Ocena uczelni


Komentarze (103)

Kliknij w obrazek by go odświeżyć…

  • Alan

    Czy będzie możliwość założenia konta w systemie rekrutacji aby wziąć udział w III turze?
    7/31/19
  • superkappa

    Jak na uczelni wypada technologia chemiczna?
    7/15/19
  • kkkk

    Jakieś opinie o transporcie zaocznym na WIL ? z góry dzięki
    6/16/19
  • ja

    czym się kierowaliście / kierujecie wybierając którąś z inżynierii?? czy lepsza będzie inż. produkcji, czy chemiczna i procesowa, czy może materiałowa? a może wzornictwa przemysłowego? czytam, gubię się, mam mętlik w głowie. Możecie coś podpowiedzieć, doradzić?
    6/1/19
  • Dawid..

    Wybieram sie na Automatyke i robotyke niestety na AGH napewno sie nie dostane maturka troszke nie podeszła. czy jest ktoś kto kto tam studiuje albo gdzies nie dawno zakończył i mógłby sie wypowiedzieć czy warto czy szukać gdzieś indziej ? Jak sami profesorowie i czy idzie sie coś nauczyć ? a jesli tak to na co bardziej jest nacisk ?
    5/29/19
  • JaSiePytam

    Jak Informatyka na Wydziale FMI ? Ktoś może się wypowiedzieć?
    5/14/19
  • o PK

    co by nie mówić czy pisać, to i tak absolwenci Politechniki Krakowskiej czy AGH są najlepiej postrzegani na rynku pracy, najłatwiej zdobywają zatrudnienie, no i pracodawcy o nas zabiegają. A na każdej państwowej uczelni są leśne dziadki i mało ambitni studenci. to raczej norma.
    3/7/19
  • Ola

    Chciałabym studiować transport na wydziale mechanicznym. W liceum rozszerzam matematykę i geografie. Jak wyglądają te studia, czy poradzę sobie bez fizyki i informatyki w Liceum? I jeśli już się utrzymam to jak z pracą po tych studiach?
    3/2/19
  • info

    http://www.maturzysta.pk.edu.pl/ - tutaj macie info o studiach na PK
    2/5/19
  • mibm

    Pamiętam jak 5 lat temu sam szukałem info o mechanice i budowie maszyn na politechnice. Jako absolwent powiem tak. Największym plusem tej uczelni jest bogata oferta zajęć praktycznych - laboratoriów. Stosunkowo łatwo jest dostać stypendium naukowe, bo jest niewiele osób, które konsekwentnie dbają o brak zaległości. Większość ludzi zaczyna studia na tym kierunku jako odrzut podczas rekrutacji rykoszetem z innych uczelni. Nie ma tutaj mowy o zachłanności w zdobywaniu wiedzy zarówno ze strony studentów jak i prowadzących. Igrzyska w prześlizgiwaniu się pomiędzy semestrami. Większość ludzi bez ambicji, walczących o przetrwanie. Wykażesz się jakąkolwiek inicjatywą, zostajesz bohaterem i masz otwartą drogę na doktorat. Nauczyłem się przede wszystkim radzenia sobie w sytuacjach bez wyjścia. Bezwzględna mnogość topornych prowadzących, którzy nauczą cię przede wszystkim pokory oraz powstawania z kolan po upadku na dno. (mechanika płynów I termin zdało 7/200 osób). Pomimo nieszczególnie wysokiego progu studia są wymagające. Nieskończona ilość godzin wkuwania na pamięć. Notabene sporo informacji w głowie zostaje. Metodyka nauczania i program kształcenia kuleje do tego stopnia, że przy dużym nakładzie nauki brakuje efektywności rynkowej. Jeśli sam się nie ukierunkujesz czy chcesz w pracy projektować 3d (od I semestru na własną rękę tutoriale na youtube, solidworks, catia), zostać inżynierem produkcji (programowanie plc, mikrokontrolerów, lean, 6 sigma), zostać obliczeniowcem (ansys, hyperworks, matlab), zajmować się CNC (kurs obrabiarek, programowanie, własne konstrukcje) to po skończeniu studiów nie znajdziesz pracy w Krakowie tylko w mało prestiżowych miasteczkach gdzie nikt nie chce pracować. Zostaje jeszcze chłodnictwo, silniki, samochody co osobiście odradzam konkurencja duża, pieniądze małe, loża starców zasiedziała na stanowiskach bez żadnego rozwoju. Kierunki dla pasjonatów ze słabością do wolontariatu. Ponad wszystko jednak jeśli chcecie zarabiać więcej niż 3k zł studia traktujcie jako dodatek i jak najszybciej zacznijcie naukę programowania. Sam wybrałem świadomie, jestem względnie zadowolony z kierunku, dużo się nauczyłem, drugi raz wybrałbym tak samo, pracuję w zawodzie ale rozmawiam z kumplami i wszyscy migrują w kierunku JavaScriptu, C++, Pythona i po roku nauki na własną rękę zarabiają tyle co szanowany inżynier z 10 letnim doświadczeniem.
    12/21/18
  • Admin

