Mikrobiologia stosowana
Studia na kierunku Mikrobiologia stosowana dostarczają wiedzę dotyczącą wszystkich grup drobnoustrojów, opartą na podstawach z nauk ścisłych, przyrodniczych, medycznych oraz technicznych.
Studenci przygotowywani są z zakresu chemii, biochemii, biotechnologii, anatomii, histologii, ekologii, genetyki, immunologii, epidemiologii oraz patologii. Zapoznają się z biologią środowiska wodnego i glebowego, podstawami przetwórstwa żywności, chorobami zakaźnymi człowieka i zwierząt oraz chorobami wirusowymi, grzybiczymi i bakteryjnymi roślin.
W programie studiów znajdują się liczne zajęcia praktyczne w laboratoriach, przygotowujące do pracy z najnowszą aparaturą diagnostyczną i badawczą.
Dla kogo studia na kierunku mikrobiologia stosowana
Mikrobiologia stosowana to odpowiedni kierunek dla wnikliwych badaczy, ścisłych umysłów oraz osób, które chciałyby w przyszłości rozwijać swoją karierę naukową.
Program kształcenia na kierunku mikrobiologia stosowana
Przykładowe przedmioty na studiach I stopnia:
- biologia molekularna drobnoustrojów
- mikrobiologia przemysłowa
- biotechnologia żywności
- mikrobiologia weterynaryjna
- mikrobiologia lekarska
- diagnostyka mikrobiologiczna
- parazytologia.
Przykładowe przedmioty kierunkowe realizowane na studiach II stopnia:
- mikrobiologia farmaceutyczna
- wykorzystane inżynierii genetycznej w naukach rolniczych
- genomika
- proteomika
- mechanizmy zakażeń
- mykologia lekarska
- bioinformatyka
- hodowle komórkowe.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku mikrobiologia stosowana
Najważniejszymi przedmiotami, jakie trzeba zdać w celu rekrutacji na kierunek mikrobiologia stosowana, są matematyka oraz biologia.
Perspektywy pracy po kierunku mikrobiologia stosowana
Zawód mikrobiologa umożliwia wielu dróg rozwoju i zapewnia pracę m.in. w:
- jednostkach naukowych
- akredytowanych laboratoriach mikrobiologicznych, diagnostycznych, weterynaryjnych i kosmetycznych
- państwowych instytucjach zajmujących się kontrolą produkowanej żywności, m.in. IHARS, Wojewódzkiej Inspekcji Handlowej, Państwowej Inspekcji Sanitarnej, ZWIK
- przyzakładowych laboratoriach mikrobiologicznych, zakładach produkujących żywność, kosmetyki itp.
- jednostkach certyfikujących laboratoria mikrobiologiczne
- jednostkach branżowych opartych na systemach zarządzania jakością i bezpieczeństwem.