Jakiego kierunku szukasz?
Inżynieria przemysłu spożywczego
W programie nauczania uwzględniono przedmioty obejmujące wszystkie gałęzie przemysłu spożywczego m.in.
- przemysł mięsny,
- przemysł owocowo-warzywny,
- piekarnictwo,
- mleczarstwo,
- przemysł zbożowo-młynarski,
- chłodnictwo,
- gastronomię
- przemysł paszowy.
Program studiów przewiduje, że studenci zapoznani zostaną z najnowszymi rozwiązaniami w zakresie projektowania, nadzorowania i eksploatacji systemów produkcyjnych występujących w przetwórstwie rolno - spożywczym, również w formie praktyk w zakładach produkcyjnych.
Przykładowe przedmioty nauczania: dystrybucja i transport żywności mrożonej, inżynieria suszarnictwa, logistyka produkcji żywności, zarządzanie i komputerowe wspomaganie eksploatacji maszyn, energetyka przemysłu spożywczego, inżynieria opakowań, projektowanie zakładów spożywczych.
Gdzie do pracy po inżynierii przemysłu spożywczego?
Absolwenci mogą podjąć pracę na stanowiskach inżynierskich i menadżerskich w zakładach spożywczych, jednostkach usługowych i doradczych związanych z przetwórstwem rolno-spożywczym, gastronomii oraz administracji.
Jakie uczelnie oferują kierunek Inżynieria przemysłu spożywczego
- agrobiznes
- agroleśnictwo
- aktywność fizyczna i agroturystyka kwalifikowana
- analityka weterynaryjna
- architektura krajobrazu
- behawiorystyka zwierząt
- bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
- bezpieczeństwo i higiena pracy
- biobezpieczeństwo i zarządzanie kryzysowe
- biobiznes
- bioinżynieria
- biokosmetologia
- biologia
- biotechnologia
- dietetyka
- doradztwo ogrodnicze
- doradztwo w obszarach wiejskich
- ekoenergetyka
- ekonomia
- ekorehabilitacja
- enologia i cydrownictwo
- gastronomia i sztuka kulinarna
- geodezja i kartografia
- gospodarka przestrzenna
- hipologia i jeździectwo
- inżynieria chemiczna i procesowa
- inżynieria przemysłu spożywczego
- inżynieria środowiska
- leśnictwo
- mleczarstwo
- ochrona roślin i ochrona fitosanitarna
- ochrona środowiska
- ogrodnictwo
- pielęgnacja zwierząt i animaloterapia
- pszczelarstwo w agroekosystemach
- rolnictwo
- sztuka ogrodowa i aranżacje roślinne
- technologia żywności i żywienie człowieka
- transport i logistyka
- turystyka i rekreacja
- weterynaria
- zarządzanie i adaptacja do zmian klimatu
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka
- zarządzanie zasobami ziemi
- zielarstwo i fitoprodukty
- zielona urbanistyka
- zootechnika