Wydział Żywienia Człowieka
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Wydział Żywienia Człowieka jest kontynuatorem pierwszej w Polsce i w Europie Środkowo-Wschodniej placówki akademickiej kształcącej w zakresie nauki o żywieniu człowieka i nauk konsumenckich - powstałego w 1977 roku Wydziału Żywienia Człowieka i Wiejskiego Gospodarstwa Domowego. Jego działalność skupia się na dydaktyce i badaniach naukowych w zakresie związków między żywnością, żywieniem a zdrowiem i jakością życia człowieka, zachowaniami konsumentów wobec żywności, z uwzględnieniem ich preferencji i oczekiwanych innowacji na rynku żywności, promocji prawidłowego żywienia.
W ofercie kształcenia oprócz studiów pierwszego i drugiego stopnia dostępne są programy podyplomowe.
Wydział współpracuje z ośrodkami krajowymi i zagranicznymi w zakresie praktyk, studiów, staży, warsztatów i szkół letnich.