Wydział Technologii Żywności

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Wydział Technologii Żywności w Krakowie
30-149 Kraków, Balicka 122, tel.: 12 662 47 48, email: wtzyw@urk.edu.pl

Wydział Technologii Żywności w obecnym kształcie funkcjonuje od 1994 roku, choć początki nauczania w dyscyplinie technologii żywności sięgają końca XVIII wieku.

Obecnie jego strukturę tworzą:

  • Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
  • Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności
  • Katedra Chemii
  • Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
  • Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych
  • Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
  • Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia
  • Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż
  • Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki

Wydział posiada pełne prawa akademickie do doktoryzowania i habilitowania.

Studenci - pasjonaci nauki i ciekawych wyzwań mogą uczestniczyć w spotkaniach Koła Naukowego Technologów Żywności, w skład którego wchodzi ponad 20 sekcji tematycznych.

Jakie kierunki oferuje Wydział Technologii Żywności

Jakie inne kierunki oferowane są przez uczelnię