Ocena uczelni


Komentarze (106)

Kliknij w obrazek by go odświeżyć…

  • Akademia Pomorska w Słupsku

    Reply for the comment of Zniesmaczona from date 9/13/19
    Szanowna Pani - poziom nauczania oraz kwalifikacje, jakie zdobywa nasz absolwent podczas studiów nijak mają się do administracji Uczelni. Nasi pracownicy administracyjni to osoby bardzo odpowiedzialne, kompetentne i zawsze z sympatią podchodzące do studentów! :) Faktem jednak jest, że w roku ubiegłym były problemy z obsługą działu pomocy materialnej, co spowodowane było nagłą zmianą przepisów oraz zatrudnieniem nowych pracowników. Za te i wszelkie utrudnienia przepraszamy, ale nie zawsze jesteśmy w stanie wszystko przewidzieć! Pozdrawiamy! :)
    9/13/19
  • Zniesmaczona

    Studiowałam nie polecam, porażka. Chyba że lubicie użerać się z administracją. Ciekawe czy w tym roku będą umieli stypendium pbliczyć? Pewnie nie bardzo. Za te pensje to ja też tam mogę siedzieć i pić kawusie.
    9/13/19
  • Student

    Studia informatyczne magisterskie byłyby dobrym rozwiązaniem, ale nie tylko dla inżynierów, ale także dla licencjatów, np. jakaś informatyka w zarządzaniu, w biznesie, nauczanie informatyki itp. Albo jakieś metody ilościowe, czy coś w tym stylu, np. dla ekonomistów. Akurat zgodzę się z tym, że I stopień to oferta dość bogata, ale II już ciężko wybrać coś, na co w ogóle można by iść, bo są ograniczenia w postaci wymaganego kierunku I stopnia.
    9/10/19
  • Inżynier

    Byłoby fajnie gdyby udało uruchomić się magisterskie studia z informatycznego kierunku, bo wiele osób wybiera Koszalin, a pracują w Słupsku i w ogóle. Mam nadzieję, że szybko uda się uruchomić :)
    9/9/19
  • Akademia Pomorska w Słupsku

    Reply for the comment of Inżynier from date 9/7/19
    Niestety na chwilę obecną nie posiadamy w swojej ofercie studiów II stopnia na kierunkach informatycznych. Nie oznacza to jednak, że nie myślmy o ich uruchomieniu w niedalekiej przyszłości. Zależeć do będzie między innymi od zainteresowania takimi studiami. Pozdrawiamy!
    9/9/19
  • Inżynier

    Czy uczelnia ma w planach uruchomienie magisterki z Informatyki albo Edukacji Tech-Inf? Na co ma iść absolwent I stopnia tych kierunków jeśli chce zostać w Słupsku??? Wybrałbym matrmatykę, ale wg zasad nie można
    9/7/19
  • wiemodkumpla

    Reply for the comment of Kandydat from date 8/21/19
    mój kumpel przeniósł się rok temu na AP z koszalina. mówił, ze tam straszna lipa, a na AP jest całkiem spoko. też wspominał coś,że maja zajeciaą w małych grupach i że programowanie to najbardziej robią. czytałem tez kiedyś, ze wspólpracują z róznymi firmami europejskimi i tam mają praktyki studenci. moj kumpel miał w kaliopie praktyki
    8/22/19
  • Kandydat

    Polecacie Informatykę albo Edukację Techniczno-Informatyczną? Programy studiów wyglądają super, mało wykładów - dużo praktyki. A jak to wygląda w rzeczywistości? Duży nacisk na przedmioty programistyczne? Ciekawe projekty robicie? Wiem, że każdy sam może się uczyć, ale uczelnia zawsze pomoże, wskaże drogę. Proszę o opinie.
    8/21/19
  • Programista

    Zastanawiam się nad Informatyką w Koszalinie, a tutaj. PK ma chyba nieco lepszą opinię, ale program i wsyzstko w Słupsku wygląda fajnie. Jak myślicie, czy Słupsk to fajne miasto, by studiować i ukończyć studia jako dobry inżynier?
    8/2/19
  • Karol

    Myślę o Informatyce albo Edukacji Techniczno-Informatycznej, ale raczej Infa zaocznie, bo studiuję już 1 kierunek w innym mieście. Mógłby ktoś wypowiedzieć się o tych kierunkach? Czy warto? Coś ciekawego przekażą, czy nic poza tym, co sam się nauczę online
    8/2/19
  • pielegniarska

    Jest ktoś kto wybiera się w tym roku na pielęgniarstwo stacjonarnie? Jakie macie opinie?
    7/9/19
  • Student

    Filologia germańska Jestem po pierwszym roku i wiem, że to był dobry wybór. Program naprawdę realizowany jest od podstaw, więc na pewno sobie poradzisz. Co do trudności… na początku jest łatwo, z czasem jest coraz trudniej, jednak wraz z poziomem trudności, wzrasta Twoja wiedza i umiejętności. Poza tym wszystkie kolokwia są zawsze z materiału, który był przerabiany i ćwiczony na zajęciach, a w razie wątpliwości możesz iść na konsultacje i poprosić o pomoc. Gwarantuję, że wykładowcy chętnie pomagają i że nie ma czego się obawiać, bo atmosfera jest bardzo fajna.
    7/4/19
  • Gosc

    Uczelnia wspaniale traktuje studentow , panie z dziekanatu zawsze świetnie zorientiwane i pomocne Polecam- oczywiscie to byla ironia
    6/27/19
  • Filologia germańska ;)

    Witam czy faktycznie filologia germańska jest na Akademii Pomorskiej w Słupsku realizowana od podstaw? Czy jest trudno i osoba która nie zna dobrze języka może sobie tam poradzić ? Jestem tym kierunkiem zainteresowana, ale nie pisałam tego przedmiotu na maturze i nie potrafię biegle się tym językiem posługiwać. Dziękuje za odpowiedz :)
    6/25/19
  • Jan

    Dla zainteresowanych, w tym roku po raz pierwszy odbędzie się nabór na kierunek prawo. Limit miejsc na stacjonarne 70, niestacjonarne 50. Rekrutacja rusza już 17 czerwca 2019.
    6/14/19
  • kandydatka an TiR

    a jak jest na turystyce i rekreacji? czy to prawda, że na ten kierunek trzeba szykowac sporo pieniędzy na wycieczki które w programie obowiązkowe na zaliczenia? Jakiego rzędu są to wydatki? czy ogólnie same studia Wam się podobają?
    4/10/19
  • Hanna

    Jestem na trzecim roku kosmetologii w trybie niestacjonarnym na Akademii Pomorskiej. Serdecznie chciałabym odradzić tę uczelnię osobom dojeżdżającym, ponieważ mam wrażenie, że została stworzona tylko dla osób miejscowych, chcących zdobyć jakikolwiek papier. Na większości przedmiotów normą jest ściąganie i zerowe przygotowywanie się do zajęć. Jeżeli chodzi o zajęcia praktyczne - najlepiej, żeby już wszystko umieć, ponieważ z zajęć zbyt wiele nie wyciągnięcie.
    4/10/19
  • Ada

    Marta, Filologia polska i Hstoria bije w rankingach wiele uniwesrsytetow np. wg rankingu Perspektyw Filologia polska w tamtym roku zajela 4 miejsce w kraju. Tam też wiele sie dzieje. Bardzo prężnie działają np. Kola Naukowe Historykow, Administratywistòw, czy Ratowników. To prawda wykladowcy są ok, wymagają, ale podchodzą indywidualnie do kazdego, pomagajac w rozwijaniu takze zainteresowań. Z Filologii angielskiej są zadowoleni i Ci mniej, ktorzy narzekają na problemy z zaliczeniami, zwlaszcza po np. wyjazdach na zagraniczne staże i stypendia. Problem z Administracją wynika byc moze z faktu licznych remontów w tym roku na uczelni, w zwiazku z czym jeden budynek przez pół roku byl wyłączony z użytkowania i pracownicy byli przenoszeni do innych budynkow. Obecnie wszystko juz powrocilo do normy. Wahajacym się jak najbardziej polecam tę uczelnię. W tamtym roku byly swietne Juwenalia. Dużo sie działo.
    3/28/19
  • opinia studentów

    Jakie sa zalety i najmocniejsze strony Akademii?
    3/20/19
  • Licealistka ze Słupska

    Chyba nikomu z tej uczelni nie chce się odpisywać na nasze pytania... szkoda. Może chociaż sami studenci mogliby się wypowiedzieć ... ale ich głosy na temat obsługi administracyjnej sa raczej mało zachęcające... Mam dylemat czy zostać w Słupsku, czy jednak szukać dalej. Myślę o studiach humanistycznych, konkretniej o filologii (jestem dobra z angielskiego i niemieckiego) - coś podpowiecie?
    2/16/19
  • Marta

    Jaki kierunek na APS polecacie najbardziej, a jaki odradzacie i dlaczego? Poszlibyście na tę uczelnię jeszcze raz? Jestem bardzo ambitna, ale chciałabym zostać w domu, dlatego rozważam pójście na AP, myślicie, że to głupi pomysł? Mi się wydaje, że jeśli człowiek chce się nauczyć to nauczy się wszędzie, no ale sama nie wiem.
    2/16/19
  • Rozżalony

    Miałem możliwość wyboru między Słupskiem a Koszalinem. Wybrałem AP i żałuje. Uczelnia słabo zorganizowana, a pracownicy nic nie wiedzą.
    12/14/18
  • Jacek

    W niczym nie pomogą a wręcz zniechęcają do studiów! Same problemy z załatwieniem czegokolwiek!!! Ludzie, którzy przenieśli się do Koszalina są szczęsliwi, że tam uciekli.
    12/14/18
  • Śmiechu warte

    Mamy połowę grudnia, styendium nadal brak. A nie przepraszam, większość ludzi już ma, a reszta sobie czekajcie b cytuję PRZEMIŁE panie z biura "jak będą to będą". Mam ogrmną prośbę o administracji, skoro nie chcecie pomagać swim studentom materialnie, to usuńcie możliwość składania wnioskw o socjalne, bo tylko utrudniacie ludziom życie. Śmiechu warte. I te wysokie oceny uczelnii. PS: nie tylko stypendia są takie kiepskie, glna rganizacja uczelnii leży. A szkoda, bo wykładowcy są naprawdę spoczko. Te wysokie oceny to chyba tylko za nich.
    12/14/18
  • opninia

    szkoda że władze uczelni nie czytają opinii na temat swoich szkół i nie biora pod uwage tego, co piszą ich studenci. Tak niewiele trzeba, żeby było dobrze, tylko zadbac o porządek, o kwestie obsługi przez panie a administracji, bo to kuleje i sami wykłądowcy, nawet dobrzy nie zatrą tego słabego wrażenia.
    12/11/18
  • Poirytowana

    Ja rowniez zgadzam się z opiniami ponizej dot. Wniosków o stypendium. Panie sa bardzo nieuprzejme, zagubiły mój dokument i zwalily wine ze to ja pewnie nie dostarczylam wszystkiego (warto zaznaczyc ze Panie przymowaly tylko osoby ktore mialy komplet dokumentów i sprawdzaly je dokładnie). Nie polecam.
    12/3/18
  • Studentka APu

    Wykładowcy na tej uczelni są wspaniałymi ludźmi z wiedzą i podejściem d studenta, ale administracja i pomoc materialna to kpina.
    11/30/18
  • Oburzeni studenci