    Komentarz usunięty.
    11/16/18
  • :-)

    ale nikt nie mówił, że będzie lekko łatwo i przyjemnie :-) a na poważnie, to trzeba to studiów podejść ze zdrowym dystansem i świadomością, że to już nie jest liceum, że nikt nie da ci nic na tacy, że znjadzie się zawsze wykładowca z kategorii upierdliwych, w końcu to oni tworzą koloryt uczelni :-)
    9/27/18
  • O PK WFMiI

    1. Zanim zaczniesz studiować, zapytaj studentów o metody "odsiewania" i jak wyglądają wykłady i materiały a co jest na egzaminach. 2. Jest grupa wykładowców mająca za cel "uwalić " jak najwięcej studentów. 3. Niektórzy wykładowcy nie mają nawet konsultacji. 4. Czasami, wgląd do praz egzaminacyjnych możliwy tylko w godzinach wyznaczonych przez wykładowce !!!. 5. Podczas konsultacji, standardowa praktyka jest, ze nawet jak się uda zdobyć brakujące np, dwa punkty, to i tak za chwile zostaną odjęte na innym pytaniu. To co, oceniający się pomylił? Udowodnij to prowadzącemu (patrz punkt wyżej). 6. Nie jest możliwe prawidłowe sprawdzenie ok 200 prac w przeciągu jednego dnia (praca opisowa, z rysunkami, kilka stron A4), a tu oceny ( 99,9% negatywne) były po kilkunastu godzinach od egzaminu. Co ciekawe, większości brakowało np 2-3 pkt do zdania (patrz punkt wyżej). 7. Legendarne konsultacje na jednym z przedmiotów, na które studenci przychodzą i tworzą komitety kolejkowe aby oddać laboratoria.
    9/23/18
  • matma

    Matematyka na pk? przyjmują prawie wszystkich, progu nie ma (wystarczy 60pkt na 200 mozliwych), mozna wyciagnac wniski ze poziom jest niski i latwo zdac. Nieprawda! Bardzo latwo sie dostac i bardzo trudno utrzymac. Wykladowcy i cwiczeniowcy ktorzy swiata nie widza poza matematyką, stres, niepewnosc czy zdasz czy nie.
    7/18/18
  • Energetyka

    Witam ;) mógłby ktoś napisać jakąś opinię o energetyce na PK? Z góry dzięki!
    7/9/18
  • Student fizyki

    Na fizyce technicznej są ci którzy się nie dostali na infę. Jeśli uczysz się i notujesz to spokojnie zdasz 1 rok. Ciężej jest wytrzymać nie zasypiając na wykładach. Dużo osób rezygnuje.
    6/24/18
  • fizyka!!!

    Hejo :) zarejestrowałam się na fizykę techniczną na WFMI, czy faktycznie jest to hardkor? Szczególnie jak ktoś w technikum na rozszerzeniu miał bardziej 3 niż 4 a z matury 20%? xD no i czy idą tam tylko osoby które nie widzą życia poza nauką? Czy jest szansa na jakąś integrację? :D
    6/15/18
  • pyt. o rekrutację

    kiedy są znane wyniki rekrutacji? jak się to odbywa, dowiaduję się z systemu logowania czy jakiś list?
    5/9/18
  • geodezja

    Witam :) Jest ktoś na geodezji na Politechnice? Polecacie?
    5/7/18
  • Administrator

    Komentarz usunięty.
    2/16/18
  • student architektury

    dużo stresu i ogromne koszty (w przeciągu semestru to ok 600 zł na same wydruki! A gdzie takie rzeczy jak narzędzia do rysunku, kartony..). Profesorowie często mają głęboko gdzieś czas studenta i to że studenci pracują po nocach nad projektami żeby wszystko dopiąć przed oddaniem, bo potem i tak w kółko każą poprawiać jakieś wizualne bzdety.
    1/31/18
  • Mechanika i budowa maszyn

    Witam, chciałbym sie wybrac na kierunek mechanika i budowa maszyn czy tym oto kierunku jest bardzo cieżki poziom ? Chodzi o studia zaoczne z góry dziękuje za odpowiedz
    1/28/18
  • budownictwo gdzie? PK czy AGH?

    gdzie lepiej iść na budownictwo, na PK czy AGH? macie porównanie / rozeznanie?
    11/29/17
  • student informatyki

    Informatyka na PK - zależy od wydziału, na mechanicznym jest na spoko poziomie, stosunkowo młoda kadra (duża część prowadzących ma doświadczenie w biznesie), WIEIK w rankingach jest niżej niż Mechanik i ogólnie ludzie często narzekają na niego. FMI natomiast to informatyka teoretyczno-praktyczna - dużo matematyki, fizyki i przedmiotów z teorii informatyki. Co kto lubi
    9/19/17
  • pytanko

    czy na inauguracji obecność jest spawdzana w jakiś sposób? kiedy plany zajęć dają studentom pierwszego roku?
    9/12/17
  • Przyszły student

    Jaki tytuł zawodowy otrzymuję po studiach niestacjonarnych Informatyki na Politechnice Krakowskiej na wydziale WIEiK? Inżynier?
    7/31/17
  • architektura

    A wie ktoś może jak jest z atmosferą tutaj? chodzi mi głównie o wydział architektury. ogólnie ludzie są w miarę w porządku czy to tzn wyścig szczurów i każdy patrzy na siebie jak na wroga? dostałam się na architekturę i nie wiem czy warto
    7/25/17
  • Matematyka

