Akwakultura i bezpieczeństwo żywności (makrokierunek)
Akwakultura i bezpieczeństwo żywności to makrokierunek, który łączy w sobie wiedzę z zakresu rybactwa, medycyny weterynaryjnej, funkcjonowania i ochrony ekosystemów wodnych oraz bezpieczeństwa żywieniowego człowieka.
Podczas studiów słuchacze poznają zasady hodowli ryb oraz innych organizmów wodnych oraz zasady bezpieczeństwa żywnościowego na każdym etapie produkcji i przetwarzania surowca. Uczą się oceniać kondycję organizmów wodnych, poznają sposoby pozyskiwania i zabezpieczenia po złowieniu organizmów wodnych, a także podstawy technologii ich przetwórstwa.
Absolwenci kierunku akwakultura i bezpieczeństwo żywności posiadają wiedzę dotyczącą prawnych i ekonomicznych aspektów akwakultury i bezpieczeństwa żywnościowego oraz znają podstawowe zasady ochrony środowiska i zasobów naturalnych. Posiadają podstawowe umiejętności oceny jakości środowiska wodnego oraz wpływu akwakultury na ekosystemy naturalne.
Dla kogo studia na kierunku akwakultura i bezpieczeństwo żywności (makrokierunek)
Kierunek ten to propozycja dla osób o zainteresowaniach w obszarze nauk przyrodniczych, ze szczególnym naciskiem na środowisko wodne i produkcję żywności. Oprócz łatwości w nauce takich przedmiotów jak biologia, chemia, przydatne będą umiejętności analityczne, zacięcie laboratoryjne.
Program kształcenia na kierunku akwakultura i bezpieczeństwo żywności (makrokierunek)
W programie zajęć studenci mają m.in. następujące przedmioty:
- chemia,
- biologia komórki,
- anatomia i embriologia ryb,
- ochrona wód,
- prawne aspekty akwakultury,
- higiena w obiektach wylęgarniczych,
- hydrotechnika,
- choroby ryb,
- higiena w hodowli organizmów wodnych,
- genetyka w akwakulturze.
Przewidzianych jet wiele zajęć laboratoryjnych.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku akwakultura i bezpieczeństwo żywności (makrokierunek)
Zasady rekrutacji należy sprawdzać na stronie internetowej uczelni realizującej studia.
Perspektywy pracy po kierunku akwakultura i bezpieczeństwo żywności (makrokierunek)
Absolwenci makrokierunku Akwakultura i bezpieczeństwo żywności mogą pracować w:
- przedsiębiorstwach związanych z akwakulturą i bezpieczeństwem żywieniowym,
- laboratoriach badawczych i kontrolnych instytucji związanych z akwakulturą, bezpieczeństwem żywnościowym, a także z ochroną środowiska.