Analiza żywności i żywienie człowieka
Studia na kierunku Analiza żywości i żywienie człowieka obejmują zagadnienia z zakresu technologii żywności i żywienia, a w szczególności z wytwarzania, przetwarzania, utrwalania, przechowywania, kontroli i monitorowania jakości żywności, a także z zakresu racjonalnego żywienia oraz organizacji i działalności lokali gastronomicznych.
Studenci dokonują analizy i oceny produktów żywnościowych. Poznają zasady wdrażania systemów kontroli i zapewnienia jakości żywności, dokonywania oceny i planowania racjonalnego żywienia człowieka i żywienia zbiorowego, organizowania produkcji żywności w zakładach przetwórczych i gastronomicznych. Uczą się wdrażania i sprawowania kontroli nad procesem produkcji żywności, modyfikowania istniejących procesów produkcji i proponowania nowych.
Dostępne są specjalności:
- jakość żywności
- gastronomia i sztuka kulinarna
Dla kogo studia na kierunku analiza żywności i żywienie człowieka
Studia są odpowiednie dla kandydatów zainteresowanych zdrowym żywieniem, jakością wytwarzanej żywności, analizą jej składu i bezpieczeństwem.
Program kształcenia na kierunku analiza żywności i żywienie człowieka
Informacji na temat przedmiotów realizowanych w programie studiów należy szukać na stronie internetowej uczelni.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku analiza żywności i żywienie człowieka
Podstawą rekrutacji są wyniki uzyskane z przedmiotu maturalnego wybranego z grupy wskazanej przez uczelnię.
Perspektywy pracy po kierunku analiza żywności i żywienie człowieka
Absolwenci kierunku mogą pracować przykładowo w:
- laboratoriach oceny i monitorowania jakości i bezpieczeństwa żywności;
- przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego;
- szeroko pojętej gastronomii.