    Czy wie ktoś może jak wyglądają zajęcia na Wydziale Fizyki, Matematyki i Informatyki na kierunku Matematyka? Będę miał ciężko jeśli z rozszerzenia miałem na maturze 30%? Zostałem zakwalifikowany i boję się że mogę nie podołać.
    7/12/17
  • @Informatyka

    Ktoś pisał wcześniej żeby nie patrzeć na progi, z tego co wiem na obu poziom jest podobny, żeby nie powiedzieć identyczny. Na WIEiK dużo osób odpada na początku, na WFMiI osoby są stopniowo "odsiewane" ;)
    7/11/17
  • Informatyka

    Skąd taka różnica w progach między informatyką na WFMiI a WIEiK? To kwestia zainteresowania czy również poziomu? Ogólnie syllabus bardziej podoba mi się na WFMiI, ale teoretycznie wyższy próg wskazuje na wyższy poziom na WIEiKu.
    7/11/17
  • Technologia chemiczna

    Czy specjalizacje liczą sie potem u pracodawców? Czy warto sie kierować wyborem studiów przez specjalizacje bo na PK sa lepsze na technologii chemicznej niz na AGH. Dlaczego na PK specjalizacje robi sie na inzynierskich a na AGH dopiero na magisterskich? Czym sie to wszystko różni?
    7/11/17
  • Technologia chemiczna

    Co sadzicie o technologii vhemicznej? Lepsza na Pk czy AGH? Jak poziom? Czy latwo potem o prace? Mialam dobre wyniki matur i z latwoscia moge sie dostac tu i tu.
    7/11/17
  • Mar

    Polecam architekture w Sopockiej Szkole Wyzszej. Troche daleko, ale warto. Nie dostalem sie na studia na PK i wyjechalem do Sopotu. Poczatkowo z zamiarem na rok, a pozniej przeniesienia sie do Krakowa. Tam dluzej trwał nabór. Jak sie jednak okazalo wykladowcy Ci sami co na PG, czyli poziom ok. Polecam.
    7/11/17
  • nn

    Ciężko na budownictwie zaocznym ?
    6/21/17
  • Student

    Informatyka jest ok, w większości przypadków lepiej prowadzona niż na śmiesznych informatykach na AGH(mowa o wydziałach innych niż IEiT oraz EAIiB). Wiadomo zdarzają się kwiatki, ale wszystko do przejścia. Niech nie mylą was niskie(w stosunku do AGH i UJ) progi, większość słabszych osób i tak jest "odsiewana" na analizie, algebrze itd.
    6/18/17
  • Punkty

    Czy punkty jak we wzorze W=P /2R, to P jest to tylko np. Wynik z matematyki? Czy to się jakoś sumują wyniki z matury??
    6/18/17
  • Transport

    Witam również patrzę się na progi punktowe PK i są dziwnie niskie, czy mam szansę dostać sie na gospodarke przestrzenną lub transport gdy matamtyke podstawową zdałem okoł 64%? z góry dziękuję za odpowiedź!
    6/11/17
  • patryk555591

    Jakie są szanse dostania się na mechanike i budowe maszyn z około 70 % z matmy pods?
    6/8/17
  • Studenta

    Poziom jest wysoki na budownictwie, nie ma taryfy ulgowej, zaliczenia też trudne, niektórzy polegli, ale ja polecam, bo dyplom PK znaczy na rynku pracy.
    5/15/17
  • Patrycja

    Czy trudno dostac się na PK? Patrząc na progi punktowe widzę, że są niskie, wiec boję się, że zle rozumiem przelicznik. Intresuje mnie energetyka lub inzynieria materiałowa. Jakies opinie? Pozdrawiam.
    5/14/17
  • XYZ

    Jak wygląda sprawa kierunku matematyka? Jakie są opinie na ten temat? Warto wybrać PK zamiast AGH jeżeli chcę studiować matematykę?
    5/12/17
  • info o arch.

    Architektura- Studia same w sobie nie są trudne, jeśli ktoś pracuje regularnie i jest w miarę ogarnięty. Program przepełniony jest przedmiotami związanymi z rysunkiem, historią czy teorią (głównie urbanistyki). Jeśli nie umiesz super rysować to od razu lepiej sobie daruj - większość prac jest oceniana pod kątem estetyki, umiejętności przedstawienia czegoś w rysunku odręcznym itp. Dotyczy to praktycznie każdego przedmiotu. Na niektórych przedmiotach nie trzeba umieć praktycznie nic żeby zdać, wystarczy ładnie narysować. Na umiejętność posługiwania się programami komputerowymi przeznaczonymi do projektowania nikt tutaj za bardzo nie patrzy. Jeśli nie czujesz w sobie pasji do projektowania i rysunku lub nie masz znajomości, które zapewnią ci pracę to lepiej sobie darować.
    4/25/17
  • MICK

    Jak wygląda sprawa naprawdę z informatyka? Chodzi mi o realne opinie a nie zeby wkopać kogos :D
    4/20/17
  • Nick

