyłam tutaj podyplomówkę z z zakresu gimnastyki korekcyjno - kompensacyjnej. Uczelnia w porządku, mieliśmy bardzo fajną kadrę. Bardzo mam miłe wspomnienia. Potrzebowałam to zrobić do pracy, ale czas tam spędzony mijał mi przyjemnie.
miska
a ktoś ze studiujących już mógłby powiedzieć jak wygląda egzamin na wychowanie fizyczne? za kilka dni mnie to czeka i zastanawiam sie czy robią duży przesiew
09.07.2012
10.06.2012
architektura i urbanistyka
a jak wyglada kierunek architektura i urbanistyka w Waszej ocenie? bo mi sie marza takie studia, na PK sie pewnie nie dostane i szukam innych opcji niezbyt kosztogennych, ale moze bladze? podpowiedzcie troche
braingain
Z tą podstawówką to niestety racja, aczkolwiek ma to swój klimat i nie można zapomnieć, że to nie budynek Cię uczy i nadaje kwalifikacje, a kadra i wiedza, jaką Ci z kolei przekazują. Na to nie narzekamy na naszym PWSZ
30.05.2012
01.04.2012
wrong
trochę jak kiepska podstawówka, ale spełnia swoją funkcję. zbyt wiele nie wymagam i to mi starcza, jakaś tam praca jest, ogólnie nie ma co narzekać, złego słowa nie powiem
pytanie do Toreza
jaki kierunek studiujesz? czy przerwales studia i zmieniles uczelnie? czy nadal jestes studentem PWSZ w Raciborzu? na ile Twoja niepochlebna opinia dotyczy calej uczelni, innych kierunkow? bo rozumiem, ze glownie zarzut dotyczy slabo wyksztalconej kadry wykladowcow, z ktorymi miales (as) zajecia?
30.12.2011
28.12.2011
Torez
Nie mam zbyt dobrych wspomnień co do tej uczelni, na samym początku już wtopa z wyborem specjalizacji, gdyż okazało się że nie jest ona do niczego potrzebna. Druga sprawa to poziom wykładowców nie wszystkich rzec jasna, ale jak widzę szanownego Pana dr. która przychodzi z Prezentacją i jest kompletnie nie przygotowany, a jak jeszcze student może pochwalić się większą wiedzą na ten temat od niego, no to naprawdę Żenada. Można by było tak w kółko wymieniać minusy.
Seer
No fakt przedmioty scisłe na tym kierunku to podstawa. Ale przecież chyba jak ktoś wybiera ten kierunek to w zasadzie się tym powinien interesowac. Ja polecam bo fajne są rzeczy i ciekawe, ale mnie to akurat pasjonje takze to tylko moja opinia o szkole
14.12.2011
07.12.2011
Matis
Automatyka i robotyka to dobry wybór. Jesli ktoś mysli o tym kierunku w tej szkole to polecam. Kierunek fajny, lecz też trzeba się przyłożyc do nauki. Matma i fiza to podstawa, jesli ktoś to lubi to jak najbardziej polecam
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
Politechnika Łódzka
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu