Inżynieria jakości
Inżynieria jakości to kierunek skupiający się na analizowaniu, utrzymywaniu i certyfikowaniu jakości w różnych aspektach życia i gospodarki.
Studenci - zależnie od wybranej specjalności - uczą się zarządzania produktami, planowania i organizowania usług w zakresie żywienia, doboru metod analitycznych służących ocenie jakości produktów, projektowania działań w zakresie dietoprofilakyki i edukacji żywieniowej, prowadzenia poradnictwa dietetycznego, wykonywania usług rzeczoznawcze-kontrolnych, przygotowywania ekspertyz dotyczących jakości towarów, projektowania innowacyjnych produktów, obsługi programów komputerowych stosowanych w monitoringu środowiska, działania na rzecz inwestycji proekologicznych w zakresie zagospodarowania odpadów, analizowania cyklu życia towaru w aspekcie wytwarzanych odpadów i ścieków.
Realizowane są specjalności:
- inżynieria jakości i zarządzanie produktem
- usługi żywieniowe i dietetyka
- zarządzanie jakością usług
- menedżer systemów zarządzania
- menedżer usług dietetycznych
- ochrona wód i gospodarka odpadami.
Dla kogo studia na kierunku inżynieria jakości
Studia przewidziane są dla osób dokładnych, dociekliwych, posiadających zmysł analityczny.
Program kształcenia na kierunku inżynieria jakości
Wybrane przedmioty ogólne:
- zaawansowane zarządzanie jakością
- biotechnologia w ochronie środowiska
- wybrane metody analityczne
oraz specjalnościowe:
- dietetyka
- fizjologia żywienia człowieka
- dietoprofilaktyka
- dietetyka
- dietetyka dzieci i młodzieży
- metody i techniki doskonalenia jakości
- wewnętrzny system kontroli
- sterowanie jakością w laboratoriach
- chemia morza
- substancje i odpady niebezpieczne
- gospodarka komunalna i wodno-ściekowa
- ochrona środowiska regionu Morza Bałtyckiego.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku inżynieria jakości
Rekrutacja na studia pierwszego stopnia uwzględnia wynik maturalne z języka obcego oraz matematyki na poziomie podstawowym, a także języka obcego oraz do wyboru matematyki lub fizyki zdawanych na poziomie rozszerzonym.
Perspektywy pracy po kierunku inżynieria jakości
Możliwości zatrudnienia przedstawiają się odmiennie zależnie od ukończonej specjalności.
Specjalność menedżer produktu przygotowuje do pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych, handlowych i usługowych.
Absolwenci kształcenia w zakresie usług dietetycznych mogą pracować przykładowo w:
- placówkach zajmujących się projektowaniem diet, profilaktyką zdrowotną i edukacją żywieniową
- korporacjach o profilu żywnościowo – żywieniowym (dietetycznym)
- gabinetach poradnictwa żywieniowego i dietetycznego
- zakładach żywienia zbiorowego
- niepublicznych placówkach ochrony zdrowia
- placówkach tj.: przychodnie, poradnie, hospicja, sanatoria, domy opieki społecznej
- instytucjach zajmujących się promocją zdrowego stylu życia
- organizacjach konsumenckich lub w przedsiębiorstwach handlowych i produkcyjnych przemysłu spożywczego (np. catering dietetyczny).
Menedżerów systemów zarządzania zatrudnią przedsiębiorstwa rzeczoznawczo-kontrolne, jednostki akredytujące i certyfikujące czy laboratoria pomiarowe i badawcze.
Ochrona wód i gospodarka odpadami przygotowuje do pracy w:
- przedsiębiorstwach produkcyjnych na stanowiskach związanych z ochroną środowiska i gospodarką odpadami
- przedsiębiorstwach gospodarki komunalnej i sanitarnej
- wyspecjalizowanych jednostkach analizujących rynek odpadów
- instytucjach państwowych zajmujących się ochroną i monitorowaniem środowiska
- firmach doradczych
- placówkach naukowo-badawczych i w szkolnictwie zawodowym.
Opinie o kierunku inżynieria jakości
W zalewie różnorodnych produktów i usług kryterium jakości stanowi kluczowy czynnik decydujący o wyborach konsumenckich. Szukamy produktów solidnych, zdrowych, wykonanych z nieszkodliwych materiałów, chcemy odżywiać się zdrowo. Kształcenie specjalistów w tym zakresie stanowi odpowiedź na wszechobecną bylejakość i konieczność zapewnienia standardów oferowanych towarów i usług.