    Panie od pomocy materialnej są bardzo nieuprzejmie i chyba nie wiedza na czym ich praca polega, na stypendium czekamy już od końca września, jest grudzień a inormacji o decyzji dalej nie ma, pani w nieuprzejmy sposób odpowiedziała ze jak decyzje będą to będą. Jeżeli ktoś składa wniosek o pomoc materialn to znaczy ze tych pieniędzy potrzebuje, ale jak widać nie wszyscy to rozumieją!!!
    11/27/18
  • Anonimowa

    Studiuję na tej uczelni, pochwalić mogę własnych wykładowców. Aczkolwiek co do administracji uczelni to ogromny minus. Nie wiem jakie kto z nich posiada kompetencje, ale jeśli chodzi o wiedzę co jak i gdzie trzeba złożyć to zerowa. Dział stypendialny zrobi podstawowe błędy w obliczeniach, polegających na dodawaniu i dzieleniu. Mogę im pogratulować że zdali podstawówkę. Oczywiście w końcu ich błędy wychodzą na wierzch ale nikt po za studentem nie poniesie odpowiedzialności. Więc student który ma problemy finansowe musi jeszcze zwracać co oni nie słusznie przyznali.
    10/11/18
  • K99

    Hej, co uważacie o filologii angielskiej na studiach dziennych ?
    9/16/18
  • Leeeyyy

    Hej, wybiera się ktoś na filologię polską na drugi stopień?
    8/2/18
  • Iza

    Studiowałam na AP w Słupsku i powiem Wam jedno - polecam szczerze i z całego serca! Moim kierunkiem była filologia rosyjska. Zajęcia w mniejszych grupach, przez co "wynosi" się więcej informacji z zajęć, bo łatwiej wykładowcy trafić do wszystkich studentów i skupić się na jednostkach, które nie nadążają. Bardzo przyjazna atmosfera, pracownicy administracji jak i sami wykładowcy życzliwi i pomocni (wiadomo, wyjątki się zdarzają, ale nieliczne:>). Co do akademików - bardzo wysoki poziom, byłam w mega szoku! No i oczywiście jeden z najwyższych, o ile nie najwyższy w Polsce system stypendialny :) duży wybór kół naukowych, prężnie działająca grupa promocyjna i Samorząd Studencki, a na terenie kampusu od niedawna znowu jest otwarty klub studencki - życie na AP nie kręci się tylko wokół nauki, jest dużo ciekawych opcji spędzania czasu wolnego :D Tam naprawdę warto studiować!
    7/9/18
  • FajnieJest

    Skończyłem na tej Uczelni studia licencjackie i magisterskie i jestem MEGA zadowolony! Fajne jest to, że na APie nie ma dużo studentów w grupach, więc jest bardzo indywidualne podejście do studenta i naprawdę fajny kontakt z wykładowcami :) Choć nauczyć się swojego trzeba ;) Od zeszłego roku weszła tam karta rabatowa zniŻAK, dzięki czemu studenci mają fajne zniżki w restauracjach, barach, kinie, paintballu i wielu innych miejscach i udało mi się jeszcze w ostatnim roku na nią załapać, dzięki czemu zawsze trochę grosza w portfelu zostało ;) Polecam studia MEDYCZNE!!! :)
    7/8/18
  • Carola

    Minion polecam Administrację na AP.
    7/3/18
  • Domi

    Czy ktoś wybiera się na zarzadzanie od października na Akademie Pomorska sam tak jak ja i poszukuje towarzysza?
    7/1/18
  • Edukacja Artystyczna

    Uczelnia z atmosferą rodzinną wśród studentów i wykładowców. Nie oszukujmy się, wszystko zależy od nas samych. Wybrałem kierunek Edukacja Artystyczna i jestem bardzo zadowolony. Zajęcia są ciekawe dużo się dzieje poza nimi a jak wspomniałem atmosfera na luzie. Trzeba się uczyć, żeby zdać, szkoła jak szkoła. Jeśli macie wielkie ambicje związane z muzyką polecam AM w Gdańsku, jeśli natomiast chcecie nauczyć się fachu i przy tym dobrze się bawić APS jest doskonałą opcją.
    6/8/18
  • Minion

    Witam, pytanie a zarazem prośba o informację... jak wygląda sytuacja na kierunku Administracja samorządowa. Nie wiem czy składać na tę uczelnię dokumenty czy jednak zostać przy UG. Ktoś coś ?
    6/4/18
  • xyz

    Witam. O samej uczelni nic nie wiem, ale na temat nowego rektora tzn. Zbigniewa O.. To człowiek z mojej okolicy i za 5zł zrobi wszystko. Pan Z.O. prowadzi duże gospodarstwo rolne i po to by je jeszcze powiększyć wystawił własnego syna z sfałszowanymi oświadczeniami ,był przekonany że znajomości pracowników byłego ANR wystarczą , a tu proszę przeliczył się. Składanie fałszywych oświadczeń do przetargu to sprawa dla prokuratora. No ale może nikt nie chce robić krzywdy młodzieńcowi karą dla niego jest mieć takiego ojca. Złożona przez niego oferta została odrzucona. Panie Z.O rolnicy nie są tacy, oni tylko tak wyglądają!!! A młodym którzy go sprowadzili na ziemię życzę powodzenia!!!
    11/16/17
  • Rafi

    Z calego serca odradzam PAP. Studia magisterskie w trybie zaocznym, a ludzi traktuja jak niepracujacych gowniarzy. Wykladowcy z przerostem ambicji, najlepiej 100% obecnosc na wykladach. Zjazdy co tydzien!!! od piatku do niedzieli od 8-20, w piatki od 12:00!!!I wszyscy z nas pracuja. Szkoda gadac. Odradzam!!!!
    11/4/17
  • Palina

    Konkretnie specjalizacja Rachunkowość :p Wdzięczna za każdą informację.
    6/3/17
  • Palina

