Inżynieria rolno-spożywcza i leśna
Studia na kierunku Inżynieria rolno-spożywcza i leśna skupiają się na zagadnieniach dotyczących rolnictwa oraz gospodarki żywnościowej i leśnej. Przedmioty realizowane w toku studiów mają dostarczyć umiejętności w zakresie przetwórstwa surowców i produktów rolno-spożywczych, nadzorowania procesów oraz systemów produkcyjnych stosowanych w rolnictwie, przemyśle rolno-spożywczym i leśnictwie, a także zagospodarowania i wykorzystania produktów ubocznych powstających w procesach produkcyjnych tej branży. Są to studia II stopnia prowadzone w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym.
Dla kogo studia na kierunku inżynieria rolno-spożywcza i leśna
To propozycja dla osób pragnących zdobyć kompetencje przygotowujące do pracy w sektorze gospodarki żywnościowej.
Program kształcenia na kierunku inżynieria rolno-spożywcza i leśna
W programie studiów znajdziemy takie przedmioty jak:
- matematyka eksperymentalna
- ogrodnictwo i szkółkarstwo leśne
- procesy mikrobiologiczne w przetwórstwie rolno-spożywczym
- zagospodarowanie produktów ubocznych przetwórstwa rolno-spożywczego
- toksykologia surowców i produktów rolno-spożywczych
- inżynieria przetwórstwa rolno-spożywczego
- systemy rolnicze i leśne
- alternatywne źródła energii
- nawozy i nawożenie.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku inżynieria rolno-spożywcza i leśna
O przyjęcie na studia II stopnia mogą ubiegać się kandydaci, którzy legitymują się dyplomem ukończenia studiów I stopnia. Rekrutacja odbywa się w oparciu o złożenie wymaganych dokumentów. W przypadku przekroczenia limitu miejsc pod uwagę brana będzie:
- ocena na dyplomie ukończenia studiów,
- średnia ocen ze studiów.
Perspektywy pracy po kierunku inżynieria rolno-spożywcza i leśna
Absolwent tego kierunku znajdzie zatrudnienie w:
- sektorze rolno – spożywczym,
- handlu maszynami rolniczymi,
- szkolnictwie zawodowym,
- zakładach naprawczo-usługowych,
- biurach konstrukcyjnych,
- branżowych instytutach naukowo-badawczych,
- jednostkach samorządu terytorialnego.
Opinie o kierunku inżynieria rolno-spożywcza i leśna
„Ukończyłem studia licencjackie na pokrewnym kierunku, dlatego wybór był dla mnie oczywisty. Inżynieria rolno-spożywcza i leśna daje możliwość nie tylko podjęcia pracy związanej z produkcją rolną, ale także zatrudnienia w zakładach projektujących i produkujących maszyny rolnicze oraz leśne, właśnie z tą gałęzią przemysłu wiążę swoją przyszłość zawodową.”