Wydział Technologii Żywności
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
30-149 Kraków, Balicka 122, tel.: 12 662 47 48, email: wtzyw@urk.edu.plWydział Technologii Żywności w obecnym kształcie funkcjonuje od 1994 roku, choć początki nauczania w dyscyplinie technologii żywności sięgają końca XVIII wieku.
Obecnie jego strukturę tworzą:
- Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
- Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności
- Katedra Chemii
- Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
- Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych
- Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
- Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia
- Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż
- Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
Wydział posiada pełne prawa akademickie do doktoryzowania i habilitowania.
Studenci - pasjonaci nauki i ciekawych wyzwań mogą uczestniczyć w spotkaniach Koła Naukowego Technologów Żywności, w skład którego wchodzi ponad 20 sekcji tematycznych.
Jakie kierunki oferuje Wydział Technologii Żywności
b
browarnictwo i słodownictwod
dietetyka f
food engineeringfood processing, safety and qualityt
technologia żywności i żywienie człowieka Jakie inne kierunki oferowane są przez uczelnię
a
agriculture (studia w języku angielskim)agrobiologiaarchitektura krajobrazub
biogospodarkabioinformatyka i analiza danychbioinżynieria zwierzątbiologia stosowanabiotechnologiabrowarnictwo i słodownictwobudownictwod
dietetykadoradztwo i administracja rolniczae
ekonomiaenvironmental and plant biotechnologyetologia i psychologia zwierzątf
finanse i rachunkowość food engineeringfood processing, safety and qualityg
gastronomia i catering dietetycznygeodezja i kartografiageoinformatyka gospodarka przestrzennai
interdisciplinary bioeconomy studiesinternational master of horticultural scienceinżynieria i gospodarka wodnainżynieria mechatronicznainżynieria środowiskal
leśnictwoo
ochrona bioróżnorodnościochrona środowiskaodnawialne źródła energii i gospodarka odpadamiogrodnictwor
renewable energy sources and waste managementrolnictwos
sztuka ogrodowat
technologia roślin leczniczych i prozdrowotnychtechnologia żywności i żywienie człowiekatransport i logistykaw
weterynariawinogrodnictwo i enologiaz
zarządzaniezarządzanie i inżynieria produkcjizootechnika