    Informatyka stosowana na Wydziale Mechanicznym - cudo. Porównując do ilości materiału przerobionego np. z programowania na innych uczelniach, to niebo a ziemia - po jednym semestrze tego przedmiotu bez problemu da się przejść przez rozmowę kwalifikacyjną i nieźle ogarniać. Wiadomo są przedmioty w stylu Mechanika itd (przedmioty wydziałowe), ale idzie je przeżyć - z resztą na AGH na niektórych wydziałach też jest metalurgia na informatyce. Wykładowcy mili i ludzcy., nie ma problemu ze zdaniem. Nie wiem jak się mają inne kierunki, ale informatykę szczerze polecam
    4/2/17
  • PS.

    ps. a wbrew opiniom i pozorom wcale nie jest tak łatwo znaleźć pracę w zawodzie architekta, najszybciej poza granicami Polski
    2/22/17
  • Architecture

    Raczej nie stracisz dużo jeśli spróbujesz w tym roku, ale na architekturze możesz spodziewać się tzw. ,,wyścigu szczurów". A poza tym będą tam osoby, które już w podstawówce/gimnazjum wiedziały, że będą chciały to robić. Musisz się przygotować na warunki, matmę z kosmosu, geometrię wykreślną i inne cuda, o których się nie śniło nawet ludziom.
    2/22/17
  • Architektura

    hej wszystkim :D jest tu ktoś z architektury? Chcę się dostać na ten kierunek ale ze względu na to że ze późno wpadłam na ten pomysł bede chyba musiała zrobic sobie rok przerwy na lekcje rysunku. W 3 miesiące raczej się nie przygotuje do egzaminow wstępnych. Jakie są wasze opinie o uczelni/kierunku?
    2/21/17
  • Nick

    Studiowałem na PG, ale nie dałem rady. Jestem z Krk, więc chciałem wrócić tu na PK, ale po opiniach postanowiłem iść na AGH. Z tego co słyszę, to PK ma dużo wyższy poziom od AGH, a tamci są wyżej w rankingach, ale tak samo jest z Gdańskiem, tam uwaliłem I semestr, a na AGH mam b.dobrą średnią.
    2/18/17
  • student WM PK

    Studia na Wydziale Mechanicznym PK nie są dla ludzi o słabych nerwach, cha, cha. Sprawa wygląda tak, że większość słabych opinii o tej uczelni dotyczy właśnie WM, nie zaś całej Uczelni - to PLUS i POZYTYW dla PK. Na tym jednak wydziale można poczuć klimat PRL-u. Wszechobecna dezinformacja, nikt nic nie wie często nawet sam dziekan. Większość wykładowców jest w porządku ale jest również kilkoro takich, którzy nie wiele dają z siebie ale wymagają cudów, lub wystawiają oceny nieadekwatne do wiedzy a kolokwium czy egzaminu nie pokażą nawet (właściwie szczególnie) gdy student ma wątpliwości czy kolokwium zostało rzetelnie ocenione (można się odwoływać np do dziekana ale wiąże się to z tym, że jeśli wykładowca udowodni dziekanowi że nie masz racji to wylatujesz ze studiów. Konsultacje.... nooo to jest w przypadku niektórych wykładowców sprawa legendarna. Chcesz poprawić coś? Idź na konsultacje. No tak tylko nie ma podanego dnia ani godziny... to nic, termin konsultacji np. 07 grudnia godz 7.30 pojawi się...uwaga!...siódmego grudnia o godzinie 3 w nocy żeby studenci nie mieli za dużo czasu na przygotowanie się, z resztą kolejka i tak pojawi się minimum godzinę wcześniej bo tylko kilkoro wybrańców zostanie przyjętych. Oczywiście kilkoro prowadzących uwala dla zasady odpowiedni procent studentów zatem sypią się warunki a te tanie nie są (a ceny ostatnio wzrosły bo chyba 15 zł za każdą godzinę, więc przy 90 godz zajęć w semestrze np z matematyki łatwo policzyć ile wyjdzie). Reasumując - jak będziesz orłem, i nie bedziesz miał żadnych potknięć - to luz, spokój. Ale przygotuj się na to, że będzie pod górkę.
    2/8/17
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    2/5/17
  • inż, materiałowa

    wysoki poziom, studia niełatwe, nie ma taryfy ulgowej, drugi raz wybrałbym coś innego
    2/5/17
  • Studentka budownictwa na wilu

    Kierunek fajny, ale nikt się nie przejmuje tutaj studentami, zależy im tylko na pieniądzach. Wielu prowadzących ma motto "konkurencji należy pozbywać się już od zarodka". Jeśli nie chcesz zniszczyć sobie młodzieńczych lat tak stresującymi studiami to wybierz coś innego.
    2/4/17
  • zWILu

    eeee tam, nie przesadzajcie, nie jest tak źle, a że profesor musi się czasem dowartościować, no to wiadomo
    1/31/17
  • Krak

    Bardzo polecam te uczelnie. Szczególnie wydział elektryczny. Przygotujcie sie na decyzje poza plecami, na zawieranie układzików - życie. Żadne studia w Polsce nie przygotowują do pracy pod względem wiedzy i umiejętności. Prawie żadna uczelnia nie przygotowuje też do życia. Ale PK - na pewno tak. To czego sie tam nauczyłem pod względem zaradności i odporności psychicznej wykorzystuje do dziś. Ktoś pomyśli, że to co napisałem to żart, ale nie, napisałem to poważnie. Jeżeli chcecie otrzymać szkołe życia, która na pewno wam się przyda, wybierzcie te uczelnie.
    9/18/16
  • niedźwiadek