    Proszę o odpowiedź! Co powiecie o Zarzadzaniu na tej uczelni ?
    6/3/17
  • Sasza

    Cześć polecacie filologie rosysjka z angielskim 2 stopnia na tej uczelni ? :)
    4/24/17
  • Sasza

    Cześć, polecacie rosyjski z angielskim 2 stopnia na tej uczelni ? :)
    4/24/17
  • Kosmetologia

    wybiera sie moze ktos a ten kierunek? polecacie ogolnie te akademie? mozecie cos o niej powiedziec? :)
    4/12/17
  • Fizjoterapia

    Wie ktoś może coś na temat fizjoterapii w tej szkole? Jak to wygląda? Warto tam iść? Teraz ponoć z tego co słyszałam ma być 5 lat ponoć to wielka zaleta. Jeśli macie złe zdanie o tym kierunku to prosiłabym o propozycje innych szkół najlepiej nie za daleko :)
    2/11/17
  • RoBi

    To, że to małe miasteczko nie ma tu znaczenia. Poziom jest niski - mogę tylko podać przykład nauczyciela, którego wiedza jest niższa aniżeli maturzysty. I ktoś taki opuszcza mury tej szkółki i idzie w świat. Druga sprawa - zajęcia są prowadzone przez osoby, które nie mają wykształcenia kierunkowego a przygotowują się douczając się z ogólnodostępnych książek (czy taka osoba potrafi wytłumaczyć studentom niuanse przedmiotu sama nie mając zielonego pojęcia na dany temat?). Ktoś tu wspominał o atmosferze ... tylko można się zaśmiać ... atmosfera studiów jest ważniejsza niż wiedza która ma przygotować do wykonywaniu danego zawodu? No proszę, bez żartów.
    8/9/16
  • xxx

    Robi, jesteś w szoku, ze ma dość wysoką ocenę? Powiem tyle, ukończyłem w sumie 3 uczelnie. Pierwsza PAP, druga UMCS i trzecia Wrocław. Porównanie więc jakieś mam. Gdy tam studiowałem, to żyłem w przekonaniu, że PAP to słaba uczelnia, ale po studiach w Lublinie i Wrocławiu stwierdzam, że absolutnie nie jest zła. Wszędzie spotkałem kiepskich i dobrych studentów. Na każdej też uczelni różnie było z wykładowcami - paradoksalnie PAP na tym tle źle nie wyszedł. Ktoś napisał, że to wylęgarnia bezrobotnych - powiem krótko - małe miasto - mały rynek pracy i poziom uczelni nie ma tu nic do rzeczy, bo studentów jest więcej niż rynek może wchłonąć. Nawiasem mówiąc, absolwenci uczelni wrocławskich też lekko nie mają - po prostu przesycony rynek i tyle...
    7/1/16
  • zarządzania

    nie widze w wykazie kierunkówmZarządzania, a na stronie ASP jest, ktos jest na tym kierunku i może ocenić, jak jest trudno się utrzymać?
    6/13/16
  • Daria

    A co powiecie na temat kierunku: Edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej? Mam plany odnośnie pójścia na ten kierunek w tym roku, może ktoś też się wybiera albo na nim jest tak więc proszę o jakiekolwiek opinie :)
    5/20/16
  • robi

    jestem w szoku, że ta szkoła ma taką wysoka ocene w punktach, patzrę na uniwersytety, politechniki, mało które mają powyżej 6-ciu, czy naprawde jest tu tak wysoki poziom?
    5/20/16
  • again

    Obecnie studiuję na wydziale pedagogiki i pracy socjalnej, po dwóch latach spędzonych na tej uczelni jestem bardzo zadowolona. Wykładowcy są praktykami, przekazują konkretną wiedzę, nie ma suchej teorii. Atmosfera jest fantastyczna, a studenci jeszcze bardziej. Polecam!
    4/22/16
  • Podróżniczka

    Słyszałam wiele negatywnych opinii o tej uczelni, ale zawsze padały same ogólniki, a brak konkretnych przykładów tego co jest nieodpowiednie. Mógłby ktoś napisać, co tam jest faktycznie takiego złego, że szkoda czasu? PS. Ja na tę chwilę jestem obiektywną osobą, dlatego chcę się czegoś dowiedzieć od Państwa :)
    2/26/16
  • dfeka

    Strata czasu - tak można podsumować "studiowanie" na tej "uczelni".
    2/13/16
  • Podróżniczka

    Mam kilka pytań odnośnie kierunku Turystyka i Rekreacja: 1. Czy można sobie wybrać, np. niemiecki zamiast angielskiego? 2. Jaki poziom/atmosfera? 3. Inne szczególiki mile widziane. Z góry dzięki za info!
    1/31/16
  • Ratownictwo medyczne w AP

    Jak wygląda egzamin dla kandydatów n studia na kierunku: Ratownictwo medyczne (st. stacjonarne)??? wiem, że kolejny jest we wrezśniu, chetnie bym się dowiedział od tych, co już mają go z sobą???
    8/6/15
  • Kierownik Rejonu

    Szukamy Studentów! Dołącz do najlepszych! Zacznij zarabiać już teraz. Współpraca z PROFI CREDIT to: bardzo wysokie prowizje od sprzedaży brutto (sprzedajesz, nie odbierasz rat!) dostęp do biur terenowych z pełnym wyposażeniem (komputer, drukarka, telefon) wizytówki, materiały reklamowe, bezpłatne szkolenia nielimitowana wysokość wynagrodzenia umowa zlecenie/ działalność – elastyczne godziny pracy Zadzwoń 668139924* koszt połączenia wg stawki operatora
    6/17/15
  • LoLoYoLo

    Jeśli pasuje ci wizja bezrobocia lub pracy za marne grosze - uczelnia jak najbardziej dla ciebie, Jeśli chcesz mieć zarobki przynajmniej na aktualnym poziomie w Polsce --> uciekajcie jak najdalej od tej szkoły!! Szkoła to dno i nic tego nie zmieni.
    4/20/15
  • może to ta szkoła...

