Wydział Technologii Żywności
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
02-776 Warszawa, Nowoursynowska 159c, tel.: 22 593 75 09, email: dwtz@sggw.plWydział Technologii Żywności powstał w 1961 roku, choć pod obecną nazwą funkcjonuje od 2019 roku. Studia z zakresu przemysłu rolno-spożywczego mają w SGGW znacznie dłuższą tradycję.
Wydział jest jednostką dydaktyczną, zaś działalność naukowo-badawcza należy do Instytutu Nauk o Żywności. Od lat WTŻ współpracuje z przemysłem, co umożliwia studentom realizację ciekawych praktyk zatrudnienie od razu po zakończonym stażu.
Wydział od 2017 roku jest partnerem naukowym Obozu Naukowego ADAMED SmartUP. Organizuje warsztaty laboratoryjne i wycieczki dla młodzieży, przeprowadzając pokazy i doświadczenia m.in. z zakresu chemii, mikrobiologii, oceny jakości żywności, inżynierii produkcji.
W ofercie kształcenia dostępne są studia pierwszego i drugiego stopnia, również w języku angielskim. Wydział prowadzi także studia podyplomowe.