    Mam problem i chciałbym się skonsulotwać z kimś kto pomoże mi go rozwiązać. w tym roku wybieram się na studia, aktualnie jestem na transporcie wydział mechaniczny jednak waham się, czy nie przenieść się na mechatronikę. prosiłbym o jakieś wskazówki dotyczące wyboru studiów. nie chciałbym mieć raczej pracy siedzącej wolałbym miedzy ludźmi. interesują mnie silniki, maszyny, ich działanie oraz jak są napędzane. lubię również majstrować przy urządzeniach elektrycznych. pozdrawiam
    8/20/16
  • Mój nick

    Szkoda że PK to instytucja nastawiona na dojenie pieniędzy od studentów i podatników. Reszta - w porzo.
    8/3/16
  • Student

    Polecam Wydział Matematyki Fizyki i Informatyki:D. Jestem studentem na kierunku Informatyka, przez pierwszy rok nauczyłem się programowania praktycznie od podstaw. Wykłady prowadzone profesjonalnie, zawsze możliwość dopytania/rozwiania wątpliwości podczas wykładu(Moim wykładowcą w drugim sem. był Pan z Motorola Solutions). Świetny kontakt z prowadzącymi, którzy (w większości) starali się odpowiadać na wszelkie pytania. Indywidualne podejście do każdego studenta. Egzaminy czasem wymagające (Algebra, Analiza mat.), ale wszystko do zdania. Nie zdarzyło się tak, aby ktoś nie zaliczył, jeśli się do egzaminu przygotował. Ogólnie pierwszy rok oceniam na DUŻY PLUS. Zobaczymy co będzie dalej.
    7/22/16
  • Jeż

    Jest tutaj może ktoś studiujący technologię chemiczną albo biotechnologię? :) Bardzo ciężko się utrzymać? Kierunki opłacalne czy lepiej dać sobie z nimi spokój? Wykładowcy są w porządku? (nastawiam się raczej na sporo nauki jak to na takich kierunkach bywa, pytam tylko czysto orientacyjnie ;) )
    6/12/16
  • xyz

    Cześć, mają poprawkę w sierpniu jest szansa dostać się jeszcze we wrześniu na jakieś dzienne ?
    5/12/16
  • Maturzysta 2k16

    Po przeczytaniu jednego z poniższych komentarzy, odnośnie budownictwa, muszę przyznać, ze trochę zniechęciłem sie do studiowania go na PK. Poruszony był tam temat WiŚu. Mam wiec kilka pytań do obecnych studentów jak i absolwentów: czy na drugim wydziale - WiLu - jest podobnie? Czy po tym kierunku rzeczywiście jest praca ( ze specjalizacji interesowałaby mnie w szczególności budowa dróg), jak to wszyscy mówią, biorąc pod uwagę masę inżynierów budownictwa "produkowanych" przez uczelnie każdego toku? Czy moze w dzisiejszej sytuacji lepiej wybrać drugi kierunek który mnie interesuje - MiBM na AGH?
    4/26/16
  • Ruda

    ciezko sie dostac na atchitekture na pk ?
    4/14/16
  • Prorok

    Mała pomoc ze strony uczelni dla studentów, niestety - oprócz życzliwych wykładowców są również wykładowcy zdecydowanie złośliwi, ogólnie nie za bardzo dobry poziom i przemyślany, sensownie skonstruowany i realizowany tok studiów. Realizacja też niekoniecznie zgodna z planem. Słaba baza. Duże rozczarowanie. Studia, wykłady, powinny dawać szkielet, począwszy często od spraw najbardziej podstawowych dla danej dziedziny, a resztę uzupełnia student. Tego nie ma na Politechnice Krakowskiej - informatyka na Wydziale Inżynierii Elektrycznej i Komputerowej. Tak wygląda, jakby nie zależało uczelni na tym, by nauczyć studenta, tylko... zarobić? Oczywiście to ogólna ocena, niekoniecznie dotycząca wszystkich zajęć i wykładowców. Czytałem we wcześniejszym komentarzu, że chodzi m.in. o płatności za warunkowe zaliczenia (akurat to było na Budownictwie) i chyba przychylam się do tego stwierdzenia... Zastanawiam się tylko, czy nikt nie kontroluje uczelni w realizacji ich zadań... Jeśli np. połowa osób nie zalicza danego przedmiotu, a wykładowca kpi sobie ze studentów, to coś tu chyba jest nie tak i niezbyt dobrze świadczy to o tym wykładowcy,ale też i o uczelni.
    3/15/16
  • odp. Budownictwo

    budownictwo - swietny kierunek dla facetów, którzy chca miec dobra robotę za niezła kase. MOzesz robi upawnienia po skończeviu (różne, nadzór, sanitarne, budowalne). Kierunek niezbyt łatwy, ale do przejscia. jesli jestes dobry z matmy i fizyki to mawet wytrzymałościowe spoko przebrniesz. Jesli Kraków, to możesz jeszcze pomyśleć o AGH, obie uczelnie świetne, obie cenione przez firmy budowlane i duże koncerny.
    3/9/16
  • xyz