    Witam, mam pytanie co do bezpieczeństwa narodowego, szczególnie spodobała mi się oferta APS, bo posiada dużo ciekawych specjalności (czego na UG nie dostrzegłam). Może mi coś podpowiedzieć na ten temat, może jakieś ciekawe rady???
    4/12/15
  • Sara

    Mam w planach podjąć studia języka niemieckiego w turystyce i biznesie.. Czy ktokolwiek mógłby mi coś o tym kierunku odpowiedzieć? Jak wygląda pierwszy rok, jaki jest poziom?
    3/27/15
  • dobi

    no ale ocenę to oni mają wysoką w porównaniu z innymi szkołami, nawet takimi najważniejszymi uniwerkami.... no to chyba nie jest źle, co?
    3/27/15
  • długa

    powiem tak - jak na te lokalne możliwości, to jest całkiem ok, natomiast jeśli ktoś ma wieksze ambicje, no to nie będzie tu happy,może stolica spełni jego oczekiwania, a może studia zagraniczne?
    3/27/15
  • Filologia angielska

    Chcę iść na filologię angielską opowiedzcie :) Warto na AP ?
    3/12/15
  • re

    Uczelnia bardzo zła, studiowanie na niej to strata czasu...
    12/2/14
  • Olek26

    Ta szkoła (trudno to coś nazwać uczelnią) to wylęgarnia beztalencia i osób które nie są w stanie sprostać podstawowym wymaganiom rynku pracy. Wiedza jej absolwentów niczym nie różni się od wiedzy maturzystów. Poziom wiedzy wykładowców - zwłaszcza doktorantów - to totalna paranoja - zero wiedzy i jakichkolwiek umiejętności. Porównanie - z punktu widzenia wiedzy - wykładowców słupskiej AP i innych uczelni w Polsce to jak porównywanie przedszkolaka (żeby nie było wątpliwości - wykładowcy AP) i maturzysta (inne polskie uczelnie - nawet prywatne) Może więc już pora zlikwidować to słupskie "coś".
    10/17/14
  • Studentka

    Uczelnia BYŁA bardzo fajna, wykładowcy BYLI pomocni, prowadzili ciekawe zajęcia, oceniali obiektywnie, niektórzy byli bardziej wymagający a inni mniej. Po 3 latach licencjatu z przyjemnością składałam dokumenty na magisterkę- wydział edukacyjno-filozoficzny, kierunek pedagogika. To, co od roku dzieje się na AP to są żarty. Niekompetentne osoby na stanowiskach, bałagan, a na dodatek złośliwość i wywyższanie się. Nie wiem czego spodziewają się władze uczelni po wprowadzeniu zmian na stanowiskach ale to, co się tam dzieje to cyrk na kółkach. Strasznie szkoda bo mają paru świetnych wykładowców... Na chwilę obecną radzę trzymać się z daleka od AP, przynajmniej od Wydziału Edukacyjno-Filozoficznego.
    2/6/14
  • krucha

    to chyba cecha Polaków malkontentów - narzekają, bo nie potrafia pogadać na bardziej interesujące tematy, tak jest najłatwiej, pozrzędzić, na studia, na wykładowców, na warunki, na wszystko, weźcie się za robotę, zadajcie sobie trochę trudu, poczytajcie, poszukajcie, sami wykażcie się inicjatywą, a nie tylko zwalać na innych
    2/6/14
  • pracująca

    Witam Wszystkich,po przeczytaniu tych ,,,wspaniałych wypocin,, chciałam Państwa poinformować,że studiowałam filologię ...na AP, dlaczego? Rodzice pracowali a ja wówczas musiałam pomóc w zajmowaniu się młodszym rodzeństwem.Ukończyłam studia a dzisiaj cieszę się wspaniałą pracą oraz pensją i nie jestem za granicą a w naszym pięknym kraju w Polsce.Nie szukajcie winnych dookoła siebie -,,każdy jest kowalem swojego losu,,.Na innych uczelniach także zdarza się po ,,nieprzespanej ,, nocy usypiać....Ja osobiście mam bardzo duży sentyment do AP.
    11/26/13
  • wagasłów

    Myślę,ze warto się zastanowić ,zadać pytanie czy oby rynek w Polsce posiada wystarczającą ilość jakichkolwiek wolnych stanowisk pracy. Zapomnieliście o kryzysie i o masowych wyjazdach młodych osób za granicę? W śród tych ludzi nie tylko są osoby po ukończeniu AP. Pozdrawiam,uczcie się a może Was gdzieś docenią!
    11/26/13
  • zniesmaczony

    Uczelnia może i nie jest zła, ale warto nadmienić, że często czekają nas niespodzianki. Mnie to spotkało. Poszedłem na filologię rosyjską z językiem angielskim a co dostałem? Niepewność. Może taka specjalizacja na drugim roku będzie dostępna a może nie. Mam zajęcia z ludźmi z profilu biznesowego i wychodzi na to, że któraś część z nas będzie niezadowolona, bo zadecyduje większość. Uważam, że to nieuczciwe wprowadzenie w błąd i powinno być nadmienione w rekrutacji. Bo w czasie kiedy to wyszło na jaw ciężko było podjąć jakieś kroki np. zmienić uczelnie. Takie sytuacje mają miejsce nie tylko w instytucie neofilologii, bo z tego co wiem na wydziale matematycznym też było podobne zamieszanie. Myślę, że wybierając inną uczelnię można oszczędzić sobie stresów oraz rozczarowań tym, że na siłę przerzucono nas na inny profil lub że nie dostaliśmy tego czego oczekiwaliśmy.
    10/22/13
  • Heavenly

