Technologia żywności i żywienie człowieka w Koszalinie
Technologia żywności i żywienie człowieka – studia w Koszalinie
Studenci kierunku poznają technologie przetwórstwa spożywczego, zasady żywienia, bezpieczeństwa żywności, dobre praktyki produkcyjne i higieniczne, systemy HACCP.
Uczą się projektowania i wdrażania procesów technologicznych i jego elementów, prowadzenia badań żywności i oznaczeń składników produktów spożywczych, marketingu i zarządzania produktami na rynku żywnościowym. Uzyskują kompetencje jako specjaliści w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania, organizacji produkcji i kontroli jakości żywności.
Kierunek realizowany jest w Koszalinie na poziomie pierwszego i drugiego stopnia.
Technologia żywności i żywienie człowieka – specjalizacje
Na studiach pierwszego stopnia można wybrać:
- biotechnologia żywności
- żywienie człowieka i bezpieczeństwo żywności
- inżynieria żywności
- technologia przetwórstwa ryb.
Studia drugiego stopnia dostępne są w specjalnościach:
- organizacja produkcji i bezpieczeństwo żywności
- towaroznawstwo produktów i techniki opakowaniowe
- gastronomia z elementami dietetyki
- projektowanie żywności i procesu technologicznego.
Czym zajmuje się technolog żywności?
Do zadań specjalisty z tego zakresu należeć może projektowanie diet i receptur, przetwarzanie i utrwalanie żywności, badanie surowców i produktów spożywczych, zarządzanie procesami lub wdrażanie innowacji w procesach produkcyjnych oraz organizowanie i optymalizacja procesów przetwarzania. Technolog żywności zajmuje się także projektowaniem nowych produktów i opakowań do żywności.
Technologia żywności i żywienie człowieka – rekrutacja w Koszalinie
Nabór odbywa się w oparciu o wyniki uzyskane na maturze z przedmiotów preferowanych na tym kierunku, czyli: języka polskiego, języka obcego, matematyki, fizyki i astronomii, informatyki, geografii, biologii lub chemii.
Szczegółowe zasady rekrutacji na Technologię żywności i żywienie człowieka możesz sprawdzić na naszym portalu. W tym celu odszukaj w Bazie Uczelni interesującą Cię szkołę wyższą, która realizuje studia na tym kierunku i zobacz w sekcji "Rekrutacja", jakie są zasady naboru na studia w tym roku akademickim.
Technologia żywności i żywienie człowieka – praca po studiach
Absolwenci kierunku, zależnie od ukończonej specjalności, posiadają kompetencje do pracy przykładowo w:
- zakładach przemysłu spożywczego
- zakładach żywienia zbiorowego
- hotelach
- placówkach kontroli jakości żywności
- jednostkach administracji rządowej i samorządowej
- przedsiębiorstwach dystrybucji i handlu żywnością
- szkolnictwie zawodowym, po ukończeniu kursu pedagogicznego.
Technologia żywności i żywienie człowieka – opinie
Jeśli interesujesz się nauką, zdrowym odżywianiem, jakością produktów spożywczych i procesami ich wytwarzania, to studia na Technologii żywności i żywieniu człowieka będą dobrym wyborem.
Studia łączą różnorodne zagadnienia (z biologii, chemii, mikrobiologii, technologii, dietetyki i inżynierii), co daje wszechstronną wiedzę i konkretne umiejętności praktyczne.
Czy warto studiować Technologię żywności i żywienie człowieka?
Odżywianie jest podstawową potrzebą – zapotrzebowanie na specjalistów w tej branży utrzymuje się na stałym poziomie, a wraz z rozwojem technologii rośnie też znaczenie innowacji w przemyśle spożywczym. Zdobyte w trakcie studiów kwalifikacje i przyszła praca pozwolą realnie wpływać na to, co trafia na nasze stoły – jakość, skład i bezpieczeństwo produktów żywnościowych.
Unijne normy dotyczące żywności stwarzają możliwości pracy w całej Europie, zwłaszcza dla osób znających języki obce.
***
Może zainteresują Cię inne kierunki związane z żywieniem człowieka:
Żywienie człowieka i dietoterapia
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
Analityka produktów spożywczych
Żywienie człowieka i ocena żywności
Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
Bioinżynieria produkcji żywności
Analiza żywności i żywienie człowieka
Projektowanie żywności niskoprzetworzonej
Zobacz typy studiów biologiczno-przyrodniczych.
Sprawdź inne kierunki biologiczno-przyrodnicze.
Fot. Freepik


















































































































