    Co sądzicie na temat budownictwa na WIL??
    3/9/16
  • różnice między kierunkami

    czym sie różni: inżynieria środowiska od ochrony środowiska??? tak w prosty klarowny sposób? który kierunek lepiej wybrać? jaki lepszy w aspekcie pracy po skończeniu studiów? który trudniejszy dla kobiety? jak wam się tu studiuje?
    2/24/16
  • Budownictwo Wiś

    Kilka informacji ode mnie. Zdarza sie ze prowadzacy odwoluja egzamin na 2 h przed i zapowiadają bez ogłoszenia wynikó (wyniki o 3 w nocy) na następny dzień gdzie jest inny egzamin z wytrzymałości - bo był to jedyny mozliwy termin. Uczą tak jak napisał ktos "z kartki" materialy z zeszlych lat się powtarzają, ale zaden wykladowca nie sprawi sobie trudu żeby je tutaj wyjaśnić. Uczysz się dużo a potem okazuje się że źle wszystko od początku. Przy poprawianiu projektow to samo - nikt Ci nie powie co masz źle tylko odsyla albo odejmuje Ci termin na egzamin. A i zapomniałabym - liczą się pieniądze, aby płacić za warunki. Na roku są może mityczne dwie osoby co nigdy nie mialy warunku. Reszta płaci niemałe pieniądze.
    2/18/16
  • zakręcona

    czy PK ma jeszcze rekrutację na studia licencjackie???? bo na ich stronie widze tylko zakładkę o zapisach na st. II stopnia, czy ktoś przerzucał papiery z innej uczelni na PK i może podać maila albo tel do siebie??
    8/27/15
  • chemia budowlana

    gdzie sprawdzić program zajęć na kierunku Chemia Budowlana? i jakie są tu specjaności??
    8/6/15
  • Do studentów

    Jak jest z transportem na wydziale mechanicznym?
    7/3/15
  • abc

    Na wydz. mechanicznym można było dostać 4.0 bez podstawowej wiedzy, albo 2.0 po napisaniu kolokwium bezbłędnie . Materiał studiów miał niewiele wspólnego z ewentualną późniejszą pracą zawodową. ktoś powinien coś z tym zrobić dla dobra samej PK.
    6/2/15
  • architektura i urbanistyka

    napiszcie proszę, jak dokładnie wyglądała rekrutacja na kierunek Architektura i Urbanistyka, jak było z rysunkiem? gdzie, u kogo? jakiego prof? (nazwisko) mozna załatwiac prv lekcje? i jak mieliście zdaną maturę, na ile procent, aby się dostać???
    10/9/14
  • traqu21

    W tym roku matury były dość trudne czy osiągając 75 % z matmy z podstawy 80 % z podstawowego anglika i 50 % rozszerzonej chemii mam jakiekolwiek szansę na dostanie się na Energetykę ? Jak to było w tamtym roku ?
    6/9/14
  • mechanika i maszyny

    kto studiuje na kierunku mechanika i budowa maszyn i wypowie się, jak jest na pierwszym roku? z jakim świadectwem sie dostaliscie i jaki poziom bym na studiach i ile osób odpadło po sesji?
    5/15/14
  • PK i AGH duzo wyżej niż UJ

    po Politechnice Krakowskiej i po AHG bez większych problemów znajdziesz pracę, wiem co mówię, bo znam środowisko, ale juz tego samego nie da się powiedzieć o uniwersytecie, choć i tak absolwenci UJ są w o niebo epszej sytuacji, niż każdej innej szkoły z Krakowa (za wyj wymienionych wyżej)
    11/19/13
  • ;-)

    studiowałem na UJ i na PK, porównując te dwie uczelnie stwierdzam, że na PK jest znacząco niższy poziom i wymagania, sami wykładowcy o wiele mniej wymagają i sami prezentują wiedze na wykładach na znacznie niższym poziomie, przedmioty się powtarzają w takim sensie ze ciągle robi sie przerabia podobny materiał, uczelnia nie rozwija, nie stawia wymagań, wiec jesli ktoś nie chce się za bardzo zmęczyć i potem nie mieć wiedzy to polecam
    10/30/13
  • Architektura porównanie

    Powiem tak! na PK czujesz, że studiujesz. Czuć to coś!
    10/18/13
  • w temacie architektury

    podobny wątek: macie orientację, jak porównac Politechnikę Krakowska, Lubelską i Lodzką na kierunku Architektura??? może ktoś robił takie rozeznanie i może coś powiedzieć wiecej, zapytam jeszcze o stawki za lekcje rysunku indywidulanie, ile płacicie?
    10/8/13
  • tomi

    nie dostałem się na architekturę na Uni Wrocławskim, czy sa jakies procedury, opcje, mozliwosci, zeby jeszcze teraz gdzies sie zalapac (dowolny uniwerek) na ten kierunek? wiem, ze architektura jest total oblegana, ale moze ktos probowal jakichs sposobow i sie udalo, z gory dzieki
    7/31/13
  • maniek26