    Witam, ja wybieram się na AP, na filologię angielską. Widzę, że macie podzielone zdania na temat uczelni, obsmarowujecie i wychwalacie, najróżniejsze kierunki. Natomiast nikt nawet słowem nie wspomniał o filologii angielskiej. Będę wdzięczna za jakieś opinie. Ja słyszałam podzielone opinie na temat tej uczelni. O ironio, najgorzej wypowiadają się o niej mieszkańcy Słupska. Natomiast wszyscy moi znajomi spoza Słupska, którzy tam studiowali, wspominają tę szkołę bardzo dobrze. Mam świadomość, że nie jest to Oxford, ale jestem przekonana, że inteligentne i obrotne osob6y potrafią wyciągnąć co potrzebują z nauki, nawet na kiepskich uczelniach. A jęki mieszkańców Słupska jestem w stanie wyjaśnić tylko ":małomiasteczkowym kompleksem". To moje zdanie :) A teraz kto co wie o filologi angielskiej na AP ???? :)
    9/10/13
  • anula

    Ukończyłam na AP licencjat z pedagogiki. Właśnie jadę pociągiem złożyć papiery na magisterkę również na tę uczelnię. Pomimo, że miałam możliwość pójść na UG. Po tych 3latach stwierdzam, że jest to bardzo dobra uczelnia. Budynek Instytutu Pedagogiki jest odnowiony. Wykładowcy w porządku, chociaż jak wszędzie zdarzają się wyjątki. Są tacy którzy sobie olewają, ale są też tacy co sporo wymagają. Ale zawsze zaliczałam egzaminy w pierwszym terminie. Jak ktoś jest z daleka to akademiki są ok. Ja wolałam tam jeździć z okolic Wejherowa i studiować zaocznie, niż na UG chociaż mam bliżej do Gdańska. Ale w Słupsku taniej i jeździłam na wszystkie zjazdy. Bardzo polecam :) podobno pedagogika jest tu na 4miejscu w kraju. No i jest to szkoła państwowa.
    8/23/13
  • jestem zadowolony

    szału nie ma, ale też się go nie spodziewałem, jest to na co liczyłem, dobra prowincjonalna szkoła wyższa, polecam
    8/22/13
  • jula

    Przede mną drugi rok studiów licencjackich na kierunku Filologia rosyjska. Szczerze - nie jest źle. Jezyka uczyłam sie od podstaw, bo nigdy wczesniej nie miałam z nim do czynienia. Jeśli chodzi o wykładowców - sa tacy, którzy wiedzę przekaża w ciekawy dla studenta sposób, są takze tacy, u których na zajęciach trudno powstrzymac sie od zaśnięcia. Jeśli chodzi o jakieś "bonusy", często wychodzimy do Centrum Kultury i Języka Rosyjskiego - oglądamy rosyjskie filmy, śpiewamy kolędy itp. Takze nie mozna narzekać, że oprócz suchych wykładów nic innego nie mogą nam zaoferować. sa także wymiany studenckie, mamy kontakt z obcokrajowcami, cwiczymy język obcując z nimi, oprowadzając po mieście itp. Organizowane sa różne konkursy, np. Konkurs Piosenki Rosyjskiej. Kulture i język rosyjski poznajemy w nawet ciekawy sposób, także moge polecic studia na AP jesli chodzi o szlifowanie języka ros. :)
    8/3/13
  • Geo

    Geografia to pirewsza klada
    7/24/13
  • geografia

    interesuje mnie kierunek Geografia, czy moge prosić Was o opinie, jak sie tutaj studiuje? z góry dziękuję, anna
    6/23/13
  • a jednak warto

    szkoła prowincjonalna ale jak na te warunki dobra, żeby miała poziom UW to musi mieć tyle kasy co UW a jest jak jest
    6/21/13
  • xyz

    Uciekać , jak najszybciej, bo szkoda kolejnych lat.
    6/14/13
  • geografia

    ja jestem w szoku, jaka oni maja wysoką średnią ocenę!!! 7,5 pkt to malo ktora szkola ma jak sie porowna z innymi, czy rzeczywiście na nia zasługują??? ja mysleo kierunku Geografia, wiec chetnie na ten temat bym poczytal więcej, jelsi sa tu studenci z geografii i mogliby cos od siebie napisac, jak jest ogolnie?
    5/27/13
  • mlody

    dobra szkoła, co prawda prowincjonalna ale dobra jak na te warunki, dostałem tam co chciałem, jestem zadowolony z wyboru
    5/24/13
  • xyz

    To nie uczelnia, tylko jak wiele jej podobnych przechowalnia potencjalnych bezrobotnych - utytułowanych, dobrze ustosunkowanych pracowników i młodzieży, nie mogącej, czy nie majacej możliwości nigdzie indziej podjąć nauki z wielu względów.
    5/13/13
  • licealista

    Co za dziwna sytuacja, szkoła na prawie same negatywne komentarze i jednocześnie 7,3 w rankingu, ciekawe kto stuka te punkty
    5/12/13
  • Studentka UG

    Orientuje się ktoś czy na studia magisterskie,np. na filologię polską są egzaminy wstępne?
    4/9/13
  • Studentka UG

    Orientuje się ktoś czy na studia magisterskie,np. na filologię polską są egzaminy wstępne?
    4/9/13
  • boromir

