Agrochemia
Agrochemia zajmuje się oddziaływaniem związków chemicznych na przebieg procesów chemicznych i biologicznych, zachodzących w glebie i roślinach oraz w hodowli zwierząt.
Podstawowym celem kształcenia na kierunku agrochemia jest zapewnienie gospodarce specjalistów, którzy mogliby operować na styku dwóch dyscyplin naukowych: chemii oraz nauk rolniczych. Nauki te przenikają się wzajemnie i trudno dziś wyobrazić sobie rozwój rolnictwa bez nawozów sztucznych, środków ochrony roślin, regulatorów metabolizmu roślin, czy też leków weterynaryjnych.
Agrochemia obejmuje prócz zagadnień związanych z nawożeniem, także niektóre elementy ochrony roślin i żywienia zwierząt. Studenci kierunku agrochemia uczą się także planowania i podejmowania właściwych działań na rzecz zrównoważonego rozwoju w zakresie bezpiecznej gospodarki odpadami.
Perspektywy pracy po ukończeniu kierunku Agrochemia
Absolwenci agrochemii posiadają wiedzę z zakresu nauk chemicznych oraz rolniczych. Powinni wykazywać się znajomością zasad funkcjonowania infrastruktury rolniczej, podejmować właściwe działania na rzecz zrównoważonego rozwoju oraz umiejętnie postępować w zakresie bezpiecznej gospodarki odpadami. Są dobrze przygotowani do pracy w laboratoriach kontrolnych i diagnostycznych w obszarze agrochemii oraz w instytucjach administracji rządowej i samorządowej związanej z rolnictwem i środowiskiem przyrodniczym.