    Jestem na 5 roku Budownictwa. 30% kadry to stare, często mądre pierniki z przestarzałymi metodami nauczania. 60% to młodzi ludzie którzy z braku pomysłu na życie zostali na uczelni, pozostałe 10% to ludzie mądrzy, z klasą i podejściem. Jeśli chce się robić w wykonawstwie to polecam zaocznie i od początku pracować na budowie.
    6/22/13
  • GOŚĆ

    Jak jest na architekturze? Polecacie?
    5/27/13
  • Paula

    Niestety, politechniki mają to do siebie, że jest dużo matematyki, fizyki i tych nieprzydatnych znaczków, jak to nazwałeś. także idąc na politechnikę trzeba liczyć się z tym , że będą właśnie takie przedmioty. i to nie tylko w Krakowie ale i wszędzie. Smuci mnie to, że coraz częściej na studiach nie uczą nas pożytecznych i praktycznych rzeczy tylko mnóstwo teorii i nieprzydatnych przedmiotów, które trzeba zaliczyć i zapomnieć. Może w końcu czas zmienić trochę nasze szkolnictwo...
    3/20/13
  • romek

    Masa wiedzy nieprzydatna. Matematyka Fizyka chore przedmioty ale niestety na politechnice krakowskiej nikt nie pomyśli, że można by uczyć i nauczyć bo większość ludzi chętnie by się nauczyła tylko, że oni wolą jakieś znaczki nikomu nigdy do niczego nie przydatne, klepać z kartki rok w rok to samo, nie używać mikrofonu bo po co. Mogę policzyć na palcach jednej ręki ludzi normalnych na tej uczelni. Nie chodzi mi tu żeby dawać zaliczenie za nic ale żeby uczyć i wymagać. Ludzie którzy piszą, że jest fajnie co mają innego do zrobienia, wybrali i już trzeba skończyć.
    3/7/13
  • jack

    hej wszystkim! Uczelnia na wysokim poziomie. Studiuję tam biotechnologie i jestem bardzo zadowolony ;) jest dużo nauki, to fakt ale to bardzo przydatna wiedza ;) wiadomo, że czasem przeraża mnie ten nadmiar nauki, szczególnie jeśli chodzi o matme ;p ale mam poczucie, że dobrze wybrałem i ta szkoła jest dla mnie :) gorąco polecam :)
    10/27/12
  • coin

    Jak Kraków to przede wszystkim UJ i tam to jest poziom! nie umywa się do niego żadna inna uczelnia w Polsce. A jak gadałem z ludźmi z Krakowa to mówią że w sumie spodziewali się po tej politechnice trochę więcej, no ale mogli posprawdzać to wcześniej, zorientować się jaki jest tu poziom. Niezły, ale nie najlepszy.
    8/11/12
  • oreo

    Mam dwóch starszych braci, obaj studiują na politechnice wrocławskiej, nawet przez rok razem mieszkali w akademiku, ale to nie był dobry pomysł. Ja też chciałem studiować na politechnice, ale nie z nimi, bo stwierdziłem że fajnie byłoby być zupełnie niezależnym, w nowym mieście, z nowymi ludźmi wokół. No i podjąłem dobrą decyzję wybierając stuia w Krakowie. Dobry poziom i długo wyczekiwana WOLNOŚĆ!
    8/4/12
  • ziomek

    Ech, studia to ciężki orzech do zgryzienia, ale da się przyzwyczaić po pierwszej sesji. Zupełnie różnią się od liceum, pierwszoroczniak nie jest na to przygotowany. Przychodzimy na studia i wydaje się, że będzie to jak przejście z gimnazjum do liceum, ale jest zupełnie inaczej, przygotujcie się na totalną anonimowość na wykładach i brak przejęcia waszym losem u kadry. Tu nie ma dawania kilku szans czy tez dzwonienia o rodziców. Nie zdajesz? Do widzenia. Przygotujcie się na to!
    8/2/12
  • manewr

    Mimo że nie zgłosiłam się na te studia w odpowiednim czasie, to bardzo chciałabym się dostac na informatyke. Czy jest jakakolwiek szansa że np zwolni się miejsce w październiku i wtedy przyjmą mnie, mimo iz nie aplikowalam, czy to raczej marzenie ściętej głowy i musze poczekać cały rok żeby znowu mieć szansę?
    7/29/12
  • y=2x

    ja studiuję matmę. przyznam że zawsze interesował mnie ten przedmiot ponadprogramowo, sam przygotowałem się do rozszerzonej matury, ale zaskoczył mnie o tak ogromny przeskok z materiałem na pierwszym roku. ale po semestrze wdrążania się w studia wiedziałem już o co chodzi i tak przechodzę z sesji do sesji, nadal zafascynowany królową nauk!
    7/19/12
  • bartek

    nie wiem czemu tutaj ma ocenę tylko 6.9, bo dla mnie to naprwadę jedna z nalepszych politechnik w Polsce! Studiuję już tutaj 2 rok transport i jestem mega zadowolony, w czerwcu wysłałem już CV do kilku firm i naprawdę zadziwił mnie tak duży odzew! Więc widać, że i pracę jest łatwo zdobyc :)
    7/6/12
  • jutro

    rodzice dawno temu wynieśli się z Krakowa i teraz mieszkam 3h pociągiem od tego miasta.z opowieści mamy i taty wyciągam tylko pozytywne opinie, ale parę lat minęło od kiedy oni mieszkali w krakowie. cieszy mnie że wy też raczej pozytywnie wypowiadacie się o tej uczelni, bo chyba chcę tutaj rozpocząć studia. zastanawia mnie tylko czy politechnika krakowska organizuje jakieś kursy językowe?
    5/18/12
  • werk

