Chemia żywności
Studia na kierunku Chemia żywności dostarczają wiedzy o właściwościach fizycznych, biologicznych i chemicznych składników żywności i dodatków do żywności oraz o przemianach tych związków w czasie przechowywania i przetwarzania surowców oraz produktów żywnościowych. Głównym celem kształcenia jest wyposażenie studentów w umiejętności w zakresie oceny jakości żywności, ochrony żywności oraz chemicznych podstaw dietetyki i żywienia człowieka.
Kierunek przygotowuje specjalistów do pracy w przemyśle chemicznym ukierunkowanym na problematykę gospodarki żywności, a więc w przemyśle spożywczym, przetwórczym, agrochemicznym, czy firmach o profilu rolniczym. Studenci specjalizują się w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności.
Są to studia I stopnia prowadzone w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym.
Dla kogo studia na kierunku chemia żywności
To kierunek studiów dla osób intersujących się naukami ścisłymi głównie chemią i biologią, planujących swoją ścieżkę zawodową związać z przemysłem spożywczym.
Program kształcenia na kierunku chemia żywności
W programie studiów znajdziemy takie przedmioty jak:
- prawo żywnościowe
- matematyka stosowana
- chemia ogólna i nieorganiczna
- biochemia i biologia molekularna
- mikrobiologia ogólna
- matematyka stosowana
- fizyka
- chemia organiczna
- immunologia i alergologia
- ekonomia (w przemyśle spożywczym)
- podstawy żywienia człowieka
- mikrobiologia żywności
- analiza żywności
- aparatura i technologia w inżynierii żywności
- chemiczna analiza instrumentalna żywności
- chemia fizyczna
- analiza żywności
- chemia stosowana i gospodarowanie chemikaliami w przemyśle spożywczym
- modelowanie i projektowanie procesów technologicznych w zakładach przemysłu spożywczego
- materiałoznawstwo chemiczne
- towaroznawstwo artykułów żywnościowych
- elementy chemii nanomateriałów i nanotechnologii
- podstawy biotechnologii przemysłowej
- inżynieria genetyczna w produkcji i kształtowaniu jakości żywności
- żywność genetycznie modyfikowana.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku chemia żywności
Kwalifikacja na studia odbywa się w oparciu złożone dokumenty.
Perspektywy pracy po kierunku chemia żywności
Absolwent znajdzie zatrudnieni w:
- laboratoriach zajmujących się analizą chemiczną,
- jednostkach kontrolujących jakość produktów spożywczych,
- jednostkach badawczych,
- przedsiębiorstwach z sektora produkcji i technologii żywności,
- koncernach rolno-spożywczych zajmujących się produkcją i dystrybucją żywności;
- firmach branżowych na stanowiskach konsultantów oraz towaroznawców i technologów.