    Akademia Pomorska w Słupsku to uczelnia przyjazna jedynie kierunkom mało ambitnym - pedagogicznym. Nie wiem od czego to zależy, ale najwidoczniej wolą promować i wypuszczać na rynek pracy więcej głąbów niż ambitnych ludzi. Zerowy kontakt między wydziałami - zazwyczaj informacje o kursach, warsztatach, imprezach są zamieszczane/ogłaszane na wydziale edukacyjno-filozoficzny. reszta studentów dowiaduje się o wszystkim przypadkiem bądź w ogóle. Ciekawa sprawa jest z warsztatami "żacy przygotujcie się do pracy" mającymi przygotować studentów do wyjścia na rynek pracy. Warsztaty realizowane są w porozumieniu Akademii Pomorskiej z Wojewódzkim Urzędem Pracy. Uczestnicy wg. założeń mogą chodzić na nie nawet w czasie zajęć, dostają stosowną dokumentację, zaświadczenia że byli na takich warsztatach i na tej podstawie mają usprawiedliwiane nieobecności na zajęciach. W praktyce wygląda zupełnie inaczej - oczywiście pedagogika nie ma z tym problemu, ba! nawet przychodzą na warsztaty z wykładowcami. Inni (chyba w mniemaniu uczelni gorsi) studenci mają z tytułu odbycia warsztatów problemy a nawet wyciągane bardzo nie miłe konsekwencje. Pisanie pracy licencjackiej/magisterskiej to istny koszmar! Promotorzy nie pomagają, często nawet nie zjawiają się na pracowni magisterskiej, nie odpowiadają na maile. Mogę to pokazać na swoim przykładzie obecnie jest końcówka marca, przez cały poprzedni rok promotor się nie odezwał słowem, nie było go na uczelni, a teraz kiedy zostały mi 3 miesiące do obrony całkiem zmienił mi temat pracy! i mam 1,5 roku badań w plecy! Bo teraz muszę pisać na zupełnie inny temat. Pracownie laboratoryjne to istny szrot. Same stare, niedziałające maszyny, potłuczone szkło, stare odczynniki. Zero przestrzegania przepisów BHP. Niedziałające czujniki gazu, przez które o małe moja grupa nie potruła się gdyż z niewiadomych przyczyn zaczął się gaz uwalniać z palników, które pamiętają jeszcze młodość naszych dziadków :P Takich rzeczy można wymienić setki a nawet tysiące, co wydział to nowe, często szokujące niedociągnięcia na uczelni. Ale jak ma to wyglądać skoro władze uczelni myślą jedynie o swoich kieszeniach! Nie polecam, zachęcam do szukania innych, dużo lepszych uczelni. Posłuchajcie starszego kolegi i poszukajcie innej (na pewno lepszej) uczelni! Zdecydowanie lepiej na tym wyjdziecie !!!!
    3/30/13
  • imelik

    Nie polecam Ap osobom ambitnym, pracowitym i chcącym zdobyć przede wszystkim wiedzę i umiejętności. Na pedagogice oceny bdb wystawiane są za ilość podpisów na liście obecności, co nie jest równoznaczne z samą obecnością na nich. Zaliczenia a potem dyplomy magistra dostają osoby, które nawet dobrze nie wiedzą co jest przedmiotem kierunku,który studiują. Z drugiej zaś strony jeśli temat Cię interesuje, uczysz się, studiujesz literaturę fachową a wykładowca nie darzy Cię sympatią, to masz ndst w porywach do dst. .......... Naprawdę na palcach jedej ręki można wyliczyć wykładowców, którzy solidnie podchodzą do swojej pracy, jednak masa "nieuków" przyzwyczajona do otrzymywania stopni za oszustwa typu podkładanie do sprawdzenia cudzych prac, podpisywanie się za innych na listach, itp., nie trawi tego typu zajęć ani wykładowców. Słupsk jest ogólnie bardzo miłym miastem i przyjaznym studentom, warto pobyć tutaj chociaż troszkę ale również warto pomyśleć o swojej pracy, przyszłości i wybrać solidniejszą uczelnię. AP niestety nie daje nawet szansy, bo nic nie jest zależne od własnej pracy, tylko od układów, umiejętności "cwaniakowania", załatwiania zaliczeń, wpisów itp., Podkreślam,że nie na każdym wydziale tak jest i nie każdy wykładowca postępuje tak samo, ale zdecydowana większość rządzi i narzuca swoje mizerne zasady.
    3/16/13
  • Studentka AP

    Obecnie jestem na 2 roku studiów magisterskich na biologii środowiskowej i z każdym miesiącem coraz bardziej zastanawiam się co mnie podkusiło żeby zostać na AP? O ile na początku licencjatu wydawała mi się ta uczelnie dość dobra o tyle teraz stwierdzam z pełną stanowczością, że tak NIE jest. Po pierwsze słabo wyposażone pracownie, odczynniki tak stare, że większości prowadzący nie pozwalają używać w obawie o nasze zdrowie i bezpieczeństwo, po drugie oszczędność i jeszcze raz oszczędność - na wszystkim, przykład? Jednorazowe rękawiczki gumowe używane wielokrotnie przez różne grupy, często porwane, więc przeciekające i jednocześnie nie chroniące nas przed zakażeniami np. podczas sekcji zwierząt na zoologii, potłuczone szkło (pipety, kolby, probówki itp.), które mimo, że już do niczego się nie nadają dalej są używane, o starych często niedziałających maszynach nie wspomnę. Po trzecie brak pracowników, co skutkuje powtarzaniem w kółko tych samych przedmiotów, ale pod inną nazwą (np. 2 razy mieliśmy protistologię, 3 razy biologię owadów - strata czasu). Dodam, że wyraźnie widać iż nasz wydział jest najbardziej zaniedbanym, wręcz zapomnianym przez władze uczelni, inne są zdecydowanie lepiej wyposażone, odremontowane i reprezentatywne. Wydział przyrodniczy w moich oczach nadaje się jedynie do wyburzenia. Nie powiem, bo mimo wszystko będę stąd miała kilka miłych wspomnień, ale niesmak po tym co się tu dzieje zostanie na długo. Jeśli chcecie iść na biologię, radzę wybrać inną uczelnię, tak będzie lepiej i bezpieczniej dla zdrowia!
    2/20/13
  • Martyna

    ja właśnie wybieram się na biologię medyczną w Akademii Pomorskiej w Słupsku. Czy jest tu jakiś student , który powiedziałby mi jak się studiuje ten kierunek? czy są duże wymagania i czy jest bardzo ciężko? Bo moja biologia nie jest na jakimś super ekstra poziomie... boję się trochę, że sobie nie poradzę
    2/3/13
  • student