    Jedni imprezują, drudzy się uczą, nie wszyscy zdają - to naturalna kolej rzeczy. Liczy się motywacja w dążeniu do celu, a Polibuda sama z siebie nieźle motywuje. Dużo zależy też od towarzystwa. Ogólnie to polecam każdy kierunek techniczny na naszej uczelni, bo to prawie pewna praca
    5/11/12
  • nanotechnologie i nanomateriały ?????

    co to jest tak dokladniej??? czy studiujac ten kierunek, moge dostac stypendium to z kierunkow zamawianych? orientujecie sie? i czy to dopiero w tym roku wszedl ten kierunke czy byc wczesniej i juz ktos go studiuje na POltechnice Krakowskiej? MOzecie napisac cos wiecej na ten temat? Co sie robi po takich studiach?
    3/13/12
  • ooof

    W nocy koledzy to ja imprezuje i nie wiem co to znaczy uczuć się po nocach xD
    1/18/12
  • Orkisz

    Nauka zabiera wiele czasu tym, ktorzy traktuja ja powaznie. Nie myślcie, że nic nie trzeba robić, to nie taka bułka z masłem jak sie niektórym wydaje. Na kierunku transport, a sadzilem, ze to jeden z latwiejszych, tez trezba zakuwac. MOze nie caly czas, ale jak narobicie sobie zlaeglosci, to pytanie czy zdas=zycie w sesji. Nie chce nikomu odradzam, raczej zachecic do przemyslanych wybor, Starajcie sie jak najwiecej przeczytac o programie zajec na danym kierunku studiow, czego beda od was oczekiwac, jakie macie perspektywy pracy, jaki jest nanisk na jezyki obce, itd. U mnie w grupie wiekszosc jest w miare zadowolona, kilka osob mowi, ze dzis wybraloby inny kierunek.
    1/11/12
  • miriam

    Jak się zepniesz z nauką to na bank znajdziesz czas na życie nocne ;) z dorywczą pracą tak samo.
    12/11/11
  • muzo pozytywnie nastrojony

    osobiscie bardzo sobie chwalę politechnikę. wedlug mnie jest jedną z najlepszych uczelni technicznych na poludniu Polski, o czym świadczą rankingi i opinia nie tylko w regionie, ale w ogole, glownie wsrod pracodawcow. Na budownictwie pewne przedmioty daja w kosc i kazdy ma jakas swoja piete achillesowa - moja to wytrzymalosc materialow. Ale jak sie przysiadzie, to wspolnymi silami z dobrymi kolegami z kademika, dajemy rade.
    12/9/11
  • mat19 - inżynieria środowiska

    Czy to prawda, ze na Politechnice zajęcia są od rana do nocy? Zwlaszcza na pierwszym roku? Zastanawiam sie, czy istnieje możliwość podjęcia dorywczej pracy? Dodam, ze zamierzam studiowac dziennie, wiec w gre wchodzi praca w weekendy. Pytanie tylko, czy dam rade, bo chyba kierunke inżynieria srodowiska nie należy do najłatwiejszych.
    6/4/11
  • Martha

    Czy biblioteka jest dobrze zaopatrzona? Czy wystarczy materiałów? Czy są to materiały głownie drukowane czy też online?
    6/4/11
  • Mruuu

    Jaki jest dojazd do uczelni? czy studenci moga parkowac auta pod budynkami uczelni, sa tam jakies parkingi wydzielone? NIe ma wojen o miejsce? I czy sa miejsca na parkowanie motarów? Druga rzecz - Jak rozległy jest sam kampus?
    6/4/11
  • ZUZA

    Czy to prawda że w akademikach nie da się uczyć? Że kwitnie głownie życie towarzyskie? Nie mam generalnie nic przeciwko ale w sesji chciałabym mieć jednak szanse na wkuwanie...
    6/4/11
  • Zbyszek

    hej, studiuje budownictwo. po skończeniu tej uczelni będę miał wiele możliwości zatrudnienia. sama uczelnia stawia na gruntowne wykształcenie, posiada atrakcyjne specjalizacje. prestiż i marka.
    5/29/11
  • Alex

    Studiuję architekturę krajobrazu. Tworzenie jest moją pasją. Uważam, że niezmiernie ważne jest to żeby nasze otoczenie było piękne i funkcjonalne. Dzięki tym studiom będę w stanie zmienić szaro-burość klockowatą. Nauczyciele akademiccy są do naszej dyspozycji, uczą nas świetnie.
    5/29/11
  • Cyber

    Studiuję informatykę. Uczelnia dobra. Pozwala na rozwijanie pasji, poznanie nowych technologii. Uważam, że to dobra marka dla przyszłego pracodawcy. Dla osób chcących mieć swój interes dobry wybór.
    5/23/11