Towaroznawstwo

Towaroznawstwo to nauka zajmująca się badaniem i oceną właściwości towarów oraz czynników wpływających na ich jakość.

Kandydat na studia powinien interesować się naukami matematycznymi, ekonomicznymi i biologicznymi z uwzględnieniem tematyki rolno-spożywczej.

Studenci zdobywają wiedzę z zakresu towaroznawstwa, opakowalnictwa i przechowalnictwa, a także fizyki, chemii, mikrobiologii, biochemii, makro- i mikroekonomii, zarządzania, zarządzania jakością oraz oceny jakości produktów. Otrzymują kwalifikacje do pracy nad projektowaniem, ochroną i kontrolą jakości, opracowaniem standardów i atestacją wyrobów.

Przykładowe specjalności oferowane na kierunku studiów:

  • zarządzanie jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem
  • menedżer produktu
  • menedżer produktów kosmetycznych
  • kształtowanie jakości produktów przemysłowych
  • kształtowanie jakości produktów spożywczych
  • handlowo-celna
  • zarządzanie jakością wyrobów
  • towaroznawstwo i zarządzanie jakością
  • usługi żywieniowe i dietetyka.
Dla kogo studia na kierunku Towaroznawstwo

To studia dla osób, które interesują się naukami przyrodniczo-technicznymi oraz ekonomicznymi.

Od kandydatów oczekuje się kreatywności, zamiłowania do badań laboratoryjnych, zmysłu biznesowego, otwartości na nowości.


Program kształcenia studentów na kierunku Towaroznawstwo

Wybrane przedmioty w programie studiów:

  • prawne aspekty jakości
  • analiza ryzyka w systemach zarządzania
  • inżynieria systemów jakości
  • logistyka a jakość
  • psychospołeczne aspekty jakości
  • doskonalenie i integracja systemów zarządzania jakością
  • wzornictwo opakowań
  • zarządzanie marką
  • opracowanie nowych produktów spożywczych
  • kształtowanie jakości produktów nieżywnościowych.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunek Towaroznawstwo

Kandydaci przyjmowani są na podstawie wyników maturalnych z przedmiotów wskazanych przez uczelnię.

Najczęściej są to:

  • język obcy
  • matematyka
  • chemia
  • fizyka
  • biologia.

Zawsze warto sprawdzić szczegółowe wymogi kwalifikacyjne obowiązujące w konkretnej uczelni.

Perspektywy pracy po kierunku Towaroznawstwo

Absolwenci towaroznawstwa przygotowani są do pracy w różnych segmentach gospodarki narodowej, zwłaszcza w rolnictwie, przemyśle, handlu, transporcie, gospodarce magazynowej, oddziałach kontroli towarowo-celnej, sanitarnej.

Przygotowani są do pracy w:

  • firmach produkcyjnych i handlowych
  • działach produkcji, marketingu, reklamy
  • działach jakości
  • laboratoriach badawczych
  • jednostkach certyfikujących jakość produktów
  • administracji
  • firmach konsultingowych.
Opinie o kierunku Towaroznawstwo

Gospodarka doby globalizacji, rewolucji informacyjnej i wszechobecnej konkurencji zgłasza zapotrzebowanie na menedżerów potrafiących tworzyć nowoczesne, elastyczne i efektywne strategie rynkowe przedsiębiorstwa.

Absolwenci towaroznawstwa stają się cenionymi specjalistami w zakresie kreowania nowych potrzeb uczestników rynku i ich realizowania poprzez kształtowanie produktów, a także zarządzanie produktem i marką w przedsiębiorstwie.

Kierunki pokrewne do kierunku Towaroznawstwo
Jakie uczelnie oferują kierunek Towaroznawstwo
Total 8 items.

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

10-719 Olsztyn, ul. Oczapowskiego 2
+48 (89) 524 51 51, 523 38 35,
W których miastach można studiować Towaroznawstwo

Gdynia

Gdynia
Uczelnie: 6
Kierunki: 44

Kraków

Kraków
Uczelnie: 29
Kierunki: 514

Krosno

Krosno
Uczelnie: 1
Kierunki: 19

Łomża

Łomża
Uczelnie: 4
Kierunki: 25

Olsztyn

Olsztyn
Uczelnie: 5
Kierunki: 86

Poznań

Poznań
Uczelnie: 24
Kierunki: 343

Radom

Radom
Uczelnie: 7
Kierunki: 60

Warszawa

Warszawa
Uczelnie: 73
Kierunki: 604
Komentarze (2)
  • Wasz Absolwent

    Jedno wielkie dziadostwo, z którego żyją starzy profesorzy, którzy całe życie siedzą na państwowym. Po tym kierunku będziecie jeść z nędzy trawę i traficie na długotrwałe bezrobocie. Precz z tymi dziadami i tym dziadostwem.
    5/29/20
  • Kasia

    Wydaje się, że to bardzo wszechstronny kierunek - zagadnienia ekonomiczne, elementy designu, biologii, chemii.
    4/22/20