    Polecam szczególnie kierunki medyczne, jest po nich praca w przeciwieństwie do pedagogiki...
    1/2/13
  • Krystian

    Mój koleżka się uczył w Akademii Pomorskiej w Słupsku więc znam trochę realia tej uczelni. I niestety, nie są najlepsze. Poziom jest taki sobie, dostać jest się stosunkowo łatwo więc nie studiują tam sami najlepsi ;/ stosunek wykładowców nieco olewający. Generalnie nie polecałbym tej uczelni, ale to tylko moje zdanie :)
    12/3/12
  • Alya

    mam pytanie, jak wyglądają tutaj studia dla obcokrajowców? Jestem z Ukrainy i zasatnawiam sie nad AP. Proszę o wszelkie możliwe informacje, pozdrawiam!
    7/3/12
  • zofja

    Patrząc na stronkę tej uczelni sama nie wiem co mam o niej myśleć , mieszanka kierunków techniczych, uniwersyteckich, nawet jakieś muzyczne się trafiły. A jak jest tutaj z poziomem? I czy studiując dziennie jest się w stanie połączyć studia z pracą?
    6/29/12
  • advice

    Na pomorskiej, to ja bym sobie fizykę odpuścił. Rzeczywiście, kierunek zamawiany to mega opcja, fajnie, gdy płacą Ci za naukę, aczkolwiek poziom na akademii ... Lepiej byłoby wybrać polibudę, uczelnię stricte techniczą.. to moje skromne zdanie tylko
    5/29/12
  • zuza

    Ja również interesuję się ta uczelnią i kierunkiem fizyka. Z tego co zobaczyłam na stonce jest to kierunek zamawiany. Czy ktoś się może orientuje w jaki sposób przydzielają to stypendium? Tzn co się liczy?
    4/3/12
  • njuit

    Zdrajca. No ale cóż, skoro w naszym mieście Akademia jest po prostu dobra, to można jakoś to tam powiedzmy zrozumieć. Jestem na pedagogice i zachwalam zaprawdę AP w SŁupsku
    4/1/12
  • hated

    Zostanę mega zlinczowany i nigdy bym nie powiedział, że powiem to, ale bardzo chętnie pójdę do Słupska na uczelnię. Skąd mój pomysł, że zostanę zlinczowany? Pochodzę z miasta na K, które mega nie lubi się ze Słupskiem, ale nie o tym mowa. Chodzi tutaj o perspektywy i możliwości, które oferuje APS...
    3/31/12
  • mejczer

    Sam budynek robi wrażenie ! Nie spodziewałem się takiego czegoś w Słupsku, a tutaj proszę, proszę. Czy ktoś studiuje tutaj pedagogikę? Bardzo mnie interesuje ten kierunek, także jakieś nazwy przedmiotów, cokolwiek, co może mi się przydać przy wyborze uczelni ?
    3/21/12
  • kadrowiec

    Uczą tutaj wszystkiego, nawet zorganizowali cykl "jak rozmawiać" haha, przydałoby się tym na stołkach. Polecam Akademię, kadra pierwsza klasa !
    3/19/12
  • oddalony

    Naprawdę fajna uczelnia ! 25 kierunków do wyboru, to jak na Słupsk całkiem sporo. Podoba mi się tutaj, myślałem, żeby poprawiać maturę i iść do Gdańska, ale chyba będzie to zbędne. Dyplom może mniej \"prestiżowy\", ale uczą czego trzeba i nie mam nic do zarzucenia
    3/3/12
  • stryk

    Interesuję się historią i poszedłem na APS. Nie wiem czy to sprawka Rektora, który jest historykiem, czy jak to inaczej wytłumaczyć, ale bardzo mi się tutaj podoba. Poziom naprawdę przyzwoity, uczę się czego chcę, co mnie interesuje, a wykładane jest to w taki sposób, że aż chce się chodzić na wykłady.. jak ktoś również chce realizować się historycznie, to serdecznie polecam, co do innych wydziałów to nie bardzo mogę się wypowiedzieć
    2/25/12
  • dupsk

    Powiem wam, że średnia ocen wcale nie świadczy dobrze o AP. Moim zdaniem jest to bardzo przyzwoita uczelnia, na której można spokojnie studiować. Nie jest ani bardzo wymagająca, ani też jakaś łatwa i prosta. Tylko co później robić i gdzie pracować? Bo chyba nie w regionie Słupska...
    2/19/12
  • Dora

    tak, to prawda Akademia Pomorska jest dobrą uczelnią. Jestem na 2 roku Wschodoznawstwa. Jestem zadowolona z wybobru uczelni i kierunku.
    2/15/12
  • biol

    Studiuję biologie medyczną. Jest dobrze. Ciekawe wykłady, pasjonujące ćwiczenia. Wykładowcy spoko, zwłaszcza ci młodsi.
    2/1/12
  • Inga

    Czy ktoś studiuję turystykę historyczną? Poproszę o opinie
    1/16/12
  • Max

    Studiuję tutaj turystykę. Jest dobrze. Nauka w normie. Dla systematycznych nie ma problemu.
    1/16/12
  • adam

    nie jest tak trudno, ja zdałem maturę na poziomie rozszerzonym na 68% i sie dostałem
    12/13/11
  • maturzysta

    na jakim poziomi jest filologia angielska na AP w Słupsku? trudno się dostać??
    12/7/11