Zarządzanie jakością w produkcji roślinnej
Zarządzanie jakością w produkcji roślinnej to studia drugiego stopnia.
Przygotowują specjalistów czuwających nad jakością wytwarzania produktów rolnych i roślin. Studenci poznają podstawy ekonomii, zagadnienia prawa oraz kwestie związane z utrzymaniem standardów produkcji roślin oraz ich doskonaleniem.
Dla kogo studia na kierunku zarządzanie jakością w produkcji roślinnej
O przyjęcie na studia drugiego stopnia na kierunku Zarządzanie jakością w produkcji roślinnej mogą ubiegać się absolwenci studiów pierwszego stopnia kierunku ogrodnictwo, rolnictwo, zielarstwo i terapie roślinne lub pokrewnego pod warunkiem posiadania dyplomu inżyniera i zgodności realizowanych treści programowych.
Program kształcenia na kierunku zarządzanie jakością w produkcji roślinnej
Przykładowe przedmioty:
- Genetyczne doskonalenie roślin
- Projakościowa uprawa roli i roślin
- Chemizacja a jakość płodów ogrodniczych
- Nawożenie a jakość plonu
- Biologiczne zanieczyszczenia surowców roślinnych
- Ocena jakości surowców roślinnych
- Wdrażanie i dokumentowanie SZJ
- Audyty SZJ
- Higiena surowców roślinnych
- Zarządzanie jakością
- Systemy jakości w produkcji podstawowej
- Towaroznawstwo produktów roślinnych
- Statystyczne sterowanie procesem
- Zarządzanie bezpieczeństwem żywności
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku zarządzanie jakością w produkcji roślinnej
Szczegóły rekrutacji należy sprawdzać na stronie internetowej uczelni.
Perspektywy pracy po kierunku zarządzanie jakością w produkcji roślinnej
Absolwent będzie przygotowany do podjęcia zatrudnienia jako specjalista ds. jakości - certyfikowany Asystent Systemu Zarządzania Jakością i audytor wewnętrzny systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach, zwłaszcza branży żywnościowej i przetwórstwa owocowo warzywnego, w grupach producenckich i indywidualnych gospodarstwach rolnych i ogrodniczych, jednostkach doradczych i innych firmach na stanowiskach związanych z zarządzaniem jakością, w firmach certyfikacyjnych, w inspekcjach jakości handlowej i sanitarnej, w komórkach organizacyjnych związanych z nadzorem operacyjnym w zakresie zapewnienia jakości i zarządzenia jakością.